Hírek

Lapszemle 2018. augusztus 31. Tanévkezdés, alaptanterv

Lapszemle 2018. augusztus 31. Tanévkezdés, alaptanterv

Augusztus 22.

 

2016 után ismét Országos Tantestületi Értekezletet hívnak össze a pedagógusok

2016 után ismét Országos Tantestületi Értekezletet hív össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A testület Facebook-oldalán tette közzé az esemény Facebook-eventjét, amelynek leírásában közlik, hogy: Úgy érezzük, ismét meg kell beszélnünk közös dolgainkat. Ezért szeptember 1-én 10-órai kezdettel megtartjuk a II. Országos Tanévnyitó Értekezletet. Az eseményre meghívták a PSZ-t is.

 

Augusztus 23.

 

Az iskolapszichológus és a pedagógus együttműködése  

A tanévkezdésre való készülődés során eszünkbe juthatnak azok a helyzetek, amik nehézséget okoztak számunkra az elmúlt tanévben. Készülve ezek megoldására, érdemes átgondolnunk, hogy milyen formában tudunk együttműködni az iskolapszichológussal.

http://tantrend.hu/hir/az-iskolapszichologus-es-pedagogus-egyuttmukodese

 

Augusztus 24.

 

Augusztus végén kezdődik a szakmai tanévnyitó konferenciasorozat
2018. augusztus 22. és szeptember 6. között húsz helyszínen tart megyei és fővárosi szakmai tanévnyitó konferenciát az Oktatási Hivatal (OH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közreműködésével.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/aktualis_tanev_esemenyei/tanevnyito_konferencia_2018_beharangozo/

 

Augusztus 25.

 

Néha a tanár is segítségre szorul  

Egy akciófilm trélerének is elmenne az imázsvideó, melyet csütörtökön töltött fel Facebookjára a Pedagógusok Szakszervezete írja a hvg.hu.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15226-neha-a-tanar-is-segitsegre-szorul

 

Az idei pótfelvételizők kétharmada továbbtanulhat

A csaknem nyolcezer pótfelvételiző közül csaknem öt és fél ezren kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben – derült ki az Oktatási Hivatal tegnap nyilvánosságra hozott adataiból. A legtöbben a Debreceni Egyetemre, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetemre kerültek be, a legnépszerűbb pedig a jogász szak volt.

https://magyaridok.hu/belfold/az-idei-potfelvetelizok-ketharmada-tovabbtanulhat-3416371/

 

Augusztus 26.

 

Civilek és pedagógusok festik ki a romos érdi általános iskolát

Az Érdi Móra Ferenc Általános Iskola kimaradt a Kósa Lajos vezette Modern Városok Program iskolafelújítási programjából és a tankerülethez benyújtott felújítási pályázata sem járt sikerrel, ezért most önkéntesek, civilek és az ott dolgozók együttes erővel próbálnak valamelyest javítani a több épületből álló intézmény állapotán.

https://merce.hu/2018/08/26/civilek-es-pedagogusok-festik-ki-a-romos-erdi-altalanos-iskolat/

 

Újabb változás jön az iskolákban? Kitiltják a készpénzt a büfék egy részéből

Hamarosan több középiskolai büfében kizárólag bankkártyával lehet majd fizetni.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/26/kozepiskolai_bufek_keszpenz_nelkul_J3UVOE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_27

 

A nők az empátiára, a férfiak a tapasztalatra buknak

Legalábbis akkor, ha tanárokról van szól. A jó pedagógus ismérveit kerestük.

https://divany.hu/2018/iskolakezdes/2018/08/26/rossz-tanar-jo-tanar/

 

Augusztus 27.

 

Páros elnöki interjú

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke az Inforádió Aréna c. nyilatkozott a tanévkezdés előtt 2018. augusztus 27-én.  A PSZ elnöke beszámolt arról, hogy az elnökség bemutatkozó látogatást tett a KK-nál, az EMMI-ben (korábban pedig az Oktatási Hivatalnál), ahol megállapodtak abban: szeptemberben érdemi, szakmai egyeztetéseket folytatnak a PSZ által tapasztalt és összegyűjtött problémákról. A műsorban szó volt a kiüresedő életpályáról, a pedagógushiányról, arról, hogy a hallgatók egy része már tanulmányai közben lemorzsolódik, más részük egy-két éven belül elhagyja a pályát. A szakszervezeti vezetők szerint a tanárhiány létező probléma, amelyet tovább nehezít, hogy elöregszik a pedagógustársadalom. Szabó Zsuzsa jelezte: a kerekasztal nem az érdekegyeztetés színtere, de a PSZ részt kíván venni minden olyan fórumon, ahol a szakképzésről, illetve a köznevelésről van szó. Az interjú ezen a linket hallgatható meg:

https://infostart.hu/arena/2018/08/27/szabo-zsuzsa-a-pedagogusok-szakszervezetenek-elnoke-es-szucs-tamas-a-pedagogusok-demokratikus-szakszervezetenek-elnoke

 

Az ATV Egyenes Beszéd: tanévkezdés

A műsornak Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Radó Péter oktatáskutató nyilatkozott. A PSZ elnöke jelezte: ebben a tanévben az egyik legizgalmasabb kérdés a Nemzeti Alaptanterv, amelynek tervezetét a PSZ is véleményezni fogja.

Radó Péter szerint nem igaz az a kormányzati kommunikáció, hogy vonzó lett a pedagógusi pálya: többen hagyják el a szakmát, mint ahányan nyugdíjba vonulnak. Arról nincs pontos adat, hogy hány tanár hiányzik, mert ezt a statisztikák miatt elfedi a jelenlegi rendszer.

http://www.atv.hu/videok/video-20180827-szabo-zsuzsa-es-rado-peter

 

Indulnak az ingyenes nyelvtanfolyamok, hétfőtől lehet jelentkezni

Meghirdették a felsőoktatásban végzettek számára szükséges nyelvvizsga megszerzését segítő újabb diplomamentő programot. A hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg az oklevelet.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/8/27/Indulnak_az_ingyenes_nyelvtanfolyamok_hetfo_0EN6BL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_

 

„Attól, hogy valaki tud magyarul, még nem fogja tudni, hogyan tanítsa meg azt”

„A magyar nyelv tanítása az előző évtizedek erőfeszítéseinek köszönhetően elindult a professzionálódás útján” - mondta Bencze Norbert az Eduline-nak, aki magyar mint idegen nyelv tanárként magyar nyelvet tanít külföldi diákoknak, emellett pedig alkalmazott nyelvész is. Azonban fény derült arra is, hogy ez a folyamat, nem kifejezetten jelent egyenes utat, sőt vannak komoly akadályok és lemaradások is.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/8/27/magyar_mint_idegen_nyelv_52X2XK

 

Jöhet a 9 órás iskolakezdés? Itt a minisztérium hivatalos válasza

Pontosan egy hét múlva ezen a napon reggel 6 és 7 óra között egymillió magyar iskolás kel majd álmosan és nyűgösen. Jó lenne többet aludni, de lehetséges? Vajon egyszerűbb lenne a szülők, és persze az álmos kamaszok élete, ha egy órával később kezdődne a magyar iskolákban a tanítás? A 9 órás iskolakezdésről kérdeztük a jogalkotók és egy szakember véleményét.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/johet-a-9-oras-iskolakezdes-itt-a-miniszterium-hivatalos-valasza.1069494.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Ahogy régen

Épp harminc évvel ezelőtt úgy lettem középiskolai tanár, hogy Ibi néni - három nappal később: Ibi igazgató kolléga - augusztus végén ráébredt a régi iskolámban, hogy több az osztály, mint az angolos. Így aztán ötödévesen ott álltam a katedrán, és miközben három osztályt teljes felelősséggel tanítottam, csendben abszolváltam az egyetemen kötelező tanítási gyakorlatot is. 

https://nepszava.hu/3006357_ahogy-regen

 

Vita Ausztriában a menekültek ingyenes oktatásáról

Ausztriában a 25 évnél fiatalabb menedékkérők olyan szakmákban szerezhetnek képesítést, melyekből munkaerőhiány van. Ugyan 2012 óta érvényben van ez a rendelet, a jelenlegi kormány megszüntetné. Az ellenzék és a munkáltatók élesen kritizálják a tervet.

https://infostart.hu/tudositoink/2018/08/27/vita-ausztriaban-a-menekultek-ingyenes-oktatasarol

 

FT: Az olcsó munkaerő kora lejárt, modellváltásra van szükség a visegrádi országokban

Húsz év szinte töretlen növekedése után fordulópont előtt állnak a közép-kelet-európai gazdaságok, azaz a Visegrádi négyek tagállamai – írja a Financial Times a térség munkaerő-piaci és demográfiai trendjeiben dekódolt változásokat elemezve. A V4-ek három tagállama külföldről pótolná a munkaerőt, a magyar döntéshozóknak azonban ezúttal is valami más jár a fejükben.

https://qubit.hu/2018/08/27/ft-az-olcso-munkaero-kora-lejart-modellvaltasra-van-szukseg-a-visegradi-orszagokban

 

A magyarok közel fele pályaelhagyó, és a helyzet romolhat, ha megyünk tovább az orbáni úton

Egy felmérés szerint nagyon sokan váltanak pályát manapság, és még többen gondolkoznak ezen. Azok vannak jó helyzetben, akik az érdeklődésüknek megfelelő dolgot tanulhatnak, majd azon a területen dolgozhatnak. A munkaerőpiac vélt igényeihez hajlított oktatási rendszer – ami Orbán Viktornak, és „tettestársának", az iparkamara elnökének a központi elképzelése – viszont a jelenlegi intézkedések tükrében csak ronthat a helyzeten.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/08/27/palyaelhagyas_munkaeropiac_parragh_laszlo/

 

Augusztus 28.

 

Bemutatkozó egyeztetésre hívta az ITM a pedagógus szakszervezetek vezetőit

Első alkalommal fogadta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a pedagógus szakszervezetek új vezetőit 2018. augusztus 28-án, Budapesten.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/bemutatkozo-egyeztetesre-hivta-az-itm-a-pedagogus-szakszervezetek-vezetoit

 

Rétvári: az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeznek ma az iskolákba

Az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeznek ma az alaprendelésekből az iskolákba – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskolában kedden. Az államtitkár közölte: 12,5 millió tankönyv került ki az oktatási intézményekbe kevesebb mint egy hónap alatt.

https://pestisracok.hu/retvari-az-utolso-tankonyvcsomagok-is-megerkeznek-ma-az-iskolakba/

 

Vitáznak a pedagógusok munkaidejéről

A pedagógusok óraszámának csökkenését szeretné elérni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet azt a módszert is vitatja, amellyel a minisztérium felmérné a tanárok terhelését. A Nemzeti Pedagógus Kar más véleményen van, a szaktárca államtitkára pedig azt mondja, az intézményvezetőktől függ, hogy melyik iskolában mennyit dolgoznak a pedagógusok.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/vitaznak-a-pedagogusok-munkaidejerol-2466752?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Felmentési idő alatt dolgozhatok-e tanárként?

Tanár vagyok, nyugdíj előtti felmentési időm második részét töltöm, ami november 23-án jár le. Az iskolánkban - mint más intézményekben - pedagógushiány van. Van-e rá mód, hogy szeptember elsejétől a felmentési idő alatt is taníthassak az engedélyezett tíz órában?

https://www.hrportal.hu/hr/felmentesi-ido-alatt-dolgozhatok-e-tanarkent-20180827.html

 

Tanárhiány miatt két iskola is megszűnt Mészáros Lőrinc megyéjében

A Fejér megyei Mátyásdombon és Fülén sem kezdődik meg a tanítás idén szeptembertől. Az ok a krónikus pedagógushiány.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/tanarhiany-miatt-ket-iskola-is-megsznt-meszaros-lrinc-megyejeben/341645/

 

Érettségizők, figyelem! Vészesen fogy az idő

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az őszi érettségi vizsgákra – közölte az Oktatási Hivatal.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/erettsegizok-figyelem-veszesen-fogy-az-ido-2466731?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Kevesebben nyelvvizsgáztak

Tavaly csaknem 117 ezren mentek el nyelvvizsgázni, ebből a legtöbben, körülbelül 84 ezren angolból próbáltak bizonyítványt szerezni – ez derül ki az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja adataiból.

http://magyarhirlap.hu/cikk/126787/Kevesebben_nyelvvizsgaztak

 

Diplomás fiatalok vidéken: az életet is ott folytatják, ahol tanultak?

Nő a diplomások iránti igény a szolgáltatásokban, például az egészségügyben, oktatásban, de a 2010 után meghirdetett újraiparosítás után hogyan alakultak az erőviszonyok? Egy friss kutatás most azt vizsgálta, mekkora igény van ma Magyarországon a felsőfokú képzettségű szakemberekre. Kimutatható-e a felsőfokú oktatás térségfejlesztő hatása az intézmények székhely településein, illetve abban a kistérségben, ahol felsőoktatás zajlik?

https://privatbankar.hu/karrier/diplomas-fiatalok-videken-az-eletet-is-ott-folytatjak-ahol-tanultak-321071

 

Nevelőtanár lett a bukott fideszes polgármesterből lett, gyerekbántalmazási ügybe belebukó iskolaigazgató

A 24.hu azt írja, hogy a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium nevelőtanára lett a gyerekbántalmazási ügybe keveredett Putnoki Zsolt, aki egy hónapja hagyta ott a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatói posztját.

https://444.hu/2018/08/28/nevelotanar-lett-a-bukott-fideszes-polgarmesterbol-lett-gyerekbantalmazassal-gyanusitott-bukott-igazgato?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nevelotanar-lett-a-bukott-fideszes-polgarmesterbol-lett-gyerekbantalmazassal-gyanusitott-bukott-igazgato

 

Augusztus 29.

 

Ilyen lesz az idei tanév a szakértők szerint: vajon van pedagógushiány?

Hamarosan itt az iskolakezdés, valóban nem lesz más ez az év sem a pedagógusoknak? Az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) biztosan nagy hatással lehet majd az ő életükre is. Mit hoz a szeptember? Szabó Zsuzsa, a Pedagógus Szakszervezet elnöke és Radó Péter oktatáskutató beszélt az iskolakezdésről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/29/tanevkezdes_BMXI4N#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_29

 

Pedagógusok: higgadtabban indul a tanév, de vannak gondok

A pedagógus-szakszervezetek még semmit nem láttak az új Nemzeti Alaptanterv tervezetéből, holott ősszel már szavaznának róla a kormánypártok – hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az új tanévről és a tanárok fizetéséről is beszélt.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15258-pedagogusok-higgadtabban-indul-a-tanev-de-vannak-gondok

 

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Szolidaritás c. műsorának vendége volt

Az egyórás élő műsor (2018. augusztus 29-én)  „székfoglaló”, bemutatkozó interjú volt, melyben az elnök beszélt általában a szakszervezetek megújulásának szükségességéről. Szerinte tudatosítani kell a kollégákban, hogy a PSZ egyfajta közvetítő szerepet tölt be a munkavállalók és a fenntartók között, nincs szükség arra, hogy a tanárok, az oktatás többi dolgozója egyenként intézze a problémákat: mindezt megoldja a szakszervezet. Jelezte: a PSZ imázsfilmjét - amelynek célja a pedagógusok presztízsének emelése - több tízezren látták. Szó volt arról is, hogy az elnökség, illetve az elnök (a tisztújító kongresszus óta) találkozott az Emmi, az ITM, a KK, az OH vezetőivel. Abban állapodtak meg, hogy ősszel elkezdőnek az egyeztetések a szakmai problémákról. Megemlítette azt is, hogy a PSZ meghívást kapott a Szakképzési Innovációs Tanács alakuló ülésére.

Az interjú 9 perc 25 mp-nél kezdődik:

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20180829-135856.mp3

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20180829-142856.mp3

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20180829-145855.mp3

 

 HírTV, Magyarország élőben

Szabó Zsuzsa a HírTV élő műsorának is interjút adott 2018. augusztus 29-én. A meghívás a tanévkezdésről, a pedagógushiányról szólt. Ennek ellenére a 2016-os akciókkal kezdett a műsorvezető, ráadásul azt sem tudta pontosan, kivel beszél. Szabó Zsuzsa jelezte: a PSZ által szervezett megmozdulások a diákokról szóltak. Sztrájk helyett az együttműködésre fókuszál a Pedagógusok Szakszervezete – ezt emelte ki utóbb a műsorból a tv honlapja.

https://hirtv.hu/magyarorszageloben

 

Összevonnák a természettudományos tárgyakat az általános iskolákban – kétféle tankönyv lenne állami és egyházi iskolákban

Gosztonyi Gábor alelnök az ATV híradójának nyilatkozott 2018. augusztus 29-én arról a tervről, hogy állami és egyházi tankönyveket vezetnének be. A PSZ szerint a világnézeti semlegességet meg kell tartani.

http://www.atv.hu/videok/video-20180829-tobb-tantargy-is-megszunhet-jovore

 

A rendszerek és az erkölcsök változnak, az alaptanterv ugyanaz

Kisebbfajta csodavárás előzi meg az új Nemzeti alaptanterv megjelenését, már elkészült annak a vitaanyaga, de még csak nagyon szűk kör ismeri. Annyit tudunk, hogy hazafias lesz, erkölcsileg is nevel, és persze a kornak megfelelő műveltséget írja le. Na, és? Minden tanterv ilyen.

http://hvg.hu/kultura/20180829_Hazafias_korszeru_muveltseget_ad_munkara_nevel__ilyen_altalaban_az_alaptanterv?s=hk

 

Akár 51 órát is dolgozhat egy tanár hetente

Felmérés készül arról, hogy mennyire vannak leterhelve a tanárok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete fél attól, hogy a felmérés nem a valós eredményt mutatja majd. Szerintük egy tanár akár 51 órát is dolgozik a 40 órás munkahéten - számol be róla az ATV.

https://www.hrportal.hu/hr/akar-51-orat-is-dolgozhat-egy-tanar-hetente-20180829.html

 

A DK az oktatási jogok biztosához és az adatvédelmi hatósághoz fordul a kérdőív miatt  

A párt közleményét a Népszava ismertette.

http://web.dkp.hu/kozlemeny-el-a-kezekkel-a-tanarok-maganeletetol/

 

Pedagógushiány állhat a 9 évfolyamos iskolák bevezetésének útjában

Pénteken hozhatják nyilvánosságra az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét, ám annak néhány eleme máris kiszivárgott.

https://nepszava.hu/3006628_pedagogushiany-allhat-a-9-evfolyamos-iskolak-bevezetesenek-utjaban

 

Megszűnhet a kémia, fizika és biológia az általános iskolában

Megszűnhet az önálló kémia, fizika és biológia tantárgy az általános iskola hetedik és nyolcadik évfolyamában az új Nemzeti Alaptanterv szerint.

http://www.atv.hu/belfold/20180829-megszunhet-a-kemia-fizika-es-a-biologia-tantargy/hirkereso

 

Még a tanárok Facebook-csoporttagságára is rákérdez a kormány

Szakmai felmérésnek indult, amolyan nemzeti konzultáció lett belőle a tanárok körében.

Rákérdeznek az óraszámokra, a szakszervezeti és más szervezeti tagságokra, illetve a Facebook-csoporttagságokra is. Ráadásul elviekben az anonimitás sincs biztosítva a kérdőívben, hiszen a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját.

http://hvg.hu/itthon/20180829_Meg_a_tanarok_Facebookcsoporttagsagara_is_rakerdez_a_kormany?s=hk

 

Interjú Nahalka István oktatáskutatóval

Jelezte: jó is lehet a természettudományos tantárgyak összevonása, de ezt egyelőre olyanoknak kellene tanítaniuk, akik nincsenek felkészülve erre. Új szakokat kellene indítani a tanárképzésben, ehhez is idő kell. A hirtelen bevezetéstől óvott.

http://www.atv.hu/videok/video-20180829-megszunhet-a-kemia-fizika-es-biologia-az-iskolakban

 

Két hete marad a tanároknak véleményezni az új Nemzeti Alaptantervet

Hiába hangzott el többször is ígéret, egyelőre a szakszervezetek nélkül folyik a társadalmi vita az új Nemzeti Alaptantervről. A pedagógusok csak a tanévnyitó után láthatják először az anyagot és akkor sem lesz túl sok idejük átrágni rajta magukat.

https://zoom.hu/hir/2018/08/29/ket-hete-marad-a-tanaroknak-velemenyezni-az-uj-nemzeti-alaptantervet/

 

Duplájára nőttek a pedagógusbérek néhány év alatt

A pedagógusok korábban megalázóan alacsony bére 2013 és 2017 között átlagosan ötven százalékkal nőtt; az emelés érintette az óvónőket, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat is.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/duplajara-nottek-a-pedagogusberek-nehany-ev-alatt-2466784?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

 „Sosem volt akkora szükség az iskolás gyerekek érzelmi támogatására, mint most” – Ezzel a hat kihívással megy neki a magyar iskola az új tanévnek

A tanárhiánytól a kontraszelekción át a felelősség rendszerszintű hárításáig nagyon komoly kihívásokkal kell szembenéznie az iskoláknak a 2018-as tanévkezdéskor. A gyerekeknek sosem volt szüksége akkora szülői támogatásra, az intézményeknek pedig minőségi, elhivatott, „valódi” pedagógusokra, mint most. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember veszi sorra az idei iskolakezdés legnagyobb kihívásait.

https://wmn.hu/ugy/49302-sosem-volt-akkora-szukseg-az-iskolas-gyerekek-erzelmi-tamogatasara-mint-most--ezzel-a-hat-kihivassal-megy-neki-a-magyar-iskola-az-uj-tanevnek

 

Fontos, hogy egységes tartalma legyen a tankönyveknek

Fontos, hogy egységes tankönyvekből tanuljanak a diákok, így sem az iskolaváltásnál, sem a felvételinél nem okozhat problémát az eltérő ismeretanyag - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/fontos-hogy-egyseges-tartalma-legyen-a-tankonyveknek

 

Kevesebb tény, és több művészet - irodalomoktatás rendhagyóan?

Az irodalom oktatásban kevesebb tényre, adatra és több művészetre lenne szükség - véli Nényei Pál, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium magyartanára, aki több könyvet is írt az irodalom tanítás új útjairól, lehetőségeiről.

https://infostart.hu/belfold/2018/08/29/kevesebb-teny-es-tobb-muveszet-irodalomoktatas-rendhagyoan

 

Először bevezették az e-naplót a magyar iskolákban, azután kiderült, hogy nincs elég számítógép

Két év alatt egymilliárd forintot költöttek a rendszerre, de még mindig szenvednek vele a pedagógusok.

http://168ora.hu/itthon/eloszor-bevezettek-az-e-naplot-a-magyar-iskolakban-azutan-kiderult-hogy-nincs-eleg-szamitogep-155097

 

Tóta W.: Az Élet Iskolája, ahol Isten a tanárAz űrlap teteje

Ha jó az új alaptanterv, akkor rendszerellenes. Régen vártam már tanévnyitót ennyire. Iskolásként sohasem vártam, és ez körülbelül a legfőbb probléma ma is az oktatással. Idén viszont a becsöngetéssel egy időben nyilvánosságra kerül az új Nemzeti Alaptanterv.

 

Fekete-Győr: a kormány kiszolgáltatottá teszi az embereket

A Momentum szerint az a legnagyobb baj, hogy a Fidesz hagyja elsorvadni az oktatást. Kiszivárgott stratégiájuk szerint erre építik fel a következő kampányukat.

https://www.hirkereso.hu/search?q=oktat%C3%A1s&timelimit=72

 

Demcsák Zsuzsa az ATV után tanítással tartotta el magát. 

„Matematikát, angolt és beszédtechnikát tanítok, emellett sokat fordítok, a Közgáz elvégzése alatt szinkrontolmácsként dolgoztam. Szeretek gyerekekkel dolgozni, mert úgy látom, az oktatási rendszer nem mindig úgy nyúl a gyerekekhez, ahogy kellene. Velem viszont otthoni környezetben, mindent megbeszélve, szeretetben és sok dicséret mellett tanulhatnak”

http://propeller.hu/szorakozas/3371632-demcsak-zsuzsa-tanito-neninek-allt?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Több programját is felfüggeszti a CEU

Felfüggeszti a CEU a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett oktatási programjait. Az egyetem a bevándorlási különadóról szóló szabályozás miatt kényszerült erre, ugyanis adótanácsadók szerint elképzelhető, hogy az oktatási programok is adókötelesek lennének.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tobb-programjat-is-felfuggeszti-a-ceu-2466776?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Egymilliárddal drágul Matolcsyék egyetemi beruházása

A kecskeméti Campus beruházás több mint egymilliárd forinttal drágul, a megrendelő többlet igényei miatt - közölte Közbeszerzési Értesítőben az ajánlatkérő Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/dragul-a-kecskemeti-campus-beruhazas.668679.html

 

Gábor Dénes-díj 2018

A Novofer Alapítvány – szakmai-erkölcsi támogatói között tudva a szakminisztériumok, továbbá az MTA, az SzTNH, az MGyOSz, az MKIK, a VOSZ, a MISz, a MKK és a Magyar Mérnökakadémia vezetőit – immár 30. alkalommal hirdeti meg a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását, mely az innovációs folyamatban alkotó módon résztvevő szakemberek fokozott erkölcsi elismerését célozza.

http://www.jarmuipar.hu/2018/08/gabor-denes-dij-2018/

 

Augusztus 30.

 

"Őszintén bocsánatot tudnak kérni azért, amit az elmúlt években az oktatással tettek?" - kemény üzenet Jocó bácsitól

Önök el tudják fogadni, hogy gyermekük, unokájuk szakóráit éppen az a pedagógus tartsa, aki ráér, mert nincs szaktanár? Önök engednék, hogy a gyermekük, unokájuk veszélyes körülmények között, a lépcsőn, raktárban rohangálva tesizzen? Önök engednék, hogy a fejlesztésre szoruló gyermekük, unokájuk ne kapja meg a neki szükséges fejlesztéseket, mert nincs rá ember? Többek között ilyen kérdéseket tesz fel legutóbbi Facebook-posztjában Balatoni József, vagyis Jocó bácsi az oktatáspolitikusoknak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/30/Joco_bacsi_nyilt_levele_oktataspolitikusokn_QX8TVM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_30

 

Elégedetlenek a magyarok az oktatással

A magyarok mintegy fele úgy érzi, hogy a napi munkájához használt tudásának kevesebb, mint felét szerezte az iskolában – derül ki az OTP Bank kutatásából.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/elegedetlenek-a-magyarok-az-oktatassal-1075222/

 

Beolvasott a minisztérium a PDSZ-nek: szerintük "hergel és félrevezet" a szakszervezetet

Az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány abban a kérdőívben, amit idén szeptemberben terveznek szétküldeni az ország minden egyes pedagógusának - számolt be keddi sajtótájékoztatóján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A minisztérium nem érti, mi a szakszervezet problémája.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/30/Valaszolt_az_Emmi_a_PDSZnek_Q69NQ8#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_30

 

Brutális: 750 ezer gyerek él a létminimum alatt Magyarországon

A szeptemberi iskolakezdés előtt több adat is nyilvánosságra kerül arról, hogy milyen a gyermekes családok helyzete. A kormány folyamatosan hangoztatja, hogy mekkora segítséget jelent az ingyenes tankönyv az iskolások egy részének. A Policy Agenda a létminimum és a társadalmi minimum segítségével vizsgálta meg a kisgyerekes családok anyagi helyzetét.

http://www.atv.hu/belfold/20180829-brutalis-750-ezer-gyerek-el-a-letminimum-alatt-magyarorszagon/hirkereso

 

A vegyipari szakszervezetek aggódnak a nemzeti alaptanterv változása miatt

Félő, hogy a diákok a nemzeti alaptanterv módosítása után a biológia, a kémia és a fizika helyett bevezetendő természettudományok tantárgy oktatása során nem szereznek kellő alapismereteket ahhoz, hogy később valamilyen szakirányú képzésben vegyenek részt. Ennek az lehet a következménye, hogy például a vegyipari vagy mezőgazdasági szakképzés során az oktatást az alapoktól kell elkezdeni, ami felesleges többletterhet ró a tanárokra és a diákokra egyaránt.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/15273-a-vegyipari-szakszervezetek-aggodnak-a-nemzeti-alaptanterv-valtozasa-miatt

 

Egyentankönyvek keserítik a tanárok és kiadók életét

A tankönyvszerzők szerint nem az egyentankönyvek jelentik a megoldást, hanem a szabadság, a tankönyvek szabad választásához való jog, hiszen a pedagógusok, a tanítók nagyon jól el tudják dönteni, hogy milyen tankönyvből szeretnének tanítani.

https://merce.hu/2018/08/30/egyentankonyvek-keseritik-a-tanarok-es-kiadok-eletet/

 

László Tamás új szövetséget kötne a XV. kerületi iskolákkal

Új szövetséget kötne a XV. kerületi iskolákkal, óvodákkal, bölcsődékkel, vagyis az új generációval a Fidesz választókerületi elnöke, a kormánypártok polgármesterjelöltje.

https://magyaridok.hu/belfold/laszlo-tamas-uj-szovetseget-kotne-a-xv-keruleti-iskolakkal-3433568/

 

Megalapították a Debreceni Nemzetközi Iskolát, megválasztották az igazgatót

Debrecen - Jövő szeptemberben kezdődhet az oktatás a Debreceni Nemzetközi Iskolában, amit már építenek Pallagon. Az oktatás felmenő rendszerben indul majd, s pár éven belül akár 500 diák is járhat majd oda.

http://www.dehir.hu/debrecen/megalapitottak-a-debreceni-nemzetkozi-iskolat-megvalasztottak-az-igazgatot/2018/08/30/

 

Régen minden jobb volt: novemberben kezdődött a tanév

A 19. század végéig a különféle oktatási intézményekben csak november elején kezdődött meg a tanítás. Hetven éve pedig még az 1-es volt a jeles érdemjegy.

http://hvg.hu/kultura/20180830_Regen_minden_jobb_volt_novemberben_kezdodott_a_tanev?s=hk

 

A NAV nem árulta el, hogy pontosan kinek kell fizetnie

A jogszabályok betartására int a kormány a bevándorlási különadóval kapcsolatban, de egyes civil szervezetek még küzdenek az új adónem kereteinek értelmezésével. A CEU biztos ami biztos, felfüggesztette néhány programját az adó miatt. Az adóhatóság egyelőre nem adott ki útmutatást.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-nav-nem-arulta-el-hogy-pontosan-kinek-kell-fizetnie-2466834?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Oroszország az oktatás terén is szeretne bekerülni a top 10-be

Oroszország fő feladata az, hogy a közoktatás minőségének tekintetében hat év alatt a világ tíz vezető országának egyikévé váljon - jelentette Dmitrij Medvegyev miniszterelnök az orosz régiók vezetőivel a tanévnyitás alkalmából rendezett szerdai konferenciahívás alkalmából.

https://profitline.hu/Oroszorszag-az-oktatas-teren-is-szeretne-bekerulni-a-top-10-be-382620

 

Kínában az óvónők nagy része már robot

Robot segíti az óvónők munkáját Kínában már mintegy 600 óvodában: a 60 centiméter magas, kerek fejű és érintőképernyővel ellátott oktatási segédeszköz történeteket mesél és logikai gyakorlatokat kínál a gyermekeknek.

http://www.ma.hu/noitema.hu/319494/Kinaban_az_ovonok_nagy_resze_mar_robot?place=srss

 

Elvitték az iskolai menzáról a székeket, hogy ne ebédeljenek olyan sokáig a gyerekek

Az iskola vezetése szerint a diákok túl sok időt töltenek étkezéssel ahelyett, hogy tanulnának. Most ehetnek állva.

https://www.nlcafe.hu/gasztro/20180830/iskolai-menza-szek-nelkul-rovidebb-ebed-tanulas/

 

Augusztus 31.

 

Kásler Miklós megnyitotta a tanévet

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Esztergomban nyitotta meg az idei tanévet augusztus 31-én. Sokan azt várták, hogy végre fény derül, mi lesz az eddig hétpecsétes titokként kezelt új alaptantervben. Ők nagyot csalódhattak. Arról, ami elhangzott az alábbi linken olvashatnak.

http://hvg.hu/kultura/20180831_Es_akkor_kiderul_mi_lesz_az_uj_NATban#rss

 

Nemzeti füzeteket osztanak az iskolásoknak

Ingyenes, nemzeti jelképeket ábrázoló gyermekrajzokkal díszített füzeteket osztogat Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerületi általános iskolásoknak – hívta fel figyelmünket egyik olvasónk, miután unokája egy turulmadaras, nagymagyarországos füzettel tért haza. Egy másik füzet borítóján Mátyás király címere, valamint a Szent Korona, az országalma és a királyi jogar látható.

https://nepszava.hu/3006879_nemzeti-fuzeteket-osztanak-az-iskolasoknak

 

A "lőelmélet" és a hadtörténet is bekerült a tananyagba a honvédelmi ismerteket tanító iskolákban

Csütörtökön megjelent az új honvédelmi ismeretek tantárgy kerettanterve a Magyar Közlönyben. Az ilyen tantárgyat oktató gimnáziumokban már most szeptembertől ezt a tantervet kellene alkalmazni.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/31/honvedelmi_ismeretek_tantargy_tanterv_1NWAGO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_31

 

„Vér, verejték, könnyek” – kezdődik az iskola

Szeptember harmadikán kezdődik az iskola: ez minden család életében neuralgikus pont, különösen, ha most megy elsőbe a gyerek. Vajon hogyan álljunk hozzá, és hogyan kerüljük el az összeroppanást és csalódottságot, ami egy időre szinte mindenkit elér? Rácmolnár Lili pszichológus elmondja.

https://wmn.hu/wmn-life/49305-ver-verejtek-konnyek--kezdodik-az-iskola

 

Rossz hír az érettségizőknek: reagáltak a történelemtanárok is

Szakmai szempontokból továbbra is szükségesnek tartjuk a szabad atlasz- és tankönyvválasztást - így reagált a Történelemtanárok Egylete arra, hogy az idei őszi érettségi időszaktól csak az állami fejlesztésű történelmi atlaszt használhatják a diákok.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/8/31/tortenelem_atlasz_erettsegi_2EFUD2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_31

 

Bennszülöttekből hódítókat

A Z-generáció a szép szóra ha nem is, a digitális oktatásra azért hallgat. Az EIT Digital innovációs szervezet erre épített egyetemet.

https://www.vg.hu/pr/bennszulottekbol-hoditokat-1075336/

 

Egyre kevésbé hangsúlyos a minimálbér összege

Gyengül a minimálbér és a garantált bérminimum szerepe a munkaerőpiacon, mivel a dolgozók megtartásáért és toborzásáért folytatott harc miatt a cégeknek magasabb keresetekkel kell tartaniuk a versenyt – mondta lapunknak Parragh László kamarai elnök.

https://magyaridok.hu/gazdasag/egyre-kevesbe-hangsulyos-a-minimalber-osszege-3434351/