Hírek

Lapszemle 2018. november 16. Stratégák és stratégiák

Lapszemle 2018. november 16. Stratégák és stratégiák

November 10.

Folytatódik a szakképzés átalakítása

További változtatásokat tervez a kormányzat a szakképzésben, többek között bevezetnék a kancelláriarendszert a szakképzési centrumokban, valamint átalakítanák a szakgimnáziumokat is. A Pedagógusok Szakszervezete több átgondoltságot és egyeztetést szeretne, a törvényjavaslat visszavonását kérik.

https://infostart.hu/belfold/2018/11/10/folytatodik-a-szakkepzes-atalakitasa

 

Igyekeznek csökkenteni a pedagógusok terheit

Csökkenteni szeretnék a pedagógusok terheit, és igyekeznek az előírt órakeretet 24 órára levinni – minderről Maruzsa Zoltán beszélt egy konferencián, ahol Új utak a változásban címmel tartott előadást.

https://magyaridok.hu/belfold/igyekeznek-csokkenteni-a-pedagogusok-terheit-3654833/

 

Tanári fizetések és óraszámok: eddig 3800-an írták alá a PDSZ petícióját

Eddig 3800-an írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) petícióját. A szervezet azt kéri a kormánytól, hogy emelje a tanári bértábla alapját jelentő vetítési alapot, és rendezze a kötelező óraszámok kérdését.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/10/PDSZ_peticio_alairok_szama_9JHNNG#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_10

 

A CEU rektorhelyettese visszaszólt a Magyar Időknek: Nem lehet szó nélkül hagyni a csúsztatásokat

Míg néhány hónapja mindenki „gender studies” szakértő volt, most hirtelen többen oktatási szakembereknek képzelik magukat – írja közösségi oldalán Fodor Éva.

https://hvg.hu/itthon/20181110_A_CEU_rektorhelyettese_visszaszolt_a_Magyar_Idoknek_Nem_lehet_szo_nelkul_hagyni_a_csusztatasokat?s=hk

 

Jó reggelt: az MNB beleszállt a kormány oktatáspolitikájába

Átfogó reformokat sürget frissen publikált Növekedési jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak érdekében, hogy a gazdaság érdemben folytatni tudja felzárkózását Ausztriához képest – írta meg a Zoom.hu.

https://merce.hu/2018/11/10/jo-reggelt-az-mnb-beleszallt-a-kormany-oktataspolitikajaba/

 

Folyamatosan bővülő honvédelmi oktatás

Debrecen után hamarosan egy újabb honvédségi szakközépiskola alakulhat Hódmezővásárhelyen, és a kadétképzés is több helyszínen érhető már el, mint korábban – mondta lapunknak Takács Attila dandártábornok. Beszélt arról is, hogy a területvédelmi tartalékos rendszer segíthet elmélyíteni a fiatalok szociális érzékét.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133164/Folyamatosan_bovulo_honvedelmi_oktatas

 

„Szemléletváltást az oktatásba!” – interjú Matolcsy Miklóssal

A XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia helyszínére, Hajdúszoboszlóra érkezett a Mobil Digitális Iskola (Mobidik) speciális országjáró okos tanterme. Ennek apropóján Matolcsy Miklóst, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

http://tantrend.hu/hir/szemleletvaltast-az-oktatasba-interju-matolcsy-miklossal

 

November 11.

 

Bevezetnék a kancellária-rendszert a szakképzési centrumokban

Bevezetnék a kancellária-rendszert a szakképzési centrumokban, és átalakítanák a szakgimnáziumokat – a kormány terveiről Pölöskei Gáborné beszélt az Inforádiónak.

A kancellári rendszer bevezetéséről nyilatkozott a PSZ szakértője, Palotás József a HírTv-nek is, a 2018. november 11-én (a kiadott közlemény alapján).  Ezen a linken a nyilatkozatnak csak az írott változata érhető el.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/bevezetnek-a-kancellaria-rendszert-a-szakkepzesi-centrumokban-2471379

A Pölöskei Gáborné és Palotás József nyilatkozatából készült összeállítás 10 perc 10 mp-nél kezdődik. (híradó, 2018. november 11., 12 órás híradó) 

https://hirtv.hu/

 

Tüntetés: Közös fellépés hazánk és népünk felszabadításáért!

https://olkt.hu/tuntetes-kozos-fellepes-hazank-es-nepunk-felszabaditasaert/

 

Ha ez így megy tovább, nem marad az országban egyetemista

2005-től folyamatosan esik a felsőoktatásban részt vevők száma – az Átlátszó elemzése.

http://nyugatifeny.hu/2018/11/11/ha-ez-igy-megy-tovabb-nem-marad-az-orszagban-egyetemista

 

November 12.

 

Szülők a tanárhiányról: bölcsész tanít matematikát, tesitanár magyart

Nincs országos tanárhiány, teljesen természetes a fluktuáció – állítja a Klebelsberg Központ. A Szülői Hang több mint ötezer szülő részvételével készített, a 24.hu-n bemutatott  felméréséből azonban kiderül, a pedagógushiány már sok helyen a hatékony tanulás lehetőségét is megvonja a diákoktól. Matematika- és angoltanításban már kritikus a helyzet.

https://24.hu/kozelet/2018/11/12/szuloi-hang-felmeres-tanarhiany/

 

A pedagógusok lehetőségei a pályaorientációban

A jelenkor iskolarendszere különösen nagy kihívást jelentő időszakot él meg pályaorientáció szempontjából, hiszen a technológiai fejlődésnek köszönhetően olyan szakmákra kell felkészítenie a fiatalokat, amik nem is léteznek az iskola elkezdésekor vagy jelentősen megváltoznak az okos eszközök miatt. Ez a tendencia változást hoz a pályaorientációt végző pedagógus szerepeiben és lehetőségeiben.

http://tantrend.hu/hir/pedagogusok-lehetosegei-palyaorientacioban

 

Hiányzó tanárok – Ezért baj, ha nincs elég jó pedagógus az iskolákban

Furcsa dolog az idő. Van az úgy, hogy összesűrűsödik, és nagyon sok minden történik egyszerre. Máskor pedig meghajlik, és hirtelen nyilvánvalóvá válik valami, ami korábban rejtve volt. De a legfontosabb most mégiscsak ez a tulajdonsága: az idő senkinek nem olyan fontos, mint a gyereknek. Neki nincs ideje kivárni a változásokat. Neki most kell felnőnie, tanulnia, a mostani körülményekből kell a legtöbbet kihoznia. Neki az „itt és most” az egyetlen esélye. Ezért különösen súlyos probléma, ha az iskolákban nincs elegendő- és szakmailag-emberileg „elég jó” pedagógus. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.

https://wmn.hu/ugy/49724-hianyzo-tanarok--ezert-baj-ha-nincs-eleg-jo-pedagogus-az-iskolakban

 

Mindent a figyelemért? – avagy Harry Potter és a „latin” tacskó

Egy indiai jogi egyetemen a Harry Potter-könyvek egy-egy történetével készítik fel a hallgatókat a kreatív gondolkodásra. Írásunkban ennek nyomán igyekeztünk néhány gondolatot összegyűjteni a tanulók motiválásáról és figyelmük felkeltéséről.

http://tantrend.hu/hir/mindent-figyelemert-avagy-harry-potter-es-latin-tacsko

 

Az oktatásban is megkezdődött a digitalizáció

„Legalább 30 éve nem volt olyan fejlesztés az oktatásban, mint amely az elmúlt években európai uniós és hazai költségvetési forrásokból elkezdődött” - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián Hajdúszoboszlón. Az államtitkár arról is beszélt, hogy elkezdődött a digitalizáció alkalmazása a köznevelésben is.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/europai-unios-fejlesztesekert-felelos-allamtitkar/hirek/az-oktatasban-is-megkezdodott-a-digitalizacio

 

Navracsics Tibor: két stratégia közül kell választani

A ma oktatása a jövő versenyképessége is; az, hogy milyen színvonalon zajlik az oktatás egy adott országban, alapvetően meghatározza a következő nemzedékek versenyképességének minőségét, de magának a társadalomnak a minőségét is - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagja a Versenyképes oktatás 2018 - Fókuszban a pályaorientáció című konferencián.

https://infostart.hu/belfold/2018/11/12/navracsics-tibor-ket-strategia-kozul-kell-valasztani

 

Fake news a 2019-es érettségin: újabb tételsor látott napvilágot

 Egyre több tantárgy 2019-es érettségi tételeit hozza nyilvánosságra az Oktatási Hivatal, amelynek az oldalán már a jövő májusi mozgóképkultúra és médiaismeret érettségi gyakorlati feladatait is megtaláljátok.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/11/12/mozgokepkultura_erettsegi_2019_gyakorlati_f_S9KDHN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_12

 

Forradalmasíthatják az oktatást: ezen az egyetemen már hologramos tanárok tartják az előadásokat

A valóban jelenlévő pedagógusok mellett hamarosan hologram révén megjelenített tanárok is tartanak majd órákat a londoni Imperial College-ben. Az új technika kiötlői szerint óriási lendületet adhat az oktatásnak, és a hagyományos előadásokat is vonzóbbá teheti.

http://faktor.hu/faktor-hologramos-tanarok-fognak-orakat-tartani-londoni-egyetemen-latjak-ha-nem-figyel?source=hirkereso

 

A zaj 10 nem hallásra gyakorolt káros hatása

A zaj nem csupán a hallásunknak árthat. Mindenütt körülvehet bennünket: otthonunkban, lakókörnyezetünkben, az iskolában, a munkahelyen.

Az Egészségügyi Világszervezet egy csokorba szedte azokat a veszélyeket és egészségi kockázatokat, melyeknek a zaj miatt fokozottan vagyunk kitéve

http://napidoktor.hu/noi-egeszseg/a-zaj-10-nem-hallasra-gyakorolt-karos-hatasa/

 

November 13.

 

A kormány oktatáspolitikájával szemben az lenne a minimum, hogy mindenkinek legyen érettségije

Lassan széles egységfront kezd kialakulni oktatáskutató szakemberek, közgazdászok és a munkaadók érdekeit tömörítő szervezetek vezetői között arról, hogy a kötelező alapiskoláztatás egyik célja az érettségi megszerzése legyen. Csapó Benő neveléstudományi kutató a Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezett konferencián beszélt arról, hogy a népesség 95 százalékát el lehetne juttatni a középszintű érettségiig – csak akarni kellene.

https://168ora.hu/itthon/a-kormany-teljesen-elhibazott-oktataspolitikajaval-szemben-az-lenne-a-minimum-hogy-mindenkinek-legyen-erettsegije-159009

 

Hiller István: aki jön, jön, aki nem, nem

Vitaképes dokumentumnak tartja Hiller István a Nemzeti Alaptanterv tervezetét, pártja, az MSZP, valamint a Párbeszéd összefogását pedig "Európa-párti erők nyitott szövetségének" nevezte az MSZP politikusa, volt oktatási miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

https://infostart.hu/belfold/2018/11/13/hiller-istvan-aki-jon-jon-aki-nem-nem

 

"Életkorlátozó tényező": túl magasak az új NAT óraszámai az MTA szerint

Legalább egy évvel halasszák el az új Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetését – ezt javasolja a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága, amely hétfőn hozta nyilvánosságra részletes véleményét a NAT-tervezetről. Azt írják, az óraszámok túl magasak, a diákok iskolai terhelése már-már „életkorlátozó tényező”, ugyanakkor a természettudományos tárgyak háttérbe szorulása aggasztó.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/13/MTA_velemenye_az_uj_NATtervezetrol_0SGE8R#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_13

 

Egyre több figyelem jut a gyerekekre az iskolákban

Fontosnak tartja a kormány a pedagógusok megbecsülését, ők voltak az elsők, akik számára életpályamodellt és jelentős béremelést indított – emlékeztetett Rétvári Bence. Magyarország az egy pedagógusra jutó gyerekszámot tekintve jobban áll, mint az OECD-átlag – mutatott rá írásbeli válaszában az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133377/Egyre_tobb_figyelem_jut_a_gyerekekre_az_iskolakban

 

Több mint 2 ezer szülő komoly tanárhiányt lát az iskolákban

Egy online kérdőív segítségével több mint 5 ezer szülő panaszait összegezte a tanárhiányról a Szülői Hang Közösség. A civil kezdeményezés az oktatás megújítása érdekében jött létre a a 2016-os tanártüntetések hatására. Tagja a Civil Közoktatási Platformnak, amellyel a kormány nem tárgyal. 

https://index.hu/belfold/2018/11/13/tanarhiany_pedagogushiany_szuloi_hang_felmeres_gimnazium_szakkepzes_tantargy_sni_csoportbontas/

 

"Az iskolák egy részében csak parodizálják az angoloktatást"

Angolul nem rendesen tudó "angoltanárok", önálló működésre nem alkalmas iskolák - a kodifikációs eljárásba immáron bedobható, 500 véleményt szintetizáló nemzeti alaptanterv (NAT) volt a fő téma a MTA-n rendezett oktatási témájú konferencián, de újból és újból a pedagógus- és iskolahelyzet problémái jöttek elő a megszólalók.

https://hvg.hu/itthon/20181113_A_NATert_felelos_szakember_szerint_az_iskolak_egy_reszeben_csak_parodizaljak_az_angoloktatast?s=hk

 

Nem kötelező az angoltanulás az általános iskolákban, pedig ezzel mindenki jól járna

Az angol az első idegen nyelv – többek között ezt a mondatot hiányolja az új Nemzeti alaptantervből a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közoktatási Elnöki Bizottsága. Csépe Valéria, az alaptantervet kidolgozó kutatócsoport vezetője azonban úgy véli, az iskolák harmadában nincsenek meg a feltételek az angoltanításhoz. És van, ahol csak „hunglish-t” tanítanak.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/11/14/angoltanitas_E8ZGBA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_14

 

Palkovics László: A kormány a szakmák jegyzékének egyszerűsítésén dolgozik

„Míg Németországban egy 14 éves pályaválasztás előtt álló fiatal 150 szakma közül választhat, Magyarországon a választható szakmák száma meghaladja a 800-at” A kormány átláthatóvá akarja tenni a szakképzés rendszerét, ezért a következő időszakban egyszerűsítik és egyértelműsítik a szakmák jegyzékét - mondta Palkovics László az innovációs és technológiai miniszter az Európai Szakképzési Hét zárórendezvényén kedden Budapesten.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133399/Palkovics_Laszlo_A_kormany_a_szakmak_jegyzekenek_egyszerusitesen_dolgozik

 

Palkovics László úgy megy, hogy marad

Félig Debrecenbe költözik a miniszter. Megy a BMW után. A Cívishír úgy tudja, Palkovics Lászlót immár annyi feladat köti a térséghez, hogy kap egy 60 négyzetméteres irodát a Régi Városháza épületében. Kormánybiztosként a miniszter felügyeli a BMW-beruházást, az azzal összefüggő határon túli, nemzetközi kapcsolatok élénkítését, a Debreceni Egyetem műszaki képzését, a szakképzés fejlesztését.

https://24.hu/belfold/2018/11/13/palkovics-laszlo-ugy-megy-hogy-marad/

 

A Szegedi Tudományegyetem is beszállt a klímaváltozás elleni harcba

Az egyik legjelentősebb globális problémára, a növekvő szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közös kutatás-fejlesztési projektje, amely során hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejlesztenek 846,7 millió forint uniós támogatással - tájékoztatta a cég az MTI-t.

https://mfor.hu/cikkek/tudomany/a-szegedi-tudomanyegyetem-is-beszallt-a-klimavaltozas-elleni-harcba.html

 

Navracsics szeretné, ha a CEU Budapesten maradna

Az RTL Klub híradója egy konferencián tudta megszólaltatni Navracsics Tibort, aki azt mondta:  "Természetesen azt szeretném, hogy az én hazám nem eről lenne híres, hanem itt egy rendezett ügy lenne, a Közép-európai Egyetem pedig tudná folytatni a működését". 

https://alfahir.hu/2018/11/13/ceu_fidesz_navracsics_tibor

 

Öt megyében nincs egyetlen gyermekpszichiáter sem

 Amit már korábban is tudtunk: Összesen 403,75 pszichiáter dolgozik ma Magyarországon az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által fenntartott intézményekben. A gyermek- és ifjúságpszichiátrián még ennél is rosszabb a helyzet, 45,25 főállású szakorvos foglalkozik velük országszerte. Klinikai szakpszichológusból van 251 darab. Pszichiátriai (szak)ápolóból pedig 1180. Összességében már az, hogy ilyen kevés szakember van az állami egészségügyi intézményekben, aki pszichiátriai betegekkel foglalkozik, önmagában szörnyen aggasztó.

Csak hogy érezzük ennek a súlyát: hazánkban átlagosan 17.000 felnőttre jut jelenleg egy pszichiáter. Akkor lesz viszont igazán riasztó a helyzet, ha a számokat egy kicsit jobban megpiszkáljuk. Akkor ugyanis kiderül, hogy a 45,25 gyermek- és ifjúságpszichiátrián dolgozó szakorvos hogyan oszlik el az országban.

https://merce.hu/2018/11/13/akkor-ennyit-a-vilagszinvonalu-egeszsegugyrol-ot-megyeben-nincs-egyetlen-gyermekpszichiater-sem/

 

Arra kérik a gyermekorvosok a szülőket, hogy ne verjék a gyereküket

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége frissítette a testi fenyítésről szóló hivatalos álláspontját, és ebben minden eddiginél határozottabban foglalt állást a gyerek megverése, megütése ellen.

https://magyarnarancs.hu/lelek/arra-kerik-az-orvosok-a-szuloket-hogy-ne-verjek-a-gyerekuket-115001

 

November 14.

 

Magyarországon oktatni talán, integrálni biztos nem lehet finn módra

A hazai közoktatás állapotának a felmérésére, valamint annak megújítására vállalkozott oktatás-módszertani kutatási programjával a Magyar Tudományos Akadémia, noha ez szigorúan véve nem feladata. A kutatási programra az MTA összesen 800 millió forintnyi keretösszeget különített el, amelyre szakmódszertani kutatókból és gyakorló pedagógusokból álló kutatócsoportok pályázhattak. Az akadémiai program most érkezett félidejéhez, ebből az alkalomból a kutatócsoportok szakkonferencián adtak számot eddigi eredményeikről és további terveikről. 

https://qubit.hu/2018/11/14/magyarorszagon-oktatni-talan-integralni-biztos-nem-lehet-finn-modra

 

Spanyolviasz helyett

Egy dunakanyari iskola tanárai látogatást tettek Finnországban az ottani közoktatást tanulmányozandó. Évtizedek óta lehet tudni, hogy a finn oktatási rendszer kiváló (a 2016-os összesített PISA-rangsorban második Európában, első Észtország – előkelő rokonok), hogy gyerekközpontú, hogy nem nyomja agyon a személyiséget, hogy decentralizált, hogy minden állami iskola közel egyforma minőségű (nincs elit-, ahogy nincs deklasszált állami suli sem), hogy nem mazsoláz ki, nem szegregál, hanem kiegyenlít, hogy nem a felülről lefelé erőltetett tudásátadást hangsúlyozza, hanem a kooperáción alapuló együttes munkát, hogy a tanároknak nagy az oktatási szabadsága, meg vannak becsülve, ezért nem kontraszelektáltak, stb., stb. Tehát röviden nem 19. századi, hanem 21. századi iskola a finneké.

https://alapblog.hu/spanyolviasz-helyett/

 

Új oktatási stratégiát harangoz a kormány, miközben lehet, hogy a NAT csúszik

Új innovációs stratégián, és ehhez igazodva új oktatási stratégián dolgozik a kormány, ami jövő tavaszra készülhet el – jelentette be Bódis József oktatási államtitkár kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közoktatási konferenciáján. Mint mondta, a kiemelt beavatkozási pontok közé tartozik az alapkészségek fejlesztése, a nyelvi tanulás erősítése, a digitális taneszközök és tankönyvek elterjesztése, a pedagógusképzés fejlesztése, valamint az új Nemzeti alaptanterv (Nat) bevezetése.

https://nepszava.hu/3015020_uj-oktatasi-strategiat-harangoz-a-kormany-mikozben-lehet-hogy-a-nat-csuszik

 

„A leölésben a diákok is segédkezhettek” – büntettek az iskolai állatboncolásért

A közpénzből fenntartott gimnáziumnak kell végül bírságot fizetnie, amiért a biológia-szakkörben állatokat – köztük egy még élő kiscsibét – boncoltak tizenéves diákok, derül ki a hvg.hu birtokába került kormányhivatali határozatból. A rendőrség korábban megszüntette a nyomozást, a hatóság viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy egy állami oktatási intézményben állatokat öljenek le „elfogadható ok nélkül”. A szakkört vezető tanár is megszólalt, szerinte egy húsevő társadalomban mindez „üres és visszataszító” képmutatás.

https://hvg.hu/itthon/20181114_Az_allatok_leoleseben_a_diakok_is_segedkezhettek__buntettek_az_iskolai_boncolasert?s=hk

 

Meglepődne, ha tudná, hogy mennyi tanár hiányzik a szektorból

A kormány szerint nincs pedagógushiány, a szülők szerint van - mégpedig országos. Ez derül ki abból a több, mint ötezer szülő megkérdezésével készült felmérésből, amelyet a Szülői Hang Közösség készített. A tanárhiány a szülők szerint az oktatás rovására megy: a válaszadók csaknem harmada számolt be ugyanis arról, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból a gyermeke iskolájában.

http://www.atv.hu/belfold/20181113-meglepodne-hogy-menyi-tanar-hianyzik-a-szektorbol/hirkereso

 

"Ez csak a jéghegy csúcsa": a PDSZ szerint sokkal nagyobb a tanárhiány, mint amit a statisztika mutat

A betöltetlen tanári álláshelyek ismertté vált száma csak a jéghegy csúcsa – így reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Szülői Hang felmérésének eredményére. A több mint ötezer szülő megkérdezésével készített kutatásból kiderül: nemcsak a kisebb településeken, a fővárosban is jelentős a tanárhiány.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/14/tanarhiany_PDSZ_Szuloi_Hang_2X331F#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_14

 

Jótékonyságból jeles: a robotika oktatást protezsálja az Aptiv

Az Aptiv Services Hungary Kft. (korábban Delphi) 1,8 millió forintot adományozott a Digitális Tudásért Alapítványnak.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/adomany_aptiv_logischool

 

Több egyetemen is sztrájkolnak – percről percre a Mércén

 Az ELTE TÁTK-n hirdettek meg egyetemi sztrájkot a mai napra a tudomány szabadsága, az oktatási szabadság védelmében és a társadalmi nemek szak megszüntetése elleni tiltakozásként. A sztrájkhoz több más tanszék, sőt oktatók és diákok is csatlakoznak.9-kor a CEU-tól vonulnak át diákok az ELTE TÁTK-ra, hozzájuk 9 óra 30 perckor csatlakoznak a corvinusos diákok. Az ELTE TÁTK-n 10 órakor kezdődik a sztrájk, 16 órától pedig Hallgatói Fórumot tartanak. Az órákat nem tartják meg, helyette az oktatók a sztrájk témáit érintő kérdésekben tartanak előadásokat.

https://merce.hu/2018/11/14/tobb-egyetemen-is-sztrajkolnak-percrol-percre/

https://magyarnarancs.hu/belpol/veszelyben-vannak-az-egyetemeink-kozos-egyetemi-sztrajknapot-tartanak-115019

 

Középiskola-választás előtt álltok? Ilyen az oktatás a Waldorf-iskolákban

Hogyan zajlik az oktatás egy Waldorf-iskolában, és miben tér el a Waldorf-pedagógia a "hagyományos" módszerektől? Itt vannak a legfontosabb infók azoknak a diákoknak és szülőknek, akik Waldorf-középiskolát választanának.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/14/waldorfiskolak_VQ9HGK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_14

 

A gimnáziumok és szakgimnáziumok 64 százaléka kér központi írásbelit a felvételihez

425 intézmény írta elő egy vagy több feladatellátási helyén a hozzájuk jelentkező tanulóknak a központi írásbelin való részvételt – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

https://magyaridok.hu/belfold/a-gimnaziumok-es-szakgimnaziumok-64-szazaleka-ker-kozponti-irasbelit-a-felvetelihez-3670760/

 

Karrierorientációs program – ahol a középiskolások és a vállalatok találkoznak

A mai kor iskolájának a jövő szakmáira kell felkészítenie a fiatalokat, olyan feladatokra, amiket jelenleg elképzelni is nehezen tudunk. Az oktatás és a munkaerőpiac közötti különbséget hidalja át az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által létrehozott Karrierorientációs Program azzal, hogy lehetőséget teremt a versenyszféra képviselői és a középiskolások találkozására.

http://tantrend.hu/hir/karrierorientacios-program-ahol-kozepiskolasok-es-vallalatok-talalkoznak

 

Tízmilliárd forintból újítottak fel szociális és gyermekvédelmi intézményeket

Az országban 140 helyszínen összesen mintegy tízmilliárd forintból újultak meg szociális és gyermekvédelmi intézmények, illetve végeztek el energetikai korszerűsítést – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/11/14/tizmilliard-forintbol-ujitottak-fel-szocialis-es-gyermekvedelmi-intezmenyeket?source=hirkereso

 

Ismét fiatal pedagógusokat díjazott a BME

Tizedik alkalommal jutalmazta a tehetséggondozásban példamutató, reál szakos, 50 év alatti pedagógusokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alapítványa, a Pro Progressio.

http://orientpress.hu/cikk/2018-11-14_ismet-fiatal-pedagogusokat-dijazott-a-bme

 

Nem várt következménye lett a menzai sómennyiség csökkentésének

Többet vacsoráznak a gyerekek, amióta csökkentették a só mennyiségét az iskolai menzákon. A bőséges vacsora árthat a gyermek egészségének.

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20181114/menza-so-mennyiseg-csokkentes-gyerekek-vacsora/

 

Egészséges ételek hazai alapanyagokból

Magyarország - Magyar termékekből egészséges, mégis finom ételek – ez a jelmondata a hazai iskolai menzák többségét ellátó Hungast cégcsoportnak. A társaság szakemberei ügyelnek arra, hogy még a menzareform szigorú szabályai mellett is olyan ételek kerüljenek a gyerkőcök elé, amelyeket szívesen fogyasztanak. De nem csak az ízekre, az alapanyagokra is odafigyelnek: ráadásul lehetőség szerint kizárólag hazai, megbízható beszállítóktól szerzik be az ebédnek, uzsonnának valót.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/egeszseges-etelek-hazai-alapanyagokbol/we2mlqv?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A kormányzat fő célja, hogy helyben tartsa a határon túli magyarságot

Fontos, hogy a diaszpóra magyarsága megismerje Magyarország programjait, kiemelten a családpolitika terén – jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

https://magyaridok.hu/belfold/a-kormanyzat-fo-celja-hogy-helyben-tartsa-a-hataron-tuli-magyarsagot-3669707/

 

Sztrájkolnak a magyar egyetemeken

Az oktatási szabadság védelmében és a társadalmi nemek szak megszüntetése ellen tiltakoznak.

http://www.atv.hu/belfold/20181114-sztrajkolnak-a-magyar-egyetemeken/hirkereso

https://magyarnarancs.hu/belpol/veszelyben-vannak-az-egyetemeink-kozos-egyetemi-sztrajknapot-tartanak-115019

 

KSZSZ: Szakszerű, jogszerű és humánus legyen a kényszerű létszámleépítés!  

A kormány 2018. október 29-én éjjel adta közre a központi közigazgatásban végrehajtandó létszámleépítésről szóló határozatát. A határozat címe „a közigazgatás modernizációja érdekében szükséges intézkedések”. A határozat címe modernizációról, a valóságos tartalom pedig felmentésről, felmondásról és ezekkel kapcsolatos intézkedésekről szól. Álláspontunk szerint a modernizációra valóban szükség lenne, ami feladatcsökkenést, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést és jelentős hatáskör decentralizálást jelentene. Ezeket követően lehetne a létszámcsökkentést végrehajtani a tíz éve befagyasztott közszolgálati bérek 50 %-os emelésével összekötve.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/16004-kszsz-szakszeru-jogszeru-es-humanus-letszamleepitest

 

November 15.

 

Az oktatási államtitkár szerint csak a fizetésért megy valaki pedagógusnak

A Magyar Tudományos Akadémia a hazai közoktatás felmérése, illetve megújítása céljából indított egy oktatás-módszertani kutatást, amelyre szakmódszertani kutatókból és gyakorló pedagógusokból álló kutatócsoportok pályázhattak. A program most ért félidejéhez, ezért a kutatócsoportok egy konferencián számoltak be eddigi eredményeikről.

https://merce.hu/2018/11/14/az-oktatasi-allamtitkar-szerint-csak-a-fizetesert-megy-valaki-pedagogusnak/

 

Több évvel el kell halasztani az új tanterv bevezetését a PDSZ szerint

 Kevés lenne a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által javasolt egyéves halasztás - írja az új Nemzeti alaptanterv bevezetéséről a PDSZ közleményben. „Nem lehet ugyanis kellő előkészítés híján bevezetni az oktatás tartalmi módszertani megújítását, mert egy ilyen eljárás – megerősítve az MTA álláspontját - ellenhatást fog kiváltani, és hosszú időre vissza fogja vetni a közoktatás modernizálását” - írják.

https://szakszervezetek.hu/hirek/16006-tobb-evvel-el-kell-halasztani-az-uj-tanterv-bevezeteset-a-pdsz-szerint

 

Itt találjátok az írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák listáját

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a felvételi tájékoztatókat és írásbeli vizsgahelyszínek keresőjét.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/15/kozepiskolai_felveteli_POFDKH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_15

 

„Kékgalléros szakmunkásokká fokozták a pedagógusokat, miközben teljesen szétzuhan a társadalom” 

Súlyos tanárhiány feszíti a hazai közoktatást. A mélyben gyökerező problémák egészen messzire visznek, távolban egy teljesen szétzuhanó társadalom sejlik fel, amely egymással semmilyen kapcsolatban nem lévő csoportokra bomlik – mondta a Zoom.hu-nak Radó Péter oktatáskutató.

https://szakszervezetek.hu/hirek/16009-kekgalleros-szakmunkasokka-fokoztak-a-pedagogusokat-mikozben-teljesen-szetzuhan-a-tarsadalom

 

Elhagyja a tanári pályát a pedagógus, aki élő állatokat boncoltatott a diákjaival

Azt is elismerte, hogy nem a megfelelő módszerrel dolgozott akkor.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/elhagyja-a-tanari-palyat-a-pedagogus-aki-elo-allatokat-boncoltatott-a-diakjaival/

 

Digitalizáció segíti a pénzügyek oktatását

E-learning platformon elérhető pénzügyi tananyagot fejlesztett ki a Pénziránytű Alapítvány, tapasztalva, hogy a diákok figyelmét sokkal inkább felkeltik a digitális oktatási eszközök.

https://privatbankar.hu/karrier/digitalizacio-segiti-a-penzugyek-oktatasat-322829

 

Óvatos ombudsmani válasz a genderszakok ügyében

Egyensúlyt kell teremteni a jogos igények és az anyagi eszközök között. Az állam kötelessége és joga annak meghatározása, hogy a társadalom szempontjából mely képességek fejlesztése szükséges állami eszközökből felsőfokú oktatással – írta Székely László a genderszakok megszüntetését kifogásoló Szél Bernadettnek.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133574/Ovatos_ombudsmani_valasz_a_genderszakok_ugyeben

 

Mit adott nekünk az Európai Unió?

Eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól, vízvezetékhálózattól? Egy új internetes oldalról kiderül.

https://index.hu/kulfold/ep/2018/11/15/mit_adott_nekunk_az_europai_unio/#

 

November 16.

 

Új Nemzeti Alaptanterv: az MTA és a PDSZ is halasztást kér

Az akadémikusok egy évvel, a pedagógusok több évvel elhalasztanák az új Nemzeti Alaptanterv bevezetését. A kormány hajlik az előkészítés meghosszabbítására.

https://infostart.hu/belfold/2018/11/16/uj-nemzeti-alaptanterv-az-mta-es-a-pdsz-is-halasztast-ker

https://www.penzcentrum.hu/karrier/nemzeti-alaptanterv-a-pedagogusok-halasztast-kernek.1072078.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Tanulj szabadon, taníts szabadon – Élmény, humor, „hülyeség”  

A Felelős szülők Iskolájának rendezésében november 21-én 18 órakor a Villányi úti Konferencia Központban kerül sor erre az interaktív előadásra. Azonban ez nem csak egy előadás, hanem tréning és kerekasztal beszélgetés is, melyben élményeket és módszereket találsz ahhoz, hogy megőrizd a kíváncsiságod és tudj, szeress tanulni, kérdezni és felfedezni… és ebben segíteni tudj gyermekednek is! Mert tanulni lehet fejen állva is!

http://tantrend.hu/hir/tanulj-szabadon-tanits-szabadon-elmeny-humor-hulyeseg

 

Magyar pedagógus-továbbképző központ jöhet létre Romániában

Magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról döntött csütörtökön a román kormány, az új intézmény Nagyváradon fog működni - közölte csütörtöki hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

https://profitline.hu/Magyar-pedagogus-tovabbkepzo-kozpont-johet-letre-Romaniaban-385827