Hírek

Az ETUCE magyarországi tagszervezeteinek képviselői találkoztak a PSZ-nél

Az ETUCE magyarországi tagszervezeteinek képviselői találkoztak a PSZ-nél

Az Európai Szakszervezeti Oktatásügyi Bizottság (European Trade Union Committee for Education, ETUCE) igazgatója, Susan Flocken Budapesten, a PSZ székházában találkozott az ETUCE hazai tagszervezeteinek képviselőivel.

A 2018. szeptember 27-én, a Pedagógusok Szakszervezete budapesti székházában tartott tanácskozáson részt vett a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a házigazda PSZ elnöke, illetve e szervezetek képviselői. Külön-külön is felsorolták azokat a problémákat, amelyek jelen vannak a felső- és közoktatásban egyaránt: az államosítást, az intézmények alulfinanszírozottságát, az intézményvezetők önállóságának hiányát, a pedagógusok túlterheltségét és alacsony fizetését.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: Magyarországon sok oktatási szakszervezet létezik, de van közöttük együttműködés, szakmai párbeszéd.

Susan Flocken emlékeztetett: az EUTCE-nak Európában 132 tagszervezete, összesen 11 millió tagja van. Jelezte azt is, milyen kihívásokkal néz szembe az európai oktatás – ezek között a migrációt, a digitális eszközök terjedését, a magántőke jelenlétét ugyanúgy felsorolta, mint például a pedagógus szakma presztízsének csökkenését. Arról is beszélt, hogy az ETUCE november végén Athénban tart konferenciát (félidős kongresszust), ahol az oktatási szakszervezetek megújulásának szükségességéről is szó lesz, továbbá arról, miként lehet megszólítani, a tagok sorába vonzani a fiatalokat. Az ETUCE kampányt is indít a demokrácia és az oktatás kapcsolatáról – erről is kérdezte a jelen lévők véleményét. A PSZ Zala Megyei Szervezetének elnöke, Békési Tamás szerint a kampány segítheti a magyarországi oktatási szakszervezetek megerősödését, a szociális párbeszédet is. Egyébként szinte minden szakszervezeti vezető jelezte, hogy Magyarországon nemcsak a pedagógustársadalom öregszik, hanem vele együtt a tagság is, így a megújuláshoz szívesen fogadnak minden hasznos ötletet és segítséget.