Hírek

A KK nyitott az együttműködésre

A KK nyitott az együttműködésre

Évente több alkalommal, rendszeres találkozókon kellene áttekinteni a vitás kérdéseket, javasolta Hajnal Gabriella a KK elnöke a PSZ OV siófoki ülésén.

A PSZ Országos Vezetősége kihelyezett tanévnyitó értekezletét Siófokon tartotta 2018. augusztus 22-24-között. Az értekezlet meghívottja volt Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. (Pölöskei Gáborné előadását „Ágazatban gondolkodnak” címmel olvashatják a honlapon.) Most Hajnal Gabriella elhangzott szavaiból idézünk.

A KK elnöke előadásában egyebek mellett elmondta, hogy a Klebelsberg Központ középirányítóként felel az egységes szemléletért, a költségvetés tervezéséért, az éves feladattervezésért, az ellenőrzésért, a stratégiáért és a központi rendszerekért.

A 60 tankerületi központ fenntartói feladatokat lát el, hozzájuk tartozik az operatív irányítás, a tanügyigazgatás, a gazdálkodás, az ingatlanműködtetés, a humánerőforrás- menedzsment, és a segítő szemléletű szolgáltatás.

A KK középirányítóként a tankerületi központokon keresztül támogatja az iskolák infrastrukturális és szakmai fejlődését, de céljai közé tartozik a partneri viszony erősítése a KK és a tankerületi központok, valamint a fenntartók és az intézmények között. Az oktatás helyzetének javítása érdekében törekszik az ágazatközi együttműködésre, a célok megvalósítása érdekében az innovatív szemlélet kialakítására, támogatja a tehetséggondozást és a felzárkóztatást segítő kezdeményezéseket, és a gyermekek mindenek felett álló érdekét szem előtt tartva közösen dolgoznak a pedagógusokkal a célok eléréséért.

A szakszervezetekkel való együttműködés lehetőségeiről elhangzott: A KK részéről megvan a nyitottság, arra, hogy előzetes egyeztetés után tárgyaljanak a problémákról, a sajtón keresztül történő kommunikáció viszont akadályozza a sikeres közös munkát. Javasolt lenne évente több alkalommal, rendszeres találkozókon áttekinteni a vitás kérdéseket, a felmerülő problémákat, javaslatokat.