Hírek

Lapszemle 2018. november 23. Nem hallgattak a hallgatók

Lapszemle 2018. november 23. Nem hallgattak a hallgatók

November 19.

 

A tanárok megbecsüléséért kampányol 2019-ben a Médiaunió

A Médiaunió Alapítvány 2019-es társadalmi célú kampányának témája: A tanári hivatás szépségének bemutatása azzal a céllal, hogy minél többen válasszák az oktató-nevelő munkát a jövőben hivatásként, illetve hogy növekedjen a tanári pálya elismertsége, megbecsülése - olvasható az alapítvány közleményében.

http://kreativ.hu/cikk/a_tanarok_megbecsuleseert_kampanyol_2019_ben_a_mediaunio

 

 Elkészült a Magyar Zene Háza koncepciója

Az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is funkcionáló intézmény felépítésével egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre, amely a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

http://www.origo.hu/kultura/20181119-elkeszult-a-magyar-zene-haza-elmenyalapu-zenei-nevelest-tamogato-tartalmi-koncepcioja.html?utm_source=hirkereso

 

A tanulásra kész érzelmi állapot

Mindannyiunknak van saját tapasztalata arról, hogy nehéz élethelyzetben nehezebben megy a munkára való koncentrálás. Így vannak ezzel a diákok is, ők még kevésbé tudják kizárni a problémákat és ezeken felülemelkedve a tanulásra figyelni, mint a felnőttek. Pedagógusként érdemes számításba vennünk, hogy tanítványaink tanulásra kész állapotban vannak-e érzelmileg.

http://tantrend.hu/hir/tanulasra-kesz-erzelmi-allapot

 

Budapest-díj

A főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosháza dísztermében adták át a Budapestért díjat. Buncsák Piroska, az Óbudai Árpád Gimnázium könyvtáros tanára, gyermekvédelmi felelőse kreatív, értékteremtő és hagyományokat ápoló, hosszú éveken át emberséggel és magas színvonalon végzett pedagógusi, szakmai munkája elismeréseként kapta meg az elismerést.

https://3.kerulet.ittlakunk.hu/hivatalok/181119/obudai-dijazottak-budapestert-dij-atadojan

 

Diákok fogják megszállni a Kossuth teret, szabad oktatást követelnek

Egy héttel azelőtt, hogy lejárna a december 1-i határidő, és a CEU-nak Budapestről Bécsbe kellene költöznie, önszerveződő egyetemi hallgatók csoportja tüntetést hirdetett a Kossuth térre. A november 24-én tartandó demonstráción a diákok azt követelik az Orbán-kormánytól, hogy  írja alá a CEU budapesti működését lehetővé tevő szerződést New York állammal, vessen véget a felsőoktatás és kutatás cenzúrának, illetve biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget.

https://168ora.hu/itthon/diakok-fogjak-megszallni-a-kossuth-teret-szabad-oktatast-kovetelnek-159342

 

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Ha el kell költözniük Magyarországról. Ezt az osztrák oktatási miniszter mondta, miután tárgyalt az egyetem alapítójával, Soros Györggyel.

https://hvg.hu/itthon/20181119_Becsben_orommel_varjak_a_CEUt?s=hk

 

November 20.

 

A családi életre neveléssel bővítenék az új Nemzeti Alaptantervet?

Az Emberi Méltóság Központ és a CitizenGo szervezet kezdeményezi, hogy jelenjen meg a családi életre nevelés az új Nemzeti alaptantervben. Az erről szóló petíciót Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének nevében Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára vette át Budapesten. Rétvári Bence azt hangoztatta, hogy az új oktatásról szóló jogszabályt nem véletlenül nevezték el köznevelési törvénynek, úgy gondolják ugyanis, hogy az iskolának nemcsak az ismeretanyag átadása a feladata, hanem a nevelés is. Csak működő családokra tud egy működő ország épülni, ezért fontos, hogy az iskolában a családi szerepek, konfliktusok, feladatok is előtérbe kerüljenek – fogalmazott az államtitkár.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/11/20/a-csaladi-eletre-valo-nevelessel-bovitenek-az-uj-nat-ot?source=hirkereso

 

Újratermelődik a tanulatlanság Magyarországon

A magyar lakosság csaknem harmadának nem elérhető az oktatási vagy az egészségügyi választás lehetősége - derül ki a Társadalmi Riport 2018 című kiadványból, amelyről Kolosi Tamás, a Tárki elnöke és Tóth István György vezérigazgató beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

https://infostart.hu/belfold/2018/11/20/ujratermelodik-a-tanulatlansag-es-az-egeszsegtelenseg-magyarorszagon

 

A NAT-ot újra kell fogalmazni

Pedagógiai nézetek vegyítése pszichológiai elvárások leírásával kérdésessé teszi a

Tizenöt évvel ezelőtt, 2003-ban az akkori Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetének véleményezésére ugyanúgy egy hónapot kaptak az érintettek, mint most, 2018-ban.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-nat-ot-ujra-kell-fogalmazni-3556430/

 

Mikor jár pénz a helyettesítésért?

„Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem jogellenes az a gyakorlat, amikor a pedagógusokat az iskolában ún. helyettesítési ügyelet órákra osztják be, azaz meghatározzák, hogy a hét munkanapjainak egy részében - a kötött munkaidő terhére – bizonyos órákban rendelkezésre kell állni, hogy adott esetben be lehessen a pedagógust osztani helyettesítésre” – írja a Facebookon közzétett állásfoglalásában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/20/PDSZ_pedagogus_helyettesites_DGGF9Z#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_20

 

Csaknem 700 millió forintból korszerűsítik a sajószentpéteri iskolát

Uniós pályázatot nyert a Kazincbarcikai Tankerületi Központ a sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskola infrastrukturális fejlesztésére. A vissza nem térítendő támogatás összege 691, 7 millió forint.

https://borsodihir.hu/helyben-jaro/2018/11/csaknem-700-millio-forintbol-korszerusitik-a-sajoszentpeteri-iskolat

 

Változnak-e az iskolai könyvtárak?

Az utóbbi években Magyarországon és világszerte egyaránt elhangzanak azok a vélemények, amelyek szerint az iskolai könyvtárak egyre feleslegesebbé válnak és ennek egyenes következményeként halódnak is. Vannak, akik szerint feltétlenül változtatni kell az iskola könyvtári struktúrán, hogy versenyképessé váljon a digitális eszközök és a világhálón utolérhető kötelező olvasmányok világával szemben.

http://tantrend.hu/hir/az-iskolai-konyvtarakrol-mas-szemmel

 

Az Oktatási Hivatal listáján lehet válogatni az iskolák között:

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/20/kozepiskolai_felveteli_hol_van_az_iskolalis_GTEDRC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_20

 

Ünnepi készülődéssel egybekötött pályaválasztási napot tartottak Debrecenben – fotókkal, videóval

Bethlen, Irinyi, Kereskedelmi és Könnyűipari – az advent jegyében. Ünnepi készülődéssel egybekötött pályaválasztási napot tartott kedden a Debreceni Szakképzési Centrum négy tagintézménye az ifjúsági házban. Általános iskolások tájékozódhattak a képzési kínálatról, a programot gyakorlati bemutatók is színesítették. 

http://www.dehir.hu/debrecen/unnepi-keszulodessel-egybekotott-palyavalasztasi-napot-tartottak-debrecenben/2018/11/20/

 

Szijjártó Péter kimondta, az Orbán-kormány nem akarja aláírni a szerződést a CEU budapesti működéséről

Nem látják bizonyítottnak, hogy a CEU az Egyesült Államokban is oktatási tevékenységet folytat.

https://168ora.hu/itthon/szijjarto-peter-kimondta-az-orban-kormany-nem-akarja-alairni-a-szerzodest-a-ceu-budapesti-mukodeserol-159422

 

 Egyre több diák felvételizik brit egyetemekre

Kilenc év alatt majdnem a háromszorosára emelkedett a brit egyetemekre jelentkező diákok magyar száma – derül ki a Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) 2018-as adataiból. Idén összesen 980 magyar felvételizett az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeibe, van olyan vezető gimnázium, ahonnan minden harmadik végzős külföldre készült.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/20/brit_egyetemekre_jelentkezok_szama_2018_EWKRR2

 

Hallgató fórumok az ELTE-n

Az ELTE BTK-n hallgatói fórumot hirdetnek reagálva a közelmúltban a felsőoktatást, az egyetemi polgárságot és az autonóm tudományosságot érintő kérdésekre. Az előzetes felvetéseket egy listában gyűjtik.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/20/ELTE_BTK_hallgatoi_forum_D1B1OI

 

Ha áttételesen, is de bevallotta a kormány, hogy elbukott a bölcsődeprogramja

Újabb két évig nem lesz kötelező bölcsődét nyitni a tízezer főnél kisebb településeken. A népjóléti bizottság ma tárgyalja a kormány javaslatát, ami annak beismerése, hogy rossz volt a koncepció.

https://nepszava.hu/3015706_ha-attetelesen-is-de-bevallotta-a-kormany-hogy-elbukott-a-bolcsodeprogramja

 

Tandíjból fizetné oktatóit a Corvinus?

Levélben válaszolt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének kérdéseire a Corvinus Egyetem 2019 júliusi magánosítása után az oktatókra váró helyzetről. A szakszervezet arra volt kíváncsi, jogilag és ténylegesen hogyan érinti a Corvinus tanárainak, kutatóinak, előadóinak helyzetét az átalakítás, miféle változásokra számíthatnak.

https://merce.hu/2018/11/20/alapitvanyi-tamogatasbol-tandijbol-tervezi-fizetni-oktatoit-a-maganegyetemme-alakulo-corvinus/

 

Nem lehet méregdrága kabátban iskolába menni egy brit iskolában

Az oktatási vezetők ezzel az alacsony jövedelmű csalásokból származó gyerekeket akarják óvni, így akarják csökkenteni bennük a számukra elérhetetlen termékek miatti stresszt, esetleges szégyent.

https://hvg.hu/elet/20181120_Kitiltotta_a_luxuskabatokat_egy_brit_iskola_hogy_ne_szegyenkezzenek_a_szegenyebb_gyerekek

 

November 21.

 

Ösztöndíj és béremelés teszi vonzóbbá a pedagóguspályát

Nincs szó országos pedagógushiányról – a Klebelsberg Központ szakmai álláspontja szerint. A tankerületi központok által fenntartott intézményekben a betöltetlen álláshelyek száma a fluktuáció által ugyanis egy-két százalék között mozog.

https://magyaridok.hu/belfold/osztondij-es-beremeles-teszi-vonzobba-a-pedagoguspalyat-3689321/

 

Cseh iskolaigazgatók látogattak Debrecenbe

 Debrecen stratégiai ágazatként tekint az oktatásra. A város jövőjét és hosszú távú fejlődését egy jó iskolarendszer tudja szolgálni, ezért törekszünk arra, hogy a debreceni oktatási rendszer minden tekintetben megfeleljen a 21. századi követelményeknek – mondta a találkozón Komolay Szabolcs alpolgármester.

http://www.dehir.hu/debrecen/cseh-iskolaigazgatok-latogattak-debrecenbe/2018/11/21/

 

A bicskei ügy a teljes rendszer kudarcát mutatja

Első fokon nyolc év fegyházra ítélte a bíróság V. Jánost, a bicskei gyermekotthon vezetőjét szexuális visszaélések és egyéb cselekmények miatt. V. János ellen hasonló ügyben folyt nyomozás 2012-ben, azt bűncselekmény hiányában lezárták. A történtek a teljes gyermekvédelmi rendszer kudarcát bizonyítják.

https://168ora.hu/itthon/ezek-a-silany-egyedek-a-teljes-rendszer-kudarcat-bizonyitjak-a-bicskei-gyermekotthonban-tortent-szexualis-visszaelesek-159110

 

A nap, amikor hangot kaptak a gyerekek

November 20-án ünneplik a Gyerekjogok világnapját, így tegnap a kicsik az UNICEF Gyerekhang kampányában egy napra átvehették az irányítást a felnőttektől. A szervezet ez alkalomból készített kutatásából kiderül: a gyerekek az iskolával szemben a szüleiket tartják elsődleges tájékozódási pontnak. A nyolcadikos diákok szerint a család és a barátok figyelnek oda rájuk a leginkább, míg a számukra legfontosabb intézményi környezetben, az iskolában a tanárok csak közepesen kíváncsiak arra, hogy mit gondolnak egyes kérdésekről. A felmérés szerint a nyolcadikosokat érdeklik a világ hírei, és háromnegyedük a szüleit tekinti elsődleges információforrásnak. A második legfontosabb ismeretet a hírportálokról szerzik be, ezt pedig a televízió követi.

http://magyarhirlap.hu/cikk/134021/A_nap_amikor_hangot__kaptak_a_gyerekek

 

Gyerekek milliói nem járhatnak iskolába világszerte

Nem halad a szükséges mértékben a menekült és bevándorló gyermekek bevonása a nemzeti oktatási rendszerekbe annak ellenére, hogy az őket befogadó országok kormányainak nagy része ténylegesen elismeri jogukat a minőségi oktatáshoz - jelentette az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a gyerekjogok világnapján. A 20 európai országot sorra vevő közvélemény-kutatás szerint a gyerekek és tizenévesek 68 százaléka érzi úgy, hogy szívesen fogadja a különböző nemzetiségű embereket országában.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/21/menekult_gyerekek_oktatasa_00JVMM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_21

 

Hogyan csábíthatók be a kamaszok a könyvtárba?

Kamaszhíd néven kamaszkönyvtár nyílt Gödöllőn. Az ifjúsági részleg helyiségének megtervezésébe a fiatalokat is bevonták, hogy a könyvtár a lehető legotthonosabb legyen számukra, ami a jelek szerint jól sikerült, hiszen egyre több a beiratkozó.

http://tantrend.hu/hir/hogyan-csabithatok-be-kamaszok-konyvtarba

 

Sportot is lehet elektronikusan tanulni

Különböző egyetemeken, de már középiskolákban is megjelent az e-sport oktatása - és nem csak külföldön.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/21/esport_oktatas_NPHIOC

 

A jó tanító "tízparancsolata" Apáczai Csere János alapján

A Magyar tudomány Ünnepe programsorozat részeként rendezték meg a XXII. Apáczai-napok Tudományos Konferenciát a Széchenyi István Egyetemen "Pedagógusképzés, oktatás a Kárpát-medencében, társadalmi kontextusok" címmel. A résztvevők Apáczai Csere János gondolataiból válogatva megismerhették a napjainkra is érvényes, "jó tanító tízparancsolatát".

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_jo_tanito_tizparancsolata_apaczai_csere_janos_alapjan/2580164/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Átalakítaná a történelemoktatást Schmidt Mária

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója a blogján kifejtette, szerinte milyennek kellene lennie a történelemoktatásnak Magyarországon, és milyen szempontok szerint kellene összeállítani az új Nemzeti alaptanterv történelem tananyagát. Az általános iskolában kizárólag magyar történelmet tanítana, egyetemest csak ebből a szempontból relevánsan, csak a középiskolában kerülne elő az egyetemes történelem, de az eddigieknél lényegesen nagyobb súlyt helyezve régiónk, illetve az Európán kívüli világ történelmére is. Hozzátette azt is: „szakítani kell a marxista lineáris történelemszemlélettel. Használaton kívül kell helyeznünk a marxizmus nyelvét, fogalmait és következtetéseit”. http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/21/tortenelemoktatas_Schmidt_Maria_IJ5IPN

 

A gyerekirodalom nagykorúsítása – kétnapos konferencia lesz pénteken és szombaton  

Újabb mérföldkőhöz ér a gyerekirodalmi tudományos diskurzus: immáron a 3. nagy konferencia lesz a kortárs gyerekirodalom befogadás-mechanizmusával, irodalomesztétikájával és illusztrációjával kapcsolatban november 23–24-én. Szekeres Nikivel, a konferencia fő szervezőjével beszélgettünk az elmúlt 18 évről és a gyerekirodalom hogylétéről.

http://tantrend.hu/hir/gyerekirodalom-nagykorusitasa-ketnapos-konferencia-lesz-penteken-es-szombaton

 

Több magyar egyetem is van a legjobb 400 között

A magyar egyetemek közül a Semmelweis a világ négyszáz legjobb – orvos- és egészségtudományi képzést indító – intézménye közé került, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a bölcsész- és a pszichológiai képzések listáján szerzett előkelő helyet, de a Műegyetem, a Corvinus és a vidéki tudományegyetemek is felkerültek több rangsorra.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/21/Times_Higher_Education_rangsorok_E4F2RR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_21

 

Iskolásokat öltöztet egyenruhába és tanít fegyverhasználatra a lengyel kormánypárt, hogy engedelmes polgárokat neveljen

2015-ben a Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte a lengyel parlamenti választásokat. Azóta a kormánypárt tudatosan kisajátította a hazafiság fogalmát. Senki sem számított rá, hogy ez ennyire egyszerű lesz: elég csupán azt hirdetni, hogy a „valódi hazafi” nem más, mint egy zöld színű, katonai és nemzeti jelképekkel borított pulóvert viselő fiatalember. A lengyel kormánypárt folyamatos „készültségben” próbálja tartani az országot egy kitalált ellenséggel szemben, és ehhez a narratívához két másik eszközt is felhasznál: a menekültválságot és egy közelgő kitalált háborút. Szociológusok szerint ezzel egy olyan társadalmat hoznak létre, amelyben parancsokat vakon végrehajtó állampolgárokat lehet nevelni.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2018/11/21/iskolasokat-oltoztet-egyenruhaba-es-tanit-fegyverhasznalatra-a-lengyel-kormanypart-hogy-engedelmes-polgarokat-neveljen/

 

Durva lépésekre készül munkaügyben a Fidesz

A jelenlegi 300 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét azoknál a cégeknél, ahol van kollektív szerződés a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által közösen benyújtott módosító javaslata alapján. A javaslat azzal is módosítaná a munka törvénykönyvét, hogy a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a munkaidőkeret elszámolását. 

https://168ora.hu/itthon/durva-lepesekre-keszul-munkaugyben-a-fidesz-159469

 

November 22.

 

November 22: a Magyar Közoktatás Napja

A PSZ a Magyar Közoktatás Napján köszönti az oktatás-nevelés területén dolgozó valamennyi tagját és minden kollégát!

http://www.pedagogusok.hu/hir/3640/november-22-a-magyar-koezoktatas-napja

 

Közeleg a portfólió feltöltésének határideje

2018. június 30-án megnyílt a 2019. évi Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatok minősítési eljárásaihoz kapcsolódó portfóliófelület, valamint a Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozatokhoz tartozó pályázati felület. A portfólió, illetve a pályázat feltöltési határideje 2018. november 25.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/pem_tajekoztato2019/

 

Megmozgatta a tanárokat az új alaptanterv tervezete, sokan küldtek véleményt

Két hónap alatt több mint ötszáz pedagógus, szülő, diák és szervezet küldte el véleményét az új Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezetéről a dokumentumot kidolgozó Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoportnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/22/uj_NAThoz_beerkezo_velemenyek_V3OYP0#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_22

 

Nem is töltenek olyan sok időt az iskolában a magyar diákok?

A világ országaiban más-más hosszúságú időt töltenek iskolában a gyerekek. Vajon melyik a legjobb a diákoknak?

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/22/iskola_hosszusaga_EIX18Z#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_22

 

Továbbtanulási dilemmák

A jó iskolaválasztás hosszú időre befolyásolhatja a gyermek, a szülők életét is, és természetes, hogy a család a legjobbat akarja. Azt, hogy a gyermek minél eredményesebb és sikeresebb legyen. Gőzerővel be is indultak a felvételi előkészítők, tehetséggondozó szakkörök és ezekkel együtt a stressz is, szülőknél, gyermekeknél egyaránt.

http://www.csalad.hu/2018/11/22/nyakunkon-a-dontes-hol-tanuljon-tovabb-a-gyermek-2

 

„Időhiány”: ezért nem egyeztettek a szakképzési tanáccsal a kancellárokról?

A kormány anélkül nyújtott be jelentős módosításokat a szakképzési törvényről, hogy kikérte volna a Szakképzési Innovációs Tanács véleményét – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

https://szakszervezetek.hu/hirek/16094-idohiany-ezert-nem-egyeztettek-a-szakkepzesi-tanaccsal-a-kancellarokrol

 

Kásler: fel kell készülni "az előttünk álló háborúra"

Azoknak a nemzeteknek van fennmaradási és előrelépési esélyük, amelyek a tudásra, a tradícióra, az ismeretekre és a kultúrára támaszkodnak – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) plenáris ülésén.

http://propeller.hu/itthon/3386065-kasler-fel-kell-keszulni-elottunk-allo-haborura?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Óvodásokat nevel a Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark kiemelt hangsúlyt fektet a felnövő generáció oktatására, mindezt természetes környezetben, játszva tanító eszközökkel teszi. Mivel azonban a legkisebbeknek nincs mindig lehetősége a személyes látogatásra, a vadaspark óvodapedagógiai program elindítása mellett döntött: a szakképzett zoopedagógusok által tartott foglalkozásokkal házhoz viszik a vadasparki élményt. A foglalkozásokon – ahová igény szerint egy élő állat is elkíséri az oktatókat – különböző erdészeti, természet- és környezetvédelmi témákat is felölelő komplex tudásanyagot biztosítanak a legkisebbek számára.

http://orientpress.hu/cikk/2018-11-22_ovodasok-kornyezeti-neveleset-tuzte-ki-celul-a-budakeszi-vadaspark

 

Élelmiszerek nyomonkövetési rendszerei a tananyagban

Bevezeti a szabványosított nyomonkövetési rendszerek oktatását a Debreceni Egyetem agrárkara. Az intézmény a szakmai háttér biztosítása érdekében együttműködik az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel.

http://magyarmezogazdasag.hu/2018/11/22/elelmiszerek-nyomonkovetesi-rendszerei-tananyagban

 

A rangsor élén az ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem vezeti a HVG 2019-es felsőoktatási rangsorát, de a karok listáján is az ELTE szerezte meg az első két helyet, a legjobb eredményt az intézmény bölcsészkara érte el.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/22/HVG_Diploma_rangsor_2019_I9KX3W#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_22

 

A CEU-ügy és a tanszabadság

Mi köze a tanszabadsághoz a CEU-nak - kérdezte olvasói levélben Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a Globe and Mail kanadai napilapban, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorával, Michael Ignatieff történésszel készült interjúra reagálva.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/22/Nem_erti_a_kormanyszovivo_mi_koze_a_CEUugyn_SSWY0G

 

CEU rektor: itt a vége

A Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentései arra utalnak, hogy a kormány már meghozta a döntést az intézmény ügyében. Erről Michael Ignatieff a Szijjártó Péternek küldött levelében írt, amelyet csütörtökön az MTI-hez is eljutatott az egyetem.

http://propeller.hu/itthon/3386148-ceu-rektor-itt-vege?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

A CEU-rektor Szijjártónak: „a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, amit Magyarország felsőoktatása elszenved“

Válaszolt a CEU rektora Szijjártó Péter külügyminiszternek, aki a héten kijelentette: nem látják bizonyítottnak a CEU amerikai működését, vagyis nem fogják aláírni a CEU működéséhez szükséges papírokat.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-ceu-rektor-szijjartonak-a-kormanyt-terheli-a-felelosseg-azert-a-karert-amit-magyarorszag-felsooktatasa-elszenved-115280

 

Az ELTE jogi kara visszaszólt a Magyar Időknek a sorosozás miatt

Az ELTE csütörtökön közleményben reagált a Magyar Idők Sorosék és a poszt-SZDSZ tartja szorításában a hazai felsőoktatást című anyagára, amiben a kormánylap olyanokat írt, hogy „az álcivil Magyar Helsinki Bizottság tananyag lett az eredetileg Pázmány Péter esztergomi érsek által alapított egyetemen. Emellett a Háttértársaság a melegekért társadalmi munkában veszi igénybe a joghallgatók segítségét egy „jogi tudásbázis” kialakításához”. A kar több tanárát pedig azzal vádolják, hogy a Soros-hálózat tagjai, bármit is jelentsen ez. 

https://444.hu/2018/11/22/az-elte-jogi-kara-visszaszolt-a-magyar-idoknek-a-sorosozas-miatt?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-elte-jogi-kara-visszaszolt-a-magyar-idoknek-a-sorosozas-miatt

 

103 díszdiplomás pedagógust köszöntöttek Szegeden - fotógaléria

Összesen 103 oklevelet adott át Solymos László alpolgármester csütörtökön, aki az ünnepségen 40 pályakezdő pedagógust is üdvözölt.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/103_diszdiplomas_pedagogust_koszontottek_szegeden_-_fotogaleria/2580379/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Kell, hogy partner legyen a szülő és a menza - a közétkeztetés nehézségeiről tanácskoztak ...

Ahhoz, hogy a gyermekek egészségesen étkezzenek, szükség van partnerségre a menza, a szülők, a pedagógusok és a hatóságok között is, mondta Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kell_hogy_partner_legyen_a_szulo_es_a_menza_-_a_kozetkeztetes_nehezsegeirol_tanacskoztak_szegeden/2580388/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A magyarok csak álmodhatnak a cseh vagy szlovák fizetésekről

2017-ben Magyarország a V4-tagállamok között az utolsó helyen állt az átlagbéreket tekintve. Az elmúlt két évben felerősödött hazai béremelési trend hatására különbség lassan csökken – állapítja meg a Policy Agenda elemzése. De mi lesz később? 

https://168ora.hu/penz/a-magyarok-csak-almodhatnak-a-cseh-vagy-szlovak-fizetesekrol-159511

 

Éppen kilóra kiárusítja a magyar dolgozókat a kormány

Egyéni módosító indítvánnyal visszakerült a parlament elé az a 2017-ben megbukott törvénytervezet, amelynek lényege, hogy a munkavállalói jogok maradékának megsemmisítésével, a magyar kormány saját állampolgárait lényegében kiárusítja nagyvállalatoknak.

https://merce.hu/2018/11/22/eppen-kilora-kiarusitja-a-magyar-dolgozokat-a-kormany/

 

A nyereségek nőnek, de az eredmények romlanak - Az iskola-privatizáció kudarca Svédországban  

A szeptember 9-i svédországi általános választások kampánya idején a jobboldal idegengyűlölő retorikája elfedte a közszolgáltatások jövőjéről szóló vitát. A négy évig kisebbségben kormányzó szociáldemokratáknak még az sem sikerült, hogy korlátozzák az egészségügybe vagy az oktatásba befektető magánvállalatok nyereségét, annak ellenére, hogy a szolgáltatás minősége illetve a tanulók eredményei romlanak.

http://www.magyardiplo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2606#Itemid=48

 

November 23.

 

Meggondolta magát a kormány, nem lesz kilencéves az általános iskolaAz űrlap teteje

Nem lesz nulladik évfolyam az általános iskolákban, az erről szóló részt legalábbis kihúzták az új Nemzeti alaptanterv átdolgozott tervezetéből. Az óvoda és az iskola közé ékelt előkészítő évfolyam terve ellen több szakmai szervezet is tiltakozott.

https://hvg.hu/itthon/20181123_Meggondolta_magat_a_kormany_nem_lesz_kilenceves_az_iskola?s=hk

 

Észrevette egy tanár: fű alatt csökkentették a garantált bérét

Furcsa dologra lett figyelmes egy Budapest környéki iskolában dolgozó tanár. Elkezdődött az új tanév, fizetése megérkezett a bankszámlára, kicsivel több is, mint az előző tanévben. A pedagógus azonban megnézte az idei évre szóló kinevezési dokumentumát, amelyben érdekes változást vett észre. Meglepődve vette észre, hogy a papír alapján az előző tanévhez képest közel 10 ezer forinttal csökkent a garantált alapilletménye, amelyet törvény határoz meg a képzettsége és a munkában eltöltött évei alapján.  

https://index.hu/belfold/2018/11/23/pedagogus_eletpalya_beremeles_minimalber_alapilletmeny_tanar_csokkenes/

 

Durván lerövidítenék a közszolgák szabadságát

 A gyereket nevelő köztisztviselőknek több pótszabadságot ígér a kormány, de közben tőlük is elvesznek egyheti pihenést. A szakszervezetek tiltakoznak.

https://szakszervezetek.hu/hirek/16092-durvan-leroviditenek-a-kozszolgak-szabadsagat

 

Tragikus következményei lehetnek a kormány drasztikus túlóra-tervének

Nem akarnak még többet túlórázni a közúti közlekedésben dolgozó autóbuszvezetők, ezért határozottan tiltakoznak a munka törvénykönyve (Mt.) tervezett módosítása, egyebek mellett a 400 túlóra bevezetése ellen.

http://propeller.hu/itthon/3386221-tragikus-kovetkezmenyei-lehetnek-kormany-drasztikus-tulora-tervenek?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

A szakképzés elbukott, de hogyan tovább?

A magyar szakképzésre az elmúlt kilenc évben két személy nyomta rá markánsan a bélyegét: Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kettejük közös műve az a 2010 őszén született megállapodás, amelynek következményeként bevezették az úgynevezett duális képzést, három évre csökkentették a szakképzés időtartamát, továbbá a harmadára vágták a közismereti órák arányát az oktatásban. Ez utóbbit az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb iskolatípusban, az érettségit adó szakközépiskolában is csökkentették – ennek következtében lebutították az ott folyó közismereti képzést. A csökkentéssel új név is járt: immár szakgimnáziumnak hívják, a szakiskolát pedig átkeresztelték szakközépiskolának. Szakemberek szerint azonban ezek az elnevezések csak arra szolgáltak, hogy megtévesszék a szülőket. Mindezt a kormány tetézte azzal, hogy 2012 szeptemberétől 16 évre csökkentette a tankötelezettséget. Emiatt jelentősen nőtt a lemorzsolódás, számos fiatal választja a közmunkát a tanulás helyett.

https://168ora.hu/itthon/a-szakkepzes-elbukott-de-hogyan-tovabb-159520

 

Fülöp Attila: Szegeden folytatódik a nevelőszülői hivatást népszerűsítő kampány

Szegeden folytatódik a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány szombaton - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

http://magyarhirlap.hu/cikk/134251/Fulop_Attila_Szegeden_folytatodik_a_neveloszuloi_hivatast_nepszerusito_kampany

 

A kultúrharc legnagyobb fegyvere, hogy gondolkodás helyett csak az üvöltés marad

Az elmúlt napokban a kormány kultúrharca jegyében a fiatal történészgeneráció egyik legnagyobb tudású tagját, Csunderlik Pétert támadták be. Ennek a harcnak az a lényege, hogy mentális nyomást helyezzenek a Fidesz-KDNP világán túli alkotókra, emberekre, éreztessék velük, hogy ellenségnek vannak tekintve. És éreztessék azokkal is, akik esetleg még valami lehetőséget juttatnának nekik, hogy nem szabad.

https://merce.hu/2018/11/23/a-kulturharc-legnagyobb-fegyvere-hogy-gondolkodas-helyett-csak-az-uvoltes-marad/

 

Kósának beintettek a szakszervezetek

Elfogadhatatlannak tartják szakszervezetek a Munka törvénykönyvének több módosítását, a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Liga Szakszervezetek szerint egy 2017 áprilisában már megakadályozott törvénymódosítást próbálnak még rosszabb változatban elfogadtatni a parlamenttel.

https://hirklikk.hu/kozelet/kosanak-beintettek-a-szakszervezetek/344605/

 

Családok éve

Tele van a médiával, meg a villamosok oldalával, hogy „A Családok éve” van. „Szülőnek lenni életre szóló kaland. Ne hagyd ki!” Ez a szlogenje a kampánynak és mint „gyakorló” apuka azt mondom, hogy ez így is van akkor, ha ehhez adottak az ember anyagi lehetőségei, az élet ugyanis nem olyan, mint az amerikai filmek, amelyek mindig „happy enddel” végződnek.

https://alapblog.hu/csaladok-eve/