Hírek

Heti lapszemle 2019.03.01.

Heti lapszemle 2019.03.01.

PSZ - Heti lapszemle

2019. március 1.
 

A PSZ bérnyomásmérője nagy érdeklődést váltott ki. Azért készítettük, hogy rádöbbentsük a pedagógusokat: évek óta milyen sok pénzt vettek ki a zsebükből, miután nem a minimálbérhez igazítják a fizetésüket. Az elnök is nyilatkozott erről. A PSZ Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata a fóti gyermekváros bezárása miatt írt nyílt levelet, amelyben felhívta a figyelmet arra is, hogy szakmai és anyagi elismerés nélkül dolgoznak a kollégák a gyermekvédelemben, de félő, hogy egyre kevesebb lesz a szakember. Részletek a lapszemlében.

 

február 22.

 

A PSZ-ben is megkezdődött a sztrájkhajlandóság felmérése

Bár folynak a tárgyalások a KÖÉT-ben (melynek összehívását a PSZ kezdeményezte), a SZEF tagszervezeteként a Pedagógusok Szakszervezete is megkezdte annak felmérését, hányan vennének részt egy esetleges sztrájkban.

https://pedagogusok.hu/hir/3691/megkezdodoett-a-sztrajkkeszseg-felmerese-a-psz-nel

A honlapon megjelent közleményt átvették a portálok:

http://eduline.hu/kozoktatas/20190222_Pedagogusok_Szakszervezete_sztrajkkeszseg_felmerese

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/17417-felmeri-a-sztrajkkeszseget-a-pedagogusok-szakszervezete

 

február 23.

 

Tanársztrájk: hosszas egyeztetés kezdődik a még elégséges szolgáltatásról

Megkezdené az egyeztetést a még elégséges szolgáltatásról a tankerületekkel, a szakképzési centrumokkal és a többi munkáltatóval a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely január közepén alakított sztrájkbizottságot. A szakszervezet elnöke az Eduline-nak azt mondta: akkor lenne „látható” a sztrájk, ha azok az iskolák, ahol a dolgozók nagy többsége vállalja a munkabeszüntetést, nem fogadna diákokat.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190222_PDSZ_meg_elegseges_szolgaltatas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-23

 

Megoszlanak a vélemények az idegen nyelvi külföldi programokról

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint a legfontosabb, hogy a tanulók anyanyelvi környezetben legyenek, és minél kevesebb időt töltsenek magyar diáktársaikkal. Van, aki optimális tanulási módszernek tartja, míg mások szerint nem lesz gyógyír a nyelvoktatásban felhalmozódott problémákra a miniszterelnök által bejelentett kétszer két hetes külföldi idegen nyelvi program. Három nyelvoktatással foglalkozó szakember nyilatkozott a Magyar Hírlapnak a jövőre induló kurzusról.

http://magyarhirlap.hu/cikk/141604/Megoszlanak_a_velemenyek_az_idegen_nyelvi_programrol

 

Bezár és elköltözik a fóti gyermekközpont

A kormány arról döntött, hogy a Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben más helyszíneken nyújtja a rászoruló gyermekek számára - tudta meg a Magyar Hírlap. A gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el.

http://magyarhirlap.hu/cikk/141603/Bezar_es_elkoltozik_a_foti_gyermekkozpont

 

Közpénzügyi szempontból indokolt a művészeti egyetemek összevonása

A pénzügyi és a vagyongazdálkodás szempontjai alapján indokolt és észszerű megoldás lehet az öt művészeti egyetem összevonása - nyilatkozta  a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László mindezt az eddigi számvevőszéki elemzések megállapításaival indokolta, ezekből ugyanis az derül ki, hogy az érintett felsőoktatási intézmények gazdálkodása évek óta nem felel meg az előírásoknak. Nemrég újabb vizsgálatok indultak.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/kozpenzugyi-szempontbol-indokolt-a-muveszeti-egyetemek-osszevonasa-4947134/

 

A lány éjjelente kiszökök az ablakon

„Reggel összeszedtem a telefonokat a hatodik osztályban. Olyankor megfenyegetem a gyerekeket, ha legközelebb is el kell vennem, csak az évzárón fogják visszakapni, de persze mindig visszaadom a nap végén. Kétszer-háromszor elkobzom a padokon talált telefonokat, utána egy-két hétig nem nyomogatják óra alatt. Azután kezdődik elölről a játszma.” Cikk a Magyar Nemzetben.

https://magyarnemzet.hu/lugas/a-lany-ejjelente-kiszokik-az-ablakon-4236581/

 

A nők kedvezményes nyugdíjáról döntött a Kúria

A Kúria legfrissebb ítélete megerősíti, hogy a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe nem számítható be a társadalombiztosítási szervvel kötött megállapodás révén szerzett szolgálati idő. Az ilyen megállapodás alapján történt járulékfizetés időszaka természetesen szolgálati időnek minősül (vagyis a nyugdíjszámítás során figyelembe kell venni), de a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához szükséges jogosultsági időbe nem számítható be.

https://www.lokal.hu/2019-02-a-nok-kedvezmenyes-nyugdijarol-dontott-a-kuria/

 

február 24.

 

Bódis József: a köznevelés fejlesztésének kulcsa az anyagilag megbecsült pedagógus

Az oktatásért felelős államtitkár nyilatkozott a Pesti Srácoknak a kormány új idegen nyelvi stratégiájáról.  Elmondta, 140 ezer diák tanulhat külföldön. A programok mellett azonban jó pedagógusokra is szükség van, ezért nem elég az eddigi béremelés, hanem a pedagógus életpálya-modell továbbfejlesztésén is dolgoznak - mondta Bódis József. „A pedagógusminősítéssel kapcsolatban is érkeztek nagyon megfontolandó javaslatok, úgyhogy most dolgozunk az életpályamodell továbbfejlesztésén és olyan tartalommal való megtöltésén, ami a minősítési rendszerrel kapcsolatos javaslatokat és a bérügyeket is tudja kezelni.”

https://pestisracok.hu/bodis-jozsef-a-kozneveles-fejlesztesenek-a-kulcsa-az-anyagilag-is-megbecsult-pedagogus/

 

Digitális oktatási képzést nyújt pedagógusoknak a Telenor

A HiperSuli digitális oktatási program mostantól az állam által akkreditált tanárképzés formájában érhető el minden pedagógus számára - közölte a Telenor Magyarország.

http://propeller.hu/itthon/3402947-digitalis-oktatasi-kepzest-nyujt-pedagogusoknak-telenor?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

február 25.

 

Küldetéstudat és felelősség a fiatalok szemléletformálása

Harmadszor is meghirdeti Energiakövetek pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A visszajelzések alapján a program kiemelten sikeres.

http://magyarhirlap.hu/cikk/141684/Kuldetestudat_esfelelosseg_a_fiatalok_szemleletformalasa

 

Volt állami gondozottak a harcolnak a gyermekvárosért

Újabb, Mészáros Lőrinchez köthető "kastélymutyi" állhat a fóti gyermekközpont kiköltöztetésének hátterében - legalábbis Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint.

https://nepszava.hu/3026741_volt-allami-gondozottak-harcolnanak-a-foti-gyermekvarosert

 

Érzékenyítő tábor egyházi iskolákba járóknak

Hatodik alkalommal rendeznek Kapcsolódj be te is! címmel szociális érzékenyítő tábort hétfőtől szombatig a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskoláiba járó 10-11. osztályos diákoknak. Szervezőkkel és résztvevőkkel is beszélgetett a megnyitón a Dél-Magyarország munkatársa.

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hatodik_alkalommal_gyulnek_ossze_az_egyhazmegye_diakjai_-_erzekenyitik_a_fiatalokat/2589469/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

2001 óta minden február 25-én megemlékezést tartanak a kommunista diktatúrák áldozatairól a középfokú iskolákban. A megszálló szovjet katonai hatóságok 1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. Kutatások körülbelül 100 millióra teszik a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Magyarországról 600.000 embert hurcoltak el szovjet kényszermunkatáborokba.

http://tantrend.hu/hir/kommunizmus-aldozataira-emlekeznek-ma-kozepiskolakban

 

február 26.

 

A PSZ nyílt levelet írt a fóti gyermekotthon bezárása miatt

A Pedagógusok Szakszervezete Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata megfogalmazta kérdéseit, szembesítette a kormányt korábbi kijelentéseivel is. A nyílt levél - amely a honlapon is elérhető - felhívta a figyelmet az ágazatban dolgozók mostoha anyagi helyzetére, megbecsültségük hiányára is.

https://pedagogusok.hu/hir/3693/nyilt-level

 

Magyarországon menekülnek a gyerekek az állami iskolákból

Tartósan hiányzik legalább százmilliárd forint a már korábban is forráshiányos oktatási ágazatból - írta a 168ora.hu portál. A pedagógusok, szülők, oktatáskutatók egy része tudja, hogy valamit tenni kell. Próbálkoznak is alapítványi iskolák létrehozásával. Dobos Orsolya, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete Alternatív Tagozatának vezetője elmondta: a 240 alapítványi iskola mellett mintegy 50 magántanulói csoport működik.

https://168ora.hu/itthon/magyarorszagon-menekulnek-a-gyerekek-az-allami-iskolakbol-164166

 

Felvételi nélkül egyetemre lehetne menni technikumból

Az ötéves technikusi képzést az ösztöndíjak és a tanulás melletti munkáért járó fizetés mellett azzal is vonzóbbá akarja tenni a kormány, hogy az oda járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra. Az Orbán-kormány 2010 óta minden eszközzel igyekszik a fiatalokat az egyetemek helyett a szakmatanulás felé terelni, mert a gazdaságban is komoly hiány van szakmunkásokból. A kormány részére készült, 2019. január 31-i keltezésű előterjesztés a Szakképzés 4.0 nevet viselő stratégia megvalósítását ismerteti. Az előterjesztés javasolja a technikum név bevezetését, amely hívószó lehet a szülők, diákok számára.

https://index.hu/belfold/2019/02/26/szakkepzes_technikum_felveteli_erettsegi_egyetem_muhelyiskola_innovacios_miniszterium/

 

Debreceni sikerek a francia nyelv tanításában

Pascalé Andréani francia nagykövettől vette át a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium intézményvezetője a LabelFrancÉducation kiválósági díjat a minap. A LabelFrancÉducation védjegyet egy minisztériumi testület ítéli oda azoknak az iskoláknak, amelyek hozzájárulnak a francia nyelv és kultúra magas szintű oktatásához, és ahol lehetőség van egyes tantárgyakat francia nyelven tanulni. A debreceni gimnáziumban a két tanítási nyelvű tagozatokon a diákok az első évben napi 18 órában tanulják az idegen nyelvet.

http://www.haon.hu/sikerek-nem-csak-a-ket-tannyelvu-tagozaton/4154330

 

Fókuszban a pályaorientáció, amely elhanyagolt terület

Budapesten tartották a pályaorientációs projekt konferenciáját. Az uniós pénzből megvalósuló projekt célja egyrészt az általános iskolák és gimnáziumok pályaorientációs eszköztárának bővítése, valamint a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai (MTMI) pályák népszerűsítésére alkalmas pályaorientációs módszertan kidolgozása. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke szerint a pályaorientáció még viszonylag elhanyagolt terület.

http://tantrend.hu/hir/fokuszban-palyaorientacio-unios-projekt-sikeres-palyavalasztasert

 

Órát tartott Varga Mihály - erősítené a kormány a pénzügyi tudatosságot

Varga Mihály miniszter idén is vállalta a Pénz7 programsorozat népszerűsítését, általános iskolásoknak tartott rendhagyó órát. A III. kerületi Fodros Általános Iskola nyolcadikos diákjainak a megtakarítások különböző formáiról, befektetési lehetőségekről és a kockázatok mérlegelésének fontosságáról beszélt.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/02/26/varga-mihaly-az-iskolakban-is-erositik-a-penzugyi-tudatossagot?source=hirkereso

 

Több helyen képzik a gyógypedagógusokat

Több mint ötezer, másfél évesnél fiatalabb gyermek részesül korai fejlesztésben az Emmi adatai szerint. Szeptembertől már hét hazai egyetemen folyik gyógypedagógus-képzés, míg korábban (2006 előtt) csak egyetlen ilyen felsőoktatási intézmény volt - ezt képviselői kérdésre válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/duplazott-a-gyogypedagogus-kepzes-2-1375408/

 

Még mindig az orvosi igazolásokról - vagy a szülőiről

Az igazolási problémák megoldása a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint az intézményeken múlna. Ezért az egyesület arra kéri az iskolák és óvodák vezetőit: tegyék lehetővé, hogy a szülők a jelenlegi 3 napnál jóval többet, akár 15 napot is igazolhassanak. Rögzítsék ezt az intézményük házirendjében, növelve a szülői kompetenciát, kiváltva a felesleges orvosi vizsgálatokat.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190226_orvosi_igazolasok

 

Szinte biztos, hogy sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók - A PDSZ szolidáris

Eredménytelen sztrájktárgyalások esetén március 14-én figyelmeztető sztrájkot tartanak a kormányzati, önkormányzati és szociális szférában is. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a sztrájkelőkészítő bizottság tárgyalásai a kormányzattal sikertelennek minősíthetők, ezért hivatalosan levélben is tájékoztatták Gulyás Gergely és Pintér Sándor minisztereket a döntésről.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke, az Országos Sztrájkelőkészítő- és Demonstrációs Bizottság (OSZ) ügyvivője azt mondta: a közoktatás a közszolgáktól elkülönülő ágazat, ugyanakkor a több szakszervezeti konföderációt is tömörítő, ágazati sztrájkbizottság vezetőjeként bejelentette, szolidaritásuk jeléül kétórás sztrájkkal csatlakoznak a március 14-i akcióhoz. Az OSZ összes tagszervezetét kérte, fejezze ki szolidaritását a közszolgálati és szociális szféra sztrájkjával.

https://merce.hu/2019/02/26/egyre-valoszinubb-az-allamigazgatas-marcius-14-i-sztrajkja/

Szűcs Tamás szerint a támogatóknak nem feltétlenül a bejelentett 8 és 10 óra között lehet csatlakozni a felhíváshoz, hanem a március 15-e alkalmából tartott iskolai ünnepségekhez igazodva alakíthatják helyi akciójukat.  

https://nepszava.hu/3026996_sztrajk-a-kozszferaban-elegen-vannak-a-tiltakozok

 

Kifizettetné a pedagógusok túlóráit a PDSZ

Részletes jogi állásfoglalást tett közzé a pedagógusok túlóráiról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely az összes tankerületi központnak és a szakképzési centrumoknak is elküldi a dokumentumot.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190226_PDSZ_helyettesites_jogi_allasfoglalas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-26

 

A munkásembert nem szabad lebecsülni - interjú az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökével

Németh Sándor, az AHFSZ elnöke a Népszavának nyilatkozott. Felidézte, hogy a sztrájkjuk alkalmából számos országos szakszervezettől kaptak támogató nyilatkozatot (a PSZ is küldött ilyet - kieg. a lapszemle szerkesztőjétől). A szervezetépítésben az elmúlt években szerzett tapasztalataikat szívesen átadják másoknak.

Beszélt a szakszervezetekkel szemben tapasztalt bizalmatlanságról is:

„Az elmúlt 30 évben az emberek teljes mértékben kiábrándultak a szakszervezetekből. A rendszerváltás óta minden kormányzat azon dolgozott, hogy a munkavállalói érdekvédelmet a lehető legalacsonyabb szintre szorítsa. (…) A Szakszervezetek Országos Tanácsának vagyonát felosztották. Létrejöttek a különböző konföderációk, amelyek évtizedeken keresztül marakodtak azon a vagyonon, amit az elmúlt 70 évben a magyar munkavállalók raktak össze. Szomorú, hogy pénzzel és a hatalom közelségével így meg lehet vadítani embereket, és emiatt nem folyik valóságos érdekvédelmi munka az országban. Tenni kell annak érdekében, hogy az emberek képesek legyenek újra megbízni a szakszervezetekben. A bizalomhoz viszont hitelesség kell. Olyan embereknek kell a munkavállalókhoz beszélni, akik valamikor maguk is munkavállalók voltak.”

https://nepszava.hu/3026899_a-munkasembert-nem-szabad-lebecsulni-interju-az-audi-hungaria-fuggetlen-szakszervezet-elnokevel

 

Mégsem számoltak be az akadémiával kapcsolatos tervekről

Az eredeti tervekkel szemben az Országgyűlés költségvetési bizottsága a többségi kormánypárti akarat miatt nem tárgyalta azt a napirendi pontot, amelyben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA és kutatóintézetei költségvetésének, finanszírozási rendszerének átalakítására vonatkozó tervekről adott volna tájékoztatót.

https://infostart.hu/belfold/2019/02/26/megsem-szamoltak-be-az-mta-val-kapcsolatos-tervekrol

 

MTA: Nem kérnek Palkovics tervéből

Nem adja fel sem kutatóhálózatát, sem vagyonát a Magyar Tudományos Akadémia - egyebek mellett erről szól az MTA elnökségének február 26-án hozott határozata.

https://nepszava.hu/3027066_mta-nem-kernek-a-palkovics-tervbol

 

február 27.

 

Bérnyomásmérő: millióktól estek el a tanárok

A minap a honlapunkon közzétett bérnyomásmérőről kért tájékoztatást a PSZ-től a 24.hu portál. „A szakszervezet szándéka az volt a honlapján közzétett bérnyomásmérővel, hogy minél több pedagógust szembesítsen a valósággal, hiszen a kormányzati kommunikáció évekig arról szólt, hogy folyamatosan béremelést kaptak a pedagógusok. A PSZ is évek óta szorgalmazza, hogy a kormány rendezze ezt a kérdést, hiszen már-már kezelhetetlen bérfeszültség alakult ki a minimálbér, illetve a garantált bérminimum folyamatos növekedésével, miközben a pedagógusok illetményét meghatározó vetítési alap nem változott” - idézte a választ a portál, amely szemléltető grafikont is készített.

https://24.hu/belfold/2019/02/27/pedagogus-beremeles-tanarok-fizetese/

A cikket sok portál átvette:

http://www.atv.hu/belfold/20190227-szinte-mar-kezelhetetlen-a-feszultseg-a-pedagofusok-bere-miatt/hirkereso

https://www.hrportal.hu/hr/bernyomasmerot-keszitett-a-pedagogusok-szakszervezete-20190227.html

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/17476-mikozben-a-beremelesukrol-beszeltek-millioktol-estek-el-a-tanarok

https://merce.hu/2019/02/27/2015-ota-millioktol-eshettek-el-a-tanarok-egy-kormanyzati-szamolasi-trukk-miatt/

 

Bérnyomásmérő a Klubrádióban - nyilatkozat

A PSZ évek óta küzd azért, hogy a vetítési alap emelkedjen vagy a béreket a minimálbérhez igazítsák: az előbbi 2015 óta nem nőtt, míg az utóbbi évek óta folyamatosan emelkedik, így bérfeszültség alakult ki a pedagógusoknál - jelezte Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorában 2019. február 27-én.  A PSZ egyik követelése, hogy a mindenkori minimálbér legyen a bérek számítási alapja. A bérnyomásmérővel is szeretné az érdekképviselet rádöbbenteni a kollégákat, mennyi pénzt veszítettek az utóbbi években. A PSZ küzd az ötösért: korábban öt pontban fogalmazta meg követeléseit, ezek egyike a bérek emelése. Az elnök jelezte: a következő tárgyalási forduló március elsején lesz a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) ülésén. Ennek összehívását tavaly év végén éppen a PSZ kezdeményezte.

https://www.youtube.com/watch?v=vdAKFSa_dts&feature=youtu.be

 

Inforádió: Technikumból a felsőoktatásba - nyilatkozat

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az Inforádiónak nyilatkozott 2019. február 27-én a kormány újabb tervéről, amely ismét átalakítaná a szakképzést. A szándék szerint felvételi nélkül kerülhetnének be a diákok a technikumból az egyetemre, csakhogy évek óta már felvételi sincs…

https://www.youtube.com/watch?v=lucMJA_XBqA&feature=youtu.be

 

Technikumból egyetemre: nem lesz semmi tétje az érettséginek

A szakemberhiány mérséklését segítené a kormány azzal a javaslattal, hogy felvételi nélkül mehetnének egyetemre azok, akik technikumot végeznek. Radó Péter oktatáskutató is arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy már 2005 óta nincs hagyományos felvételi a felsőoktatásban, mert az érettségi eredményétől függ, bejuthatnak-e az egyetemre. A mostani tervezet szerint a technikum elvégzése után a szakmai vizsga eredményétől függne a továbbtanulás lehetősége. Vagyis a kötelező közismereti tárgyakból letett érettségi eredményét figyelmen kívül hagynák, így tulajdonképpen az érettségi vizsgának semmilyen tétje nem lenne - magyarázta.

http://www.atv.hu/belfold/20190227-technikumbol-egyetemre-igy-nem-lesz-semmi-tetje-az-erettseginek

 

Tanulj szakmát!

Március 5-én negyedik alkalommal rendezi meg Budapest Főváros Kormányhivatala a „Tanulj SzakMÁt!” Pályaorientációs és Szakképzési Börzét, amelynek célja, hogy segítse a fővárosban működő gimnáziumok és szakképző intézmények végzős diákjait, továbbá a regisztrált, szakképzésben részt venni szándékozó álláskeresőket azzal, hogy bemutatja a szakképzési lehetőségeket.

http://orientpress.hu/cikk/2019-02-27_a-hazai-szakmak-nagyagyui-adnak-tanacsokat-a-tanulj-szakmat-borzen

 

Ide jár a pesti keresztyén elit gyermeke

Hiába születnek bele az internet világába a gyerekek, a kritikus gondolkodásra őket is meg kell tanítania valakinek. "A diákok fejében ugyanis még nincs meg az a váz, amire ilyen közegben segítség nélkül tudnának támaszkodni. Ennek a kialakítása a tanárok múlhatatlan feladata" - mondta a Pénzcentrumnak Gadóné Kézdy Edit, a Deáktéri Evangélikus Gimnázium igazgatója. A portál az elit intézményi lét pozitív és negatív oldaláról beszélgetett vele, továbbá a diákokat nem egyszer betegségbe hajszoló, önmagukkal szembeni elvárásairól, az oktatási rendszer hiányosságairól is.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ebbe-a-pesti-iskolaba-jaratja-gyerekeit-a-keresztyen-elit-orvosok-mernokok-lesznek.1075205.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Átadták az Arany Iránytű Díjakat

A Pénziránytű Alapítvány a Pénz7 rendezvényén megbecsülése jeleként átadta az Arany Iránytű Díjakat. Az elismerés a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez nyújtott elkötelezett támogatásért jár. Sipos Imre, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete főigazgatója is megkapta a díjat.

http://tantrend.hu/hir/penz7-atadtak-az-arany-iranytu-dijakat

 

Az áldozattá válás ellenszere lehet a kiskorúak önvédelmi oktatása

Nemcsak biciklizni, írni, olvasni és számolni kell megtanítani gyermekeinket, hanem arra is, hogyan védjék meg magukat az erőszakos kortársaik ellen - mondta Kovács Ildikó. Az önvédelmi tréner szerint a gyakorlatok segítenek abban, hogy az átélt traumák feloldódjanak, és az áldozati szerepet maguk mögött tudják hagyni a kicsik. A pszichológusok ugyanakkor úgy vélik, sokkal fontosabb lenne az agresszív gyermekek problémáját orvosolni, mint alkalmazkodni ahhoz.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-aldozatta-valas-ellenszere-lehet-a-kiskoruak-onvedelmi-oktatasa-5052554/

 

Az online játékosokat nem veszélyezteti a függőség

Az online játékok használóinak nagy részét nem veszélyezteti a játékfüggőség - mondta az Eduline-nak Bányai Fanni pszichológus, az ELTE PhD-hallgatója, a téma kutatója, aki úgy véli, érdemes lenne érzékenyítő programokat szervezni a gyermekeiket a videójátékoktól féltő szülőknek, meg kell érteniük, hogy ez is ugyanolyan tevékenység, mint bármilyen más hobbi.

http://eduline.hu/campus_life/20190220_gamernek_lenni_elonyok_es_hatranyok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-27

 

Felsőoktatási rangsorban magyarországi intézmények

Tíz magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb képzésterületi rangsoraira: a bölcsészettudományok területén a CEU-t a 143. helyre sorolták, az élet- és orvostudományok listáján a Semmelweis Egyetem a 308. helyen végzett, a természettudományi képzések QS-rangsorában pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerezte meg a legjobb helyezést, a 340. helyen áll.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190227_QS_rangsor_magyar_egyetemek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-27

 

Szolidaritási sztrájkot hirdet március 14-ére a  PDSZ

Március 14-re kétórás szolidaritási sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A tanárok „nagy” sztrájkjára még várni kell, hosszas egyezkedés kezdődhet a még elégséges szolgáltatásokról.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/17475-marcius-14-en-sztrajkolnanak-a-pedagogusok

 

február 28.

 

Bérnyomásmérő az ATV Start c. műsorában is - nyilatkozat

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV Start c. műsorában is beszélt a bérfeszültségről 2019. február 28-án. Felidézte: a PSZ honlapján tette közzé a bérnyomásmérőt, amely mutatja, mennyi pénztől estek el a tanárok azzal, hogy nem a minimálbérhez igazítják fizetésüket. Jelezte: március 1-jén lesz a következő tárgyalási forduló a KÖÉT-ben. Arra a kérdésre: mi lesz, ha ez mégsem hoz eredményt, azt válaszolta, hogy a PSZ korábban (2016 tavaszán) már megmutatta, hogy képes tüntetést és országos sztrájkot is szervezni.

http://www.atv.hu/videok/video-20190228-bernyomasmerot-keszitett-a-pedagogusok-szakszervezete

 

Nem jó a tanárok felvételi alkalmassági vizsgája

Hat év alatt mindössze 18 felvételiző kapott „alkalmatlan” minősítést az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanár szakos alkalmassági vizsgáján - több felsőoktatási intézményben ennél is alacsonyabb az elutasított jelentkezők száma. Nem véletlen, hogy egyre több szervezet és szakember jelzi: ezzel a vizsgával nem lehet kiszűrni a tanári munkára alkalmatlan hallgatókat. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának lennének ötletei a vizsga átszabásához. Úgy tűnik, az államtitkárság is változtatna a jelenlegi rendszeren.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190228_tanari_alkalmassagi_vizsga#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-28

 

Márciustól kancellárok irányítják a szakképzési centrumok gazdálkodását

A szakképzés teljes megújításának részeként márciustól munkába állnak a szakképzési centrumok kancellárjai. A kancellári rendszer bevezetése a szakképzésben is a felelős, átlátható és professzionális gazdálkodást szolgálja. A minisztérium 41 szakképzési centrumban írt ki pályázatot a kancellári státusz betöltésére, amely 39 helyen eredményesen zárult.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/marciustol-kancellarok-iranyitjak-a-szakkepzesi-centrum-gazdalkodasat

 

Megjelent a jegybank versenyképességi programja

Az elemzés szerint az oktatási rendszer nem csökkenti kellően a diákok társadalmi és gazdasági hátteréből adódó különbségeit. Az egyik legfőbb kihívás, hogy a munkaerőpiac olyan jövőbeli állapotára készítse fel a fiatalokat, amelyek előrejelzése egyre nehezebb. Az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásánál arra érdemes törekedni, hogy a készségfejlesztés és az életben is használható tudás a képzés középpontjába kerüljön. Érdemes lenne az iskolák számára lehetővé tenni egy olyan 0. évfolyam bevezetését, amely átmenet lehet az óvodai és az iskolai képzés között. Javasolják, hogy vezessenek be a 8. osztály végére alapvizsgát, amely kiváltaná a középiskolai felvételit is. A tanárok számának növelése és a rendszeres továbbképzések biztosítása szükséges lenne ahhoz, hogy javuljon az oktatás eredményessége. A tanítók és a pedagógiai asszisztensek számának növelése is fontos. A már korábban megkezdett bérfelzárkózás folytatásával elérhető, hogy a pedagógus karrierutat egyre több érettségiző válassza és kevesebb legyen a pályaelhagyó.

https://www.mnb.hu/letoltes/versenykepessegi-program.pdf

 

Középiskolások is pályázhatnak a Határtalanul programra

A hetedikeseken kívül középiskolások is pályázhatnak a Határtalanul! programra - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Cél, hogy minden magyar diák az iskola befejezése előtt eljusson egy határon túli régióba.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kozepiskolasok-is-palyazhatnak-a-hatartalanul-programra-5185811/

 

Sok időt spórolhatnak a szülők

Márciusban kezdi meg működését a köznevelési elektronikus ügyintézési rendszer, amelynek célja, hogy megkönnyítse a pedagógusok és a szülők kommunikációját, az iskolai ügyintézést - mondta az InfoRádiónak a Klebelsberg Központ igazgatója. Hajnal Gabriella szerint csökkennek az adminisztratív terhek, de ez nem jár elbocsátásokkal, hiszen most is inkább munkaerőhiány van az adminisztratív területen.

https://infostart.hu/belfold/2019/02/28/nagy-fejlesztes-az-iskolakban-sok-idot-sporolhatnak-a-szulok

További:

http://magyarhirlap.hu/cikk/142027/Teljes_koru_lesz_az_online_iskolai_ugyintezes

 

Az iskola, ahonnan a nyomortelepekről származók is egyetemre jutnak

A pécsi Gandhi Gimnáziumban szinte minden diák halmozottan hátrányos helyzetű, mégis olyan körülmények között tanulhatnak, ami talán a legmerészebb álmaikban sem szerepelt. Az igazgató, Ignácz István szerint nem csak az számít sikersztorinak, ha valaki diplomás karriert fut be. Jelenleg hét megyéből vannak diákjaik, nappali tagozaton 163-an, levelezőn 113-an. A nagy többség a Dél-Dunántúlról származik, de olyan is akad, aki Debrecen mellé jár haza minden pénteken.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/gandhi-gimnazium-pecs-roma-nemzetisegi-iskola/

 

15 millió gyereknek sajátos nevelésre van szüksége Európában

Az Európai Bizottság bejelentette: nyilvántartásba veszi a befogadó és minőségi oktatás a fogyatékossággal élő gyermekek számára (Europe CARES) nevű európai polgári kezdeményezést. Míg több mint 70 millió európai él fogyatékossággal és 15 millió gyerek sajátos nevelési igényű, sokan közülük túl nagy akadályokkal szembesülnek a minőségi oktatáshoz való joguk gyakorlásakor.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190228_Europai_Bizottsag_fogyatekossaggal_elo_diakok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-28

 

Az MTA elnöksége meg akar állapodni a minisztériummal

Bár a Magyar Tudományos Akadémia az elnökségi ülés után azt közölte: továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a kutatóintézet-hálózat a köztestület égisze alatt maradjon, Lovász László MTA-elnök a múlt pénteki, az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselői­vel folytatott egyeztetésen mondta ki: az elvekben sikerült megegyezniük.

http://magyarhirlap.hu/cikk/142024/Az_MTA_elnoksege_meg_akar_allapodni_a_miniszteriummal

 

Visszafelé sült el a lejárató kampány a CEU ellen

A Közép-európai Egyetem elleni kormánypropagandának is szerepe van az autonómia jelképévé váló intézmény nemzetközi hírnevének erősödésében - írta a Népszava. Kitért arra is, hogy több tudományterületen is javított korábbi pozícióin az egyik legjelentősebb nemzetközi felsőoktatási rangsorban a budapesti CEU.

https://nepszava.hu/3027159_ceu-ugy-visszafele-sult-el-a-lejarato-kampany

 

március 1.

 

Részletek a 2020-as minősítési eljárásról

Közzétette a pedagógusok 2020-as minősítési eljárásáról a legfontosabb információkat az Oktatási Hivatal. „Jelentős változás az előző évekhez képest, hogy a minősítésre jelentkezés - a mesterpedagógus fokozat megszerzésére irányuló kivételével - már a kormányrendelet általános szabályozása alapján történik, különös feltétel meghatározása nélkül. Ezáltal a pedagógusok széles körének nyílik lehetősége magasabb fokozat elérésére” - közölte a hivatal.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190301_2020as_pedagogusminositesi_eljaras#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-03-01

Az eredeti:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/2020_evi_pedagogusminosites/

 

Fóti gyermekotthon bezárása: kerekesszékkel a budai hegyekbe

Nincs teljesen akadálymentesítve az intézmény, ahová a bezárásra ítélt fóti gyermekotthon mozgássérült gondozottjait vinnék - tudta meg a Népszava.

https://nepszava.hu/3027353_foti-gyermekotthon-bezarasa-kerekesszekkel-a-budai-hegyekbe

 

Sok következménye lett a veronai balesetnek

A két évvel ezelőtti veronai tragédia után szigorítottak a buszos osztálykirándulások szervezését rögzítő jogszabályokon. Ez megnehezítette az utazásszervező pedagógusok, az utaztató cégek, a sofőrök dolgát is, de növelte az utazók biztonságát.

https://infostart.hu/belfold/2019/03/01/a-veronai-buszbaleset-hatasai

Részletesebben:

https://osztalykirandulas.hu/blog/buszos-osztalykirandulas-szabalyai/

 

Pályázni lehet ökoiskola címre

A címre olyan iskolák pályázhatnak, amelyek a fenntarthatóságra való nevelés érdekében elkötelezett és felelősségteljes pedagógiai munkát végeznek, gondoskodnak arról, hogy tanulóik a környezet megóvása iránt elkötelezett felnőttek legyenek.

http://tantrend.hu/hir/legyen-tietek-okoiskola