Hírek

Lapszemle 2018. november 9. A gyerek az első!

Lapszemle 2018. november 9. A gyerek az első!

November 1.

 

Kétfejűek lesznek a szakképzési centrumok: oda is jönnek a kancellárok

Semmit nem tehet a főigazgató a kancellár nélkül, aki fölött csak a miniszter áll.

https://hvg.hu/itthon/20181101_Ketfejuek_lesznek_a_szakkepzesi_centrumok_oda_is_jonnek_a_kancellarok

 

November 2.

 

De mit is értünk stílus alatt?

A Capa Központ Thirtythree kiállítása a fotográfia új horizontjai alcímet viseli és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia Tanszékének elmúlt három évtizedére tekint vissza 46 fotós képein keresztül, hogy megfejtse, mit is értünk valójában MOME-stílus alatt.

https://index.hu/nagykep/2018/11/02/de_mit_is_ertunk_stilus_alatt/

 

November 3.

 

Trükköznek a statisztikákkal, de a tanárhiány nem csökken

A Klebelsberg Központ és a tankerületek is elismerték, hogy még októberben is több mint ezer betöltetlen pedagógus álláshely volt szerte az országban. A szakszervezet szerint ez csak a jéghegy csúcsa.

https://nepszava.hu/3013427_trukkoznek-a-statisztikakkal-de-a-tanarhiany-nem-csokken

 

November 4.

 

Ahh, nem sok, csak közel 1300 tanár hiányzik az iskolákból...

A Népszava közérdekű adatigényléssel szerezte meg 60 tankerülettől, majd összesítette a betöltetlen pedagógus álláshelyek számát. Az egyenként történő adatigénylésnek az volt az oka, hogy a Klebelsberg Központ kicsit csuklózott és elutasította a napilap adatkérését, arra hivatkozva, hogy nekik nincsenek adataik, mert közvetlenül egy iskolát sem tartanak fenn. Mintha egy Klebelsberg Központnak nem lenne kutyakötelessége tudnia, hogy hány tanár hiányzik a rendszerből. Egy normális országban tulajdonképpen nekik kellene a legjobban tudni és ismerni az oktatás problémait! Nem is értjük, hogy miért fizetjük őket, ha még ezt sem tudják…

https://zsurpubi.hu/cikk/6363-ahh-nem-sok-csak-kozel-1300-tanat-hianyzik-az-iskolakbol.../

 

November 5.

 

Oktatás: nem gyermeknek való vidék

Mennyire készítjük fel a magyar tanulókat a boldog jövőre? – erre a kérdésre kereste a választ Lannert Judit a Tárki Társadalmi Riport 2018 című kiadványában. A válasz röviden: semennyire. Az oktatással foglalkozó tanulmány címe árulkodó: "nem gyermeknek való vidék", a felnőttek pedig már nem kérnek belőle. Motiválatlanság, új módszerek hiánya, lemorzsolódás – ez a valóság.

https://hvg.hu/itthon/20181105_Jovosokkos_allapotban_van_a_magyar_tarsadalom?s=hk

 

Szombati iskola: fontos kérdést tett fel a PDSZ, válaszolt a minisztérium

Miért kell iskolába járniuk a diákoknak azokon a szombatokon, amikor a munkahelyeken olyan napot „dolgoznak le”, amely tanítási szünetre esett? Ezt a kérdést tette fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a minisztérium pedig válaszolt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/5/PDSZ_szombati_tanitasi_nap_FI16EF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_5

 

Pompásan időzített iskolafelújítás: kibontott tető alatt tanulnak a diákok

Rejtély, miért a nyári szünet végén kezdték felújítani az egri tankerülethez tartozó ostorosi iskola tetőszerkezetét: a munka húzódik, a gyerekek az őszi szünet után sem vehették birtokukba az épületet.

https://nepszava.hu/3014103_pompasan-idozitett-iskolafelujitas-kibontott-teto-alatt-tanulnak-a-diakok

 

Még mindig sok az álláshirdetés

November elején országszerte még mindig több mint 600 tanárt keresnek a Klebelsberg Központ által fenntartott és működtetett iskolákba a Közszolgálati Állásportálon található álláshirdetések alapján.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/5/allami_iskola_pedagogus_MY955H#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_5

 

Digitális korszak: iskolák és dilemmák  

A parlament nyári döntésének következtében az idei tanévtől kezdve Franciaországban (és a francia fennhatóság alá tartozó országokban) tilos az iskolákban mobiltelefont használni, ahogy arról a TanTrend már korábban is  cikkezett.  Mi történt azóta? Mik a benyomásai rövidtávon az oktatás szereplőinek?

http://tantrend.hu/hir/digitalis-korszak-iskolak-es-dilemmak

 

„Az ország prosperitásával kapcsolatos bűncselekmény, ha ezt nem tesszük meg...”

„A magyar társadalom, Alvin Toffler jövőkutató szavaival élve »jövősokkos« állapotban van; ha tehetné, megállítaná az idő kerekét, és a fiatalok jövőjeként legszívesebben saját múltját képzelné el”

https://444.hu/2018/11/05/az-orszag-prosperitasaval-kapcsolatos-buncselekmeny-ha-ezt-nem-tesszuk-meg?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-orszag-prosperitasaval-kapcsolatos-buncselekmeny-ha-ezt-nem-tesszuk-meg

 

Indítson magánegyetemet az MTA!

Néhány akadémikus tervezetet akar benyújtani a Magyar Tudományos Akadémia december 6-i rendkívüli közgyűlésére. Azt javasolják, hogy kezdeményezzék az MTA szerves beépülését a magyar felsőoktatás rendszerébe – derül ki a 168 Óra birtokába került tervezetből.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/5/MTA_maganegyetem_J8HDZS

 

Az Oktatási Hivatal közvetlenül is kérhet majd információkat Amerikából a CEU-ról

A kormány a felsőoktatási törvény módosítását tervezi, a javaslatot már benyújtották a parlamentnek. Ennek egyik passzusa lehetővé teszi az Oktatási Hivatal számára, hogy közvetlenül kérjen információkat külföldi egyetemekről. Azaz, adott esetben arról, hogy a CEU teljesítette-e Amerikában a felsőoktatási törvény követelményeit.

http://www.atv.hu/belfold/20181105-az-oktatasi-hivatal-kozvetlenul-is-kerhet-majd-informaciokat-amerikabol-a-ceu-rol/hirkereso

 

Trócsányi szerint tárgyalhatnak a CEU-val

A kormány nem szereti, ha zsarolják – mondta a miniszter.

Aláírja-e a kormány a CEU-ról szóló megállapodást – kérdezte Kunhalmi Ágnes (MSZP). Felidézte az előzetes tárgyalásokat, és azt mondta, hogy a megállapodás-tervezet megszületett. A CEU a feltételeket teljesítette, a Bard College-dzsal a szerződést megkötötték, a képzések elindultak – mondta. Idézte a CEU rektorát, aki az intézmény bizonytalan helyzete miatt kilátásba helyezte, ha december 1-jéig nem írják alá megállapodást, az amerikai akkreditációjú képzéseket Bécsbe költöztetik.

https://vs.hu/kozelet/osszes/trocsanyi-szerint-targyalhatnak-a-ceu-val-1105?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

 

November 6.

 

Ünnepségsorozattal készül a Pedagógusok Szakszervezete fennállásának 100. évfordulójára

Centenáriumot ünnepel a Pedagógusok Szakszervezete. Jogelődje, a Magyarországi Tanítók Szakszervezete (MTSZ) 1918. december 30-án alakult meg Budapesten: a régi képviselőház üléstermében, a Bródy Sándor utca 8. szám alatt tartotta végleges alakuló ülését az MTSZ.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3630/uennepsegsorozattal-keszuel-a-pedagogusok-szakszervezete-fennallasanak-100-evfordulojara

 

Centenáriumi kiállítás

A PSZ budapesti székházában november 6-án nyílt centenáriumi kiállításról és a Fasori esték rendezvényéről beszámoló a honlapon, ahol a fényképek is elérhetők (az érdi VMG kórusa - színvonalas, vastapssal jutalmazott - előadásáról is készültek képek, de azok akkor hozhatók nyilvánosságra, ha minden szülőtől megérkezik a hozzájáruló nyilatkozat.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3631/kiallitas-nyilt-a-psz-szekhazaban

 

Szolidaritási nyilatkozat

A Pedagógusok Szakszervezete egyetért a LIGA Szakszervezetek és a MASZSZ által 2018. november 6-ra szervezett demonstráció céljaival, követeléseivel.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3629/szolidaritasi-nyilatkozat

 

A cafetériáért tüntetnek ma a szakszervezetek

A szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy januártól ne szűnjenek meg a családokkal kapcsolatos juttatások.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-cafeteriaelemek-megmaradasaban-biznak-a-szakszervezetek-2-1184567/

 

Módosító javaslatok a nyelvi képzések hatékonyságának javítására

Több pontos módosító javaslatot fogalmazott meg a Nemzeti Alaptantervhez a Nyelvtudásért Egyesület. A szervezet szerint nem adott minden feltétel ahhoz, hogy az idegennyelv-oktatásra vonatkozó célkitűzések megvalósuljanak. Az egyesület elnöke fontosnak tartja, hogy meg lehessen őrizni az idegennyelv-tankönyvek széles kínálatát. Több kiadvány akkreditációja ugyanis idén jár le. Ezeket azonban csak akkor lehet pótolni, ha megszületett az új NAT, ez alapján elfogadták az új kerettanterveket, és végül ezekre alapulva meghirdették a pályázatokat, amelyekben a kiadók kérhetik kiadványaik tankönyvlistára kerülését.

https://infostart.hu/belfold/2018/11/06/surgos-beavatkozast-varnak-a-nyelvtankonyvek-ugyeben

 

PDSZ: Sokkal nagyobb a tanárhiány a hivatalosan beismertnél

Harmadával is kevesebb lehet a tanár a hazai iskolákban, mint, amennyi az oktatási rendszer kedvező működéséhez szükséges – erről beszélt a Klubrádióban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=216212

 

A szakképzésre is kiterjeszthetik a kancellári rendszert

A felsőoktatásban már jól működő intézmény mintájára a szakképzésben is bevezetheti a kormány a kancellári rendszert – derült ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott törvényjavaslatból.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132773/A_szakkepzesre_is_kiterjeszthetik__a_kancellari_rendszert

 

Új tantárgy az iskolákban: pénzügyi jártasság

A nemzeti alaptanterv részévé tenné a pénzügyi jártasság oktatását Varga Mihály.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/uj-tantargy-az-iskolakban-penzugyi-jartassag-2471251?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Rangsor: az öt legjobb alapítványi gimnázium

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a fővárosi Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium, valamint az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium vezeti a HVG alapítványi középiskolákról készített 2019-es rangsorát.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/6/kozepiskolai_rangsor_2019_alapitvanyi_iskol_IS5XR5#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_6

 

Hogyan szeretné megspórolni a kormány a CEU-szerződés aláírását?

Úgy tűnik, hogy a kormány szeretné "megspórolni" a CEU-megállapodást. Egy magas rangú forrás viszont az atv.hu-nak azt mondta: biztos benne, hogy a CEU-n a képzések elérhetőek lesznek jövőre is. A kulcs az Oktatási Hivatal, de akkor, ha a CEU számára a feltételek teljesítésére vonatkozó határidőket megváltoztatják - ennek egyelőre nincs jele -, vagy ha a CEU egyáltalán megfontolná a közös képzéses licencia-szerződéseket.

http://www.atv.hu/belfold/20181106-hogyan-szeretne-megsporolni-a-kormany-a-ceu-szerzodes-alairasat/hirkereso

 

A TTK dékánja lemondott a megszorítások miatt

Scheuer Gyula kancellár október 18-án az „egyes karok költségvetési hiányára” és a 2019. évi költségvetés várható alakulására tekintettel megszorításokat írt elő a Természettudományi Karnál, a Bölcsészettudományi Karnál, a Társadalomtudományi Karnál és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központnál.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/6/ELTE_TTK_dekan_V1IWWR

 

Ilyen a kormány gondoskodó létszám-csökkentése: volt, akinek az ügyfélkapun mondtak fel

Megalázó eljárások és a kormány utasításait kicselező trükkök sorát vetették be a tárca- és intézményvezetők a nagy állami leépítés során.

https://nepszava.hu/3014185_ilyen-a-kormany-gondoskodo-letszam-csokkentese-volt-akinek-az-ugyfelkapun-mondtak-fel

 

November 7.

 

Hajnal Gabriella: A gyerek az első!  

45 ezer laptopot osztottunk ki az előző évben, s a tanároknak ugyanúgy naprakész digitális eszközparkra van szükségük, mint a diákoknak – mondta el Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Köznevelés, szakképzés, pedagógusképzés – Innováció. XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia plenáris ülésén Hajdúszoboszlón. Beszámoló a 2. nap záró plenáris előadásairól.

http://tantrend.hu/hir/hajnal-gabriella-gyerek-az-elso

 

Pócs Jánosnak rajzoltattak a tanárok köszönőüzeneteket jászberényi kisiskolásokkal, mert bemehettek a Parlamentbe

A Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola 3. B. osztályának tanulói Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének szervezésében jutottak be a Parlamentbe. Ezzel még semmi baj nincsen, sőt, ha Pócs fizette a buszt és a gyerekek étkezését is, és nem az iskola, még dicséretes tett is volt.

https://168ora.hu/itthon/pocs-janosnask-rajzoltattak-a-tanarok-koszonouzeneteket-jaszberenyi-kisiskolasokkal-mert-bemehettek-a-parlamentbe-158735

 

Sok magyar diplomás dönt úgy, hogy külföldön folytatja

A diplomás magyaroknak már a 8 százaléka él külföldön – derül ki a Tárki Társadalmi Riport 2018 elvándorlásról szóló elemzéséből. Ez egyedülálló az európai országok közül: a felsőfokú végzettséggel rendelkező elvándorlók aránya itt a legmagasabb.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/7/diplomasok_kivandorlas_WNXFKK

https://hvg.hu/gazdasag/20181107_Erre_se_lehetunk_buszkek_szomoru_magyar_rekord_az_elvandorlasban

 

Túrázni szerető pedagógusoknak!

Nemcsak 30 kreditpontot gyűjthetnek össze, hanem 2019 nyarán már indíthatnak csoportot az Erdei Vándortáborokra, részesülhetnek a kísérőknek járó kedvezményekben azok a pedagógusok, akik sikeresen elvégzik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem közös gyalogos vándortábor-vezető akkreditált képzését. Már lehet jelentkezni a 30 órás tanfolyamra.

http://magyarmezogazdasag.hu/2018/11/07/turazni-szereto-pedagogusok-figyelem

 

A CEU már nem fél a kormány adójától: újra tanítanak magyarországi menekülteket

A nyár végén a bevándorlási különadó miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a CEU-n a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programot. Most, amikor a kormány Bécsig űzné az egyetemet, bejelentették, újraindul a program.

https://hvg.hu/itthon/20181107_A_CEU_visszavag_a_kormanynak_ujra_tanitanak_menekulteket?s=hk

 

„Információs sztrájk” az ELTÉ-n, akár egy hétig is tarthat

A november 14.-re tervezett akció jogilag hangsúlyozottan nem sztrájk, az összes órát megtartják, de azokon a társadalmi nemek szak megszüntetéséről, a tanszabadságról, az egyetem függetlenségének megőrzéséről beszélgetnek majd a hallgatókkal.

https://nepszava.hu/3014409_informacios-sztrajk-az-elte-n-akar-egy-hetig-is-tarthat

 

A Kárpát-medencei oktatási tér feladata, hogy összefogja a külhoni magyar fiatalokat

A magyar kormány 2010 óta azon munkálkodik, hogy létrehozza a Kárpát-medencei oktatási teret, amelynek feladata, hogy összefogja a külhoni magyar ifjúságot – jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Szepsiben, ahol köszöntőt mondott a magyar kormány támogatásából felépítendő helyi iskolaközpont szerdai ünnepélyes alapkőletételén.

https://magyaridok.hu/kulfold/a-karpat-medencei-oktatasi-ter-feladata-hogy-osszefogja-a-kulhoni-magyar-fiatalokat-3648101/

 

Magyarországi egyetem alapításáról is tárgyalt Kínában Palkovics László

Egy kínai egyetem alapítása Magyarországon eszköze lehet az államközi felsőoktatási együttműködések további erősítésének. A miniszter ennek lehetőségeiről is egyeztetett.

https://infostart.hu/kulfold/2018/11/07/magyarorszagi-egyetemalapitasrol-is-targyalt-palkovics-laszlo-kinaban

 

November 8.

 

Közlemény a kancellári rendszerről a szakképzésben

A kancellári rendszer példa nélküli változást jelentene a szakképzésben

A Pedagógusok Szakszervezete közleményt adott ki arról, hogy a szakképzésben is bevezetnék a kancellári rendszert. A PSZ kéri, vegyék figyelembe a szakmai véleményét. A közlemény a honlapon olvasható.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3632/psz-a-kancellari-rendszer-pelda-nelkueli-valtozast-jelentene-a-szakkepzesben

 

Színes diplomákat adtak át Székesfehérváron

Jámbor Ferencé megyei elnök arról nyilatkozott, neki két meghatározó pedagógusa van, most ők is emlékdiplomát kaptak. A helyi tv felvétele itt érhető el:

https://www.fehervartv.hu/video/index/25507

 

Átalakítanák a tanári képzést

A kormány tervei szerint a a pedagógusképzésben korábbra hoznák a gyakorlati tudás átadását, az egy év összefüggő iskolai tanítási gyakorlatot, a PDSZ elnöke szerint ez nem lesz elég ahhoz, hogy a munkaerőhiányt enyhítsék - számol be róla az inforadio.hu.

https://www.hrportal.hu/hr/atalakitanak-a-tanari-kepzest-20181108.html

 

Átadták a Szeged Szakképzéséért díjakat

A Szegedi Szakképzési Centrum 2016-ban, hagyományteremtő céllal alapította meg a Szeged Szakképzéséért díjat. Idén harmadik alkalommal tüntették ki azokat a kollégákat, diákot, valamint együttműködő céget, akik az elmúlt években a legtöbbet tették a szakképzés színvonalának emeléséért, az iskolák hírnevének öregbítéséért.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/atadtak_a_szeged_szakkepzeseert_dijakat_-_galeria/2578921/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Az átlagosnál is nagyobb a hiány tetőfedőkből

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége szerint a területükön lévő szakmákban az országos átlagnál is rosszabb a helyzet munkaerő utánpótlásban. A létszámhiány mellett a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az újonnan munkába állóknak nincs megfelelő szaktudása és szakirányú képzettsége. A szövetség szeretné meggyőzni a szülőket és a fiatalokat ezeknek a szakmáknak az értékéről, presztízséről, emellett segítik a fiatal szakmunkások felkészülését a szakmai versenyekre.

https://index.hu/gazdasag/2018/11/08/az_atlagnal_is_nagyobb_a_hiany_tetofedobol/

 

Pölöskei Gáborné: Fejleszteni kell a kis- és közepes vállalkozásokat

Fejleszteni kell a kis- és közepes vállalkozásokat, növelni kell a hatékonyságukat, a magyar gazdaság növekedésének fenntartása érdekében. Ebben a folyamatban pedig fontos szerepet játszik a kkv-k munkavállalóinak a képzése - mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/133026/Poloskei_Gaborne_Fejleszteni_kell_a_kis_es_kozepes_vallalkozasokat

 

Lassan kiszorul a földrajz a közoktatásból

A történelem közoktatásbeli összes óraszáma mellett (18) már most eltörpül a földrajz jelenlegi 7 órája, mely a NAT 2018-as tervezete szerint tovább csökkenne 6 órára. Ez európai összevetésben is hatalmas aránytalanság – írta az Eduline-hoz eljuttatott, az új Nemzeti alaptanterv tervezetéről szóló állásfoglalásában Szilassi Péter egyetemi docens, a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/8/Magyar_Foldrajzi_Tarsasag_NAT_N2A4PF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_8

 

A pedagógusoknak másként kell viszonyulniuk fiú diákjaikhoz

Másként kell nevelni, motiválni egy fiút, mint egy lányt, különösen vonatkozik ez az általános iskola alsó tagozatára – mondta lapunknak Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója. Hozzátette: egy felmérés szerint a férfi tanárok számának növekedésével javul a fiúk teljesítménye a közoktatásban.

https://magyaridok.hu/belfold/a-pedagogusoknak-maskent-kell-viszonyulniuk-fiu-diakjaikhoz-3646157/

 

A cafeteria nem vész el, csak átalakul 2019-ben

Közeledik az év vége, egyre égetőbb a kérdés, mi lesz jövőre a béren kívüli juttatásokkal. Merthogy lesznek, az nem kérdés. Az Edenred Magyarország segítségével eltérő munkavállaló típusokat és élethelyzeteket vázoltunk fel, hogy konkrét segítséget adhassunk a juttatások személyre szabásához, a munkatársak megtartásához. Abban ugyanis HR-szerte egyetértés van, hogy ezek az eszközök jó motiválók és a munkáltatói gondoskodás kifejezésére is alkalmasak.

https://www.hrportal.hu/hr/a-cafeteria-nem-vesz-el--csak-atalakul-2019-ben-20181107.html

 

Levelet írt az iskola igazgatójának a veronai buszbaleset sofőrje

Az iskola igazgatója a szülőknek is eljuttatta a levelet, akik még mindig nem nézhettek a buszvezető szemébe a történtek után.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/levelet-irt-az-iskola-igazgatojanak-a-veronai-buszbaleset-soforje/

 

Riasztó a lemorzsolódás a magyar egyetemeken

Tízből négy hallgató diploma és abszolutórium nélkül távozott az egyetemről – derül ki a 2010-ben kezdett, műszaki alapszakosokról készített kutatásból. Riasztóak a lemorzsolódási adatok, az esti és levelező tagozatosok közül például csak minden harmadik hallgató szerzett végzettséget, de a fizetős formában tanulók körében sem jobb a helyzet. A lemorzsolódási arány ráadásul a kormány által preferált területeken a legmagasabb.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/8/muszaki_kepzesek_lemorzsolodas_U0DZNP

 

Nagyon ideges mindenki – Lovász László: Többször felmerült bennem a lemondás gondolata

Tényleg nem jártam soha Palkovics László szobájában, csupán az előszobájában vártam rá egy órát. Ő nem volt ott, én pedig egy óra várakozás után eljöttem – nyilatkozta a 168 Órának Lovász László, reagálva az innovációs miniszter azon, lapunkban megfogalmazott bírálatára, miszerint az akadémiai elnök még egyszer sem látogatta meg az irodájában. A Magyar Tudományos Akadémia első embere arról is beszélt, hogy mi a kapcsolat a kutatások és a politikai döntések között, mire elég vezetőként két nap, 54 vagy negyvenvalahány perc.

https://168ora.hu/itthon/nagyon-ideges-mindenki-lovasz-laszlo-tobbszor-felmerult-bennem-a-lemondas-gondolata-158743

 

Bódis József: komoly lehetősége van a hallgatói normatíva emelésének

Több mint egy évtized után emelkedhet a felsőoktatási intézményekben a hallgatói normatíva a felsőoktatási törvény tervezett módosításával, 2020. február 1-től negyven százalékkal.  Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Bódis József oktatásért felelős államtitkár azt mondta: megérett a helyzet az emelésre, az ország gazdasági teljesítménye pedig lehetővé teszi azt.

https://www.echotv.hu/hirek/2018/11/08/bodis-jozsef

 

Jót ettek, ittak és szórakoztak a szombathelyi iskolaigazgatók

A Magyar utcai Németh Pál Kollégiumban rendezték meg a héten a szombathelyi iskolaigazgatók találkozóját. A családias hangulatú rendezvényen már nyugdíjas és még jelenleg is dolgozó vezetők is részt vettek.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/jot_ettek_ittak_es_szorakoztak_a_szombathelyi_iskolaigazgatok

 

Vas megyei állami gondozott gyerekek karácsonyi ajándékozásához kérik az iskolák segítségét

Nem pénzt kérnek, hanem segítséget az ajándékok beszerzéséhez, becsomagolásához.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/felhivas_karacsonyi_adakozas_gyerekek

 

Nem örökbefogadóknak való vidék

Minden hatodik örökbefogadó szülő úgy érzi, hogy a pedagógusok és a bölcsőde, óvoda, iskola körüli segítő szakemberek (pszichológus, gyógypedagógus, pedagógiai asszisztens, logopédus stb.) nagyon kevés tapasztalattal rendelkeznek az örökbefogadással kapcsolatosan.

https://hvg.hu/elet/20181108_Minden_masodik_orokbefogadot_megszol_a_kornyezete?s=hk

http://magyarhirlap.hu/cikk/133077/Ma_van_az_orokbefogadas_vilagnapja

 

Megmentette a batidai iskolát: a napokban vehette át Gyémántdiplomáját a 81 éves pedagógus, Rácz József

Hódmezővásárhely - A 81 éves vásárhelyi pedagógus, Rácz József a napokban vehette át gyémántdiplomáját. A batidai iskola megmentése, majd fejlesztése fűződik leginkább a nevéhez. Nyugdíjas éveiben szívesen kertészkedik, a szőlő a kedvence, bort is készít.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/megmentette_a_batidai_iskolat_a_napokban_vehette_at_gyemantdiplomajat_a_81_eves_pedagogus_racz_jozsef/2578720/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

November 9.

 

Radikális változás előtt állnak a szakképző iskolák

Gyökeresen átalakítaná a szakképzési centrumok struktúráját, ha valóban bevezetnék a kancellári rendszert – véli a Pedagógusok Szakszervezete.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/9/PSZ_szakkepzesi_centrumok_kancellar_O1JIPG#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_9

 

Csökkenthetik a pedagógusok kötelező óraszámát?

Igyekeznek csökkenteni a pedagógusok terheit, az előírt órakeretet 24 órára levinni – erről beszélt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár egy közoktatási konferencián.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/11/9/oraszamcsokkentes_pedagogus_JLXU85#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_9

 

Szabó Kálmán Tehetségprogram

A Szabó Kálmán Tehetségprogramot azzal a céllal alapították, hogy olyan középiskolás diákokat segítsenek hozzá a továbbtanuláshoz kötött ösztöndíjhoz, akik anyagi okokból elesnének ettől a lehetőségtől.. A regisztrációs időszak elkezdődött, ez a jelentkezés első szakasza. További tudnivalók itt:

http://www.szabokalmanprogram.hu/

 

Hogyan lehet eredményes a digitális iskola?  

Az Országos Közoktatási Szakértői Konferencia szerdai napjának egyik szekciója keretében a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) munkatársai mutatták be a közelmúlt egyik attitűdkutatásának eredményét, a DPMK támogató tevékenységét, de megtudhattuk azt is, mi kell ahhoz, hogy egy iskola digitális iskolává váljon.

http://tantrend.hu/hir/hogyan-lehet-eredmenyes-digitalis-iskola

 

XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia – 3. nap

A hajdúszoboszlói konferencia harmadik, záró napján tovább folytatódtak a szakmai előadások.

http://tantrend.hu/hir/xx-orszagos-kozoktatasi-szakertoi-konferencia-3-nap

http://tantrend.hu/hir/gondolkodasfejlesztes-uj-utja-robotika-kodolas-beebottal

 http://tantrend.hu/hir/mi-az-osztalyban-jonnek-e-robotok

 

Ismét demonstrálnak a felsőoktatásért

Újabb tüntetés lesz november 24-én, a demonstrálók ki akarnak állni a minőségi és megfelelően finanszírozott oktatás és kutatás, valamint a CEU mellett is. A tüntetők a Fővám téren gyülekeznek majd, onnan az ELTE BTK, a CEU és a Magyar Tudományos Akadémia érintésével a Kossuth térre vonulnak.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/11/9/ujabb_tuntetes_O9SON7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_9

 

Kásler: A magyar kultúra hagyománya a tolerancia, a menekülők és rászorulók segítése

Az emberi erőforrások minisztere beszédet tartott az egészségügyi és oktatási díjak átadásán, amelyben nem kisebbeket állított, minthogy a magyar kultúra hagyománya a megértés és a menekülők segítése.

https://hvg.hu/itthon/20181109_Kasler_A_magyar_kultura_hagyomanya_a_tolerancia_a_menekulok_es_raszorulok_segitese?s=hk