Hírek

Heti lapszemle 2019. február 8.

Heti lapszemle 2019. február 8.

PSZ - Heti lapszemle

2019. február 8.

 

Életközeli matekórákat szeretne az új Nemzeti alaptanterv, ám a PSZ-nek vannak kérdései. Tévesen jelent meg egy kormányközeli lapban, hogy mégsem kell középfokú nyelvvizsga 2020-tól az egyetemi felvételihez, a minisztérium nem tervezi a dátum kitolását. Szakemberek azt mondják, nem ártana, ha az angol nyelv oktatása jobban igazodna a fiatalok érdeklődéséhez is. További részletek a PSZ Heti lapszemléjében.

 

február 1.

 

A CNN is foglalkozott a magyarországi tankönyvekkel

A CNN weboldalán megjelent egy cikk, amelyben magyar tankönyveken és tanárok vallomásain keresztül mutatják be a kormány migránsellenes kampányának társadalmi hatásait. Tanárokat és könyvkiadókat is megszólaltattak, akik szerint az Orbán-kormány a saját képére formálná a magyar oktatási rendszert, és nacionalistává, idegenellenessé nevel. „A migráns mára szitokszó lett a gyerekek között is” - mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke.

https://444.hu/2019/02/01/magyar-tanarok-beszeltek-a-cnn-nek-arrol-hogyan-lett-szitokszo-az-iskolakban-a-migrans?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=magyar-tanarok-beszeltek-a-cnn-nek-arrol-hogyan-lett-szitokszo-az-iskolakban-a-migrans

 

Ingyenes utazást kínál a MÁV múzeumlátogatással egybekötve

Országszerte összesen 25, köztük budapesti és vidéki helyszíneket látogathatnak meg vonattal ingyenes utazás igénybevételével a kiránduló osztályok.

https://osztalykirandulas.hu/blog/mav-ingyenes-utazas-muzeumlatogatassal/+?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=H1-pedagogus-budapest-vonatos-blog-

 

Székely Tamás: felelőtlen, aki országos sztrájkot hirdet

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint nem szerencsés azt állítani, hogy leállna az ország egy egységes munkabeszüntetés után, mert ilyen nem jöhet létre. A MASZSZ alelnöke nyilatkozott erről, az ATV műsorvezetője a Start c. műsorában rákérdezett: Kordás Lászlóról van szó? Róla, is, meg Szűcs Tamásról, a PDSZ elnökéről - felelte Szűcs Tamás.

http://www.atv.hu/videok/video-20190201-sikeresen-harcolt-a-vdsz-a-rabszolgatorveny-ellen

 

Nem országos, hanem összehangolt sztrájk jön

Az ATV híradójának - a fentiekre reagálva - Kordás László azt mondta: éppen Székely Tamás hirdetett sztrájkot. Jelezte: tisztújítás lesz a szakszervezeti szövetségben…

http://www.atv.hu/videok/video-20190201-nem-orszagos-hanem-osszehangolt-sztrajk-jon

 

február 2.

 

Életközeli matektórákat akar az új Nemzeti alaptanterv

Változtatna a matematika oktatásának módszertanán az új Nemzeti alaptanterv. Ám előbb a tanárképzés megújítására is szükség lenne. Mindez támogatandó, de a tavaly szeptemberben nyilvánosságra került Nat-tervezetből nem olvasható ki, hogy a gyakorlatban hogyan valósítanák meg ezeket a célkitűzéseket - nyilatkozta a Népszavának Totyik Tamás matematikatanár, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Szerinte nem elég kidolgozni a kerettanterveket, a célok eléréséhez a tanárképzésen és továbbképzésen is változtatni kell.

https://nepszava.hu/3023967_eletkozeli-matekorakat-akar-az-uj-nat

 

Az ATV híradójának hasonlóképpen nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke

Felhívta a figyelmet, hogy az újabb változtatás ismét csúszást jelezhet a Nat bevezetésénél. Az összeállítás 7 perc 10 másodpercnél kezdődik.

http://www.atv.hu/videok/video-20190202-atv-hirado-este-2019-02-02

 

Programot kínál a PIM pedagógusoknak, hallgatóknak

A Petőfi Irodalmi Múzeum rendezvényei iránt érdeklődő pedagógusoknak 2019 tavaszától rendszeres programokat ajánl a PIM. A programsorozat első állomásaként Ady Endre halálának 100. évfordulójáról emlékeztek meg az Ady Emlékmúzeumban. A múzeumnak fontos, hogy együttműködjön a pedagógusokkal. Elsősorban magyart tanító tanárokat várnak, de más érdeklődőket, pedagógushallgatókat is.

https://moderniskola.hu/2019/02/elindult-a-pim-pedagogusokat-celzo-programsorozata-ady-volt-az-elso-allomas/

 

A MASZSZ az Európai Bírósághoz fordul a rabszolgatörvény miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Munka törvénykönyvének a túlmunka szabályait érintő módosításai miatt, mert azok sérthetik a munkaidő szervezésének egyes szempontjairól szóló uniós irányelvet. A MASZSZ szerint a magyar kormány ezzel meglehetősen sajátos módon értelmezi az európai közösségi norma minimumszabályait.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/17122-a-maszsz-a-rabszolgatorveny-ugyeben-az-europai-bizottsaghoz-fordult

 

Előmozdítaná a szociális párbeszédet a Liga

Nem tett jót a szakszervezeteknek a túlóratörvény elleni megmozdulások politikai színezete, és habár a szociális párbeszéd valóban döcögős idehaza, a feleknek a tárgyalóasztal mellett kell a munkavállalók érdekét képviselni, a politikusok céljaitól elhatárolódva - mondta a Magyar Időknek adott interjújában Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a képviseleteknek a valós munkavállalói igények mentén kell végezniük a dolgukat, amelyre jó példa volt az Audi dolgozóinak sztrájkja is.

https://magyaridok.hu/gazdasag/elomozditana-a-szocialis-parbeszedet-a-liga-3908999/

 

február 3.

 

Mindannyiunk feladata tenni az elfogadásért

Fontos, hogy a tanárok jól ismerjék a gyermekek jogait és ezt a tudást át is adják diákjaiknak. Ezért a TASZ 2019-ben - egy közösségi gyűjtésnek köszönhetően - több mint 40 iskolába viszi el a MONDO nevű jogtudatosító kártyajátékot. Workshopokon tanítják meg a pedagógusoknak, hogyan tudják beépíteni a MONDO-t a gyakorlatukba.

https://ataszjelenti.blog.hu/2019/02/03/mindannyiunk_feladata_tenni_a_tarsadalmi_befogadasert

 

8K - avagy mit kellene fejleszteni az iskolákban?

A hagyományos tanterv különálló tantárgyakra épül, amelyeket magától értetődően fontosnak tartunk. A helyes kiindulópont viszont az lehetne, mit kellene a tanulóknak tudniuk és mire kell képesnek lenniük - mutat rá a neves oktatási szakember, Ken Robinson, aki szerint az iskoláknak nyolc alapkompetenciát kellene fejleszteniük. Innen a 8K elnevezés.

https://hvg.hu/businessmagazin/20190203_ken_robinson_8K_iskola_kepessegek_fejlesztese

 

február 4.

 

Értelmetlen sztrájkfelmérés

„A pedagógusok mintegy fél százalékát képviselő PDSZ olyan online teszttel próbálja felmérni a sztrájkhajlandóságot, amelyet név nélkül bárki, akárhányszor kitölthet pár másodperc alatt. E hét pénteken dönt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arról, sztrájkba kezdenek-e - ezt Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a múlt kedden közölte, sérelmezve, hogy a kormány nem válaszolt az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelükre, amelyben tájékoztatták arról, hogy sztrájkbizottságot hoztak létre” - írta a Magyar Hírlap. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár utóbb arra kérte a szakszervezetet, mutassa be a sztrájkhajlandóságra vonatkozó adatait. Szűcs Tamás ugyanis arról is beszélt, hogy az egy hónappal korábbi, két-háromezres mintával készült felmérésükben a pedagógusok nyolcvan százaléka jelezte, részt venne a sztrájkban. Ugyanakkor azt elismerte, hogy ez az arány túlzó lehet.

http://magyarhirlap.hu/cikk/139906/Ertelmetlen_sztrajkfelmeres

 

Tanár a volán mögött: szabadidejében sofőr

Van olyan ember, aki főállásban tanárként keresi kenyerét, de szabadidejében buszsofőrként dolgozik a BKV-nak. Ebből mindenki profitál: a cég létszámhiánya csökken, miközben a tanár is egy kis pluszra tehet szert.

http://www.atv.hu/belfold/20190131-vonatkimaradasok-foallasu-pedagogus-a-volan-mogott

 

Csúszhat a kötelező nyelvvizsga

Elhalaszthatja a kormány a felvételihez kötelező nyelvvizsga bevezetését - értesült a Magyar Hírlap több forrásból: várhatóan mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga az egyetemi felvételihez 2020-tól. Bár egyre többen szereznek bizonyítványt a nyelvtudásukról, szakértői vélemény szerint ha a követelmény már most életbe lépne, a jelentkezők negyven százaléka nem kerülne be felsőoktatási intézménybe.

http://magyarhirlap.hu/cikk/139817/Csuszhat_a_kotelezo_nyelvvizsga

 

Láthatáron az iskolabusz programja

Környezetbarátnak, családbarátnak és megbízhatónak kell lennie a budapesti iskolabusz-rendszernek, amelynek előkészítése Budapest II. kerületében kezdődött. A mintaprogram kidolgozásával Láng Zsolt kerületi polgármestert bízták meg.

https://888.hu/article-kornyezetbarat-iskolabuszokkal-szuntetnek-meg-a-dugot-budapesten

 

Különszám a Komplex Alapprogramról

Elérhető az Új Köznevelés különszáma, melynek témája a Komplex Alapprogram. A KAP módszertana szemlélet- és attitűdváltást kíván elérni a köznevelésben, hiszen ma már egészen más eszközökkel lehet lekötni a gyerekek figyelmét, mint akár húsz évvel ezelőtt. A program kiemelt célja az oktatáspolitika egyik legégetőbb aktuális problémájának, a végzettség nélküli iskolaelhagyásnak a mérséklése.

http://tantrend.hu/hir/mar-olvashato-az-uj-kozneveles-kulonszama-komplex-alapprogramrol

 

Együttműködésre, nyitottságra nevel az iskolakert - a pedagógust is képezni kell

Az országos iskolakerti programra nyolcszoros a túljelentkezés - mondta a Magyar Időknek Mátyás Izolda, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa. Meggyőződésük, hogy nem elegendő eszközökkel ellátni egy kezdő iskolakert-építő csapatot, szükség van a szemlélet és a szaktudás, a jó gyakorlatok átadására is, amit a programba épített pedagógusképzés biztosít majd.

https://magyaridok.hu/belfold/egyuttmukodesre-nyitottsagra-turelemre-nevel-az-iskolakert-3913430/

 

Így vetettek véget az erőszaknak egy osztályközösségben

„A reményt adó, pozitív történetek megmutatása talán segíthet. Ezért mostantól rendszeresen jelentkezem a gyermekvédelem sikertörténeteivel. Persze keserédes ügyek ezek, amikben sokszor a szerencse is szerepet játszik, de (reményeim szerint) megmutatják azt is, hogyan tud jól működni ez a rendszer” - írta Gyurkó Szilvia szakember.

https://wmn.hu/ugy/50201-igy-vetettek-veget-az-eroszaknak-egy-osztalykozossegben---a-gyerekvedelem-pozitiv-torteneteibol

 

Sajátos nevelési igényű gyerek csak megfelelő ellátást nyújtó iskolába járhat

A sajátos nevelési igényű tanulók csak olyan iskolába járhatnak, amely biztosítani tudja a szakértői bizottság által megfogalmazott különleges bánásmódnak megfelelő ellátást - írta az alapvető jogok biztosa egy konkrét ügy vizsgálata alapján. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében jelezte: Székely László a vizsgálatot egy panaszlevél miatt indította. Felkérte a tankerületi központ elnökét, hogy hívja fel az oktatási-nevelési intézmény vezetőjének figyelmét a sajátos nevelési igényű tanulók felvételével, átvételével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek következetes betartására.

https://magyaridok.hu/belfold/ombudsman-a-sajatos-nevelesi-igenyu-tanulo-csak-megfelelo-ellatast-nyujto-iskolaba-jarhat-3916763/

 

Egy IX. kerületi diáklány sikere Brüsszelben

Az Európai Bizottság kihirdette a 2018-2019-es Juvenes Translatores középiskolai fordítási verseny nyerteseit. Magyarországról Kántor Kitti Laura, a budapesti IX. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium diákja a győztes.

https://infostart.hu/tudomany/2019/02/04/egy-ix-keruleti-lany-oriasi-sikert-aratott-brusszelben

 

Képzőközpontokat sürgetnek az építőiparban

Regionális képzőközpontokra van szükség az építőipari szakmáknál a gyakorlati oktatás eredményességének növeléséhez. Ez az új típusú intézmény tanműhelyi képzést biztosítana a szakképzés mindhárom évfolyamában és úgy kellene kialakítani, hogy több szakiskola (szakközépiskola és szakgimnázium) tanulóinak gyakorlati oktatását tudja ellátni - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Az ÉVOSZ szerint a szakiskolai gyakorlati oktatás pazarló és alacsony színvonalú.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/02/04/az-epitoipari-szakmak-gyakorlati-oktatasahoz-regionalis-kepzokozpontokra-van-szukseg?source=hirkereso

 

Bibliai témájú fotó- és videókészítő versenyre lehet jelentkezni

A Nemzeti Keresztény Ifjúsági Kulturális Központ Alapítvány fotó- és videókészítő pályázatot hirdet 14 és 23 éves kor közötti fiataloknak. A téma: A Teremtés könyve. Ezen belül bármilyen tetszőleges tartalom megörökíthető. A lényeg az összefüggés.

https://moderniskola.hu/2019/02/orszagos-bibliai-temaju-foto-es-videokeszito-versenyt-hirdet-a-nemzeti-kereszteny-ifjusagi-kulturalis-kozpont-alapitvany/

 

Összevonhatják a művészeti egyetemeket?

A kormány ismét felmelegítené azt az elgondolást, amely egy vagy két nagyobb konglomerátumba tömörítené az öt művészeti egyetemet. A hamarosan kezdődő parlamenti ülésszakban be is nyújtanák a javaslatot. A Zeneakadémián a hétre „válságértekezletet” hívtak össze.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190204_osszevonhatjak_a_muveszeti_egyetemeket

 

Egyre több külföldi hallgató folytatja tanulmányait magyar egyetemeken

Öt év alatt több mint másfélszeresére nőtt a Magyarországon tanuló külföldi egyetemisták aránya, ami azt is jelzi, hogy egyre jobb a magyar egyetemek nemzetközi megítélése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériu­mának parlamenti államtitkára. Az Oktatási Hivatal adatai alapján 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a külföldiek aránya a teljes hallgatói létszámon belül.

https://magyaridok.hu/belfold/egyre-tobb-kulfoldi-hallgato-folytatja-tanulmanyait-magyar-egyetemeken-3914219/

 

február 5.

 

Lassan szivárog az alaptanterv készítőinek neve

Csépe Valéria elismert szakértőket kért fel az új Nat kidolgozására. A tavaly ősszel nyilvánosságra hozott tervezetet több bírálat érte, ugyanakkor elmondható, hogy szemléletében egy modernebb, „liberálisabb” oktatási rendszert vetített előre. Minden bizonnyal ez váltotta ki a kormány nemtetszését, mondván: a tervezet „nem elég nemzeti”, ezért át kell dolgozni. Azt, hogy az eredeti tervezet kidolgozói részt vesznek-e a dokumentum átírásában, nem tudni. Az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma nem közölt részleteket a Népszavával.

https://nepszava.hu/3024360_lassan-vege-a-titkolozasnak-komotosan-szivarog-az-alaptanterv-keszitoinek-neve

 

Alapítványi iskola Nyírbátorban?

Alapítványi iskoláról tartottak előadást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. A cél az volt, hogy lássák, mekkora az érdeklődés egy nem egyházi és nem állami általános iskola működtetése iránt. A finanszírozással, a feltételekkel, a tanítási módszerrel kapcsolatban érdeklődtek a legtöbben. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a szülőknek legyen más lehetőség is, amikor döntenek, hiszen az általános iskola kiválasztása mérföldkő egy család életében - írta közösségi oldalán a város polgármestere. Az önkormányzat nem működtethet iskolát, ezért gondolkodik alapítványi iskolában.

https://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2019/02/alapitvanyi-iskola-nyirbatorban

 

Hetek óta folyik a kampány a nevelőszülőség mellett

A nevelőszülők példát mutatnak a társadalomnak arról, hogy egy közösségben, nemzetben mindig lesz olyan, aki segít a bajbajutottaknak - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, ezúttal Szekszárdon. Megismételte: a gyermekvédelemmel a jövőben is kiemelten foglalkozik a kormány. 2020-tól bevezetik a nevelőszülői gyedet, ami azt jelenti, hogy a gyermek kétéves kora alatt a nevelőszülők is jogosultak lesznek az ellátásra.

http://magyarhirlap.hu/cikk/140027/Fulop_Attila_A_neveloszulok_peldat_mutatnak_a_tarsadalomnak

 

Átalakításra szorul az építőipari szakképzés

A szakképzési törvény módosításával átalakulhat az építőipari szakképzés struktúrája is. Az építési vállalkozók szövetsége által régóta szorgalmazott háromszintű képzés új elemeként kialakítandó regionális központok a szétaprózódott és sokszor alacsony színvonalú képzési helyeknél jóval hatékonyabban működhetnének. A kormány elé kerülhet a javaslat. Az ÉVOSZ jelezte, hogy a tanműhelygyakorlatok koncentrálásával kevesebb oktatóra lenne szükség, ám a megfe­lelő szakmai felkészültségű és kvalitású gyakorlati pedagógusok végre magasabb, az ágazatban elfogadott bérezést kaphatnának.

https://magyaridok.hu/gazdasag/atalakitasra-szorul-az-epitoipari-szakkepzes-3917936/

 

Siralmas a digitális eszközök alkalmazása a szakképzésben

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérte a tanulók digitális kompetenciáját és az iskolák által biztosított eszközrendszert: az eredmény lehangoló. Magyarországon 177 olyan intézmény működik 252 feladatellátási hellyel, amelyben középfokú agrárszakképzés folyik. A 177 intézményben a 2018 őszi adatok alapján 14 647 diák tanul valamilyen agrárágazati szakterületen, ebből 9974 tanuló az Agrárminisztérium fenntartásában működő iskolákban. A felmérésben 53 szakképző intézmény 2360 tanulója töltötte ki a kérdőívet. Akadtak olyan iskolák, ahol teljesen hiányzik a képzésből az informatikai eszközök használata, a válaszok mindössze 1 százalékában állították azt a diákok, hogy szinte minden órán találkoznak modern technológiákkal.

https://www.agroinform.hu/gazdasag/siralmas-a-digitalis-eszkozok-alkalmazasa-az-agrarszakkepzesben-39086-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=39086

 

3D-s szakembereket képeznek egy középiskolában

Az országban elsőként középiskolai 3D-s szakemberképzést indít szeptembertől a Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium. A tantervet multinacionális cégekkel együttműködve és a Digitális Jólét Programhoz kapcsolódva alakították ki. Dechertné Gelencsér Anna, az iskola igazgatója kiemelte: az iskola egy díjnyertes online képzési céggel kötött megállapodást, amely pénzügyi hátteret, oktatás-menedzsment tapasztalatot, online oktatási tudást hoz a rendszerbe. A középiskolai oktatásra az engedélyt az általános iskola sikeres hároméves működése után kapták meg, a tanulók egy része speciális nevelési igényű.

https://profitline.hu/Indul-az-orszag-elso-kozepiskolai-3D-s-szakemberkepzese-389041

 

Február 5: a biztonságos internet napja

A biztonságos internet napjának - Safer Internet Day - célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Programja akciótervéhez kapcsolódva több mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális, káros tartalmakra. A szakemberek ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról, lehetséges kezelésükről.

http://propeller.hu/itthon/3399306-van-biztonsagos-internet-napja?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Kampány a fiatalok biztonságos internetezésére

Országjáró kampányt indít az Emmi: 18 iskolában hívják fel a veszélyekre a figyelmet. A fiatalok csaknem 90 százaléka naponta jelen van az online térben, az adatlopás garantált.

http://magyarhirlap.hu/cikk/140050/A_fiatalok_biztonsagos_internetezeset_celzo_kampany_indul

 

A dicséret lélektana

Sokat lehet olvasni a pedagógusi dicséret módszertanáról, arról, hogy melyik dicséret hasznos és melyik nem. Abban mindenki egyetért, hogy a dicséret az egyik legerősebb motivációs eszköze mindenkinek, aki gyerekekkel foglalkozik.

http://tantrend.hu/hir/megdicsert-tanar-van-ennel-jobb-erzes

 

Elon Musk szerint ezért nem jó a hagyományos iskola

„Azt gondolom, hogy rengeteg megtanult dolog teljesen felesleges és értelmetlen, mert sosem használják fel a gyerekek a későbbiekben. A fiatalok nem is értik emiatt, hogy minek járnak iskolába.” A Tesla vezetője azért jelezte: ő nem járt a Harvardra, de akik neki dolgoznak, ők igen! Szerinte a gyerekek képességeihez és tehetségéhez kellene alkalmazni az iskolát.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/elon-musk-elmagyarazta-miert-hulyeseg-a-hagyomanyos-iskolaztatas/

 

A sztrájk mozgásterei

Nem szoktunk hozzá a sztrájkok és bérharcok sikereinek, kudarcainak komoly mérlegeléséhez. Az ellenzéki sajtót - ritka kivétellel - korábban a szakszervezetek logikája egyszerűen nem érdekelte. Tamás Pál szociológus írása a Népszavában.

https://nepszava.hu/3024282_a-sztrajk-mozgasterei

 

február 6.

 

Hiába pályázott, nem lett iskolaigazgató a fideszes alpolgármester

Indoklás nélkül minősítette ismét eredménytelennek a minisztérium a pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Tavaly augusztusban kellett volna új vezetőt kinevezni az intézmény élére, kétszer futottak neki, kétszer nem sikerült. A pályázók között mindkétszer ott volt Tüke László, Pusztaszabolcs fideszes alpolgármestere, az iskola egyik tanára. 

https://444.hu/2019/02/06/hiaba-palyazott-megint-nem-lett-iskolaigazgato-pusztaszabolcs-fideszes-alpolgarmestere?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=hiaba-palyazott-megint-nem-lett-iskolaigazgato-pusztaszabolcs-fideszes-alpolgarmestere

 

Mégis kell a nyelvvizsga a felvételihez 2020-tól

Nemrég sajtóinformációk jelentek meg arról, hogy jövőre mégsem írnák elő a középfokú nyelvvizsgát az egyetemi felvételikhez. Az Emmi azonban határozottan cáfolja ezt. Az ombudsman szerint az intézkedéssel súlyosan sérülhetnek az oktatási jogok.

https://hvg.hu/kultura/20190206_Rossz_hir_a_gimnazistaknak_megis_kell_a_nyelvvizsga_a_felvetelihez?s=hk

 

Nekrológ egy régi történelem atlaszról

„Szomorú szívvel tudatjuk minden érintettel, egykori és mostani diákokkal, tanárokkal, szülőkkel, térképet szeretőkkel, hogy 60 éves korában eltávozott körünkből a Cartographia Tankönykiadó Kft., leánykori nevén a Kartográfiai Vállalat középiskolai történelmi atlasza” - írta „nekrológjában” Hidas Gábor térképész, a Cartographia Tankönyvkiadó Kft. társadalomtudományi szerkesztője. Szerinte „érthetetlen ez a tankönyvjegyzéki numerus clausus, hiszen akik az atlasz betiltásán fáradoztak, szinte mind ebből tanultak középiskolai tanulmányaik idején, és ez a kiadvány segítette őket szakemberré válásuk során is”.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190205_tortenelem_atlasz_nekrolog

Az eredeti:

https://tte.hu/egy-atlasz-halalara/

 

Az állami tankönyvkiadás az olcsóság záloga

A „civilek” által visszasírt szabad tankönyvpiac idején, a balliberális kormányok alatt jelentős áremelkedés volt, 2005 és 2009 között alsó tagozaton 68 százalékkal drágultak a tankönyvek, felső tagozaton 72 százalékkal, a középfokú oktatásban pedig 71 százalékkal. Mára azonban a köznevelésben tanulók csaknem kilencven százaléka - egymillió diák - ingyen kapja a tankönyveket, a szülők tankönyvekre fordított kiadásai öt év alatt 7,3 milliárd forintról másfél milliárdra csökkentek, a kiadványok átlagára pedig alacsonyabb, mint tizenöt évvel ezelőtt volt.

http://magyarhirlap.hu/cikk/140104/Az_allami_tankonyvkiadas_az_alacsony_ar_zaloga

 

Agressziókezelés az iskolában

Balatoni József „Jocó bácsi” azt mondja: tanárként fontos feladatának érzi, hogy észlelje, ha egy gyereket piszkálnak, zaklatnak. „Mert ennek azért vannak jelei: megváltozhat a viselkedése, a tanulmányi eredménye, a hangulata. Fontos, hogy ismerjük a diákjainkat, és olyan kapcsolatot alakítsunk ki velük, hogy merjenek hozzánk fordulni, ha baj van. Drámajátékkal, csoportos foglalkozásokkal, érzékenyítéssel felkészíthetők a gyerekek a támadások kivédésére, kezelésére, a lelki sérülések feldolgozására. Ha konfliktus van, akkor mediátorként kell fellépni, az érintett feleket le kell ültetni egymással és közösen megbeszélni, megoldani a helyzetet.”

https://wmn.hu/ugy/50174-nem-lehet-passziv-a-tanar-ha-bantjak-egymast-a-gyerekek---agressziokezeles-az-iskolaban

 

Óvodákba, iskolákba viszik a komolyzenét Szolnokon

Kis létszámú településeken, falvakban is adtak több koncertet, hogy lehetőség szerint minél több gyermekhez eljuttassák a komolyzenét. Eddig pályázati forrásból nyílt erre lehetőség, de szeretnék folytatni ezt a kezdeményezést a jövőben is. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a kft. több mint kétszáz helyszínen szervez ifjúsági koncerteket.

https://fidelio.hu/klasszikus/ovodakba-iskolakba-viszi-a-komolyzenet-a-szolnoki-szimfonikus-zenekar-142768.html

 

Tanítóknak: nem mindennapi segédanyag

A Betűzsák - Betűtartó műanyag zsebeit a legjobb minőségű anyagból készíttették, amely kiállja a mindennapos használat próbáit. A kiadvány alsó része betűsínként használható, amely a szóalkotás tanításakor nyújt segítséget. Ezt használják az OFI-kiadású Játékház tankönyvcsalád könyvéből tanító kollégák is. 

http://tantrend.hu/hir/betuzsak-betutarto-egy-nem-mindennapi-oktatasi-segedanyag

 

Új helyét, régi erejét keresi a felsőoktatásban dolgozók szakszervezete

Az ELTE-n történt elbocsátások ellen semmit sem tudott tenni a szakszervezet, nem elég erős, nincs elég tagja. A szolidaritás már nem a régi, a pénzelvonásokkal sikerült megosztani az oktatókat. Erről is szó volt a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában. Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke szerint korszerűsíteni kellene az érdekvédelmet, új szövetségeseket, új szerepet kellene találniuk. Erősebb szolidaritásra volna szükség az egyetemi karok, az intézmények között, de még az oktatók és az akadémiai kutatók között is.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=217022

 

Sorra jelennek meg az MTA melletti nyilatkozatok

A közös fellépés lehetőségét vetíti előre az ELTE Történeti Intézet munkatársainak kiállása.

https://nepszava.hu/3024519_tudomanyiranyitasi-kiserlet-folyik-sorra-jelennek-meg-az-mta-mellett-kiallo-nyilatkozatok

 

A könnyebb feltételek miatt jelentkeznek egyre többen erdélyi egyetemekre

Az Átlátszó Erdély blogon közölt összeállítása szerint egyre több magyarországi diák tanul erdélyi egyetemeken. Ők általában a könnyebb felvételi feltételek és az alacsonyabb tandíj miatt választják a romániai felsőoktatási intézményeket. Slágerszak a kolozsvári BBTE antropológia alapképzése, amelyen egy-egy évfolyam kétharmadát magyarországi hallgatók adják. Számottevő létszámban vannak jelen magyarországiak a pszichológia és a magyar-francia alapképzéseken, a mesterképzések közül a pszichológia nagyon népszerű. Utóbbin a hallgatók csaknem fele magyarországi.

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2019/02/06/a-konnyebb-feltetelek-miatt-jelentkezhetnek-egyre-tobben-erdelyi-egyetemekre?source=hirkereso

 

Maradt pénz a sztrájkalapban az Audinál

Jótékonykodásra fordítják a megmaradt összeget. A sztrájkolók közül sokan felajánlották a kieső bevételük pótlására szánt pénzt.

https://nepszava.hu/3024549_maradt-penz-a-sztrajkalapban-gyerekmentoknek-es-allatmenhelynek-adomanyoznak-az-audisok

 

február 7.

 

Az ingyenes tankönyvellátás bevett gyakorlat az EU-ban

Általánosan elfogadott az ingyenes tankönyvellátás, az unió tagországai közül tizenkettőben gondolkoznak hazánkhoz hasonlóan úgy, hogy nem a piaci szereplők meggazdagodása, hanem a családok terheinek csökkentésével lesznek sikeresebbek a felnövekvő generációk. Hazánkban viszont eddig a magáncégek erőszakos marketingtevékenységükkel torz tankönyvrendelési gyakorlatot alakítottak ki, amelynek kormányzati felszámolása most zajlik - írta a kormánypárti Magyar Időkből lett Magyar Nemzet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-ingyenes-tankonyvellatas-bevett-gyakorlat-az-eu-ban-4190885/

 

ITM: az oktatásnak alkalmazkodnia kell a változó munkahelyi elvárásokhoz

Folyamatos változásban vannak a munkavállalóktól elvárt kompetenciák, és az oktatásnak lépést kell tartania ezzel - hangzott el Budapesten, az Ipar 4.0 az oktatásban című rendezvényen az innovációs tárca képviselőitől. Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: fel van adva a lecke, hogy az oktatás lépést tudjon tartani a változásokkal. Ehhez egyebek között vonzóvá kell tenni az infrastruktúrát, az eszközöket is, amelyek a 21. századi oktatást segítik.

http://magyarhirlap.hu/cikk/140214/ITM_az_oktatasnak_alkalmazkodnia_kell_a_valtozo_munkahelyi_elvarasokhoz

 

Több mint 10 milliárd mérésekre, innovatív oktatási eljárásokra

A köznevelésben a mérési-értékelési módszerek fejlesztését, az innovatív oktatási eljárások kialakítását, megvalósítását célzó projekt valósulhat meg 10,5 milliárdból. Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a kiemelt projekt nyitókonferenciája előtt tartott budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a projekt hangsúlyosan két területre koncentrál: a mérésekre és az innovatív tanulásra. Példaként említette a digitális pedagógiai módszereket, az okos tankönyveket, a különböző témanapok, hetek megtartását az oktatási intézményekben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tobb-mint-tizmilliard-forint-meresi-rendszerek-fejlesztesere-innovativ-oktatasi-eljarasokra-4245302/

 

Tanulva segítenek a diákok

Egy befogadó, tudatos, együttműködő társadalom kialakításáért dolgozik a British Council, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Brit Nagykövetség, valamint a Ferencvárosi Önkormányzat a „Társadalmi vállalkozások az iskolákban” címet viselő projektben. A tanárok és a diákok közösen találják ki az üzleti alapon nyugvó projekteket, közben a tanulók 21. századi képességei is fejlődhetnek. A cikk felidézte: a PISA felmérés eredményei szerint a magyar diákok rendszeresen alulteljesítenek a 21. századi képességek terén, ilyen pl. a kreativitás, az innováció, az együttműködés, a kommunikáció, a kritikus gondolkodás, a technológia- és médiaértés, a problémamegoldás.

https://profitline.hu/Tanulva-segitenek-a-diakok-a-British-Council-programjaban-389165

 

Kóros iskolakerülők vidéken

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2018 utolsó negyedévében több mint 15 iskolát korszerűsítettek, nagyrészt vidéki vagy kisvárosi intézményeket. A kormány célja, hogy modern körülményeket teremtsenek minden településen a tanulóknak. Közben küzdenek a korai iskolaelhagyók számának csökkentéséért is. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárral tavaly év végén beszélgetett a HelloVidék. Mint elmondta: a korai végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentésére az Oktatási Hivatalnak van egy 13 milliárd forintos szakmai fejlesztése, ami döntően arra a háromszáz feladatellátási helyre fókuszál, ahol a tanulmányi eredményesség az alsó hányadában van az iskolák átlagának.

https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/02/07/koros-iskolakerulok-videken-ezekben-a-megyekben-a-legkritikusabb-a-helyzet

 

Vita Hódmezővásárhelyen a református iskola miatt

Régóta húzódó vita zajlik Hódmezővásárhelyen az ótemplomi Református Egyházközség és Márki-Zay Péter polgármester között. Az önkormányzatnak át kéne adnia a Petőfi utca 6. szám alatti ingatlant - amely eredetileg iskolának épült - a reformátusoknak, hogy a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola költözhessen be oda.

https://pestisracok.hu/marki-zay-peter-tovabb-kuzd-a-hodmezovasarhelyi-reformatus-iskola-ellen/

 

A kutatóhálózatot is elvennék az MTA-tól

Az MTA-t köztestületté alakítják, talán kap egy székházat és valamennyi vagyont meghagynak neki, de teljesen leválasztják róla a kutatóhálózatot. Egy kutató szerint néhány intézetet szétosztogatnak, néhány más intézményhez csatolnak, egy részüket pedig megszüntetik. Az is elhangzott: Palkovics László tisztában van azzal, hogy elindult a kutatók között a szervezkedés, de ő ettől nem fog meginogni, erős a pozíciója, tudja, hogy „sorosista elemek” vannak az MTA-n, főleg a Humán Tudományok Kutatóházában - írta a portál.

https://168ora.hu/itthon/palkovics-laszlo-uzent-a-kutatohalozatot-is-elvenne-az-mta-tol-163257

 

Alkalmatlannak és méltatlannak tartják az új pályázati programot a kutatók

Az MTA Akadémiai Dolgozók Fórumán elfogadtak egy nyilatkozatot arról, hogy nem kívánnak részt venni az MTA számára előírt pályázati kiírásokon. A fórum résztvevői alkalmatlannak és méltatlannak tartják az ITM által előírt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján megjelent témakiírásokat a tudományos kutatások és az alapellátás finanszírozására. A több mint 400 dolgozó közül csak egy nem támogatta a nyilatkozatot, tartózkodó szavazat nem volt.

https://168ora.hu/itthon/alkalmatlannak-es-meltatlannak-tartjak-az-uj-palyazati-programot-az-mta-dolgozoi-163278

 

Felfüggesztették egy közétkeztetési cég működését

A hét elején tapasztalt tömeges rosszullétek miatt felfüggesztették Lábatlanban az oktatási és nevelési intézményekbe ételt szállító cég működését - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal az MTI-vel. A fertőzési lánc megszakadt, újabb megbetegedésekről nem érkezett jelzés.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/kozetkeztetest-vegzo-ceg-okozhatott-virusos-fertozest-1341814/

 

Mi lesz az ára az audisok nagy sikerének?

Egyértelmű nyertese lett az egyhetes munkabeszüntetésnek az Audi Független Szakszervezete. Legalábbis rövid távon. A munkavállalók számára eredményes akció ugyanis felvet néhány olyan kérdést, amely hosszú távon akár negatívan is befolyásolhatja a győri munkások helyzetét. A cikk emlékeztetett: a sikert profi háttértanácsadók és egy nemzetközi szervezet segítségével érték el.

https://168ora.hu/itthon/vajon-mi-lesz-az-ara-a-sztrajkolo-audisok-nagy-sikerenek-163228

 

Nem igaz, hogy a szakszervezet eleve hülyeség

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-közösség kemény magja Újratervezés néven csoportot alapított, és a napokban nyilvánosságra hozta felhívását. A szervezet célja az orvosi kamara megújítása. Mint mondják, erős érdekképviseletre van szüksége az orvostársadalomnak is. A csoport közvetlenül egy, az orvosokért dolgozó kamaráért jött létre - mondta Kincses Gyula, az új szerveződés tagja. Az Audi dolgozóinak jó példáját hozta fel: „a német autógyár esete bizonyítja, hogy ahol összeállnak, ahol reális és konkrét célokat fogalmaznak meg, és ezekért kiállnak, ott működik az érdekérvényesítés” - mondta.

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-igaz-hogy-a-szakszervezet-eleve-hulyeseg/347098

 

február 8.

 

Megalakult a sztrájkbizottság, a kormány tárgyalni akar

Választ kapott az MKKSZ a miniszterelnöknek címzett bejelentésre, hogy három területen is megalakították a sztrájkbizottságot. A központi igazgatásban, az önkormányzati hivatalokban és a szociális ágazatban leírt javaslataik esetében is tudják, kivel fognak tárgyalni - mondta a szakszervezet elnöke.

A pedagógusok sztrájkra való hajlandóságának tart még az összeírása, de közben jóval a törvényben megszabott ötnapos határidőn túl mégis kapott kormányzati választ a PDSZ is. Maruzsa Zoltán levelét azonban furcsának minősítette a Népszavának az elnök, aki a minisztérium tárgyalási szándékaként értelmezi a tárgyalópartnerek megnevezését a levélben, de nem talál rá magyarázatot, hogy a kiválasztott vezetők miért nem reagáltak eddig a javaslatra, hogy a jövő héten hétfőn, kedden vagy szerdán tárgyaljanak először. Hozzátette: ha mégsem kezdődnek el szerdáig a tárgyalások, azt a szakszervezet úgy tekinti, jogszerűen szervezhet sztrájkot, ha a pedagógus társadalom ezt akarja.

https://nepszava.hu/3024698_megalakult-a-sztrajkbizottsag-a-kormany-hirtelenjeben-targyalni-akar

 

Téves volt a hír a nyelvvizsgáról, marad az eredeti koncepció: jövőre kell a felvételihez

Kötelező lesz a nyelvvizsga 2020-tól a felsőoktatási felvételihez, a minisztérium pedig nem tervezi a dátum eltolását, az ezzel ellentétes sajtóhírek tévesen jelentek meg. A felsőoktatási intézmények feladata elsősorban a szaknyelvi képzés, így jó iránynak tekinthető, hogy szükség van nyelvvizsgára a felvételihez - mondta Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke, aki arról is szólt, hogy el lehet érni a maradék egy év alatt is a középfokú szintet, ha valaki nagyon motivált. Az utóbbi években a felsőoktatásba jelentkezők 45 százalékának volt nyelvvizsga-bizonyítványa, a felvett diákok esetében egy kicsit jobb a statisztika, mintegy 55 százalék.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-felsooktatasban-jovore-mar-feltetel-a-kozepfoku-tudas-igazolasa-4244672/

 

A tanulók igényeihez kell igazodniuk a nyelvvizsga követelményeinek is

Tovább kellene közelíteni a nyelvvizsgák követelményeit és felépítését a tinédzserek életkori sajátosságaihoz - jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Wise Business English Solutions üzleti angol iskola ügyvezető igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a jövő évtől a felsőoktatásba kerülés feltétele lesz a középokú nyelvvizsga. Gyulai Éva Virág arra is kitért: elsősorban a középiskolai angolnyelv-oktatásban lenne szükség arra, hogy valós célnyelvű iskolai élmény érje a diákokat. Olyan témakörök helyett, mint például a közösségi közlekedés vagy az étkezés, azon élethelyzeteknek kellene nagyobb hangsúlyt kapniuk, amelyek közelebb állnak a 18 évesek mindennapjaihoz.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-tanulok-igenyeihez-kell-igazodniuk-a-nyelvvizsga-kovetelmenyeinek-is-4245566/

 

Kapunyitási pánik az egyetemistáknál

Az egyetemisták többsége hallott már a kapunyitási pánikról és csaknem harmada tapasztalta már magán ezt a jelenséget - derült ki a Budapesti Metropolitan Egyetem konferenciájára készített felmérésből. A fiatalok elsősorban a családjuktól várnának segítséget, de úgy gondolják, hogy iskolai felkészítéssel akár megelőzhető lehetne ez az állapot. A hallgatók negyede leginkább a szülőknek szeretne megfelelni, az iskola csak utána következik.

https://profitline.hu/Az-egyetemi-hallgatok-harmada-mar-atelte-a-kapunyitasi-panikot-389197

 

Letekerik a fűtést a belga iskolákban

A Belgium nagyobb részét kitevő Flandriában meghirdették a Vastag Pulóver Napját: az iskolák nem fűtenek, hogy ezzel is javítsák a levegő minőségét. Mindez része a hetek óta országszerte tartó klímatüntetéseknek, amelyeket a politikusokra egyre dühösebb fiatalok szerveznek. Tavaly év végén döntöttek úgy, hogy elegük van az ígéretekből és utcára vonulnak a környezet védelméért. Azt vállalták, hogy a május végi európai parlamenti (és egyben belga általános) választásokig minden héten átvonulnak a városon.

https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/02/08/letekerik_a_futest_a_belga_iskolakban/