Hírek

A PSZ nem érti, miért kellenek kancellárok a szakképzésben

A PSZ nem érti, miért kellenek kancellárok a szakképzésben

A szervezeti hátteret nem értjük, vagyis, hogy mi indokolja a kancellári rendszer bevezetését  – többek között erről beszélt Palotás József, a PSZ szakértője 2018. december 12-én a Klubrádióban.

https://www.youtube.com/watch?v=oTslvBVWFEk

Palotás József elmondta, a PSZ meggyőződése, hogy a szakképző intézmények vezetésére alkalmasak azok az iskolaigazgatók, akik egyúttal a szakképzési törvény előírásainak is megfelelnek. A gazdasági vezetők jogállását az államháztartási törvény végrehajtási rendelete szabályozza, nagyon szigorú előírások vonatkoznak rájuk is.

A PSZ aggálya éppen abban rejlik, hogy nagy szakmai tapasztalatot és végzettséget előíró munkaköröket fog a kancellár felülírni, tulajdonképpen végzettségi előírások nélkül. A döntési folyamatok lelassulhatnak, vagy éppen nem a szakmai, vagy a munkaerő-piaci érdekek fogják ezeket a döntéseket meghatározni, hanem a kancellárok szubjektív vagy objektív, de nem a szakmai megalapozottsággal meghozott döntése.

A Pedagógusok Szakszervezete egyértelművé tette, hogy nem ért egyet egy tanév közbeni szervezet átalakítással úgy, hogy ahhoz egy 2015-ben létrejött, és mindenki megelégedése mellett egy jól működő struktúra - 380 szakképző iskola - ad felületet. Nem indokolja semmi  2-3 évente a nagy arányú szervezeti átalakítást, hiszen a szakképzésnek megvannak azok az örökölt problémái, amelyek most már egy konszolidált háttér mellett apró munkát igényelnek.

Korábban, 2018. december 11-én  az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: A szakképző iskolák fölé kerülő kancelláriák újabb vízfejként nehezítik majd meg az iskolák működését. Úgy vélte, a múlt rossz tapasztalatai miatt azt sem támogatják, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szerveznék ki.

Az InfoRádiónak adott nyilatkozatát meghallgathatják a következő linken:

https://infostart.hu/belfold/2018/12/11/a-pedagogusok-szakszervezete-nem-ker-a-kancellarokbol