Hírek

Heti lapszemle 2018. október 19. Lemondások és felmondások

Heti lapszemle 2018. október 19. Lemondások és felmondások

Október 12.

 

Sok pénzt veszítenek a tanárok a vetítési alap bebetonozásával, petíciót indít a PDSZ

Aláírásgyűjtésbe kezd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatásban dolgozók körében – azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a tanárok túlterhelése és rendezzék az ágazatban dolgozók bérét.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/12/PDSZ_peticio_8J1890#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_12

 

Október 13.

 

Intézményátadás és konferencia a Váriban

Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterének jelenlétében szombat délelőtt ünnepélyes keretek között átadták Halason a megújult Vári Szabó István Szakképző Iskolát. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum és a Pedagógusok Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Szervezetének közös rendezvénye a „Szakképzés a köznevelés rendszerében 2018” című konferenciával folytatódott. Fehérné Kajtár Hajnalka a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke, Palkovics László miniszter, Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója is tartott egy-egy előadást.

http://www.halasmedia.hu/rovatok/gazdasag/intezmenyatadas-es-konferencia-a-variban

 

Felsőoktatás: a minősége kérdéses lesz, az biztos, hogy majdnem mindenki fizet érte

A kormány álmokat kerget, amikor a hatékonyság javulását várja a felsőoktatás piacosításától – állítja Polónyi István oktatáskutató. Az egyetemek elveszthetik akadémiai jellegüket és autonómiájukat, kis vidéki egyetemek zárhatnak be, bölcsész- és társadalomtudományi szakok szűnhetnek meg és a hátrányosabb helyzetű fiatalok végleg kiszorulhatnak a felsőoktatásból.

https://nepszava.hu/3011906_felsooktatas-a-minosege-kerdeses-lesz-az-biztos-hogy-majdnem-mindenki-fizet-erte

 

Október 14.

 

A miniszter lépjen félre! Ami az oktatásban fontos, azt kiszervezik az Emmi aló

Laikusok is meg tudták volna mondani: nem a legjobb ötlet egy habókos, nyugdíjkorú orvosprofesszort ültetni a hatalmas humántárca élére. Részint azért, mert a legtöbb felügyelete alá kerülő területen a miniszter is csak laikus lesz. Az oktatásban már most látszik, hogy a miniszterelnök köre hogyan orvosolná a problémát: sorra veszik el Kásler Miklóstól a terület lényeges elemeit.

https://hvg.hu/kultura/20181014_A_miniszter_lepjen_felre_Az_oktatasban_a_lenyeget_kiszervezik_az_Emmi_alol

 

Paradigmaváltás a történelemoktatásban? – Beszámoló a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének Nat-fórumáról

2018. szeptember 29-én az Eötvös József Collegium adott otthont a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete (TSzE) fórumának, amelyen a Nat-tervezet történelem tantárgyat érintő részeit vitatták meg. A tanácskozáson Nánay Mihály egyesületi elnök köszöntőjét és állásfoglalását követően felkért szakértők ismertették álláspontjukat, majd a tervezetet készítő munkacsoport tagjai reagáltak a felvetésekre és a jelenlévő pedagógusok kérdéseire, hozzászólásaira.

http://ujkor.hu/content/paradigmavaltas-a-tortenelemoktatasban-beszamolo-tsze-nat-forum

 

Az osztály legfiatalabbját könnyen ítélik figyelemzavarosnak

 Egy osztály legfiatalabb tanulójáról nagyobb valószínűséggel mondják ki, hogy figyelemzavaros, mint idősebb társairól, ezt állapították meg ausztrál kutatók. "Úgy tűnik, világszerte előfordul, hogy tanárok az osztályukban a legfiatalabb tanulók éretlenségét összetévesztik a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD). Bár az ADHD-t nem a tanárok diagnosztizálják, de általában ők javasolják elsőként egy gyerek ADHD-vizsgálatát" – emlékeztetett Martin Whitley, az ausztrál Curtin Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője hétfői közleményében. Az ADHD-t két biológiai markerrel vagy fizikai teszttel vizsgálják, a tanárok jelentései azonban megalapozzák a diagnózist, magyarázta Whitney.

https://index.hu/techtud/2018/10/15/az_osztaly_legfiatalabbjat_konnyen_itelik_figyelemzavarosnak/

 

Október 15.

 

A ciklus végéig megújulnak a szakképzési intézmények

 Az elmúlt két évben a szakképzési centrumok tagintézményei­nek csaknem fele újult meg, és az év végéig további tizennégy felújított iskolát adnak át – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton a Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium energetikai korszerűsítésének ünnepélyes intézményátadásán. A PSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum közös(szombati) rendezvényén részt vett Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is.

https://magyaridok.hu/belfold/a-ciklus-vegeig-megujulnak-a-szakkepzesi-intezmenyek-3574778/

 

Katolikus Oktatási Központ jöhetne létre Kapuváron

A katolikus iskola új vezetője Biró Péter, a városi gimnázium korábbi igazgatóhelyettese lett. A véleményét kérdeztük a középiskola jövőbeni lehetséges fenntartóváltásáról.

http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/katolikus_oktatasi_kozpont_johetne_letre_kapuvaron/2576491/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Középiskolai felvételi: fontos döntés előtt állnak a szülők

Már csak néhány napot kell várni, és az összes középfokú iskola nyilvánosságra hozza a 2019 szeptemberében induló osztályok listáját és a felvételi tájékoztatót.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/15/kozepiskolai_felveteli_tajekoztato_KU7DGF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_15

 

Átadták a 2018-as Ökoiskola Címeket

158 iskola vehetett át Ökoiskola Címet az ünnepélyes díjkiosztón, melyet 2018-ban az Agrárminisztériumban tartott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Agrárminisztérium és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete.

http://tantrend.hu/hir/atadtak-2018-okoiskola-cimeket

 

Szajkó beszéd

Ki ne szeretné már látni az elhúzódó oktatási reform eredményeit, ki ne lenne kíváncsi arra, hogy konkrétan mit is tanul majd a gyerek az iskolában?! A változások megtapasztalására még jó néhány hónapig várakozni kell türelemmel. Az elmúlt hetekben több száz szakmai és társadalmi kritika, jobbító szándékú észrevétel érkezett az augusztus végén közzétett, új Nemzeti alaptanterv tervezetére, melynek átdolgozása, elfogadása csak az első lépés.

https://magyaridok.hu/lugas/szajko-beszed-3559562/

 

Tiltsák be a Halloween tökfaragást?

Összeállították azoknak a mesekönyveknek a listáját, amelyek segíthetnek a szorongó gyerekek félelmeinek oldásában. A lista elkészítéséhez meseírók és pedagógusok véleményét is kikérték. A listára olyan könyv is felkerült, amelyet az osztrák iskolákban már a tanórákon is használnak, ha észreveszik, hogy gond van valamelyik gyerekkel. A lista népszerűsítését egy balatoni mesehősre, Füred Kapitányra bízták. Az akcióhoz a Balatoni Hajózási Zrt. mellett autós márkák, könyvkiadók, édességgyártók is csatlakoztak.

https://librarius.hu/2018/10/15/tiltsak-be-a-halloween-tokfaragast/

 

Október 16.

 

Szabó Zsuzsanna, a PSZ új elnöke a politikamentes szakmai egyeztetések híve

A szakszervezet fontos feladata, hogy mentesítse a pedagógusokat a mindennapi csörtéktől, hadd csinálják azt, amihez értenek. Új hangon szeretnénk szólni, új kommunikációt építünk, új üzeneteket fogalmazunk meg - nyilatkozta Szabó Zsuzsa a Zala Megyei Hírlapnak. Jelezte: egy elemzésből kiderült, hogy a tagsághoz nem jutnak el a Pedagógusok Szakszervezetéhez köthető eredmények. „Hiába dolgoztunk sokat az elmúlt tíz évben, a sikereinket mások aratták le. Szeretnénk egyértelművé tenni, mire jó a szakszervezet. Arról iparkodtunk meg­győzni mindenkit, hogy a szakszervezet nem ellenség, hanem nélkülözhetetlen partner” - fogalmazott az interjúban.

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szabo-zsuzsanna-a-psz-uj-elnoke-a-politikamentes-szakmai-egyeztetesek-hive-2620265/

 

Iskolaigazgatók háborognak a középiskolákról felállított rangsor miatt

Több borsodi iskola vezetője is felháborodott egy nemrég közzétett listán, amelyben az ország középiskoláit rangsorolják. A legjobbiskola.hu sorrendje szerint a nemzetközileg is kiemelkedő eredményekkel bíró miskolci Földes Ferenc Gimnázium a 204. helyre került, egy másik neves intézmény pedig csak az 52. lett.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/iskolaigazgatok-haborognak-a-kozepiskolakrol-felallitott-rangsor-miatt-2469845?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A szülők és a diákok is igénylik a legújabb módszereket az iskolákban

   

"Ha okosvárosokról beszélünk, két fontos dolgot kell kiemelni, egyik az élhetőség, másik a fejlesztési módszertan. Ezeket nem másolni, hanem adaptálni kell" - hangzott el az Infotér 2018 Konferencián, ahol a szakértők többek között arról is beszélgettek, hogy mit jelenthet egy város, és mit egy falu életében az okosítás, valamint, hogy miként kellene az oktatási intézményekbe is bevinni ezeket a módszereket. Már vannak ötletek a szülők és a diákok igényei alapján, hogy hogyan tegyék okosabbá az iskolákat is.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/a-szulok-es-a-diakok-is-igenylik-a-legujabb-modszereket-az-iskolakban.301318.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Történelmi ítélet: kártérítés jár a gyöngyöspatai gyerekeknek a szegregáció miatt

Bár nincs Magyarországon precedensjog, mégis: precedens értékűnek számító, nem jogerős döntés született ma az Egri Törvényszéken: Román Tamás bíró forintosította azt a kárt, amelyet az állam – korában az önkormányzat – azzal okozott, hogy a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2014 között származásuk alapján különített el roma és nem roma gyerekeket. A döntés ugyan csak első fokon született, de az a rendszerváltás utáni jogállam egyik történelmi jelentőségű ítéletének tekinthető.

https://168ora.hu/itthon/tortenelmi-itelet-karterites-jar-a-gyongyospatai-gyerekeknek-a-szegregacio-miatt-157638

 

Munkásszállóvá alakították az általános iskolát egy vasi faluban

Az ukrán vendégmunkásokról múlt héten megjelent cikkünk kapcsán egy olvasónktól azt az információt kaptuk, hogy Nagysimonyiban az általános iskolát munkásszállóvá alakították át. Felhívtuk a falu polgármesterét, Lábos Andrást, hogy megkérdezzük a részletekről.

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/iskolabol_munkasszallo

 

A győri Kazinczy-gimnáziumban minden harmadik diák a Széchenyi-egyetemet választja

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjainak csaknem negyven százaléka a Széchenyi István Egyetemen tanul tovább. Ahogy nő a győri egyetem elismertsége, úgy emelkedik a kazinczys jelentkezők aránya is. A gimnázium igazgatója, Németh Tibor a legmagasabb egyetemi kitüntetést, a Pro Universitate Díjat vehette át az idei Akadémiai Napon.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_gyori_kazinczy-gimnaziumban_minden_harmadik_diak_a_szechenyi-egyetemet_valasztja/2576586/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A magyar kormány eltörölte a gender szakot a hazai egyetemeken

„Új korszak kezdődött a magyar felsőoktatásban” – foglalta össze hétfő este a magyar kormány genderszakok elleni hadjáratának legújabb fordulóját Facebook-bejegyzésében Pető Andrea történész, az MTA doktora, a CEU társadalmi nemek tanulmányának professzora.

https://qubit.hu/2018/10/16/a-magyar-kormany-eltorolte-a-gender-szakot-a-hazai-egyetemeken

 

A tanszabadság megsértése a gender szak törlése, véli a CEU

Az egyetem kifejezetten károsnak tartja, hogy törölték a képzést. Hétfőn vált véglegessé, hogy a kormány végleg törölte a gender szakot az egyetemi képzések sorából. Ilyen képzés az ELTE-n és a CEU-n volt mostanáig. Az ELTE délután ítélte el a döntést, a CEU is kiadott egy közleményt, melyben kifejezetten károsnak nevezik a döntést, és azt írják, a kapcsolódó kurzusokat más képzések keretében tovább folytatják.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-tanszabadsag-megsertese-a-genderszak-torlese-veli-a-ceu-114358

 

Miniszteri biztos: marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

A jelenlegihez hasonló mértékben, évfolyamonként ezres nagyságrendben megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a Budapesti Corvinus Egyetemen azt követően is, hogy alapítványi fenntartásúvá válik az intézmény – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

https://magyaridok.hu/belfold/miniszteri-biztos-marad-az-ingyenes-oktatas-a-corvinuson-3580787/

 

Újabb ingyenes alkalmazást ajánlunk: ezzel könnyebben megy a matek

Nemcsak kijavítja a hibákat a tanárok helyett, hanem visszajelzésekkel a gyerekeket is segíti az az új matekos applikáció, amely októberben jelent meg.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/16/Manumath_program_W630PC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_16

 

A szülők nélkül a padlóra kerülnének a fiatalok

A 19–29 éves fiatalok harmada kap rendszeresen anyagi támogatást a szüleitől, a szülői támogatásban részesülő fiatalok több mint fele pedig nem tudna megélni enélkül – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

https://piacesprofit.hu/tarsadalom/a-szulok-nelkul-a-padlora-kerulnenek-a-fiatalok/

 

Október 17.

 

Állami tankönyvek: fellebbezéssel reagál a kormány strasbourgi bíróság elmarasztalására

A kormány fellebbezni fog a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi elsőfokú, nem jogerős ítélete ellen, amely "nem a tankönyvpiaci kiadványok fejlesztésének állami monopolizálása, hanem a tankönyvek iskolákba történő kiszállításának 2011 decemberében bevezetett és 2013-tól alkalmazott központosítása kapcsán született" - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/17/iskolai_tankonyvek_emmi_0IMNQ2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_17

 

Sürgősen foglalkozni kell az oktatás minőségének javításával

Növelni kell az oktatásra szánt forrásokat minden területen. Nem csupán a tanárok fizetésének versenyképessé tételével, hanem a szakképzési centrumok technikai fejlesztésével, illetve a tudásátadást segítő digitális eszközök használatával is – hangsúlyozza az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke. Dr. Ábrahám László arra is felhívja a figyelmet, hogy a jövőben a tanárok képzését, fejlesztését muszáj kiemelten kezelni. Enélkül elképzelhetetlen, hogy bővüljön azon gyerekeknek a száma, akik a műszaki-és természettudományos pályák érdeklődnek.

https://profitline.hu/Surgosen-foglalkozni-kell-az-oktatas-minosegenek-javitasaval-384671

 

Az államtitkár szerint a fiatalok foglalkoztatottsága az uniós átlagnál is jobb itthon

Az európai uniós átlagnál magasabb, 84 százalékos a magyar fiatalok foglalkoztatottsági mutatója – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

http://propeller.hu/itthon/3379653-allamtitkar-szerint-fiatalok-foglalkoztatottsaga-unios-atlagnal-is-jobb?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

„A diákokkal együtt próbálunk túlélni”

Noha az oktatási kormányzat szerint sem a tanulók, sem pedig a tanárok nincsenek agyonterhelve a magyar iskolákban, az érintettek pont az ellenkezőjét érzik – derült ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdai fórumán, ahol pedagógusok, szülők, diákok számoltak be az idei tanév első hónapjának tapasztalatairól.   

https://nepszava.hu/3012415_a-diakokkal-egyutt-probalunk-tulelni

 

Ilyen az új Digitális Tanterem

Az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mutatkozott be az országban először a UPC Magyarország Digitális Tanterem szolgáltatása. Az új rendszer segítségével a diákok ugyanakkora erőbedobással sokkal több tudást szerezhetnek meg, mint a hagyományos könyvek és munkafüzetek használatával. Az információk a digitális világ elvárásainak megfelelően tágabb összefüggésekbe ágyazva, naprakészen, korszerűen, több vizuális elemmel illusztrálva jutnak el hozzájuk, biztosítva ezzel a könnyebb megértést. Az digitális tantermi eszközökön és tananyagon kívül a tanárok szám ára kifejlesztett továbbképzési programot is kínál az új szolgáltatás.

http://www.mmonline.hu/cikk/ilyen-az-uj-digitalis-tanterem/

 

Lesújtó jelentés: a magyar gyerekek harmadát fenyegeti a szegénység, kirekesztettség

Csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában vannak rosszabb helyzetben a gyerekek - írja az EU Alapjogi Ügynökségének adatai alapján a hvg.hu. Sok családban nem csak a nyaralás, vagy a saját autó, hanem a fűtés, a mosógép, vagy a hús is nehezen megoldható kiadásnak számít.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/lesujto-jelentes-a-magyar-gyerekek-harmadat-fenyegeti-a-szegenyseg-kirekesztettseg.1071174.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Itt az új lista Magyarország legjobb középiskoláiról - A Radnóti végzett az élen

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Toldy Ferenc Gimnázium, valamint az Eötvös József Gimnázium vezeti a HVG 2019-es középiskolai rangsorát. A HVG az ország száz legjobb gimnáziumáról szóló kiadványa pénteken jelenik meg.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/itt-az-uj-lista-magyarorszag-legjobb-kozepiskolairol-a-radnoti-vegzett-az-elen.301690.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Kezdődik: Államivezető-képzésbe kezd a közszolgálati egyetem

Az állami vezetők oktatására indít új szakokat is tartalmazó képzéscsomagot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) - mondta Koltay András rektor a Magyar Időknek.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kezdodik-allamivezeto-kepzesbe-kezd-a-kozszolgalati-egyetem.671741.html

 

Október 18.

 

PSZ: emelni kell a szakma elismertségét

Szegeden volt sajtónyilvános megyei értekezlet, melyen részt vett Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is. A Szegedi TV-nek nyilatkozott a tanárhiányról, arról, hogy sokan mennek nyugdíjba, miközben kevés a pályakezdő. Jelezte: a nyári tisztújítás után az államtitkárral is felvették a kapcsolatot, hogy a problémákat jelezzék és azokra megoldást találjanak.

https://www.youtube.com/watch?v=mtQDX7xAeJc&feature=youtu.be

 

Fájó jelentés: tovább romlik a magyar oktatás

Az uniós átlaggal szemben Magyarország több tekintetben is rontott az oktatási mérőszámokon - írja az Oktatási és Képzési Figyelő 2018. évi kiadására hivatkozva az Index. Míg az óvodai és az elemi szintén jól teljesítünk, a felsőoktatás felé haladva egyre rosszabbak a mutatóink, ráadásul nem csak az EU-s átlaghoz viszonyítva vagyunk lemaradva, de még magunkhoz képest is rontottunk.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/fajo-jelentes-tovabb-romlik-a-magyar-oktatas.1071226.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Az EMMI-nél szűnik meg a legtöbb munkahely

A már több hónappal ezelőtt bejelentett őszi leépítések miatt a közszféra központi intézményeiben dolgozók körében teljes a bizonytalanság.

https://www.hrportal.hu/hr/a-emmi-nel-szunik-meg-a-legtobb-munkahely-20181018.html

 

Komoly a probléma: sürgősen foglalkozni kell az oktatás minőségének javításával

Növelni kell az oktatásra szánt forrásokat minden területen. Nem csupán a tanárok fizetésének versenyképessé tételével, hanem a szakképzési centrumok technikai fejlesztésével, illetve a tudásátadást segítő digitális eszközök használatával is – hangsúlyozza az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/18/pedagogusok_szama_D8OYCG#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_18

 

Mégsem vezetik be 2019 őszén az új NAT-ot?

Erős kétségei vannak, hogy 2019 szeptemberétől be lehet vezetni az új Nemzeti alaptantervet, lehet, hogy erre csak 2020-tól kerül sor – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/18/mikor_vezetik_be_az_uj_NATot_XVY23E

 

Abszurd, hogy még a NAT-tervezet megjelenése után sem derült ki, kik készítették az anyagot

Elfogadhatatlannak tartják, hogy az új Nemzeti alaptanterv tervezete a nyilvánosság kizárásával készült, „abszurdum, hogy még a tervezet megjelenése után sem hozták nyilvánosságra, kik készítették a szakmai anyagot” – írja állásfoglalásában a Történelemtanárok Egylete (TTE), amely részletes véleményt közölt a NAT-tervezetről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/18/Tortenelemtanarok_Egylete_velemeny_uj_NAT_t_UMGH1Z

 

Mégiscsak a szakképzéseké a jövő

Az OECD-országok felében többen vesznek részt a szakmát is adó képzésekben – derült ki az Euro­stat legutóbbi adataiból. Az oktatási reformok kapcsán pozitív példaként sokat emlegetett finneknél például kétszer annyian vannak a szakképzősök, mint az általános képzés során érettségit szerzett tanulók. Hazánkban éppen fordított a helyzet, jelentősen többen érettségiznek gimnáziumban. Mindez fontos adalékkal szolgál egy régi vitához.

https://magyaridok.hu/belfold/megiscsak-a-szakkepzeseke-a-jovo-3585530/

 

A szörnyű rendszer miatt lemond a Farkasréti Általános Iskola igazgatója, döntését segélykiáltásnak szánja

A rendszer teljes csődjére, a pedagógusok reménytelen helyzetére és a diákokra nehezedő terhekre hivatkozva beadta lemondását a budapesti Farkasréti Általános Iskola intézményvezetője, Fazekas László. A lépést - mint írja -, segélykiáltásnak szánja.

https://444.hu/2018/10/18/a-szornyu-rendszer-miatt-lemond-a-farkasreti-altalanos-iskola-igazgatoja-donteset-segelykialtasnak-szanja?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-szornyu-rendszer-miatt-lemond-a-farkasreti-altalanos-iskola-igazgatoja-donteset-segelykialtasnak-szanja

 

Tizenöten felmondtak egy budapesti gimnáziumban

Még a portás is felmondott az igazgató kinevezése miatt. A végzősök nem tudják, hogyan érettségiznek, mert vannak fakultációk, amelyek még el sem indultak. Órák is elmaradtak a tanárhiány miatt.

https://168ora.hu/itthon/tizenoten-felmondtak-egy-budapesti-gimnaziumban-157703

 

Győri tanár a sok házi feladatról: tudom, hogy a tantárgyaim hol helyezkednek a fontossági sorrendben

A hazai diákok többsége 16 óráig iskolában van, utána 1-2 órát a házi feladat írásával tölt. Ha csak 1 órával számoljuk a házi feladatot, a gyerekek átlagosan 5 órával "dolgoznak" többet hetente, mint a 8 órás munkarendben kenyeret kereső felnőttek. Mit lenne célszerű tenni? Szülőket, tanárokat és a főszereplőket, a diákokat kérdeztük erről.

http://www.kisalfold.hu/dunantul/gyori_tanar_a_sok_hazi_feladatrol_tudom_hogy_a_tantargyaim_hol_helyezkednek_a_fontossagi_sorrendben/2576628/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A Lego módszertanát már az egyetemi pedagógusképzésben is használják Nyíregyházán

Átadták Közép-Kelet-Európa első Lego Education Innovation Studio-ját a Nyíregyházi Egyetemen. A játékos tanulás elvét előtérbe helyező tantermet és módszertani központot szerdán nyitották meg, amelyet már aznap birtokba vettek a tanárok, tanítók és a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók és diákok.

https://forbes.hu/uzlet/a-lego-modszertanat-mar-az-egyetemi-pedagoguskepzesben-is-hasznaljak-nyiregyhazan/

 

Így hasít a szélessáv: a kormány szerint 2018 végéig minden iskolában lesz szupergyors WiFi

Rétvári Bence államtitkár azt mondta, a kormány célja, hogy szupergyors WiFi-hálózat legyen minden iskolában 2018 végéig.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/18/minden_iskolaban_lesz_wifi_85H387

 

Kommunikációs tréninget tartottak óvodavezetőknek az egyik fővárosi kerületben

A tréningek célja az azonos értékrend kialakítása, új munkatársak bevonása, szülői panaszkezelés, kollégák konfliktusainak megoldási módjai, a vezetői team belső kapcsolatainak erősítése.

 https://17.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/181018/kommunikacios-treninget-tartottak-rakosmenti-ovodavezetoknek

 

Október 19.

 

Országosan kiegyensúlyozott fejlődés az oktatás területén

Egyre kevésbé játszik szerepet a tanulók fejlődésében az, hogy kistelepülésen vagy nagyvárosban járnak iskolába. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programnak köszönhetően közel 100 településen jön létre iskolai tornaterem vagy tanuszoda, sőt az előmeneteli rendszer és a közel 100 000 digitális eszköz intézményekbe juttatásával a korábbi minőségbeli különbségek is csökkentek. Ma már egy kistelepülésen élő diáknak is hasonló esélyei vannak, mint annak, aki egy nagyvárosban jár iskolába.

http://tantrend.hu/hir/orszagosan-kiegyensulyozott-fejlodes-az-oktatas-teruleten

 

Időben szállítják ki a tankönyveket

Nem igaz, hogy nőttek a terjesztési költségek, sőt ugyanannyi pénzért több szolgáltatást kapnak az iskolák – mondta lapunknak a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Tőczik Zsolt szerint korábban jellemző volt a tankönyvpiaci szereplők erőteljes koncentrációja, illetve az agresszív piacszerzési praktikák nagy volumenű bevetése.

https://magyaridok.hu/belfold/idoben-szallitjak-ki-a-tankonyveket-3589823/

 

Bujkál a bíróság elől a Veronában balesetet szenvedett busz sofőrje

Nem jelenik meg a bíróság előtt a veronai busztragédiában vádlottként megnevezett sofőr. A kirendelt védőügyvéd sem éri el, ezért vissza akarja adni az ügyet, ami újabb hónapokkal hosszabbítja meg az eljárást. Az olasz ügyészség öt olasz vádlottat nevezett meg és a magyar sofőrt, V. Jánost nevezte meg a veronai busztragédia ügyében. Utóbbi azóta sem ismeri el a felelősségét, és nem is jelenik meg a bírósági tárgyaláson.

https://alfahir.hu/2018/10/19/veronai_buszbaleset_birosagi_targyalas

 

Négy szakszervezet is kiakadt Gulyás Gergelyre

Ismét kemény hangú közleményben kérte számon az érdekegyeztetés hiányát  a Miniszterelnökségen a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ). Az érdekképviselet csütörtökön újra azt követelte a kormánytól, hogy ne a Kormányinfón elhangzottakból értesüljenek a közszolgálati szektort érintő tervekről.

https://merce.hu/2018/10/19/negy-szakszervezet-is-kiakadt-gulyas-gergelyre/