Hírek

Az államtitkár köszöntötte a PSZ kongresszusát

Az államtitkár köszöntötte a PSZ kongresszusát

Bódis József köznevelésért felelős államtitkár - Kásler Miklós, az Emmi minisztere üdvözletét is tolmácsolva - köszöntötte a Pedagógusok Szakszervezete XXX. Kongresszusát, amelyet Budapesten tartottak 2018. szeptember 29-én. A miniszter azt üzente: ahhoz a nemes célhoz, amiért a pedagógusok dolgoznak, minden segítséget meg kíván adni.

A köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy konszolidálódott a helyzet az oktatásban, de még nem ideális. Jelezte: egy szakmai csapat két éve dolgozott a Nemzeti alaptanterv tervezetén, amely átgondolt koncepció, de nem hibátlan. Szerinte elengedhetetlen, hogy a Nemzeti alaptanterv valóban progresszív, jó szakmai program legyen.

Arról is beszélt, hogy a tárca minden konzultációra nyitott: „nagyon komoly együttműködést szeretnénk önökkel folytatni.” Az a kérése: bármilyen probléma adódik, közösen keressenek rá megoldást. Azt mondta: számít a PSZ együttműködésére.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke - az együttműködés reményében - a kongresszuson át is adta a szakszervezet javaslatait a további tárgyalásokhoz. Ezek között szerepel az óraszámok, a túlmunka, a pótlékok, a teljesítményalapú differenciálás, az álláshelyek számításának kérdése, a pedagógusok utánpótlásának megnyugtató biztosítása, a gyermek-, illetve tanulólétszám csökkenéséből fakadó kihívások kezelése, a korai iskolaelhagyás problémaköre, a szakképzés köznevelési aspektusa, a köznevelési intézményvezetők szerepének, hatáskörének megerősítése, az érdekegyeztetés érdemi lehetőségei.

Szintén köszöntötte a kongresszust Susan Flocken, az ETUCE (European Trade Union Committee for Education) igazgatója, aki napokkal korábban magyarországi oktatási szakszervezetek vezetőivel is találkozott. A hazai viszonyok ismeretében kitért a pedagógusok problémáira is. Emlékeztetett: 2017 végén az európai uniós állam- és kormányfők Svédországban tartották csúcstalálkozójukat, ahol arról is döntöttek, hogy az oktatásnak prioritást kell kapnia.  Ezen a találkozón a magyar miniszterelnök is részt vett. Susan Flocken az ETUCE támogatásáról biztosította a hazai szakszervezeteket, köztük a PSZ-t is.

A kongresszus hivatalos napirendjén szerepelt a még hiányzó bizottsági tagok megválasztása. A szavazás eredményeként az Etikai Bizottság tagja lett Zarándi Zsolt Bence. A Felügyelő Bizottságba Hegedűs Zoltán, Köpf Lászlóné, Lencse János és Révész Istvánné került be.

Tekintse meg képgalériánkat!