Hírek

Lapszemle 2018. szeptember 14. Magániskola és menzakörkép

Lapszemle 2018. szeptember 14. Magániskola és menzakörkép

Szeptember 7.

 

A családügyi államtitkár szerint mindenkinek lehetősége van pénzért magántanárt bérelni a gyerekeinek

Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár volt az ATV Start vendége, ahol oktatásról, és ezen belül többek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkár gyerekeinek magániskolájáról kérdezte Bombera Krisztina.

https://merce.hu/2018/09/07/a-csaladugyi-allamtitkar-szerint-mindenkinek-lehetosege-van-penzert-magantanart-berelni-a-gyerekeinek/

 

Szeptember 8.

 

Kásler Miklós: krízis jöhet az egészségügyben és az oktatásban

A pedagóguspályát elhagyók miatt az oktatásban a krízis nem most, hanem 2020 után várható - mondta Kásler Miklós az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában, majd hozzátette: a válság az egészségügyben már most jelentkezik, amelyet több intézkedéssel megpróbálnak megelőzni. A kormány ennek érdekében lépéseket tett, amelyek nem pusztán pénzügyi jellegűek.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/kasler-miklos-krizis-johet-az-egeszsegugyben-es-az-oktatasban/342026/

 

Nem tőkét kell gyűjteni, hanem jobb munkaerőt  

Ahol az áránál jobb a munkaerő, oda megy a tőke, ahol van tőke, de nem jó a munkaerő, onnan elvándorol. A tudományos és technikai forradalomnak köszönhetően a jelenkori társadalmak legfontosabb ágazata a tudásvagyon növelése, vagyis az oktatás lett. Ebből az következik, hogy az oktatást kellene leginkább piacosítani – véli Kopátsy Sándor közgazdász.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kkv_velemeny/nem-toket-kell-gyujteni-hanem-jobb-munkaerot/

 

A következő tanévben elindulhat a kadétképzés a kiskunmajsai Tomori-gimnáziumban

Jövő szeptembertől elindulhat a kadétképzés a kiskunmajsai Tomori-gimnáziumban - közölte a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos pénteken az alföldi városban.

http://www.ma.hu/belfold/319876/A_kovetkezo_tanevben_elindulhat_a_kadetkepzes_a_kiskunmajsai_Tomorigimnaziumban?place=srss

 

Szeptember 9.

 

Miben rejlik egy jó gyermek-szülő-pedagógus kapcsolat?

Megkezdődött a tanítás, hétfőn megteltek az osztálytermek. A tanévnyitókat megelőzően a pedagógusok a szülők segítségét kérték, hogy a tanévkezdés zökkenőmentes legyen a gyerekeknek, és sok szülő lelkesen segít is a feladatokban. Ez inkább jellemző az alsó tagozaton, pedig fontos lenne a szoros kapcsolattartás a szülők és a pedagógusok között a felső tagozaton is.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/09/03/miben-rejlik-egy-jo-gyermek-szulo-pedagogus-viszony/

 

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen

Ehhez jól meg kell majd dolgozni: az oktatás, a munkahelyek minőségét javítani kell, több erős magyar vállalkozásra van szükség és növelni kéne a béreket is Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerint.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15368-a-kormany-celja-hogy-2030-ra-magyarorszag-europa-egyik-legelhetobb-orszaga-legyen

 

Az Orbán-kormány és a fogyasztói társadalom

Az érintetteken kívül mindenki értette: nem az a baj, hogy a humánminisztérium vezetői a saját gyerekeiknek egyetlen tanórát sem engedtek állami iskolában tölteni, hanem az, hogy ezenközben halálra dicsérik az állami oktatás minőségét.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/az-orban-kormany-es-a-fogyasztoi-tarsadalom/342035/

 

Felfordulhat a tankönyvpiac: pert vesztett az Oktatási Hivatal egy magánkiadó ellen

Több új kart, új szakokat és új campust is tervez a tavaly októberben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) fenntartásába került és Milton Friedman nevét felvevő korábbi Zsigmond Király Egyetem - hangzott el az intézmény tanévnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/9/9/Milton_Friedman_Egyetem_4V5TIC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_9_9

 

Szeptember 10.

 

Szeptember végén ismét kongresszust tart a PSZ

A szeptember végére kitűzött kongresszus előkészítésével is foglalkozott a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Vezetősége (PSZ OV) a 2018. szeptember 10-én tartott ülésén. A 30-dik kongresszuson a Felügyelő Bizottság és az Etikai Bizottság még hiányzó tagjait választják meg a küldöttek. A kongresszuson előadást tart Bódis József államtitkár, aki elfogadta a PSZ meghívását.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3585/szeptember-vegen-ismet-kongresszust-tart-a-psz

 

Az új tanévben is várják a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázatokat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a diákok gyakorlatban használható fogyasztóvédelmi ismereteinek bővítését, általánossá tételét ösztönzi a kitüntető címekkel. Az elismerést az elmúlt két évben összesen 42 hazai és külhoni oktatási intézmény érdemelte ki.

http://orientpress.hu/cikk/2018-09-10_az-uj-tanevben-is-varjak-a-fogyasztoi-tudatossagra-nevelo-iskola-palyazatokat

 

Nahalka: Az érettségi egy össznépi hazugság

Az érettségi a magyar közoktatás alapvetően elhibázott, mérési szempontból teljesen túlhaladott rekvizítuma, az esélyegyenlőtlenségeket létrehozó és azokat folyamatosan növelő folyamatok betetőzése – állítja tanulmányában az oktatáskutató.

http://hvg.hu/kultura/20180910_Nahalka_Az_erettsegi_egy_ossznepi_hazugsag?s=hk

 

Kéri László: Az oktatás és az egészségügy megállíthatatlanul a szétesés felé tart, miközben a Fidesz-elitnek fogalma sincs, milyen országban él

A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét. Itt a Heti Kéri!

https://zsurpubi.hu/cikk/5945-keri-laszlo-az-oktatas-es-az-egeszsegugy-megallithatatlanul-a-szeteses-fele-tar-mikozben-a-fidesz-elitnek-fogalma-sincs-milyen-orszagban-el/

 

Online petícióval méri fel a tanárhiányt a Szülői Hang

A Szülői Hang Közösség országos online felmérést indított a szülők körében, hogy részletes adatokat gyűjtsön a tanárhiány problémájáról és az oktatás minőségéről.

https://24.hu/belfold/2018/09/10/szuloi-hang-peticio/

 

 Szegedi diák a legjobb matekos

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja lett a legjobb egyéniben a Közép-európai Matematikai Olimpián.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/10/matekolimpia_siker_BJ5O4L#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_9_10

 

A határon túli magyarság továbbélésének garanciája az anyanyelvi oktatás fennmaradása

A határon túli magyar nemzeti közösségek továbbélésének egyik legfőbb garanciája az anyanyelvi oktatás fennmaradása - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságírók előtt hétfőn, annak kapcsán, hogy Marosvásárhelyen hétfőn tartják a korábban bezárt katolikus líceum tanévnyitó ünnepséget.

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/a-hataron-tuli-magyarsag-tovabbelesenek-garanciaja-az-anyanyelvi-oktatas-fennmaradasa

 

Múzeumok a pedagógusokért országos projektbemutató körút kezdődik

Huszonegy állomásból álló, országos projektbemutató körutat tart Múzeumok a pedagógusokért címmel szeptember 10. és október 12. között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt kapcsán.

http://magyarhirlap.hu/cikk/128078/Muzeumok_a_pedagogusokert_orszagos_projektbemutato_korut_kezdodik

 

Az oktatás, és az ahhoz kapcsolódó adómentességek I.

Szeptemberben sokakban merül fel kérdés, hogy előrevivő lenne tanulni valami újat. A ponthatárok meghúzása óta sokan tudják már, hogy biztosan új ismeretekkel fognak gazdagodni. A következő két cikkben nekik és az egyéb oktatásban résztvevő szereplőknek próbálok segítséget nyújtani az egyes oktatások áfabeli kezelésével.

https://ado.hu/ado/az-oktatas-es-az-ahhoz-kapcsolodo-adomentessegek-i/

 

Az állami iskola ázik, az egyházi pompázik

Van olyan család, amelyik hétfőn Eger három iskolája között ingázott a gyerekeivel, miután bezárták az átázott és életveszélyessé vált Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, s a tanulók többségének ideiglenes új helyet kellett keresni.

https://nepszava.hu/3008020_az-allami-iskola-azik-az-egyhazi-pompazik

 

Nem válaszolt az önkormányzat, a tulajdonos elkezdte lebontani a Bástya utcai óvoda játszóterét

A Bástya utcai óvoda az intézmény épületével szemben lévő kertjében egy férfi bontja az óvoda játszóterét. Szemben vele a óvodások játszanak, a szüleik pedig értetlenül nézik, mi történik. Ez a kép fogadott hétfő délután, miután Schiffer András a történtekről szóló Facebook-posztját meglátva én is odasiettem volt óvodám kertjéhez.

https://merce.hu/2018/09/10/nem-valaszolt-az-onkormanyzat-a-tulajdonos-elkezdte-lebontani-a-bastya-utcai-ovoda-jatszoteret/

 

Tanárbetegség

A pedagógusok jellegzetes betegségei a hangszál- és hangképzési problémák. A sok beszéd ugyanis megterheli a hangképző szerveket, így először csak akut, később krónikus betegségek alakulhatnak ki ezen a területen. A probléma megelőzésében sokat segíthet egy foniáter, aki tanácsot adhat a helyes, kíméletes hangképzéshez.

http://www.videoklinika.hu/dr_mori_ilyen_a_tanarbetegseg/#2018-09-10

 

„Tisztelt tanárok! Megkaptuk a listákat...”

Abban az állami általános iskolában, ahová szerzőnk gyermeke jár, a tanárok év elején különféle listákat osztogattak a követelményekről. Ágnes pedig rendesen kiakadt.  

https://wmn.hu/ugy/49374-tisztelt-tanarok-megkaptuk-a-listakat-

 

Szeptember 11.

 

Elégedett az OECD-adatokkal a minisztérium, szerintük "pozitív a jelentés"

Pozitív jelentést adott ki az OECD a magyar oktatás helyzetéről, a jelentésben foglalt megállapítások nem okoztak meglepetést az oktatási kormányzatnak - mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/11/OECD_oktatas_CUHKVY#utm_source=4bb2523e-a263-4279-b947-a31722d6a804&utm_medium=Flyer&utm_campaign=hvg.hu

 

Iparkamara: demográfiai okai is vannak a munkaerőhiánynak

A magyar gazdaságban tapasztalható munkaerőhiány egyik oka, hogy  egy demográfiai hullámvölgy miatt százezerrel kevesebb diák jelenik meg a középfokú oktatásban, mint öt évvel ezelőtt, 14 ezerrel kevesebb a gimnáziumban tanulók száma és 86 ezren "tűntek el" a szakképzésből - mondta Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára kedden, Szombathelyen, a III. Vas megyei karrierhét megnyitóján.

https://hir.ma/gazdasag/iparkamara-demografiai-okai-is-vannak-a-munkaerohianynak/738117

 

Ha nincs elég tanár, nem az a megoldás, hogy nem lesz több fizika

A tanévkezdésre időzítve nyilvánosságra hozták az új Nemzeti alaptanterv tervezetét, aminek egyes részletei már korábban kiderültek: például az, hogy az általános iskola felső tagozatán összevonnák a fizika, kémia és biológia tárgyakat, és ezeket természettudományok néven oktatnák.

https://24.hu/belfold/2018/09/11/nemzeti-alaptanterv-termeszettudomanyos-tantargy/

 

Jubileumra készül a pécsi Gandhi Gimnázium

Története legnagyobb, nemzetközi konferenciáját, valamint újabb nívós koncertet szervez a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Iskola. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye ebben a tanévben (jövő februárban) a 25. évfordulóját ünnepli annak, hogy megkezdte oktató-nevelő tevékenységét. Ez jelent apropót ahhoz, hogy a fenntartójával, valamint a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központtal (NeRok) közösen már ősszel kiemelkedően rangos programokat valósítson meg.

http://orientpress.hu/cikk/2018-09-11_jubileumra-keszul-a-pecsi-gandhi-gimnazium

 

Az osztálypénz betiltását kéri egy szülői egyesület

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye szerint a szülők azt hiszik, hogy jogszabály kötelezi őket az iskolában osztálypénz, az óvodában pedig csoportpénz fizetésére.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/az-osztalypenz-betiltasat-keri-egy-szuli-egyesulet/342096/#

 

Folytatódik a programozásoktatás Szombathelyen

Harmadik tanévét kezdi szeptemberben a Logiscool élményalapú programozó suli, és mint minden tanév elején jelenleg is nagy intenzitással folyik a szervezés, valamint az oktatás fejlesztése. Fonyó Szabolcs és Németh Zsolt tulajdonosokkal beszélgetünk, hogyan alakult az eddigi időszak és mik az újdonságok, a tervek.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/_folytatodik_a_programozasoktatas_szombathelyen

 

Ötszázan tanulhatnak meg életet menteni - videók

"Gyerekmentő tudás - szülői elsősegély" akciónk keretében mintegy ötszáz szülő, pedagógus tanulhatja meg a gyermek-újraélesztést. A képzéseket az elméleti tudás ismertetése után videófelvétellel és gyakorlóbábukkal is segítjük.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/otszazan_tanulhatnak_meg_eletet_menteni_-_videok/2572884/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Így teszi tönkre a gye­re­ket szep­tem­ber­ben a suli, se­gíts neki

Akár el­sőbe megy a gye­rek, akár már a so­ka­dik évét ta­possa az is­ko­la­pad­ban, a szep­tem­ber min­den­kép­pen meg­vi­seli. A nyár sza­bad­sága után nehéz vissza­állni az is­kola kö­tött rend­jébe, ha pedig a szülő is épp emi­att stres­szel, az to­vább ront­hatja a hely­ze­tet.

https://ripost.hu/cikk-igy-teszi-tonkre-a-gyereket-szeptemberben-a-suli-segits-neki/?source=hirkereso

 

Gyerekszáj: Mi a jó az iskolában?

Gyerekjogász szerzőnk különböző korú iskolás gyerekekkel beszélgetett az új NAT (Nemzeti alaptanterv) kapcsán, és kigyűjtötte, majd értelmezte, mit szeretnek az iskolában és miért. Mert örömöt mindenben lehet találni. Dr. Gyurkó Szilvia írása.  

https://wmn.hu/ugy/49383-gyerekszaj-mi-a-jo-az-iskolaban

 

Szöveg, lélek, önismeret – interjú Jókainé Molnár Katalinnal .

A biblioterápia módszertanáról, a kamaszok olvasási szokásairól és személyiségfejlesztő irodalmi élményfoglalkozásokról beszélgettem Jókainé Molnár Katalinnal, az EKE OFI szakmai referensével.

http://tantrend.hu/hir/szoveg-lelek-onismeret-interju-jokaine-molnar-katalinnal

 

Megjelent a 2018/2019-es tanévben megvalósuló szakmai-művészeti programok támogatásának kiírása

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (EMET NKAI) iskolai kórusok alapítására és a meglévők munkájának támogatására pályázati felhívást tesz közzé.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megjelent-a-2018-2019-es-tanevben-megvalosulo-szakmai-muveszeti-programok-tamogatasanak-kiirasa

 

A Csepeli strand adott otthont az első Coubertin-napnak

A Nemzetközi Öttusa Szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság idén első alkalommal hirdette meg a nemzetközi Coubertin-napot.

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/sport/180911/csepeli-strand-adott-otthont-az-elso-coubertin-napnak

 

Rendőrök és polgárőrök vigyáznak a kisiskolásokra

Az elsős diákok láthatósági mellényt, az óvodások fényvisszaverő tornazsákot kapnak az önkormányzattól, a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai és a kerületi rendőrség pedig gondoskodik arról, hogy az iskolákhoz közeli zebráknál biztonságos legyen az átkelés.

https://2.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/180911/rendorok-es-polgarorok-vigyaznak-kisiskolasokra

 

Írásban kell engedélyt kérniük a diákoknak, ha ki akarnak menni a mosdóba az óra alatt

A szülők felháborodtak, mikor megtudták az általános iskolai tanárnő új szabályát, mely szerint minden gyerek havonta csak kétszer kéredzkedhet ki a mosdóba.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180911/irasban-kell-engedelyt-kerniuk-a-diakoknak-ha-ki-akarnak-menni-a-mosdoba-az-ora-alatt/

 

Szeptember 12.

 

„Harminc éve tanítok, de soha nem osztályoztam senkit”

Az iskola szörnyűséges intézmény, erőszakot tesz a gyereken, mondja az alternatív pedagógiai program szerint működő egyik legismertebb alapítványi iskola pedagógiai vezetője, Horn György, akivel az iskola 30 éves évfodulójáról és változatlan alapelvéről – a gyerek nem az életre készül, hanem él – beszélgettünk.

https://magyarnarancs.hu/elet_mod/harminc-eve-tanitok-de-soha-nem-osztalyoztam-senkit-113602

 

Tankönyvhazugságok

Mint megannyi más területen, a tankönyvekkel kapcsolatban is valótlanságokat terjeszt a hatalom. Az egyik legtöbbször hangoztatott állítás, hogy elsőtől kilencedikig minden diák ingyenesen kap tankönyvet.

https://nepszava.hu/3008198_tankonyvhazugsagok

 

Megmond, előír, utasít, de tanszabadság morzsáit sem adja vissza az új NAT

A Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezete egy teljesen elavult rendszert próbál modernizálni. Olyan, mintha azon gondolkodnánk most, a 21. században, hogy a városi közlekedést lovas kocsikkal egy kicsit kényelmesebbé lehetne tenni. De nem csak ez a probléma vele.

http://168ora.hu/itthon/megmond-eloir-utasit-de-tanszabadsag-morzsait-sem-adja-vissza-az-uj-nat-155790

 

Jön az őszi nagy sportágválasztó, rekordkísérlettel

Szeptember 14-én és 15-én ismét megrendezik a Budapesti Nagy Sportágválasztót a Maglódi út 12/A. szám alatti Merkapt Sportközpontban, ahol közel 104 sportág kipróbálására lesz lehetősége annak, aki kilátogat a rendezvényre.

https://10.kerulet.ittlakunk.hu/sport/180912/jon-az-oszi-nagy-sportagvalaszto-rekordkiserlettel

 

Vagyonokba kerülnek a különórák: sokan nem tudják, árthat is a gyereknek

Még ki sem pihente a családi kassza az iskolakezdést, máris itt van az újabb megterhelés: a különórák költségei. Utánajártunk, mennyibe kerülnek a nyelvórák, hogy alakulnak a reál korrepetítorok óradíjai, a zeneórák, és egészen meglepő összegek jöttek ki. De az is kiderült, mikor elég, mikor ártunk már inkább a sok különórával a gyermeknek.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/vagyonokba-kerulnek-a-kulonorak-sokan-nem-tudjak-arthat-is-a-gyereknek.1070058.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Internet nélkül boldogabban – Digitális Detox  

A digitális detoxikálás divatos kifejezése a tudatos internet, számítógép és okostelefon használatnak. Jelentése arra utal, hogy a képernyő előtt töltött idő mennyisége hajlamos arra, hogy kicsússzon az irányításunk alól. Miközben önkéntelenül nyomogatjuk telefonunkat, nem is gondolunk arra, hogy ezzel rosszat teszünk mentális egészségünknek.

http://tantrend.hu/hir/internet-nelkul-boldogabban-digitalis-detox

 

Felfüggesztettek egy borsodi óvó bácsit, mert állítólag megütött egy 4 éves gyereket

Felfüggesztették az állásából azt az óvodapedagógust, aki egy gyerek állítása szerint felpofozta, majd a nyakánál fogva felemelte őt az Alacskai Kastélykerti Tagóvodában. A pedagógus szerint nem történt bántalmazás, a szülők pedig petícióval állnak ki mellette.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180912/ovobacsi-bantalmazas-felfuggesztes-alacska/

 

A kormány támogatja a Pető-módszer képzésének Kárpát-medencei kiterjesztését

A kormány támogatja a világhírű Pető-módszer képzésének Kárpát-medencei kiterjesztését, ezzel megteremtve a konduktor szakképzés bázisát - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára kedden, amikor részt vett a Pető András orvos-pedagógus születésének 125. évfordulója alkalmából tartott, a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett megemlékezésen a Farkasréti temetőben.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kozigazgatasi-allamtitkarsag/hirek/a-kormany-tamogatja-a-peto-modszer-kepzesenek-karpat-medencei-kiterjeszteset

 

Szilágyi Péter: a szülőföldjén boldoguló magyar fiatalság a jövőnk záloga

Kiemelten fontos, hogy a Kárpát-medence minden szegletében a felnövekvő generáció saját anyanyelvén tanuljon, és büszkén vállalja magyarságát, mert a jövőnk záloga a szülőföldjén boldogulni tudó magyar fiatalság – jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott a helyi Marianum Egyházi Iskolaközpont felújított óvodájának és az intézmény iskolaépületének ünnepélyes átadása alkalmából szerdán.

https://magyaridok.hu/belfold/szilagyi-peter-a-szulofoldjen-boldogulo-magyar-fiatalsag-a-jovonk-zaloga-3474944/

 

Egy vagy két héten belül érvényteleníthetik a románnyelv-oktatást módosító rendelkezést

Kelemen Hunor szerint már a jövő vagy az azt követő héten a kormány asztalára kerülhet az a sürgősségi kormányrendelet, amely érvényteleníti a román nyelv kisebbségi elemi iskolákban történő oktatását alapjaiban megváltoztató rendelkezést.

https://magyaridok.hu/kulfold/egy-vagy-ket-heten-belul-ervenytelenithetik-a-romannyelv-oktatast-modosito-rendelkezest-3476435/

 

A francia oktatási miniszter bevezetné az arab nyelv oktatását az állami iskolákban

A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök, Emmanuel Macron oktatási minisztere, Jean-Michel Blanquer az arab nyelv oktatásának bevezetését tervezi. Ez súlyos veszélyt jelentene a francia nemzeti identitásra, de tökéletesen megfelel Macron nézeteinek. Emlékezetes, hogy a francia elnök északi körútján dán egyetemistáknak arról beszélt: ma már nincsenek igazi dánok és franciák, csak európaiak.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180912-a-francia-oktatasi-miniszter-bevezetne-az-arab-nyel-oktatasat.html?utm_source=hirkereso

 

10 millió új munkahelyet hozhat az EU afrikai nyitása

Az EB egy szoros "Afrika-Európa szövetség" létrehozására tett javaslatot az Afrikába irányuló beruházások jelentős növelése, a kereskedelem megerősítése, a munkahelyteremtés, valamint az oktatásba és a készségfejlesztésbe történő beruházások érdekében.

https://nepszava.hu/3008244_10-millio-uj-munkahelyet-hozhat-az-eu-afrikai-nyitasa

 

Szeptember 13.

 

Tanévnyitó értekezlet

A PSZ Heves Megyei Szervezetének tanévnyitó értekezletén részt vett Szabó Zsuzsa elnök is. Nyilatkozott az Egri TV-nek. Elmondta: a tisztújító kongresszus után a PSZ célja, hogy a szakszervezet részt vegyen minden olyan fórumon, amelyen a köznevelés a téma. A beszámoló a híradó első összeállítása (45 mp-től 2 perc 25 mp-ig tart)

http://www.tveger.hu/2018/09/13/hirado-2018-09-13/

 

Tanévnyitó találkozó: gondok vannak pedagógus ellátottság terén

Tanévnyitó találkozót tartott csütörtökön a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Heves megyei szervezete a Forrás Gyermek- és Ifjúsági Házban.  Balogh Éva megyei elnök köszöntötte a résztvevőket, köztük a nyári tisztújítás során országos elnökké választott Szabó Zsuzsát. A szakmai tanácskozáson mások mellett dr. Selmeciné dr. Csordás Mária, a szervezet jogtanácsosa tartott előadást az új tanévre érvényes jogszabály-változásokról.

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tanevnyito-talalkozo-gondok-vannak-pedagogus-ellatottsag-teren-1302169/

 

Ezt nem lehet letagadni: így hajtják szét a magyar óvónőket, tanárokat

A legfrissebb statisztikák szerint a magyar óvónők világszinten is rendkívül leterheltnek számítanak. Olyannyira, hogy nettó munkaórában csupán három ország szakemberei dolgoznak többet a magyaroknál. Az általános iskolás tanárok esetében nem ennyire vészes a helyzet, ők több száz órával elmaradnak a világ, illetve európai átlagtól, védelmükben azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a statisztikában szereplő magyar adatok a minimum tanítási idő alapján szerepelnek a listában, ellentétben a többi országéval. Az elérhető adatokon túl megnéztük azt is, milyen bérekre számíthat az, aki ezekben a szakmákban helyezkedne el Magyarországon.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ezt-nem-lehet-letagadni-igy-hajtjak-szet-a-magyar-ovonoket-tanarokat.1070136.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Lehet, hogy én is pályaelhagyó pedagógus leszek?

Pedagógus olvasónk már az évnyitón elszomorodott, mert úgy érzi, lassan semmi sem motiválja tovább, hogy folytassa a pályáját, amit pedig nagyon szeret. Lányi Lara írása.

https://wmn.hu/ugy/49353-lehet-hogy-en-is-palyaelhagyo-pedagogus-leszek

 

A Kisalföld idén is keresi Győr-Moson-Sopron megye kedvenc tanárát - Várjuk a jelöléseket, szavazatokat

Jelölhetnek pedagógusokat a diákok, a szülők, az egykori tanítványok vagy akár a kollégák, írják meg, önök szerint ki az, aki megérdemli az elismerést. Két évvel ezelőtt tettük közzé először a felhívást, akkor több mint tizennégyezren szavaztak kedvenc tanítóikra, tanáraikra.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_kisalfold_iden_is_keresi_gyor-moson-sopron_megye_kedvenc_tanarat_-_varjuk_a_jeloleseket_szavazatokat/2573101/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A legtöbb szülő azt szeretné, ha pénzügyi ismereteket is tanítanának az iskolákban

A magyarok számára fontos, hogy gyermekeik megtanulják, hogyan bánjanak felelősen a pénzzel, és a legtöbben úgy vélik, az iskolának kiemelkedő szerepe van a fiatalok pénzügyi nevelésében - derült ki az Intrum 24 országban végzett reprezentatív kutatásából.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/13/A_legtobb_szulo_azt_szeretne_ha_penzugyi_is_VHUYEJ

 

A Szegedi és Szentesi járásban a legeredményesebbek szövegértésben - Nem mindegy, hol tanul a gyermekünk

Nem mindegy, melyik járásban tanul a gyermekünk: hiába azonos a tananyag, szövegértés-kompetenciában hatalmasak a különbségek. Csongrád megyében Szeged teljesít a legjobban, de ha az iskola teljesítményét nézzük, leszámítva belőle a szülői hátteret, a Szentesi járásban a legjobbak az esélyei a diákoknak.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_szegedi_es_szentesi_jarasban_a_legeredmenyesebbek_szovegertesben_-_nem_mindegy_hol_tanul_a_gyermekunk/2573085/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

NAT, mint gumicsont

A kultúrkampf háborgó tengerébe csobbant a tanévkezdés alkalmával a Nemzeti alaptanterv. Ha nem ismernénk a dokumentumot, tartalmát akkor is tudnánk értékelni Gulyás Gergely véleménye alapján. „A NAT abban a formában, ahogy megkapták, biztosan nem lép életbe, ez egy vitairat, komoly változtatásokra van szükség” – értékelte a miniszter úr a kormány által felkért szakemberek által készített dokumentumot. A nemzeti-keresztény kormány egyik vezető politikusának értékelése azt sejteti, hogy a tanterv nem elég nemzeti, nem elég keresztény.

https://nepszava.hu/3007943_nat-mint-gumicsont

 

Folytatódik a Fejlesszünk együtt! program

2018. szeptember 17-től 28-ig a szakgimnáziumok 9-ik évfolyamán komplex természettudományt tanító pedagógusoknak lehetőségük nyílik tesztet kitöltetni a diákjaikkal, amiből megtudhatják, hogy tanulóiknak milyen előzetes ismereteik vannak a természettudományok terén.

http://tantrend.hu/hir/folytatodik-fejlesszunk-egyutt-program

 

Balog Zoltán lemond képviselői mandátumáról

Lemond parlamenti mandátumáról Balog Zoltán, ezt a fideszes képviselő a kormánypárti frakciók velencei tanácskozásán jelentette be szerdán.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/balog-zoltan-lemond-kepviseloi-mandatumarol/

 

Több mint 30 millió forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési akcióján

Több mint 30 millió forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdést adománygyűjtő akcióján – közölte a segélyszervezet az MTI-vel. Az akció célja az volt, hogy szeptember 1-jéig ezer rászoruló gyerekhez juttassanak el 10-10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagot.

https://magyaridok.hu/belfold/tobb-mint-30-millio-forint-gyult-ossze-az-okumenikus-segelyszervezet-iskolakezdesi-akciojan-3477950/

 

„Nekem két anyukám van”

Peti a legjobb testvérem! – kiáltott fel váratlanul Zoli, és kijelentésével igencsak meglepte környezetét. Peti ugyanis nem édestestvére Zolinak, ahogy Vajdáné Schmidt Ágnes másik három gyermeke sem – Zoli kétéves korában került Ágnesékhez, a nevelőszüleihez.

http://magyarhirlap.hu/cikk/128252/Nekem_ket_anyukam_van

 

Szeptember 14.

 

A pedagógus hiteles példája elsődleges az új NAT szerint

Nem meglepő, ám az új Nemzeti alaptanterv vitaanyagában a nevelési célok között kifejtett téma: példát kell mutatniuk a pedagógusoknak diákjaik számára a testi-lelki egészség, az önismeret, az együttműködés, a médiahasználat, a tudatos életpálya-építés és a hazaszeretet terén is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/128467/A_pedagogus_hiteles_peldaja_elsodleges_az_uj_NAT_szerint

 

Van 45 milliója? Akkor ebbe a magyar suliba is járathatja gyerekét

Debrecen – Csillagászati összeget kell majd kifizetniük a kivételezett diákok szüleinek: elit magániskolát hoznak létre Debrecenben, ahol egy gyermek oktatása több mint 45 millió forintba kerül majd.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/debrecen-elit-maganiskola-nyilik-45-millio-tandij-fizetese-oktatas/ddscv8m?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Kétszáz millió forintból bővítenek óvodát Keszthelyen

Közel 200 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újítják fel és bővítik Keszthelyen az Életfa Óvoda Kísérleti utcai tagóvodáját – tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.

https://magyaridok.hu/belfold/ketszaz-millio-forintbol-bovitenek-ovodat-keszthelyen-3481646/

 

300 millió forint tőkebefektetést kapott a Green Fox Academy

Összesen mintegy 300 millió forint kockázati tőkét kapott a junior szoftverfejlesztőket képző Green Fox Academy. Az Irinyi II. Kockázati Tőkealapból és Balogh Péter Baconsult angyalbefektető csapatától kapott forrást rövid távon az oktatási portfólió diverzifikálására fordítja a bootcamp: első lépésként többek között szeptemberben Prágában megnyitja első külföldi iskoláját, itthon pedig kisgyermekes anyukák számára indít hiánypótló programozó képzést a szakemberhiány enyhítésére.

http://novekedes.hu/300-millio-forint-tokebefektetest-kapott-a-green-fox-academy/

 

Jön a Szakképzés 4.0 a digitalizációért

Az októberben várható versenyképességi javaslatcsomag intézkedéseinek több mint 80 százalékában egyetért az iparkamara, a jegybank és az innovációs minisztérium.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/jon-a-szakkepzes-4-0-a-digitalizacioert-2-1098772/

 

Behajtani tilos - ti mit szólnátok egy ilyen projekthez?

Ideiglenesen kirendelt rendőrökkel, polgárőrökkel, a park, a járda, a játszótér rovására kialakított parkolókkal próbálnak az iskolák megküzdeni a reggeli csúcsforgalommal.

https://12.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/180914/behajtani-tilos-ti-mit-szolnatok-egy-ilyen-projekthez

 

Elkészült az iskolai menzakörkép

Csökkent az elmúlt három évben a közétkeztetésben kínált ételek só- és cukortartalma, több zöldséget és gyümölcsöt kínálnak, és számos új étel jelent meg a menzákon – ez derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményéből. Egy 2015 szeptemberétől kötelezően alkalmazandó kormányrendelet eredményességét vizsgálták meg, amelyből kiderült, hogy javult a közétkeztetés. A rendeletet számos korábbi felmérés előzte meg, amelyek szerint az akkori étrend nem felelt meg a korszerű táplálkozás irányelveinek. A jelentés szerint még ma is probléma, hogy az iskolákban az ebédre szánt idő nagyon kevés.

http://magyarhirlap.hu/cikk/128440/Elkeszult_az_iskolai_menzakorkep

 

Legyen világosság, de mikor?

Ha marad a nyári időszámítás, később kezdődhetne a munka és az iskola.

https://magyarhang.org/gazdasag/2018/09/14/legyen-vilagossag-de-mikor/

 

Jöhet a 150 ezres minimálbér

A minimálbér 150 ezer, a garantált bérminimum 202 ezer forintra nőhet jövőre. A bértorlódás tovább fokozódhat.

https://nepszava.hu/3008368_johet-a-150-ezres-minimalber