Hírek

Lapszemle 2018. augusztus 10. Óvodától egyetemig

Lapszemle 2018. augusztus 10. Óvodától egyetemig

Augusztus 4.

 

Komoly változás a felvételi eljárásban

Hosszabb lesz a felvételi jogorvoslat elbírálási ideje, ugyanis a felvételi eljárásban hozott besorolási döntéssel szemben fellebbezés helyett már kizárólag közigazgatási per indítható; az Oktatási Hivatal azt javasolja, hogy keresetet - számolva a pervesztesség esetén fizetendő perköltséggel is - alapos megfontolást követően nyújtsanak be az érintettek - írta a Magyar Hírlap szombati számában.

http://www.atv.hu/belfold/20180804-komoly-valtozas-a-felveteli-eljarasban/hirkereso

 

Óvatos pereskedésre inti az Oktatási Hivatal azokat a fiatalokat, akik vitatják felvételi eredményüket

A felvételi eljárásban hozott besorolási döntéssel szemben fellebbezés helyett már kizárólag közigazgatási per indítható; az Oktatási Hivatal azt javasolja, hogy keresetet – számolva a pervesztesség esetén fizetendő perköltséggel is – alapos megfontolást követően nyújtsanak be az érintettek.

http://168ora.hu/itthon/ovatos-pereskedesre-inti-az-oktatasi-hivatal-azokat-a-fiatalokat-akik-vitatjak-felveteli-eredmenyuket-153980

 

 

Augusztus 5.

 

Iskolásokat toboroznak közönségnek a felcsúti stadionba

Sajátos módszer eszelt ki a miniszterelnök kedvenc csapata, hogy megtöltse a majdnem üresen kongó Pancho Arénát. 200 ezer forintnyi informatikai eszközt kap az az iskola, amelynek diákjai közül a legtöbben szurkolnak a felcsúti Puskás Akadémia FC-nek – szúrta ki a Pancho Arénában osztogatott szurkolói újságban a Mérce egyik olvasója. A második és harmadik helyezett iskola 150, illetve 100 ezer forint értékű felszereléshez juthat, és különdíjat kap minden iskolából a szurkoló diákokat szervező tanár is.

https://nepszava.hu/3003962_iskolasokat-toboroznak-kozonsegnek-a-felcsuti-stadionba

 

Kivándorlási válságstábot akar az MSZP

Az MSZP követeli, hogy a kivándorlás megfékezéséért állítson fel válságstábot a kormány – jelentette ki az MSZP elnökségi tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://propeller.hu/itthon/3367911-kivandorlasi-valsagstabot-akar-mszp?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

A szép beszéd és a kungfu – Illés Györgyi a saját módszereivel megreformálta a magyarországi beszédtechnika oktatását

Színész, húsz évig volt a Katona József Színház tagja, majd beszédtechnikát tanított a színművészetin és a Zeneakadémián. Illés Györgyi azt mondja, ha nem lettek volna annak idején súlyos beszédzavarai, ma nem lenne beszédtanár. Saját módszereivel megreformálta a hazai beszédtechnika oktatását, de gyakran úgy érezte, a szép beszéd elsajátítása civileknek fontosabb, mint a színészeknek. Nemrég jelent meg Kezdők és hadarók című könyve, amelyben saját módszereiről és önmagáról is ír. Úgy véli, a beszédhibák mögött mindig kimutatható valamilyen pszichés elakadás is, ezért a kommunikáció fejlesztése önismereti út is. Illés Györgyi ma már önállóan dolgozik az általa alapított Beszédcentrumban, főleg vállalatvezetők és politikusok keresik fel.

http://168ora.hu/kultura/a-szep-beszed-es-a-kungfu-illes-gyorgyi-a-sajat-modszereivel-megreformalta-a-magyarorszagi-beszedtechnika-oktatasat-154014

 

2018-ban havonta átlagosan 146-an hagyták el az állományt

A rendőrség és a szakszervezetek szerint nincs tömeges leszerelési hullám.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=58598

 

 

Augusztus 6.

 

Nemzeti nevelés lesz már az óvodákban is

– Fogalmunk sem volt, hogy ilyen módosításokra készülnek. Azt sem tudom, kikkel egyeztettek arról, hogy ezeknek a módosításoknak bele kell kerülniük az alapprogramba – erről már Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke beszélt a Népszavának. Ő is megerősítette, hogy a nemzeti értékekről eddig is sokat beszélgettek a gyerekekkel, természetesen csak az óvodásoknak megfelelő szinten. – Semmi gond nincs azzal, ha ismerik a nemzeti jelképeinket, vagy tudják, melyik nemzeti ünnep miről szól. De minderre eddig is figyeltünk. Az viszont, hogy mindezt rendeletbe adták, azt valószínűsíti, hogy még többször elő kell majd vennünk ezeket a témákat. Ezzel sincs gond mindaddig, amíg a kollégák a gyerekek szintjén beszélnek erről és nem esnek túlzásokba – mondta.

https://nepszava.hu/3003988_nemzeti-neveles-lesz-mar-az-ovodakban-is

 

Benyújtották az új Nemzeti alaptantervet a minisztériumnak

Információink szerint elkészült az új Nemzeti alaptanterv, amelynek szövegét a mai napon nyújtja be a minisztériumnak Csépe Valéria, a a projekt szakmai vezetője. A korábbi nyilatkozatok szerint az új szabályozást 2019-től vezetik be. 

https://index.hu/belfold/2018/08/06/benyujtottak_az_uj_nemzeti_alaptantervet_a_miniszteriumnak/

 

Már az óvodákban megkezdik a keresztény-nemzeti alapú nevelést

Az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrég elfogadott módosítása értelmében szeptembertől már az óvodákban is hangsúlyosabb feladattá válik a nemzeti identitástudat erősítése, írja a Népszava.

http://propeller.hu/itthon/3368002-mar-ovodakban-megkezdik-kereszteny-nemzeti-alapu-nevelest?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Felhívás: ismét Szupertanárt keresünk!

Úgy döntöttünk, idén sem kezdődhet el a tanév anélkül, hogy ne tudnánk, ki a legszuperebb tanár Magyarországon. Úgy érzed, benned is megvan mindaz, ami ennek a címnek a birtoklásához kell? Jelentkezz!

https://divany.hu/2018/iskolakezdes/2018/08/06/szupertanar-palyazat-felhivas/

 

Így alakul a 2018-2019-es tanév:

A tanév 2018. szeptember 3-án, hétfőn kezdődik, az utolsó tanítási nap 2019. június 14-én, pénteken lesz, a tényleges tanítási napok száma 181 nap. 

https://1.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/180806/iskolakezdes-ime-201819-es-tanev-rendje

 

Így lesz zökkenőmentes az iskolakezdés

Oviból suliba – készüljünk együtt a nagy változásra. Az iskolakezdés nem csak a 6-7 éves gyerkőcöknek, hanem az egész családnak hatalmas kaland. Új napi rutin, új közösség, új szabályok, új feladatok. A kötelezően kipipálandó teendők és bevásárlások mellett érdemes arra is időt szakítanunk, hogy a kicsi lelkét és szervezetét is felkészítsük a szeptemberi változásokra.

http://napidoktor.hu/iskolataska/igy-lesz-zokkenomentes-az-iskolakezdes/

 

Többszörös a túljelentkezés, bővítik a honvédkadét-képzést

Mindenhol többszörös a túljelentkezés, ezért már a következő tanévtől több honvéd kadétot képeznek majd és a további bővítési tervek is megszülettek - mondta el Szabó Ferenc László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály főtisztje az MTI-nek.

https://profitline.hu/Tobbszoros-a-tuljelentkezes-bovitik-a-honvedkadet-kepzest-381780

 

Duális (szak)képzés mindenáron

A 2018-2022 között zajló program mintegy 40 iskolát, 6400 tanulót és felnőttet, 400 tanárt, vizsgatagot érint. Az volt az Orbán-kormány szándéka, hogy a gyakorlati képzés a vállalatokhoz kerüljön, ezzel szinte kiüresítve az iskolák tanműhelyeit.

https://nepszava.hu/3004092_dualis-szak-kepzes-mindenaron

 

„Listákat nem érdemes tanítani” – van-e hely az orosz irodalomnak az iskolában?

Az iskolai kánonban a rendszerváltás után is helye maradt az orosz irodalomnak, de az átalakuló kulturális szokások miatt egyre kevesebb világirodalmi klasszikust tanulnak a középiskolások. Arató László a száz éve született Szolzsenyicin halálának évfordulója apropóján beszélt lapunknak .

https://nepszava.hu/3003696_listakat-nem-erdemes-tanitani-van-e-hely-az-orosz-irodalomnak-az-iskolaban

 

Ha a gyerek nem jut el Kínába, akkor Kínát kell elhozni Kőbányára

Olyan ez, mint Mohamed és a hegy esete. Ha a Magyarországon élő kínai gyerekek nem tudnak kiutazni Kínába a nagyszülőkhöz a nyáron, akkor a kínai kultúrát kell elhozni nekik ide, a X. kerületbe. Márpedig a nagyrészt Kőbányára összpontosuló kínai kolónia legfiatalabbjainak körülbelül a kétharmada nem tudja a szünidőt hétezer kilométerrel odébb tölteni. Nekik találta ki a Guanghua nevű iskola a kőbányai nyári tábort.

http://hvg.hu/elet/20180806_Ha_a_gyerek_nem_jut_el_Kinaba_akkor_Kinat_kell_elhozni_Kobanyara?s=hk

 

Dolgozhatok-e addig, míg az osztályom leérettségizik?

1955. áprilisában születtem, pedagógus vagyok. Szeretném a végzős osztályomat érettségiztetni. Megtehetem, hogy 2019. június 20-ig dolgozzak és csak aztán jöjjön az a bizonyos nyugdíj? A válasz:

https://www.hrportal.hu/hr/dolgozhatok-e-addig--mig-az-osztalyom-leerettsegizik-20180806.html

 

Miként lehet valakinek csúcsfizetése egészen fiatalon, ha nem programozó?

Bálint sohasem szerette igazán matekot, azonban az angol egész jól ment neki, főleg a filmeknek köszönhetően. Szívesebben legózott, vagy bütykölt apja garázsában, mint magolt a dolgozatokra. Érettségi után osztálytársai enyhe lenézéssel nyugtázták, mikor elmesélte, inkább felnőtt szakképzésre megy.

https://computerworld.hu/ceginfo/mikent-lehet-valakinek-csucsfizetese-egeszen-fiatalon-nem-programozo-251516.html

 

Így csökkentené a Jobbik a tanárhiányt

Kezdeményezésük lényege, hogy azok is megkezdhessék egyéves hosszú-gyakorlatukat a középiskolákban, akik még ugyan nem abszolváltak, de már csak legfeljebb 10 kreditjük és/vagy egy záróvizsgájuk hiányzik ahhoz. Arra kérik a kormányt támogassák a javaslatot, ami csökkentené a pedagógushiányt - írják sajtóközleményükben.

A javaslat által elérhető lenne, hogy ezek a hallgatók ne veszítsenek el egy évet, hanem az egyéves gyakorlatuk alatt pótolják a hiányzó tanegységet vagy záróvizsgát, így a főállású tanítást már ugyanolyan képzettséggel kezdenék meg, mint ahogy a jelenlegi helyzetben teszik.

https://www.hrportal.hu/hr/igy-csokkentene-a-jobbik-a-tanarhianyt-20180806.html

 

Iskolakezdés: átlagosan 84 ezer forintot költenek a szülők gyerekenként  

Már az iskolakezdési nagy dömping küszöbénél járunk. Mennyit költenek a szülők? Hányadikas diák jelenti a legnagyobb kiadást?

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/6/iskolakezdes_GMYAE1#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_6

 

Hogy ne kelljen keresgélned: a nagyobb áruházláncok iskolakezdési katalógusai egy cikkben

 Könyv, toll, tinta, ceruza? Már megint óriási kiadásoknak néztek elébe az iskolaszerek beszerzésével? Nyomtatott reklámújságok helyett bőven elég egy helyen csekkolni (és összehasonlítani) az árakat. Íme 6 áruházlánc iskolakezdési katalógusai.

http://www.evamagazin.hu/iskolakezdesi-akciok-katalogusok-aruhazlancok-2018-103958

 

Folytatódik a két számjegyű béremelés - ki lesz a szerencsés?

A szakszervezeti vezetők úgy látják, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú vállalatoknál a hároméves bérmegállapodásban foglalt ötszázalékos béremelkedésnél nagyobb növekedésre van szükség 2019-ben.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/folytatodik-a-ket-szamjegyu-beremeles---ki-lesz-a-szerencses.667494.html

 

Létszámstop: nagy baj lehet, ha nem lép az EMMI

Egy EMMI-közlemény megnyugtathatná a rezidenseket, akik a létszámstop miatt nem tudtak a rezidens-képzésre jelentkezni, nehogy a külföldi ajánlatokat válasszák. Erről Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20180806-letszamstop-nagy-baj-lehet-ha-nem-lep-az-emmi/hirkereso

 

Történelmi jelentőségű döntés a génmódosítás kérdésében

A környezetvédők győzelmével ért véget az a per az Európai Unió Bíróságán, amit francia mezőgazdasági szakszervezetek indítottak a párizsi kormány ellen. A testület az ítéletében kimondta, hogy a mutagenezis néven ismert technikával előállított szervezetek jórészt genetikailag módosított szervezeteknek minősülnek, így vonatkoznak rájuk a GMO-kat szabályozó uniós előírások. Ezek arról rendelkeznek, hogy a GMO-kat kizárólag akkor lehet engedélyezni, ha nem károsítják az emberi egészséget és a környezetet.

https://www.magro.hu/agrarhirek/gepeszet/technologia/tortenelmi-jelentosegu-dontes-a-genmodositas-kerdeseben/?source=hirkereso

 

 

Augusztus 7.

 

Tűréshatár az oktatásban

A PSZ jövőképe rajzolódott ki abból a beszélgetésből, amely 2018. augusztus 6-án a Klubrádió Tűréshatár című műsorában hangzott el. A majd’ egy órás beszélgetésben a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa, alelnöke, Totyik Tamás és a műsorvezető Szunyogh Szabolcs az oktatás anomáliáiról, a szakszervezeti munka mibenlétéről és fontosságáról, a kettő közötti kapcsolatról cseréltek eszmét.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3553/tureshatar-az-oktatasban

 

A tartalmi résszel nincs baj

Az óvodákban szeptember 1-jével bevezetendő alapprogram módosításáról is szó esett a Klubrádió 2018. augusztus 7-ei Reggeli Gyors című adásában.

Az óvodai alapprogram reformjával a Pedagógusok Szakszervezetének két alapvető kifogása van – fejtette ki Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Az egyik, hogy a jogszabály módosítása nem ment át a kötelező egyeztetési fórumokon, a másik, hogy már szeptember 1-től hatályos.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3555/a-tartalmi-resszel-nincs-baj

 

Nemzeti nevelés az óvodában

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL klub augusztus 6-i híradójában az óvodai nevelés országos alapprogramjának változtatásáról fejtette ki a véleményét.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3554/nemzeti-neveles-az-ovodaban

 

Nem az értékorientációval van gond

Nincs igazán átgondolva, mit miért csinálunk. A nemzeti identitásra nevelés eddig is része volt az óvodai nevelés alapprogramjának – fejtette ki Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

Az ATV Start 2018. augusztus 7-i műsorában  az óvodai nemzeti nevelésről kifejtette, nem érti, miért kell kormányrendeletben szabályozni azt, ami már működik.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3556/nem-az-ertekorientacioval-van-gond

 

Petícióban tiltakoznak óvodapedagógusok Kásler Miklós nevelési tanácsai ellen

S.O.S. az óvodákért! címmel indítottak online petíciót óvodapedagógusok, amellyel Kásler Miklós emberminiszter közelmúltban elhangzott, az óvodai neveléssel kapcsolatos kijelentéseire reagálnak.

https://www.hirkereso.hu/search?q=%C3%B3voda&timelimit=72

 

Emmi: az ideihez képest 4,5 milliárddal több támogatás jut az óvodáknak

A kormány az ideinél mintegy 4,5 milliárd forinttal több támogatást biztosít az óvodák fenntartóinak a jövő évi költségvetésben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

https://magyaridok.hu/belfold/emmi-az-ideihez-kepest-45-milliarddal-tobb-tamogatas-jut-az-ovodaknak-3368098/

 

Nem nemzeti nevelés kell az óvodákba, hanem vécépapír, gyümölcs és nyitott légkör

Szóval az van, hogy szeptembertől hangsúlyosabb lesz a nemzeti identitástudat erősítése, és már óvodában is ösztönözni kell a gyerekeket arra, hogy majd később kössenek házasságot, hiszen amúgy is az az emberi élet értelme az, hogy a világra hozott utódunkban az idők végezetéig (!) tovább éljünk. Persze, legyen csak nemzeti nevelés, épüljön csak ki a gyerekek nemzeti identitása. Ezzel az ég világon semmi gond nincsen. Meg kell ismerni a nemzet jelképeit, történeteit, ez is teljesen rendben volna. Hét dolog viszont egyáltalán nincsen rendben.

http://magyarnarancs.hu/lelki_betevo/nem-nemzeti-neveles-kell-az-ovodakba-hanem-vecepapir-gyumolcs-es-nyitott-legkor-112821

 

Indul a szakmai vita az új alaptantervről  

Augusztusban zárt körű szakmai egyeztetést tervez a humántárca az új Nemzeti alaptanterv tegnap átvett tervezetéről, amit szeptemberben társadalmi vitára bocsátanak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/125211/Indul_a_szakmai_vita_az_uj_alaptantervrol

 

Nagy változások jönnek az iskolákban? Megvan az új alaptanterv tervezete

Átadták az új Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezetét, a cél az, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek az iskolapadban - olvasható a közleményben.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/7/Megvan_az_uj_Nemzeti_alaptanterv_tervezete_5OIRIA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_7

 

Súlyos pénzeket vesz ki a szülők zsebéből az iskolakezdés

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/iskolakezdes-szulo-gyerek-kiadas.667586.html

 

Az oktatási rendszer is hívószó volt a BMW-nek

A BMW döntésében jelentős szerepet játszott az oktatási rendszerünk, nemcsak a felsőfokú, hanem a középfokú is – mondta a Világgazdaságnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az a célkitűzés – amely 2014-ben jelent meg a hazai felsőoktatásban –, hogy ha lehet, a munkaerőpiaci igényeket az egyetemeken össze kell hangolni, pontosan összecseng a német felsőoktatásban zajló folyamatokkal.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/az-oktatasi-rendszer-is-hivoszo-volt-a-bmw-nek-2-1033059/

 

Debrecenről venne példát Balmazújváros a gazdaságfejlesztésben – videóval

Az oktatás és a helyi vállalkozások erősítése a cél, ebben sok hasznos tanácsot adhat majd a városnak a megyeszékhely.

http://www.dehir.hu/debrecen/debrecenrol-venne-peldat-balmazujvaros-a-gazdasagfejlesztesben/2018/08/07/

 

Mérföldkő a duális szakképzésben

 Négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Siemens Zrt. A megállapodás célja a hazai gépipari duális szakképzés minőségi reformja.

https://computerworld.hu/tech/merfoldko-a-dualis-szakkepzesben-251585.html

 

Hat hiányszakma képzése indul a Filmalap támogatásával szeptemberben

A Filmipari Képzési Program keretében hat filmes hiányszakma gyakorlatorientált képzését támogatja a Filmalap. Rendezőasszisztens, felvételvezető, kameraasszisztens, CGI szakember, DIT szakember és berendező szakképzések indulnak szeptemberben különböző oktatási intézményekben.

http://www.borsonline.hu/aktualis/hat-hianyszakma-kepzese-indul-a-filmalap-tamogatasaval-szeptemberben/158090

 

Diákhitel Központ: idén nagyobb az érdeklődés a diákhitel iránt

A diákhitel iránt idén jóval nagyobb az érdeklődés a korábbi évekhez képest a számos kedvező változás miatt - mondta Imre Zita, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden.

https://hir.ma/belfold/oktatas/diakhitel-kozpont-iden-nagyobb-az-erdeklodes-a-diakhitel-irant/736810

 

Bukhatjátok az állami támogatást, ha ezt a fontos feladatot elfelejtitek

Hamarosan kezdődik a beiratkozás az egyetemeken és főiskolákon - miért fontos, hogy erről a feladatról ne feledkezzetek meg?

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/8/7/egyetemi_foiskolai_beiratkozas_8FZKAH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_7

 

Szocho-csökkentés: a kormánnyal tárgyalnak a munkáltatók

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc kedvezőnek tartaná, ha már jövő januártól csökkenne 2 százalékponttal a szociális hozzájárulási adó (szocho), így nagyobb mértékben nőhetne a minimálbér. Ugyanakkor teljesíthetetlennek tartja azt a szakszervezeti elvárást, hogy 2019-ben az átlagkereset, a minimálbér és a szakmunkás minimálbér is két számjegyű mértékben emelkedjen - idézi a Világgazdaság cikkét az MTI.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/munkaber-beremeles-szocho-mgyosz.667552.html

 

Díjat kapott Vannay László fizikaoktató

Vannay Lászlót, a BME címzetes egyetemi docensét az Eötvös Loránd Fizikai Társulat a fizikai gondolkodás terjesztéséért Prométheusz-éremmel jutalmazta.

https://autopro.hu/oktatas/Dijat-kapott-Vannay-Laszlo-fizikaoktato/26856/

 

 

Augusztus 8.

 

Megkezdte előkészítő munkáját a Szakképzési Innovációs Tanács

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére első alkalommal, előkészítő jelleggel ült össze 20128. augusztus 8-án a Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT), amelynek ülésén Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is részt vett. A SZIT legfőbb célja, hogy a középfokú szakképzési és felnőttképzési rendszer jövőbeli fejlesztési irányainak kérdésében aktív párbeszéd jöjjön létre a kormányzat és a szakképzési rendszer meghatározó szereplői között.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/megkezdte-elokeszito-munkajat-a-szakkepzesi-innovacios-tanacs

 

Aggasztó a helyzet a magyar iskolákban: 2000 tanár nélkül indulhat a tanév

Megközelítőleg 2000 pedagógusra lenne szükség országszerte. Nem csak az állami iskolákban okoz gondot a munkaerőhiány, az alternatív oktatási intézményekben sem teljes még létszám. Az ügyben Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is nyilatkozott. Elmondta: fontos lenne, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött kollégákat egyszerűbben lehessen foglalkoztatni, emellett az egyetemen, főiskolán tanuló és a diplomához szükséges, néhány hónapos gyakorlatot végző diákokat is lehetne foglalkoztatni.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/aggaszto-a-helyzet-a-magyar-iskolakban-2000-tanar-nelkul-indulhat-a-tanev.1069010.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

PSZ: A kormány megpróbálja feltalálni a sajton a lyukat

Gosztonyi Gábor Klubrádióban adott augusztus7-i interjúját ismerteti a szakszervezetek.hu. Eszerint az óvodai nevelési alapprogram módosítását kritizálja a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekvédelmi csoport alelnöke problémásnak tartja, hogy a kormányzat a változtatásokról senkivel sem egyeztetett, miközben az pár hét múlva hatályba lép, ráadásul az sem világos, pontosan mik az új elvárások. A keresztény értékek oktatásával kapcsolatban hozzátette, hogy az állami köznevelési intézményekben a világnézeti semlegesség megőrzésére kellene törekedni. A PSZ szerint a módosítással a világnézeti semlegesség kapcsán is komoly problémák adódnak.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15076-psz-a-kormany-megprobalja-feltalalni-a-sajton-a-lyukat

 

Az óvodások nemzettudatát 500 millióból erősíti a kormány, a WC-papírt a szülők veszik

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját gyártású kisfilmekkel erősítené a szülőföldhöz kötődés és az egészséges nemzettudat kialakítását az óvodás korú gyermekekben – írja a Népszava. Miután a kormány úgy módosította az Óvodai nevelés országos alapprogramját, hogy arról csak a Nemzeti Pedagógus Karral egyeztetett (minden egyéb szakmai szervezetet elfelejtett megkérdezni), már ősztől nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nemzeti identitástudat kialakítására, a keresztény kulturális értékek, a nemzeti jelképek ismeretére, a rajzos foglalkozásokon pedig a nemzeti szimbólumok, népi motívumok megismertetése kerül előtérbe az óvodákban.

https://merce.hu/2018/08/08/az-ovodasok-nemzettudatat-500-milliobol-erositi-a-kormany-a-wc-papirt-a-szulok-veszik/

 

Filmeket küld a minisztérium az óvodákna

Az EMMI nevű minisztérium hamarosan filmeket küld az óvodákba, hogy segítse a magyar népmesék, versek és mondókák, hagyományőrző népi játékok, dalok megismertetését a gyerekekkel. A filmek még nincsenek készen, de gyártásuk előkészítése már megy.

https://444.hu/2018/08/09/filmeket-kuld-a-miniszterium-az-ovodaknak?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=filmeket-kuld-a-miniszterium-az-ovodaknak

 

Így kaphatsz te is durva fizetésemelést: sokán már ettől sem riadnak vissza

A hazai oktatási piacon az ősz a legmozgalmasabb időszak. A nyári vakáció meghozza a tanulási kedvet a harminc és negyven esztendő feletti felnőttek körében is. Közülük évről-évre egyre többen jelentkeznek, hogy új szakmát tanuljanak - derül ki két budapesti oktatóközpont friss elemzéséből, ami rámutat arra is, hogy a középkorúak döntő többsége határozott elképzelésekkel, célirányosan vág bele a képzésekbe, hogy minél eredményesebben sajátítsa el az új ismereteket.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/igy-kaphatsz-te-is-durva-fizetesemelest-sokan-mar-ettol-sem-riadnak-vissza.1069012.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Erős és büszke: a magyar tanárok fizetése nemzetközi összehasonlításban is megalázó

Az OECD felmérése a tanári fizetéseket, a tanárok anyagi megbecsültségét vizsgálta nemzetközi összehasonlításban. A felmérésből kiderül, hogy Luxemburgban ötször, a szomszédos Ausztriában háromszor annyit keresnek a tanárok, de még a csődből visszahúzott Görögországban és Szlovéniában is jobban megbecsülik az oktatásban dolgozókat.

https://zsurpubi.hu/cikk/5716-eros-es-buszke-a-magyar-tanarok-fizetese-nemzetkozi-osszehasonlitasban-is-megalazo/

 

Szabó Tünde: folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés

Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés, melynek második ütemében 26 településen épül tanuszoda, illetve 20 településen tornaterem, mindezek mellett 8 teljesen új iskola épül, 20 pedig bővül, míg egy iskola teljes rekonstrukción esik át – jelentette be Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

http://propeller.hu/itthon/3368473-szabo-tunde-folytatodik-tanuszoda-tornaterem-fejlesztes?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Pályázati forrásból népszerűsít szakokat az ELTE középiskolásoknak

ELTE/OPH

460 milliós támogatási összeget kapott az ELTE IK, az ELTE TTK és a Neumann János Számítógép-tudomány Intézet arra a célra, hogy budapesti és szombathelyi helyszíneken felsőoktatásba való bekerülést elősegítő, a technológiai fejlődés által létrehozott új oktatási stratégiákra és új módszertanokra épülő készségfejlesztő és kommunikációs programokat szervezzen, valamint népszerűsítse az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai) szakokat a felsőoktatásba bekerülni vágyó diákok körében.

http://orientpress.hu/cikk/2018-08-08_palyazati-forrasbol-nepszerusit-szakokat-az-elte--kozepiskolasoknak

 

Nemzetközi versenyen is elismerték a magyar fiatalok fejlesztését

Az élményszerű oktatásban áttörést ígérő alkalmazással jutott be egy magyar fiatalokból álló csapat a világ egyik legrangosabb fejlesztői versenye, a Microsoft Imagine Cup döntőjébe. Muhi Kristóf, az Eddie-t jegyző Innobie vezető fejlesztője a verseny után azt mondta: rengeteg tapasztalatot és élményt gyűjtöttek, amit mind-mind bele fognak építeni az alkalmazásukba.

https://magyaridok.hu/belfold/nemzetkozi-versenyen-is-elismertek-a-magyar-fiatalok-fejleszteset-3364201/

 

Újabb botrányos igazgatóválasztás: mindenki támogatta, de a minisztérium nemet mondott

Hiába támogatta a tantestület, a szülői választmány és a diákönkormányzat, az oktatási államtitkár - indoklás nélkül - elutasította a debreceni Ady Endre Gimnáziumot tizenhat éve vezető Rózsavölgyi Gábor pályázatát.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/8/Debreceni_Ady_Endre_Gimnazium_igazgatovalas_SJTBJ2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_8

 

Meglepetést ígér a debreceni kinevezési botrány egyik érintettje

– A pedagóguspálya az életem. Minden erőmmel azért tanultam, arra készültem, hogy akár egy olyan jeles gimnázium, mint az Ady élén is megálljam a helyemet. A pályázati időszakban elhangzott vélemények annyiban befolyásolnak, amennyiben világos célt jelölnek ki számomra, hogy mely területeken kell igazolnom a rátermettségemet. Meglátják, kellemes meglepetést okozok azoknak, akik óvatosan fogadták a pályázatomat – reagált Türk László (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő a Cívishír megkeresésére.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2018/08/meglepetest-iger-a-debreceni-kinevezesi-botrany-egyik-erintettje

 

7 szempont jutalmazási rendszerek bevezetéséhez

A pozitív megerősítés pedagógiai értékét ma már senki sem vonja kétségbe. Ennek ellenére az iskolákban, óvodákban gyakran gondolkodnak a pedagógusok abban a jellegzetes büntetési keretben, hogy „ha rosszalkodsz, nem játszhat ezzel”, ahelyett, hogy „ha ezt megteszed, ezt megkapod, vagy ezt megteheted.”

http://tantrend.hu/hir/7-szempont-jutalmazasi-rendszerek-bevezetesehez

 

Hajszoltak, kimerültek és puhányok vagyunk, de a finn recept segíthet rajtunk

Mi jut eszébe elsőként Finnországról? Ideje, hogy mostantól a szaunázás, a Mikulás, a rénszarvasok és a magas színvonalú oktatás mellett a sisu fogalma is beugorjon. A sisu köré épülő filozófia és életmód segít átlendíteni magunkat a nehéz helyzeteken, elviselhetővé, sőt örömtelivé teheti a kényelmetlen szituációkat, és olyan elképesztő teljesítményekre ösztönözhet, mint a téli úszás a 2 fokos Balti-tengerben vagy egy 2400 kilométeres ultramaraton. Tanuljunk a finnektől!

http://hvg.hu/elet/20180808_Sisu_a_nyero_finn_eletszemlelet?s=hk

 

 

Augusztus 9.

 

Aggasztó a helyzet a magyar iskolákban: 2000 tanár nélkül indulhat a tanév

Kevesebb mint egy hónap van hátra és becsöngetnek az iskolákban, mégis, megközelítőleg 2000 pedagógusra lenne szükség országszerte. Nem csak az állami iskolákban okoz gondot a munkaerőhiány, az alternatív oktatási intézményekben sem teljes még létszám. A fővárosban a tankerületi központok könnyebben tudják kezelni a szakos tanárhiányt, mint vidéken. Hiszen itt kivitelezhető, hogy a központhoz tartozó egyik iskolából egy másikba vezényeljenek egy pedagógust. Vidéken is ez lehet a megoldás, csakhogy ott általában több település között kell ingáznia a tanárnak. Ez rengeteg időt jelent, sok helyen a tömegközlekedés sem jó, így az ingázó tanár kimerült, ideges, fásult lesz - mondta a Pénzcentrumnak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/aggaszto-a-helyzet-a-magyar-iskolakban-2000-tanar-nelkul-indulhat-a-tanev.1069010.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Átgondolatlan intézkedések az oktatásban: a PSZ-nek sem tetszik a kapkodás

Szeptembertől kellene bevezetni a nemzeti nevelési programot az óvodákban, pedig a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a nemzeti identitás értékrendje eddig is jelen volt az óvodákban.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/9/ovodai_hazaszeretetre_neveles_90T02O#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_9

 

Filmekkel segítenék az ovisok fejlődését

A szakszervezet szerint az ovisokat eddig is hazaszeretetre és a hagyományok tiszteletére nevelték.Verba Magdolna, a PSZ óvodai tagozatának vezetője az RTL Klub augusztus 9-ei, esti Híradójában elmondta, az óvodásoknak semmi szüksége az ilyen oktatófilmekre, az óvó nénik az érzelmeken keresztül hatva eddig is csodálatosan át tudták adni a megtapasztalás és a vizualitás útján ezeket az érzelmeket.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/filmekkel-segitenek-az-ovisok-fejlodeset

 

Kisfilmekkel erősítenék az ovisok nemzettudatát

Már folyamatban van azoknak a kisfilmeknek az előkészítése, amelyekkel az óvodások hazaszeretetét táplálnák. Óvodapedagógusok szerint inkább az eszköz- és munkaerőhiány problémáját kellene megoldani az óvodákban.

https://nepszava.hu/3004341_kisfilmekkel-erositenek-az-ovisok-nemzettudatat

 

Hangsúlyosabb nemzeti nevelés az óvodákban

Az alapprogram az intézmények napi gyakorlatába illeszti a magyar népmesék, versek és mondókák, hagyományőrző népi játékok, dalok megismerését. Számos kritika érte a napokban az óvodai nevelési program szep­tembertől hatályos módosítását. A Nemzeti Pedagógus Kar szakemberei szerint viszont sem a hazaszeretetre való nevelés, sem a keresztény kulturális értékek hangsúlyozása nem jelent problémát.

http://magyarhirlap.hu/cikk/125393/Hangsulyosabb_nemzeti_neveles_az_ovodakban

 

Kevesebb óraszám is kellő tudást adhat a tanulóknak

Hajnal Gabriella szerint hagyni kell a gyerekeket gondolkodni. Azt várom el a tankerületektől, hogy ne hivatalként működjenek, hanem partnerként tekintsenek az iskolákra, ennek szellemében a Klebelsberg Központ is partneri viszonyt kíván kialakítani a tankerületekkel – mondta a lapunknak adott interjúban Hajnal Gabriella, az intézmény új elnöke. Szerinte a jó iskola az, ahova szívesen mennek be a gyerekek, szívesen tanulnak, élvezik az oktatást, amiben részük van, ez ma az élménypedagógiával valósul meg. A tanulók túlterheltségével kapcsolatban kifejtette, hogy tapasztalatai szerint a kevesebb gyakran több: alacsonyabb óraszámban, kisebb ismeretmennyiséggel, ugyanakkor a fejlesztésre helyezett hangsúllyal sokkal jobban elmélyíthető a diákok később is kamatoztatható tudása.

https://magyaridok.hu/belfold/hajnal-gabriella-hagyni-kell-a-gyerekeket-onalloan-gondolkodni-3370354/

 

A Klebelsberg Központ új elnöke átalakításokat szeretne

Hajnal Gabriella megfogalmazta, milyen irányba kellene elmozdítani az oktatást, és "üzent" a szülőknek és a szakszervezeteknek is.

https://infostart.hu/belfold/2018/08/09/klebelsberg-kozpont-elnoke-a-kevesebb-gyakran-tobb

 

Mintegy százezer informatikai eszközt kapnak iskolák

Mintegy százezer informatika eszközzel fejleszt iskolákat az év során az állam – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztató

https://magyaridok.hu/kulfold/mintegy-szazezer-informatikai-eszkozt-kapnak-iskolak-2-3373798/

 

Tarnay Kristóf: Soros Györgyöt és a migránsokat nem üti a korrupció és Mészáros Lőrinc

Tarnay Kristóf a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, neve és arca akkor vált ismertté a hazai közéletben, amikor műsorvezetőként állt a diáktüntetések színpadjára. A Független Diákparlament kommunikációs koordinátora azóta megalapította a Szegedi Civil Hálót. Ügyekkel tényleg korlátozható a NER? Lehet még szabadon tájékozódni? Mi a helyzet az oktatással és az ellenzéki pártokkal?

https://alfahir.hu/2018/08/09/tarnay_kristof_interju_fuggetlen_diakparlament_szegedi_civil_halo_tuntetesek_fidesz

 

Megszólalt a Klebelsberg Központ: ezért akartak új embert a debreceni gimnázium élére?

"A jogszerű működés hiánya" - ezzel indokolta a Klebelsberg Központ, miért nem támogatták a debreceni Ady Endre Gimnázium eddigi igazgatójának pályázatát.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/9/Ady_Endre_Gimnazium_igazgato_Klebelsberg_Ko_WW0J71#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_9

 

 

Augusztus 10.

 

Népszava: kétféle tankönyvből lehet majd választani

Lesz egy állami, meg egy egyházi, keresztény szemléletű.

A Népszava információi szerint még nincs kész az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) koncepciója, éppen ezért nem is értik a koncepció kidolgozói, hogy miért kommunikálta azt a kormány, hogy 2019 őszén már eszerint indulhat az oktatás. 

http://propeller.hu/itthon/3368722-ketfele-tankonyvbol-lehet-majd-valasztani?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Ötvenezer pedagógust küldenek továbbképzésre: itt vannak a részletek

Ötvenezer tanár vesz részt informatikai továbbképzésen, jövőre pedig - a tervek szerint - minden ötödikes tabletet kap - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára és a Klebelsberg Központ új elnöke budapesti sajtótájékoztatón.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/10/informatikai_fejlesztes_iskolak_tanarok_B9F00L#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_10

 

Nem akart diákokat küldeni az iskola az állami ünnepségre, kaptak egy fideszes igazgatót

A váci Madách Imre Gimnáziumot eddig vezető Horváth Edit - hiába támogatta a tantestület, az alkalmazottak, a szülők és a diákok - elbukott a mostani igazgatói pályázaton. Az új igazgató - akárcsak Debrecenben - egy helyi fideszes képviselő lett - számolt be róla a 444.

https://zsurpubi.hu/cikk/5732-nem-akart-diakokat-kuldeni-az-iskola-az-allami-unnepsegre-kaptak-egy-fideszes-igazgatot/

 

Petíció indult, hogy Rózsavölgyi Gábor maradjon a debreceni gimnázium igazgatója  

Közleményben reagált a vele történtekre a botrányos körülmények között menesztett debreceni iskolaigazgató.

http://www.atv.hu/belfold/20180810-peticio-indult-hogy-rozsavolgyi-gabor-a-debreceni-belvarosi-gimnazium-igazgatoja/hirkereso

 

Rászoruló diákoknak gyűjtenek az iskolakezdésre  

Néhány hét múlva becsöngetnek, és mivel az iskolakezdés nagy anyagi megterhelést jelent a gyermekes családoknak, a hazai karitatív szervezetek is gőzerővel készülnek rá.

https://www.hirkereso.hu/search?q=iskola&timelimit=72

 

Marosvásárhelyi iskolaügy: szeptembertől újraindul a tanítás

Szeptembertől újraindul a tanítás a marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnáziumban, miután a román oktatási minisztérium kibocsátotta csütörtökön a tanintézet ideiglenes működési engedélyét - tudatta hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/marosvasarhelyi-iskolaugy-szeptembertl-ujraindul-a-tanitas/341030/#

 

Páros lábbal szállnak bele az egyetemi autonómiába

Rendelettel tiltják be a genderszakként emlegetett képzéseket Magyarországon – értesült a hvg.hu. A hét elején alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon. A hvg.hu értesülései szerint mindez akkor történt, amikor az egyetemeken általános szabadságolás, lényegében leállás van. Az Emmi-IM előterjesztés egyébként két módosítást vezet fel. Ezek közül az egyik a fizetős és nemfizetős képzés közötti határokat tisztázza, kidolgozottan, a második, a genderszakot betiltó azonban mindenféle háttéranyag, indoklás nélküli. A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215556