Hírek

A Pedagógusok Szakszervezete csatlakozik a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz

A Pedagógusok Szakszervezete csatlakozik a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz

A PSZ is részt vesz a jövőben a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában - jelentette be a tanévnyitó sajtótájékoztatón Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének nyáron megválasztott új elnöke 2018. szeptember 3-án. Hivatkozott a szakszervezet tisztújító kongresszusán elfogadott zárónyilatkozatra, miszerint a PSZ részt kíván venni minden olyan fórum munkájában, ahol szakmai kérdéseket lehet megvitatni. A PSZ-en kívül szintén csatlakozik a Zene- és Táncművészek Szakszervezete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete is.

Szabó Zsuzsa jelezte: a PSZ továbbra sem kíván lemondani az érdekegyeztetés fórumairól, a kerekasztalhoz azért csatlakozik, hogy ott is kifejthesse szakmai álláspontját. A PSZ a Szakképzési Innovációs Tanács munkájában is részt vesz, miután meghívót kapott a szeptemberi alakuló ülésére. Ennek a tanácsnak a munkájába kapcsolódik be a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet is.

Totyik Tamás alelnök a Nemzeti alaptanterv nyilvánosságra hozott tervezetéről kifejtette: a PSZ felkészült, hogy tagjai szakmai véleményt mondjanak róla. Kifogásolta, hogy a jelenleg is életben lévő alaptantervről nem készült olyan tanulmány, amely jelezné: az miként vált be. A PSZ szerint az új koncepcióból nem olvasható ki a tananyag csökkentésének szándéka, az „egyentantervvel” nem számolható fel az esélyegyenlőtlenség. Az óvoda és iskola közötti átmenetet jelentő, „nulladik” évfolyam csak bevezethető, amelynek nem látszik a pénzügyi fedezete, a szakközépiskolai tanterv nem jelenik meg az új Nat-ban - sorolta első reakcióként a kifogásokat Totyik Tamás.

Gosztonyi Gábor alelnök jelezte: a PSZ-nek több észrevétele is van a pedagógusok munkaterheit felmérő kérdőív tervezetéről. A Pedagógusok Szakszervezete nehezményezi, hogy több kérdés is firtatja a magánéletet, ráadásul az OM azonosítók megadásával intézmények, illetve a kitöltők beazonosíthatóvá válnak, amit a PSZ nem támogat.

A tanévnyitó sajtótájékoztatón bemutatkozott Palotás József, a PSZ új szakértője, aki korábban az oktatásirányítás különféle szintjein dolgozott. Fontosnak tartja, hogy a döntések előkészítésénél megjelenjenek a szakmai szempontok, ezért - mint fogalmazott - örömmel csatlakozott a PSZ megújult csapatához.

Az MTI így számolt be a PSZ sajtótájékoztatójáról:

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/3/pedagogushiany_PSZ_4K991K#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_9_3