Hírek

Lapszemle 2018. október 5. Boldogságóra, nemzeti minimum

Lapszemle 2018. október 5. Boldogságóra, nemzeti minimum

Szeptember 30.

 

Gyakorlati oktatással toboroz az IT-szektor

Folyamatosan nő az IT-területeken a szakemberigény, az elhelyezkedés pedig garantált, köszönhetően a világszerte megfigyelhető munkaerőpiaci folyamatoknak – mondta a Magyar Időnek Nyisztor József, a Training360 Kft. ügyvezető igazgatója. Ehhez járul hozzá az eredményes, állami támogatású, ingyenes informatikusképzés is, amelynek köszönhetően tavaly óta hétszáz embernek sikerült elhelyezkednie. A szakma iránti érdeklődés jelentős, a munkavállaláshoz pedig ma már nem feltétlenül szükséges a sok évig tartó főiskolai vagy egyetemi képzés, és a keresetek is magasak.

https://magyaridok.hu/gazdasag/gyakorlati-oktatassal-toboroz-az-it-szektor-3526946/

 

Október 1.

 

Fórum Nyíregyházán

A PSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete Nyíregyházán tartott tanévnyitójáról beszámolt a helyi Kölcsey TV. Nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a tanárhiányról, a bérekről  is. Fülöp Attila megyei elnök is beszélt a pedagógusok elöregedéséről. A tv az imázsfilmből játszott be egy részletet.

https://www.youtube.com/watch?v=XKn6f-Nuotk

 

A mindenkori kormány felel a nívós oktatásért

Nemcsak országosan, hanem megyei szinten is jelentős számú pedagógus hiányzik a köznevelésből és oktatásból. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem vonzó a fiatalok számára a pedagógusi életpálya. Ennek okai között azt látják, hogy jelenleg sok az ingázás, a túlóra, a dokumentáció, és nem megfelelő a bérezés. A fiatal pedagógusok között magas a pályaelhagyók száma, miközben az elkövetkező 15 évben közel hetvenezer pedagógus mehet nyugdíjba, ami csak fokozhatja a nevelő- és tanárhiányt a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban.

https://www.kelet.hu/

 

Pedagógusok Szakszervezete: egy évvel halasszák el a Nat bevezetését!

Az érdekvédelmi szervezet számos pontban emelt kifogást a tervezettel kapcsolatban, de kifogásolják azt is, hogy kevés az idő az érdemi szakmai párbeszédre, majd a felkészülésre.

http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/pedagogusok_szakszervezete_egy_evvel_halasszak_el_a_nat_bevezeteset/2575017/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Csökkentené a tantárgyak számát és visszavágná a tananyagot a PDSZ

A tananyag visszavágását, a kötelező tárgyak számának csökkentését és a NAT-tervezetről szóló nyilvános vitákat kér a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely vasárnap tette közzé véleményét az új alaptanterv tervezetéről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/1/PDSZ_allasfoglalas_uj_NAT_tervezete_IBFPBE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_1

 

„A gyerekeket tényleg nem érdekli Petőfi meg Arany”

Nemcsak a bért keveslik a fiatalok, hanem a tanári pálya által biztosított szakmai szabadságot is – véli Csovcsics Erika, aki tíz évig irányította híres pécsi Gandhi Gimnáziumot.

https://nepszava.hu/3010205_a-gyerekeket-tenyleg-nem-erdekli-petofi-meg-arany

 

Boldogságóra: vezérfonalat adnak a diákoknak

1500 intézményvezető, pedagógus és oktatási szakember jelenlétében az Erkel Színházban adták át a Boldog Óvoda és Iskola okleveleket a boldogságóra magyarországi meghonosítói.

https://infostart.hu/eletmod/2018/10/01/boldogsagora-vezerfonalat-adnak-a-diakoknak

 

 Kiszolgáltatott helyzetben a magyar kutatók: erre kényszerülnek a kemény munka mellett

A pályakezdő hazai kutatók közel fele kénytelen másodállást vállalni az alacsony fizetések miatt, miközben túlzott adminisztrációs és oktatási teher nyomja a vállukat - derült ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) legfrissebb felméréséből, melyet a 24.hu szemlézett.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/fiatal-magyar-palyakezdo-kutatok-nem-elnek-meg-felmeres/7s5gs6r?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Már festőből sincs elég

A súlyos munkaerőhiány kezeléséhez szükség van a szakmunkásképzés gyökeres átalakítására. Az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke szerint a munkaerő piaci hiányt a robotizáció és a digitalizáció bevezetésével és fejlesztésével lehet enyhíteni. Németh László azt mondta, hogy a humán munkaerő is rendkívül fontos és úgy gondolja, hogy a német mintájú duális oktatási rendszer elterjedését kellene szorgalmazni a szakemberek képzésében.

https://trendfm.hu/cimlap/mar-festobol-sincs-eleg-10930

 

Október 2.

 

Új irányvonal a PSZ-nél

Nyári kongresszusán megújult a Pedagógusok Szakszervezete. Az új elnök, Szabó Zsuzsanna a héten tartott fórumot Győrben, és beszélt a változásokról.  A szervezet szeptemberben és októberben megpróbálja országjáró körúton összegyűjteni az oktatással kapcsolatos információkat, amelyeket a későbbi érdekegyeztetéskor fel tudnak majd használni. A PSZ elnöke szerint az egyik legfontosabb változás, hogy a legnagyobb pedagógus szakszervezet már hajlandó részt venni a stratégiai kerekasztal munkájában.

http://tv.gyorplusz.hu/cikk/uj-iranyvonal-a-psz-nel.html

 

A PSZ szeretné, ha egy évvel elhalasztanák a Nat bevezetését

A szakszervezet hétfőn kiadott közleményéről Gosztonyi Gábor alelnök nyilatkozott a Klubrádiónak.

https://www.youtube.com/watch?v=VYuEORq7e38&feature=youtu.be

 

NAT-vita a nemzeti minimumról

Elkezdődött a társadalmi vita az új Nemzeti alaptanterv tervezetéről. – Nem szerepel benne egyetlen népdal, irodalmi alkotás, neves író, költő sem, akit ismernie kellene minden diáknak. Ezzel éppen ellentétes célokat tűzött maga elé Magyarország – figyelmeztetett a KDNP Oktatási Szakbizottsága, amely a bevezetés időpontját egy évvel későbbre, 2020 szeptemberére javasolja. Ebben a kérdésben azonos állásponton vannak a Pedagógusok Szakszervezetével.

https://magyaridok.hu/belfold/nat-vita-a-nemzeti-minimumrol-3534296/

 

„Ez a nemzeti alaptanterv nem a nemzet NAT-ja”

Ha a jelenlegi tervezetet fogadják el, középfokon csak a diákok 40%-a, a gimnazisták számára lesz alkalmazható az új Nemzeti alaptanterv, „ez a nemzeti alaptanterv nem a nemzet NAT-ja” – írja a Civil Közoktatási Platform (CKP).

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/2/CKP_velemeny_uj_NAT_tervezete_D3PXVH

 

"Hozzá nem értést vagy cinizmust tükröz" - újabb vélemény az új NAT tervezetéről

Teljesen nyilvánvaló, hogy a művészeteket a „központi akarat” nem tartja fontosnak - írja Bodóczky István a Taní-tani.info oldalán az új NAT tervezetéről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/2/vizualis_neveles_Nat_908F9N

 

Száz vers, öt regény, hat dráma, negyven novella: ilyen lesz az új NAT?

A új Nemzeti alaptanterv tervezete a 9. és 12. évfolyam között legalább 100 verset, 6 drámát és 40 novellát, regény- vagy esszérészletet ír elő, az öt egészében feldolgozott regény mellett. Ez túl nehéz feladat a szakgimnáziumokban és a gimnáziumok egy részében.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/2/Magyartanarok_Egyesulete_NATelemzes_UDUYVM

 

Kevesebb tesi és kevesebb tanóra ezt kérik a diákok

Törölnék a heti öt testnevelésórát, a tantervben található testnevelés vagy hittan/erkölcstan tanórák helyett gazdasági ismeretekkel foglalkozó, gyakorlatorientált tantárgyat vezetnének be – többek között ezt javasolja a Független Diákparlament.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/kevesebb-tesi-es-kevesebb-tanora-ezt-kerik-a-diakok

 

Valami nagyon nincs rendben az iskolai nyelvórákon, itt vannak az országos felmérés eredményei

Motiválatlan diákok, tanárhiány, módszertani-szakmai felkészületlenség, technikai eszközök hiánya, túlterhelt tanulók – több sebből vérzik az iskolai nyelvoktatás, legalábbis ez derül ki abból a kutatásból, amelynek az elkészítését 2017 nyarán rendelte el a kormány. Egy biztos: elsősorban nem a nyelvórák számával van baj, bár a kutatók szerint érdemes lenne már az általános iskola 2. vagy 3. évfolyamán megkezdeni a nyelvtanulást.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/10/2/nyelvoktatas_felmeres_2Y693Q

 

Itt a lista: ezeken a szombatokon kell dolgozni és iskolába menni

Hamarosan itt az őszi, majd a téli szünet, de addig lesz még pár szombat, amit le kell dolgozni. Mutatjuk a teljes listát.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/10/2/szombati_munkanapok_JICLEK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_2

 

„Keresletvezérelt szakképzésért kiált a rendszer”

A versenyképesség növelése a magyar kormány és a befektetők közös érdeke – értettek egyet a résztvevők az Amerikai Kereskedelmi Kamara konferenciáján. A hazai gazdaságot a szakmunkásképzés erősítésével, a nyelvtanulással és a kedvező befektetési környezet kialakításával lehet javítani.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129965/Keresletvezerelt_szakkepzesert_kialt_a_rendszer

 

Németh György: a képeknek a falon a helyük - Tárlat nyílt a fotográfushallgatók alkotásaiból

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központjában 2011 óta zajlik alkalmazott fotográfusképzés, a hallgatók munkáiból minden évben az Őszi Kulturális Fesztivál első napján tárlat nyílik.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nemeth_gyorgy_a_kepeknek_a_falon_a_helyuk_-_tarlat_nyilt_a_fotografushallgatok_alkotasaibol_-_fotok_video/2575097/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A gyerekek lényegében bármit képesek önállóan, irányítás nélkül megtanulni, ha akarják – Sugata Mitra indiai sztártanár bemutatóóráján jártunk

Nincs is szükség tanárra, csak arra, hogy a gyerekek hozzájussanak a tanulási lehetőségekhez – ez a brit-indiai sztártanár-oktatáskutató, Sugata Mitra (időnként azért vitatott) alaptézise. A Newcastle-i Egyetem professzora, aki híres gettókísérletével megtorpedózta a hagyományos oktatási modellt, most a Budapest School gyerekeit tanította önállóan tanulni.  

https://forbes.hu/a-jo-elet/a-gyerekek-lenyegeben-barmit-kepesek-onalloan-iranyitas-nelkul-megtanulni-ha-akarjak-sugata-mitra-indiai-sztartanar-bemutatoorajan-jartunk/

 

Október 3.

 

Tanévnyitót tartott a Pedagógusok Szakszervezete a József Attila Kollégiumban

A pedagógusok bérének differenciálási lehetőségeiről, a többlettanítás kifizetéséről és a nyugdíjazás utáni életpálya nehézségeiről is szó esett a Pedagógusok Szakszervezetének tanévnyitó rendezvényén a József Attila Kollégiumban. Az eseményre a nyáron megválasztott új szakszervezeti elnök érkezett.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tanevnyitot-tartott-a-pedagogusok-szakszervezete-a-jozsef-attila-kollegiumban-2582237/

A helyi tv híradójának Palotás József, a PSZ szakértője is nyilatkozott. A beszámoló 6 perc 35 mp-nél kezdődik:

https://www.fehervartv.hu/

 

Az Inforádió Aréna c. műsorának vendége volt Hajnal Gabriella, a KK elnöke

Szó volt az igazgatók hatásköréről, a tankerületek és a KK kapcsolatáról, a finanszírozásról, az iskolafelújításokról, az esélyegyenlőségről, a tanárképzésről, a sokat vitatott KRÉTA rendszerről stb. Jelezte: új szervereket állítanak/állítottak be, az informatikai háttér adott, de sokan használják. Itt hallgatható meg a kétrészes interjú:

https://infostart.hu/arena/2018/10/03/vendegunk-hajnal-gabriella-a-klebelsberg-kozpont-elnoke

 

Horn György: az iskola halott, már inkább árt

Szerinte már egyre többen látják, hogy a mai iskola, amit 150 éve találtak ki, inkább káros, mint hasznos a gyereknek, akit 6 és 18 éves kora között bezár egy munkahelyre, noha a tudást másként is meg lehet szerezni.

https://24.hu/kozelet/2018/10/03/horn-gyorgy-az-iskola-halott-mar-inkabb-art/

 

Az iskolák valódi reformját kerülnék el a nulladik évfolyam bevezetésével?

A nulladik évfolyam bevezetése nem csak figyelmen kívül hagyja a kisgyermekek érdekeit, de még az óvodák és óvodapedagógusok munkáját is megkérdőjelezi. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület is közzétette véleményét az új NAT-ról.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/3/ovodapedagogiai_szervezet_velemenye_a_NATro_7M9O5A

 

A felvételi pontszámítás miatt sem nyelvvizsgáznak a diákok?

A felvételinél összesen száz többletpontot lehet szerezni: egy emelt szintű érettségiért ötven pont jár, tehát ha valaki kettőt csinál, akkor maximalizálja a plusz pontokat, és feleslegessé válnak a nyelvvizsgáért járók – mondta Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. A diákok leginkább a sűrű tanárcserét, a tanárok pedig a diákok motiválatlanságát sérelmezik.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/10/3/nyelvoktatas_problemak_WNNUNA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_3

 

Iskolai felvilágosító program a cukorbetegségről

Iskolai felvilágosító program indult pedagógusoknak, szülőknek és gyerekeknek a cukorbetegséggel kapcsolatban, a program célja több ismeretet adni a betegségről és segíteni a diabéteszes gyermekek jobb beilleszkedését az oktatási intézménybe. A KiDS programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre, Magyarországon a Sanofi gyógyszercég támogatásával és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével valósul meg, amely a gyakorlati képzést vállalta magára.

http://www.csalad.hu/2018/10/03/iskolai-felvilagosito-program-indul-a-cukorbetegsegrol

 

Programcsomag segíti a digitális immunitást – Vigyázat! Meglophatnak!

Elkészült a fiatalok tudatosabb internethasználatát is segítő Digitális immunerősítő program anyaga – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://azuzlet.hu/programcsomag-segiti-a-digitalis-immunitast-vigyazat-meglophatnak/

 

Pedagógusokat köszöntött a pécsi alpolgármester

Őri László alpolgármester köszöntötte kedden azt a húsz pécsi pedagógust, aki évtizedekkel ezelőtt szerezte meg diplomáját. A baranyai megyeszékhelyen hagyomány, hogy évről évre tisztelegnek az oktatók, nevelők előtt.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130094/Pedagogusokat_koszontott_a_pecsi_alpolgarmester

 

Nőtt a HPV elleni védőoltás igénylők száma Csongrádban

Csongrád megyében a tavalyi kampányhoz képest 8 százalékkal nőtt a humán papilloma vírus elleni védőoltást igénylők aránya. Az előzetes felmérések alapján a 2018/2019-es tanévben 7. osztályos lányok körében 1735-en jogosultak a térítésmentes védőoltásra. A kiosztott szülői nyilatkozatok 99,3 százalékát küldték vissza, ebből 1435-en nyilatkoztak úgy, hogy igénylik gyermekük számára az oltás beadását - ez a jogosultak 82,7 százaléka. A járások közül a legnagyobb arányban a Hódmezővásárhelyi – Makói járásban élnek a lehetőséggel, itt a jogosultak 88 százaléka kérte az oltást, ezt követi Szentes járás 84,4 és Szeged járás 80,9 százalékkal. A védőoltási kampányban 102 oktatási intézmény vesz részt.

http://orientpress.hu/cikk/2018-10-03_nott-a-hpv-elleni-vedooltas---igenylok-szama-csongradban

 

Október 4.

 

Szakszervezeti évnyitót tartottak a Vas megyei pedagógusok

Szabó Zsuzsa országos elnök a szombathelyi értekezleten (2018. október 3.) elmondta: a tisztújításon átesett szervezet bejegyzés alatt áll, az elmúlt hetek a kapcsolatfelvételről szól­tak, mert az együttműködést látják a megfelelő munkamódszernek a pedagógusok érdekképviseletében. Elnökként egyeztetett már a minisztériumokkal, a Klebelsberg központtal is. Mitre-Károlyi Mária, a Pedagógusok Szakszervezete Vas Megyei Szervezete elnöke emlékeztetett: százéves a PSZ, a vasi szervezet 2019 februárjában jubilál.

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szakszervezeti-evnyitot-tartottak-a-vasi-pedagogusok-2566979/

 

Újabb szempontok a Nat-hoz

Első osztálytól nyolcadikig azt sem tudják a gyerekek, hogy az, hogy kimehetnek-e pisilni az óráról, nem a tanár egyéni megítélésén múlik, hanem alapvető joguk.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/4/NAT_velemeny_Hintalovon_Gyermekjogi_Alapitv_UY7Q6Q

 

Kettészakítja az országot a tanárhiány is

Keleten nem kapkodnak két kézzel a rátermett pedagógusok után, sok a lejátszottnak tűnő pályázat, és érdekes kifogásokkal utasítják el a katedrára vágyókat – írja a Népszava.

 A pedagógus-szakszervezetek visszatérő panasza: egyre súlyosabb gondot okoz a tanárhiány Magyarországon.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15616-ketteszakitja-az-orszagot-a-tanarhiany-is

 

Hajnal Gabriella: a szülők nyomására terheli túl az iskola a diákokat

Sokkal hatékonyabb a tankerületi rendszer a korábbi központi intézményi fenntartói formánál: rendezte az anyagi problémákat, igyekszik minden diáknak ugyanazokat a lehetőségeket biztosítani – mondta az InfoRádióban Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke.

https://infostart.hu/belfold/2018/10/04/hajnal-gabriella-a-szulok-nyomasara-terheli-tul-az-iskola-a-diakokat

 

Nagy ígéretet tett az államtitkár: kétezer óvodát újítanak fel 2020-ig

Kétezer állami, önkormányzati, egyházi, illetve határon túli óvoda újul meg vagy épül fel Magyarországon és a Kárpát-medencében 2020-ig - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Hévízgyörkön.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/4/Nagy_igeretet_tett_az_allamtitkar_ketezer_o_8KL05W

 

Boldog intézmény lett a vépi Hatos Ferenc általános iskola

Boldog iskolába járnak ezentúl a vépi gyerekek. A cél az, hogy még inkább megtanuljanak örömöt találni a játékban, a feladatban, a lelket építő éneklésben, a testet fejlesztő mozgásban.

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/boldog-intezmeny-lett-a-vepi-hatos-ferenc-altalanos-iskola-2566883/

 

Szakképzésből egyetemre?

Sokféle megoldással kísérletezik a kormányzat, az egyetemi és a vállalati oldal, hogy minél vonzóbbnak állítsák be a szakmunkásképzést. A legelterjedtebb elképzelés most a diplomaszerzés leegyszerűsítése, hogy ezzel is könnyítsék a szakképzésben végzők számára diploma megszerzését. A duális képzés „multis mulatság”, a kkv szektor szinte teljesen kimarad belőle. Multinacionális vállalatok azonban nemcsak a duális felsőoktatásra mutattak be jó példát, hanem arra is, hogyan lehet az középszintű szakmaoktatást „behívni” a szervezethez. Hiszen nem várható el a szaktanártól, hogy ugyanolyan naprakész legyen a tudása, mint a gyárban dolgozó szakembernek.

https://www.hrportal.hu/hr/szakkepzesbol-egyetemre-20181004.html

 

Előrelépés a szakmai oktatásban

Szakmai együttműködési megállapodást kötött a Budapest Institute of Ban­king (BIB) és a Nemzetközi Bankárképző Központ – jelentették be tegnap a felek.

https://magyaridok.hu/gazdasag/elorelepes-a-szakmai-oktatasban-3542324/

 

500 milliós fejlesztés Békéscsabán

Csaknem 500 millió forintos ráfordítással kívánják fejleszteni a szakképzésben tanulók alapkészségeit, növelni a képzés eredményességét és csökkenteni a végzettség nélküli iskolaelhagyók arányát a Békéscsabai Szakképzési Centrumban (BSZC) – mondta az intézmény főigazgatója.

http://www.jarmuipar.hu/2018/10/500-milliod-fejlesztes-bekescsaban/

 

Hentestől a hegesztőig: hiányszakmák kavalkádja az Agórában - Telt ház volt a megyei pályaválasztási napon

Csongrád megye - Több mint 800 általános iskolás diákot várt a megyei kamara a Szakmák az Agóra színpadán című, interaktív foglalkozásokkal színesített csütörtöki pályaválasztási rendezvényére. A tematika a 2019/2020. tanévre javasolt hiányszakmákra koncentrált - érdeklődőkben nem volt hiány.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hentestol_a_hegesztoig_hianyszakmak_kavalkadja_az_agoraban_-_telt_haz_volt_a_megyei_palyavalasztasi_napon/2575381/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Nemsokára a kormány elé kerül az idegen nyelvi stratégia

Egy nemrég készült kutatás több problémára is rávilágított az idegennyelv-oktatásban. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/nemsokara-a-kormany-ele-kerul-az-idegen-nyelvi-strategia.html

 

Nyelvi kavalkád az egyetemen - Játszva tanulhattak

A nyelvi játékok voltak a legnépszerűbbek az SZTE idegen nyelvi intézetének programján. A Nyelvi Kavalkádon a diákok akár próbavizsgát is tehettek, amelyet ott, a helyszínen értékeltek ki a tanárok.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyelvi_kavalkad_az_egyetemen_-_jatszva_tanulhattak/2575407/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Határon túli pedagógusokat képez a Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetség október 5-7. között határon túli óvodapedagógusok és tanítók részére szervez továbbképzéssel egybekötött találkozót.

http://orientpress.hu/cikk/2018-10-04_a-hataron-tuli-pedagogusokat-kepez-a--rakoczi-szovetseg

 

Palkovicsék máris nekilátnak a kutatóintézetek átszervezéséhez

Magyarország versenyképességének növelésére hivatkoznak az indoklásban.

https://nepszava.hu/3010835_palkovicsek-maris-nekilatnak-a-kutatointezetek-atszervezesehez

 

Vizsga nélkül

Szingapúrban, ami egyébként a legutolsó PISA-teszt (2016) alapján világelső matematikai oktatásban (2. Japán, 3. Észtország!), és szövegértésben is világelsők a diákok, tovább csökkentik az iskolában a vizsgák és számonkérések számát és tovább fokozzák a kooperatív problémamegoldó munka szerepét. Biztos aggodalmat keltettek bennük az eredmények és nem akarnak lecsúszni…

http://alapblog.hu/vizsga-nelkul/

 

Október 5.

 

Országszerte megemlékeznek az aradi vértanúkról

Országszerte és a határon túli településeken, valamint az iskolákban is megemlékeznek az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója, október 6. alkalmából. Szombaton, a nemzeti gyásznapon a fővárosban, az Országház Parlament előtti Kossuth téren felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást tartanak, emellett egész napos rendkívüli történelemórával várják a megemlékezőket.

http://www.origo.hu/itthon/20181005-aradi-vertanuk-orszagszerte-tartanak-megemlekezeseket-a-nemzeti-gyasznap-alkalmabol.html?utm_source=hirkereso

 

Felújítottak egy budapesti iskolát, de csak félig

Félig újítottak fel egy általános iskolát a főváros 13. kerületében. Az intézmény ugyanis egyszerre van állami és önkormányzati fenntartásban. Az önkormányzat hajlandó finanszírozni a felújítást, az állam nem. Azt mondják, vannak rosszabb állapotban lévő iskolák is.

http://www.atv.hu/belfold/20181004-felujitottak-egy-budapesti-iskolat-de-csak-felig/hirkereso

 

4 millió egy félév: 2030-ra gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus

Jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hamarosan egy új képzési program is indulhat, szemeszterenként roppant borsos. És 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyet.

https://nepszava.hu/3010819_4-millio-egy-felev-2030-ra-gazdagok-elitegyeteme-lehet-a-corvinus

 

Mennyi pedagógus van Magyarországon?

Ábrán mutatjuk, mennyi az általános iskolai pedagógusok száma, a középiskolai pedagógusok száma; óvodapedagógusok száma.

https://profitline.hu/Mennyi-pedagogus-van-Magyarorszagon---abran-mutatjuk-384168

 

Munkafüzet a közlekedési kultúra javításáért

Elkészült a gyermekeknek szóló Közlekedő kisokos című munkafüzet és az ahhoz kapcsolódó tanári kézikönyv az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos megbízásából, az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium támogatásával – adta hírül az MTI.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130255/Munkafuzet_a_kozlekedesi_kultura_javitasaert

 

Teljesen kiakadt a net, hogy miből írnak a negyedikes gyerekek dolgozatot

A kommentelők szerint rendben van, hogy a növények nyílási ideje benne van a tankönyvben, az viszont botrányos, hogy számon is kéri a tanár.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/teljesen-kiakadt-a-net-hogy-mibol-irnak-a-negyedikes-gyerekek-dolgozatot/

 

„Szard le az iskolát!” – interjú Vekerdy Tamással

Bármit mond, arra odafigyelnek, emberek milliói nevelnek vagy próbálnak gyereket nevelni az ő elvei alapján. Vajon milyen apa volt a neves pszichológus, és milyen gyerekkora volt? Miért foglalkozik szívesebben gyerekekkel, mint felnőttekkel? Mi a kedvenc időtöltése? Erről és még sok mindenről beszélgettünk a 83 éves Vekerdy Tamással.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20181005/vekerdy-tamas-pszichologus-gyerek-iskola-neveles/

 

7 ok, amiért nagyon örülök, hogy tanár lettem – Jocó bácsi írása a pedagógusjogok világnapjára

Korábban már írtam arról, milyen jogokat szeretnénk magunknak ahhoz, hogy teljes legyen a szakmai életünk. Idén egy kicsit másképp emlékezem meg erről a napról. Sokszor elmondtam és leírtam, hogy pedagógusnak lenni mennyire menő dolog, mennyire szeretem a hivatásomat. Most pedig összeszedem néhány pontban, miért is szeretek tanár lenni. Balatoni József, alias Jocó bácsi írása.

https://wmn.hu/ugy/49531-7-ok-amiert-nagyon-orulok-hogy-tanar-lettem--joco-bacsi-irasa-a-pedagogusjogok-vilagnapjara

 

A menzamenüt készítő cég szerint nem az ételek okozták a szombathelyi diákok betegségét

A Hungast csoporthoz tartozó Elamen Zrt. közlése szerint nem a társaság által szolgáltatott ételek okozták Szombathelyen a calici vírus okozta fertőzést, amelyben egy hete több mint háromszáz diák, több pedagógus és néhány diák hozzátartozója is megbetegedett.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/5/calici_virus_Szombathely_SAXOOB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_5