Hírek

Lapszemle 2018 augusztus 24. Tanárhiány pró- és kontra

Lapszemle 2018 augusztus 24. Tanárhiány pró- és kontra

Augusztus 18.

 

"Harc indult a Fideszen belül"

"A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt" – ezt Pálinkás József, a Fidesz korábbi oktatási minisztere mondta a Magyar Hangnak. A kormányszóvivő erre úgy reagált, a korábbi miniszter csak megsértődött, amiért leváltották a Innovációs minisztérium éléről. A Policy Agenda elemzője szerint pedig inkább egy Fideszen belüli belső harc rajzolódik ki.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/harc-indulta-fideszen-belul/341323/

 

Kásler: Az ország szuverenitása erősítésének a kultúrában is folytatódnia kell

A Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi Irodalmi Múzeum élén lehetséges változásokról, a kórházak komplex felülvizsgálatáról és az egyetemi oktatásról is beszélt az emberi erőforrás minisztere a Magyar Időknek adott interjúban. 

https://www.lokal.hu/2018-08-kasler-az-orszag-szuverenitasa-erositesenek-a-kulturaban-is-folytatodnia-kell/

 

Büszkék lehetünk az önállóságunkra

Történelmi sorozatok készülhetnek A nemzeti önazonosság-tudat megjelenítése várható a kulturális és oktatási intézményekben – fejtette ki a Magyar Időknek Gulyás Gergely a nemzeti ünnep kapcsán adott interjújában.

https://gondola.hu/cikkek/110694-Buszkek_lehetunk_az_onallosagunkra.html

 

Augusztus 19.

 

Oktatási dilemmák külföldön

A külföldi munkakeresés mellett legalább akkora kihívás a gyermekes családoknak az óvoda- és iskolaválasztás is.

https://hataratkelo.blog.hu/2018/08/19/oktatasi_dilemmak_kulfoldon

 

Kövér László: Törvényekkel is erősíteni kell az oktatás és a média nemzeti karakterét

 A kétharmados parlamenti Fidesz-többséggel a Fidesz-kormányt is megregulázná a házelnök.

http://hvg.hu/itthon/20180819_Kover_Laszlo_Torvenyekkel_is_erositeni_kell_az_oktatas_es_a_media_nemzeti_karakteret?s=hk

 

Augusztus 20.

 

Jön az újabb érettségi vizsga: ezekben a középiskolák szervezik meg az írásbelit és a szóbelit.

 Szeptember 5-ig jelentkezhettek a 2018-as októberi-novemberi érettségi vizsgákra, az Oktatási Hivatal pedig már nyilvánosságra hozta a vizsgaszervező középiskolák listáját.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/8/20/oszi_erettsegi_2018_kozepiskolak_listaja_0RBSNW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_20

 

Tamási Zsoltot nevezték ki a katolikus gimnázium igazgatójává Marosvásárhelyen

A román oktatási miniszter rendelete szerint az iskola a szeptember 10-én kezdődő új tanévtől önálló jogi intézményként fog működni.

https://magyaridok.hu/kulfold/tamasi-zsoltot-neveztek-ki-a-katolikus-gimnazium-igazgatojava-marosvasarhelyen-3402886/

 

Augusztus 21.

 

Jó és működőképes modell az állami iskolafenntartás

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint jó, működőképes a négyszintű - az intézményekből, a tankerületi központokból, a Klebelsberg Központból és a minisztériumból álló - állami intézményfenntartói modell az oktatás területén - mondta az oktatásért felelős államtitkár a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban, kedden.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jo-es-mukodokepes-modell-az-allami-iskolafenntartas

 

Nehéz hónapok várnak több mint 17 ezer pedagógusra, közeledik a határidő

November 25-ig kell elkészíteniük és feltölteniük portfóliójukat azoknak a pedagógusoknak, akik jelentkeztek a 2019-es minősítési eljárásra.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/21/harom_honap_mulva_kell_leadni_a_porfoliot_WXAAZR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso

 

Lehet stresszmentes a szeptemberi évkezdés?

Kinőtt ruhák, leharcolt ovizsák vagy tolltartó, megunt iskolatáska és hosszú tanszerlista - a napokban már a legtöbb család gondolatai a szeptemberi évkezdés körül forognak.

http://napidoktor.hu/iskolataska/__trashed/

 

Tényleg nem az angollal kellene kezdeni az iskolai nyelvtanítást?

"Sokan azzal csábítják az általános iskolába a gyerekeket, hogy már elsőtől angolt tanulhatnak. Persze, nagyon fontos, hogy minél korábban el lehet kezdeni a nyelvtanulást, csak nem biztos, hogy éppen az angollal kellene" - mondta Vámos Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének professzora.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/8/21/melyik_nyelvet_kellene_hamarabb_tanitani_4555KK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_21

 

Már az egyetemen is azt tanítják, hogyan kell a folyosón tornaórát tartani

 Már az egyetem befejezése előtt szembesülnek azzal a testnevelőtanárnak készülők, hogy több iskolában nincsen tornaterem, ezért az órákat a folyosókon vagy osztálytermekben kell tartaniuk.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/21/testnevelesora_a_folyoson_X1GJWN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_21

 

Sikamlós iskolabezárás Erdőhorvátiban

Lakat került egy zempléni református iskolára, a helyiek szerint ennek egy intim webshophoz is köze van.

https://nepszava.hu/3005648_sikamlos-iskolabezaras-erdohorvatiban

 

Csalódottan halt meg a magyar tévés legenda - haláláig siratta a Családi kört

Kelemen Endre nevéhez olyan mű­sorok fűződtek, mint a Családi kör és a Pedagógusok fóruma. Hosszú, türelemmel viselt betegség után vesztette életét.

http://www.borsonline.hu/celeb/csalodottan-halt-meg-a-magyar-teves-legenda-halalaig-siratta-a-csaladi-kort/158850

 

Jár-e szabadság?  

Iskolaszövetkezet keretében végzett munka után jár-e szabadság? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt - az Adózóna cikkében.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15194-jar-e-szabadsag

 

Több tízezer forintot buknak a szülők jövőre, nehezebb lesz az iskolakezdés

Az Erzsébet-utalvánnyal, a lakhatási támogatással és sok más cafeteriaelemmel együtt az iskolakezdési támogatás is a jövő évi költségvetés áldozatául esett - írja a Pénzcentrum.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/21/iskolakezdesi_tamogatas_tobb_tizezret_bukna_AZU9C3#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_21

 

Előbb jön a családi pótlék

Örülhetnek a gyermekes szülők, akik kiköltekezték magukat nyáron, ugyanis az iskolakezdés megkönnyítése miatt, most előbb kapják kézhez a szeptemberi családi pótlékot, gyermekgondozást segítő ellátást, illetve a gyermeknevelési támogatást. Már augusztus végén, 27–28-án mehetnek vásárolni azok, akik a számlájukra kapják az összeget.

http://www.borsonline.hu/aktualis/elobb-jon-a-csaladi-potlek/158844

 

Augusztus 22.

 

Augusztus végén is érvényes lesz a szeptemberi bérlet vidéken

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint augusztus utolsó napjaiban is elfogadják a szeptemberi helyközi bérleteket. A tárca két nappal meghosszabbítja a szeptemberre szóló helyközi dolgozó- és tanuló havibérletek érvényességét, így azokkal már 2018. augusztus 30-ától lehet majd utazni a vasúti és közúti szolgáltatók járatain. 

https://index.hu/belfold/2018/08/22/augusztus_vegen_is_ervenyes_lesz_a_szeptemberi_berlet_videken/

 

Az iskolakezdés az egyik legjobb üzlet

Felkészültek a boltok az iskolakezdésre, az iskolaszerek közül a legfontosabb a jó iskolatáska kiválasztása. Az augusztus 20. utáni két hétben duplájára vagy akár négyszeresére is emelkedhet az üzletek forgalma.

https://www.hirkereso.hu/search?q=iskola&timelimit=72

 

De nehéz az iskolatáska. És akár gerincbajokat is okozhat

Az iskoláskor kezdete nem csupán a szülőnek jelenthet "nagy szakadást": csípő- és gerincbántalmakat okozhat, ha félvállról vesszük a tanszervásárlást...

http://www.videoklinika.hu/lengyelzs_2013_01_25_iskolaskor_kezdete_mp4/#2018-08-22

 

Kis magyar Agymenők: így csiszolja a gyerekek tudományos érdeklődését négy szuper, pesti fiatal!

 Egyre kevesebbet olvasó gyerekek, figyelemzavaros iskolások, túlterhelt diákok és panaszkodó felnőttek. Mind a szülő-, mind a pedagógustársadalom oldaláról felhangzik időnként a sóhaj: az oktatás nem tart lépést a korral.

https://www.nlcafe.hu/magyarorszagkul/20180822/bolcs-kavics-tudomany-kis-magyar-agymenok/

 

Magyar csapat a Microsoft Imagine Cup nemzetközi döntőjében

Az élményszerű oktatásban áttörést ígérő alkalmazással jutott be egy magyar fiatalokból álló csapat a világ egyik legrangosabb fejlesztői versenye, a Microsoft Imagine Cup döntőjébe.

https://www.hrportal.hu/hr/magyar-csapat-a-microsoft-imagine-cup-nemzetkozi-dontojeben-20180821.html

 

Alkalmatlanná vált a pécsi iskola épülete a tanításra, a diákoknak költözniük kell

 Az elhúzódó felújítási munkálatok miatt a pécsi Árpád Fejdelem Gimnázium és Általános Iskolában előreláthatóan 1-2 évig átmeneti helyszíneken kell megoldani az oktatást.

https://merce.hu/2018/08/22/alkalmatlanna-valt-a-pecsi-iskola-epulete-a-tanitasra-a-diakoknak-koltozniuk-kell/

 

Augusztus 23.

 

"Néha a tanár is segítségre szorul" - profi imázsvideót tett közzé a PSZ

 Egy akciófilm trélerének is elmenne az imázsvideó, melyet augusztus 23-án töltött fel Facebookjára a Pedagógusok Szakszervezete. A "Néha a tanár is segítségre szorul" című videó a tanárt igazi hősként ábrázolja, aki kirándulni megy és játszik a gyerekekkel. Aki pedagógusnak megy, nem kis utat kell bejárnia, azért választotta ezt a hivatást, hogy tudását megossza, hangzik el a klipben. Ám ha nem kap segítséget, a tanárt is összeroppanthatja a terhek súlya. De a Pedagógusok Szakszervezete azért dolgozik, hogy szükség esetén segítséget nyújtson, bátran lehet hozzájuk fordulni, hangzik el. A video megtekinthető:

http://hvg.hu/itthon/20180823_Neha_a_tanar_is_segitsegre_szorul__profi_imazsvideot_tett_kozze_a_PSZ?s=hk

http://www.pedagogusok.hu/hir/3567/a-psz-imazsfilmje

 

Bódis József: Harminc éve nem volt ennyi fejlesztés az iskolákban

„Több mint 500 iskolában tartanak jelenleg felújítások, bővítések, épülnek tornatermek és tanuszodák” Az elmúlt harminc évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint a mostani - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az intézményvezetői kinevezések átadásán.

http://magyarhirlap.hu/cikk/126541/Bodis_Jozsef_Harminc_eve_nem_volt_ennyi_fejlesztes_az_iskolakban

https://infostart.hu/belfold/2018/08/23/kesz-uj-nemzeti-alaptanterv-munkavaltozata

 

Most akkor van tanárhiány, vagy nincs?

Egy év alatt megduplázódott a betöltetlen pedagógus álláshelyek száma - ezt állítja a PDSZ. A Klebelsberg Központ vezetője szerint viszont nincs országos tanárhiány. Erről azonban hiába kérdeztük az oktatási államtitkárságot, és a KLIK új elnöke sem kívánt válaszolni kérdéseinkre.

http://www.atv.hu/belfold/20180823-a-klik-szerint-nincs-tanarhiany-a-pdsz-szerint-duplajara-nott-a-betoltetlen-allasok-szama/hirkereso

 

Mennyit keres egy középiskolai tanár?

Számos hír látott napvilágot arról az újabb iskolaév kezdetének közeledtével, hogy több mint kétezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből. Legalábbis ennyi állást hirdettek meg az intézmények. Bár a tanárhiány okai összetettek, a Fizetések.hu által küldött adatokból az derül ki, hogy egy középiskolai tanár havi bruttó átlagfizetése 289 400 forint.

https://www.hrportal.hu/hr/mennyit-keres-egy-kozepiskolai-tanar-20180823.html

 

A kormány nem szünteti meg a gender szakokat, csak a diplomaszerzést 

Navracsics Tibor uniós oktatási biztos nyilatkozott belga Sciense Business portálnak arról, hogy szerinte félreértik a gender szakokról hozott magyarországi döntést idézte a lapot a Klubrádió.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/a-kormany-nem-szunteti-meg-agender-szakokat-csak-a-diplomaszerzest/341472/

 

Hírek a pedagógusképzésről: a tanterv a régi, a kiskapuk újak

Becsempészett tantárgyakon, az önerőből szervezett gyakorlati órákon, egyetemi és középiskolai tanárok jóindulatán múlik, mire lesz képes egy kezdő tanár a 21. századi Romániában.

https://erdely.atlatszo.hu/2018/08/23/hirek-a-pedagoguskepzesrol-a-tanterv-a-regi-a-kiskapuk-ujak/

 

Augusztus 24.

 

„Nagyon sok módszertani tartalék van a rendszerben”

Hiszem, hogy jó úton járunk, de azt is látom, mi az, amin még változtatni kellene – mondta lapunknak Hajnal Gabriella, aki másfél évvel ezelőtt lett a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese és augusztus 6-tól elnökként irányítja az állami intézményfenntartót, korábban pedig a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium igazgatója volt tizenhét éven keresztül.

http://magyarhirlap.hu/cikk/126507/Nagyon_sok_modszertani_tartalek_van_a_rendszerben

 

A természettudományi tantárgyak oktatásához több tanár kellene

A kistelepüléseken akadnak gondok. Bőven elférnének még pedagógusok a természettudományi tantárgyak oktatásában - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke pénteken reggel az M1 aktuális csatornán.

http://magyarhirlap.hu/cikk/126617/A_termeszettudomanyi_tantargyak_oktatasahoz_tobb_tanar_kellene

 

Hajnal: Hatékonyabb oktatásra van szükség

Minden diák megkapja szeptemberben a tankönyveket - erről a Klebelsberg Központ elnöke beszélt Magyarország Élőben című műsorunkban.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/hajnal-hatekonyabb-oktatasra-van-szukseg-2466499?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Hónapokig a magyar szakos tanár tanított matekot és fizikát: tényleg nincs tanárhiány?

A Klebelsberg Központ (KK) elnöke úgy véli, nincs országos pedagógushiány, a hvg.hu által megkérdezett iskolavezetők mindegyike azt mondta: ez egyszerűen nem igaz.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/24/A_Klik_szerint_nincs_tanarhiany_az_igazgato_N0RKJ3#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_24

 

"Ha van olyan matektanár, aki ki tudja mondani a nevét, már felvesszük"

Az űrlap teteje

A magyarországi pedagógushiányról megbízható, nyilvános adatok nincsenek. A Klebelsberg Központ elnöke szerint nincs itt semmi látnivaló, nincs tanárhiány, a terepről, az iskolákból azonban súlyos esetekről hallani. A gyerekek nem maradnak persze ellátatlanul, kérdés, mennyire tudja nekik megtanítani a Pitagorasz-tételt egy magyar szakos.

http://hvg.hu/elet/20180824_Ha_van_olyan_matektanar_aki_ki_tudja_mondani_a_nevet_mar_felvesszuk?s=hk

 

Ha van elég tanár akkor miért nem lesz mindenhol ?

 Nincs országos pedagógushiány, mondta a MH-nak adott interjúban Hajnal Gabriella, az ország összes állami iskoláját fenntartó Klebelsberg Központ vezetője. De nem lesz mindenhol tanár. Értik ? Mi nem.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/ha-van-eleg-tanar-akkor-miert-nem-lesz-mindenhol

 

Fontos az együttműködés az oktatás szereplői között

Az elmúlt évek oktatáspolitikai változásai mára konszolidált viszonyt hoztak létre, de a terület nem problémamentes, a vezetőknek észlelniük kell a gondokat és jó megoldásokat kell találniuk.

https://magyaridok.hu/belfold/fontos-az-egyuttmukodes-az-oktatas-szereploi-kozott-3412579/

 

Szupergyors internet mindenkinek, biztonságos wifi az iskoláknak

Jászfényszarun is átadták a Szupergyors Internet Program keretén belül megvalósult fejlesztést 2018. augusztus 23-án. A kormányzati program célja, hogy Magyarország valamennyi településén mindenki számára biztosított legyen a megfelelő sávszélességű internet-elérhetőség. A hálózatfejlesztésre Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 3,2 milliárd forintot fordítanak.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/szupergyors-internet-mindenkinek-biztonsagos-wifi-az-iskolaknak

 

Újra iskolapadban egy olyan egyetemen, ahol tanítani tanítják az oktatóikat

Tizenöt évnyi oktatói munka, -feladat ellátása után Dr. Borsos Attila, a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési Tanszékének egyetemi docense, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar tudományos dékánhelyettese harminchét évesen újra visszaült az iskolapadba. Hollandiában, a rendkívül jó nevű Delfti Műszaki Egyetemen szerzi meg újabb, ezúttal építőmérnöki mesterdiplomáját. Kinti tapasztalatai hasznosak lehetnek a magyar felsőoktatásban.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/ujra_iskolapadban_egy_olyan_egyetemen_ahol_tanitani_tanitjak_az_oktatoikat/2571183/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso