Hírek

Lapszemle 2018. szeptember 28. EuroSkills, ETUCE, PSZ, KRÉTA

Lapszemle 2018. szeptember 28. EuroSkills, ETUCE, PSZ, KRÉTA

Szeptember 22.

 

Liberális szellemiség az új Nat-tervezetben

A Magyar Bálint-féle alaptanterv szellemisége köszön vissza az új Nat tervezetéből a lapunknak nyilatkozó irodalom- és történelemtanárok szerint. Aggodalmaikat alátámaszthatja, hogy a liberális szakértők már elkezdték dicsérni a dokumentumot.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129186/Liberalis_szellemiseg_az_uj_Nattervezetben

 

A klasszikus tantárgyak ideje lejárt? Erre számíthatnak a diákok az idei PISA-teszten

Az oktatási államtitkár és a PISA-teszt megalkotójának jelenlétében nyílik meg az AFS nemzetközi oktatási konferenciája Budapesten.

https://femina.hu/terasz/pisa-teszt-2018/

 

Adatok nélkül is tagadja a tanárhiányt a Klebelsberg Központ

Hiába közölte korábban az iskolafenntartó, hogy nincs tanárhiány Magyarországon, az állami iskolafenntartónak valójában nincsenek pontos statisztikái.

https://nepszava.hu/3009286_adatok-nelkul-is-tagadja-a-tanarhianyt-a-klebelsberg-kozpont

 

Egyre több felnőtt látja a szakképzésben a jövőjét

A 21. századi elvárásoknak megfelelően fejlesztjük az infrastruktúrát, új tartalomra és új módszertanra is szükség van, de talán a legfontosabb a gazdasági szereplők aktív megjelenése a képzésben - mondta a Magyar Időknek Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

https://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/egyre-tobb-felnott-latja-a-szakkepzesben-a-jovojet-2468250?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

14 évvel többet él egy magas végzettségű magyar férfi, mint egy képzetlen

Magyarországon nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő a diplomások bérelőnye és elhelyezkedési esélye az alacsonyabb iskolázottságúakhoz képest. A társadalmi különbségeket konzerváló oktatási rendszer és szakpolitika miatt ugyanakkor kevesen jutnak be a felsőoktatásba – erősíti meg az OECD legújabb jelentése. A Hetek cikke.

http://www.atv.hu/belfold/20180921-magyarorszag-14-evvel-el-tobbet-egy-magas-iskolai-vegzettsegu-ferfi-mint-egy-kepzetlen/hirkereso

 

A kormány szorításában a CEU, most a kilátástalan jövőtől félnek

Közel félszáz, Magyarországon élő menekült a CEU OLIve elnevezésű oktatási programjának köszönhetően kapott esélyt az újrakezdéshez: fejleszthették nyelvtudásukat, folytathatták egyetemi tanulmányaikat. Egy giroszosként dolgozó kurd diák így tudta beteljesíteni álmát, hogy filozófiát tanulhasson. A Stop Soros miatt az egyetem kénytelen volt leállítani a programot. Az Abcúgnak mesélő nyelvtanár szerint esélye sem volt a CEU-nak, hogy folytathassa a menekültek oktatását.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/felnek_a_menekultek_hogy_elveszitik_azt_a_keveset

 

„Ne bürokratát csökkentsünk, hanem bürokráciát!”

 Sajtótájékoztatót tartottak a szakszervezetek, hogy felhívják a figyelmet a humán közszolgáltatásban jelentkező létszámhiányra. Ide tartoznak a rendőrök, tűzoltók, tanárok, egészségügyi dolgozók, a közigazgatásban dolgozók - tájékoztatott Boros Péterné az MKKSZ elnöke az ATV Start műsorában. Elmondta, hogy százezer ember hiányzik a területről.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/15494-ne-burokratat-csokkentsunk-hanem-burokraciat

 

Szeptember 23.

 

Bántalmazás, megszégyenítés – Csaknem kétezer panasz érkezett az oktatási biztoshoz

Volt olyan úszásoktató, aki a nyakánál fogva emelt ki egy gyereket a medencéből, majd kérdezés nélkül arcon ütötte. Több mint 1800 panasz érkezett Aáry Tamás Lajos, oktatási jogok biztosának hivatalához tavaly, az elmúlt évekhez hasonlóan az ügyek többsége a köznevelés területéről futott be.

https://nepszava.hu/3009348_bantalmazas-megszegyenites-csaknem-ketezer-panasz-erkezett-az-oktatasi-biztoshoz

 

Száműzik a drámát az iskolából?

A dráma és tánc mint önálló tárgy, kimaradt a Nemzeti alaptanterv tervezetből. Ugyanez vonatkozik a mozgóképkultúra és médiaismeretre, valamint a bábjátékra. Ezt sérelmezi egy közleményben több szakmai szervezet.

https://nepszava.hu/3009259_szamuzik-a-dramat-az-iskolabol

 

Szeptember 24.

 

Beszélgetés a Nemzeti Alap Tantervről, a pedagógus hiányról és aktuális oktatás politikai kérdésekről

Minden iskolai tanévnyitó más-más problémát vetett fel az elmúlt években. Az idén egyebek mellett a Nemzeti Alap Tanterv és a pedagógus hiány került elsősorban napirendre. Bán Mihályt, a Pedagógusok Szakszervezetének nem rég megválasztott megyei elnökét kérdezi a témával kapcsolatban az adás szerkesztő-műsorvezetője, Donát Tamás.

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/beszelgetes-a-nemzeti-alap-tantervrol-a-pedagogus-hianyrol-es-aktualis-oktatas-politikai-kerdesekrol/

 

"Az egészben volt valami idealisztikus" – Az új NAT készítői is érezték, hogy elhasal a tervezet

Apránként szedik ízekre különböző kormánypárti körökben az új nemzeti alaptanterv eredendően még "nagyon szép munkának" ítélt tervezetét. A csaknem két évig készült munkaanyagnak a Fidesz képviselői főként eszmei hiányosságokat rónak fel, miközben hivatalosan még mindig nem tudni, miért mondhatta a Miniszterelnökség vezetője a dokumentum bemutatása előtt, hogy "így biztosan nem lép életbe". A tervezeten dolgozó szakértők ezt mindenesetre már munka közben borítékolták.

https://hvg.hu/itthon/20180924_kormany_nat_tervezet_kozoktatas_csepe_valeria_l_simon_laszlo_fidesz_kdnp?s=hk

 

Konferencia a Nat új tervezetéről

Tanulás újratöltve – A tartalomfejlesztés új lehetőségei címmel rendezett szakmai konferenciát az EFOP 3.2.15. - VEKOP-17- 2017-00001 projekt keretében az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen. Köszöntőt mondott Bódis József, oktatási államtitkár. Átadta Kásler Miklós miniszter úr üdvözletét, majd méltatta a konferencia jelentőségét. „Amikor alaptantervről beszélünk, akkor jó néhány dolgot meg kell állapítani. Egy professzionális csapat készítette az alapanyagot, amely mindenkinek a rendelkezésére áll augusztus vége óta.” – mondta az államtitkár. A Kutatócsoport nyitott minden szakmai véleményre, mert ettől csak jobb lehet az a Nat, ami majd sok évre meghatározza gyermekeink jövőjét. Végül megköszönte Csépe Valéria professzionális munkáját, és pozitív hozzáállást kért minden résztvevőtől.

http://tantrend.hu/hir/konferencia-nat-uj-tervezeterol

 

Új Nat-gyorsértékelések

Megjelent nyolc neves szakembert reflexiója az új Nat tervezetről az Új Pedagógiai Szemle idei 5-6. számában. Halász Gábor, Horváth Zsuzsanna, Knausz Imre, Kozma Tamás, Radó Péter, Trencsényi László, Vass Vilmos és Villányi Györgyné Jutka reflexiója online már olvasható a dokumentumról.

http://tantrend.hu/hir/uj-nat-gyorsertekelesek

 

Térképen láthatod, hogyan pecsételődik meg a magyar gyerekek sorsa

Nagyok a térségek közötti különbségek a matematika kompetenciamérés eredményei alapján - állapítja meg rövid ismertető anyagában az Összkép magazin. Az igazán szomorú, hogy ha a családi hátteret kiszűrjük, akkor az adatok azt sugallják, hogy a hazai iskolarendszer jelen pillanatban alkalmatlan a társadalmi felzárkóztatásra.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/terkepen-lathatod-hogyan-pecsetelodik-meg-a-magyar-gyerekek-sorsa.298744.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Nagy bajban a magyar oktatás: rengeteg középiskolás funkcionális analfabéta

Magyarországon a középiskolát kezdő diákok csaknem 25 százaléka funkcionális analfabéta. Az oktatás minősége pedig jócskán kihat a leendő munkavállalók képességeire, éppen ezért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége változásokat sürget az oktatás területén.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/nagy-bajban-a-magyar-oktatas-rengeteg-kozepiskolas-funkcionalis-analfabeta.1070440.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

A tankötelezettség visszaállításáról

Az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában Dávid Ferenc, a VOSZ leköszönő főtitkára beszélt arról, hogy a 16 éves, iskolát otthagyó gyerekeknek kb. 60 évük lesz a munkaerőpiacon, ezért is szükséges, hogy legalább 18 éves korukig tanuljanak, szakmát, érettségit szerezzenek. Jelezte: a szakgimnázium elnevezés jól megtévesztette a szülőket, onnan nem vezet út sehová.

http://www.atv.hu/videok/video-20180924-david-ferenc

 

Sikeres a digitális átállás

Idén szeptembertől minden állami fenntartású iskola elektronikusan vezetheti és tárolhatja az intézmény által kezelt tanügyigazgatási adatokat a KRÉTA rendszerben.

http://www.origo.hu/techbazis/20180924-klebelsberg-kreta-bevezetes.html

 

Átalakítanák a nyelvoktatást

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megreformálná az idegen nyelv oktatását, elősegítve a könnyebb elhelyezkedést a munka világában - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/atalakitanak-a-nyelvoktatast-20180923.html

 

Hasznos tippek óvodai beszoktatáshoz

Gőbel Orsolya pszichológus szerint a gyermek kíváncsiságára kell alapozni.

http://faktor.hu/faktor-hasznos-tippek-ovodai-beszoktatashoz?source=hirkereso

 

A tanári kar negyede felmondott a Budai Nagy Antal Gimnáziumban

Tizenkét pedagógus távozott a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumból, köztük egy osztályfőnök is.

https://www.hrportal.hu/c/a-tanari-kar-negyede-felmondott-a-budai-nagy-antal-gimnaziumban-20180923.html

 

Szabadulni a béklyóktól – Derényi András: Az egyetemi rangsorokkal óvatosan kell bánni

Önmagában a fenntartóváltás nem elegendő az oktatási színvonal növeléséhez. Ahhoz ugyanis a szabályozóknak is változniuk kellene – nyilatkozta a 168 Órának Derényi András felsőoktatás-kutató és -fejlesztő szakember annak kapcsán, hogy az állam alapítványt hoz létre a Corvinus egyetem fenntartására.

https://168ora.hu/itthon/szabadulni-a-beklyoktol-derenyi-andras-az-egyetemi-rangsorokkal-ovatosan-kell-banni-156459

 

Szeptember 25.

 

„Szeptember 30-ig tart Nemzeti alaptanterv munkaanyagának véleményezése”

 Szeptember 30-ig tart a Nemzeti alaptanterv (Nat) munkaanyagának véleményezése - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal hétfői ülése után újságíróknak. Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta: az országos vezetésük úgy döntött, minden olyan munkában részt kívánnak venni, ahol az oktatásról van szó, képviselni tudják a kollégáikat, és első kézből kapnak információt. A mai kerekasztal erről szólt - mutatott rá. Hozzátette: a PSZ ugyanakkor nem mond le az érdekegyeztetés jogszabályban rögzített színtereiről, a kerekasztalt szakmai, konzultációs fórumnak tekintik. Jelezte: a Nat-tal összefüggésben kedden összesítik a hozzájuk beérkezett, szakmacsoportonkénti véleményeket, amelyet eljuttatnak az illetékesek számára.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129324/Szeptember_30ig_tart_Nemzeti_alaptanterv_munkaanyaganak_velemenyezese

 

Hiller: romlik a közoktatás színvonala

"Az olyan alapkompetenciák, mint az írás, olvasás és számolás képessége nem kerülhetnek be az új Nemzeti Alaptantervbe, mert azt az oktatási kormányzat túl liberálisnak találta" - erről Hiller István, korábbi oktatásért felelős miniszter beszélt az ATV Start című műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20180925-hiller-romlik-a-kozoktatas-szinvonala/hirkereso

 

Így veti vissza a tanárhiány az iskolákat

Minőségi oktatás vagy súlyos tanárhiány? Erre a kérdésre keresi a választ a Szülői Hang felmérése, amit már több mint kétezren töltöttek ki. A 24.hu által ismertetett részeredményekből kiderül, hogy tízből kilenc szülő szerint az állam nem nyújt kellő anyagi megbecsülést a pedagógusoknak.

https://24.hu/belfold/2018/09/25/szuloi-hang-felmeres-tanarhiany-oktatas/

 

A fideszesek nem is kíváncsiak az iskolai szegregációra

Nem tartják fontosnak a kormánypárti képviselők, hogy tisztán láthassunk a roma és nem roma gyerekek iskolai elkülönítése ügyében. Más ellenzéki javaslatokat is leszavaztak.

https://nepszava.hu/3009630_a-fideszesek-nem-is-kivancsiak-az-iskolai-szegregaciora

 

KRÉTA-rendszer: vegyes az e-napló fogadtatása

Megszokás kérdése, hogy könnyít vagy bonyolít az e-napló használata – így reagáltak az oktatásvezetők az úgynevezett KRÉTA-rendszert ért bírálatokra. Mint mondták: a rendszer mostanra felgyorsult és gépek is vannak ahhoz, hogy hozzáférjenek a pedagógusok.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/kreta-rendszer-vegyes-az-e-naplo-fogadtatasa-2468375?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A KK büszke a Krétára, amitől sokan a hajukat épik

Az idén minden állami iskolában kötelezően előírta a Klebelsberg központ, hogy az általuk milliárdokból gründolt KRÉTA elnevezésű Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert kell használni. A hvg.hu szerint sok iskola ezt a hírt augusztus 28-án kapta meg írásban, néhány nappal a tanévkezdés előtt. Igaz, van némi haladék: legkésőbb félévkor kell átállni minden iskolának a KRÉTA-ra. A KK azt állítja, idejében jelezte az iskoláknak, hogy a 2018/2019-es tanévtől kötelező lesz a rendszer teljes körű használata.

https://hvg.hu/kultura/20180925_kreta_e_naplo_problemak_klik?s=hk

 

Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le a versenyhátrányát

Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le versenyhátrányát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az EuroSkills Budapest 2018 - a szakmák Európa-bajnokságának ünnepélyes megnyitóján.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/europa-kivalo-szakemberek-kepzesevel-dolgozhatja-le-a-versenyhatranyat

 

Amerikát is meghódítja a magyar módszer

Az USA, Románia, Spanyolország, Németország, és Mexikó friss csatlakozásával már 11 országban tanítják azzal az élményalapú módszerrel programozni a gyerekeket, amelyet a magyar programozó iskolában, a Logiscoolban fejlesztettek ki. A módszer lényege, hogy a tananyag pontosan igazodik a tanulók életkorához, tudásszintjéhez és érdeklődési köréhez. A Logiscool itthon idén ősztől már 39 helyszínen várja a 6-18 éves tanulókat.

http://www.mmonline.hu/cikk/amerikat-is-meghoditja-a-magyar-modszer/

 

Elkezdődött A Világ Legnagyobb Tanórája – 2018 

Idén szeptember 24–28. között rendezik meg szerte a Földön a Világ Legnagyobb Tanóráját. Ebben a globális oktatóprojektben a tanulók egy időben ismerkedhetnek meg a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokkal. Az ünnepélyes nyitórendezvényéről, egy rendhagyó nyilvános tanóráról, a Fasori Evangélikus Gimnáziumból jelentkezünk.

http://tantrend.hu/hir/elkezdodott-vilag-legnagyobb-tanoraja-2018

 

Palkovics László kormánybiztosként felel a debreceni autóipari központ fejlesztéséért

A kinevezés 2020. augusztus 31-ig szól. Palkovics László kormánybiztosként felel a debreceni autóipari központ, illetve környezete gazdasági, oktatási és kulturális fenntartható fejlődéséért - derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/129442/Palkovics_Laszlo_kormanybiztoskent_felel_a_debreceni_autoipari_kozpont_fejleszteseert

 

Németh Szilárd jelenti: kadétképzés indul, a tanárokat jövőre kezdik oktatni

Ez tipikusan az a bejelentés – “akár 2020-ban elindulhat” – amit töltőanyag, amikor éppen nincs mit átadni, felavatni, de szeretné a kormány fenntartani a folyamatos munka látszatát.

https://varosikurir.hu/nemeth-szilard-jelenti-kadetkepzes-indul-a-tanarokat-jovore-kezdik-oktatni/

 

"A diákja a gépkocsi típusától a köbcentiig minden adatát tudta" – autista osztályt indított egy iskola Szegeden

A cél az, hogy minden eszközzel segítsék, hogy a fiatalok képesek legyenek ellátni magukat. Megnéztük az osztályt.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/autista-osztaly-szeged-szegediszc-jozsefattila/

 

A művészi beszéd oktatásáról

Kiugrott tanárként néha még most is hörögve és verejtékben úszva ébredek éjszakánként, hogy másnap át kell esnem a tanárminősítésen, amelynek során nyilván magasan képzett, hozzáértő szakemberek egyetlen negyvenöt perces óra alatt megvizsgálják mind a hetvenhét kompetenciámat. Ilyenkor hosszú percekbe telik megnyugodni, de mindig némi szorongással és lehajtott fővel gondolok arra, hogy ha az életvihar visszakerget a tanügybe, biztosan nem úszom meg ezt a fajta keresztre feszítést, és akkor bizony majd milyen jól fog jönni Havas Judit kiváló könyve, a Csodaváró hangszer – A művészi beszéd oktatása a mindennapi élet színterein (Magyarországon, Észak- és Dél-Amerikában és Franciaországban).

https://magyaridok.hu/kultura/a-muveszi-beszed-oktatasarol-3511286/

 

Jelentés a gyerekek mentális egészségéről 2017  

A kamasz évek sajátosságai közé tartozik, hogy sem a tanárok, sem a szülők, de maguk a fiatalok sem értik igazán, hogy mi játszódik le egy 14-20 éves agyban. Ez rengeteg értetlenséghez, félreértéshez és konfliktushoz vezet, szakadékot hozva létre a két világ között. A Child Mind Institute 2017-es gyermeki mentális egészség jelentésében a kamaszokkal kapcsolatos neurológiai és pszichológiai kutatásokat összegzi.

http://tantrend.hu/hir/kamasz-evek-veszelyei-jelentes-gyerekek-mentalis-egeszsegerol-2017

 

Honnan ismerheted fel, ha tanulási problémái vannak a gyereknek?

Szakemberek szerint egyre több magyar gyereknek vannak tanulási, magatartási, szociális problémái. Ezek hátterében sokszor idegrendszeri éretlenség áll. Az új tanév kezdetével a szülőknek érdemes lehet megfontolni, hogy igénybe vegyenek fejlesztési és terápiás programokat - amelyek segítségével akár a tanulási eredményekben is javulást érhet el a gyermek.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/honnan-ismerheted-fel-ha-tanulasi-problemai-vannak-a-gyereknek.1070460.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Szeptember 26.

 

Nemzeti alaptanterv

Szakmai vita folyt a Nat tervezetéről. Ezen részt többek között Totyik Tamás, a PSZ alelnöke, Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke, Trencsényi László is.

https://www.facebook.com/pdszborsod/videos/505144450000036/

 

Itt az újabb vélemény az új NAT tervezetéről: van még mit átgondolni?

Az MTA Pedagógiai Tudományos Bizottság Drámapedagógiai Albizottsága szerint az ének-zene és vizuális kultúra nem elég a „mindennapos művészeti nevelés” feladatainak teljesítéséhez.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/26/MTA_Pedagogiai_Tudomanyos_Bizottsag_Dramape_6AZHE8

 

Nagy változások várnak a szakképzésre? Parragh László szerint jön a szakképzés 4.0

Olyan oktatási rendszert kell működtetni, amelyben a lehetőségek végtelenítve vannak, átjárást biztosítanak az egyes iskolatípusok, a középfokú és a felsőoktatás, valamint egyes szakmák között - ezt mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az EuroSkills Budapest 2018 - a szakmák Európa-bajnokságának megnyitóján.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/9/26/Euroskills_szakkepzes_atalakitas_I2G1BE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_9_26

 

Finomítanák a gimnázium és a szakgimnázium közötti átjárást

A tizedik osztály után átjárhatóságot biztosítana a gimnázium és a szakgimnázium között a diákoknak a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné erről Sümegen nyilatkozott a Hír TV-nek, ahol az önkormányzat együttműködésével idén újraindult a szakképzés.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/finomitanak-a-gimnazium-es-a-szakgimnazium-kozotti-atjarast-2468466?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Az iskolai erőszak visszaszorítására indul kampány

Az iskolai erőszak visszaszorítására indít kampányt a Cartoon Network a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével (OFOE) összefogva – közölte a csatornát tulajdonló Turner cég közép-kelet-európai marketing- és pr-menedzsere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://propeller.hu/itthon/3376340-iskolai-eroszak-visszaszoritasara-indul-kampany?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Iskolai zaklatások: a diákokon csattan a kormány civilellenes retorikája

Egy emberi jogi szervezet saját felmérést készített az emberi jogok iskolai oktatásáról és érvényesüléséről. A pedagógusok megállapításai árnyalják az Emmi által festett rózsaszín képet: a hittanórákon alig jön elő a téma, a kormány retorikája pedig korlátozza a civilekkel való iskolai együttműködést, és végső soron a diákok felvilágosítása szenved csorbát ezáltal.

https://hvg.hu/itthon/20180926_Iskolai_zaklatasok_a_diakokon_csattan_a_kormany_civilellenes_retorikaja?s=hk

 

Lebuktatta a Kliket a fideszes: a tankerületi igazgató hívta kampányolni az iskolába?

Az állami Klebelsberg Központ tankerületi igazgatója kérte fel, hogy tartson beszédet egy iskolai tanévnyitón – ezzel védekezett László Tamás, mikor megbírságolták az oktatási intézményben kampányolásért. A határozatban eddig észre sem vett részlet több kérdést is felvet, hiszen a politikai pedofílián kapott fideszest állítása szerint az elvileg politikamentes oktatást sértő magatartásra pont a tankerületi igazgató bujtotta fel. Megkérdeztük a bemószerolt oktatási vezetőt, miért érezte helyesnek, hogy egy kormánypárti politikus nyissa meg a gyerekek tanévét.

https://hvg.hu/itthon/20180926_Lebuktatta_a_Kliket_a_fideszes_a_tankeruleti_igazgato_hivta_kampanyolni_az_iskolaba?s=hk

 

Heal Edina: Nem mehetünk ebbe az irányba

Nyolc évig vezette a Google magyarországi részlegét, most egy reklámügynökség munkájába segít be Heal Edina, aki nem tartja ördögtől valónak, hogy vezetőként szerzett tapasztalatát és szakmai tudását a politikában is kamatoztassa. Addig is készül a New York-i maratonra és cégvezetőkkel beszélget arról, hogyan segítik elő női alkalmazottaik boldogulását. Szerinte a gender nem csak női kérdés, és a statisztikákat kellene figyelni, mert azok egyértelműen megmondják, mindenki nyer azon, ha egyenlő esélyt adnak a nőknek és a férfiaknak. Felesleges ellenállni, inkább segíteni kellene ezt a folyamatot – mondja a topmenedzser.

https://24.hu/belfold/2018/09/26/heal-edina-interju/

 

Iskolai zaklatások: a diákokon csattan a kormány civilellenes retorikája

Egy emberi jogi szervezet saját felmérést készített az emberi jogok iskolai oktatásáról és érvényesüléséről. A pedagógusok megállapításai árnyalják az Emmi által festett rózsaszín képet: a hittanórákon alig jön elő a téma, a kormány retorikája pedig korlátozza a civilekkel való iskolai együttműködést, és végső soron a diákok felvilágosítása szenved csorbát ezáltal.

https://hvg.hu/itthon/20180926_Iskolai_zaklatasok_a_diakokon_csattan_a_kormany_civilellenes_retorikaja?s=hk

 

A hazai felsősök többségénél jó ötletnek tartjuk a mobilt és a PC-t

A gyerekeknél jellemzően már korábban felmerül az igény, aminek a magyar szülők legtöbbje maximum az általános iskola felső tagozatáig áll ellent. Igaz, többségük a tanulás szempontjából is hasznosnak gondolja a mobil eszközök beszerzését.

https://bitport.hu/a-hazai-felsosok-tobbsegenek-vesznek-mobilt-tabletet

 

Történelemoktatók: Nem sérülnek a műveltségi kánon lényegi elemei

A kronológiai ív hiánytalan megőrzése mellett nem lehetne csökkenteni a tananyagot, márpedig az konszenzusos cél – mondta Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke az új Nat tervezetéről. Szerinte az izgalmas, önálló történetek jobban megmaradnak a diákokban.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129484/Tortenelemoktatok_Nem_serulnek_a_muveltsegi_kanon_lenyegi_elemei

 

PEDIG konferencia október 13-án

A Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium ad otthont 2018. október 13-án 9-15 óráig a PEDIG konferenciának, ahol a tervek szerint jó gyakorlatokat osztanak meg kezdőtől haladó szintig, a digitális eszközök órai alkalmazásáról.

http://tantrend.hu/hir/pedig-konferencia-oktober-13

 

Szakmai konferencián mutatják be a nyelvoktatás-felmérés eredményeit

Országos konferencián mutatja be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az idegennyelvoktatás-felmérés eredményeit 2018. október 4-én, Budapesten. Az idegen nyelvek oktatásának fejlesztését célzó kutatást 2017 novemberétől kezdődően az EMMI megbízásából az Oktatási Hivatal (OH) az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak bevonásával 170 köznevelési intézmény részvételével valósította meg.

https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/konferencia_idegennyelvfelmeres/

 

Pályázatok a középiskolák támogatására

A Pénziránytű Alapítvány elsődleges küldetése a közoktatás keretein belüli pénzügyi ismeretterjesztés, amelyet különböző programokkal, pályázatokkal támogat. A középiskolák számára a Pénziránytű Iskolahálózat évről évre számos lehetőséget kínál, amelyet a tagiskolák teljesen ingyenesen vehetnek igénybe. A tanévkezdés fáradalmai után rögtön két izgalmas pályázati lehetőség várja az intézményeket, amelyre minden magyarországi középiskolának lehetősége van jelentkezni, amennyiben a határidőig csatlakozik a hálózathoz.

http://moderniskola.hu/2018/09/palyazatok-a-kozepiskolak-tamogatasara/

 

Bezárt iskolaépületektől szabadulna a főváros

Sokadszorra hirdették meg az erzsébetvárosi Klauzál Gábor Műszeripari Szakközép- és Szakiskola épületét a Hernád utcában, a 2007-ben bezárt iskoláért 660 millió forintot kér a főváros nyilvános, kétfordulós pályázaton.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/26/elado_iskolaepuletek_SMMQ3D

 

Ál­ta­lá­nos is­ko­lák­ban tá­mad­nak a szci­en­to­ló­gu­sok

Ez­út­tal a kétes hírű Nar­co­non zász­laja alatt in­dul­nak or­szág­járó, mo­to­ros tú­rára a szci­en­to­ló­gu­sok. Újra is­ko­lákba akar­nak be­jutni, hogy gye­re­kek kö­zött ter­jesszék pro­pa­gan­dá­ju­kat. Az ok­ta­tási in­téz­mé­nyek­ből azon­ban már ki­til­tot­ták őket, így trük­közve kör­nyé­ke­zik meg a gye­re­ke­ket. Ér­de­mes a szü­lők­nek résen len­niük.

https://ripost.hu/cikk-altalanos-iskolakban-tamadnak-a-szcientologusok/?source=hirkereso

 

Palkovics László megkapta a Corvinus egyetemet

Emellett kormánybiztosként felel a debreceni autóipari központ, illetve környezete gazdasági, oktatási és kulturális fenntartható fejlődéséért.

http://www.ma.hu/belfold/320567/Palkovics_Laszlo_megkapta_a_Corvinus_egyetemet?place=srss

 

Olyan jól megy az oktatás és az egészségügy, hogy bő másfélszeresére emelték Kásler fizetését

A kormány minden bizonnyal meg lehet elégedve azzal, amilyen irányba haladnak a trendek az egészségügyben és az oktatásban. Ilyen lehet például az, hogy az ajkai kórház intenzív osztályán az orvosok és a nővérek is felmondtak, vagy hogy a Honvédkórházban nemrég lett elege 112 orvosnak, hogy nem kapják meg a túlórapénzüket. Hasonlóképp az Emberi Erőforrások Minisztériumának sikereit mutatja, hogy Kásler unokái, és államtitkárának gyerekei is magániskolákba járnak.

https://oktatas.atlatszo.hu/2018/09/26/olyan-jol-megy-az-oktatas-es-az-egeszsegugy-hogy-bo-masfelszeresere-emeltek-kasler-fizeteset/

 

Ritmusvirtuózok az óvodában

A Kodály-módszerről tartott konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete a Pesti Vigadóban. A kutatók és pedagógusok különböző példákon, teszteken keresztül szemléltették Kodály Zoltán megkerülhetetlen zenei hagyatékának mai fontosságát.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129455/Ritmusvirtuozok_az_ovodaban

 

Szeptember 27.

 

Az ETUCE magyarországi tagszervezeteinek képviselői találkoztak a PSZ-nél

Az Európai Szakszervezeti Oktatásügyi Bizottság (European Trade Union Committee for Education, ETUCE) igazgatója, Susan Flocken Budapesten, a PSZ székházában találkozott az ETUCE hazai tagszervezeteinek képviselőivel.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3604/az-etuce-magyarorszagi-tagszervezeteinek-kepviseloi-talalkoztak-a-psz-nel

 

Parragh László: a gyakorlati oktatókat magasabb bérrel kellene megbecsülni

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a szakképzési rendszerben a gyakorlati oktatókat a jelenleginél magasabb bérrel kellene jobban megbecsülni.

https://magyaridok.hu/gazdasag/parragh-laszlo-a-gyakorlati-oktatokat-magasabb-berrel-kellene-megbecsulni-3521588/

 

Palkovics: Tudás mellett képességek is kellenek a munkaerőpiacon 

A szakmai tudás mellett képességek is kellenek a munkaerőpiacon – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a EuroSkills Budapest rendezvény szakkonferenciáján a Hungexpo Vásárközpontban.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2018/09/27/palkovics-tudas-mellett-kepessegek-is-kellenek-a-munkaeropiacon/

 

Tizenhat évesen kevesen érettek a munkára

Már a munkaadók is belátják, hogy rossz döntés volt csökkenteni a tankötelezettségi korhatárt, mert sokan úgy kerülnek ki az iskolarendszerből, hogy írni sem tudnak.

https://nepszava.hu/3009963_tizenhat-evesen-kevesen-erettek-a-munkara

 

Jöhet a 9 osztályos általános iskola és a 18 éves tankötelezettségi korhatár?

Drámai helyzet alakult ki a szakképzésben, amely sem minőségben, sem mennyiségben, sem területileg nem tudja kielégíteni a magyar munkaerőpiac igényeit.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15545-johet-a-9-osztalyos-altalanos-iskola-es-a-18-eves-tankotelezettsegi-korhatar

 

Siralmas a magyar diákok nyelvtudása

Az Európai Uniós átlag alig tíz százalékát érik el a magyar diákok. Van olyan ország, ahol a 11-14 éves iskolások  száz százaléka beszél egy vagy két idegen nyelven.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/9/27/Nyelvtanulas_az_EUtagallamokban_Y3UJBJ

 

A tanárokkal elégedettek a szülők, az iskolával nem

A tanárhiány súlyosan érzékelteti hatását a közoktatásban, és alapvetően befolyásolja az azzal való szülői elégedetlenséget. A Szülői Hang felmérését elemezte a portál.

https://merce.hu/2018/09/27/a-tanarokkal-elegedettek-a-szulok-de-az-iskolakkal-mar-nem/

 

(Ál)hiba a gépezetben

Valami hiba csúszott a gépezetbe, amikor elismert szakértőket kértek fel az új Nemzeti alaptanterv (Nat) elkészítésére? Ezt az ATV Start műsorvezetője, Bombera Krisztina kérdezte a minap Hiller István egykori oktatási minisztertől. Jót mulattam a kérdésen, nem mintha nem lenne jogos. Az egyszerű őszintesége mosolyogtatott meg. Állításként is megállná a helyét: a Nemzeti Együttműködés Rendszerében (NER) bizony hiba, ha pártpolitikától mentes szaktekintélyekre bízunk valamit. Csakhogy jelen esetben a hiba nagyon is tudatos. 

https://nepszava.hu/3009863_al-hiba-a-gepezetben

 

Bojár Gábor: az oktatás lezüllesztése végiggondolt szándék….?

A vállalkozó azt mondta egy interjúban: a világ hatalmas változások előtt áll, ezek nagyobb részéért pedig az informatika fejlődése lesz a felelős. Éppen ezért nagyon súlyos kérdés a magyar oktatási rendszer több felmérés szerint is jelentős lemaradása. Szerinte az is beszédes, hogy 12 év alatt a magyar gyerekeknek összesen 10-szer annyi testnevelés-órájuk van, mint informatika. Ezen Bojár szerint lehetne segíteni azzal, ha több pénzt ígérnének az informatikatanároknak, az informatikusokat ugyanis nagyon gyorsan, nagyon jó fizetésért szívja fel a piac, így a tanári pálya a legtöbb ilyen végzettségű embernek egyszerűen nem opció.

https://444.hu/2018/09/27/bojar-gabor-sajnos-el-tudom-kepzelni-hogy-a-magyar-oktatas-lezullesztese-vegiggondolt-szandek-menten-tortenik?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=bojar-gabor-sajnos-el-tudom-kepzelni-hogy-a-magyar-oktatas-lezullesztese-vegiggondolt-szandek-menten-tortenik

 

Már a diákok teljesítményét veszélyezteti az iskolai tanárhiány

Közvetlen módon érzékelteti hatását a tanárhiány az iskolák mindennapos munkájában. Eddig ez derült ki a Szülői Hang által az iskolás korú diákok szülei körében indított online felmérés részeredményeiből.

https://merce.hu/2018/09/27/a-tanarokkal-elegedettek-a-szulok-de-az-iskolakkal-mar-nem/

 

4 népszerű tévhit az iskolapszichológusról  

A kollégák elbeszélése és a saját iskolapszichológusi gyakorlatom során is gyakran felmerül, hogy a munka elengedhetetlen része az iskolapszichológusi tevékenység ismertetése a szülőkkel és a pedagógusokkal egyaránt. Az információ hiánya több olyan tévhitet szül, ami akadályozza az együttműködés hatékonyságát.

http://tantrend.hu/hir/4-nepszeru-tevhit-az-iskolapszichologusrol

 

Nyugdíjba vonulás tanév alatt

Egy új tanév elején felvetődik a kérdés, a nyugdíjhoz közeledő pedagógus kolléga a tanév során mikor, milyen szabályok, feltételek szerint veheti igénybe az öregségi nyugdíjat.

https://ado.hu/tb-nyugdij/nyugdijba-vonulas-tanev-alatt/

 

Szeptember 28.

 

A szakképzésből kilépő fiatalok negyede funkcionális analfabéta

Már a munkaadók is belátják, hogy rossz döntés volt csökkenteni a tankötelezettségi korhatárt. Sokan úgy kerülnek ki az iskolarendszerből, hogy írni sem tudnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/28/a_munkaeropiacra_lepo_fiatalok_negyede_funk_K9EAXC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_9_28

 

Értsd MEG! – edukációs és érzékenyítő nap pedagógusoknak, segítő szakembereknek  

Mit mondjunk a gyerekeknek a kerekesszékesekről, a látás- vagy hallássérült emberekről, vagy az autizmussal élőkről? Hogyan közelíthetők meg érzékeny élethelyzetek, s hogyan tehetjük tanítványainkat szociálisan érzékennyé? Milyen fejlesztő terápiák állnak rendelkezésre ADHD-s gyerekek számára, s milyen relaxációs technikákkal oldhatjuk a stresszt? – A fenti kérdéseken kívül még sok mindenre választ kaphattunk egy minapi érzékenyítő rendezvényen.

http://tantrend.hu/hir/ertsd-meg-edukacios-es-erzekenyito-nap-pedagogusoknak-segito-szakembereknek

 

Nem akarom, hogy a gyerekem óvodás korában már tudjon olvasni

Rájöttem, hogy a fiam egész jól érezné magát valamelyik állami óvodában – ha 1980-at írnánk, és nem a 2010-es éveket. Erre, ami ott várja, egyszerűen nem áll készen.

http://www.evamagazin.hu/olvasni-tanulas-ovodas-korban-105910

 

Albertirsa kényszermegoldásokkal igyekszik úrrá lenni az óvónőhiányon

Újabb városban derült ki, nincs elég pedagógus. Albertirsán az önkormányzat diploma nélküli dolgozókat, adott esetben tanítókat vagy egyéves képzést kapott munkaerőt alkalmaz óvodai asszisztensként, miután hat óvodapedagógus tartósan kiesett a munkából

https://szakszervezetek.hu/hirek/15548-albertirsa-kenyszermegoldasokkal-igyekszik-urra-lenni-az-ovonohianyon

 

Szombathelyen 250 diák betegedett meg

Négy szombathelyi általános iskolában mintegy 250 diák kapott el hányással és hasmenéssel járó betegséget, a Vas Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indított. Az eddigi megállapítások szerint mind a négy iskolát ugyanaz a főzőkonyha látta el ebéddel- írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/c/szombathelyen-250-diak-betegedett-meg-20180927.html

 

Lemondott a román oktatási miniszter: újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet

A román kormány csütörtöki ülésén eltörölte az augusztusban kiadott rendeletének a magyar diákokat hátrányosan érintő, románnyelv-oktatásra vonatkozó cikkelyét, így újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet.

https://888.hu/article-lemondott-a-roman-oktatasi-miniszter-ujra-magyar-tanitok-oktatjak-a-roman-nyelvet

 

Diszkriminált ázsiaiak az amerikai oktatásban

Az amerikai kormány két elit egyetem felvételi gyakorlatával kapcsolatban is vizsgálatot indított, a panaszok szerint ugyanis a Yale és a Harvard diszkriminálja az ­ázsiai származású amerikai jelentkezőket.

https://magyaridok.hu/kulfold/diszkriminalt-azsiaiak-az-amerikai-oktatasban-3523829/