Hírek

Dicsőszentmártonban járt a PSZ alelnöke

Dicsőszentmártonban járt a PSZ alelnöke

Totyik Tamás a romániai oktatás jövőjéről tartott rendezvénysorozaton vett részt a minap. Továbbképzést is tartott Maros megyei pedagógusoknak. Beszámolója itt olvasható:

Dicsőszentmártonban a jövőről beszéltünk.
 

Az „Örökségünk - 145 éves az Alsó-Kis-Küküllő menti magyar intézményesített oktatás” 2018. november 16-18. között tartott ünnepségsorozatra a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökeként kaptam meghívást Dicsőszentmártonba.

A hajdúszoboszlói pedagógusokkal közösen a digitális oktatási módszerekről tartottunk továbbképzést a Maros megyei pedagógusoknak. Romániában ugyanis még csak most kezdték el az e-táblák bevezetését az oktatásban, a tabletek és okos eszközök használatát a tanítási órákon.  A digitális oktatás népszerűsítése érdekében a helyi ASTA rádióban lehetőségem volt a jövő oktatásáról beszélni.

A rendezvénysorozaton a magyar kormány támogatásával épülő új magyar óvoda alapkőletételének ünnepségén is vettem részt, amelyen a PSZ nevében üdvözöltem az új oktatási létesítmény létrejöttét. Beszédemben megemlítettem: ott, ahol a szórványban élőknek új óvodát tudunk építeni, van jövője a magyar anyanyelvű oktatásnak. Az otthoni pedagógusoknak fontos feladata lesz, hogy ehhez megadják a szakmai támogatást. A Pedagógusok Szakszervezete alkalmas partner lehet ebben. Az alapkövet Fodor József, Románia Oktatási Minisztériumának Kisebbségi Oktatásáért Felelős Államtitkárság kabinetvezetője, Körösi Viktor, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, illetve Boruzs Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) elnöke helyezte el.

Az ünnepség után Fodor Józseffel és Boruzs Siklódi Botonddal tárgyaltam a PSZ és az RMPSZ szakmai együttműködésének lehetőségeiről, illetve a Román Pedagógus Szakszervezet erdélyi vezetőivel történő kapcsolatfelvételről.

A záróünnepségen átadtam azt az üdvözletet, amelyet Magyarország Kormánya nevében Dr. Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár írt alá.

Tekintse meg a képeket!

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke