Hírek

Heti lapszemle 2019.01.25.

Heti lapszemle 2019.01.25.

A Pedagógusok Szakszervezetének Heti lapszemléje

2019. január 25.

 

A PSZ öt pontban foglalta össze, mit kíván elérni a kormánnyal folytatott tárgyalásokon: elodázhatatlan például a béremelés és az óraszámok csökkentése. Késnek a szakképzési centrumokban a kancellárok, várhatóan csak márciusban állnak munkába. Vita alakult ki a tankönyvekről: a rendelési adatok tételesen cáfolják, hogy a tanítók-tanárok körében egyre népszerűbbekké váltak volna az állami tankönyvek. Rétvári Bence államtitkár ezt másként látja. További részletek a lapszemlénkben.

 

január 19.

 

Késnek a kancellárok

Noha a törvény szerint már a kancellárok a szakképzési centrumok vezetői, hivatalba lépésükre március elejéig várni kell - értesült a Népszava. Addig a centrumok főigazgatói látják el a kancellári teendőket; igaz, a tavaly év végén elrendelt kiadásstop miatt nincs teljes mozgásterük. A szakképzés irányítása nemcsak a kancellárokkal változik: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal is nagyobb szerepet kap a jövőben. Élére a fideszes Kucsák Lászlót nevezték ki idén januártól.

https://nepszava.hu/3022333_kesnek-a-kancellarok-a-foigazgatok-csak-szukitett-mozgasterrel-iranyithatnak

 

A csirkefarhát korszaka

Galló Istvánné, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke meglepte Tatabányán a tüntetőket (január 19-én), amikor megállapította: sok helyen örülnek a túlórázás lehetőségének. Amikor azonban megmagyarázta, mire gondol, egyetértett vele a tömeg: Ma Magyarországon dolgozói szegénység van. Napi nyolc óra munkával nem lehet annyi pénzt keresni, amennyi a biztonságos megélhetéshez kell. Hangosan zúgott az Orbán, takarodj! Különösen akkor, amikor Galló Istvánné arról beszélt: „A békéért harcolni kell, itt az idő.” Végül színpadra léptek azok az ellenzéki képviselőnők, akik a tiltakozássorozatban főszerepet játszottak.

https://nepszava.hu/3022383_a-csirkefarhat-korszaka-meg-a-stadiont-szulo-asszonyok--tuntetes-tatabanyan

 

A csendes többség sokkal inkább csend, mint többség

Sokak meglepetésére még mindig nem fulladt ki a túlóratörvény miatt tavaly decemberben kirobbant tüntetéssorozat. Ahogy az ország számos részén, úgy Budapesten is tartottak tüntetést, amelyen most is több ezren vettek részt. 

https://444.hu/2019/01/19/a-csendes-tobbseg-sokkal-inkabb-csend-mint-tobbseg?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-csendes-tobbseg-sokkal-inkabb-csend-mint-tobbseg

 

január 20.

 

Civilek, szakszervezetek és pártok: együtt vagy külön?

Közösen lépjenek fel a szakszervezetek a pártokkal, vagy ez inkább árt az érdekvédőknek? Elemző cikk a régóta húzódó és sokakat megosztó vitáról.

https://azonnali.hu/cikk/20190120_politikusok-telepednek-ra-a-tuntetesekre-meg-szep-az-a-dolguk

 

Kordás: kénytelenek vagyunk erősebb eszközökhöz nyúlni

Megbeszélésre hívja a Munkástanácsok elnökét Kordás László, a MASZSZ elnöke, miután a Magyar Hírlapban megjelent interjújában Palkovics Imre azzal vádolta meg az utcai demonstrációsorozat szervezésében részt vevő érdekvédőket, hogy az ellenzéki pártok kormánybuktató céljait szolgálják. Nem kormányt akarnak buktatni - reagált Kordás László Palkovics Imre felvetésére, de kénytelenek erősebb eszközökhöz nyúlni, ha még csak választ sem kapnak az ország vezetőitől.

https://nepszava.hu/3022441_kordas-kenytelenek-vagyunk-erosebb-eszkozokhoz-nyulni-ha-meg-csak-valaszt-sem-kapunk-az-orszag-vezetoitol

 

Palkovics Imre: semmi sem lesz az országos sztrájkból

„Azokkal kapaszkodnak össze, akiknek kormányzása idején túlfogyasztással vádolták a munkavállalókat, és kétszámjegyű inflációval csökkentették a bérek vásárlóértékét” - mondta a Magyar Hírlapnak Palkovics Imre. Hozzátette: nem várható a társadalom széleskörű támogatottsága egy ilyen akcióhoz, ahol a szakszervezetek, kilépve szerepkörükből és eredeti követeléseikből, a harmatgyenge ellenzékkel összekapaszkodva kormányt óhajtanak buktatni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/138580/Palkovics_Semmi_sem_lesz_az_orszagos_sztrajkbol

 

Továbbra is garantált lesz 200 tanoda működése

Az állam január 1-től költségvetési pályázati támogatással átvállalta a tanodák finanszírozását. Az összegből mintegy kétszáz olyan tanoda kaphat 12-15 millió forintot, amely tanodai szolgáltatást nyújtott az elmúlt egy évben, és ezt szeretné fenntartani a jövőben is. Mindez elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű, többnyire roma tanulóknak fontos.

https://magyaridok.hu/belfold/tovabbra-is-garantalt-lesz-ketszaz-tanoda-mukodese-3859958/

 

január 21.

 

Tankönyvesek: tényleg egyre népszerűbbek az állami tankönyvek?

A rendelési adatok cáfolják, hogy a tanítók-tanárok körében egyre népszerűbbek az állami tankönyvek - így reagált a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) Rétvári Bence nyilatkozatára. „Ha az oktatási kormányzat a megismert tankönyves tényekből pedagógiailag előre mutató következtetést vonna le, akkor felülbírálná eddigi intézkedési gyakorlatát, és lehetővé tenné magánkiadók értékes tankönyveinek további használatát. Biztosan állíthatjuk: ez szolgálná legjobban a gyerekek érdekeit, és találkozna a pedagógusok és a szülők túlnyomó többségének egyetértésével” - írta a TANOSZ.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190121_TANOSZ_Retvari_Bence#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-21

 

Harcot hirdet az állami tankönyvek ellen a Szülői Hang

A Szülői Hang közleményben figyelmeztetett: a  kormányzat 2019-től gyakorlatilag megszünteti a nem állami közismereti tankönyvek rendelhetőségét. Ugyanakkor korábban, amikor még szabadon dönthettek, tanárok tízezrei használtak nem állami kiadású tankönyveket. Ám szerintük a kormány a következő tanévtől ezeket is el akarja venni a tanároktól, és arra próbálja kényszeríteni őket, hogy az általuk gyengébb minőségűnek tartott tankönyveket használják.

https://24.hu/belfold/2019/01/21/allami-tankonyv-szuloi-hang-tiltakozas-oktatas/

 

Felvételi után: a stressz gátolja a gondolkodást

Ez „egy gyorsasági verseny”, a hatodikosok idei feladatsorát például még egy igen jó képességű diák sem tudta megoldani negyvenöt perc alatt - mondta az idei középiskolai felvételiről a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Feszített tempóban kellett dolgozniuk azoknak az általános iskolásoknak is, akik matematikából szerettek volna jó eredményt elérni, a nyolcadikosoknak majdnem negyven kérdésre kellett válaszolniuk, ráadásul három - több időt igénylő - szöveges feladatot is kaptak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190121_kozepiskolai_felveteli_szaktanari_velemenyek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-22

 

Elemzés: ma már a tüntetés sem kockázatmentes, hát még a sztrájk

A Fidesz tudatos lépésekkel gyengítette a sztrájkjogot és a szakszervezeteket is - véli Berki Erzsébet, a munkaügyi kapcsolatok szakértője. Szerinte a szakszervezetek elég régóta azt gondolják, hogy a forradalom nem az ő feladatuk. Ő sem elégedett velük, a legnagyobb problémának azt látja, hogy az elmúlt évtizedekben kevés energiát fordítottak tagszervezésre, a munkavállalókkal való közvetlen kapcsolattartásra, így maguk sincsenek tisztában azzal, ki támogatja őket, mekkora tömeg áll mögöttük. „Hogy lesz-e általános sztrájk, az elsősorban a munkavállalókon múlik” - szögezte le, hozzátéve: egy elég hosszú általános sztrájkot a kormány valóban nem hagyhat figyelmen kívül. A közoktatásban is volt több sztrájk, amelyek azért lehettek végül jogszerűek, mert az Emmi deklarálta, hogy szerinte mi a még elégséges szolgáltatás, a szakszervezetek pedig elfogadták a tárca feltételeit, azt, hogy minden iskolát ki kell nyitni, a gyerekekre felügyelni kell, de nem kell tanítani.

https://hirklikk.hu/kozelet/ma-mar-a-tuntetes-sem-mondhato-kockazatmentesnek-hat-meg-a-sztrajk/346527/

 

SZEF: nem fulladt ki a tiltakozás - Földiák András nyilatkozata a Klubrádiónak

Vidékre és külföldre koncentráltak a január 19-i tüntetések szervezői, Budapesten nem is szakszervezetek, hanem civilek szerveztek tiltakozó akciót. Így magyarázta Földiák András, a SZEF elnöke a csekély részvételt a budapesti kormányellenes tüntetésen. Szerinte folytatni kell a tiltakozást a szakszervezeteknek, pártoknak, civileknek együtt. Az érdekeik persze némileg különböznek, az összefogás mögött egyfajta kényszer van. A szakszervezeteknek mintegy négyszázezer tagjuk van, ezzel erősebbek, mint bármely más, például civil szerveződés. Igaz, hogy nincsenek annyira a nyilvánosság előtt, de a háttérben folytatott, csendes tárgyalások Földiák András szerint legalább annyira fontosak.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=216893

 

Az Oktatói Hálózat a felsőoktatási finanszírozás átalakítását követeli

„A kormány szisztematikusan alulfinanszírozza a felsőoktatást, és az elégtelen források elosztását úgy alakította, hogy az a minél olcsóbb tömegoktatás és mondvacsinált kutatási tevékenységek felé sodorja az intézményeket" - írta közleményében az Oktatói Hálózat.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190121_Oktatoi_Halozat_ELTE_letszamleepites

 

Visszakérhető a nyelvvizsga ára

Tavaly óta azok, akik a 35. életévüket még nem töltötték be, és sikeres B2-es vagy C1-es nyelvvizsgát tesznek, visszakapják a vizsga díját. Az Eduline pontokba szedte a teendőket.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190121_nyelvvizsga_visszaigenyles_lepesrol_lepesre

 

Az „A tanár” sorozatról: Nagy Ervin inkább nőcsábász, mint tanár…

Kifejezetten fontos lenne egy népszerű tv-sorozatban bemutatni, hogyan kellene működnie egy iskolának, vagy legalább azt, milyen egy diákjaira figyelő, a tananyag ledarálása mellett a gyerekek személyes problémáira figyelő pedagógus. Amikor a hagyományos - még az ipari forradalom igényeihez kialakított, és gyakorlatilag leginkább egy kötelezően előírt poros múzeumhoz hasonlító - iskolarendszer látványosan repedezik, nem ártana szembesülni azzal, hogy milyen utak, gyakorlatok jelenthetnének kiutat mindebből. Film, kritikai felhangokkal.

https://hvg.hu/elet/20190121_Olyan_igeretes_A_tanar_masodik_szeriaja_mint_egy_oktatasi_reform#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_1_22

 

január 22.

 

PSZ: Mi küzdünk az ötösért!

A PSZ öt pontban foglalta össze, mit kíván elérni a kormánnyal folytatott tárgyalásokon. A követeléslista persze bővebb, de a lényeg a kiemelt öt pontban van. A Facebookon közétett hírt más portálok is átvették:

http://eduline.hu/kozoktatas/20190122_PSZ_kovetelesek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-22

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/16973-beremeles-szeptemberben-az-oraszamok-csokkentese-itt-vannak-a-szakszervezet-kovetelesei

A honlapunkon is elérhető:

https://pedagogusok.hu/hir/3675/pedagogusok-szakszervezete-psz-mi-kuezduenk-az-oetoesert

 

Van szülő, aki havi 600 ezret sem sajnál gyermeke taníttatására

Egyre több szülő gondolja úgy, hogy a közoktatás helyett gyerekének valamilyen alapítványi, egyházi vagy egyéb magániskolát választ. Alternatíva bőven van, viszont most már akkora a túljelentkezés, hogy bizonyos intézményekben licitálni kell a helyekre. A Pénzcentrum körképéből kiderül: hol, mennyit kell fizetni az oktatásért.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ilyen-iskolakba-jaratja-gyerekeit-a-magyar-elit-havi-600-ezret-sem-sajnalnak.1074043.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

A magyar középiskolások többsége helyt állna az üzleti életben

A magyar diákok több mint egyharmada számára az üzleti pálya az ideális - derült ki a Budapesti Metropolitan pályaorientációs kutatásából. A csaknem 11 ezer hazai középiskolás körében végzett kutatásban a diákok érdeklődési körük alapján ismerhették meg, hogy az egyetemen oktatott képzési területek közül melyik iránt van legnagyobb affinitásuk.

http://tantrend.hu/hir/magyar-kozepiskolasok-tobbsege-helyt-allna-az-uzleti-eletben

 

Az a legfontosabb, ami a tanulónak fontos… a tanterv nem az

A világ minden részén oktatási reformok zajlanak, de ezek jó részét politikai és gazdasági érdekek vezérlik - vélekedett Ken Robinson. A nemzetközi hírű oktatási szakember új kötetében egy alulról jövő oktatási forradalomról írt, amely már sok helyen el is kezdődött. Szerinte először térképezzük fel a tanulók szükségleteit, és csak utolsó sorban alkossunk tantervet. Állítja: megbukott az oktatás egységesítésének eszméje. A hvg.hu ismerteti érveit.

https://hvg.hu/elet/20190122_Az_a_legfontosabb_ami_a_tanulonak_fontos#rss

 

A mai gyerekek jó úton haladnak az érzelmi fogyatékosság felé

Bagdy Emőke pszichológus szerint igen elszomorító: már a nagycsoportos óvodások nevelői is arra törekszenek, hogy a kicsik minél több adatot szívjanak magukba. „Napjainkban a hangsúly javarészt a bal agyféltekés nevelés irányába tolódik, ami egyáltalán nem kedvez a szelídségnek, a toleranciának, az altruizmusnak, vagyis sajnos azt kell mondanom, hogy a gyerekek egyre inkább érzelmi fogyatékosként nőnek fel”. Ahhoz, hogy ezen érdemben változtatni lehessen, több kísérletet is végzett, hogy kiderüljön, miként lehetne a gyerekeket a maguk fejlettségi szintjüknek megfelelően önmegfigyelésre tanítani - mondta a Nők Lapja Cafénak adott interjúban.

https://www.nlcafe.hu/baba/20190122/bagdy-emoke-interju-pszichofitness/

 

Magyar tervező kártyái autista gyerekeknek

Boldog? Izgatott? Mérges? Örömittas? Az Izlandon élő Major Zita kártyái segítségével az autista gyerekek könnyedén kifejezhetik, éppen hogy érzik magukat. A Nünü & Pó Emotiblot illusztrációi két nyelven ingyenesen letölthetők, hogy megkönnyítsék a kommunikációt a szülők és autista gyerekeik között. A 24.hu cikkét vette át ez a portál.

https://moderniskola.hu/2019/01/magyar-tervezo-kartyai-tehetik-szebbe-az-autista-gyerekek-eletet/

 

Hiába népszerűek az OKJ-s képzések, kevesen szereznek bizonyítványt

Négy OKJ-tanfolyamon tanuló közül csak egy tesz le sikeres vizsgát. Az Eduline ismertetett néhány adatot a legutóbbi statisztikából.

http://eduline.hu/felnottkepzes/20190122_okj_legnepszerubb_szakteruletek_es_ahol_vegeznek_is

 

Félelmeinkkel revolverez a baloldal

A Magyar Idők szerint politikai célokra használhatták azt a munkavállalók körében a szakszervezetek segítségével végzett felmérést, amelynek összegzésében a baloldalhoz köthető, nemzetközi kutatóintézetek részletes elemzést közöltek a munkavállalók félelmeiről. Habár ezek a felmérések is igazolják, a társadalom alapvetően elégedett, a „rabszolgatörvényezéssel” egy általuk is ismert félelmet nem eloszlattak, hanem tudatosan felnagyítottak az érdekképviseletek.

https://magyaridok.hu/gazdasag/felelmeinkkel-revolverez-a-baloldal-3872243/

 

január 23.

 

Elodázhatatlan a béremelés és az óraszámok csökkentése

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV Reggeli Start c. műsorának nyilatkozott 2019. január 23-án a PSZ öt pontban rögzített követeléséről, a kormánnyal folytatott tárgyalásairól, a pedagógusok között tapasztalt feszültségről, problémáikról. A reprezentatív szakszervezet mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy rendezzék a vetítési alap évek óta feszültséget generáló ügyét, rögzítsék a heti óraszámot, mert igazságtalan a 22-26 óra. Az elnök jelezte: rövidesen ki kell derülnie, hogy a kormány mit válaszol.

http://www.atv.hu/videok/video-20190123-oraszamcsokkentest-es-beremelest-kovetelnek-a-pedagogusok

 

Az ATV Start műsorának adott interjúból készült egy rövidebb változat is:

A PSZ decemberben abban állapodott meg a kormány képviselőivel, hogy januárig a háttérben folynak a számítások és a kormány elé kerülnek a javaslatok,  január végén pedig  választ kapnak a felvetéseikre. „Jelenleg a kormány oldalán pattog a labda" - hangsúlyozta a PSZ elnöke, aki hozzátette: ha nem sikerül eredményt elérniük a tárgyalásokon, sztrájkbizottságot is létrehozhatnak - ezt is kiemelte a tv honlapja.

http://www.atv.hu/belfold/20190123-a-napokban-valaszt-kaphatnak-koveteleseikre-a-tanarok-ujabb-sztrajkbizottsag-alakulhat/hirkereso

 

A Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozik a TTE kezdeményezéséhez

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is aláírója lett a Történelemtanárok Egylete (TTE) által indított, az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kiadásának 70. évfordulója alkalmából indított mozgalomnak. Ezzel már 22 szervezet jegyzi a felhívást - közölte honlapján a TTE.

https://tte.hu/a-pedagogusok-szakszervezete-is-csatlakozik-a-tte-kezdemenyezesehez/

További részletek itt:

https://tte.hu/ismerd-meg-az-emberi-jogok-nyilatkozatat/

 

Az oktatás és az egészségügy nem kap több pénzt?

Megjelent a 2020-as és 2021-es költségvetés sarokszámait lefektető kormányhatározat. A tervek szerint a kormány lényegében befagyasztja az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó költéseket. Mindez úgy, hogy a következő években várhatóan 3 százalék körül lesz az infláció, vagyis reálértéken az Emmi kiadásai még jobban csökkenni fognak - írta a hvg.hu.

https://hvg.hu/gazdasag/20190123_Friss_kormanyzati_szamok_az_oktatas_es_az_egeszsegugy_2020ban_es_2021ben_sem_lesz_prioritas?s=hk

 

A tankönyvellátó adatai cáfolják a kormányt

Az állami tankönyvek egyre kevésbé népszerűek: a 2015-ös 74,4 százalékról 2018-ra 68 százalékra esett vissza rendelési arányuk - derült ki az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) adataiból, amelyeket a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) kért ki. A számok tehát ellentmondanak Rétvári Bencének, az Emmi parlamenti államtitkárának, aki múlt héten még arról beszélt, hogy az iskolák egyre nagyobb arányban rendelnek állami kiadású tankönyveket. A tanárok beletörődtek abba, hogy szűkül a választék, népszerűtlenségük ellenére hamarosan már szinte csak az állami tankönyvekből választhatnak - nyilatkozta a Népszavának a TANOSZ alelnöke, Romankovics András.

https://nepszava.hu/3022730_a-tankonyvellato-adatai-cafoljak-a-kormanyt

 

Töretlen a Zöld Óvoda program népszerűsége

Tizenkettedik alkalommal osztották ki a Zöld Óvoda, hatodik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda címeket, amelyekre összesen 253-an pályáztak. Közülük 234 óvoda nyerte el a kitüntetést. Az elismeréseket igazoló okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelési Tartalomfejlesztési főosztályvezetője adta át.

http://tantrend.hu/hir/toretlen-zold-ovoda-program-nepszerusege

 

Már a kisgyermekeknek is kellenek célok

A boldogságórákon januárban kitűzi a célokat az a mintegy százezer óvodás és iskolás, aki részt vesz a Jobb Veled A Világ Alapítvány programjában. De a pedagógusok és a pszichológusok szerint érdemes foglalkozni a dologgal odahaza is. Kedvcsinálóként a portál bemutatott három levelet, amelyek Szabó Márta, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanítónőjének boldogságóráján születtek a kitűzött célokról. Az egyik diák azt írta, ha felveszik a 8 évfolyamos gimnáziumba, „nagyon oda teszem magam.”

https://www.nlcafe.hu/csalad/20190123/boldogsagora-gyerekek-boldogsaga-celok-tervek-uj-ev-pozitiv-pszichologia/

 

Tesztről és lélekről

Közeledik a félév vége. A pedagógusok dolgozatokat készítenek, írnak át. Mindez jól lemérhető minden pedagóguscsoportban a Facebookon. Sokszor forrponton a hangulat: írassunk vagy ne? Központit vagy sajátot?  Nagy Ildikó Orsolya mesterpedagógus írása tanácsokkal is szolgál.

https://moderniskola.hu/2019/01/tesztrol-es-lelekrol-nagy-ildiko-orsolya-irasa/

 

január 24.

 

A hallgatói önkormányzatok képviselőivel találkoztak a PSZ vezetői

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szeretne partneri együttműködést kialakítani a pedagógusképzést végző felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzataival.  Ennek előkészítéseként Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás alelnök a szakszervezet budapesti székházában fogadott hallgatókat 2019. január 24-én.

https://pedagogusok.hu/hir/3677/hallgatoi-oenkormanyzatok-kepviseloivel-talalkozott-a-psz-elnoeksege

 

A hallgatók is szemléletváltást sürgetnek a tanárképzésben

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szemléletváltást sürget a tanárképzésben. 6 pontban foglalták össze legfontosabb javaslataikat, hogy azonnali változást lehessen elérni a tanárképzésben, hiszen a jelenleginél sokkal több pedagógusra lenne szükség. Javasolják például, hogy a szakmai gyakorlatukat számítsák be az életpályamodellbe, a Klebelsberg ösztöndíjat pedig terjesszék ki a tanító-, az óvóképző és konduktor szakos hallgatókra is.

https://hook.hu/hu/felsooktatas/szemleletvaltast-a-tanarkepzesben-

 

Rétvári Bence szerint hiába mentek perre a kiadók

Lezárult a tankönyves perek alapszakasza: magánkiadók perelték be az Oktatási Hivatalt, mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. A hivatal törvényesen járt el, a kiadók hiába pereltek, s ezzel valószínűleg a profitérdekelt cégek tisztában voltak - mondta a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

https://magyaridok.hu/belfold/retvari-bence-szerint-hiaba-mentek-perre-a-kiadok-3871820/

 

Folyamatos a tankönyvek fejlesztése

Megtévesztő és szakmailag elhibázott a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete elemzése a tankönyvpiacról - állítja az Oktatási Hivatal. Szerinte mindig is szükség volt külön állami engedélyeztetésre. A 2018-ban állami kiadásban megjelenő tankönyvekből több mint nyolc és fél milliót rendeltek az iskolák, ebből mintegy 2,2 millió új generációs kiadvány volt. A magáncégek piaci csatározása, az iskolák tankönyvrendelése esetében korábban jellemző kiadói versengés, a gyakori tankönyvváltások helyett előremutató a diákok jobblétét, az eredményesebb, élményszerűbb oktatást és a szülők kisebb anyagi teherviselését előtérbe helyezni.

https://magyaridok.hu/belfold/folyamatos-a-tankonyvek-fejlesztese-3880076/

 

Simicskó István: az általános iskolában el kell kezdeni a hazaszeretetre nevelést

Magyarországnak a globalizált világban olyan bástyát kell felépítenie, amely a hazaszeretetről szól. Erről Simicskó István, a hazafias nevelésért felelős kormánybiztos beszélt az ECHO TV Napi aktuális műsorának. A volt miniszter szerint bele kell nevelni a fiatalokba azt a fajta hazafiságot, amely tisztel minden más nemzetet és minden más nemzeti értéket, vagyis valóban hazafiságról és nem nacionalizmusról van szó. A haza védelme nemzeti ügy, ezért az a cél, hogy nemzetünk valamennyi tagja kötődjön a hazájához, szeresse a hazáját - fejtette ki.

https://www.echotv.hu/hirek/2019/01/24/simicsko-istvan-az-altalanos-iskolaban-kell-elkezdeni-a-hazaszeretet-erzesenek-kialakitasat

 

Zeneművészeti iskolák kapnak pénzt fejlesztésekre

A kormány úgy döntött, hogy három kórusiskolát, a váci Karolina Katolikus Általános Iskolát, a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát és a budapesti Szent István Király Zeneiskolát 391 millió forintos beruházás-előkészítő támogatásban részesíti - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vácon.

https://magyaridok.hu/belfold/391-millio-forintos-beruhazas-elokeszito-tamogatast-kap-harom-zenemuveszeti-iskola-3884984/

 

Jocó bácsi kérdése: Miért kell a szülők álmát ráerőszakolni a gyerekre?

„Most van a felvételi időszak, lázas készülés, iskolaválasztás, sorrendállítás. Sokan mondják, hogy ő szívesen menne ebbe és ebbe az iskolába, de a szülei nem engedik, mert nekik más az elképzelésük. Nagyon más, és nem dönthetnek ők. Mert ők jobban tudják és fogadják. Ők pedig sírva dühöngenek, könyörögnek. Az ofőjük pedig nem áll melléjük, nem segít. És van, aki segít, de akkor sem. Mert én tudom, neked mi a jó...” - írta Facebook oldalán. „Miért kell a szülőnek választani? Miért kell a szülők be nem teljesült álmát, a saját elképzelésüket ráerőszakolni a gyerekre?”

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/joco-bacsi-kifakadt-miert-kell-a-szulok-be-nem-teljesult-almat-raeroszakolni-a-gyerekre/

 

Origó: Egyre több diáknak van elege a kormány ellen uszító balliberális tanárokból

Idézet a cikkből: „A 24 nevű álhírgyár a kormány állítólagos „gyűlöletpropagandájáról” szóló, kizárólag hazugságokból álló, lejárató jellegű cikkét osztotta ki nyelvtanórán az egyik fővárosi szakképző iskola balliberális tanára, hogy elemezzék azt a diákok. Az esetről, ami szerdán történt, az egyik 11. osztályos tanuló számolt be a PestiSrácok-nak, jelezve, hogy zavarja őt és több osztálytársát is a tanárnő rendszeres tanórai pártpolitizálása.” (…) „A tanuló beszámolója szerint a tanárnő egy alkalommal például azt hazudta, hogy Magyarországon diktatúra van. Egy másik alkalommal pedig a tomboló korrupcióról tartott kiselőadást.”

http://www.origo.hu/itthon/20190124-egyre-tobb-diaknak-van-elege-a-kormany-ellen-uszito-balliberalis-tanarokbol.html?utm_source=hirkereso

 

Az eredeti cikk:

https://pestisracok.hu/kormanyellenes-gyulolkodes-az-iskolaban-ujabb-tanorakon-uszito-tanarbol-lett-elege-a-tanulonak/

 

„Kész helyzet elé állítottak minket”

Megtakarítási okokból 64 munkatársától válik meg az ország egyik vezető egyeteme, az ELTE. A bölcsészkar dékánja szerint „már nem volt hova hátrálni”, a Természettudományi Kar professzorai pedig úgy vélik, a megszorítások „helyrehozhatatlan hanyatláshoz” vezetnek. Az elbocsátásokhoz szempontrendszert dolgoztak ki, vizsgálták az oktatók tudományos teljesítményét, publikációs listáját, az óraterhelést, a hallgatói létszámot. Azoknak mondanak fel, akik a legkevésbé feleltek meg a kritériumoknak. Figyelembe vették: az elbocsátások nehogy veszélybe sodorják egyes tanszékek működését. A jelenlegi helyzetben elfogadhatatlan a létszámcsökkentés - olvasható abban a levélben, amelyet néhány hete az ELTE TTK Professzori Tanácsa küldött az egyetem Konzisztóriumának.

https://nepszava.hu/3022993_elte-elbocsatas-kesz-helyzet-ele-allitottak-minket

 

A kormány célja a felsőoktatás teljesítményelvű átalakítása

A magyar kormány célja a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának növelése, a felsőoktatás teljesítményelvű átalakítása, a kutatói utánpótlás megerősítése, továbbá, hogy a diákok versenyképes tudást szerezzenek - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

http://www.origo.hu/itthon/20190124-a-kormany-celja-a-felsooktatas-teljesitmenyelvu-atalakitasa.html?utm_source=hirkereso

 

Az MTA nem épület, meg állami pénz, hanem kutatók által létrehozott érték

Soha nem volt még olyan dolgozói fórum a Magyar Tudományos Akadémia fennállása óta, mint amilyet január 24-én tartottak a Humán Tudományok Kutatóházában. Egy munkatárs szerint akkora feszültség van a dolgozókban, amit ezzel is próbál csökkenteni az intézmény. Ők ugyanis úgy élik meg, nem kezelik őket felnőtt, tudományos munkát végző emberként, mert alig tudnak valami konkrétumot arról, hogy mi történik a munkahelyükkel. A fórumon részt vettek a szakszervezetek, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Társadalomtudományi Kutatóközpont és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai.

https://168ora.hu/itthon/az-mta-nem-epulet-meg-allami-penz-hanem-a-kutatok-altal-letrehozott-ertek-162584

 

Több egyetemen gyűjtenek ruhákat a kigyulladt kollégium lakóinak

Leégett a budapesti Ráday Kollégium épületének több emelete, a tűzesetben életét vesztette egy ember. Mintegy 80 embernek kellett elhagynia az épületet. Sok helyen indult jótékonysági akció a megsegítésükre.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190124_egyetemistak_osszefogas_Raday_Kollegium

 

Aknamezőkre küldték az érdekvédőket

A kormány szabályos csapdákat helyezett el a hivatalokban működő érdekképviseletek tevékenységét szabályozó törvényekben - jelentette ki a Népszavának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja és adatvédelmi tisztviselője. Sokfelé megpróbálják ellehetetleníteni az érdekvédők munkáját. A Magyar Államkincstár megtagadja a tagdíjak levonását is, pedig minden alapszervezeti tag adataival és aláírásával megküldték a listát a bérszámfejtési főosztály vezetőjének.

https://nepszava.hu/3022867_aknamezore-kuldik-az-erdekvedoket

 

Ötmilliót ajánlott egy szakszervezet az Audi gyárában sztrájkolóknak

Az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ) olyat tett, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, 168 órás munkabeszüntetést hirdetett - írta az ÉTMOSZ. A dolgozók mindent egy lapra tettek fel, ha ugyanis elbukják a sztrájkot, munkájukat is elvesztik. Közösségi pénzgyűjtést is szerveztek azoknak, akik egy hétre felfüggesztették a munkát.

https://hvg.hu/kkv/20190124_Audi_sztrajk_szakszervezetek_5_millio

 

Hiába nőtt duplájára a minimálbér, az állam sokkal jobban jár, mint a dolgozók

2010 óta duplájára nőtt a minimálbér a legújabb, „Magyarország jobban teljesít” című kormányzati médiakampány szerint, ez azonban több szempont miatt is sem nevezhető korrekt kijelentésnek - írta az mfor.hu. A munkavállalói járulékok a 2010-es 13 264 forint után az idei évben már 49 915 forintot tesznek ki, vagyis a kötelezően adandó legkisebb bérre (minimálbérre) bejelentett dolgozó 276,3 százalékkal fizet be többet az államkasszába. A számítást más portál is átvette.

https://168ora.hu/itthon/hiaba-nott-a-duplajara-a-brutto-minimaber-2010-ota-azzal-az-allam-sokkal-jobban-jart-mint-a-dolgozok-162590

 

január 25.

 

Szolidaritási nyilatkozat

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szolidaritásáról biztosítja az Audi gyár sztrájkoló dolgozóit. Nyilatkozat a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hir/3679/szolidaritasi-nyilatkozat

 

Játék helyet ismét a muszáj az úr a pécsi iskolában

A pécs-somogyi iskola hetven diákjából 18 elhagyja az intézményt a jövő héten, s még 25 készül ugyanerre. Szüleik szerint hatalmi szóval megszüntették a gyerekközpontú oktatást.

https://nepszava.hu/3022973_jatek-helyett-ismet-a-muszaj-az-ur-a-pecsi-iskolaban

 

Kampány a gyerekjogokról: „Elvégre mi vagyunk a jövő”

A gyermekjogi egyezmény idén esedékes utánkövetéséhez készült egy kérdőív, amely a gyerekeket kérdezi meg arról, mennyire tudják érvényesíteni jogaikat. A kérdőív emellett részben arra is rávilágít, hogy a gyermekek mit gondolnak az őket körülvevő világról, például az iskoláról, ahol idejük jelentős részét töltik.

https://tizperciskola.blog.hu/

 

Iskolásokat is visznek az Országházba

Rekordszámú látogatót fogadott tavaly az Országház: 2018-ban 700 313 turista látogatta meg. 20 %-uk volt magyar, az Európai Unión kívüli országokból pedig a vendégek 23 %-a érkezett. A hazai oktatási intézményekkel való együttműködés szintén jelentős: az elmúlt évben csoportos látogatáson több mint 46 000 magyar iskolást fogadott az intézmény.

https://pestisracok.hu/soha-nem-voltak-meg-ennyien-kivancsiak-az-orszaghazra/