Hírek

Lapszemle 2018. október 12. Pedagógushiány, versenyképesség

Lapszemle 2018. október 12. Pedagógushiány, versenyképesség

Október 5.

 

Az oktatási államtitkár szakemberként nem ért egyet a kormánnyal a CEU ügyében

A CEU ügyében az oktatási államtitkár nem ért egyet a kormány álláspontjával, de alkalmazkodik új helyzetéhez- jelezte egy parlamenti kérdésre válaszolva Bódis József. Mint közölte, korábbi pozíciójában a Magyar Rektori Konferencia elnökeként is határozott véleményt képviselt az intézmény kapcsán, ami nem változott, de neki is vannak főnökei és lojális az irányadó politikai nézethez- mondta el az ellenzéki képviselő Szabó Szabolcs felvetésére, majd a miniszterelnök korábbi szavait idézte. (168 óra.hu)

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215936

 

Október 8.

 

Minden harmadik fiatal kiszorulhat a felsőoktatásból

Minden harmadik fiatal kiszorulhat a felsőoktatásból az oktatáskutató szerint, ha valóban a Corvinus mintájára alakítanák át a felsőoktatást. Palkovics László innovációs miniszter szombaton azzal érvelt az elképzelések mellett, hogy azzal hatékonyabbá tennék a felsőoktatást. Csakhogy a Corvinus állítólag teljesen megszüntetné az állami helyeket az intézményben.

http://www.atv.hu/belfold/20181008-minden-harmadik-fiatal-kiszorulhat-a-felsooktatasbol-ha-a-corvinus-mintajara-alakitjak-at-a-felsooktatast/hirkereso

 

Október 15-én kezdődnek az őszi vizsgák

Október 15-én a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2018/2019-es tanév őszi érettségi időszaka - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215964

 

Október 9.

 

Továbbra is gond az óvónőhiány

Ülést tartott a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának intéző bizottsága 2018. október 9-én a szakszervezet budapesti székházában. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke adott tájékoztatást a nyári tisztújító kongresszus óta eltelt időszakról. Szó volt az Óvodai nevelés országos alapprogramja módosításából adódó problémákról, az óvónőhiányról, a kistelepülési óvodák gondjairól, a Nemzeti alaptanterv koncepciójának óvodákat érintő hatásairól, a tervezett 0. évfolyam bevezetésének várható következményeiről, továbbá a tagozat hosszú távra szóló programjáról is. A tagozat - a hagyományoknak megfelelően - országos szakmai értekezletet tervez a jövő év tavaszán. Ennek időpontja később válik ismertté.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3615/tovabbra-is-gond-az-ovonohiany

 

Csökkenhet a tananyag történelemből

Csökkenhet a tananyag történelemből az új Nemzeti Alaptanterv bevezetésével - írja a Magyar Idők, amely a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnökével készített interjút.

http://www.atv.hu/belfold/20181009-csokkenhet-a-tananyag-tortenelembol/hirkereso

 

Több idő jut a történelem megértésére

Eddig az volt a gyakorlat, hogy leadtunk egy tananyagot, majd jött a következő, most végre megvalósulhat a jelenségalapú oktatás. Vagyis lesz idő arra, hogy ha a diákok megtanulnak valamit elméletben, akkor a következő órán például egy filmrészletet látva fel tudják fedezni a megtanult jelenséget az alkotásban – mondta lapunknak Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezete kapcsán. Arról is szólt, hogy a magyar nemzettudat megalapozása szempontjából tartalmilag nincs kivetnivaló az új NAT történelmet érintő részeiben.

https://magyaridok.hu/belfold/tobb-ido-jut-a-tortenelem-megertesere-3556433/

 

Újabb lesújtó vélemény a NAT-tervezetről: "az egész terv elvetendő"

„Ez az egész terv, így ahogy van, elvetendő, a magyar óvodai nevelés jelentőségének, szakmaiságának eltörlését jelenti” – írja a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztálya az új Nemzeti alaptanterv tervezetében szereplő nulladik évfolyamról.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/9/nulladik_evfolyam_ovoda_iskola_05YHU2

 

Több ezer gyógypedagógus hiányzik a magyar oktatási rendszerből

A gyógypedagógusok szerepe felbecsülhetetlen, mégis több ezren hiányoznak ma Magyarországon a munkaerőpiacról - írja az Abcúg.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/9/gyogypedagogus_hiany_FA1Q9C#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_9

 

Mélységi jelentés a tanárhiányról

Ez a cikk egy újabb írás a tanárhiányról. Arról a jelenségről, amelynek minden érintettje egyetért azzal, hogy már most is zavarokat okoz, középtávon pedig katasztrofális állapotokhoz vezethet. Igen, minden szereplője! Így vagy úgy, még az oktatásirányítás képviselői is belátják ezt a problémát, ha nem a sajtónak nyilatkoznak, hanem egy egyeztetésen, háttérbeszélgetésen ismertetik elképzeléseiket, például azt, hogy a közeljövőben tervezik a tanári pályára lépők és visszalépők béren felüli, súlyozott, akár 5-10 éven át tartó külön finanszírozását.

https://merce.hu/2018/10/09/melysegi-jelentes-a-tanarhianyrol/

 

Versenyképesség és oktatási kiválóság

Nem állíthatjuk, hogy egy ország versenyképességét egyedül a felsőoktatási rendszerének minősége határozná meg. Az azonban bizonyítható, hogy a versenyképesség és az oktatási színvonal között összefüggés van.

https://www.vg.hu/velemeny/elemzes/versenykepesseg-es-oktatasi-kivalosag-2-1143479/

 

A szakképzés szintet lép: hiányszakmákat tölt fel a Máltai Szeretetszolgálat

Egyesült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alá tartozó Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola valamint az MMSZ Kelta Szakgimnázium és Szakközépiskola. A Kelta jogutódjaként is működő, összevont intézményben az idei tanévtől továbbra is két helyszínen folyik a szakképzés. Az országszerte komoly emberhiánnyal küzdő szociális gondozó és -ápoló, valamint pincér és szakácsképzés intézményi összeolvadásából mind a diákok, mind az ott dolgozó pedagógusok profitálnak.

https://profitline.hu/A-szakkepzes-szintet-lep:-hianyszakmakat-tolt-fel-a-Maltai-Szeretetszolgalat-384325

 

Kabátban ülnek a diákok az órákon, mert nem kezdték el időben a felújítást

Négy általános iskolát újítanak fel Szegeden, ám a munkálatok csak augusztus végén kezdődtek el, ezért az intézményekben nincs fűtés. A szülők abban bíznak, egy ideig még nem áll be a hideg idő.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/9/nincs_futes_tobb_szegedi_iskolaban_3VBL88#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_9

 

Emlékdiplomákat adtak át a Sopronhoz kötődő pedagógusoknak

A zeneiskola tehetséges növendékeinek műsora, valamint a Petőfi Színház művésze, Szőcs Erika szavalása, egy szál fehér rózsa és gratuláló szavak várták a tisztességben megőszült, Sopronhoz kötődő pedagógusokat kedd délután: emlékdiplomákat adtak át a városháza Dísztermében.

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/emlekdiplomakat_adtak_at_a_sopronhoz_kotodo_pedagogusoknak/2575916/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Így reparálja a kabinet az oktatást: tandíjmentesség helyett tandíjemelés

Az egyetemi tandíjak emelkedésére kell számítani, ha a kormány valóban az egész felsőoktatásra kiterjeszti a Corvinus-modellt. Az oktatási kormányzat már 2016-ban készült erre.

https://nepszava.hu/3011245_igy-reparalja-a-kabinet-az-oktatast-tandijmentesseg-helyett-tandijemeles

 

Megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a felsőoktatásban

A kormány a hazai felsőoktatást nemzetközi szinten is versenyképessé kívánja tenni, az ehhez szükséges lépéseket megteszi, de minden ellenkező állítással szemben nem szűnnek meg az államilag finanszírozott helyek a hazai felsőoktatásban - tudatta közleményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

http://orientpress.hu/cikk/2018-10-09_megmarad-az-ingyenes-tanulas-lehetosege-a-felsooktatasban

 

Díjat nyert a Kaspersky

A Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata (Global Research and Analysis Team – GReAT) kapta az idén a legjobb technikai biztonsági kutatásért járó Szőr Péter-díjat. Az évente odaítélt kitüntetést a ShadowPad operation elnevezésű, az eddig ismert legnagyobb ellátásilánc-támadás felfedezése és elemzése terén végzett munkájukkal érdemelték ki. A díjat a 2018. évi Virus Bulletin konferencián adták át, amelyet Kanadában, a montreali Fairmont Queen Elizabeth hotelben rendeztek meg október 3. és október 5. között.

http://www.mmonline.hu/cikk/dijat-nyert-a-kaspersky/

 

Október 10.

 

Pedagógushiány

Nemcsak országosan, hanem megyei szinten is jelentős számú pedagógus hiányzik a köznevelésből és oktatásból. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem vonzó a fiatalok számára a pedagógusi életpálya. Fülöp Attila a PSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök interjút adott a Kölcsey televíziónak 2018. október 10-én. Az interjút meghallgathatják:

http://kolcseytv.hu/pedagogushiany/

 

Itt van néhány téma, ami kikerülhet a történelemkönyvekből

Kevesebb lehet a tananyag történelemből az új Nemzeti Alaptanterv szerint. A Történelemtanárok Egyesülete úgy véli: azzal nincs baj, ha csökken a tananyag csak bemagolást kívánó, lexikális része. Az viszont nem mindegy, mely részek kerülnek ki a tananyagból, és mire helyeződik a hangsúly a történelemtanításban. A tervezetről még nincs végleges döntés.

http://www.atv.hu/belfold/20181010-itt-van-nehany-tema-ami-kikerulhet-a-tortenelemkonyvekbol/hirkereso

 

Idegen nyelv anyanyelv nélkül

„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem” – írta Bessenyei György 1778-ban. Ez volt a nyelvújítás nyitánya, és a magyarság tudóssá is vált, nem kellett szégyenkeznie a többi nemzet között. Akkor azon vitatkoztak, hogy az anyanyelv megújítása és fejlesztése hogyan sikeresebb: eredeti művek létrehozásával vagy idegen nyelvű irodalom fordításával? Az viszont fel sem merült, hogy ne az anyanyelv fejlesztése legyen a kulturális megújhodás elsődleges célja.

https://magyaridok.hu/velemeny/idegen-nyelv-anyanyelv-nelkul-3555836/

 

Ezt minden nyelvvizsgázónak tudnia kell: mikor szerezhettek komplex nyelvvizsgát?

Azonos nyelven, azonos szinten államilag elismert írásbeli és szóbeli nyelvvizsga komplex nyelvvizsgának számít akkor is, ha a vizsgákat különböző nyelvvizsga-központokban tettétek le? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/10/10/komplex_nyelvvizsga_V9B6MW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_10

 

Egyedülálló díjat alapított a Richter

Díjat alapított a Richter az egészségügy az oktatás és a kutatás területének fejlesztésére. A cél az egészségügy az oktatás és a kutatás területén dolgozó nők jobbító ötleteinek megvalósítása. Lássuk!

http://www.egeszsegkalauz.hu/szocialis-kerdesek/egyedulallo-dijat-alapitott-a-richter

 

„Erős tanítói rend” a tanári autonómia záloga

A pedagógusszakmát akkor veszi majd komolyabban a társadalom és a politika, ha kamarába szerveződve megkerülhetetlen értelmiségi hivatássá növi ki magát. Ezt az Eötvös Józseftől származó gondolatot fejti ki könyvében Révész Judit, aki letette a névjegyét az angoltanításban, ma pedagógushallgatókat képez, így közelről látja a tanárképzés dilemmáit is.

https://figyelo.hu/v/eros-tanitoi-rend--a-tanari-autonomia-zaloga/

 

A „tankönyves perek” és a tankönyvválasztás szabadsága

Öt nem állami kiadó perelte be az Oktatási Hivatalt (OH), mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. Eddig 30 perben született jogerős ítélet, 14-16 arányban ellentétes eredménnyel. Utánajártunk, hogyan is állnak e „tankönyves perek”.

http://tantrend.hu/hir/tankonyves-perek-es-tankonyvvalasztas-szabadsaga

 

Az ET-ben támadja Budapest az ukrán oktatási törvényt  

Jelentés elfogadását kezdeményezte Magyarország az Európa Tanácsnál (ET) az ukrajnai kisebbségi helyzetről - közölte Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselő telefonon Strasbourgból az MTI-vel szerdán.

https://vs.hu/kozelet/osszes/az-et-ben-tamadja-budapest-az-ukran-oktatasi-torvenyt-1010?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

 

Több mint ezer középiskolás csapat indul a PénzSztár versenyen

1095 négyfős, 14-22 évesekből álló középiskolás csapat részvételével, csütörtökön indul a PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenye. A cél, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi műveltség fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse ismereteiket, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában.

https://infostart.hu/gazdasag/2018/10/10/tobb-mint-ezer-kozepiskolas-csapat-indul-a-penzsztar-versenyen

 

A jövő megálmodója – a boldog gyerek Sugata Mitra szerint  

Ésszerű keretek között érdemes arról vitatkozni, hogy milyen legyen a jövő oktatása, milyen elgondolás alapján történjen az ismeret átadása, milyen eszközök segítségével. El kell-e hagynunk a beidegződéseket, még akkor is, ha kockázatot jelentenek, de a jövő generáció számára egy egészen más világot hozhat el?

http://tantrend.hu/hir/jovo-megalmodoja-boldog-gyerek-sugata-mitra-szerint

 

Folyamatosak a fejlesztések, felújítások a településen - Idén csatorna, jövőre játszótér épül Röszkén

A befejezéséhez közeledik a belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása Röszkén, ahol már tavaly elkészült az iskola napelemes rendszere, jelenleg a két orvosi rendelő hőszigetelése és fűtés-korszerűsítése zajlik.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/folyamatosak_a_fejlesztesek_felujitasok_a_telepulesen_-_iden_csatorna_jovore_jatszoter_epul_roszken/2575967/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Átadták a pécsi német iskolaközpont új létesítményeit

Átadták a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont új konyháját, menzáját és tantermeit, a beruházásra 290 millió forintot fordítottak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a német belügyminisztérium támogatásával – közölte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) az MTI-vel.

https://magyaridok.hu/belfold/atadtak-a-pecsi-nemet-iskolakozpont-uj-letesitmenyeit-3562199/

 

Bemondtak egy nagy számot: ekkora béremelést akar egy szakszervezet

Jelentős béremelést szeretne elérni a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), 2019. január 1-től a minimálbért bruttó 190 ezer forintra, a garantált bérminimumot pedig bruttó 247 ezer forintra javasolják emelni – mondta Földiák András, a SZEF elnöke. (Jelenleg a minimálbér bruttó 138 ezer forint, a bérminimum pedig 180 500 forint.)

https://privatbankar.hu/makro/bemondtak-egy-nagy-szamot-ekkora-beremelest-akar-egy-szakszervezet-322079

 

A Corvinus-modell sem az igazságosságot, sem a közjót nem szolgálja

Azt mondta Palkovics miniszter úr, hogy a Corvinus-modellt a kormány szeretné kiterjeszteni a teljes felsőoktatásra. Hogy pontosan mi is (mi lesz) az a Corvinus-modell, arról van ugyan némi tudásunk a hazai sajtó tudósításai alapján, de pontos képünk aligha.

https://merce.hu/2018/10/10/a-corvinus-modell-sem-az-igazsagossagot-sem-a-kozjot-nem-szolgalja/

 

 Így lehet ingyen tanulni a Corvinuson

A 2019-ben felvételizők még állami ösztöndíjas helyekre jelentkezhetnek majd, 2020-tól pedig indul a Corvinus-ösztöndíj – írja a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata, amely arra is kitér, hogy a Corvinus-ösztöndíjasok is kapnak majd tanulmányi és szociális támogatást.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/10/10/Corvinusosztondij_K1NBSP

 

A Corvinusért tüntettek az LMP-sek

Fáklyás felvonulást tartottak az egyetemért.

https://hvg.hu/itthon/20181009_A_Corvinusert_tuntettek_az_LMPsek?s=hk

 

Hiába mondják, hogy túl sok a diplomás, valójában túl kevesen szereznek oklevelet

A diplomások aránya majdnem 7 százalékkal marad el az Európai Unió átlagától.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/10/9/vegzettseg_Magyarorszagon_J9C7XI

 

Hungarikummá gyúrnák a mesterséges intelligenciát

Tegnap közel 70 cég, oktatási intézmény, tudományos műhely és szakmai- közigazgatási szervezet részvételével zászlót bontott az MI Koalíció, ami a tervek szerint Magyarország válasza lesz a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra.

https://bitport.hu/hungarikumma-gyurnak-a-mesterseges-intelligenciat

 

Bekeményíthet az amerikai nagykövet a CEU ügyében

David Cornstein szerint az egyetem problémájának megoldása az első számú prioritás az amerikaik számára, a védelmi ügyek is csak ez után jönnek.

https://nepszava.hu/3011532_bekemenyithet-az-amerikai-nagykovet-a-ceu-ugyeben

 

Október 11.

 

Kritikák és javaslatok az új NAT tervezetéhez

A Nemzeti alaptanterv, azaz a NAT tervezete alapján a hetedik és a nyolcadik évfolyamon heti egy-egy biológia-, fizika-, kémia- és földrajzórája lenne egy diáknak, márpedig heti egyetlen órában egy tantárgyat nem szabad tanítani, az így nem hatékony – hangsúlyozták a lapunknak nyilatkozó pedagógusok. Ráadásul szerintük az integrált természettudomány tantárgy oktatásához a dokumentumban megjelenített tartalmak nem alkalmasak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130779/Kritikak_es_javaslatok_az_uj_NAT_tervezetehez

 

Menekülnek a tanárok az iskolákból, mi lesz a gyerekekkel?

Sok tanár hagyja ott állami iskolai állását, hogy alapítványi intézménynél vállaljon munkát az adminisztrációs problémák miatt.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oktatas-iskola-tanar-munkaero.671393.html

 

Ahol nincs „Osztály, vigyázz!”: menekülés az állami oktatásból

Egyre többen választják azt a szabad, bizalmi légkört biztosító tanulási formát, ahol a gyerekek egyéni érdeklődése áll a középpontban. Riportunk a friss lapszámban.

https://magyarnarancs.hu/elet_mod/tanulocsoportok-114269

 

Tizenkét pedagógus mondott fel a budapesti gimnáziumban, de az államtitkár szerint nincs baj

Nincs baj a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban - legalábbis így véli Rétvári Bence államtitkár. Ez az a középiskola, ahonnan a nyáron tizenkét pedagógus távozott

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/11/Budai_Nagy_Antal_Gimnazium_TGWH2J#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_1

 

Tovább kell képezni a nyelvtanárokat

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke fontosnak nevezte, hogy a pedagógusok szeressék az általuk tanított nyelvet, és legalább kétévente töltsenek valamennyi időt a célnyelvi országban.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130778/Tovabb_kell_kepezni_a_nyelvtanarokat

 

Így döntik el, iskolaérett-e egy hatéves gyerek

Debrecenben a hatodik életévüket betöltött gyerekek harmada tölt egy extra évet az óvodában iskolakezdés előtt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/11/plusz_egy_ev_az_ovodaban_0MKN26#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_11

 

Így folytatódik az óvodafejlesztési program

Folyik az óvodaprogram harmadik szakaszának az előkészítése, amely során már a tartalmi, módszertani elemekre is koncentrálnak, és jut fedezet a működési költségekre is, hiszen a gyarapodással párhuzamosan átmeneti plusz költségek terhelik a magyar közösséget. A magyar kormány kész ebben is segíteni - mondta Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos.

http://csalad.hu/2018/10/11/igy-folytatodik-az-ovodafejlesztesi-program

 

Skype-kuckóban is tanulhatnak a borsodi diákok

A Szociális Innováció Alapítvány InDaHouse programja négy éve foglalkozik a Miskolc közeli falvakban élő gyerekek felzárkóztatásával. A szervezet idén tavasszal Invitech InnoMax különdíjat nyert, amely értékes technológiai segítséget jelent az önkéntesek oktatási munkájában.

https://trendfm.hu/cimlap/skype-kuckoban-is-tanulhatnak-a-borsodi-diakok-10984

 

Oktassák az állatvédelmet!:

Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban. Javaslatot tettek a fent említett települések alap- és középfokú oktatási intézményeinek a tavaly elkezdett, a Fidelitas tatabányai szervezete által kezdeményezett sikeres tatabányai állatvédelmi oktatások mintájára állatvédelmi oktatás elindítására.

https://www.lokal.hu/2018-10-oktassak-az-allatvedelmet/

 

Búcsú a cafeteriától – rengeteg dolgozónak fog ez fájni

A munkavállalók többsége kapott eddig cafeteriát, a SZÉP-kártya és az iskolakezdési támogatás volt a legnépszerűbb.

https://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/bucsu-a-cafeteriatol-rengeteg-dolgozonak-fog-ez-fajni-322096

 

Felmérés a nők elleni munkahelyi zaklatásról

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozata felmérést készít nők elleni munkahelyi erőszak és zaklatás témájában. Arra keresik a választ milyen gyakorisággal fordul elő, tesznek erről bejelentést feletteseiknek, történik-e valamilyen szankció -írja a Népszava.

https://www.hrportal.hu/hr/felmeres-a-nok-elleni-munkahelyi-zaklatasrol-20181011.html

 

Sosem késő elkezdeni: időseknek szerveznek oktatást

Időskorban is lehet hatékonyan oktatni az embereket.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/sosem-keso-elkezdeni-idoseknek-szerveznek-oktatast/0d0g4pb?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Így változik a nyugdíjas munkavállalók adózása

A nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségei, szabályai jelentős mértékben módosultak már ebben az évben, és fognak módosulni 2019-től is.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/igy-valtozik-a-nyugdijas-munkavallalok-adozasa/

 

Nyárra kellett volna elkészülnie, úgyhogy lassan elkezdik építeni az egri óvodát

Az egri Lajosvárosban található Zöld Liget óvodát úgy zárja be az önkormányzat, hogy erről a szülőket sokáig nem értesítették, és még kész sincs az az új hely, amit 2018 nyarára ígért meg a város még 2016-ban. Ehelyett csak most fogják elkezdeni az építkezést, az ovi helyére pedig egészségközpont épül – írja az Egri Ügyek.

https://index.hu/belfold/2018/10/11/nyarra_kellett_volna_elkeszulnie_ugyhogy_lassan_elkezdik_epiteni_az_egri_ovodat/

 

A világ egyik legveszélyesebb kábítószerét találta meg egy kislány az óvoda udvarán

Még a szájába is bevette a kapszulát, de szerencsére nem nyelte le. A drogtesztje így is pozitív lett.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-vilag-egyik-legveszelyesebb-kabitoszeret-talalta-meg-egy-kislany-az-ovoda-udvaran/

 

Gázszivárgás miatt ürítettek ki egy érdi iskolát

Az érdi intézményt háromszáz embernek kellett elhagynia, az eset során senki nem sérült meg.

https://hvg.hu/itthon/20181011_gazszivargas_miatt_uritettek_ki_egy_iskolat?s=hk

 

Október 12.

 

Hittel-lobogással lenni a pedagógusi pálya iránt

Debrecen – A Pedagógusok Szakszervezete hídként összekötheti az oktatás szereplőit.

Minden gyermekhez tíz felnőtt kapcsolódik, tehát a szakszervezet az egész társadalmat érintő ügyekben áll ki. Az oktatás gondja nemcsak a pedagógusok gondja, hanem mindenkié – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ nyáron megválasztott új elnöke a Pedagógusok Szakszervezete Hajdú-Bihar Megyei Szervezete tanévnyitó értekezletén.

http://www.haon.hu/hittel-lobogassal-lenni-a-pedagogusi-palya-irant/4015091

 

Veszélyben az akadémiai szabadság a felsőoktatási dolgozók szakszervezete szerint

A közvélemény tájékoztatása és az érintettek véleményének megismerése nélkül kezdeményezte a felsőoktatás strukturális és financiális átalakítását a kormány az elmúlt hónapokban – írja csütörtökön kiadott állásfoglalásában A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ).

https://merce.hu/2018/10/12/veszelyben-az-akademiai-szabadsag-a-felsooktatasi-dolgozok-szakszervezete-szerint/

 

Újabb szombati munkanap jön - de mikor lesz a hosszú hétvége?

Ez a hétvége rövidebb lesz a megszokottnál, október 13-án ugyanis szombati tanítási nap lesz az iskolákban.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/12/szombati_tanitasi_nap_E76Y4M#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_12

 

Középiskolai rangsor: kertvárosi gimnázium a legjobbak között

A legjobbiskola.hu portál 1000 középiskola 1700 képzési formáját rangsorolta. A más listáknál szokásos egy év helyett öt esztendő érettségi és kompetencia-felmérési eredményeit átlagolták, így egy-egy jó vagy rossz év nem torzítja az eredményeket, hanem egységes képet lehet kapni az egyes középiskolák teljesítményéről.

https://16.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/181012/kozepiskolai-rangsor-kertvarosi-gimnazium-legjobbak-kozott

 

Országszerte bemutatják az Erasmus+ program eredményeit

Országszágszerte 21 városban előadásokkal, workshopokkal, kiállításokkal és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket pénteken és szombaton az Erasmus Napokon. A Tempus Közalapítvány MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Erasmus Napok keretében 1300 különböző programot szerveznek október 12-13-án a világ mintegy 37 országában, Magyarországon 64 különböző eseményre várják a diákokat, egyetemistákat, tanárokat, ifjúsági szakembereket és munkavállalókat.

https://www.echotv.hu/hirek/2018/10/12/orszagszerte-bemutatjak-az-erasmus-program-eredmenyeit

 

Fejlesztik az ózdi szakképzési centrumot

Az ózdi szakképzési centrum mintegy 447 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

https://magyaridok.hu/belfold/fejlesztik-az-ozdi-szakkepzesi-centrumot-3569393/

 

Országos bibliai rajzverseny 6-15 éveseknek

A Nemzeti Keresztény Ifjúsági Kulturális Központ Alapítvány rajzverseny pályázatot hirdet az ország összes általános iskolájában, 6-15 éves korosztály számára.

https://moderniskola.hu/2018/10/28308/?utm_medium=e-mail&utm_content=109&utm_campaign=hirlevel

 

Bronz Diák Oscar-díjat nyert az Ostrom

Kovács István diplomafilmje a második magyar alkotás, amely Diák Oscart nyert.

http://www.origo.hu/filmklub/20181012-ostrom-bronz-diak-oscar.html?utm_source=hirkereso

 

Hazaküldtek a kórházból egy kisfiút, másnap meghalt

Csak 11 éves volt az a kisfiú, aki meghalt a szabolcsi Nyírmadán. A gyermeket az iskolában érte baleset, a kórházból viszont hazaküldték. Másnap reggel meghalt.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/hazakuldtek-a-korhazbol-egy-kisfiut-nyirmadan-masnap-meghalt/343231/