Hírek

Heti lapszemle 2019. február 1.

Heti lapszemle 2019. február 1.

A Pedagógusok Szakszervezetének Heti lapszemléje

 

2019. február 1.

A héten az agrártárcánál járt bemutatkozó látogatáson a PSZ delegációja. Az elnök több nyilatkozatában jelezte: a szakszervezet - kongresszusi felhatalmazással - tárgyalóasztalnál kíván eredményeket elérni, csak utána gondolkodik a nyomásgyakorlás más eszközein. A PSZ szolidáris volt a sztrájkoló győri dolgozókkal.

 

január 25.

 

Nem elég erős a dolgozók nyomása - A PDSZ elnöke beszélt a PSZ-ről is

Valószínű, hogy csak a közszféra hirdet összehangolt sztrájkot, a magánvállalatok dolgozói csak saját bérükért harcolnak. Összeállítottak ugyanakkor egy május 1-jéig tartó forgatókönyvet a tervezett fővárosi és vidéki akciókról. A MASZSZ elnöke, Kordás László szerint jelentősen nőtt a belépők és a szakszervezetek munkája iránt érdeklődők száma, ez hosszú távon komoly eredményt hozhat. Az akcióbizottság munkájában egy-egy ágazat több szakszervezete is részt vehetne, de például az oktatást csak a PDSZ képviseli. Elnökük, Szűcs Tamás elfogadja, hogy a legnagyobb tanári tömörülés, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az utóbbi nyolc év átverései után még mindig nem a sztrájkbizottságban akar tárgyalni a kormánnyal, de reméli, a tagság nyomására a társszervezet hozzáállása is változhat.

https://nepszava.hu/3023139_orszagos-sztrajk-nem-eleg-eros-a-dolgozok-nyomasa

 

január 26.

 

Egyenruha, katonai parádé és honvédelmi oktatás a V4-országokban

Közép-Európában a hazaszeretet egyre erősebben összekapcsolódik a katonai erővel, a honvédelemmel. Magyarországon tavaly a honvédelmi minisztérium már csaknem 1,8 milliárd forintot költött civilek támogatására: elsősorban a sporton keresztül próbálja közelebb vinni a fiatalokat a katonasághoz. Nálunk az iskolákban is szorgalmazzák a hazafias nevelést. A 2018-2019-es tanévre már 54 középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz.

https://atlatszo.hu/2019/01/26/egyenruha-katonai-parade-es-honvedelmi-oktatas-a-v4-orszagaiban-a-hazaszeretet-osszekapcsolodott-a-militarizmussal/

 

Tanárok és a politizálás az iskolában

A Pesti srácok szerint egyik iskolában sem maradt következmények nélkül az iskolai politizálás. A győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola figyelmeztetésben részesítette Bagó István informatikatanárt, aki (…) az intézmény vezetése és a szülők tudta nélkül vitt ki tanórán tüntetni egy osztálynyi tizenéves diákot a kockás inges lázadások idején. A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum - amelynek egyik magyartanára nyelvtanórán a 24.hu miniszterelnököt gyalázó cikkét adta fel órán, hogy elemezzék a diákok - azonnali belső vizsgálatot rendelt el. 

https://pestisracok.hu/egyik-iskolaban-sem-marad-kovetkezmenyek-nelkul-a-tanorai-politizalas/

 

Népszerűsítették a nevelőszülői programot

A nevelőszülőség is azt mutatja, hogy a gyermek a legfontosabb - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Székesfehérváron, a Lehetelten nincs országos programsorozat idei első állomásán. Nemcsak a társadalom figyelmét szeretnék felhívni a nevelőszülővé válás fontosságára, a tevékenység szakmai oldalát is fejleszteni kívánják. Felidézte: év végén fogadott el törvénymódosítást a parlament, így 2020. január 1-jén bevezetik a nevelőszülői gyedet a két évnél fiatalabb gyereket nevelőknek.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/01/26/egesz-napos-programon-nepszerusitettek-a-neveloszuloseget?source=hirkereso

 

Vekerdy Tamás: Az elmúlt 8-10 év katasztrófát hozott az amúgy is alacsony színvonalú hazai oktatásra

Gyilkos, alattvalókat nevelő iskoláról, gyerekverésről és gyerekként vert felnőttekről, dacról és kötelező szülői szorongásról, csontig lerágott anyákról, apákról beszélt a professzor. A 24.hu készített interjút  a  pszichológussal, aki szerint a gyerekek pszichés problémái nemcsak a családban, hanem legalább annyira az iskolában gyökereznek.

https://24.hu/belfold/2019/01/26/vekerdy-tamas-interju/

 

Vissza a fotelbe

„Akárhogy is szeretnénk az ellenkezőjét látni, észre kell vennünk, hogy fáradnak az ellenzéki tüntetések. És tegyük hozzá gyorsan: megint.(…) Nem született meg a mindent elsöprő forradalmi hangulat. Ebben persze jelentős szerepet játszottak a szakszervezetek, amelyek egy része változatlanul ott áll Orbán rendszere mögött, de a többiek látszólagos bátorsága is: az a kezdeti nagy löttyös indulat, amely napról napra szelídült, és rávilágított, hogy a szakszervezeti vezetők mögött nincs szervezett tömeg, ráadásul ők maguk is inkább szájhősök, mint valódi „munkásvezetők”. Az ígéreteik üresnek bizonyultak, az ország nem állt le, a vezérek mögött nem sorakoztak fel a seregek.” Németh Péter véleménye.

https://nepszava.hu/3023146_vissza-a-fotelbe

 

január 28.

 

„Szeretnénk érzékelhető módon fejleszteni az iskolákat”

„Tanulni élmény!” - ez a Komplex Alapprogram jelszava. A diákok aktív tanórai részvételének támogatásával pozitív élményeken keresztül valósul meg a tanulás. Bevezetése és alkalmazása egy új szemléletmódot, kultúrát alakít ki az iskolákban. A Komplex Alapprogram 2021-ig várhatóan 1500 iskolában valósítja meg képzéseit, 35 ezer pedagógus bevonása a cél. A Komplex Alapprogramról Révész Lászlóval, a program szakmai vezetőjével beszélgetett a portál munkatársa. Kiderült egyebek mellett: e módszerrel is csökkenteni kívánják a lemorzsolódás arányát.

https://moderniskola.hu/2019/01/29066/

 

Boldogságóra az iskolákban

Az országban egyre több helyen alkalmazzák sikerrel a boldogságórákat, amelyeken a diákok csoportosan és egyénileg ismerik meg a boldogság fő összetevőit. A programba bekapcsolódó iskolák olyan gyakorlatok elvégzésére inspirálják a tanulókat, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a gyerekek boldogságszintjének növekedéséhez. Dibuz-Pávics Judit, a Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium pedagógusa, a program koordinátora azt mondta: a pozitív pszichológia eredményeire építve folyamatosan ötleteket és módszertani segítséget kínálnak a boldogságra való képesség fejlesztéséhez.

https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/01/28/meglepo-modszerrel-tanitjak-a-vagy-es-a-cel-kozotti-kulonbseget-a-videki-iskolakban

 

Minden második magyar diáknak volt már része bántalmazásban

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2015-ös tanulmánya szerint a diákok majdnem kétharmada élt át iskolai bántalmazást. 36,7 százalékukat egyszer-kétszer, 16 százalékukat néhányszor, 5 százalékukat hetente, minden tizedik diákot viszont hetente többször is bántalmaznak az iskolában. A jövő iskolaigazgatói már a vezetőképzésen megtanulhatják, mit kell tenniük, ha agresszió van az intézményben. Általános recept nincs, legfeljebb annyi, hogy a szakembereknek együtt kell működniük - mondta az oktatási jogok biztosa.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/felmeres-minden-masodik-magyar-diakot-bantalmazzak-iskola-eroszak/9kqk8vk?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Földiák András: Mire jó a szakszervezetekkel szembeni megalapozatlan kritikaözön?

A SZEF elnöke reagált a szakszervezetek tevékenységét kritizáló véleményekre. „Ebben az országban, ahol se civilek, se pártok, se véleményformáló értelmiségiek nem értenek egyet millió kérdésben, miért kellene éppen a szakszervezeteknek olyan szilárd egységet alkotni, mint ahogyan az Rákosi elvtárs idején volt?”  - tette fel a kérdést. Reagált a megosztottsággal kapcsolatos véleményekre is.

https://merce.hu/2019/01/28/mire-jo-a-szakszervezetekkel-szembeni-megalapozatlan-kritikaozon/

 

Gördülő csend

„Most látjuk csak igazán, hogy a szakszervezeti mozgalom szenvedte meg leginkább a rendszerváltást. Most, amikor a dolgozói érdekvédelem egyszerre mutatja meg bérharcos erejét a győri Audiban és tehetetlenségét, kimondva az országos sztrájk lehetetlenségét. (…) Igaza van a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének, Kordás Lászlónak, aki látja a csapdát: nincs annál nagyobb bukás, mint országos sztrájkot hirdetni sztrájkolók nélkül. Friss Róbert véleménye a Népszavában.

https://nepszava.hu/3023271_gordulo-csend

 

Győztek a sztrájkoló tanárok Los Angelesben

A Los Angeles-i tanárok hat napig sztrájkoltak, megbénították az Egyesült Államok második legnagyobb tankerületi központját, de végül elérték a céljaikat. A tiltakozók magasabb fizetést, kisebb osztálylétszámokat is követeltek. A hatnapos sztrájk során több ezer pedagógus és támogató vonult végig a belvárosban, demonstrációkat tartottak az iskolák előtt is. A tanárokhoz például a tűzoltók is csatlakoztak, csaknem ezren vonultak végig a városon, hogy szolidaritást vállaljanak a tanárokkal.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190128_Los_Angelesi_tanar_sztrajk

 

január 29.

 

A PSZ és a PDSZ kapcsolatáról

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Népszava megkeresésére úgy nyilatkozott: valóban tárgyaltak arról, hogy a két szakszervezet (PSZ és a PDSZ) alkosson akcióegységet, ám  a PSZ kongresszusa úgy döntött, amíg van esély arra, hogy tárgyalóasztal mellett szerezzenek érvényt követeléseiknek, addig tárgyalni fognak. A következő egeztetésre január végén-február elején kerülhet sor a PSZ és a kormány között. Ha követeléseikre (amelyek hasonlóak a PDSZ pontjaihoz) nem kapnak érdemi válaszokat, megfontolják más eszközök bevetését is. 

A Népszavának azért nyilatkozott a PSZ elnöke, mert a PDSZ sajtótájékoztatóján szóba került a két szakszervezet kapcsolata is.

https://nepszava.hu/3023465_pdsz-a-kormany-megsertette-a-sztrajktorvenyt

 

A PSZ elnöke az ATV híradójának is nyilatkozott a témáról. Ott is hangsúlyozva: a kongresszus azzal bízta meg az elnökséget, hogy ameddig csak lehet, tárgyalásokon próbáljon meg eredményeket elérni. Szabó Zsuzsa jelezte: a szakmai kérdésekben nincs ellentét a két szakszervezet között, ám más módszerekkel keresik a megoldást. Az ATV a tárcától azt a választ kapta: a PDSZ hangulatot kelt az EP-választási kampány részeként.

http://www.atv.hu/videok/video-20190129-a-pdsz-a-kormanyt-vadolja-a-sztrajktorveny-megszegesevel

 

PDSZ: A kormány megsértette a sztrájktörvényt

Február 8-án dönt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya arról, sztrájkba kezdenek-e. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke sajtótájékoztatóján arról is beszélt: a kormány megsértette a sztrájktörvényt, mert nem jelölte ki a tárgyalópartnereket. A szakszervezet úgy véli, mivel az egyeztetés a kormány hibájából nem történt meg, sztrájkot lehet kezdeményezni - innentől a PDSZ nem a kormánnyal fog tárgyalni, hanem a tankerületekkel, a szakképzési centrumokkal és egyéb munkáltatókkal. Ezen a linken olvashatók a PDSZ általános és ágazati követelései is.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190129_PDSZ_a_kormany_megsertette_a_sztrajktorvenyt#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-29

 

A PDSZ szerint sztrájk esetén nincs szükség elégséges szolgáltatásra a köznevelésben

Szűcs Tamás elnököt a HírTV híradója idézte. A szakszervezet kérdőíven méri fel a sztrájkhajlandóságot.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/pdsz-sztrajk-eseten-az-elegseges-szolgaltatast-sem-kell-biztositani-2476008?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A PSZ Győrben is kifejezte szolidaritását

A Pedagógusok Szakszervezete a minap már kifejezte szolidaritását az Audi gyár sztrájkoló dolgozóival. A 2019. január 29-én tartott győri demonstráción a PSZ országos és megyei vezetői, tagjai közül többen is megjelentek.

https://pedagogusok.hu/hir/3681/a-psz-gyorben-is-kifejezte-szolidaritasat

 

A PSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke a győri helyszínen készített egy szolidaritási rövidfilmet is. Itt érhető el, továbbá a honlapunkon is:

https://drive.google.com/file/d/1ZRiF6H0yXLmhWBmI-DF4aJYt6N4eJewq/view?usp=sharing

 

A támogatók között a PSZ

A Mérce portál a győri dolgozókat támogatók listáját sorolja, feltüntetve a Pedagógusok Szakszervezetét is.

https://merce.hu/2019/01/29/hatalmas-az-audi-sztrajk-hazai-es-nemzetkozi-tamogatoinak-tabora/

 

Kásler Miklós a keresztény oktatásról

Egy nemzet valódi erejét az mutatja, hogy mennyire figyel az ifjúságára, minden nemzet jövőjét az ifjúság alapozza meg - mondta Kásler Miklós Edelényben. Az emberi erőforrások minisztere a görög katolikus egyház Miskolci Egyházmegyéje által fenntartott Szent Miklós görög katolikus iskola és óvoda gyógytestnevelési termének és integrált játszótereinek szentelésén és átadásán megtartott ünnepségen beszélt.

http://propeller.hu/itthon/3398074-kasler-miklos-magyar-kereszteny-oktatasnak-legfobb-alapja-szeretet?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Debrecenben a jövő mezőgazdaságához igazítanák a képzést

Óriási a szakemberhiány az agráriumban, ezért a legfontosabb feladat, hogy megtaláljuk a jövő agrárközéposztályát és minél többen vegyenek részt felsőfokú képzéseken - mondta Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem Balásházy János gyakorló iskolájában tartott szakmai napon. Innovatív szemlélettel álljunk hozzá a saját szakmánkhoz, hiszen most a mezőgazdaságnak óriási felelőssége van, elnépesedett a Föld, a problémamegoldás a mezőgazdasági technológiák fejlesztésében van - nyilatkozta a rektor.

http://www.dehir.hu/debrecen/debrecenben-is-a-jovo-mezogazdasagahoz-igazitanak-az-oktatast/2019/01/29/

 

A magyar gyerekek sokat lógnak a neten

A gyerekek 13,2 százaléka 4 óránál is több időt tölt el a világhálón napi szinten a Logiscool programozóiskola kutatása szerint. A 3500 diák válaszaira épült, nem reprezentatív felmérés arra is rámutatott, hogy az internethasználat az életkor emelkedésével folyamatosan nő. A gyerekek egyre fiatalabban (a válaszadók 8-9 éves koruk között) kapják meg az első okostelefonjukat, ami újabb kaput nyit a digitális térre.

https://hvg.hu/tudomany/20190129_magyar_gyerekek_internetezesi_szokasai_logiscool_felmeres

 

Kálmán László: Orbán kerékbe töri a magyar nyelvet

A nyelvész a közéletben tapasztalható stílusról, a trágárságról is kifejtette véleményét. Párbeszédrészlet az interjúból:

„A gimnazista Nagy Blanka nem fogta vissza magát.

Tegyük ezt rendbe: ő nem ellenzéki politikus, hanem, ahogyan ön is mondta, egy gimnazista. Máshogyan kell beszélni egy tömegrendezvényen, és máshogyan a parlamentben. Nagy Blanka a korosztályos társaihoz szólt, amikor… Nem tudom, szabad idézni a Népszavában?

Próbáljuk meg.

Szóval, azt üzente minden fideszes politikusnak, hogy „álljon hátrébb eggyel, és b….a arcon magát”. Nagy Blanka egy 2008-as akció-vígjátékból, a Trópusi viharból idézett. Ennek a filmnek nagy kultusza van a fiatalok körében, rengeteg szállóigévé vált szöveg származik onnan. A legismertebb talán az, hogy „sosem szabad fullba nyomni a kretént”. A fiatalok pontosan értették, mire utalt.”

https://nepszava.hu/3023311_orban-kerekbe-tori-a-magyar-nyelvet

 

január 30.

 

Lejárató cikk bajai tanárokról

Egy Bajai Nemzeti Oldal nevű blog az országos fideszes média szóhasználatához kísértetiesen hasonló nyelvezettel kezdett lejárató cikkeket publikálni bajai tanárokról, amiért az ellenzékkel szimpatizálnak.

https://444.hu/2019/01/30/a-bajai-langososnak-es-ket-tanarnak-is-nekiment-a-nevtelen-kormanyparti-trollblog?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-bajai-langososnak-es-ket-tanarnak-is-nekiment-a-nevtelen-kormanyparti-trollblog

 

Félreértést tisztázott a PDSZ elnöke

Szűcs Tamás az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában pontosított: az, hogy nem kaptak választ idejében a kormánytól a sztrájkbizottság megalakítására, nem jelenti azt, hogy nem kell biztosítani a még elégséges szolgáltatást. Kitértek arra is, hogy a nagyobb szakszervezet, a PSZ a tárgyalások híve. A PDSZ elnöke azt is jelezte: a sztrájk nincs szakszervezeti tagsághoz kötve.

http://www.atv.hu/videok/video-20190130-szucs-tamas

 

Tudnivalók a tanárképzésről, nemcsak hallgatóknak…

Tanári szakképzettség osztatlan, kétszakos képzésben szerezhető. A tanárszakok egy részének két formája jött létre: a 4+1 éves általános iskolai tanárképzés és az 5+1 éves középiskolai tanárképzés, melyben a plusz egy év az összefüggő iskolai szakmai gyakorlat. Az Eduline gyűjtötte össze a hasznos információkat. Már megszerzett alapfokozat és szakképzettség birtokában, tehát oklevéllel is lehet osztatlan tanárképzésre jelentkezni. Pályaalkalmassági vizsgálat is van.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190129_osztatlan_tanari_kepzesek

 

Az általános iskola már nem tud felkészíteni egy középiskolai felvételire

Az általános iskola kevés arra, hogy felkészítse a fiatalokat a középiskolai felvételire - ezt mondta az eduline.hu szerkesztője az ATV Start című műsorban. A felvételi eredményei ugyanis arról tanúskodnak Szabó Fruzsina szerint, hogy a diákok egy részének nem sikerült kiemelkedő teljesítményt elérnie. Arról is beszélt, hogy már külön iparág épült a felkészítésükre. A Délmagyarnak nyilatkozó szakemberek szerint sem volt elég az iskolai tudás. Korábban a Magyartanárok Egyesületének vezetője, Arató László is azt nyilatkozta, hogy „gyorsasági versennyé” vált a középiskolai felvételi.

http://www.atv.hu/belfold/20190130-az-altalanos-iskola-mar-keves-arra-hogy-felkeszitsen-a-kozepiskolara/hirkereso

 

Nyelvtani feladatsorba csempészték a migráns szót

Nagy port kavart a Facebook-on annak az interneten kitölthető nyelvtani tesztnek az egyik felelet-választós feladata, amelyben szerepelt a migráns szó, bár látszólag politikai célzat nélkül.

https://168ora.hu/itthon/nyelvtani-feladatsorba-csempesztek-a-migransokat-bar-latszolag-politikai-toltet-nelkul-162879

 

Az iskola fontos, de nem az életre nevel

„Elég hamar tudatosult bennem, hogy a mindennapokhoz teljesen más készségek szükségesek, mint amelyeket belénk sulykolnak a suliban. A bankban, orvosi rendelőben, adóhivatalban vagy lakásvásárlásnál új szituációk sorával kellett megbirkóznom az iskolapad után. Az üzlettársam sem a kovalens kötésről vagy a mássalhangzók részleges hasonulásáról kérdez ki a tendernél, és a párom sem az alapján választ pont engem, hogy bemagoltam-e az egyszikűeket vagy a képleteket” – olvasható a portálon.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/az-iskola-fontos-csak-nem-az-eletre-nevel/

 

Az OH labdákat adott lemorzsolódással küzdő iskoláknak

A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatására szolgáló uniós pénzből vesz az Oktatási Hivatal 21 ezer sporteszközt, benne 810 focilabdát. A közbeszerzésen nagy verseny volt, a nyertes cég nem ismeretlen, rendszeres beszállítója az MLSZ Bozsik-programjának is.

https://hvg.hu/kkv/20190130_Az_Oktatasi_Hivatal_focilabdakkal_kuzd_a_tanuloi_lemorzsolodas_ellen

 

Jövőre jár a GYED a nevelőszülőknek is

A következő év elejétől jár a GYED azoknak a nevelőszülőknek is, akik két év alatti gyermekeket nevelnek - közölte Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Gyulán. A szociális munka egyházi tanítása című, a Gál Ferenc Főiskola által szervezett konferencia előtt az államtitkár elmondta: gyermekvédelmi ellátás intézményeinek 38 százalékát egyházi fenntartók üzemeltetik, ezért rendkívül fontos, hogy olyan oktatás legyen a rendszer mögött, amelyből kikerülők később egyházi intézményekben is tudnak szolgálni.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jovore-jar-a-gyed-a-neveloszuloknek-is

 

TASZ: Joguk van tanulni a fogyatékossággal élő gyerekeknek is!

Rendhagyó módon megszerkesztett felhívást tette közzé a Társaság a Szabadságjogokért szervezet: eszerint Magyarországon több mint 54 ezer fogyatékossággal élő gyermek jár általános iskolába, de egy kutatás szerint sokuknak ez nem adatik meg. A szervezet szerint az állam feladata, hogy legyenek iskolák, az iskolában legyenek jó tanárok, a tanuláshoz szükséges megfelelő eszközök.

https://ataszjelenti.blog.hu/2019/01/30/joguk_van_tanulni

 

Korai fejlesztés már óvodáskorban is

Mit tehet a szülő, ha arra gyanakszik, hogy gyermeke fejlődése nem megfelelő ütemben halad? Megelőzhetők az általában csak az iskolában diagnosztizált részképesség-zavarok? Melyek a figyelmeztető jelek? Hova lehet és kell egyáltalán fordulni? Sok szülő hajlamos negligálni a problémákat, ha azok a gyermekét érintik, és tényleg nehéz elismerni, ha valami nem tökéletes, mert a szülők ezt saját kudarcuknak élhetik meg. Tanácsok a TanTrend portálon.

http://tantrend.hu/hir/korai-fejlesztes-mar-ovodas-korban

 

A multi-életérzést keresik a diák munkavállalók

A Meló-Diák Alföld iskolaszövetkezet közép- és felsőfokú oktatásban részt vevő tanulók körében készített kutatást, amelyből egyebek között az is kiderült, hogy minden második diáknak volt már olyan munkahelye, ahol főállásban is jól érezné magát. Sok diák a céget nézi ki, ahol hosszú távon dolgozni szeretne, a pozíció pedig kis túlzással mindegy is, csak kerüljön körön belülre. „Sokszor halljuk vissza a diákoktól, hogy a nagy multikhoz szeretnének bekerülni, és ennek megfelelően népszerűek is ezek a lehetőségek” - mondta a miskolci irodavezető.

https://www.hrportal.hu/hr/a-multi-eleterzest-keresik-a-diak-munkavallalok-20190130.html

 

Készpénzkímélő program

A most kezdődő félévben tizenöt oktatási intézmény bevonásával készpénzkímélő iskolai program indul diákoknak és szülőknek - közölte a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója az M1 aktuális csatornán. A projektben részt vevő iskolák büféiben bankkártya-terminálokat helyeznek el, emellett a szülők online is befizethetik az osztálypénzt vagy a menza költségét.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/01/30/keszpenzkimelo-program-indul-iskolakban?source=hirkereso

 

Folyamatban a Corvinus átalakítása, jön a tandíjemelés?

Még mindig sok kérdés van a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) diákjaiban és az oktatókban is az intézmény átalakulása kapcsán. Azonban a mostani álláspont szerint szinte biztosra vehető: a tandíjemelés elkerülhetetlen lesz.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190130_Corvinus_atalakitas

 

ELTE: Nem igaz, hogy szakokat, tanszékeket zárnak be

Nem igaz, hogy a bölcsészkaron azért kezdtek kidolgozni egy minősítési rendszert, hogy az alapján bocsássanak el oktatókat - mondta Darázs Lénárd, az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános ügyekért felelős rektorhelyettese, aki az Eduline-nak adott interjúban arról is beszélt: nem gazdasági vészhelyzet miatt döntött úgy a szenátus, hogy racionalizálják a bölcsész- és a természettudományi kar működését.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190130_Nem_igaz_hogy_szakokat_tanszekeket_zarunk_be

 

Megállapodás Győrben: vége a sztrájknak

Az Audi vállalta az idei 18 százalékos, minimum 75 ezer forintos alapbéremelést, a béren kívüli juttatások éves keretét pedig 400 ezer forintra emelték. Itt a szakszervezetek engedtek, az eredeti követelésük évi 787 ezer forint volt.

https://168ora.hu/itthon/megallapodott-az-audi-a-szakszervezettel-vege-a-sztrajknak-162881

 

Német szakszervezetek segítettek a sztrájkolóknak

Német szakszervezeti vezetők is segítették tudásukkal az Audi győri gyár érdekvédőit - olvasható a HVG-ben. Európa egyik legnagyobb szakszervezeti szövetsége, az IG Metall 2016-ban egy nonprofit vállalkozást is alapított hazai partnerével együttműködésben Magyarországon, ennek a cégnek a székhelye Győrött van. A Vasas Szakszervezeti Szövetség három éve kezdte képezni érdekvédőit, és nem csupán munkajogra: tanultak társadalomelméletet, konfliktus- és stresszkezelést, szervezet- és kampányépítést, kommunikációt.

https://hvg.hu/kkv/20190130_Nemet_szakszervezetek_tanitottak_a_sztrajkot_szervezo_audisokat

 

január 31.

 

Újabb minisztériumot keresett fel a PSZ delegációja

A Pedagógusok Szakszervezetének elnökségi tagjai és szakértői 2019. január 31-én bemutatkozó látogatáson jártak Bagdán Boglárkánál, az Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkársága vezetőjénél.

https://pedagogusok.hu/hir/3682/ujabb-miniszteriumot-keresett-fel-a-psz-delegacioja

 

Kordás László: A PSZ is csatlakozott a sztrájk előkészítéséhez (kieg: ez nem a PDSZ-es sztrájkbizottság!)

Kordás László, az MASZSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában emlékeztetett: a nagyobbik oktatási szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozott a sztrájkelőkészítéshez, amelyben már négy nagy szakszervezeti konföderáció is részt vesz - hangzott el a műsorban.

(Kieg: a PSZ Országos Vezetősége 2019. január 14-én döntött arról, hogy a Pedagógusok Szakszervezete részt vesz az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság munkájában is!)

http://www.atv.hu/belfold/20190131-a-pedagogusok-szakszervezete-is-csatlakozott-a-sztrajk-elokeszitesehez/hirkereso

 

Választ kapott a minisztériumtól a PDSZ

A PDSZ levelet kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, miután a szakszervezet előzőleg sztrájkbizottságot hozott létre.  Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár azt írta, „a tárca lehetőséget biztosít arra, hogy bekapcsolódjanak a már jelenleg is zajló sztrájktárgyalásokba”. Ugyanakkor azt kéri a PDSZ-től: „fejtsék ki, hogy általános követeléseik mennyiben érintik a feladataikat a pedagógus-életpálya hatálya alatt ellátó pedagógusokat”, a tárca álláspontja szerint ugyanis a Munka törvénykönyvének módosítása semmilyen formában nem érinti a pedagógusokat. „A sajtóban követve a megnyilvánulásait kérem azt is, hogy mutassa be a PDSZ reprezentativitására és a sztrájkhajlandóság támogatottságára vonatkozó anyagaikat” - zárul a levél.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190131_Emmi_valasz_a_PDSZnek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-31

A levél ezen a portálon olvasható:

https://varosikurir.hu/levelet-kaptuk-lajf/

 

Tanársors: délelőtt oktatnak, este takarítanak - panasz a megalázóan alacsony fizetésekre

A pedagógusok nagy része másodállást vállal, mert pluszpénz nélkül nem jönne ki fizetéséből: sokan különórákat adnak, más hétvégén takarít. A Pénzcentrumnak több tanár is azt mondta: fontolgatják, hogy elhagyják a pályát, mert megalázó, hogy diplomával és több év tapasztalattal annyit sem keresnek, mint egy pénztáros a szupermarketben.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/tanarsors-delelott-a-gyereked-oktatja-este-a-lakasod-takaritja.1074329.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

A közoktatás minden résztvevője űzött vadként teszi a dolgát

Bár a legtöbben érzik, hogy nem jó a közoktatás, mégsem borul fel a rendszer, mert mindenki teszi a dolgát. Erről és még számos oktatással kapcsolatos kérdésről beszélt Csovcsics Erika, aki korábban 10 évig a Gandhi Gimnáziumot is vezette.

https://varosikurir.hu/csovcsics-erika-a-kozoktatas-minden-resztvevoje-uzott-vadkent-teszi-a-dolgat/

 

3,5 millió tankönyv tűnhet el az iskolákból

Elvileg mintegy 3,5 millió tankönyv tűnhet el az iskolákból szeptembertől: az új tanévben a magánkiadók közismereti tankönyveinek (a biológiától a matematikán át a történelemig) a 90 százaléka lekerül a tankönyvjegyzékről, ahogy a nyelvkönyvek harmada is. Az Oktatási Hivatal ugyanis nem hosszabbította meg a könyvek engedélyét, ezért a kiadók pereltek. Ami nincs a tankönyvjegyzéken, azt nem lehet térítésmentesen rendelni. Pénzért igen, de kérdés, hány szülő hajlandó a zsebébe nyúlni azért, hogy gyereke a megszokott, vagy esetleg a tanár által jobbnak tartott kiadványból tanuljon. Összefoglaló cikk.

https://hvg.hu/itthon/20190131_35_millio_tankonyv_tunhet_el_az_iskolakbol?s=hk

 

Megváltozott az alkalmassági vizsga a tanító, az óvodapedagógus és a konduktor szakokon is

A 2019-es felvételin a csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon egészségügyi alkalmassági és motivációs beszélgetés,  a tanító, óvodapedagógus, konduktor szakon ének-zenei, testi és beszédalkalmassági, a nemzetiségi tanító és óvodapedagógus szakon ének-zenei, testi és beszédalkalmassági, nyelvi alkalmassági vizsga vár a jelentkezőkre.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190131_tanito_ovodapedagogus_alkalmassagi_vizsga

 

Szegregáció: magyarázkodik a humántárca

Nem tehet arról az Emmi, hogy vannak olyan oktatási intézmények, ahol szegregált oktatás alakult ki. Hatásköre sincs, hogy utasítást adjon a kormányhivataloknak és a tankerületeknek az iskolai szegregáció felszámolására - foglalható össze a tárca jogi képviselőjének érvelése az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által indított per tárgyalási fordulóján. Az alapítvány azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki: a tárca mulasztásos jogsértést követett el azzal, hogy nem tett érdemi lépéseket az elkülönítés megszüntetésére. Az ítélethirdetést február közepére halasztották.

https://nepszava.hu/3023759_szegregacio-az-emmi-mossa-kezeit

 

Az Audi-sztrájk tanulságai

Az egyhetes győri Audi-sztrájkkal nemzetközivé vált a szakszervezeti mozgalom - mondta Dávid Ferenc közgazdász. Szerinte a sztrájk egyik legfontosabb tanulsága, hogy az európai sztrájkkultúra elérkezett Győrbe, ebben nagy szerepet játszik az egyik legnagyobb német szakszervezet segítsége is.

http://m.atv.hu/videok/video-20190131-vege-a-sztrajknak-megallapodott-az-audi-es-a-szakszervezet?fbclid=IwAR36sAhjivFReuHx9vO9AziFsaCm61zxCS2hKtGV1qOMizR6XdctL1hgGdk

 

Egy mozgalom, amely megálljt parancsolt az oktatás lezüllesztésének Amerikában

A tiltakozások legfőbb közös vonása az volt, hogy a közoktatásban dolgozó tanárok megelégelték: a tagállami kormányzatok folyamatosan csökkentik az oktatásra szánt forrásokat, így ők egyre alacsonyabb fizetésért, folyamatosan romló körülmények között végzik a munkájukat.

https://merce.hu/2019/01/31/egy-mozgalom-ami-megalljt-parancsolt-az-oktatas-lezullesztesenek-a-2018-as-amerikai-tanarsztrajkok/

 

február 1.

 

Szakképzéssel bővült az Audi-iskola

A győri Audi Hungaria Általános Művelődési Központban korábban általános, az óvodától a gimnáziumig terjedő oktatás folyt. A 2017-2018-as tanévtől az intézmény képzési kínálata szakképzési tagozattal bővült. A diákok az elméleti alapismereteket heti két tanítási napon az Audi Hungaria ÁMK-ban sajátíthatják el, a gyakorlati képzés heti három napon a szakképző vállalatoknál - Audi Hungaria, Bos, Duvenbeck, Kaco, Knüppel, MAN, Mol, Rehau - folyik.

http://www.jarmuipar.hu/2019/02/szakkepzessel-bovul-az-audi-iskola/

 

Centralizálná az építőipari szakképzést az ÉVOSZ

Regionális építőipari képzési központok létrehozását szorgalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a szakmunkásképzés hatékonyabbá tételére, javaslataikat elküldték a szaktárcának - írta a Világgazdaság. Az ÉVOSZ központi (állami, kamarai vagy szakmai szervezeti) irányítással javasolja működtetni a létrehozandó regionális képzőközpontokat. Az írást más lap is átvette.

https://magyaridok.hu/gazdasag/centralizalna-az-epitoipari-szakkepzest-az-evosz-3909068/

 

Egyetemisták mentorálnak iskolásokat

Akár 15 százalékkal javulhatnak a tanulók eredményei, ha tehetséges, fiatal mentorokat kapnak maguk mellé, erről szól a Tanítsunk Magyarországért! program. György László, az ITM államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! műsorában elmondta: első körben 2019 szeptemberétől a hetedik, nyolcadikos diákoknak szól a program. Nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek szívesen hallgatnak arra, aki kicsivel idősebb náluk, és nemrég esett át azokon a kihívásokon, amelyek őket is érintik.

https://www.echotv.hu/hirek/2019/02/01/egyetemistak-mentoralnak-szeptembertol-iskolasokat

 

Minden diplomára szükség van

A Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégiában vállalták, hogy 2020-ra körülbelül harminc százalék lesz a diplomások aránya. Hosszabb távon az a cél, hogy stabilan beálljunk a 30-35 közötti arányra - mondta a Magyar Hírlapnak a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Horváth Zita elismerte, hogy a lemorzsolódást illetően még jelentős hátrányt kell ledolgoznunk, ugyanakkor hangsúlyozta: ma, ha egy fiatal leérettségizik és eléri a ponthatárt, be tud kerülni a hazai felsőoktatásba. Természetesen szükség van a szakképzett munkaerőre is, de akár a fizetéseket nézzük, akár a foglalkoztatottsági rátát, a diplomások mindig jobb helyzetben vannak a munkaerőpiacon - tette hozzá és azt is jelezte: növekszik a pedagógusképzésben részt vevők aránya.

http://magyarhirlap.hu/cikk/139705/Minden_diplomara_szukseg_van

 

Sikeres a diplomamentő program

Több ezer egykori hallgató diplomájának megszerzéséhez járult hozzá a tavaly zárult diplomamentő program, ezért a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve folytatódik a nyelvvizsgával nem rendelkező, de sikeresen államvizsgázottak segítése - mondta a Magyar Időknek Bodó Sándor. A Pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte: a program eredményességét jelzi, hogy a mintegy tízezer főből csaknem nyolcezren szerezték meg a nyelvvizsga-bizonyítványt. Közülük a diplomáját is átvette 6,5 ezer fő, ők így megtarthatták munkájukat vagy a végzettségüknek megfelelő munkakörben helyezkedtek el.

https://magyaridok.hu/belfold/oriasi-erdeklodes-sikeres-a-diplomamento-program-3906257/

 

Sulinetwork-díjra idén is lehet jelölni

Sulinetwork-díjban azok a pedagógusok és oktatási szakemberek részesülnek, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a digitális írástudás fejlesztésének pedagógiai-módszertani támogatásához, valamint az info-kommunikációs technológia újszerű oktatási alkalmazásainak elterjesztéséhez.

https://moderniskola.hu/2019/02/sulinetwork-dij-jeloles-2019-ben-is/