Hírek

Lapszemle 2018. november 30. A jövő érdekvédelme

Lapszemle 2018. november 30. A jövő érdekvédelme

November 25.

 

 A jövő érdekvédelme és a fiatalok

2018 nyár elején látott napvilágot a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség és a Policy Agenda közös kutatásának eredménye. Bizakodásra ad okot, hogy a kérdőívkitöltők 7 százaléka nyilatkozott úgy: tagja valamelyik szakszervezetnek. Tehát egyáltalán nem lehetetlen megszólítani a fiatalokat. A túlnyomó többség nem tag, és olyan munkahelyen dolgozik, ahol nincsen szakszervezet. Ez két dolgot jelenthet, mégpedig azt, hogy ezek a fiatalok vagy nincsenek tisztában azzal, hogy van-e a munkahelyükön szakszervezet, vagy jellemzően kis- és közepes vállalkozásoknál dolgoznak, ahol a szakszervezetek valóban nincsenek jelen.

http://ujegyenloseg.hu/a-jovo-erdekvedelme-es-a-fiatalok/?fbclid=IwAR0yY899Kdu7hf4YEyAW8GEFTazsJQTHprSm-DRmkIobmSenoi4ii6slnWU

 

 A köztisztviselőknek sem könnyű…

Jelentősen csökkenne a köztisztviselők és kormánytisztviselők szabadsága, emellett pedig akár napi 12 órás munkaidőt is elrendelhetnek egy, a napokban benyújtott törvényjavaslat szerint.

http://www.atv.hu/belfold/20181125-jelentosen-csokkenne-a-koztisztviselok-es-kormanytisztviselok-szabadsaga/hirkereso

 

November 26.

 

Nem vezetik be jövőre az új Nemzeti alaptantervet

A tervezetről zajló vita még nem ért véget – mondta Pósán László. Csak egyetlen javaslat tárgysorozatba vételéről döntött pozitívan a bizottság, ezt a fideszes Bánki Erik nyújtotta be.

https://nepszava.hu/3016457_nem-vezetik-be-jovore-az-uj-nemzeti-alaptantervet

 

Mindjárt kancellárok lépnek a szakképző centrumok nyakára

Kiadásstopot rendeltek el a szakképzési centrumokban, ahol kancellárok veszik majd át a gazdasági irányítást, tudta meg a Népszava.

https://nepszava.hu/3016408_mindjart-kancellarok-lepnek-a-szakkepzo-centrumok-nyakara

 

Nem vették tárgysorozatba az oktatási minimumról szóló javaslatot

Az MSZP bírálta a parlament kulturális bizottságát, mert a testület hétfői ülésén a kormánypárti tagok nem vették tárgysorozatba az úgynevezett oktatási minimumról szóló javaslatot. A javaslat GDP hat százalékát költené az oktatásra. Hiller István hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a programot civil szervezetek, a Tanítanék Mozgalom és az Oktatási Hálózat valamint az általuk felkért szakértők készítették. A javaslattal a magyar oktatási rendszert kívánták megreformálni. A tanulmányt idén februárban a pártok közül az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum valamint a Modern Magyarországért Mozgalom írta alá.

https://varosikurir.hu/nem-vettek-targysorozatba-az-oktatasi-minimumrol-szolo-javaslatot/

 

Múzeumpedagógiai program indult hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásáért

Múzeumpedagógiai program indult hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásáért, a KultúrBónusz elnevezésű program kísérleti program keretében 6 ezer diák vehet részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon – tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) hétfőn az MTI-t.

https://magyaridok.hu/belfold/muzeumpedagogiai-program-indult-hatranyos-helyzetu-gyerekek-felzarkoztatasaert-3707366/

 

Megvan, mikor lesz a 2019-es Educatio kiállítás

Január 10-én nyílik meg a 2019-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, a helyszín ismét a Hungexpo lesz.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/26/Educatio_2019_WPAIB7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_26

 

Stop az iskolai agressziónak

Közel 100 pedagógus, gyógypedagógus és iskolapszichológus vett részt azon a konferencián, ami a tanárokat, szülőket és diákokat egyaránt sújtó iskolai agresszió megfékezésének lehetőségeit tárgyalta. A megoldások közt szerepelhet a sok olvasás, a megértés és az elfogadás .

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/stop-az-iskolai-agresszionak

 

Hegyvidéki ötletek a netes zaklatás ellen

A budapesti XII. kerületben is sorra érkeztek a hírek a középiskolákból a különböző netes zaklatásokról, kiközösítésekről. Erre Pokorni Zoltán polgármester szerint nem jó válasz a kriminalizálás, ezért egy, a szülőket, tanárokat és gyerekeket is célzó programot dolgoztak ki. Ennek része a kortárs segítő program, amikor nem a tanárok, hanem gimnazista diákok érzékenyítik a net veszélyeire a felsősöket. A módszer mérhető eredményeket hozott.

https://hvg.hu/elet/20181126_Nem_egyegy_buta_kamasz_csinytevese_hanem_egy_jol_erezheto_tarsadalmi_problema#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_26

 

A kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatója hátrányos helyzetű gyerekeken és borsodi cigány családokon segít

Molnár Gál Béla elnyerte a Jószolgálat-díjat egyéni kategóriában.

https://index.hu/video/2018/11/26/molnar_gal_bela_don_bosco_balajt_joszolgalat_dij_kazincbarcika/

 

 Rabszolgatörvény: Kósa Lajos szerdán egyeztet a szakszervezetekkel

Szerinte a javaslat célja a felesleges bürokratikus rendszabályok leépítése, emellett több pontban megerősítik azokat a törvényi garanciákat, amelyek a munkavállalókat védik. Csak ott lehet áttérni a módosított munkaidőkeret elszámolására, ahol a kollektív szerződés megengedi. Azt is hangoztatta, hogy kompromisszumban szeretnének megállapodni a szakszervezetekkel.

https://hvg.hu/itthon/20181126_Rabszolgatorveny_Kosa_szerdan_leulne_a_tiltakozo_szakszervezetekkel?s=hk

 

 600 milliót kaptak a túlóra ellen tiltakozó szakszervezetek a kormánytól

Szervezetenként százmillió forint állami támogatást kapott szeptemberben az a hat nagy szakszervezet, amelyik 2012-ben megállapodást kötött a kormánnyal. A támogatottak között van, a Liga, a MOSZ és a MaSzSz, amely most tiltakozik a munkavállalók túlóráinak tervezett emelése ellen.

https://hvg.hu/gazdasag/20181126_600_millio_forintot_kaptak_a_Miniszterelnoksegtol_a_vegelathatatlan_tulora_ellen_tiltakozo_szakszervezetek

 

November 27.

 

A tankerületekben is mérik reprezentativitást

A Parlament elfogadott egy módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a tankerületi központok esetében is mérhetővé váljon a közalkalmazotti szakszervezeti reprezentativitás – írta az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/valtoznak-az-allaskeresesi--kepzesi-szabalyok-20181127.html

http://www.parlament.hu/irom41/02928/02928.pdf

 

Ifjúságpolitikai és oktatási kérdéseket vitattak meg Brüsszelben

Prof. Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár képviselte Magyarországot az Európai Unió Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának 2018. november 26-i ülésén Brüsszelben.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ifjusagpolitikai-es-oktatasi-kerdeseket-vitattak-meg-brusszelben

 

Egységes oktatási nyilvántartás jön létre

Egységesen kezelhető oktatási nyilvántartás jöhet létre: az oktatási azonosítószámmal a jövőben több jelenlegi azonosítót váltanak ki. A képviselők arról is döntöttek, hogy emelkedjen az ösztöndíj - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/egyseges-oktatasi-nyilvantartas-jon-letre-20181127.html

 

Oktatás: a megoldás vagy a probléma része?

"Egy jól kormányzott és integráló iskolarendszerben az iskolák átalakítása egy több évtizedes fejlesztési folyamat eredménye lehet." Radó Péter oktatáskutató arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen oktatás kínál megoldásokat a jövő problémáira.

https://hvg.hu/itthon/20181127_Oktatas_a_megoldas_vagy_a_problema_resze?s=hk

 

Kulturális forradalmat hozott az 1868-as népiskolai törvény

A szó nemes értelmében vett kulturális forradalmat hozott az 1868-as népiskolai törvény - jelentette ki az oktatási államtitkár kedden Pécsen.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kulturalis-forradalmat-hozott-az-1868-as-nepiskolai-torveny

 

ITM: folytatódik a szakképzési centrumok korszerűsítése

A szakképzési centrumok további korszerűsítését ígérte a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az idei költségvetésből 9 milliárd forint jut az intézmények fejlesztésére.

https://magyaridok.hu/belfold/itm-folytatodik-a-szakkepzesi-centrumok-korszerusitese-3711866/

 

Csak magyar történelmet kellene tanítani általános iskolában?

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának vázolta, milyen következményei lennének, ha a elfogadnák a Terror Háza főigazgatójának ötletét.

http://www.atv.hu/videok/video-20181127-miklosi-laszlo

 

„Taníts szabadon, tanulj szabadon!” – Előadás és kerekasztal-beszélgetés beszámoló  

Az élményalapú oktatás nem csupán egy pedagógiai módszer, sokkal inkább egy filozófia, szemléletmód. A klasszikusnak mondható frontális oktatási módszer sok területen alkalmazható, de hogy közelebb kerüljünk a gyerekekhez, és együtt, egymástól tanuljunk, ahhoz talán egy kicsit több kell. Ezt a szemléletet bontották ki a szakértők a rendezvényen.

http://tantrend.hu/hir/tanits-szabadon-tanulj-szabadon-eloadas-es-kerekasztal-beszelgetes-beszamolo

 

Közelebb hozzák a tudományokat: taneszközöket kapott a Radnóti

Félmillió forint értékben ajándékozott oktatási eszközöket kedden a szegedi Radnóti-gimnáziumnak a National Instruments (NI) Hungary Kft. a diákok gyakorlatorientált oktatásának támogatására.

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kozelebb_hozzak_a_tudomanyokat_taneszkozoket_kapott_a_radnoti_-_fotok/2580856/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Hat területen javasol változásokat a Nemzeti Versenyképességi Tanács

Szerdán kerül a kormány elé a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatcsomagja, amely hat területen indítványoz változtatásokat a magyar gazdaság versenyképességének javítsa érdekében – mondta Turóczy László, a Pénzügyminisztérium (PM) gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

https://magyaridok.hu/gazdasag/hat-teruleten-javasol-valtozasokat-a-nemzeti-versenykepessegi-tanacs-3710462/

 

Digitális Pedagógus Díjakat adott át a Tempus Közalapítvány

A hat éve útjára indított Digitális Módszertár arra hivatott, hogy az IKT-eszközöket és digitális pedagógiai módszereket kreatív és innovatív módon alkalmazó tanárok ötlettára legyen. Az adatbázis használatával a pedagógusok a tanórák és a tanórán kívüli tevékenységek megújításához nyerhetnek inspirációt, illetve konkrét, a mindennapi iskolai tevékenységeik során alkalmazható módszereket tanulhatnak másoktól. A gyakorló tanárok által feltöltött anyagok a 21. századi fiatalok, vagyis a digitális nemzedék interaktív tanulását, tanítását segítik az IKT-eszközök kreatív használatával.

https://itcafe.hu/hir/digitalis_pedagogus_dij_2018.html

 

Több kazah diák tanulhat Magyarországon a következő tanévtől

A magyar és kazah oktatási és tudományos együttműködés elmélyítéséről írt alá jegyzőkönyvet dr. Mészáros Árpád, az EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 6. ülésén. A kazah fél részéről Nurbakh Rustemov nagykövet írta alá a jegyzőkönyvet.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tobb-kazah-diak-tanulhat-magyarorszagon-a-kovetkezo-tanevtol

 

A PDSZ kilép a Ligából

Szűcs Tamás elnök az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában nyilatkozott a kongresszus döntésének hátteréről: eszerint a Liga már nem tudja képviselni a PDSZ érdekeit, ezért a szakszervezet más konföderációt keres.

http://www.atv.hu/videok/video-20181127-szucs-tamas

 

Iskolabuszprogrammal kap lendületet a járműgyártás

Új lendületet kaphat a hazai autó­buszgyártás, a kormányzat iskolabuszprogramja és a Volán-társaságok járműigénye biztos megrendelést jelent a két hazai járműgyártónak, valamint számos beszállítónak. A debreceni ITK megkapta első nagyobb állami megrendelését.

https://magyaridok.hu/gazdasag/iskolabuszprogrammal-kap-lenduletet-a-jarmugyartas-3699959/

 

November 28.

 

A roma fiatalok 63 százaléka korai iskolaelhagyó

„A cigányság az iskolai oktatás magasabb szintjein huzamosabb ideje rendkívül alulreprezentált, így az össznépességhez viszonyított képzettségi lemaradásuk számottevő, amely bizonytalan és alacsony szintű foglalkoztatottságot determinál.” – olvasható a nemrég megjelent Margón kívül című tanulmánykötetben, amely a magyar fiatalok helyzetét több fontos szempontból is bemutatja. A romák kirekesztettsége három egymást erősítő problémán (területi szegregáció, munkaerőpiacról való kiszorulás, oktatási szegregáció) alapul, amire most a KSH  adatai is rávilágítanak.

https://merce.hu/2018/11/28/a-roma-fiatalok-63-szazaleka-korai-iskolaelhagyo/

"Azokat, akik nem fideszes fejjel gondolkodnak, ellehetetlenítik"

A CEU elleni kormányzati offenzíva alapvetően a szabad oktatás, a minőségi tudás és a tudományos élet elleni támadásként jelenik meg a nyilvánosságban. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Közép-európai Egyetem nemcsak masszív adófizető, de óriási tőkét is vonz Magyarországra.

https://hirklikk.hu/kozelet/azokat-akik-nem-fideszes-fejjel-gondolkodnak-ellehetetlenitik/344803/

 

A 8 legismertebb tanártípus

Előző posztomban a 8 legismertebb szülőtípussal foglalkoztam (ezúton is köszönöm a 21 ezer megtekintést). Írásomban kitértem azokra az archetípusokra, akikkel rendszeresen találkozunk szülői értekezleteken illetve fogadóórákon. Itt következő posztomban most a tanárokat veszem górcső alá (így igazságos) kiemelve azt a 8 legjellemzőbb tanár-alaptípust, akik jellemzően tanítják gyermekeinket és akikkel mi is találkozunk (vagy már találkoztunk) tanulmányaink során.

https://tanarvelemeny.blog.hu/

 

Műhelykonferencia az anyanyelvi nevelésről  

Az anyanyelvi nevelés közös lehetőségei és dilemmái címmel szervezett műhelykonferenciát a Magyar Nyelvstratégiai Intézet az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen.

http://tantrend.hu/hir/muhelykonferencia-az-anyanyelvi-nevelesrol

 

A felnőttoktatás csődöt mondott, igazából csak az EU-s pénzeket áramoltatják vissza

A kormány a gyerekek érdekeire hivatkozik, ám valójában gazdasági okok állnak az országos szakmajegyzék átalakítása mögött.

https://nepszava.hu/3016678_a-felnottoktatas-csodot-mondott-igazabol-csak-az-eu-s-penzeket-aramoltatjak-vissza

 

Átadták a Mercedes-Benz Iskola felújított épületszárnyát Kecskeméten

Átadták a Mercedes-Benz Iskola közel 600 millió forintból felújított épületszárnyát Kecskeméten szerdán a Lestár Péter Oktatási Központban, amelyet az autógyár saját forrásából és állami támogatással korszerűsített.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/atadtak-a-mercedes-benz-iskola-felujitott-epuletszarnyat-kecskemeten-1226179/

 

Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 

Az A38-as hajón rendezte meg a privátbankár.hu az idei Pénzügyi Tudatosság Fórumot, melyen sok diák és pedagógus vett részt. A rendezvény fókuszában a digitalizáció állt. Ennek megfelelően a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő állami stratégia és a pénzügyi tudatosság iskolai oktatásának eddigi tapasztalatai mellett a pénzügyi oktatás lehetséges digitális fejlesztési irányai valamint az okostankönyvek témaköre is terítékre került.

http://tantrend.hu/hir/penzugyi-tudatossag-forum-2018

 

Ifjúsági közösségek és a diaszpóra támogatására írt ki pályázatokat a kormány

Ifjúsági és cserkészközösségek támogatására, valamint a diaszpórában élő magyarság szervezetei és a magyar nyelvű oktatást végző szervezetek számára írt ki pályázatot a kormány összesen 750 millió forint összegben - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/ifjusagi-kozossegek-es-a-diaszpora-tamogatasara-irt-ki-palyazatokat-a-kormany

 

Rabszolgatörvény: a munkásoknak nincs képviselete a parlamentben

A keddi vita a rabszolgatörvényről kordokumentum: a munkásoknak nincs képviselete a parlamentben, a képviseletükre mégis vállalkozó polgári pártoknak meg szavazói nincsenek.

http://azonnali.hu/cikk/20181128_mar-nem-kell-partokat-betiltani-ahhoz-hogy-a-munkassag-hangja-ne-hallatsszon

 

Tucatjával jelentik fel politizálással vádolt tanáraikat az egyetemi hallgatók - 2018.11.28

A 888 a Klubrádióval azt közölte, keddig több mint 40 email érkezett hozzájuk, amelyben a hallgatók jelezték, hogy tanítás helyett agresszív, ellentmondást nem tűrő kampányt folytatnak az előadók az órákon. A hasonló írások folyamatosan érkeznek a 888-hoz. Tanárok közben önfeljelentő mozgalmat indítottak. Pintér Dániel Gergő egyetemi oktató szerint az önfeljelentő kollégák nem ijedtek meg és nem változtatnak tanítási szokásaikon.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=216440

 

CEU-s diákok leveleivel telhet meg Orbán postaládája

A hallgatók még küzdenek, de az egyetem vezetése már nem lát sok esélyt a maradásra – szombaton lejár a határidő.

https://nepszava.hu/3016667_ceu-s-diakok-leveleivel-telhet-meg-orban-postaladaja

 

November 29.

 

Költségstop: még jobban megnehezíti a kormány a szakképzőcentrumok működését

Tanéven túli pénzügyi kötelezettségvállalásról ne, vagy csak a legszükségesebb mértékben döntsenek a szakképző centrumok főigazgatói – utasította őket a szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár egy, a Népszava birtokába került levélben. Pölöskei Gáborné szerint a rendelkezést az intézmények élére hamarosan megérkező és a gazdasági irányítást a főigazgatóktól és gazdasági igazgatóktól átvevő, központilag kinevezett kancellárok mozgásterének biztosítása indokolja. Mindez lényegében a kiadások nullához közelire való csökkentésére kötelezné az intézmények vezetőit, hosszabb távú szerződéseket – például oktatókkal, intézményi dolgozókkal való megbízási szerződéseket – a váltásig nem köthetnének.

https://merce.hu/2018/11/29/koltsegstop-meg-jobban-megneheziti-a-kormany-a-szakkepzocentrumok-mukodeset/

 

Pokorni: Évente tízezer gyerek megy a lecsóba

Évente tízezer gyerek megy a lecsóba, akik nem tudnak olvasni, nem lesz munkájuk, a többiek tartják majd el, és közmunkásként végzik.

Ezt Pokorni Zoltán mondta a tankötelezettség korhatárának csökkentésével kapcsolatban. A fideszes polgármester szerint: a tankötelezettség 16 évre csökkentése elhibázott és kártékony lépés, amiért joggal lehet szidni a kormányt.

http://www.atv.hu/belfold/20181129-pokorni-evente-tizezer-gyerek-megy-a-lecsoba/hirkereso

 

Pokorni: "Én még nem láttam okos tömeget, beleértve a pedagógusok tömegét is"

„A tömegdemokráciák korát éljük, ez Trump kora! Akik ma irányítják az országot, azok pedig zseniálisan és hátborzongatóan művelik a tömegdemokráciát” – jelentette ki Pokorni Zoltán, aki szerint ezzel az előnyükkel élve alakítják át Orbán Viktorék a magyar oktatást is. És ezzel a volt oktatási miniszter cseppet sem dicsérte sem az oktatási rendszert, sem a kormányt.

https://hvg.hu/elet/20181129_Gonoszsagbol_butitja_le_a_kormany_az_oktatast?s=hk

 

Hiába írták alá több mint 5700-an a diákok petícióját, jön a szigorítás

Már több mint 5700-an írták alá azt a petíciót, amelyet a nyár elején indítottak végzős középiskolások: azt szeretnék elérni, hogy a 2019-es érettségin is használhassák a kronológiát tartalmazó atlaszokat. Pedig az Oktatási Hivatal már közölte: mindössze háromféle, kronológia nélküli atlasz közül választhatnak majd.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/11/29/2019es_erettsegi_tortenelem_atlasz_7MQEY8#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_29

 

Ezekben a szakmákban veszi el a legtöbb munkahelyet a digitalizáció

A hazai kkv-k kétharmada egyáltalán nem tervez létszámváltoztatást a digitalizáció miatt. A legtöbb szakmát a termelésben, a legkevesebbet pedig az oktatásban és a pénzügyi vezetésben éra digitalizáció miatti létszám-leépítés. Magyarország jelenleg a 22. helyen áll az EU-ban a digitalizáció tekintetében.

http://novekedes.hu/ezekben-a-szakmakban-veszi-el-a-legtobb-munkahelyet-a-digitalizacio/

 

A PDSZ csatlakozik a MASZSZ december 8-ra tervezett demonstrációjához  

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ra tervezett demonstrációjához, amely a munka törvénykönyve módosítása ellen tiltakozik, egyben közzé teszi azt a levelet, amelyet tegnapi napon elküldtünk minden konföderációnak és azoknak a szakszervezeteknek, amelyek elérhetőségével rendelkeztünk.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/16174-a-pdsz-csatlakozik-a-maszsz-december-8-ra-tervezett-demonstraciojahoz

 

Méltatlan szakítás

Kilép a Ligából a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, továbbra is inkább politikai szerepre készül, utcai akciókkal.

http://magyarhirlap.hu/cikk/134661/Meltatlan_szakitas

 

Nyolc tanár, aki diákok százaival szerettette meg a fizikát, a kémiát, a biológiát és a matematikát

Nyolc tanár vehette át idén a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kaphatnak meg - közölték a szervezők. A Magyar Tudományos Akadémián tizennyolcadszorra átadott díjat idén a budapesti Táborné Vincze Mártának (matematika), a győri Csorba Ferencnek (matematika), a miskolci Zámborszky Ferencnek (fizika), a pécsi Simon Péternek (fizika), a budapesti Szántay Csabánénak (kémia), a pécsi Nagy Máriának (kémia), a budapesti Szászné Heszlényi Juditnak (biológia) és a berettyóújfalui Kurtán Mónikának (biológia) ítélték oda.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/29/Ratz_tanar_ur_dij_A0VDUM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_29

 

Az összeomlás forgatókönyvei: mindegyiktől kell félnünk

A baj mélyebb és másabb is annál, hogy az oktatási rendszert, illetve az azt alulfinanszírozó politikát és a pedagógustársadalmat tegyük felelőssé. Válasz Scharle Ágota társadalmi és gazdasági változásokról szóló vitaindítójára.

https://hvg.hu/gazdasag/20181129_Az_osszeomlas_forgatokonyvei_mindegyiktol_kell_felnunk?s=hk

 

Oktatás és Tanácsadás – beszámoló a Pszichológiai Tanácsadás III. Konferenciájáról

Kissné Viszket Mónika és Gerencsér Dóra írása. A tanácsadó szakpszichológusok széleskörű szakmai tevékenységet végeznek. Nagy részük az oktatás területén dolgozik, így a szakma identitásának fejlődése az ő szemléletükre is hatást gyakorol. Idén volt harmadik alkalommal, hogy megrendezésre került az ELTE-PPK és az MPT Tanácsadás Pszichológia Szekció szervezésében a Pszichológiai Tanácsadás Konferenciája, a PSZITA, aminek idei mottója, címe az Újratervezés.

http://tantrend.hu/hir/oktatas-es-tanacsadas-beszamolo-pszichologiai-tanacsadas-iii-konferenciajarol

 

Gyerekek készítik az otthontalanok vacsoráját – körbejártuk a BBM +1 szendvics akcióját

Egy kapocs iskolák és egy hajléktalanokat segítő segélyszervezet között, gyerekek és szüleik, valamint diákok és tanáraik között. Ami téged is jobbá tesz, mert jót teszel. Ami neked egyszerű, másnak mégis eget rengető. Vajon mi lehet ez? Elárulom: csak egy szendvics.

https://www.nlcafe.hu/magyarorszagkul/20181129/plusz-egy-szendvics-gyerekek-diakok-szendvics-liszt-hajlektalan-raszorulo-budapest-bike-maffia-bbm/

 

Jogtalanul vegzálta egyik tanulóját a Közgazdasági Politechnikum

Kétszázezres perköltség megfizetésére kötelezett a bíróság egy Soros Györgyhöz köthető budapesti elit gimnáziumot, amiért egy diák ellen szabálytalanul folytatott fegyelmi eljárást. A tanuló édesanyja lapunknak úgy vélekedett: mondvacsinált indokokkal azért büntette fiát az iskola, mert nem kért az intézmény tanárai által folytatott kormányellenes propagandából.

https://magyaridok.hu/belfold/jogtalanul-vegzalta-egyik-tanulojat-a-kozgazdasagi-politechnikum-3715976/

 

Továbbra is vezet heti az iskolát az az igazgató, aki felpofozott egy tanárt

Másodfokon is elmarasztalták a dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóját, mert megütötte az iskola egyik tanárnőjét, mégis tovább vezetheti az iskolát. A bíróság szerint az igazgató valóban megütötte a tanárnőt, de a tanárnő arra túl hevesen, a jogos védelmi helyzeten túlmenően reagált, amikor dühében visszaütött, ezért mindkettejüket elmarasztalták becsületsértés miatt.

https://www.nlcafe.hu/eletmod/20181129/dunakeszi-farkas-ferenc-alapfoku-muveszeti-iskola-iskolaigazgato-pofon-itelet/

 

 Gyerekek adtak műsort egy teremben az útavatás alkalmából

A helyi fideszes képviselő, Simon Miklós jóvoltából a jelen és a jövő számára alaposan dokumentált fotósorozatból számos részlet kiderül a szívet megmelengető eseményről. Nemcsak óvodások voltak, hanem iskolások is, annyian, mint amennyien összesen elmentek az átadásra.

https://444.hu/2018/11/29/ilyen-sem-volt-meg-egy-teremben-adtak-at-ket-bekotoutat?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=ilyen-sem-volt-meg-egy-teremben-adtak-at-ket-bekotoutat

 

Miért kell a gyerekeknek ledolgozniuk a téli szünetet?

Egy általános iskolás és egy középiskolás gyerkőc édesanyjaként kicsit felszaladt a szemöldököm akkor, amikor mindkét gyermekem mindkét osztályfőnöke nyomatékosan felhívta a szülők figyelmét:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/miert-kell-a-gyerekeknek-ledolgozniuk-a-teli-szunetet/

 

Ki­tört a bot­rány, mez­te­len képet kért jobb je­gyért a pesti tanár

Jobb je­gye­kért cse­rébe mez­te­len ké­pe­ket kért a di­ák­já­tól egy Pi­lis­vö­rös­vá­ron ta­nító ma­tek­ta­nár - tudta meg a Ri­post. In­for­má­ci­ó­ink sze­rint a férfi több­ször is sze­xu­á­li­san kö­ze­le­dett a fiú ta­nít­vá­nyá­hoz. A fiú az is­kola ve­ze­té­sé­hez és a szü­le­i­hez for­dult, akik azon­nal lép­tek.

https://ripost.hu/cikk-kitort-a-botrany-meztelen-kepet-kert-jobb-jegyert-a-pesti-tanar/?source=hirkereso

 

November 30.

 

Nettó 220-230 ezer forintot kellene keresnie egy kezdő tanárnak

Elfogadhatóbb lenne legalább a 300-350 ezer forintos bruttó kezdőfizetés, ami nettóban 220-230 ezret jelent – mondta a fiatal tanárok béréről Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) volt elnöke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/30/kezdo_pedagogus_bere_Mendrey_Laszlo_6H6954#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_30

 

Idén is pályázható az InnoMax Díj

Az Invitech idén is meghirdeti az ország egyik legnépszerűbb innovációs seregszemléjét. Az InnoMax Díj célja, hogy az infokommunikáció gyorsan változó világában születő új technológiák minél szélesebb körben terjedhessenek el. Az idei kiírás fókuszában a nonprofit szervezetek innovatív törekvéseinek támogatása áll. Emellett az Invitech egy új kategóriát hirdet meg kistelepülések számára, melyre tavasztól lehet pályázni.

http://www.mmonline.hu/cikk/iden-is-palyazhato-az-innomax-dij/