Hírek

Lapszemle 2018. december 7. Tüntetéstől karácsonyig

Lapszemle 2018. december 7. Tüntetéstől karácsonyig

December 1.

 

Tanácsok középiskola választásához: érdemes belenézni a pedagógiai programba is

Jóval unalmasabb olvasmány, mint az iskolai Facebook-bejegyzések, ennek ellenére érdemes jelentkezés előtt átolvasni a pedagógiai programot is, amelyből meg lehet tudni, hogy az intézmény milyen pedagógiai-didaktikai elveket követ, a középiskola vezetői és az ott tanítók mit gondolnak a nevelési feladatokról és a tanítási módszerekről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/12/1/mit_lehet_kideriteni_a_kozepiskolakrol_az_i_L3KVY5#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_12_1

 

Az ELTE-BTK dékánja a tanárok feljelentéséről

Az ELTE BTK intézményként politikamentes oktatási és kutatási tevékenységet folytat. Bármilyen etikai tekintetben kifogásolható esemény etikai eljárás keretében kezelendő. A kar vezetéséhez nem érkezett olyan etikai bejelentés, amely etikai eljárás megindítását indokolta volna. A védelem hallgatóinkat és oktató-kutatóinkat is megilleti. Az elmúlt napok sajtó-megnyilvánulásait nem kívánjuk kommentálni, és névtelen sajtó-bejelentéseket sem kívánunk kezelni – közölte Sonkoly Gábor. Korábban a kormánypárti 888.hu felhívást tett közzé: arra kérnek egyetemi hallgatókat, jelentsék nekik, ha valamely tanáruk "balliberális politizálásba" kezd az órákon. 

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/12/1/ELTE_BTK_B59N3D#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_12_1

 

EU: kritizálhatnak az oktatók, a tudományos élet szabad

Az Európai Parlament (november 29-én) elfogadta a tudományos élet szabadságáról szóló jelentését, amely egyebek mellett azon elvek elismerését rögzíti, hogy az oktatási intézmények autonómiáját mindenkor meg kell védeni, a kritikai megnyilvánulások a demokratikus társadalom és fejlődésének alapvető részét képezik.

https://hvg.hu/tudomany/20181201_europai_parlament_tudomanyos_elet_szabadsaga?s=hk

 

December 2.

 

Soltész: át kell adni a mozgás örömét a gyermekeknek

A pedagógusok és szülők fontos feladata, hogy átadják a mozgás örömét a gyermekeknek - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felújított Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnáziumban

http://www.csalad.hu/2018/12/02/soltesz-at-kell-adni-a-mozgas-oromet-a-gyermekeknek

 

12 éves tanuló a dobogón

Főzz másképpen! címmel meghirdetett receptversenyünkre 101 receptet kaptunk. A kiírás szerint másképpen főzők között akadnak cukrászok, háziasszonyok, jogászok, informatikusok, aerobik edzők, pedagógusok, üzletasszonyok, sőt bloggerek is! A legjobb tízben olyan pályázóval is találkozhatnak, aki bravúros fogyással 40 kilótól szabadult meg, szerepelt a Konyhafőnökben és félmaratont is fut!
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/23431/12-eves-tanulo-a-dobogon


Elvesztettük a CEU-t

A kormány nem írta alá december elsejéig azt a megállapodást New York állammal, amely biztosítaná a CEU tovább működését Magyarországon. Korábban, 2017-ben a felsőoktatási törvény módosításával (Lex CEU) bizonytalan jogi státuszba kényszerítette az egyetemet, és azt a feltételt szabta a CEU-nak, hogy nyisson egy amerikai kampuszt, és írjanak alá egy nemzetközi, ebben az esetben Magyarország és New York állam közötti megegyezést.

https://merce.hu/2018/12/02/elvesztettuk-a-ceu-t/

 

7 dolog, amit Orbán Viktor nagyon benézett a CEU-ügyben

Igazi vesszőfutás ez a történet a számára: az utolsó szövetségeseit is elveszítette ezzel az üggyel, és cserébe nem nyert semmit. 

https://b1.blog.hu/2018/12/02/7_dolog_amit_orban_viktor_nagyon_benezett_a_ceu-ugyben

 

December 3.

 

Új, önálló tárgyat vezetnének be a magyar iskolákban

A Pénziránytű Alapítvány a hatodik alkalommal megrendezett Pénzügyi Tudatosság Fórumon jelentette be felvetését. A részletekről Merényi Zsuzsanna, az alapítvány oktatási igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

https://infostart.hu/gazdasag/2018/12/03/uj-onallo-targyat-vezetnenek-be-a-magyar-iskolakban

 

"Miért szívatják a túlterhelt diákokat ezzel?" - fontos kérdést tett fel a PDSZ

„Érthetetlen, hogy akkor, amikor mind a hatalomgyakorlók, mind a szakma, mind a szülők egyetértenek abban, hogy a tanulók túlterheltek, miért "szívatják" őket, és persze ezzel együtt azokat a családokat, amelyek megoldanák, hogy együtt legyenek ezeken a hétvégéken is” – írja Facebookon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

http://eduline.hu/kozoktatas/PDSZ_szombati_munkanap_W1CW49#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_12_3

 

Több mint 15 ezer pedagógus készítette el idén a portfólióját

Összesen 15 200 pedagógus töltötte fel portfólióját a november 25-i határidőig – közölte az Oktatási Hivatal.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/12/3/pedagogus_portfolio_15_200_H0BM6L#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_12_3

 

Sokkal kevesebb az általános iskolás, mint huszonöt évvel ezelőtt

Az Oktatási Hivatal adatai szerint egyre kevesebben tanulnak állami intézményben, míg az egyházi iskolákba járók száma megtízszereződött. Mintegy 300 ezerrel kevesebb gyerek jár ma általános iskolába, mint a ’90-es évek elején – írja az Index. A lap az Oktatási Hivatal adataira hivatkozik, amelyek szerint a létszám csökkenésével párhuzamosan folyamatosan csökken az állami intézményekben tanulók száma, és egyre többen vannak azok, akik magán- vagy egyházi fenntartású iskolába járnak.

https://hvg.hu/itthon/20181203_Sokkal_kevesebb_az_altalanos_iskolas_mint_huszonot_evvel_ezelott?s=hk

 

Aggasztó az óvónőhiány a falvakban: szolgálati lakást adnának a jelentkezőknek

Óvodai és bölcsődei dolgozóknak kínálnak majd szolgálati lakásokat a falvakban – többek között ez a Magyar falu program egyik tervezett intézkedése.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/12/3/szolgalati_lakasok_ovodapedagogusoknak_5O6KQM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_12_3

 

Nagykabátban ülnek a gyerekek a nagyberki iskolában

Lassan több mint egy hete nagykabátban ülnek a gyerekek a nagyberki iskolában, ezzel a panasszal fordult a Somogyi Hírlaphoz egy nagymama. Az alsós kisdiákok beöltözve írtak dolgozatot a napokban, egy nap többet is, írta le a helyzetet.

https://hirklikk.hu/kozelet/nagykabatban-ulnek-a-gyerekek-a-nagyberki-iskolaban/344967/#

 

Hogy is van ez? A közszférában mégis megmarad a cafeteria?

Gulyás Gergely a cégeknek béremelést ajánl, amivel a munkavállalók rosszabbul járnak, de a minisztériumában megtartja a cafeteriát. A miniszter szerint jó dolog az, ha az alkalmazottnak rekreációs célú juttatást ad a munkaadója. De mi lesz így a béremelési tervekkel? A kormány ugyanis arra játszik, hogy a mesterségesen felpumpált, statisztikailag felhúzott bruttó bérekkel tudja teljesíteni a bérnövekedésre tett vállalását.

https://privatbankar.hu/makro/hogy-is-van-ez-a-kozszferaban-megis-megmarad-a-cafeteria-323164

 

A szakképzésben is bevezetik a kancellária rendszert

Az egyetemek után a szakoktatásban is kancellária rendszert vezetnek be a szakképzési centrumok korszerűsítésének részeként – mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán.

https://autopro.hu/techtogether/A-szakkepzesben-is-bevezetik-a-kancellaria-rendszert/28423/

 

Átadták a Mercedes-Benz Iskola felújított és korszerűsített épületszárnyát

Átadták a Mercedes-Benz Iskola közel 600 millió forintból felújított épületszárnyát Kecskeméten a Lestár Péter Oktatási Központban, amelyet az autógyár saját forrásából és állami támogatással korszerűsített.

http://www.jarmuipar.hu/2018/12/atadtak-mercedes-benz-iskola-felujitott-es-korszerusitett-epuletszarnyat/

 

Győri kerekasztal-beszélgetést szerveztünk a diákok terheltségéről - `Szeretnénk, ha lenne gyerekkoruk´

A kisalfold.hu háromrészes minisorozata (Szabadidő vagy házifeladat-írás? Szavazzon, mi lenne jobb gyerekének!, 2018. október 10., Estig írják a házit, 2018. október 18.) a diákok terheltségéről kerekasztal-beszélgetéssel zárul. Győri szerkesztőségünkben Kaszás Lászlóné Jutka, a győri Fekete-iskola igazgatója, a győri igazgatók munkaközösségének vezetője, Jámbor László, a győri Kölcsey-iskola igazgatója és két nagycsaládos édesanya, Papp Sárközi Kriszta és Jakab Hajnalka ültek egy asztalhoz. A beszélgetés során több iskolai témát érintettünk, hasznos tanácsokkal szolgálunk a szülőknek.

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyori_kerekasztal-beszelgetest_szerveztunk_a_diakok_terheltsegerol_-_szeretnenk_ha_lenne_gyerekkoruk/2578993/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Keményen odacsapott a kormánynak tíz szakkollégium, itt az állásfoglalásuk

Elítélik a CEU ideológiai alapú megbélyegzését, követelik, hogy a kormány biztosítsa az egyetem működését – ezt írta közleményében tíz felsőoktatási szakkollégium, amelynek hallgatói aggályosnak tartják a felsőoktatás átalakításának irányait.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/12/3/felsooktatas_atalakitas_szakkollegiumok_K4SJFH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_12_3

 

December 4.

 

Közlemény

A PSZ - a SZEF tagszervezetként - csatlakozik a hétvégi tüntetéshez, tiltakozva a „rabszolgatörvény” ellen, Erről az Országos Sajtószolgálathoz juttattunk el közleményt.

http://os.mti.hu/hirek/140016/a_pedagogusok_szakszervezete_kozlemenye

 

A Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozik a "rabszolgatörvény" elleni tüntetéshez

A Pedagógusok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja a 400 órányi többletmunkát és a túlórák kifizetésének elhúzódását is.

https://hvg.hu/itthon/20181204_A_Pedagogusok_Szakszervezete_is_csatlakozik_a_rabszolgatorveny_elleni_tunteteshez?s=hk

 

Digitális járműipari tananyagot mutattak be a Csonkában - Fotók

Járműtechnikai Digitális Oktatási Tananyag Road Show-t rendeztek kedden szegedi és vásárhelyi tanároknak a szegedi Csonka-szakgimnázium új ,,okos tantermében".

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/digitalis_jarmuipari_tananyagot_mutattak_be_a_csonkaban_-_fotok/2581654/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Ennyire sikerült eddig a romák integrációja

Egyre több roma fiatal vesz részt az oktatásban, és csökkenést mutat a korai iskolaelhagyás mértéke is, ugyanakkor a szegregáció továbbra is kihívást jelent a legtöbb európai országban - derül ki az Európai Bizottság nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszerének 2011-2017 közötti időszakra vonatkozó, kedden közzétett értékeléséből.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ennyire-sikerult-eddig-a-romak-integracioja.674516.html

 

Aggasztó adatok: van olyan megye, ahol minden ötödik diák a lemorzsolódás határán billeg

Nógrád megyében minden ötödik általános iskolást lemorzsolódás veszélyeztet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakközépiskolások több mint 21 százaléka teljesít aggasztóan gyengén az iskolában, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem jobb a helyzet – többek között ez derül ki az Oktatási Hivatal friss adataiból. Pedig 2020-ra tíz százalékra kellene csökkenteni az iskolaelhagyók arányát.

http://eduline.hu/kozoktatas/lemorzsolodassal_veszelyeztetett_diakok_ara_SREUE8

 

Megszűnik a főiskolai kortárstánc képzés Magyarországon

A fennálló helyzet nem teszi lehetővé az 1979 óta létező képzés folytatását.

https://www.hirkereso.hu/search?q=iskola&timelimit=72

 

Tegyél jót idén karácsonykor!

A Hősök Tere Kezdeményezés idén harmadik alkalommal elindított karácsonyi akciójában a támogatók pénzadományaiból tanároknak nyújtanak tréningeket.

https://www.mediapiac.com/marketing/Tegyel-jot-iden-karacsonykor/27104/

 

Példamutató tanárokat és edzőket keresnek

Meghosszabbította a jelentkezési határidőt a MOL Alapítvány, így egészen év végéig várják még a jelöléseket a MESTER-M Díjra.

https://www.mediapiac.com/marketing/Peldamutato-tanarokat-es-edzoket-keresnek/27103/

 

„Ez az egyik legsötétebb pillanat az oktatás számára a fasizmus óta”

Manfred Weber, a Fidesz európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a frakcióvezetője már tegnap elfogadhatatlannak nyilvánította, hogy a CEU-nak Budapestről Bécsbe kell költöznie az Orbán-kormány miatt, ma pedig Udo Bullmann az EPP után a második legnagyobb frakció, a Szocialisták és Demokraták (S&D) vezetője jelentkezett egy közleménnyel. Ennek a tanúsága szerint a politikus  azt mondta, ez az egyik legsötétebb pillanat az oktatás szabadsága számára a fasizmus kora óta Európában.

https://168ora.hu/kulfold/ez-az-egyik-legsotetebb-pillanat-az-oktatas-szamara-a-fasizmus-ota-160125

 

„Csapás az oktatás szabadságára” – Kanada is megszólalt a CEU ügyében

Hétfőn az Egyesült Államok, kedden pedig Kanada külügyminisztériuma is a csalódását fejezte ki, hogy a CEU-nak Budapestről Bécsbe kell költöznie, miután az Orbán-kormány nem volt hajlandó aláírni a kétoldalú megállapodást New York szövetségi állammal az egyetem magyarországi működéséről. A kanadai kormány honlapján még hétfőn megjelent közleményben Chrystia Freeland, a külügyi tárca vezetője jelzi, Kanada remélte, hogy Magyarországnak sikerül megtalálnia a megoldást az ügyben, és biztosítani, hogy a CEU szabadon működhessen  Budapesten, a költözése viszont

https://168ora.hu/kulfold/csapas-az-oktatas-szabadsagara-kanada-is-megszolalt-a-ceu-ugyeben-160119

 

Chikán Attila: másoknak is gondot okoz a CEU elűzése

Szerinte a bécsi költözés nagy veszteség a tudománynak és az oktatásnak.

https://24.hu/belfold/2018/12/04/chikan-attila-masoknak-is-gondot-okoz-a-ceu-eluzese/

 

Hoffmann Rózsa a CEU-ügyről: Bécs nincs a világ végén

Nem a kormány űzte el az egyetemet, hanem az intézmény döntött úgy, hogy az amerikai diplomát adó képzéseiket kiviszik az országból - mondta a CEU-ról Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár.

http://eduline.hu/felsooktatas/20181204_Hoffmann_Rozsa_a_CEUugyrol

 

December 5.

 

Nő azok száma, akik nem állami fenntartású iskolákban tanulnak, tanítanak

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hit Rádiónak nyilatkozott 2018. december 5-én az Oktatási Hivatal adatait elemezve: ezek szerint egyre több általános iskolás jár magán-, illetve egyházi fenntartású iskolába. Itt hallgathatja meg a beszélgetést, amely a következményekre is kitért.

https://www.youtube.com/watch?v=uUF9GXASEXs&feature=youtu.be

 

Centenáriumi ünnepség Miskolcon

Molnár Zoltán megyei elnöktől a következő tájékoztatást kaptam: „Megyei Szervezetünk a PSZ megalakulásának 100 évfordulója alkalmából ünnepi titkári értekezletet tartott 2018. december 4-én. Helyi lapunk az Észak-Magyarország december 5-én, szerdán cikkben tudósított a rangos eseményről, melyen Szabó Zsuzsa elnök asszony is tiszteletét tette.”

https://www.eszak.hu/

 

Székesfehérváron a nyugdíjasoknak tartottak karácsonyi ünnepséget

„Kicsit felfrissült a tagozat, jellemzően a 60 és 80 év közötti korosztály látogatja a foglalkozásokat, rendezvényeket, ennek az éves folyamatnak egy fontos állomása a szeretet ünnepéről való megemlékezés – ezt nyilatkozta Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke a helyi tv-nek, a nyugdíjas tagozat vezetője pedig a programokról is beszélt. A város büszke arra, hogy a nyugdíjasklubok egyre nagyobb létszámban működnek Székesfehérváron – ezt mondta az ünnepségen megjelent polgármester.

https://www.fehervartv.hu/video/index/25766

 

Mi köze a depressziónak az új túlóratörvényhez?

 „Elfogadhatatlan”. „Kizsigerelné”. „Túlhajszolás”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének 2018. november 25-én megtartott Kongresszusa ezekkel a szavakkal utasította el határozatában[1] az egyenlőtlen munkaidő-beosztásban foglalkoztatottakat sújtó, régi-új módosító javaslatot. A határozat mellett a szakszervezet a jelen írással is szolidaritást vállal, és tiltakozásra hív mindenkit, hiszen a módosítás azon kívül, hogy nem tudja beteljesíteni az indoklásban meghatározott céljait, még kifejezetten káros is a dolgozók egészségére – olvasható Fehér Tibor Dániel írása a Mércén.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkasvedelem/16255-mi-koze-a-depresszionak-az-uj-tuloratorvenyhez

 

Valahol kapnak a tanárok év végi plusz pénzt, valahol nem

Nincs egységes év végi jutalom a pedagógusoknak, a PDSZ szerint azonban a tankerületeknél dolgozók közül van, aki kap, a szakképzési centrumoknál viszont senki sem.

https://hvg.hu/itthon/20181205_Valahol_kapnak_a_tanarok_ev_vegi_plusz_penzt_valahol_nem?s=hk

 

A kormány nem akarja emelni a tankötelezettségi korhatárt

A tankötelezettség felső határának emelése önmagában nem oldja meg a lemorzsolódás problémáját – ezzel indokolja a Pénzügyminisztérium, miért nem foglalkozik az MGYOSZ felvetésével.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181205_tankotelezettseg

 

 Mérlegen az oktatási intézmények az iskolaválasztás küszöbén

Az Index megbízásából a szülők között végzett közvélemény-kutatást a Závecz Research. A szülőknek 1-től 5-ig terjedő skálán kellett osztályozniuk, mennyire elégedettek azzal az iskolával, ahová a gyerekük jár. A 400 megkérdezett elégedettségi szintje 3,99, ez elég magas értéknek számít. Főleg azzal együtt, hogy csaknem 70 százalék adott 5-ös vagy 4-es osztályzatot. Markáns eltérés mutatkozik az elégedettség a szülő iskolai végzettsége szerint. A főiskolai vagy egyetemi végzettségűek elégedettségi szintje 4,3, ugyanez a nyolc osztályt végzetteknél 3,3.

https://index.hu/belfold/2018/12/05/allami_iskola_maganiskola_elegedettseg_oktatas_kutatas_zavecz_research/?fbclid=IwAR1-P0q9SOyLhf97J8ZYXjOqjwSVDsbZNUIRTjaQqgfeoA3i8FjsbNH9wD8

 

Majd 70 ezer magyar diák áll a szakadék szélén

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a 2017/2018-as tanév második félévére vonatkozó adatait a magyar diákok lemorzsolódásáról, a számok pedig nem festenek túlzottan biztató képet: a vizsgált évfolyamokon – ötödik és tizenkettedik osztály között – összesen 746 258 gyerek tanul Magyarországon, közülük összesen 66 121 diákot, azaz az érintett diákok csaknem 9 százalékát veszélyezteti a lemorzsolódás. Ráadásul csak az általános iskolákban 41 682 gyermek érintett.

https://24.hu/belfold/2018/12/05/lemorzsoldas-iskolaelhagyas-oktatas/

 

Több százezer magyar gyerek járhat iskolabusszal 2021-től

Az elképzelésről két hete, a Volánbusz Zrt. tízmilliárdos flottabővítésének apropóján beszélt Palkovics László miniszter, de az iskolába jutást megkönnyítő hálózat kiépítésének szinte minden egyes pontja nyitott attól kezdve, hogy kik, mikor és milyen formában járjanak majd a buszokkal, egészen odáig, hogy ki és miből finanszíroz. Januártól egy debreceni és kecskeméti tankerület 13 ezer diákjának részvételével próbálják modellezni a rendszert. A portál most felidézte: az iskolabuszok terve az előző kormányzati ciklusban, Palkovics László oktatási államtitkársága idején vetődött fel a tervezett iskolaközpont-rendszer szükséges tartozékaként, főként azokban a hátrányos térségekben, ahol a kevés gyerek miatt már nem, vagy nem jó színvonalon működött a felső tagozat.

https://hvg.hu/itthon/20181205_iskolabusz_palkovics_laszlo#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2018_12_05&type-id=HvgDaily&user-id=4607133C&utm_content=top

 

 Kevés helyen osztogathatnak év végi jutalmat

Nincs egységes év végi jutalom a pedagógusoknak, a PDSZ szerint azonban a tankerületeknél dolgozók közül van, aki kap, a szakképzési centrumoknál viszont senki sem. A Klebelsberg Központ szerint sehol nincs olyan sor a költségvetésben, hogy év végi jutalom, de bárhol adhatnak, ha a költségvetésbe belefér. A legtöbb helyen nem fér bele. A minisztérium nem válaszolt az RTL Híradó kérdéseire.

https://hvg.hu/itthon/20181205_Valahol_kapnak_a_tanarok_ev_vegi_plusz_penzt_valahol_nem?s=hk

 

Tanítsunk Magyarországért! program indul

Tanítsunk Magyarországért! elnevezéssel a társadalmi felzárkózást és érzékenyítést célzó program indul - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára szerdán Budapesten.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/gazdasagstrategiaert-es-szabalyozasert-felelos-allamtitkar/hirek/tanitsunk-magyarorszagert-program-indul

 

 Van olyan nyelv, amelyből a vizsgázók több mint fele megbukik

Majdnem annyian próbáltak nyelvvizsgát szerezi 2018 első hat hónapjában, mint tavaly egész évben - derül ki az Oktatási Hivatal statisztikáiból. A középiskolások alighanem a közelgő felvételi szigorra készülnek, sokan pedig ügyesen taktikáztak a vizsgaidőponttal: megvárták az első januári-februári vizsgaidőpontot, így ugyanis visszaigényelhették az államtól a nyelvvizsga 20-30 ezer forintos díját. Sokan próbálnak papírt szerezni eszperantó és lovári tudásukról, de a tanulók több mint fele elhasal a vizsgán.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20181205_nyelvvizsgazok_szama

 

Tudományos élményközpont létesül Székesfehérváron

Tudományos élményközpont létesül 436 millió forintból Székesfehérváron, amelynek célja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltése, tudásuk elmélyítése. A Fehérvári Civil Központban tartott hétfői sajtóbejáráson Zugor Zsuzsanna, a projektet megvalósító Echo Innovációs Műhely elnöke közölte, hogy a 300 négyzetméteres élményközpontnak otthont adó épületrészt 165 millió forintból, 120 millió forintos uniós támogatással újították fel. A Titkok Háza névre keresztelt élményközpont nyitórendezvénye a tervek szerint 2019 januárjában lesz – tette hozzá.

https://moderniskola.hu/2018/12/tudomanyos-elmenykozpont-letesul-szekesfehervaron/

 

A CEU kártérítési pert indíthat a kormány ellen

Michael Ignatieff a kormánypárti Magyar Időkkel vívott egy kisebb csatát a sajtótájékoztatón, ahol a kormány időhúzása miatt is kifakadt. Nem tartja kizártnak a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese, hogy a jövőben kártérítési pert indítanak a magyar kormány ellen az egyetem budapesti működésének ellehetetlenítése miatt.

https://index.hu/belfold/2018/12/05/ceu_enyedi_zsolt_koltozes_karterites_mta/#

 

„Attól félek, a CEU elűzése csak a kezdet, és még sokkal rosszabb dolgok történnek majd”

Apátia és csalódottság jellemezte azokat hallgatókat, akiket sikerült megszólaltatnunk egy nappal azután, hogy eldőlt, a CEU-nak el kell hagynia Magyarországot. A diákok az elmúlt hónapok eseményei után már dühösek sem tudnak lenni, és nem csak azért, mert ők még Magyarországon fejezhetik be a tanulmányaikat.

http://www.atv.hu/belfold/20181204-attol-felek-a-ceu-eluzese-csak-a-kezdet-es-meg-sokkal-rosszabb-dolgok-tortennek-majd/hirkereso

 

Egyre több diák választ osztrák egyetemet: nem ingáznak, költeznek…

Egy év alatt majdnem húsz százalékkal emelkedett az Ausztriában tanuló magyarok száma, ezzel ez a legnépszerűbb ország a külföldi továbbtanulást tervezők körében - a magyar hallgatók száma magasabb, mint Németországban vagy az Egyesült Királyságban. Tavaly 2600 magyar diák tanult osztrák felsőoktatási intézményben, számuk valószínűleg a következő években is nőni fog.

http://eduline.hu/felsooktatas/20181205_ausztriai_magyar_diakok

 

Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus

A Financial Times rangsorkészítői Európa több száz üzleti iskolája közül választották ki a kilencvenöt legjobbat. A Budapesti Corvinus Egyetem nem először szerepel a listán, két évvel ezelőtt a 82., tavaly a 76. helyet szerezte meg, idén ismét a 82. helyre sorolták a Corvinus Business Schoolt.

http://eduline.hu/felsooktatas/20181205_Financial_Times_rangsor_Corvinus

 

Ha Schmitt Pálnak bejött, mi baja lehet egy szigetszentmiklósi iskolaigazgató-jelöltnek?

Szigetszentmiklóson, a Kardos István iskola igazgatói posztja hozta izgalomba Adorján Botond egyéni vállalkozót, a szigethalmi református egyházközség gondnokát a helyi fideszes potentátok támogatásával, hogy a bevált schmitti megoldást válassza. Plagizált életre-halálra.

https://varosikurir.hu/ha-schmitt-palnak-bejott-mi-baja-lehet-egy-szigetszentmiklosi-iskolaigazgato-jeloltnek/

 

Az igazgató túl sokszor mondott ellent a fideszes képviselőnek, most történész helyett általános iskolai informatikatanárra bízzák az egri várat

Nem történész, s nincs jogi vagy közgazdasági szakirányú végzettsége sem Ringert Csabának, aki elvileg január elsejétől az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója lesz.

https://168ora.hu/itthon/az-igazgato-tul-sokszor-mondott-ellent-a-fideszes-kepviselonek-most-tortenesz-helyett-altalanos-iskolai-informatikatanarra-bizzak-az-egri-varat-160143

 

Több mint háromszázmillió forintból korszerűsödik két iskola Jászberényben

Több mint háromszázmillió forintból újult meg a Gróf Apponyi Albert Általános Iskola Jászberényben, ahol év végére befejeződik a Jászsági Általános Iskola Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézményének energetikai korszerűsítése is – közölte a városfejlesztési irodavezető az MTI-vel. A szükséges forrást a Terület-és Településfejlesztesi Operatív Program keretében nyerték.

https://magyaridok.hu/belfold/tobb-mint-haromszazmillio-forintbol-korszerusodik-ket-iskola-jaszberenyben-3735980/

 

Feldíszítették a leszakadt plafont Szolnokon

A Varga Katalin Gimnáziumban a mennyezet már hónapokkal ezelőtt leszakadt, azóta egyre nő a lyuk, de a „helyreállítására irányuló erőfeszítés nem történt, csak kitámasztották egy rúddal, hátha nem szakad le az egész”. Feldíszítették. Probléma megoldva.

https://444.hu/2018/12/05/leszakadt-a-plafon-egy-szolnoki-gimnaziumban-a-lyuk-javitas-helyett-karacsonyi-diszitest-kapott?fbclid=IwAR3meS35n38GfXa9Zjf40RVMuRB_74BNFx1V0mUX3th1o0KzUORgAP4fdSM

 

A rendőrség is nyomoz a 11 éves diákok között terjedő ijesztő videó miatt

Félsz a haláltól? Szeretnéd, hogy ez a kés ne találjon meg? Ha nem küldöd tovább ezt a videót 15 embernek 30 percen belül, akkor ez a kés meg fog találni! - így kezdődik az a kamaszok által készített, valószínűleg eredetileg viccnek szánt videó, ami egy fővárosi általános iskola 11 éves diákjai között terjedt.

https://index.hu/belfold/2018/12/05/iskola_video_kes_fenyegetes_rendorseg/

 

Szögi Lajos családja kaphatja meg a gyilkos millióit

Szögiék azonban csak akkor kaphatják meg ezt a pénzt, ha a végrehajtási eljárás folyamatban van. Az áldozat, Szögi Lajos családja kaphatja meg a H. Dezsőnek ítélt ötmillió forintos kártérítést, amelyet a rossz börtönkörülmények miatt kapott volna. Szögi családjának jogerősen 46 millió forintos kártérítést ítéltek, amelyből még nem láttak egy fillért sem, így a gyilkos kártérítési igénye mindenkit felháborított.

http://propeller.hu/itthon/3388321-szogi-lajos-csaladja-kaphatja-meg-gyilkos-millioit?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

December 6.

 

Fasori esték - II.

A PSZ a centenárium alkalmából nemcsak kiállítást rendezett, hanem rendezvénysorozatot is indított Fasori esték címmel. Ennek második előadása 2018. december 6-án hangzott el. A „Margón kívül – magyar ifjúságkutatás 2016” c. tanulmánykötetről annak két fiatal szerzője, Fazekas Anna és Széll Krisztián beszélt saját kutatását ismertetve.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3653/fasori-estek-fokuszban-az-ifjusagkutatas

 

Hamarosan több ezer forintot kell fizetnie azoknak, akik nem tanultak tovább

Már csak tíz napig maradnak jogosultak az egészségügyi szolgáltatásra azok, akiknek idén október végén járt le a diákigazolványuk, és nem tanulnak vagy dolgoznak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181205_lejart_diakigazolvany

 

Minden tizedik diák legalább egy tárgyból megbukott a szakközépiskolákban

Még mindig a matematika a mumus az iskolákban: ebből buktak meg legtöbben a 2017/2018-as tanév második félévében. Történelemből is több mint tízezren szereztek egyest, de még testnevelésből is több mint háromezer diák bukott meg. A szakközépiskolákban (a volt szakiskolákban) minden tizedik elhasalt legalább egy tárgyból. Az OH adatait az Eduline ismertette.

http://eduline.hu/kozoktatas/20181206_bukas_evismetles#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018-12-07

 

Ez az igazi hazaárulás: tízezrével söpör ki gyerekeket a kormány az iskolákból

Ettől kell megszabadulnia Magyarországnak, mert valóban a jövő, a boldogság a tét.

https://varosikurir.hu/ez-az-igazi-hazaarulas-tizezrevel-sopor-ki-gyerekeket-a-kormany-az-iskolakbol/

 

A nyelv elválaszthatatlan a kultúrától – Beszélgetés Marton Klárával a kétnyelvűség pszichológiai és pedagógiai megközelítéséről

A világon az emberek több mint fele két, vagy több nyelven beszél, mégis relatíve keveset tudunk, a kétnyelvűség kognitív pszichológiai és pedagógiai megközelítésének kérdéseiről. Ugyanúgy kétnyelvű-e a az új bevándorló munkás, mint a szinkrontolmács? Igaz-e, hogy a kétnyelvűek mindkét nyelve folyamatosan aktív? Hogyan hasonlítható össze a több nyelvű gyermekek nyelvi fejlődése egynyelvű társaikéval? Előnyére válik-e a gyermekeknek a kétnyelvű nevelés? Eriksson Zsófia beszélgetett Marton Klárával az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának tudományos főmunkatársával, a City University of New York kutatóprofesszorával.

https://moderniskola.hu/2018/12/a-nyelv-elvalaszthatatlan-a-kulturatol-beszelgetes-marton-klaraval-a-ket-es-tobbnyelvuseg-pedagogiai-vonatkozasaban/

 

Az oktatáspolitika és a magyar táncszakma még tehetne a Budapest Kortárstánc Főiskola bezárása ellen

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma, benne a legismertebb magyar tánckritikusokkal, közleményt adott ki, miután a progresszív magyar táncművészek nagyját képző BKTF bejelentette, hogy „beadja a kulcsot”, 2021-ben bezár. (Azért akkor, hogy a kifutó osztályokat még végig tudják vinni.)

https://444.hu/2018/12/06/az-oktataspolitika-es-a-magyar-tancszakma-meg-tehetne-a-budapest-kortarstanc-foiskola-bezarasa-ellen?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-oktataspolitika-es-a-magyar-tancszakma-meg-tehetne-a-budapest-kortarstanc-foiskola-bezarasa-ellen

 

Naprakész álláskeresők

Tízezer álláskeresőnek szerveznek képzést a közép-magyarországi régióban, a digitális kompetenciák elsajátításával, fejlesztésével az alacsonyabb képesítésű munkavállalók elhelyezkedése javulhat. A képzésekre tegnap óta lehet jelentkezni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/135354/Naprakesz_allaskeresok

 

Debrecenben a tanulók számának növekedésére számítanak – sok pénzt kap a város, indul a Debrecen 2030 program

Célul tűzték ki a lakosság számának növekedését, szeretnék, ha elérné a 300 ezret. A polgármester hozzátette: a városban jelenleg 70 ezer diák tanul, a munkaerőt az oktatási intézményeikre építve kívánják biztosítani, 2030-ra a városban tanulók száma elérheti a 100 ezret. Papp László kérdésre válaszolva elmondta, terveik szerint Debrecen a fejlesztésekkel régióközpont lesz, erősödni fog az iskolaváros jellege.

http://orientpress.hu/cikk/2018-12-06_indul-a-debrecen-2030-program

 

 Programozható robotot kapott 38 iskola

A kiskunfélegyházi térség 38 általános és középiskolájába vittek robotokat. Az Alpha 1 PRO nem csupán technikai csúcsteljesítmény, hanem szórakoztató találmány, amely oktatási célra is kiváló a mesterséges intelligenciával és a programozással ismerkedő gyerekek és fiatalok számára - mondta Lezsák Sándor, a térség fideszes képviselője, az Országgyűlés elnöke, a robotok beszerzésének kezdeményezője. A robotokat a Bács-Kiskun megye 4. számú választókörzete önkormányzatainak és vállalkozóinak adományaiból, valamint az EMMI és a Lakiteleki Népfőiskola támogatásával vásárolták meg.

https://hvg.hu/tudomany/20181206_alpha_1_pro_robot_altalanos_iskola_kozepiskola_magyar_oktatas?s=hk

 

XIII. kerületi óvodások avattak sportcsarnokot

December 6-án adták át az Angyalföldi Sportközpont „B” csarnokának új épületrészét. Az új csarnokot a Pitypang óvoda ovisai avatták fel. A bővítés 2018 januárjában kezdődött és szeptemberben fejeződött be. A beruházásra 193,6 millió forintot fordított az önkormányzat.

https://13.kerulet.ittlakunk.hu/sport/181206/keruleti-ovodasok-avattak-fel-az-angyalfoldi-sportkozpont-uj-sportcsarnokat

 

Jöhetnek az iskolabuszok Borsodban is

óta keringenek informálisan pletykák arról, hogy a kormány iskolabusz-hálózat kiépítését tervezi, két hete pedig félhivatalosan is megemlítette Palkovics László miniszter - írja a hvg.hu, amely egy, a birtokába került előterjesztésre hivatkozva a bevezetés tervezett dátumát 2021-re teszi.

https://borsodihir.hu/helyben-jaro/2018/12/johetnek-az-iskolabuszok-szabolcsban-is

 

Egy somogyi iskolában is bevezették az ölelgetős reggeli köszöntést

Egy texasi iskolában készült videó volt az inspiráció, amely az interneten keringett. A felvétel a szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában készült.

https://www.nlcafe.hu/eletmod/20181206/oleles-koszones-szolosgyorok-altalanos-iskola-video/

 

Botrányos kiadvány Németországban

„Újabb botrány tört ki a német nagykoalíción belül, mivel a szocdemek családügyi minisztere egy olyan kiadványhoz adta a nevét, ami arról szól, hogyan tudják a tanárok meghatározni az adott gyermek szüleinek a politikai nézeteit az öltözködése alapján.  Berlini iskolákban egy hivatalos kiadványban hívják fel a tanárok figyelmét arra, ha valamelyik diákjuk szülei nácik lennének” – ezt írta az Origó.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181206-gyerekek-oltozkodese-alapjan-keresik-a-nacikat.html?utm_source=hirkereso

 

December 7.

 

Szorongó generáció

Leginkább a külsejük miatt szoronganak a tizenhárom és huszonhárom év közötti fiatalok – derül ki egy angol kutatásból. A lapunknak nyilatkozó pszichológus szerint ebben a közösségi oldalak is szerepet játszanak, amelyek torz képet mutatnak felhasználóikról.

http://magyarhirlap.hu/cikk/135436/Szorongo_generacio

 

Új tornaterem épült a Bajza iskolában

Az újpesti Bajza József Általános Iskola egy új, modern, minden igényt kielégítő tornateremmel bővült, melyet december 6-án délután adtak át a gyerekeknek - írja az önkormányzat.

https://4.kerulet.ittlakunk.hu/sport/181207/uj-tornaterem-epult-bajza-iskolaban