Hírek

Heti lapszemle 2019. január 11.

Heti lapszemle 2019. január 11.

A Pedagógusok Szakszervezetének Heti lapszemléje

 

2019. január 11.

 

Nem számíthatnak béremelésre idén a pedagógusok, azok fizetése nő, akik sikeres minősítésük után magasabb kategóriába lépnek. Körvonalazódik a minőségi munka után járó bérpótlék, de még ez is csak terv. Közben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is javaslatokat dolgozott ki a tanárképzés megújítására. A PSZ pályázatokat írt ki megalakulásának 100. évfordulója alkalmából. További részletek a hetente frissülő lapszemlénkben.

 

január 1.

 

Több tízezerrel lehetne magasabb a tanárok fizetése

A minimálbér emelésével minden pedagógus több tízezer forintot nyerhetne, ha bértáblájukat a minimálbér helyett nem a vetítési alap határozná meg. Hiába kérik évek óta a szakszervezetek, hogy vagy emeljenek a vetítési alap összegén, vagy térjenek vissza a pedagógus-életpályamodell bevezetésekor kidolgozott számítási módhoz, és a mindenkori minimálbér legyen a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok, gyógypedagógusok fizetésének alapja. Ebben a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, sőt még a Nemzeti Pedagóguskar is egyetért - ezt is felidézte a portál.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190101_pedagogusfizetes_vetitesi_alap

 

január 4.

 

A Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozott a tüntetéshez

A csatlakozásról szóló hírt előzetesen a Pedagógusok Szakszervezetének budapesti szervezete közölte Facebook-oldalán, majd a tüntetésekhez korábban csatlakozott Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is megosztotta - írták a portálok.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190104_PSZ_is_csatlakozik_a_szombati_tunteteshez#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-04

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/16685-a-pedagogusok-szakszervezete-is-csatlakozik-a-tuntetessorozatho

 

A PDSZ akkor is sztrájkot hirdet, ha egyedül marad

Csaknem tízezren írták alá a PDSZ által másfél-két hónapja indított petíciót, amelynek pontjai a közoktatás problémáival foglalkoznak, de a kezdeményező az utóbbi időben alig tudott foglalkozni a petícióval, mert az események túlnőttek annak keretein - mondta az ATV Start c. műsorában Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke. A petíciójukban megfogalmazott követelések mára sztrájkkövetelésekké váltak. Bár szerinte a PDSZ 3-4000 fizető tagból áll, befolyásuk a pedagógustársadalom lényegesen nagyobb részére terjedhet ki. A sztrájkra való elszántság 80 százalék körüli a pedagógustársadalomban - tette hozzá.

http://www.atv.hu/belfold/20190104-a-pdsz-akkor-is-sztrajkot-hirdet-ha-egyedul-marad/hirkereso

 

január 5.

 

Budapesten és vidéken is folytatódtak a tüntetések

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László a fővárosi tüntetésen köszönetet mondott mindenkinek, aki aktívan küzdött is azért, hogy a dolgozóknak újra visszatérjen a becsülete. Szerinte a kormány és a tőke sarokba szorította a magyar dolgozókat és napról napra egyre többet vesznek el tőlük. Ismertette a szakszervezetek korábban megfogalmazott 4 pontját. Január 8-án személyesen adják át a dolgozó nép követeléséről szóló dokumentumot. A miniszterelnöknek 5 napja lesz a tárgyalódelegáció felállítására.

https://merce.hu/pp/2019/01/05/budapesten-es-videken-is-folytatodnak-a-tuntetesek-a-rabszolgatorveny-es-a-kormany-ellen-percrol-percre/kordas-laszlo-a-vasas-elnoke-le-kell-gyoznunk-a-toket-es-a-kormany-hatalmat/

https://nepszava.hu/3020701_ultimatum-ot-napja-van-a-kormanynak-hogy-targyaljon-a-szakszervezetekkel-vagy-jon-az-altalanos-sztrajk-ket-het-mulva-elo-video

 

január 6.

 

A sztrájk bejelentésére várt a tömeg

A január 5-én tartott tüntetés legfontosabb eleme a szakszervezetek ultimátuma a kormánynak: a rövid határidő és a sztrájkkészültség bejelentése. Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője a Népszavának úgy értékelt: az elvárásokhoz képest a szakszervezetek talán nem reagáltak elég gyorsan, a választók ugyanis már a rabszolgatörvény elfogadása óta várták a sztrájk meghirdetését. Mindenesetre ez és a szakszervezetek négy pontja az elemző szerint arra elég, hogy nem fullad ki a tiltakozási hullám és van konkrét terv is.

https://nepszava.hu/3020742_a-sztrajk-bejelentesere-vart-a-tomeg

 

január 7.

 

Milyen lesz 100 év múlva az iskola? Képzőművészeti pályázatot hirdetett a PSZ

100 évvel a hátunk mögött pályázatot hirdettünk általános és középiskolásoknak. Azt szeretnénk megtudni alkotásaikból, hogy szerintük 100 év múlva milyen iskolában tanulnak majd a gyerekek? Március 14-éig várjuk a pályaműveket. A felhívás részletei honlapunkon és a Facebookon is olvashatók.

https://pedagogusok.hu/hir/3666/kepzomuveszeti-palyazat

 

Nincs béremelés

Január 1-től csak azoknak a pedagógusoknak nő a bére, akik életkoruk vagy minősítésük miatt magasabb kategóriába vagy fokozatba kerülnek, illetve azoknak, akiknek bérét a garantált bérminimumra kell emelni - hívta fel a figyelmet a PDSZ, amely a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának nyilatkozatára reagált. Bodó Sándor ugyanis a TV2-nek azt mondta: idén a pedagógusoknál is várható 13 százalékos béremelés.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190107_kinek_emelkedik_a_fizetese_PDSZ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-07

 

Van tanár, akit havi negyedmillióval rövidít meg a kormány

2014-ig a minimálbér volt a bérek vetítési alapja, de azt a Fidesz befagyasztotta. Év elejétől nincs diplomás tanár, aki emiatt ne bukna havonta legalább 100 ezer forintot, de ez kategóriától függően akár 250 ezer forint is lehet. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője elmondta: vannak olyan fokozatok, amelyekben a kezdő bérek nem érnék el a középfokú végzettségűek garantált bérminimumát. Ők azért kapnak januártól emelést, hogy legalább erre a szintre felzárkózzanak. Még ekkor is legalább 7%-kal kevesebbet keresnek majd, mint a szintén gyalázatos bérért dolgozó, nem pedagógus végezettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak.

https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/497972_van_tanar_akit_havi_negyedmillio_forinttal_rovidit

 

Pedagógusbérek

Az Eduline összegyűjtötte, ki mennyit kereshet 2019-ben a különféle kategóriákban. „Idén januárban csak a nemzetiségi pedagógusok pótléka nő: a pótlék alsó és felső határa az illetményalap 15 százalékáról 30 százalékra emelkedik, így módosították 2018 végén a köznevelési törvényt” - írta a portál.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190107_pedagogus_berek_2019#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-08

 

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke és Földiák András, a SZEF elnöke nyilatkozott a szakszervezeti akciókról

Az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának közösen beszéltek a készülő akciókról, megemlítve, hogy a törvény szigorította sztrájk szervezését. Mint Szűcs Tamás kifejtette: a PDSZ ötlete volt, hogy egy szakszervezeti szövetségeken átívelő sztrájkbizottságot hozzanak létre.

http://www.atv.hu/videok/video-20190107-szucs-tamas-es-foldiak-andras

 

Változik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-től

8 százalékkal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A minimálbér a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére 2019. január 1-jétől bruttó 149 000 Ft, kedvezmények nélkül nettó 99 085 Ft.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/hogyan-valtozik-a-minimalber-es-garantalt-berminimum-2019-ben/

 

január 8.

 

A felújítások éve volt 2018 az iskolákban - Bérpótlékról dönthetnek az iskolaigazgatók

Több mint nyolcszáz helyen, 276 milliárd forintból kezdődött korszerűsítés tavaly a köznevelési intézményekben. A Klebelsberg Központ pénzügyi működése stabil, adóssága nincs, az állami fenntartásban sokkal több jut fejlesztésekre is - erről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár beszélt a Magyar Hírlapnak. Elmondta azt is, a tervek szerint 10-15 százalékos, teljesítményalapú bérpótlékról dönthetnének az iskolaigazgatók. Gondolkodnak még egy, a pályára visszatérést segítő ösztöndíjon, hiszen az elmúlt évtizedekben sokan elmentek a pályáról, illetve több ezer pedagógust a szocialista kormány tett az utcára - mondta. „Ezzel a 2022 utáni nyugdíjazási hullámra is készülnénk, a pályára visszalépőknek öt-hat évig biztosítanánk az ösztöndíjat, reméljük, ezzel több ezer embert meg lehet szólítani. Tervezzük a vezetői életpálya bevezetését is, hogy még vonzóbb legyen az intézményvezetői állás.” A Nemzeti alaptanterv nemzetibb lett - ez is kiderül az interjúból.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137549/A_felujitasok_eve_volt_2018_az_iskolaknal

 

Kormányzati döntésre vár az idegen nyelvi stratégia

Október végéig kellett elkészülnie annak a javaslatcsomagnak, amelyet egy szakértőkből álló bizottság állított össze a Nemzeti Versenyképességi Tanács számára. Rövidesen a kormány elé kerül a végleges stratégia - tudta meg a Magyar Hírlap. Tervezik a továbbképzések számának növelését, a nyári egyetemeken való részvétel támogatását, azt, hogy nagyobb számban hívjanak meg anyanyelvi lektorokat. Várhatók infrastrukturális fejlesztések is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137556/Kormanyzati_dontesre_var_az_idegen_nyelvi_strategia

 

„A tankönyvválasztás szabadságának teljes felszámolása zajlik”

„A tankönyvfejlesztés, -kiadás és tankönyvellátás területén a 2019. január elsején hatályba lépett, módosított rendelet előrevetíti a tankönyvválasztás szabadságának teljes felszámolását. Ezzel a rendelkezéssel pont került annak az öt évvel ezelőtt indított szabályozási folyamatnak a végére, amely szinte kizárólagosan állami és egyházi kézbe tette át a tankönyvfejlesztés, a tankönyvkiadás és -ellátás feladatait” - írta közleményében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete. A szervezet szerint az állam végleg megszünteti a kreatív pedagógusokból álló tankönyves műhelyeket.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190108_TANOSZ_tankonyv#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-08

 

Együtt, testvérként: pályázati lehetőség a lemorzsolódás csökkentésére

Cél a korai iskolaelhagyók számának csökkentése és a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzése, valamint a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés előmozdítása az iskolák közötti kapcsolatok fejlesztését célzó projektek megvalósítására. Pályázni április 22-ig lehet.

http://www.csalad.hu/2019/01/08/egyutt-testverkent-iskolakozi-szemleletformalo-program

 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szemléletváltást sürget a tanárképzésben

6 pontban foglalták össze javaslataikat azért, hogy azonnali változás legyen a tanárképzésben, hiszen a jelenleginél sokkal több pedagógusra lenne szükség. Szeretnék például, hogy a szakmai gyakorlat számítson bele az oktatói életpálya modellbe, terjesszék ki a Klebelsberg Ösztöndíjat a tanító, az óvóképző és konduktor szakos hallgatókra is, oktassák a hallgatóknak a konfliktus- és viselkedéskezelést, a logopédiát, a retorikát és a kommunikációt.

https://hook.hu/hu/felsooktatas/szemleletvaltast-a-tanarkepzesben-

 

A kiskunfélegyházi gimnázium elhatárolódott diákjától, aki az Orbán kormányra nem éppen tisztelettudó szavakat használt

„A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium vezetősége és tantestülete tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás és a politikai hovatartozás szabadságát. Azonban elhatárolódik a rendezvényeken bármely tanulónk által képviselt méltatlan retorikai stílustól, és kommunikációtól” - közölte a gimnázium.

https://168ora.hu/itthon/a-kiskunfelegyhazi-gimnazium-elhatarolodott-a-diaktol-aki-elkuldte-a-francba-az-orban-kormanyt-161787

 

A nyolcadikos földrajztankönyvben is megjelent az Orbán-kormány propagandája

„Jelentősen növekedett azok aránya, akik úgy gondolják, hogy Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet" - szerepel a propagandisztikus szöveg a nyolcadikos földrajzkönyv egyik ábrájánál. A képet az Index szerkesztőségébe küldő földrajztanár elmondta: az a tavalyi tanévben még nem szerepelt a könyvben, azóta helyezték bele a népesség fogyásáról, az elvándorlásról szóló fejezetbe.

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/01/08/igy_vedekezik_egy_tanar_a_foldrajzkonyvbe_rakott_kormanypropaganda_ellen/

 

Enyhítették a nyíregyházi testnevelő tanár büntetését

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa enyhítette a J. G. D. vádlottal szemben első fokon kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt kiszabott büntetést. A bíróság megállapította: tanári feladatából adódó kötelességét súlyosan megszegte, amikor olyan nevelési gyakorlatot folytatott, amelyben a fegyelmező intézkedések megtorló, megalázó vagy bosszúálló jellegűek voltak.

https://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2019/01/enyhitettek-a-nyiregyhazi-testnevelo-tanar-bunteteset

 

140 településről jelezték, hogy részt vesznek az országos demonstráción

Január 8-án ülésezett a figyelmeztető sztrájkot előkészítő bizottság, nem sokkal később átadták követeléseiket a kormánynak. Az ezt követő sajtótájékoztatón a szakszervezetek vezetői elmondták: már 140 településről jelentkeztek a sztrájkot megelőző, január 19-i országos demonstrációra, petíciójukat 3 ezren írták alá.

https://hvg.hu/itthon/20190108_Mar_140_telepulesrol_jeleztek_hogy_reszt_vesznek_az_orszagos_demonstracion

 

Egységesek a konföderációk a sztrájktörvény megváltoztatásában

A nagy szakszervezeti konglomerátum, valamint a PDSZ eljuttatta a kormányfőnek az érdekvédők 4 pontos követelését, amely a rabszolgatörvény eltörlése mellett a tisztességes bérezést, a rugalmas nyugdíjkasszát, valamint a sztrájktörvény felülírását is megnevezi. A SZEF elnöke közölte: rengeteg problémájuk van a sztrájktörvénnyel, kiemelte például azt is, hogy a munkaadó a végtelenségig elhúzhatja az alkudozást a sztrájk feltételeiről, és mire megszületik esetleg a kedvező bírósági ítélet, addigra enyhülhet a sztrájkhangulat is.

https://alfahir.hu/2019/01/08/szakszervezetek_szef_foldiak_andras_munkaltatoi_minimum_rabszolgatorveny_sztrajkjog

 

Érdeklődés hiányában elmaradhat a sztrájk

Elbizonytalanodtak az ellenzékkel együttműködő szakszervezetek: a kormánypárti Magyar Idők szerint sem a január 19-ére meghirdetett demonstrációkban, sem az országos sztrájk létjogosultságában, annak időpontjában nincs egyetértés. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: korábban többen félreértették őket, a jövő szombatra szervezett országos megmozdulások csak demonstrációk, félpályás útlezárások, egyéb figyelmeztető akciók lehetnek. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke   komolytalan felvetésnek nevezte, hogy a tüntetések akadályoznák a központi írásbeli felvételiket, másfelől „nem különösebben” gondolkodik lezárásokban.

https://magyaridok.hu/gazdasag/erdeklodes-hianyaban-elmaradhat-a-sztrajk-3827861/

 

január 9.

 

Centenárium: alkotó pedagógusok munkáit is várja a PSZ

Nemcsak általános és középiskolás diákoknak, hanem alkotni szerető pedagógusoknak is pályázatot írtunk ki abból az alkalomból, hogy 100 éves a Pedagógusok Szakszervezete. Reméljük, sokan kedvet kapnak az alkotáshoz! Március 14-éig várjuk a pályaműveket!

https://pedagogusok.hu/hir/3668/centenarium-alkoto-pedagogusok-munkait-is-varja-a-psz

 

Majdnem 12 ezerrel csökkent a pedagógusok száma

16 év alatt 12 ezerrel csökkent a főállású pedagógusok száma a közoktatásban és a szakképzésben - a szakgimnáziumokban és a szakközépiskolákban egyre kevesebb tanár dolgozik, az általános iskolákban, az óvodákban és a gimnáziumokban megfordult a csökkenő tendencia. Az óvodákban a kétezres évek elején körülbelül harminckétezer főállású pedagógus dolgozott, majd a 2008/2009-es tanévig folyamatosan csökkent a számuk. Ekkor 29 860 óvónő dolgozott, a 2016/2017-os tanévre majdnem elérte létszámuk a kétezres évek eleji szintet.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190109_csokken_a_tanarok_szama#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-10

A részletes statisztikai adatok a kormany.hu oldalon jelentek meg:

http://www.kormany.hu/download/5/0a/81000/K%C3%B6znevel%C3%A9s-statisztikai%20%C3%A9vk%C3%B6nyv-2016-%C3%BAj.pdf#!DocumentBrowse

 

Naplóval ütötte az egyik diákot az alpolgármester, most iskolaigazgató lenne

„Figyelmeztetem, hogy a jövőben tartózkodjon az ehhez hasonló reakcióktól és a pedagógus munkakörben elvárható türelemmel és szakértelemmel kezelje az esetleges iskolai konfliktushelyzeteket.” Ez szerepel abban az írásos figyelmeztetésben, amelyet Tüke László, a pusztaszabolcsi iskola tanára kapott a tankerületi központtól májusban. A pedagógus - aki 2015 óta a város fideszes alpolgármestere is - az egyik pályázó az iskola igazgatói posztjára. 

https://444.hu/2019/01/09/naploval-utott-meg-egy-otodikes-diakot-most-iskolaigazgatonak-keszul-pusztaszabolcs-fideszes-alpolgarmestere

 

Erk, ahol otthonra leltek a nevelőszülős családok

Van Heves megyében egy különleges falu, ahol nem jobbak vagy rosszabbak az életkörülmények a többi településhez képest, és igazi turisztikai látványosságok sincsenek. Egyvalamiben azonban nemcsak a szomszédos, hanem talán az összes magyar településtől különbözik falu: kis túlzással minden második házban nevelőszülőkhöz kopogtathatott be a Magyar Hírlap riportere. A cikk azt is jelezte: májusig tart az országos kampány, amelyet az Emmi államtitkársága ősszel indított a nevelőszülői hálózat népszerűsítésére.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137639/Erk_ahol__otthonra_leltek__a_neveloszulos_csaladok

 

Összefügg a beszédhiba és a mozgáshiány

„A beszédhibák száma azért is nő (…), mert katasztrofálisan keveset mozognak a gyerekek, ráadásul rosszul. Nem tornázniuk kellene, hanem rohangászni egy nagy kertben, nagy udvaron, mászható fákon, billegő pallókon” - írta Vekerdy Tamás pszichológus Facebook-oldalán.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190109_beszedhiba_mozgashiany

 

Egyre több óvodás szenved cukorbetegségben

Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyereket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros növekedést jelent az elmúlt 30 évben. Az 1-es típusú diabétesz az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegséggé vált - áll a Semmelweis Egyetem közleményében. A diabétesznek ez a típusa nem a rossz táplálkozási szokások következménye, tehát nem civilizációs betegség, kialakulásában életmódbeli tényezők nem játszanak szerepet - hangsúlyozta Tóth-Heyn Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

https://hvg.hu/elet/20190109_Egyre_tobb_az_1es_tipusu_cukorbetegsegtol_szenvedo_ovodaskoru_gyerek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_1_9

 

Többletpontok segítik a felvételin a tehetségek továbbtanulását

Az közismert, hogy nyelvtudásért, emelt szintű érettségiért, felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért, középiskolai tudományos diákkörök országos konferenciáján elért helyezésért többletpontot lehet kapni. Kevesebben tudják azonban, hogy az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítésért, az országos művészeti tanulmányi versenyen, az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen, a szakképesítésért felelős miniszter által szervezett országos szakmai tanulmányi versenyen elért helyezésért is kapható pluszpont.

https://magyaridok.hu/belfold/tobbletpontok-segitik-a-felvetelin-a-tehetsegek-tovabbtanulasat-3830432/

 

A PDSZ sztrájkkövetelései

Csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterhelését, állítsák vissza a pedagógusok óraszámát legfeljebb 22 tanórára - egyebek között ezt követeli a PDSZ. A követelésekről Facebook-oldalán írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután a szakszervezetek átadták sztrájkköveteléseiket január 8-án az innovációs minisztériumnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190109_PDSZ_kovetelesek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-09

 

január 10.

 

Egy pályakezdő pedagógus a Facebookon panaszkodott megalázóan alacsony bérére

165 ezer forint - az osztályfőnöki pótlékkal és a tízezer forintos utazási költségtérítéssel együtt ennyit keres egy kétszakos, egyetemet végzett pályakezdő tanár.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190110_palyakezdo_pedagogus_bere_Facebook

 

Láthatatlan béremelés

Bár tavaly év végén a kormány maga is cáfolta, hogy lesz béremelés a pedagógusoknál 2019-ben, Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára mégis 13 százalékos várható emelésről beszélt a TV2 Tények című műsorában január 2-án. A PDSZ elnöke, Szűcs Tamás cáfolta hírt. Felidézte: a törvény szerint ebben az évben azok a pedagógusok kapnak illetményemelést, akiknek bérét a garantált bérminimum szintjére kell felhozni, mert a pedagógus-bértábla szerint még ennél is kevesebbet keresnének. Ez elsősorban a középfokú végzettségűeket érinti, valamint a BA/BSc végzettségű pályakezdőket.

https://alfahir.hu/2019/01/10/pedagogusok_tanarok_beremeles_oktatas

 

Még mindig kevés a férfi tanár az iskolákban

Az óvodákban az 1 százalékot sem éri el a férfi pedagógusok aránya, míg az általános iskolákban dolgozó 78 ezer tanító és tanár közül mindössze minden hetedik férfi. A gimnáziumokban jobb az arány: ott a pedagógusok harminc százaléka férfi. A kormányzati oldalon közzétett legfrissebb közoktatási statisztikai kiadványból ezúttal az Eduline idézett adatokat, felidézve Léder László pszichológus véleményét: „Azt látjuk, hogy a fiúk csökkenő iskolai teljesítménnyel reagálnak az elnőiesedett oktatásra. Egy berlini kutatás szerint a német iskolákban a férfi tanárok számának növekedésével nőtt a fiúk tanulmányi eredményessége is” - mondta korábban a portálnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190110_meg_mindig_keves_a_ferfi_tanar_az_iskolakban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-11

 

Kié lesz az orosházi Táncsics Gimnázium?

Felmerült annak lehetősége, hogy a térség legjobb és legnagyobb középiskolája, az állami Táncsics Gimnázium az evangélikus egyház fenntartásába kerülhet. A tét az, hogy világnézetileg semleges középfokú oktatás nélkül marad-e a 30 ezres Békés megyei város vagy sem? Ha a fenntartóváltás mellett születik döntés, akkor is csak 2020 szeptemberétől indulhatna az egyházi oktatás a gimnáziumban felmenő rendszerben. Tehát akik világnézetileg semleges iskolában kezdték meg tanulmányaikat, azok olyanban is fejezik be.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-tancsics-gimnazium-a-varose-azert-erre-ne-vegyunk-merget-116415

 

Folyamatosan nő a sajátos nevelési igényű gyerekek száma

Több mint 3200-zal, 91,5 ezerre nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek és tanulók száma a 2018 szeptemberében kezdődött tanévben - írta a Világgazdaság a szaktárca adatai alapján.  Két évvel korábban 88,3 ezer gyereknek volt szüksége fejlesztő vagy gyógypedagógusra. A 2018 októberében készült tanév eleji adatgyűjtés szerint a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok száma (beleértve a logopédusokat és a konduktorokat) 10 058, néhány százzal több, mint az előző tanévben. 2010-ben 5700-an segítették a gyerekek fejlesztését, ehhez képest 40 százalékkal nőtt a fejlesztő-segítő szakemberek száma.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/tovabb-nott-a-sajatos-nevelesi-igenyu-gyerekek-szama-2-1289215/

 

Munka- és karrierlehetőséget kínál egy új gyakorlati oktatási program Debrecenben

Az új oktatási program kifejezetten a magyar - német két tanítási nyelvű osztályokban tanuló diákoknak készült. Az a célunk, hogy a tanári képzést, másrészt a tanulóink számára a gyakorlati képzést erősítsük - mondta Barcsa Lajos, a  Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium igazgatója.

http://www.dehir.hu/debrecen/munka-es-karrierlehetoseget-kinal-egy-uj-gyakorlati-oktatasi-program-debrecenben/2019/01/10/

 

Bódis József: a pályaválasztást segíti az Educatio szakkiállítást

A pályaválasztás meghatározó az ember életében, ebben segít a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás - mondta Bódis József államtitkár Budapesten, a háromnapos rendezvény megnyitóján. György László, az ITM gazdaságstratégiáért felelős államtitkára arról beszélt, sokan távolabb élnek a továbbtanulási lehetőségektől, a kormány ezért hozta létre a Tanítsunk Magyarországért! programot, amelyben egyetemi hallgatók karolhatnak fel gyerekeket, segíthetnek nekik tanulmányaik sikeres elvégzésében.

https://magyaridok.hu/belfold/bodis-jozsef-a-palyavalasztast-segiti-az-educatio-oktatasi-szakkiallitas-3837029/

 

Mennyire tisztelik a tanárokat? Itthon kevésbé…

A Varkey Foundation részletes felmérést készített arról, hogy egyes országokban milyen a tanári pálya és a tanárok társadalmi elismertsége. 35 országban 1000 válaszadónak tettek fel kérdéseket a tanári hivatásról. A megbecsülést országonként százas skálán számszerűsítették. A 35 ország között Magyarország a tanári pályát kevésbé tisztelők között kap helyet, közvetlenül Argentína és Csehország után.

http://novekedes.hu/mennyire-tiszteljuk-a-tanarokat/

 

„Életünk végéig cipeljük magunkkal a terhet” - mondta az egyik veronai áldozat édesapja

Flóra édesapja, Krizsány László a Story magazinnak mesélt fájdalmáról, és arról, hogy lányának hiánya lassan két évvel a tragédia után sem csillapodik.

http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/megszolalt-a-veronai-buszbaleset-egyik-aldozatanak-edesapja/5wfx5r1?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Nem csoda, hogy alig vannak sztrájkok Magyarországon

Nincs hagyománya a munkabeszüntetésnek itthon a rendszerváltás óta. Nem mintha olyan jó lenne a munkavállalók helyzete, de mindig volt néhány tényező, amely egymást erősítve a sztrájkszervezés és általában a keményebb dolgozói érdekérvényesítés ellen hatott. Manapság a jogi környezet nem ideális hozzá, de a szakszervezetek tehetetlensége és a társadalom elutasító hozzáállása sem segít.

Földiák András, a SZEF elnöke a portálnak azt mondta: ha nem lesz érdemi előrelépés a jövő hét végére tervezett következő akcióig, a rákövetkező héten megalakítják a valódi sztrájkbizottságot.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/10/sztrajk_nyomasgyakorlas_munkabeszuntetes_szakszervezetek_lehetosegei_magyarorszagon/

 

Nagyot buknak a nők a Nők 40 programmal

Anyagilag jelentős összeget veszítenek azok a nők, akik úgy döntenek, 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonulnak. Helyzetük az elmúlt években még jobban romlott a bérek emelkedése miatt. Anyagilag tehát jobban megéri elhalasztani a nyugdíjba vonulást.

https://mfor.hu/cikkek/makro/nagyot-buknak-a-nok-a-nok40-programmal-a-berrobbanas-miatt.html

 

január 11.

 

Molnár Zoltán: embert nevelni a legszebb feladat

Nem csekély kihívást jelent manapság érdekképviselőnek lenni. Molnár Zoltán mégis vállalta, 2016 őszétől ő a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete elnöke. Miként az Észak-Magyarország c. lapnak adott interjújából kitűnik: nem bánta meg. A centenárium mellett a pedagógusokat leginkább feszítő gondokról is beszélt: a túlterheltségről, az adminisztrációról, a heti 22-26 órából adódó igazságtalanságról, a helyettesítések okozta feszültségről. Ami pedig a béreket illeti: „Fontos követelése a szakszervezetemnek, hogy térjen vissza a bérünk kiszámítása a minimálbér emelkedéséhez. De ne felejtsük el a pedagógiai munkát segítő munkatársak siralmasan alacsony bérét sem!” – mondta a megyei lapnak adott interjújában.

https://www.eszak.hu/megyei-korkep/2019/01/10/embert-nevelni-a-legszebb-feladat.eszak

 

Ha összefognak a szülők, magánkiadók könyveiből is válogathatnak

„Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk” - erre biztatja a szülőket a Szülői Hang Közösség. Hosszú távon nem tekintik jó megoldásnak, hogy a szülők saját maguk veszik meg azokat a könyveket, amelyek biztosítása az állam feladata lenne, de programjuk egyfajta tiltakozás az állam korlátozó tankönyvszabályozásával szemben, kiállás a szabad tankönyvválasztás visszaállítása mellett - írta a civil szervezet.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190111_Szuloi_Hang_akcio_tankonyvek

 

Az eredeti:

A 2019/2020-as tanévtől kezdve a kormányzat - néhány kivételtől eltekintve - gyakorlatilag megszünteti a nem állami kiadású tankönyvek iskolai rendelhetőségét. Az állami támogatással a jövő tanévre megrendelhető tankönyvek listájáról újabb több száz olyan tankönyv kerül le, amelyeket a pedagógusok és a tanulók évek óta sikeresen használtak. Ezzel a tanárokat végleg megfosztják a szabad, szakmai alapú tankönyvválasztás lehetőségétől, a gyerekek pedig a szűkebb választékból kapnak gyengébb minőségű kiadványokat - olvasható a szervezet oldalán.

https://szuloihang.hu/a/tk2019/

 

A végén egy videó: meg kell újítani a tanárképzést!

Christopher Emdin elárulja, mi a közös a rapkoncertekben, a fodrászati csevegésben és a vasárnapi istentiszteletekben. Az előadó vallja, a varázslás igenis tanítható és nem csak  J. K. Rowlin könyveiben, hanem a tanárképzésben is életre kelthető, átadható képesség. Hogyan lehetséges, hogy bárkiből magával ragadó pedagógus váljék? Az angol nyelvű videó magyar felirattal is élvezetes.

https://moderniskola.hu/2019/01/motivacios-videok-az-unnepekre-tanitsak-meg-a-tanarokat-varazsolni/

 

Örülünk, hogy honlapunk olvasói között köszönthetjük Önt is!