Hírek

Ágazatban gondolkodnak

Ágazatban gondolkodnak

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a szakképzés kihívásairól és az arra adandó válaszokról beszélt Siófokon.

 

Pölöskei Gáborné a PSZ  OV  augusztus 22-24-i siófoki kihelyezett ülésének meghívott vendégeként augusztus 23-án szélesebb kontextusba helyezte, miért, és milyen átalakítás  várható a szakképzésben. Mint megjegyezte: „az elvárásoknak nem tudunk megfelelni, muszáj változtatni.” Hozzátette: a gazdaság szempontjait figyelembe kell venni, hiszen „nekik képzünk”.  Először az európai és a magyar szakképzés helyzetével kell tisztában lenni, ezt a munkát már az NGM-ben elkezdték - jegyezte meg. Most, hogy a szakképzés az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz került – mint minden más,fontos ügy, amit az állam felvállalt feladatának – lehetőség van lendületet adni a képzésnek.

A gondok közt felsorolta, legalább két generáció nem tudja,  milyen szakmák kellenek majd néhány év múlva, az OKJ lista elavult, az iskolák nem fogják tudni követni, milyen készségekre lesz szükségük a szakképzésből kikerülőknek.  A digitális kompetencia, a humán tényező mind inkább felértékelődik.  A frontális oktatás nem alkalmas az új kihívásoknak megfelelő képzésre.  Magyarországon a fejekben is rendet kell tenni. A szülők (gyerekek) inkább a gimnáziumot választják a szakképzés helyett.

Úgy vélte, a szakgimnáziumokat kell versenyképessé tenni, és el kellene érni, hogy az érettségi után az ott tanulók szerezzék meg a technikusi képesítést is.

Beszélt a tanárképzés megfelelő átalakításának fontosságáról, és arról, hogy ma már ágazatokban gondolkodnak. Vagyis ágazatonként kellene meghatározni az alapszakmákat, az iskolák erre tudnának képezni.