Hírek

Pedagógus-szakszervezeti elnökök interjúja

Pedagógus-szakszervezeti elnökök interjúja

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke az Inforádió Aréna c. nyilatkozott a tanévkezdés előtt 2018. augusztus 27-én.

A PSZ elnöke beszámolt arról, hogy az elnökség bemutatkozó látogatást tett a KK-nál, az EMMI-ben (korábban pedig az Oktatási Hivatalnál), ahol megállapodtak abban: szeptemberben érdemi, szakmai egyeztetéseket folytatnak a PSZ által tapasztalt és összegyűjtött problémákról. A műsorban szó volt a kiüresedő életpályáról, a pedagógushiányról, arról, hogy a hallgatók egy része már tanulmányai közben lemorzsolódik, más részük egy-két éven belül elhagyja a pályát. A szakszervezeti vezetők szerint a tanárhiány létező probléma, amelyet tovább nehezít, hogy elöregszik a pedagógustársadalom. Szabó Zsuzsa jelezte: a kerekasztal nem az érdekegyeztetés színtere, de a PSZ részt kíván venni minden olyan fórumon, ahol a szakképzésről, illetve a köznevelésről van szó. Az interjú ezen a linket hallgatható meg:

https://infostart.hu/arena/2018/08/27/szabo-zsuzsa-a-pedagogusok-szakszervezetenek-elnoke-es-szucs-tamas-a-pedagogusok-demokratikus-szakszervezetenek-elnoke

 

Az ATV Egyenes Beszéd c. műsora is a tanévkezdéssel foglalkozott

A műsornak Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Radó Péter oktatáskutató nyilatkozott. A PSZ elnöke jelezte: ebben a tanévben az egyik legizgalmasabb kérdés a Nemzeti Alaptanterv, amelynek tervezetét a PSZ is véleményezni fogja.

Radó Péter szerint nem igaz az a kormányzati kommunikáció, hogy vonzó lett a pedagógusi pálya: többen hagyják el a szakmát, mint ahányan nyugdíjba vonulnak. Arról nincs pontos adat, hogy hány tanár hiányzik, mert ezt a statisztikák miatt elfedi a jelenlegi rendszer.

http://www.atv.hu/videok/video-20180827-szabo-zsuzsa-es-rado-peter