Hírek

Lapszemle 2018. december 14. A közélet sem tabu

Lapszemle 2018. december 14. A közélet sem tabu

December 8.

 

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

L. Ritók Nóra kapta péntek este a Prima Promissima közönségdíját. Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, akinek Nyomor széle című blogját a hvg.hu oldalán követhetik, a Facebookon mondott köszönetet az elismerésért. Azt írta, a díj nemcsak az ő munkáját ragyogja be, hanem a munkatársaiét is, akikkel egy csapatként küzdenek az Igazgyöngy céljaiért. Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Facebookon mondott köszönetet.

https://hvg.hu/kultura/20181208_Igy_vette_at_a_Prima_Primissima_kozonsegdijat_L_Ritok_Nora?s=hk

 

Pályaorientációs élményközpont nyílt Miskolcon

Hétfőtől általános iskolások és középiskolások ingyenesen, előzetes bejelentkezés alapján mehetnek az élményközpontba. Az egyetem tudatosan alakítja pályaorientációs programját annak érdekében, hogy minél több hallgató végezzen műszaki és természettudományi területeken. A programra – amelynek egyik fontos eleme az élményközpont – az egyetem csaknem 400 millió forintnyi uniós pályázati pénzt nyert el.

http://orientpress.hu/cikk/2018-12-08_palyaorientacios-elmenykozponttal-nyilt-miskolcon

 

A történelemhamisítás neohorthysta iskolája: értelmiség a hatalom árnyékában

Divatok jönnek-mennek, a történész oknyomozó küldetése marad – véli Krausz Tamás történész, aki szerint a régiónkban létrejött egy olyan új értelmiség, amelynek egyetlen célja, hogy kiszolgálja az uralkodó oligarchikus elitek legitimációs igényeit. Ezzel párhuzamosan pedig jelentős politikai és gazdasági üzletté fejlesztették a piaci alapokra helyezett történelmi emlékezetet és identitást. Krausz Tamással Bartha Eszter történész beszélgetett.

https://merce.hu/2018/12/08/a-tortenelemhamisitas-neohorthysta-iskolaja-ertelmiseg-a-hatalom-arnyekaban/

 

December 9.

 

Az elvárhatót hozták a szakszervezetek, de tovább kell küzdeni, hogy visszavonják a rabszolgatörvényt

A tegnapi tüntetésen a szakszervezetek hozták a minimum elvárást, de nem vált egyértelművé, hogy milyen erőt képvisel ma a szakszervezeti mozgalom, és milyen mozgósításra képes. A kérdés pont ezért ez is, képes-e további mozgósításra a munkavállalók mozgalma a rabszolgatörvény ellen.

https://merce.hu/2018/12/09/az-elvarhatot-hoztak-a-szakszervezetek-de-tovabb-kell-kuzdeni-hogy-visszavonjak-a-rabszolgatorvenyt/

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rabszolgatorveny-ellen-tizezren-tuntettek.674760.html

https://hvg.hu/itthon/20181208_tuntetes_Kossuth_ter_rabszolgatorveny_video?s=hk

https://hirklikk.hu/kozelet/magyar-idk-totalis-kudarc-volt-az-ellenzeki-tuntetes/345186/

http://azonnali.hu/cikk/20181208_alig-vartam-fiatalon-hogy-egyszer-egy-szabad-szombatom-legyen-most-meg-vissza-akarjak-venni

https://168ora.hu/itthon/az-ev-vegi-rohamban-fogadja-el-a-parlament-a-rabszolgatorvenyt-is-160345

 

L. Ritók Nóra: elpazarolt életeket látok, felnőtteket, akikből bármi lehetett volna

L. Rítók Nóra, alapítója és vezetője az Igazgyöngy Alapítványnak, ami oktatással és esélyteremtéssel foglalkozik egy leszakadó térségben, Kelet—Magyarországon. A szociális szakemberrel -akinek ez úton is szívből gratulálunk a Príma Primissima díjához- munkájáról, a mélyszegénységben élők helyzetéről, és a szegregációról beszélgettünk.

https://varosikurir.hu/l-ritok-nora-elpazarolt-eleteket-latok-felnotteket-akikbol-barmi-lehetett-volna/

 

Aláírásgyűjtést indít a Jobbik a nyelvvizsga kötelezővé tételének elhalasztásáért

A Jobbik és ifjúsági tagozata országos kampányt és aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy 2020-ban ne lépjen érvénybe az a jogszabály, amelynek alapján csak középfokú nyelvvizsgával lehetne bejutni a felsőoktatási intézményekbe.

https://168ora.hu/itthon/alairasgyujtest-indit-a-jobbik-a-nyelvvizsga-kotelezove-tetelenek-elhalasztasaert-160348

 

December 10.

 

A PSZ nem javasolja, hogy a szakképzés újra ugyanabba a folyóba lépjen

A törvényjavaslat parlamenti szavazása előtt ismét közleményt adott ki a PSZ a szakképzés átalakításának következményeiről: „A Pedagógusok Szakszervezete aggodalmát fejezi ki a szakképzési centrumokban bevezetni tervezett "kancellári" rendszerről szóló törvényjavaslat változatlan formában történő elfogadása kapcsán. A PSZ továbbra is kifejezi kétségeit a szakképző iskolák fölé kerülő kancelláriák miatt, hogy azok újabb vízfejként nehezítik meg az iskolák működését, és amiatt is, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szervezzék ki.”

http://www.pedagogusok.hu/hir/3656/a-psz-nem-javasolja-hogy-a-szakkepzes-ujra-ugyanabba-a-folyoba-lepjen

 

Gyerekek a lecsóban

Évente tízezer gyerek megy a lecsóba, aki nem tud olvasni, nem lesz munkája, és mi fogjuk eltartani őket - nem egy bevándorláspárti Soros-ügynök, nem egy bal-lib károgó fogalmazta meg ilyen lazán a magyar társadalom jelenének és jövőjének drámáját, hanem a Fidesz egykori elnöke, valamikori oktatási miniszter, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének egyik alapító aktivistája. 

https://nepszava.hu/3017976_gyerekek-a-lecsoban

 

Melyik az a hivatás, amit véletlenül sem ajánlanának a szülők a gyerekeiknek? A tanári

Alulfizetettek Magyarországon a tanárok, ezért a többség még csak véletlenül sem ajánlja ezt a pályát a gyerekének - derült ki egy friss nemzetközi kutatásból.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181210_oktatas_tanarok_kutatas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-10

 

A Professzorok Batthyány Köre véleményt mondott a Nemzeti alaptantervről is: csökkenteni kellene a terheket

„Fontosnak tartjuk, hogy az elemi iskolai tanterv jobban illeszkedjen a gyermekek képességének életkor szerinti fejlődéséhez. Helyeseljük, hogy az új NAT nagy súlyt fektet a különböző készségek elsajátítására, felkészít az egész életen át tartó tanulásra. Fontos, hogy csökkenjen a diákok és a tanárok terhelése, hogy az iskolában töltött első évek ne a túlterhelés, ne a nehéz beilleszkedés okozta frusztrációval, hanem az új környezet, az új ismeretek játékos felfedezésének örömével teljenek” – írják.

http://eduline.hu/felsooktatas/20181210_Professzorok_Batthyany_Kore_ertekeles

 

Több száz óvónőt keresnek, helyenként szolgálati lakást is adnak az önkormányzatok

Összesen 319 állást hirdetnek óvodapedagógusoknak a Közigálláson. Több tucat kisebb település keres óvónőt. Ha tehetik, szolgálati lakást és útiköltség-térítést kínálnak a szakképzett óvónőknek. Van, ahol a gyakornok fizetését kiegészíti az önkormányzat.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181210_ovodapedagogusok_hiany

 

 A jövőben csak engedéllyel működhetnek a tanodák – jön a pályázat

Jövő júliustól csak az lehet tanoda, amelyet hivatalosan is annak minősítettek - hangsúlyozta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Június végéig minden intézménynek jelentkezni kell, s tanodává kell minősíttetnie magát, amely tanoda jellegű szolgáltatást végez. A most kiírt pályázatra jelentkezőknek még idén meg kell ezt tenniük. Nekik feltétel többek között az, hogy már egy éve hasonló szolgáltatást végezzenek.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181210_tanoda_palyazas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-10

 

Az oktatási biztos még bízik abban, hogy a CEU nem költözik el

Veszteségként éli meg a történteket, és még mindig bízik abban, hogy a CEU nem költözik el - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén. A biztost ellenzéki képviselők a CEU ügyéről kérdezték.

http://eduline.hu/felsooktatas/20181210_Navracsics_Tibor_CEU#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-10

 

Változtak a katásként vállalkozó diákokra vonatkozó szabályok

Tájékoztatóban hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a főállású kisadózó fogalmának változásáról.

https://adozona.hu/kata_kiva/Valtoztak_a_kataskent_vallalkozo_diakokra_v_CEGMAQ#rss

 

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

 Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnöke egy cikkben azt kifogásolta, hogy a PDSZ távozott a Liga szakszervezeti szövetségből.

https://szakszervezetek.hu/hirek/16334-miert-tavozott-a-pdsz-a-ligabol

 

December 11.

 

A Pedagógusok Szakszervezete nem kér a kancellárokból

A szakképző iskolák fölé kerülő kancelláriák újabb vízfejként nehezítik majd meg az iskolák működését - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője. Palotás József szerint a múlt rossz tapasztalatai miatt azt sem támogatják, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szerveznék ki.

https://infostart.hu/belfold/2018/12/11/a-pedagogusok-szakszervezete-nem-ker-a-kancellarokbol

 

Palkovics beleállt Pokorniba: eszkalálódik az oktatási háború

Pokorni szerint évente tízezer gyerek megy a lecsóba a tankötelezettség leszállítása miatt, ám az innovációs miniszter szerint aggodalomra nincs semmi ok.

https://nepszava.hu/3018126_palkovics-beleallt-pokorniba-eszkalalodik-az-oktatasi-haboru

http://www.atv.hu/videok/video-20181210-palkovics-laszlo

 

 Nincs nagyobb közérdek az oktatásnál, a kormánynak mégsem fontos

Magyarországon az utóbbi években romlottak az iskolázottsági mutatók, ami annak köszönhető, hogy a Fidesz 2010 után komoly irányváltásokat hajtott végre az oktatáspolitikában. Így például hat éve csökkentette a tankötelezettség felső korhatárát, miközben Magyarországon sok tízezer gyermeket alapból is fenyeget a veszély, hogy idő előtt kiesik az iskolapadból. A korhatárcsökkentés eredményeként tavaly már 12 éves csúcson járt a korai iskolaelhagyók aránya. A problémára korábban egy, a kormány által megrendelt belső anyag is felhívta az ország vezetésének figyelmét. Elemző cikk ezen a portálon:

https://g7.hu/allam/20181211/nincs-nagyobb-nemzetstrategiai-kozerdek-az-oktatasnal-a-kormanynak-megsem-fontos/

 

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

A szülők látják a munkahelyükön, hogy milyen munkavállalói készségekre van szükség, az iskolában pedig azt, hogy mindezt az oktatás nem adja meg. Egy fővárosi iskolában a tanárok és szülők megmutatják, hogyan kell ezt csinálni: ez lett a Közbigyó, amelyhez nem kell se pénz, se tanterv, se tankerületi engedély, mégis működik.

https://hvg.hu/elet/20181211_a_gyerekeink_most_jarnak_iskolaba_kozbigyo#rss

 

Nincs nagyobb nemzetstratégiai közérdek az oktatásnál, a kormánynak mégsem fontos

2018 első félévében még 430 ezer olyan ember élt Magyarországon, akinek nem volt állása, pedig szeretett volna dolgozni. Ennyire becsülhető a statisztikák alapján a megmaradt munkaerő-tartalék, ami hiába tűnik soknak, még sosem volt ilyen alacsony. Az igazi probléma az, hogy ezeknek az emberek nehezen foghatóak munkára, főleg azért, mert alacsony a képzettségük.

https://g7.hu/allam/20181211/nincs-nagyobb-nemzetstrategiai-kozerdek-az-oktatasnal-a-kormanynak-megsem-fontos/

 

Itt vannak a 2019-es emelt szintű érettségi témakörei informatikából

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a 2019-es emelt szintű informatikaérettségi segédanyagait - itt találjátok azokat a témaköröket, amelyeknek az ismeretét a szóbeli vizsgán ellenőrzik a tanárok.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20181211_informatika_erettsegi_tetelsor_2019#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-11

 

Jótékonysági árverést indított a Sociopoly és az Indahouse a borsodi gyerekek oktatásáért

Jótékonysági árverést indított a Szociopoly stáb és a Gyerekesély Közhasznú Egyesület – GYERE. Licitálni lehet online a Szociopoly Facebook-oldalán meghirdetett 22 db régi Szociopoly-molinóból újrahasznosított Szociopoly-táskára, amelyben két színházjegy is van. Az árverés teljes bevételét az Indahouse Hungary Önkéntes- és Gyerekközpont felépítésére fordítják.

https://168ora.hu/itthon/jotekonysagi-arverest-inditott-a-sociopoly-es-az-indahouse-a-borsodi-gyerekek-oktatasaert-160471

 

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügybenAz űrlap teteje

A nyilvánosságban üzenget egymásnak Pokorni Zoltán és Palkovics László, előbbi a Fidesz egykori, utóbbi a jelenlegi minisztere. Összeszólalkoztak az oktatáson.

https://hvg.hu/itthon/20181211_Palkovics_visszaszolt_Pokorninak_oktatasugyben?s=hk

 

A közélet sem tabu a szegedi tanár médiaóráján

Erdélyi Eszter médiaóráin nincs tabutéma, a diákokkal az aktuális közéleti témákról is beszélgetnek, miközben összehasonlítják, hogy ugyanazt a hírt hogyan írta meg például az Origo és az Index. A szegedi tanárnő célja, hogy érdeklődő, a világra nyitott, kritikus szemléletű, a rászorulók problémáira érzékeny felnőtteket neveljen. Osztályaival szendvicscsomagokat állítottak össze hajléktalanoknak, élőláncot alkottak a fogyatékkal élőkért Szeged főutcáján, közös programokat szerveztek cigány gyerekekkel.

https://index.hu/belfold/2018/12/11/szeged_oktatas_media_oktatas_abcug/

 

Gátlástalanul plagizált pályázattal lehet igazgató egy tanár Szigetszentmiklóson

Több oldalt szó szerint másolt át korábbi pályázatokból az a tanár, akit a fideszes többségű képviselő-testület oktatási bizottsága támogat a szigetszentmiklósi  Kardos István Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium igazgatói posztjára, írja a Magyar Narancs

https://index.hu/belfold/2018/12/11/adorjan_botond_szigetszentmiklos_igazgato_palyazat_plagium_kardos_istvan_altalanos_iskola/

 

Gyakran logikátlanul költ tízmilliárdokat a kormány határon túli focipályákra, a pénzek általában haverokhoz kerülnek

„Amikor a miniszterelnök úr megkérdezte, hogyan tudna segíteni a magyar állam Komáromnak és a régiónak, arról beszéltem, hogy itt van a volt mezőgazdasági iskola, amelyet éppen akkor árult el a megye, azt meg lehetne venni, és csinálni egy erős magyar mezőgazdasági szakközépiskolát, mert az nincs az országban és Komárom a mezőgazdasági régió közepén helyezkedik el. (…) Orbán Viktor felvetette, mi lenne, ha épülne egy új stadion. Azt feleltem, miért ne, ha az egyéb fejlesztések mellett erre is jut”

https://444.hu/2018/12/11/gyakran-logikatlanul-kolt-tizmilliardokat-a-kormany-hataron-tuli-focipalyakra-a-penzek-altalaban-haverokhoz-kerulnek?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=gyakran-logikatlanul-kolt-tizmilliardokat-a-kormany-hataron-tuli-focipalyakra-a-penzek-altalaban-haverokhoz-kerulnek

 

Rétvári: több mint ezer külhoni pedagógus vehet részt továbbképzésen

Jövőre 5300 határon túli hetedikes magyar diák látogathat Magyarországra és több mint ezer pedagógus vehet részt továbbképzésen a Határtalanul Magyarországon nevű program keretében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://orientpress.hu/cikk/2018-12-11_retvari--tobb-mint-ezer-kulhoni-pedagogus-vehet-reszt-tovabbkepzesen

 

Elismerésben részesült a Tóth Árpád Gimnázium tanára

Hetedik alkalommal szervezte meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt (SZGYTV). A két napon át tartó programsorozat december 6-i megnyitó ünnepségén 50 csapat és a diákokat felkészítő tanárok vettek részt.

http://www.dehir.hu/debrecen/elismeresben-reszesult-a-toth-arpad-gimnazium-tanara/2018/12/11/

 

Egy pedagógusnak várhatóan mikor lesz nagyobb a nyugdíja?

Abban szeretném a véleményét kikérni, hogy egy pedagógusnak várhatóan mikor lesz nagyobb a nyugdíja, ha:1. a nyugdíj előtti utolsó évben élve a félállás lehetőségével 75%-os fizetést kap, vagy 2. az utolsó évben szinte végig táppénzes állományban lesz, ha nem bírja egészségi állapota miatt még a félállásban való munkavégzést sem.

https://www.hrportal.hu/hr/egy-pedagogusnak-varhatoan-mikor-lesz-nagyobb-a-nyugdija-20181211.html

 

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

 Nem pontosan tudjuk, hogy mikor történt, de bekerültek a rendszerbe és az év végi rutinba az óvodai és iskolai jótékonysági sütivásárok, és azóta mindenki a tökéletes sütivel próbálja a csúcsra járatni a bevételt, hogy a csoport vagy az osztály a lehető legtöbb adományt gyűjthesse össze. Pedig nem mindenkinek sikerül az a tökéletes süti. Sütivásár szubjektív.

https://hvg.hu/elet/20181211_Mert_pont_egy_iskolai_sutivasar_hianyzik_meg_a_decemberi_hajtasban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_12_11

 

Több száz sportcipőt gyűjtöttek hátrányos helyzetű gyerekeknek

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) "Egy cipőben járunk" társadalmi felelősségvállalási programjának eredményeképpen 573 pár sportcipő gyűlt össze, melyeket országszerte 21 iskola tanulói közt osztanak szét decemberben.

https://profitline.hu/Tobb-szaz-sportcipot-gyujtottek-hatranyos-helyzetu-gyerekeknek-386859

 

Nem, nem tilthatja meg a tanár, hogy igyon a gyerek órán

Van, hogy a tanár esik túlzásba, amikor fegyelmezni próbál egy rendetlenkedő gyereket, míg máskor a diák az, aki túl szemtelen, és a tanár úgy érzi, hogy nincs eszköze az ilyen helyzetek kezelésére. Az iskolában a diáknak jogai és kötelezettségei is vannak, és fontos, hogy mindkettővel tisztában legyen.

https://divany.hu/szuloseg/2018/12/11/iskola-gyerek-jog/

 

Az ombudsman Kásler Miklóshoz fordult a kaotikus iskolaérettségi vizsgálatok ügyében

Az óvodás gyermekek iskolaérettségét megállapítani hivatott szakértői eljárások jelentős elhúzódását eredményezhetik a szabályozás ellentmondásai és hiányosságai, a jogi bizonytalanságok pedig oda is vezethetnek, hogy a szülőket indokolatlan gyámhatósági procedúrának teszik ki – állapította meg az alapvető jogok biztosának vizsgálata. Székely László jelentésében több ajánlást is megfogalmazott a szaktárca és a hatóságok számára is.

https://24.hu/kozelet/2018/12/11/ombudsman-iskolaerettsegi-vizsgalat/

 

A SZEF tiltakozik a közszolgálati „rabszolgatörvény” ellen

Az új szabályozás és a végrehajtott létszám-csökkentés azt fogja eredményezni, hogy kevesebb dolgozónak kell majd ugyanannyi – sőt a fokozódó munkaerő-hiány miatt még több – feladatot ellátni. Egyértelmű az a kormányzati szándék, hogy a dolgozók munkaterheinek a növelésével akarják megoldani az állami szférában is jelentkező munkaerő-hiányt.

https://szef.hu/

 

A szakszervezetek általános sztrájkot szerveznek a rabszolgatörvény elfogadása esetén

 December 12-én  szerdán dönt az országgyűlés a rabszolgatörvény néven ismert Munka Törvénykönyve módosításról, amely biztosítaná a cégek számára a legális lehetőséget, hogy példátlan mértékben zsákmányolják ki munkásaikat. Amennyiben a módosító javaslatot elfogadják, a szakszervezetek az egész országra kiterjedő, általános sztrájkot szerveznek – számol be róla a zoom.hu.

https://merce.hu/2018/12/11/a-szakszervezetek-altalanos-sztrajkot-szerveznek-a-rabszolgatorveny-elfogadasa-eseten/

 

Orbán megpróbál éket verni a szakszervezetek és a munkásság közé

Orbán Viktor az atv.hu-nak beszélt a Munka Törvénykönyve rabszolgatörvény néven elhíresült módosításáról, mikor elkapták a Parlamentben néhány szóra – a miniszterelnök nem meglepő módon úgy látja, a törvény a munkások érdekét szolgálja.

https://merce.hu/2018/12/11/orban-megprobal-eket-verni-a-szakszervezetek-es-a-munkassag-koze/

 

Így sztrájkolnak a fizetésemelésért a litván tanárok

Az ötödik hete fizetésemelésért sztrájkoló litván tanárok addig folytatják tiltakozásukat, amíg nem teljesítik követeléseiket - közölte hétfőn honlapján a sztrájkolók akcióit összehangoló pedagógus szakszervezet

http://eduline.hu/kozoktatas/20181211_Litvania_tanarsztrajk_fizetesemeles#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-11

 

December 12.

 

PSZ nem érti, miért kellenek kancellárok a szakképzésben

A szervezeti hátteret nem értjük, vagyis, hogy mi indokolja a kancellári rendszer bevezetését  – többek között erről beszélt Palotás József, a PSZ szakértője 2018. december 12-én a Klubrádióban.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3657/a-psz-nem-erti-miert-kellenek-kancellarok-a-szakkepzesben

 

Hiába tiltakoztak a szakszervezetek, lesz kancelláriarendszer a szakképzésben is

Bevezetik a szakképzési centrumokban a kancellári rendszert - többek között ezt tartalmazza a kutatás-fejlesztéssel és szakképzéssel összefüggő törvények módosítása, amely 126 igen, egy nem szavazatot kapott az Országgyűlésben.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181212_szakkepzesi_centrum_kancellar#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-12

 

Valóságos iparág épült a középiskolai felvételire

A legtöbb előkészítő 12-17 hetes, ezek egészen január közepéig tartanak, tehát aki most döntene úgy, hogy szeretne némi plusz gyakorlást, már nehezen tud bekapcsolódni - a magántanárok és egy-két oktatási centrum viszont még most is kínál gyors felkészítést. Az árak tantárgyanként 16-28 ezer forint körül alakulnak a gimnáziumokban és az online kurzusok esetében, míg az oktatási központoknál lehet találni 64 ezer forintosat is.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181212_felvetelielokeszitok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-12

 

Több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésekre idén

Több mint ötezren jelentkeztek a 2019 februárjában induló keresztféléves képzésekre, a legnépszerűbbek idén is a gazdaságtudományi és műszaki képzések voltak - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20181211_tTbb_mint_otezren_jelentkeztek_keresztfeleves_kepzesekre#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-12

 

Apa nélkül – Mit tehet a pedagógus, és mit kellene tennie a külön élő szülőnek?

Mit tehet egy pedagógus egy zokogó fiúval, aki azért nem akarja a családfával kapcsolatos feladatot megcsinálni, mert soha életében nem látta az apját? Mit tehet(ne) a külön élő szülő, hogy a gyereke tisztában legyen azzal: neki semmi szerepe nincs a válásban, és nem őt utasítják el a szülők? Balatoni József, alias Jocó bácsi elkeseredett írása az anyátlan/apátlan gyerekek szenvedéseire hívja fel a figyelmet.

https://wmn.hu/ugy/49905-apa-nelkul--mit-tehet-a-pedagogus-es-mit-kellene-tennie-a-kulon-elo-szulonek

 

Mégsem olyan ügyetlenek a tanárok, ha tabletről, mobilról, appokról van szó?

Hogyan nézne ki egy iskolai óra, ha minden feladatot digitális eszközön oldanának meg a diákok? Egy német tanár elmondta, hogyan változna a tanárok szerepe a digitalizáció hatására.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181207_digitalis_oktatas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-12

 

Ne feledjétek: ezen a héten egy nappal többet kell iskolába és dolgozni menni.

December 31-ét (hétfői nap) december 15-én kell ledolgozni, ezért ezen a szombaton is munka- és tanítási nap lesz.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181211_szombati_munkanap#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-12

 

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Felmérést végzett a Republikon Intézet, megvizsgálták a „rabszolgatörvény” társadalmi megítélését. Sokan hallottak róla, és a megkérdezettek túlnyomó része ellenzi azt.

https://hvg.hu/itthon/20181212_Meg_a_fideszesek_ketharmada_is_eliteli_a_rabszolgatorvenyt?s=hk

 

Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét nyerte meg a TASZ a miskolci önkormányzat ellen

Elsőfokon pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben, amit a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indított a két szervezet.

https://merce.hu/2018/12/12/magyarorszag-legnagyobb-antidiszkriminacios-peret-nyerte-meg-a-tasz-a-miskolci-onkormanyzat-ellen/

 

December 13.

 

Más is dolgozna, nem csak a pedagógusok – Iskolai szünetek, munkanapok, ünnepek…

Néha elég nehéz a különböző oktatási intézmények tanrendjét követni. Különösen akkor, ha a munkahelyeddel is egyeztetned kell minden változást. Rugalmasnak kell lenned… persze, csak az a kérdés, meddig bírod cérnával, és mikor szakad el. Olvasónknál, Dorkánál most elszakadt, és ezt megírta nekünk. 

https://wmn.hu/ugy/49922-mas-is-dolgozna-nem-csak-a-pedagogusok--iskolai-szunetek-munkanapok-unnepek

 

Nem csitul a harag: miért kell szombaton iskolába menni?

A népharagot önmagában nem a szombati tanítási nap robbantotta ki, hanem az, hogy december 24-e és december 31-e a téli szünetre esik, vagyis ezen a két napon a diákok egyébként sem mennének iskolába - akkor sem, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium nem döntött volna úgy, hogy a karácsony és a szilveszter miatt szabadnapot ad a dolgozóknak. A minisztérium azonban – derült ki a válaszukból – nem ért egyet a PDSZ-szel. Szerintük a „hivatalos munkanappá” nyilvánított szombatok az iskolákban „hivatalos, tehát számozott tanítási napok”, ezen az sem változtat, ha a "ledolgozandó" nap tanítási szünetre esik – ilyen volt például a november 2-a is, amely az őszi szünetre esett, november 10-én mégis le kellett dolgozni az iskolákban is. A PDSZ korábban úgy döntött, a tárcától kér választ.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181212_szombati_tanitasi_nap_szuloi_felhaborodas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-13

 

SZÉP-kártya: százezrek maradhatnak hoppon januárban

2018. december 13. Változott a jogszabály, így a SZÉP-kártyát kibocsátó bankok közvetlenül a kártyabirtokosokkal állnak kapcsolatban. Jövő januártól (esetenként már az idén) új feltöltést csak azok kaphatnak, akik szerződnek a bankkal. Jelenleg – tudta meg az Azénpénzem.hu – százezrek lehetnek ilyen szempontból veszélyben.

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/szep-kartya-szazezrek-maradhatnak-hoppon-januarban/5441/?=hirkereso

 

Nyugdíjemelés 2019-ben - megjelent a rendelet

Szerdán megjelent a nyugellátások 2019. januári emeléséről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében 2,7 százalékos emelkedés jön januártól.

https://infostart.hu/belfold/2018/12/13/nyugdijemeles-2019-ben-megjelent-a-rendelet

 

Ádert kéri a szakszervezet, hogy dobja vissza a rabszolgatörvényt

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyílt levélben fordul a köztársasági elnökhöz. Az államfőtől a konföderáció azt kéri, hogy alkotmányos jogkörével élve küldje vissza megfontolásra a munka törvénykönyvét érintő módosításokról szóló, szerdán elfogadott, "rabszolgatörvényként" emlegetett előterjesztést.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/adert-keri-a-szakszervezet-hogy-dobja-vissza-a-rabszolgatorvenyt.307705.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Közösen lépnek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen

A polgári engedetlenséget és az általános sztrájkot sem zárják ki. Pénzügyi alapot is létrehoznának az összehangolt akciók támogatására.

https://nepszava.hu/3018494_kozosen-lepnek-a-szakszervezetek-a-rabszolgatorveny-ellen

 

Diákok folytatják a túlóratörvény elleni utcai megmozdulást

Megmozdulást szervez csütörtökre a Szabad Egyetem diákcsoport, a diák-munkás szolidaritás jegyében tüntetnek majd a túlóratörvény ellen.

http://propeller.hu/itthon/3389729-diakok-folytatjak-tuloratorveny-elleni-utcai-megmozdulast?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Januárban országos megmozdulás lesz

Januárban országos megmozdulást terveznek a szakszervezetek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség is mozgósít a ma délutánra meghirdetett demonstrációra – tudtuk meg Kordás László elnöktől. Addig mennek el, amíg a kormány vissza nem vonja a „gyalázatos rabszolgatörvényt” – mondta.

https://hirklikk.hu/kozelet/januarban-orszagos-megmozdulas-lesz/345332/

 

TGM: Új korszak kezdődik – diákok, értelmiségiek, munkások, szakszervezetek együtt lépnek föl az önkénnyel szemben

 Folytatódik a Kossuth téren a tegnap kezdődött és a rabszolgatörvény elfogadása után meghirdetett tüntetés. A demonstrációt Tamás Gáspár Miklós rövid felszólalása nyitotta meg, ahol arról beszélt, hogy a tüntetésen részt vevők nem Orbán Viktorra és nem Kövér Lászlóra, nem a kormányra, nem a rendőrségre, hanem a magyarországi munkásokra gondolnak, akiket elnyomnak, elhanyagolnak, alacsony bérekkel kiszolgáltatott helyzetbe taszítanak, akiknek zéró munkajogot biztosítanak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/tgm-uj-korszak-kezdodik-diakok-ertelmisegiek-munkasok-szakszervezetek-egyutt-lepnek-fol-az-onkennyel-szemben-115802

 

Beszámoló a Helsinkiben megrendezett ASEF konferenciáról

ASEF (Asian European Foundation) 2018. november 27-30. között egy nemzetközi konferenciát szervezett, ahol két hazai pedagógus - Molnárné Dr. László Andrea és Berényi Irén - képviselhette hazánkat. Molnárné Dr. László Andrea beszámolóját olvashatjuk.

https://moderniskola.hu/2018/12/beszamolo-a-helsinkiben-megrendezett-asef-konferenciarol/

 

Hatalmas tüntetést szerveztek a tanárok Tunéziában, magasabb bérért harcolnak

Tunézia-szerte ismét tüntetéseket tartottak a pedagógusok szerdán, magasabb bért és jobb munkakörülményeket követelve.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181213_Hatalmas_tuntetest_szerveztek_a_tanarok_Tuneziaban_magasabb_berert_harcolnak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-13

 

Grezsa István: a kormány minden támogatást megad a jövőépítéshez a kárpátaljai magyar iskoláknak

A magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy eredményesen épülhessen a jövő a kárpátaljai magyar iskolákban – jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos csütörtökön Ungváron, a Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium magyar kormányzati támogatásból felújított épületének avatóünnepségén.

https://magyaridok.hu/belfold/grezsa-istvan-a-kormany-minden-tamogatast-megad-a-jovoepiteshez-a-karpataljai-magyar-iskolaknak-3766508/

 

Mentsük meg az Óbudai Egyetemet! – Felhívás a Facebookon

Az Óbudai Egyetem rektora körlevelet küldött a hallgatóknak, ebben az áll, hogy „az Óbudai Egyetemet jelenleg veszély fenyegeti, szét akarják szedni és a karok különböző összevonásokkal együtt a tervezet alapján beolvasztásra kerülnének a PPKE-be”, ezért az egyetem szakszervezeti bizottsága és a HÖK aláírásgyűjtésbe kezd, összefogást sürget. Az erről szóló felhívás a "Mentsük meg az Óbudai Egyetemet" Facebook-oldalra is kikerült.

http://eduline.hu/felsooktatas/20181213_Obudai_Egyetem_ujjaeledt_a_Facebookoldal

 

December 14.

 

Mentés Másként: Történelemtanítás a Kárpát-medencében, pedagógus konferencia beszámoló

Nagyszabású rendezvénnyel nyitotta meg az év utolsó havát a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata, december 1-jén. Mentés Másként: Történelemtanítás a Kárpát-medencében címmel konferenciát szerveztek az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karán. Fodor Richárd, Lénárth Ádám és Dallman Kristóf írása.

http://tantrend.hu/hir/mentes-maskent-tortenelemtanitas-karpat-medenceben-pedagogus-konferencia-beszamolo

 

Az egészségügy és az oktatás kivéreztetésével tudta tartani a kormány a hiányt

Idén 2 százalék alatt lehet a GDP arányos államháztartási hiány mértéke. Ennek az az ára, hogy elsősorban az egészségügyből és az oktatásból jelentős összegeket vonnak ki.

https://nepszava.hu/3018538_deficit-korlatok-kozott

 

Évről évre erősödik az óvodai és a bölcsődei ellátás

A kormány a kisgyermekesek munkavállalásának érdekében a szocialista éra idejében teljesen elhanyagolt bölcsődei, óvodai hálózat megújulására jelentős összeget fordított: a mintegy száztízmilliárd forintos keretösszegből több mint négyezer-nyolcszáz új bölcsődei férőhely jött létre. Cél, hogy 2020-ig további százmilliárdos bölcsőde- és óvodafejlesztés valósuljon meg.

http://magyarhirlap.hu/cikk/136025/Evrol_evre_erosodik_az_ovodai_es_a_bolcsodei_ellatas

 

Botrányos iskolabeázások Egerben

Újabb állami oktatási intézmény ázott be Egerben, ahol ősz óta egymást érik a botrányos esetek.

https://nepszava.hu/3018502_botranyos-iskolabeazasok-egerben

 

Nincs hosszú távú fejlődés helyi értelmiség nélkül

A vidéki egyetemeknek óriási szerepük van abban, hogy az értelmiség helyben tudjon maradni, ami azért fontos, mert nemzetközi felmérések is igazolják, hogy ahol nincs értelmiség, ott hosszú távú fejlődés nem lehetséges – jelentette ki Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár Kisvárdán, a Vidéki felsőoktatás szerepe az értelmiség-utánpótlásban című konferencián. Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a felsőoktatásba jelentkezők esetében az egyik legfontosabb tulajdonság, amit a gazdaság szereplői is elvárnak, a kreativitás.

https://magyaridok.hu/belfold/nincs-hosszu-tavu-fejlodes-helyi-ertelmiseg-nelkul-3761954/

 

A kamaszoknak jót tenne, ha később kezdődnek a tanítás

"A tanítás kezdetének komoly hatása van arra, hogyan tanulnak a diákok és milyen eredményeket érnek el. A serdülőknek megvan a maguk életritmusa. A kérdés: milyen időbeosztás szerint működik az iskolájuk?" – egy kutatás tapasztalatait elemzi a cikk.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181213_ezert_lenne_jo_ha_kesobb_kezdodne_az_iskola#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-14

 

Kedves olvasónk!

A heti lapszemle legközelebb januárban jelentkezik. Minden kedves olvasónknak boldog ünnepeket, békés új esztendőt kívánunk!