Hírek

Lapszemle 2019. február 22.

Lapszemle 2019. február 22.

PSZ - Heti lapszemle

2019. február 22.

Bérnyomásmérőt készített a PSZ, hogy szembesítse a pedagógusokat: mennyi pénzt veszítettek az utóbbi években azzal, hogy vetítési alaphoz igazítják a béreket és nem a folyamatosan növekvő minimálbérhez. Közben elkezdődött a sztrájkkészség felmérése szakszervezetünknél is. A PSZ közleményt adott ki arról, hogy érdemi párbeszédet szeretne a szakképzés új stratégiájának kialakításához. További részletek a hetente frissülő internetes lapszemlében.

 

február 15.

 

Felméri a munkavállalók sztrájkkészségét az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság

Megkezdi a munkavállalók sztrájkkészségének felmérését az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság, amelyet nyolc magyar szakszervezet képviselői hoztak létre. A SZEF sajtótájékoztatóján (február 15-én) részt vett Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is. Elmondta, a PSZ már megfogalmazta saját követeléseit, ilyen például a minimálbérhez kötött vetítési alap, a kötelező óraszámok csökkentése és a jelentős béremelés. Megjegyezte: évente 50-60 ezer pedagógus megy nyugdíjba és mindössze 3-4 ezren maradnak a pályán a gyakornoki vizsga után.

https://adozona.hu/munkajog/Felmeri_a_munkavallalok_sztrajkkeszseget_az_VZ7HVL

 

Nem az élet számára készült az új szakképzési stratégia

A magyar szakképzés hosszú távú, valós problémáinak megoldásában elenyésző szerepet játszik az innovációs minisztérium új szakképzési stratégiája - mondta Szilágyi János szakképzési elemző, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi képzési és oktatási igazgatója.

https://nepszava.hu/3025635_nem-az-elet-szamara-keszult-az-uj-szakkepzesi-strategia-ez-egy-nemes-veretu-politikai-propagandaanyag

 

Szódolgozat

Mint utóbb kiderült: 2020-tól mégis kell nyelvvizsga a felsőoktatási belépőhöz. A nyelvtudás ­egzisztenciális kérdéssé vált, iskolai oktatásával viszont mindenki elégedetlen. Már leírták a hibáit, de a terápiá­ról még nincs döntés. Első lépés lehet, hogy a kormány minden magyar diáknak kétszer két hét külföldi nyelvtanfolyamot biztosít. Hanthy Kinga írása.

https://magyarnemzet.hu/lugas/szodolgozat-4427228/

 

Nemzetközi körkép: szükség van a hazafias nevelésre?

Nálunk szorgalmazzák, de mi a helyzet a világ más pontjain? Fontos-e még a hazafiság globalizálódó világunkban és hogyan valósítják meg külföldi oktatási intézményekben a hazafias nevelést? Ez is megtudható a portál körképéből.

https://moderniskola.hu/2019/02/nemzetkozi-korkep-szukseg-van-e-hazafias-nevelesre-az-oktatasban/

 

február 17.

 

A BDDSZ is csatlakozik az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz

A bölcsődékben dolgozók bére megalázóan alacsony és nem is becsülik meg őket, így a pálya a fiatalok számára sem vonzó. A SZEF-hez tartozó 8 tagszervezet csatlakozásával létrejött sztrájkbizottság a minap hivatalosan is tájékoztatta a sajtót, hogy sztrájkköveteléseiket összeállították, saját szervezeteikben elkezdik felmérni a sztrájkkészséget. Földiák András, a SZEF elnöke jelezte: a tagoknak február 28-ig kell nyilatkozniuk a sztrájkban való részvételi hajlandóságukról, ezt követően keresik fel a kormányt sztrájkköveteléseikkel. A sztrájkkövetelések között szerepel, hogy a köznevelésben, illetve pedagógus életpálya szerinti bérezés esetében az illetményalap vetítési alapja a mindenkori minimálbér legyen. (Emlékeztető: a PSZ januárban hozott döntésével csatlakozott az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz.)

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/17342-a-bolcsodei-dolgozok-demokratikus-szakszervezete-testuleti-dontese-ertelmeben-csatlakozik-az-orszagos-kozszolgalati-sztrajkbizottsaghoz

 

február 18.

 

Érdemi párbeszédet szeretne a PSZ a szakképzés átalakításáról

A PSZ pontokba szedte, milyen kifogásai vannak a szakképzés átalakításával kapcsolatban. Az érdekképviselet szerint a szakképzésre ráférne a konszolidáció, ezért is szorgalmazza az érdemi párbeszédet. Ennek középpontjába az iskolákat és az ott dolgozókat kellene állítani, prekoncepciók helyett a valós problémákra kellene stratégiát kidolgozni. A közlemény a honlapon olvasható.

https://pedagogusok.hu/hir/3689/erdemi-parbeszedet-szeretne-a-psz-a-szakkepzes-atalakitasarol

 

Bércsata - sokat veszítenek a pedagógusok

A Népszava a bérekről készített összeállítást, kitérve a pedagógusok helyzetére is. A nagy ugrás a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény alapján 2013-ban életbe lépő új besorolási rendszer elindulása volt, ami többlépcsős, összesen 60 százalékos béremelést ígért.  Félúton azonban fékezett a kormány, a 2015-ös szinten rögzítette a számítás alapját, amivel 2019 év végére egy mesterpedagógus zsebéből nagyjából 3 millió forintot vesz ki - hangsúlyozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás.

https://nepszava.hu/3025872_bercsata-kiutessel-nyertek-a-politikusok

 

Beszámoló a IV. Országos Szaktanácsadói Konferenciáról

Az Oktatási Hivatal negyedik alkalommal rendezte meg 2019. február 12-én az Országos Szaktanácsadói Konferenciát, amelyen csaknem 800 szaktanácsadó vett részt. Lehetőség nyílt annak megvitatására is, hogy a szaktanácsadóknak milyen szerepe van a matematika, illetve a történelem tantárgyi bukások számának csökkentésében, hogyan tudnak támogatást nyújtani a tanulói szövegértés fejlesztésében.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/aktualis_tanev_esemenyei/hireink/IV_orszagos_szaktanacsadoi_konf_beszamolo/

 

Nem a középiskolai felvételi teszt rossz, hanem az iskolarendszer

A felvételi egyik kidolgozója, az első Orbán-kormány helyettes oktatási államtitkára, Környei László a hvg.hu-nak elmondta, hogy az új rendszerhez egy amerikai algoritmust vettek át, amely egyébként közgazdasági Nobel-díjat kapott. Szerinte ez egy igazságos, a gyerekek érdekeit védő rendszer.

https://hvg.hu/elet/20190218_Kozepiskolai_felveteli__nem_a_teszt_rossz_hanem_az_iskolarendszer?s=hk

 

Indul a mentorprogram

A Nyíregyházi Egyetem is csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért mentorprogramhoz: a térség hátrányos helyzetű településein élő és tanuló gyerekeket segítik majd hallgatók. Az alapozó kurzust a Szabolcs megyei intézményben összesen 120-an vették fel, országos szinten a pilotprogramhoz még három iskola, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci és a Debreceni Egyetem csatlakozott.

https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/02/18/elarulta-az-allamtitkar-mit-terveznek-a-falvakban-4-megyeben-indul-a-program

 

Alapítványi tulajdonba kerülne az akadémia vagyona

Az Index megszerezte a minisztérium és az MTA megkezdett tárgyalásainak jegyzőkönyvét: eszerint a kormány teljesen elvenné az akadémiától a kutatóintézeteket, azokat egy új alapítványba tenné, megszüntetve a kutatók közalkalmazotti státuszát.

https://index.hu/techtud/2019/02/18/alapitvanyi_tulajdonba_akarja_venni_a_kormany_az_akademia_vagyonat/?fbclid=IwAR3vyRmPQAV0zgV4ixXJ5Gp0FEDErizg1vbKQ7u_YeGPfHv2WA4kRHMmIF4

 

Munkaidőtörvény: időzített bomba lehet a főnökök rossz gyakorlata

A Munka törvénykönyve januári módosítása kapcsán nem lehet összemosni a rendkívüli munkaidő tartamának felemelését (400 órás szabály) az egyenlőtlen munkaidő-beosztásra vonatkozó változásokkal. Utóbbinál komoly félreértés, hogy azért vezették be, a munkáltató korlátlanul megnövelhesse a munkavállaló által teljesítendő munkaidő-mennyiséget és a túlórákkal sokkal később kelljen elszámolnia. Ennek lehetősége igen korlátozott. Ellenben az egyenlőtlen munkaidő-beosztás egyes munkáltatók ciklikus, ingadozó működéséhez kötődik, a munkajogot idén ehhez engedték igazodni - magyarázta Pál Lajos ügyvéd.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/munkaido-munkaltato-szakszervezet-tulora-rabszolgatorveny-munkabeosztas-munkajog.678421.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

 

február 19.

 

Bérnyomásmérő: sokkold magad, pedagógus!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elkészítette a bérnyomásmérőt. Mint ismert, 2015 januárjától 101500 forinton rögzítették és azóta sem emelték a vetítési alapot, gyakorlatilag elszakították a minimálbértől, amely az utóbbi években folyamatosan nőtt. A táblázattal szembesíteni szeretnénk a pedagógusokat: 2015. január 1-től mekkora bruttó jövedelemtől estek el annak ellenére, hogy a kormány politikusai folyamatosan arról beszéltek, mekkora béremelést kaptak a pedagógusok. Mindenki kitöltheti és megtudhatja, mennyi pénzt vettek ki a zsebéből!

https://pedagogusok.hu/hir/3690/bernyomasmero-sokkold-magad-pedagogus

 

Maruzsa Zoltán: stresszes, de bevált a középiskolai felvételi rendszer

Stresszhelyzetet okoznak a középiskolai felvételik, de a diákok szelektálása csak egységes tanulmányi teljesítmény alapján történhet - mondta Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára beszélt az érettségi változásairól, a külföldi nyelvtanfolyamok programjáról, a digitális felzárkózásról és a tankönyvpiacról is.

https://infostart.hu/interju/2019/02/19/maruzsa-zoltan-stresszes-de-bevalt-a-kozepiskolai-felveteli-rendszer

 

Jocó bácsi: hatalmas a nyomás a gyerekeken, ez részben a mi hibánk

Már az alsósok is azt hallják, hogy „ha ezt már most nem tudod teljesíteni, akkor az érettségin mi lesz veled” - Balatoni József történelemtanár, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, Jocó bácsi szerint hatalmas nyomás van a gyerekeken, „az érettségit 8-12 éven keresztül misztifikálják, mint a különféle gonoszt a mesékben, aki majd eljön, és elviszi őket, körülbelül így kezelik az érettségit is”.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190217_Joco_bacsi_interju#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-19

 

Iskolai és rendőrségi tananyag lesz az antiszemitizmus jelentése

Ki az antiszemita? A pontos meghatározást hamarosan a történelemtanár is számon kérheti, sőt, osztályozhatja. Egy kormányhatározat ugyanis hamarosan kerettantervbe illesztené a Nemzetközi Holokauszt Megemlékezési Szövetség antiszemitizmus-definícióját - derült ki a Magyar Közlönyből.

https://nepszava.hu/3026055_iskolai-es-rendorsegi-tananyag-lesz-az-antiszemitizmus-jelentese

 

2x2 néha nulla

A kormánynak kötelessége segíteni az eredményes nyelvtanulást, hisz törvénybe iktatta, hogy 2020-tól a felvételihez kötelező a nyelvvizsga. Örvendetes, hogy erre 90 milliárdot szán. A bajok ott kezdődnek, hogy megint elfelejtették a hozzáértő nyelvtanárok véleményét kikérni a külföldi, 2x2 hetes nyelvtanulásról. Egy nyelvtanár tapasztalatait olvashatják.

https://magyarhang.org/publicisztika/iroolvaso/2019/02/19/2x2-neha-nulla-a-kulfoldi-nyelvtanfolyamok-terverol/

 

Évente egyszer minden általános iskolást elvinnének színházba, kulturális eseményre

Jön a Lázár Ervin program: évente egyszer színházi, tánc- és cirkuszi előadásokra, komolyzenei hangversenyekre mennek majd az általános iskolások. A program idei megvalósítására hatmilliárd forintot, 2020-tól 5,5 milliárd forintot biztosít a határozat.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190219_Lazar_Ervin_program#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-19

 

Meg kell hallani a nevelőszülők hangját

A kormány által kezdeményezett nevelőszülői program küldetése, hogy felerősítse a segíteni szándékozó nevelőszülők, valamint a támogatásra szoruló fiatalok hangját - mondta az országjáró program várpalotai állomásán a szociális ügyekért felelős államtitkár. Fülöp Attila közölte: 23 ezer fiatal él a gyermekvédelem rendszerében. 2019-ben a tavalyinál 850 millió forinttal több pénz jut erre a területre. A kormány a fél éve indított, májusban záruló, „Befogadlak” nevelőszülői programjával az ország minden térségébe el akar jutni.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/meg-kell-hallanunk-a-neveloszulok-hangjat

 

Palkovics László szerint világszínvonalú lehet a Corvinus

Magánegyetemmé válik a Corvinus, az erről szóló törvényjavaslatokról vitázott az Országgyűlés. Egy vagyonkezelői alapítványhoz kerülnek július 1-jével a Corvinus Egyetem fenntartói jogai - közölte az innovációért és technológiáért felelős miniszter. A kormány az alapítvány rendelkezésére bocsájtja a MOL és a Richter 10-10 százaléknyi részvénycsomagját, ennek hozamából támogatja az alapítvány az egyetemet.

https://infostart.hu/belfold/2019/02/19/palkovics-laszlo-vilagszinvonalu-intezmeny-valhat-a-corvinusbol

 

Bódis József nem vett részt a vitában, amelyet a Corvinusról folytattak

Az államtitkár azt mondta: az előterjesztő nem az Emmi és nem az oktatási államtitkárság volt ezért nem vett részt ő személyesen a Corvinus Egyetem átalakításáról szóló parlamenti vitában.

https://444.hu/2019/02/19/az-oktatasert-felelos-allamtitkar-nem-vett-reszt-a-corvinusrol-szolo-parlamenti-vitaban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-oktatasert-felelos-allamtitkar-nem-vett-reszt-a-corvinusrol-szolo-parlamenti-vitaban

 

Lovász László: nem cáfolom, hogy zsarolnak minket

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László bízik benne, hogy nem döntés, hanem megállapodás alapján dől el az intézmény sorsa. De már tudja, mikor kell lemondania. „Ha nem tudom biztosítani, hogy az intézetekben a kutatás tisztességesen, függetlenül folyjék, akkor lemondok. Ehhez tartom magam. De nem látom azt, hogy a kormánynak ez lenne a célja” - mondta az MTA elnöke a Népszavának.

https://nepszava.hu/3026013_lovasz-laszlo-nem-cafolom-hogy-zsarolnak-minket

 

Államosítják az akadémiát

Lenyúlás, államosítás, az ingatlanvagyon megszerzése egy képmutató színjátékban. Így foglalható össze az akadémia finanszírozásának átalakítása a volt igazságügyi miniszter, Forgács Imre szerint.

https://www.klubradio.hu/adasok/forgacs-imre-allamositjak-az-akademiat-106621

 

Palkovics László: a kutatás, a tudomány és az innováció kiemelt érték

Az ITM vezetője hangsúlyozta: a kormányzat szándéka egyáltalán nem az, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen. Az M5 kulturális csatornán nyilatkozott a miniszter.

https://magyarnemzet.hu/belfold/palkovics-laszlo-a-kutatas-a-tudomany-es-az-innovacio-kiemelt-ertek-4803500/

 

február 20.

 

Bérnyomásmérő - Sok pénzt veszítettek a pedagógusok

Bérnyomásmérőt készített a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), ezzel hívja fel a figyelmet arra, mennyit veszítettek a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok azzal, hogy 2015 januárja óta nem az évről évre emelkedő minimálbér alapján kapják a bérüket. „Az adatok sokkoló hatásúak lesznek, ezért azt reméljük: a pedagógusok ráébrednek arra, hogy összefogással, a szakszervezet taglétszámának növelésével a bérharc is eredményesebb lehet” - idézték a PSZ közleményét a portálok.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190220_pedagogusok_bertablaja_vetitesi_alap#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-20

https://szakszervezetek.hu/hirek/17360-prekoncepciok-es-kozhelyek-felsorakoztatasa-helyett-valos-problemak-megoldasara-szulessen-strategia

https://varosikurir.hu/tanarsokk-elkeszult-a-bernyomasmero/

 

Műhelyiskolát hoznának létre az általános iskolából lemorzsolódóknak

Műhelyiskolákat nyitnának azoknak, akik nem fejezték be az általános iskolát, ők rész-szakképesítést szerezhetnének - mondta az M5 kulturális csatornán az innovációs és technológiai miniszter. A tárca megújítaná a szakképzést: a munkaanyag nem tartalmazza a tankötelezettség korhatárának emelését, a kormány szerint ugyanis a korhatárnak nem önmagában van jelentősége. A fontos az, hogy a fiatalok értékelhető tudással hagyják el az oktatási rendszert.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190220_Palkovics_nem_emelik_a_tankotelezettseg_korhatarat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-20

 

Jobb a kisebb csoport a nyelvtanuláshoz

Az Oktatási Hivatal jelenleg olyan idegen nyelvi mérőeszközök kifejlesztésén dolgozik, amelyek lehetővé teszik, hogy az országos idegen nyelvi mérések pontos eredményei a hatékony csoportbontás alapjául szolgálhassanak - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a parlamentben feltett írásos kérdésre válaszolva.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kisebb-csoport-jobb-4801997/

 

Nőtt tavaly a nyelvvizsgázók száma

Tavaly 120 ezren nyelvvizsgáztak Magyarországon, négyezerrel többen, mint 2017-ben - írta a Világgazdaság az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/negyezerrel-tobb-nyelvvizsga-2-1364758/

 

A tizenéves nyelvvizsgázók javítottak a számokon

16 százalékkal nőtt a sikeres komplex nyelvvizsgák száma 2010-hez képest - mondta az InfoRádiónak a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Berényi Milán szerint ez főként a 2016 novemberétől érvényes új nyelvvizsgaszabályoknak köszönhető. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán szerint viszont a vizsgák számának emelkedése hajszálpontosan megegyezik azzal a szinttel, amelyet 2017 végéről halasztottak el mostanra, amikor már vissza lehet kapni a nyelvvizsga díját: a novemberre-decemberre jelentkezett nyelvvizsgázók száma megfeleződött, s 2018 első felében szivárgott vissza a létszám.

https://infostart.hu/belfold/2019/02/20/a-tizenevesek-emeltek-meg-a-sikeres-nyelvvizsgaszamot

 

Digitális tanárképzés indul

Hivatalos minisztériumi akkreditációt kapott a Telenor Magyarország HiperSuli programja, melynek sikeres teljesítéséért 30 kreditpont jár a tanárképzésben.

https://noizz.hu/tech/telenor-hipersuli-digitalis-tanarkepzes-indul-magyarorszagon/mrf1ybk

 

Havi zsebpénz kapnak az egészségügyi tanulók

Havi 40 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek az iskolarendszerű egészségügyi szakképzést nyújtó középfokú intézmények nappali tagozatos tanulói. A pályázati felhívásra a diákok február 26-tól március 12-ig jelentkezhetnek.

https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/02/20/ezzel-csalogatjak-a-jovo-apoloit-havi-zsebpenzt-kapnak-az-egeszsegugyi-tanulok

 

PDSZ: Készen állnak a tanárok a sztrájkra

Több ezer visszajelzés érkezett a PDSZ felmérésére, amellyel a tanárok sztrájkhajlandóságát szeretnék feltérképezni. Szűcs Tamás elnök a Népszavának úgy nyilatkozott: az eddigi válaszadók mintegy 80 százaléka támogatja a munkabeszüntetést. A sztrájkhajlandóság a városi, nagyvárosi iskolákban a legmagasabb. Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 sztrájkolna. Jelentős azok aránya is, akik akár több napos sztrájkot is bevállalnának. A PDSZ megkezdte az egyeztetéseket a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete sztrájkbizottságához és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumán belül megalakult közszolgálati sztrájkbizottsághoz való csatlakozásról is.

https://nepszava.hu/3026174_keszen-allnak-a-sztrajkra-a-tanarok

 

Nadrágos ember, gatyás lélekkel - egy 90 éves pedagógus visszaemlékezése

Renkecz József 90 éves pedagógus. 1973-ban bezárt „tanyasi” iskolájába a szakfelügyelők is tanulni jártak. A Népszavának beszélt munkájáról.

https://nepszava.hu/3025933_nadragos-ember-gatyas-lelekkel

 

Palkovics László első számú közellensége

Falus András akadémikus azt mondta: amit az MTA-val tesznek, az olyan, mintha felgyújtanák a Széchenyi Könyvtárat. A nézeteltérés arra nyúlik vissza, hogy a miniszter az alkalmazott kutatást helyezi előtérbe az alapkutatással szemben. Amikor Falus András ezt a véleményt megkérdőjelezte, Palkovics László behívatta, majd egy rendezvényt, amelyen ugyancsak kritikákat kapott, egyszerűen „sorosista” összejövetelnek titulált.

https://www.klubradio.hu/adasok/palkovics-laszlo-elso-szamu-kozellensege-106635

 

Náray-Szabó: a sorosozás nem az értelmiségnek szól

Interjút adott a Magyar Narancsnak Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke. Szerinte nem kell olvasni a kormánypárti propagandát. „A Batt­hyány Körben is vannak, akiket idegesít, őket arra buzdítom, hogy váltsanak csatornát, és ne olvassák a propagandát” - ezt tanácsolja. Rövid részlet az interjúból:

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-professzorok-batthyany-korenek-elnoke-a-sorosozassal-nincs-gond-mert-az-nem-az-ertelmisegnek-szol-117469

 

Nem engedik el a suzukisok kezét

Már több mint száz tagja van az esztergomi Suzuki gyárban két hete megalakított szakszervezetnek, naponta tucatnyian töltenek ki belépési nyilatkozatokat, a vezetők azonban egyelőre nem mernek a nyilvánosság elé állni. A félelem nem alaptalan, hiszen az alakuló alapszervezet titkárát már elbocsátották. A cég korábban rendre sikerrel igyekezett elfojtani az érdekvédelmi kezdeményezéseket.

https://nepszava.hu/3026267_nem-engedik-el-a-suzukisok-kezet

 

február 21.

 

A PSZ fóruma Veszprémben - Korábban öt pontban fogalmazta meg követeléseit a Pedagógusok Szakszervezete

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Veszprém Megyei Szervezet meghívására 2019. február 21-én fórumot tartott Veszprémben. Tájékoztatta a tagokat a kormánnyal folytatott tárgyalásokról, továbbá arról, hogy a PSZ kezdeményezésére hívták össze tavaly decemberben az Országos Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsot. A PSZ öt pontban fogalmazta meg legfontosabb követeléseit (erről közleményt is kiadtunk, elérhető a honlapon). Az elnök bízik abban, hogy ezeket a követeléseket - köztük a bérek emelését, a kötelező óraszám rendezését - teljesítik. A fórumról a helyi televízió tudósított.

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/pedagogusok-az-otosert/

 

A Fazekas végzősei közül csak egy akart tanár lenni, sokan mennek külföldre tanulni

A gyerekek alkalmasak arra, hogy nyelveket tanuljanak. A módszertan megvan, az óraszámok megvannak. Csak éppen a jó tanárok hiányoznak - mondta a nyelvoktatásról az Eduline-nak adott interjúban Jilly Viktor, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium angoltanára, aki úgy véli, nem a tanárok bűne, ha nem tudnak minden diákot felkészíteni a nyelvvizsgára, amely 2020-tól az egyetemi felvételi feltétele lesz.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190221_nyelvoktatas_Jilly_Viktor#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-21

 

Mi lesz 2020-tól a felvételinél a diszlexiásokkal? Jön a korrekció?

A kormány kitart amellett, hogy 2020-tól a felsőoktatási felvételi feltétele legyen egy középfokú nyelvvizsga. De mi lesz azokkal a diszlexiásokkal, akiket felmentettek idegen nyelv alól, felvételizhetnek-e nyelvvizsga nélkül főiskolai intézménybe 2020-tól? Az Emmi válasza szerint észlelték a problémát, szeptemberre elkészül a törvény kiegészítése.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190221_felveteli_2020

 

Kidobott pénz a külföldi nyelvtanfolyam? - szavaztak az Eduline olvasói

90 milliárd forintot költ a kormány 2020-tól a kilencedikes és tizenegyedikes diákok külföldi nyelvtanfolyamára. Az Eduline Facebook oldalán szavazók 71 százaléka szerint nem a külföldi nyelvtanfolyamokra kellene költeni ezt az összeget, hanem inkább az iskolai nyelvoktatás fejlesztésére.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190221_kulfoldi_nyelvtanfolyam_szavazas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-21

 

Videóüzenetekkel akciózik a Szülői Hang

A szülőkből álló szervezet tiltakozik, hogy jövőre szinte csak az állami fejlesztésű tankönyvekből lehet majd tanítani. A PDSZ szerint az uniformizált tankönyvekből lehetetlen tanítani. A minisztérium szerint a Szülői Hangot támogató 3900 szülő véleménye nem tekinthető általánosnak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/videouzenetekkel-tiltakoznak-az-allami-tankonyvek-ellen

 

Színvonalas oktatásra is vágynak a fiatalok

Negatív rekordot döntött az oktatási rendszerrel való elégedettség a K&H legutóbbi kutatásában: a dolgozó fiatalok 11 százaléka gondolta úgy, hogy a magyar oktatás európai viszonylatban is magas színvonalú, míg 2018 második negyedévében még 23 százalék értett egyet ezzel az állítással. A diákok még sötétebben látják a helyzetet: csak 9 százaléknak volt pozitív véleménye. A felmérés korábbi eredményei szerint a diákok körében 2017 vége óta van alacsony szinten az oktatási rendszert jónak minősítők tábora: 2012 és 2016 között 19-37 százalékuk tartotta megfelelőnek azt. Munkaerőpiaci várakozásaikra is kitért a felmérés.

https://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/beremelesre-es-szinvonalas-oktatasra-vagynak-a-fiatalok-1367317/

 

Katolikus óvoda épül Pakson

Óvodát épít a pécsi egyházmegye mintegy 480 millió forintból Pakson. Az óvoda létrehozását a katolikus oktatás iránti igény növekedésével indokolták. A pécsi egyházmegye az elmúlt években csaknem nyolcmilliárd forintból fejlesztette közoktatási intézményeit, ezek között folyamatban van a paksi katolikus iskola felújítása is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/katolikus-ovoda-epul-pakson-4882400/

 

A tanulás elsajátításának lehetőségei

A LELLE2 a Let’s Learn How to Learn elnevezésű nemzetközi, ERASMUS+ projektnek a rövidítése, amelyben a Pannon Egyetem vezetésével felsőoktatási intézmények, oktatáskutatók- és fejlesztők, valamint középiskolák képviselői azon dolgoznak, hogy hozzájáruljanak a középiskolás diákok tanulási képességeinek fejlesztéséhez. Imre Annával, az EKE OFI tudományos főmunkatársával beszélgetett a TanTrend.

http://tantrend.hu/hir/tanulas-tanulasanak-tanitasi-es-tanulasi-lehetosegei

 

Ismét taníthat majd a pofozkodó tanár

Nem találták bűnösnek a nyíregyházi középiskolai tanárt, aki nyakleveseket osztogatott az órán. Szeptembertől újra az iskolában tanít, a gyerekek kiálltak mellette. A pszichológus szerint a testi fenyítés teljes mértékben elfogadhatatlan, nincs helye sem a nevelésben, sem a tanításban.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/diakjai-harcoltak-a-kokioszto-tanarert/d697bvx

 

Kérdőjelekkel alakítják át a Corvinust

Miközben a kormány sikerként propagálja a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartóváltását, számos fontos kérdésre továbbra sincs válasz: például arra, milyen garancia van az egyetem megmaradására, ha a BCE fenntartására létrehozott Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak átadott részvények árfolyama zuhanni kezd. „A két vállalat mondhatja, hogy rossz évet zártak, nem adnak osztalékot. Ha egy gazdasági válság következtében bedőlnek a részvények, nagy valószínűséggel borul a BCE is” - nyilatkozták a Népszavának az egyetemen.

https://nepszava.hu/3026332_kerdojelekkel-alakitjak-at-a-corvinust

 

Náray-Szabó Gábor: csalódni fognak, akik a balhéban érdekeltek

A reformkori tudós testületnek nem is voltak kutatóintézetei, azokat csak Rákosi Mátyás hozta létre a második világháború után - mondta a Magyar Hírlapnak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló vita kapcsán Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Professzorok Batthyány Körének elnöke.  Abban bízik, hogy mindkét fél felismeri az érdekeit, és ennek megfelelően sikerül mindenkinek előnyös megoldást találni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/141391/Csalodni_fognak_akik_a_balheban_erdekeltek

 

Aggódnak a külföldön élő magyar professzorok

A sikeres alapkutatás előfeltétele a sikeres alkalmazott kutatásnak - hangsúlyozzák Lovász Lászlónak, az MTA elnökének írt levelükben amerikai és európai magyar professzorok.

https://168ora.hu/itthon/aggodalommal-figyelik-az-mta-koruli-fejlemenyeket-kulfoldon-elo-magyar-professzorok-163963

 

Tudósok vitáztak a Palkovics-tervről

Biztosítékok és garanciák nélkül marad a hazai tudományos világ, ha a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata – a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan – alapítványi kézbe kerül. Ez hangzott el az Akadémiai Dolgozók Fórumának rendezvényén, ahol az MTA-t érintő minisztériumi terveket vitatták meg.

https://nepszava.hu/3026501_tudosok-vitaztak-a-palkovics-tervrol

 

Összefogtak a kollégiumi tűzben elhunyt férfi családjáért

Több mint 37,5 millió forint adomány gyűjtöttek a Ráday utcai kollégiumtűzben elhunyt férfi családjának - közölte a Magyarországi Református Egyház. A januári tragédiát három kamasz idézte elő: szándékosan okoztak tüzet. A 15-16 éves fiatalok beismerő vallomást tettek: „heccnek szánták” a történteket.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kollegiumtuz-osszefogtak-az-elhunyt-ferfi-csaladjaert-4852010/

 

Az iskolák privatizációja ellen is tüntetnek

Nyugat-Virginiában február 19-én hirdettek az egész államra kiterjedő sztrájkot a közoktatásban dolgozó pedagógusok, miután a helyi kormányzat több megszorító intézkedést hozott volna meg. A tanárok azt követően döntöttek ismét a munkabeszüntetés mellett, hogy egy éve sikeres sztrájkot folytattak az alacsony bérek ellen is.

https://merce.hu/2019/02/21/nyugat-virginia-osszes-oktatasi-korzeteben-sztrajkoltak-a-tanarok-hogy-megakadalyozzak-az-iskolak-privatizaciojat/

 

február 22.

 

A PSZ kérdez: Ön sztrájkolna?

A Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) elkezdtük annak felmérését, hogy tagjaink részt vennének-e egy munkabeszüntetésben. Mint ismert, a PSZ Országos Vezetősége (2019. január 14-én) úgy döntött, hogy részt vesz a SZEF keretén belül megalakuló Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság munkájában, ennek része a mostani felmérés. Az országos összesítés az adatok beérkezése után, március elején várható.                                                                                                                  

https://pedagogusok.hu/hir/3691/megkezdodoett-a-sztrajkkeszseg-felmerese-a-psz-nel

 

A tanárok változtathatnak a rossz gyakorlaton - igazolások

Korábban egy orvosnő, most pedig egy tanár kelt ki az ellen, hogy a szülő csak három nap hiányzást igazolhat. Csakhogy a „három nap” általános gyakorlat, a változtatás lehetősége pedig az iskoláké - írta a Magyar Hírlap. A 2012-es Emmi-rendelet értelmében a mulasztások igazolásának szabályozása része az iskola szakmai önállóságának, így a szülő által igazolható napok számát is helyben, az intézmény házirendjében kell meghatározni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/141502/A_tanarok_valtoztathatnak_a_rossz_gyakorlaton

 

Nem csábító a rendőri szolgálat

A rendőrök utánpótlása drasztikusan fogy: a korábbi jelentkezőknek csak töredéke vágyik rendészeti szakközépiskolába, a végzettek között pedig nagy a lemorzsolódás. Míg a miskolci rendészeti szakközépiskolába 2010-ben még 2618-an jelentkeztek, tavaly már csak 640-en: ez több mint 75 százalékos visszaesés. A szakszervezeti vezetők szerint az elkövetkező években tartósan legalább 1200 tanulót kellene felvenni a szakgimnáziumokba, hogy legalább a jelenlegi állapotot stabilizálni lehessen.

https://nepszava.hu/3026500_nem-csabit-a-szolgalat-drasztikusan-csokkent-a-rendorok-utanpotlasa

 

Pályázat nyelvoktatóknak és diákoknak

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete ismét kiírta a Matheidesz Mária Minőségi Díj pályázatot idegen nyelvet oktató tanárok és nyelvtanuló középiskolai diákok számára. Idén a díjjal járó anyagi elismerés összege a tanár kategóriában nettó 250.000 Ft, diák kategóriában nettó 100.000 Ft.  

http://tantrend.hu/hir/lehet-palyazni-matheidesz-maria-minosegi-dijra

 

A sok mozgás a sikeres iskolakezdés kulcsa

Fél év múlva általános iskolába mennek a nagycsoportosok. A Magyar Nemzet arról kérdezte Marosi Renátát, a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola fejlesztőpedagógusát, mit tehetnek a szülők azért, hogy a gyerekeknek sikeres legyen az iskolakezdés. Hangsúlyozta: a közös családi élmények, a sok mozgás és a kézügyesség játékos fejlesztése elengedhetetlen a sikeres iskolakezdéshez. De nem feltétlenül kell megtanítani a gyereket írni szeptemberig.

https://magyarnemzet.hu/belfold/sok-mozgassal-a-jo-iskolakezdesert-4900469/

 

Idén is kiemelt támogatás jut a határon túli magyar iskoláknak

Ötszáz millió forintra emelte a nemzetpolitikai államtitkárság azt a pályázati keretet, amelyet 2019-ben a diaszpórában működő magyar szervezetek és hétvégi magyar iskolák között osztanak szét. Ezek az intézmények az elmúlt időszakban erősödtek, hozzájárulnak a diaszpórában élők identitásának megtartásához és megerősítéséhez - nyilatkozta a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

https://moderniskola.hu/2019/02/iden-is-kiemelten-tamogatja-a-magyar-allam-a-diaszporaban-mukodo-magyar-szervezeteket-es-hetvegi-magyar-iskolakat/

 

Ismét Kordás László a MASZSZ elnöke

Szinte unalomba fulladt a versenyszféra legnagyobb szakszervezeti tömörülésének kongresszusa - írta a Népszava. Csak a jelöltek programbeszédei közben élénkült meg a hangulat, amikor a három elnökjelölt közül Székely Tamás eddigi alelnök bejelentette visszalépését. Elemzők korábban már úgy fogalmaztak, hogy a közte és a Kordás László elnök között zajló harcban Herczegh Mária, a szövetség nőtagozatának vezetője lehet a nevető harmadik. Nem így lett. Kordás László meggyőző fölénnyel győzte le riválisát. Alelnöknek Székely Tamást választották.

https://nepszava.hu/3026473_ismet-kordas-laszlo-a-szakszervezeti-szovetseg-elnoke