Hírek

Lapszemle 2018. augusztus 3. Tanárhiány és megoldások

Lapszemle 2018. augusztus 3. Tanárhiány és megoldások

Június 27.

 

 

Értesítés a 2019. évi tanfelügyeleti tervbe kerülésről

Az Oktatási Hivatal elektronikus levélben értesítette a 2019. évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervbe (továbbiakban: tanfelügyeleti tervbe) bekerült intézményeket, vezetőket, pedagógusokat.

https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/tanfelugyeleti_terv_2019/

 

Iskolakezdés: idén még adható utalványban támogatás, ovisok szüleinek is

Bő egy hónap múlva kezdődik a tanév, az áruházak polcai már roskadoznak az iskolai kellékektől, a szülőknek pedig fő a fejük, hogyan teremtsék elő a tanszervásárlás fedezetét. A munkáltatók most még kedvező adózási feltételekkel támogathatják a családokat.

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Iskolakezdes_iden_meg_adhato_utalvanyban_ta_NSRHXA#rss

 

Végleg elveszett diplomák

„Privilégium, ha valaki meg tudta írni a szakdolgozatát a határidőig” – kezdi Ákos, aki 2003-ban kezdte meg a tanulmányait az ELTE film és angol szakán.

https://www.vasarnapihirek.hu/friss/vegleg_elveszett_diplomak

 

Sorra mondanak fel a tanárok a Bánki Donátban az igazgató miatt, akit kirúgtak, mert megsértette a NER-t

Megszereztük annak a tanévzáró értekezletnek a hangfelvételét, ahol a főigazgató a szakközépiskola vezetőségének kirúgásáról beszél, és ahol a kirúgott igazgató helyére kinevezett új vezető elismeri, hogy már februárban kinézte magának az intézményt.

http://168ora.hu/itthon/sorra-mondanak-fel-a-tanarok-a-banki-donatban-az-igazgato-miatt-akit-kirugtak-mert-megsertette-a-ner-t-153575

 

Kétségbeestek a szülők egy gazdagréti azbesztes épület átalakítása miatt

A szülők féltik a közeli iskola és óvoda kertjében játszó gyerekeiket az azbesztpala bontásától. Az építőcég még nem tudja, mikor végzi el az azbesztmentesítést, ám az önkormányzat szerint ez a munka augusztusban lesz. A szakértő szerint pedig az azbesztpala nem olyan agresszív, veszélyes anyag. Mégis, a kommunikáció és tájékoztatás hibái és hiányosságai miatt pattanásig feszült a helyzet, feljelentés is született.

http://hvg.hu/ingatlan/20180727_Ketsegbe_estek_a_szulok_egy_gazdagreti_azbesztes_epulet_atalakitasa_miatt

 

Magyar csapat a Microsoft startupversenyének döntőjében

Az élményszerű oktatásban áttörést ígérő alkalmazással jutott be egy magyar fiatalokból álló csapat a világ egyik legrangosabb fejlesztői versenye, a Microsoft Imagine Cup döntőjébe.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/magyar-csapat-a-microsoft-startupversenyenek-dontojeben/

 

Június 28.

 

Balogh László: fontos, hogy a nemzeti alaptantervbe bekerüljön a pénzügyi tudatosság oktatása

A pénzügyi termékek behálózzák az emberek életét, egyben kitűnő lehetőségeket, de veszélyes csapdákat is jelentenek - így fogalmazott Balogh László.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/28/penzugyi_oktatas_NSG6BE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_28

 

Minden korosztály tanuljon

A fiatalabb korosztályra, az iskolásokra koncentrál a gazdasági kormányzat pénzügyi tudatosságra nevelő programjának első fázisa. A Pénzügyminisztérium szerint ezzel együtt a felnőtt lakosság ismereteit is bővítenék, amivel elkerülhető lehet a jövőben, hogy egzisztenciát veszélyeztető rossz döntéseket hozzanak a háztartások.

https://magyaridok.hu/gazdasag/minden-korosztaly-tanuljon-3336359/

 

Mást javasolt a tantestület, mégis a fideszes jelölt lett az új igazgató egy szigetvári iskolában

Hiába választották meg 70-30 arányban a szigetvári Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola új igazgatóját az intézmény dolgozói, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter egy tollvonással felülbírálta a döntésüket, és az alul maradt, a városban elkötelezett fideszes hírében álló jelöltet nevezte ki a posztra - írja a Szabad Pécs.

https://alfahir.hu/2018/07/28/szigetvar_emmi_kasler_miklos_fidesz_oktatas_del_zselic_tinodi_lantos_sebestyen_altalanos

 

Nehéz jó óvónőt találni Csongrád megyében is: aggasztó pedagógushiány az óvodákban

Csongrád megye - Külföldi munkavállalás, gyes, nyugdíj - többek között ezek okozzák az óvónőhiányt, Tanács Zsuzsanna főigazgató szerint a nevelési év alatt lehetetlen új pedagógust felvenni. A remény a friss diplomásokban van.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nehez_jo_ovonot_talalni_csongrad_megyeben_is_aggaszto_pedagogushiany_az_ovodakban/2568652/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Inkább éhezzenek a gyerekek, minthogy adományt fogadjanak el

Sokszor csak titokban tudják a segítséget eljuttatni. Van, hogy egy parkolóban találkoznak egy iskolaigazgatóval, hogy vécépapírt és tisztítószereket adjanak az iskolának. Nem fogadják el a civilek adományait az iskolák és gyermekotthonok, mert azon túl, hogy rossz fényt vetnek az intézményre, amiért segítségre szorulnak, még az állami plusz támogatásokat is megvonják tőlük. Az alapítványok folyamatosan kiskapukat keresnek, hogy az adományaikat valahogy mégis eljuttassák. Van olyan szervezet, amelynek a munkatársai titokban, egy parkolóban találkoznak egy iskolaigazgatóval, hogy vécépapírt és tisztítószereket adjanak az iskolának.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/inkabb-ehezzenek-a-gyerekek-minthogy-adomanyt-fogadjanak-el/

 

Június 29.

 

Borzongatóan jó lett az Oscar-díjas magyar rendező új filmje

Amikor Deák Kristóf megcsinálta a Mindenkit és megnyerte vele az Oscar-díjat, a legtöbben arra voltak kíváncsiak, merre indul el a rendező. Nem lett volna abban semmi meglepő, ha elkezd kísérletezgetni a nagyjátékfilmmel, vagy mondjuk elmegy külföldre rendezni, és hanyagolja a kisfilmeket. Aztán kiderült, hogy őt valóban ez a műfaj érdekli, legalábbis nehéz mással magyarázni, hogy a Mindenki után csinált egy rövidke epizódokból álló sorozatot (ami elég középszerű lett), most pedig szintén előállt egy újabb hangulatos kisfilmmel.

http://magyarnarancs.hu/mikrofilm/ha-osszefogunk-uralni-tudjuk-a-technologiat-borzongatoan-jo-lett-az-oscar-dijas-magyar-rendezo-uj-filmje-112665

 

Június 30.

 

Ütőképes szakszervezet kell

Változtatni akarunk azon, hogy a kormány számára csak egy kipipálandó feladat az érdekképviseletekkel való egyeztetés - mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének júniusban megválasztott elnöke. Azért is küzdenek majd, hogy szigorított erkölcsi bizonyítvánnyal lehessen csak gyerekek közelében dolgozni.

http://nepszava.hu/3003158_utokepes-szakszervezet-kell

 

Emlékszik még az első osztályára? Vagy éppen most készül birtokba venni?

A nyári szünet tökéletes alkalom arra, hogy picit hátradőlve számvetést tartsunk eddigi pályánkat illetően. Év közben ritkán akad alkalmunk olyan édes emlékek felidézésére, mint az első osztályunk. Használjuk ki az alkalmat és érzelmi regenerálódás gyanánt idézzük fel, milyenek voltak a kezdeti lépések, csetlések-botlások és örökre szóló apró sikerélmények. Első osztálytermes képeket mutatunk, tapasztaltabb olvasóknak nosztalgiához, kezdőknek bíztatásként. A cikk végén szerzőnk is megoszt egy első osztálytermében készült képét és bízunk benne, hogy a listát olvasóink is bővíteni fogják!

http://moderniskola.hu/2018/07/emlekszik-meg-az-elso-osztalyara-vagy-eppen-most-keszul-birtokba-venni/

 

Aranyat hozott haza kémiából Mátyás

Négy érmet is elhoztak a magyar diákok a jubileumi kémiaversenyről. Ez volt az 50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia, amin 76 ország diákjai bizonyították tudásukat.

http://www.borsonline.hu/aktualis/aranyat-hozott-haza-kemiabol-matyas/157571

 

Ha a nyelvvizsga hiányzik a diplomádhoz, akár 300 ezer forint támogatást is kaphatsz

Augusztusban hozzák nyilvánosságra az újabb diplomamentő csomaggal kapcsolatos információkat, és szeptembertől indulnak az államilag támogatott nyelvi képzések. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára tájékoztatott minderről hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/nyelvi-kepzes-tamogatas-diploma

 

Nagy nyári könyvajánló pedagógusoknak

Nagy nyári könyvajánló-sorozatunk befejezéseként ajánlunk néhány címet a mesékkel való foglalkozások iránt érdeklődő pedagógusoknak, illetve mindenkinek, akit érdekel, hogyan gondolkodik ma néhány szakmai műhely, illetve kutató a magyarországi kortárs gyerekirodalomról, hogyan működik a meseterápia, milyen mesepedagógiai irányzatok vannak, milyen olvasásnépszerűsítési metódusok léteznek.

http://tantrend.hu/mikkamakka/nagy-nyari-konyvajanlo-5-resz-pedagogusoknak

 

A svéd iskola színe és fonákja

Katiék két éve költöztek Svédországba két gyerekükkel, így volt szerencséjük megismerkedni az ottani oktatási rendszerrel. Két hónappal ezelőtt megírta az első benyomásokat (itt olvashatod el, ha kimaradt volna), most jön a második rész, melyből egyebek mellett kiderül, hogy a svéd suliban a gyerek egy kis felnőtt – csak több joga van.

https://hataratkelo.blog.hu/2018/07/30/a_sved_iskola_szine_es_fonakja

 

Az elit mindig könnyebben kollaborál – Majtényi György: A totalitárius rendszerek alulról is építkeznek

Amikor az emberek elfogadják a hatalom által megszabott kereteket, és a hétköznapokban ezek alapján kötik meg a saját kompromisszumaikat, akkor egyúttal stabilizálják, üzemszerűvé is teszik az autoriter rendszer működését – mondja a 168 Órának Majtényi György történész, aki nemrég megjelent, Egy forint a krumplis lángos című kötetében személyes sorsokon keresztül mutatja be a Kádár-kor társadalmának legjellemzőbb vonásait. A társadalomtudóst arról is kérdezzük, milyen analógiákat fedez fel a NER és a Kádár-korszak között, mikor működött nálunk utoljára a társadalmi szolidaritás, és milyen egyéni alkukat kellett megkötni ahhoz, hogy valaki lemondjon a demokratikus alapjogokról a személyes boldogulása érdekében.

http://168ora.hu/itthon/az-elit-mindig-konnyebben-kollaboral-majtenyi-gyorgy-a-totalitarius-rendszerek-alulrol-is-epitkeznek-153714

 

Perverz üzeneteket küldött a diákjának, mégis megússza a gyerekszöktető tanár

Az ügyészség szerint a pedagógus azért nem büntethető, mert a gyerek önszántából cselekedett, és nem az oktatás ideje alatt váltották a vulgáris üzeneteket.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180730/gyerekszokteto-tanar-perver-uzenetek-nem-buntetheto/

 

Felrobbant a fizikai dolgozók bére Magyarországon

Az idei második negyedévben 1000 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére - derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez 13 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 887 forinthoz képest. A két évvel ezelőtti, 2016 második negyedéves adatokhoz képest pedig átlagosan nem kevesebb, mint 32 százalékos órabér-növekedést tapasztalhattak a kékgalléros munkavállalók.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/felrobbant-a-fizikai-dolgozok-bere-magyarorszagon.293204.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Július 31.

 

Ütőképes szakszervezet kell

Változtatni akarunk azon, hogy a kormány számára csak egy kipipálandó feladat az érdekképviseletekkel való egyeztetés - mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének júniusban megválasztott elnöke. Azért is küzdenek majd, hogy szigorított erkölcsi bizonyítvánnyal lehessen csak gyerekek közelében dolgozni.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15010-utokepes-szakszervezet-kell

 

4-5 ezer tanár hiányozhat az oktatásból, ám a kormány optimista

A szakszervezet szerint 4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből bő egy hónappal a tanévkezdés előtt. Hiába jelentkeznek évek óta egyre többen tanárképzésre, a pályakezdők jelentős része néhány éven belül elhagyja a pályát. A kormány szerint a jelentős béremeléseknek köszönhetően nőni fog a tanárok száma.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/4-5-ezer-tanar-hianyozhat-az-oktatasbol-am-a-kormany-optimista-2465269

 

Nagyszerű dolgot találtak ki szegedi gimnazisták, hogy megkönnyítsék a diákok életét

Minden fontos információt egy helyre rendez, emellett csökkenti az adminisztrációs ügyintézés idejét az a Facebook Messengerre alapuló új kommunikációs eszköz, amelyet két szegedi diák készített, de nem csak a Szegeden élőknek.

http://hvg.hu/tudomany/20180731_sulibot_chatbot_messenger_szegedi_diakok_kozepiskolasok#rss

 

Akik ötös tanulók a görög katolikus iskolában, kettesek lesznek a belvárosiban”

„Hiába van mintegy negyven nyertes perünk, amíg az iskolafenntartó nem hajtja az ítéleteket végre” – Interjú Glonczi Lászlóval. Glonczi László a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete elnökeként a nap 12 órájában önkéntes munkát végez: a szegregáció megszüntetéséért, a szabad iskolaválasztásért, a cigánygyerekek jobb életkörülményeiért, tanulásukért, a fiatalkorú szülők jogaiért küzd elszántan, időt, energiát nem kímélve. Jelenleg Tiszavasváriban akad a legtöbb munkája, itt adott interjút lapunknak.

http://magyarnarancs.hu/lokal/akik-otos-tanulok-a-gorog-katolikus-iskolaban-kettesek-lesznek-a-belvarosiban-112684

 

Újabb világversenyen taroltak a magyar diákok, bronzérmet szereztek

Bronzérmes lett a magyar válogatott a Fizikai Világkupán, Pekingben. Ezen a csapatversenyen a középiskolások tudományos problémákat vitatnak meg egymással angol nyelven. A 31. alkalommal megrendezett verseny házigazdája a kínai főváros, Peking volt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/31/fizikai_vilagkupa_eredmeny_BVKQS1

 

Nem a tanárnak van igaza, hanem annak, aki a legjobb ötletet mondj

Mi lenne, ha az iskola nemcsak a vizsgákra, de esetleg az életre is próbálna felkészíteni? A DemoLab táborában erre keresik a választ diákok, tanárok és kortárs művészek közösen. Kicsiben teremtik meg az egyenlőség tereit, remélve, hogy egyszer beférkőzik az osztálytermekbe is.

https://24.hu/kultura/2018/07/31/nem-a-tanarnak-van-igaza-hanem-annak-aki-a-legjobb-otletet-mondja/

 

Naponta 12 kilométert gyalogol az anyuka, hogy iskolába vigye a gyerekeit

 Miután a helyi buszjáratok megszűntek, az anyukának nem maradt más választása, ha nem akarja, hogy a gyerekek kimaradjanak a suliból.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180731/naponta-10-kilometert-gyalogol-az-anyuka-hogy-iskolaba-vigye-a-gyerekeit/

 

Betiltották a mobilozást a francia iskolákban

Szeptemberben már az új szabályok szerint kezdődik a tanév. A törvény a büntetésekről nem rendelkezik, és a tiltás részleteit is az intézményekre bízza.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180731/mobiltelefon-iskola-betiltas-franciaroszag

 

Szerbia visszatérne a cirill írásmódra

Az állami intézmények, az állami alapítású oktatási és tudományos intézetek, valamint médiumok kötelesek szerb nyelven kommunikálni egymással, s az írásban a cirill ábécét használni – ezt javasolja a szerb kulturális minisztérium, amely javaslatait már eljuttatta a belgrádi kormányhoz.

https://infostart.hu/kulfold/2018/07/31/szerbia-visszaterne-a-cirill-irasmodra

 

Öregségi nyugdíjak: óriási változás a szabályokban

A hatályos szabályozás szerint a 2018. július 25-ét követő kezdő időponttól megállapított öregségi nyugdíjaknál, beleértve az öregségi teljes és résznyugdíjat, valamint a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátását is, már nem jogosultsági előfeltétel a biztosítási jogviszony megszüntetése a nyugellátás kezdő időpontjára.

https://infostart.hu/belfold/2018/07/31/oregsegi-nyugdijak-oriasi-valtozas-a-szabalyokban

 

Papp László: a BMW debreceni beruházása átírja a város jövőjét

Az elmúlt évek gazdaságfejlesztési sikereit koronázza meg, hogy a BMW új gyárat épít Debrecenben, és a beruházás átírja a város jövőjéről alkotott elképzeléseket - mondta Debrecen polgármestere az MTI-nek azt követően, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette az új beruházást kedden Budapesten.

http://dehir.hu/debrecen/papp-laszlo-a-bmw-debreceni-beruhazasa-atirja-a-varos-jovojet/2018/07/31/

 

Augusztus 1.

 

„Kulcsfontosságú a pedagógusok biztonságérzete”

Lektorálás alatt van az új Nemzeti alaptanterv tervezete, egy héten belül szakmai körökben hozzáférhető lesz. Erről, továbbá a tanulói túlterheltséggel kapcsolatos korábbi nyilatkozatáról, a pedagógus-életpálya esetleges módosításáról és a kancellárok hatáskörének szabályozásáról is beszélt lapunknak Bódis József oktatási államtitkár, korábban a Pécsi Tudományegyetem rektora és a Magyar Rektori Konferencia elnöke, „civilben” szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár.

http://magyarhirlap.hu/cikk/124743/Kulcsfontossagu_a_pedagogusok_biztonsagerzete

 

Tovább csúszik a Nemzeti alaptanterv

Noha Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ígérete szerint augusztus 6-ra elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat) koncepciójának legújabb változata, az biztos, hogy a szakmai szervezetek még nem kapják meg, sőt a korábban augusztus végére tervezett szakmai konferencia is csúszik – értesült lapunk a Nat-munkálatokra rálátó forrásból. 

https://nepszava.hu/3003441_tovabb-csuszik-a-nemzeti-alaptanterv

 

Kortársaik segítik a beteg gyerekek felzárkózását

Több ezer olyan gyermek él ma Magyarországon, aki betegsége miatt kénytelen tartósan kórházban vagy otthon maradni, emiatt lemarad a tananyagban, és elszigetelődik az osztályától. Nekik nyújt segítséget a KórházSuli program, amelyhez egyre több középiskolás és egyetemista csatlakozik önkéntesként.

https://magyaridok.hu/belfold/kortarsaik-segitik-a-beteg-gyerekek-felzarkozasat-3336746/

 

Tanárhiány, diákkövetelések

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke és Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője volt az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának vendége. Szűcs Tamás szerint a pedagógushiány mellett  probléma a tankönyvpiac államosítása is. A diákok javaslatokat szerettek volna átadni a minisztériumnak, de személyesen senki sem fogadta őket. A PDSZ támogatja a diákokat.

http://www.atv.hu/videok/video-20180801-kormos-krisztian-es-szucs-tamas

 

Több ezer tanár hiányozhat az oktatásból

Szűcs Tamás ismét elmondta: tavaly négyezer tanár munkaviszonya szűnt meg, miközben 800 új tanár érkezett. Bár évek óta egyre többen jelentkeznek tanárképzésre, a pályakezdők jelentős része néhány év múlva elhagyja a pályát. Az ATV híradója is foglalkozott a tanárhiánnyal és a diákok követeléseivel. A Független Diákparlament 100 pontos javaslata egyebek között iskolai demokráciát követel és a tanulók terheinek csökkentését. Szüdi János oktatási szakértő szerint amíg nem a diákok lesznek az oktatás középpontjában, nem lehet jó iskolát működtetni.

http://www.atv.hu/belfold/20180801-itt-az-ujabb-100-pontos-javaslat-a-kormany-tovabbra-sem-targyal-a-diakokkal/hirkereso

 

Szerdán kezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba

Szerdán indul a 2018-19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón.

https://profitline.hu/Ma-kezdodik-a-tankonyvek-kiszallitasa-az-iskolakba-381630

 

Tanulj a kerületben: pótfelvételi a Tomoriban

A Tomori Pál Főiskola pótfelvételt hirdet alap- és felsőfokú szakképzési, valamint szakirányú továbbképzési szakjai vonatkozásában nappali és levelező tagozaton.

https://22.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/180801/tanulj-keruletben-potfelveteli-tomoriban

 

Magyar sikerek a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián

Három érmet szerzett a magyar középiskolásokból álló csapat a 2018-as Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián Prágában - közölte az MTI-vel az MTA Nyelvtudományi Intézete.

http://magyarhirlap.hu/cikk/124774/Magyar_sikerek_a_Nemzetkozi_Nyelveszeti_Diakolimpian

 

Évek óta nem tárgyal velük a minisztérium, a diákok mégis megpróbálják: benyújtották javaslataikat az Emminek

Bár az elmúlt években már egyáltalán nem reagált a Független Diákparlament (FDP) javaslataira a kormány, a szervezet képviselői ma újabb javaslatcsomagot adtak át az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi). A 100 pontos javaslatcsomag elsősorban a diákok problémáira koncentrál: a Diákparlament szeretné például elérni, hogy az általános iskolában 25, míg a középiskolában 30 legyen a maximális heti óraszám, hogy így csökkenjenek a diákok terhei. Más pont pedig a diákönkormányzatokat szeretné megerősíteni, és azt is el akarják érni, hogy növelje a kormány az állami férőhelyek számát a felsőoktatásban. Ha nem érkezik érdemi reakció, a Független Diákparlament nyomásgyakorlással próbál hatni a kormányra.

http://magyarnarancs.hu/belpol/diakparlament_emmi-112717

 

Kollégiumi jelentkezés: kik kerülhetnek be egyetemi kollégiumokba idén

Mi alapján és hogyan határozzák meg az egyetemek a kollégiumi elhelyezéseket, hogyan kerülnek be a hallgatók? Kik jogosultak és hogyan kell jelentkezni? Most ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/8/1/kollegiumi_jelentkezes_kik_kaphatnak_helyet_79Z2W9#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_1

 

„Így tanultam meg két nyelvet is iskolán kívül” – Nyelvet tanulni nem csak tanfolyamon lehet

Az iskolai nyelvoktatás nekem nem jött be. Szerintem a rendszer abszolút nem működik, még akkor sem, ha maga a nyelvtanár jó, hisz nálunk az volt, mégsem jutottam semmire vele. Biztos vannak mintaszorgalmú diákok, én mindenesetre angolul se, spanyolul se az iskolában tanultam meg. Hogy akkor mégis hogyan? Összeszedtem azokat a tippeket, amelyek nekem segítettek a nyelvtanulásban, és amiket utazásaim alatt én is más emberektől tanultam.

https://wmn.hu/wmn-life/49160-igy-tanultam-meg-ket-nyelvet-is-iskolan-kivul--nyelvet-tanulni-nem-csak-tanfolyamon-lehet

 

Egymillió forinttal támogatja az Emmi a Fazekas Gimnázium robotika csapatát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egymillió forinttal támogatja a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium RoboTeam nevű csapatát, hogy részt vehessenek a 2018-as FIRST Global Challenge 2018 elnevezésű robotika világversenyen Mexikóvárosban.

https://www.lokal.hu/2018-08-egymillio-forinttal-tamogatja-az-emmi-a-fazekas-gimnazium-robotika-csapatat/

 

Jönnek az ingyenes nyelvtanfolyamok: megvannak a részletek

Szeptemberben indulnak a Diplomamentő II program ingyenes nyelvtanfolyamai. Összeszedtük a legfontosabb infókat a programról.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/8/1/diplomamento_program_kerdesek_valaszok_8ASFF5

 

Augusztus 2.

 

„Kulcsfontosságú a pedagógusok biztonságérzete”

 Jövőre tízmilliárdos keret szolgálja az életpályával összefüggő felminősítéseket, és folyamatosan gyűjtjük az előmeneteli rendszerhez kapcsolódó tapasztalatokat – mondta  Bódis József oktatási államtitkár. Lektorálás alatt van az új Nemzeti alaptanterv tervezete, egy héten belül szakmai körökben hozzáférhető lesz. Erről, továbbá a tanulói túlterheltséggel kapcsolatos korábbi nyilatkozatáról, a pedagógus-életpálya esetleges módosításáról és a kancellárok hatáskörének szabályozásáról is beszélt a Magyar Hírlapnak Bódis József oktatási államtitkár, korábban a Pécsi Tudományegyetem rektora és a Magyar Rektori Konferencia elnöke, „civilben” szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár.

https://szakszervezetek.hu/hirek/15029-kulcsfontossagu-a-pedagogusok-biztonsagerzete

 

Mi a baj a magyar iskolákkal?

Tanárok, tantermek, tankönyvek - hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak ettől a három tényezőtől függ, mennyire "jó" az iskola, pedig számos kutatás bebizonyította, hogy az iskolaépület nem pusztán díszlet, a tér komoly hatással van az iskolai munkára. Ahol jól érzik magukat a diákok és a tanárok, ahol van hely mozogni, zenélni, rajzolni (és időnként pihenni), ahol a közösségépítésnek is megvannak a terei, ott tanulni is jobb.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/2/mi_a_baj_a_magyar_iskolakkal_SDO0LO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_2

 

Újabb siker: ezúttal a a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián szerzett érmeket a magyar csapat

Három érmet szerzett a magyar középiskolásokból álló csapat a 2018-as Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián Prágában - közölte az MTI-vel az MTA Nyelvtudományi Intézete.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/2/nyelveszeti_diakolimpia_7P9BUK

 

Gyerekek zenei oktatását támogathatjuk a Szigeten

Már a Balaton Soundon elindult, s most a Szigeten is folytatódik az a pohárgyűjtő akció, mely a hátrányos helyzetű közösségekben dolgozó ingyenes zeneoktatási program, a Superar támogatását tűzte ki célul.

http://orientpress.hu/cikk/2018-08-02_gyerekek-zenei-oktatasat-tamogathatjuk-a-szigeten

 

Parragh szerint "egyáltalán nincs" felkészülve jelenleg a debreceni szakképzés a BMW-gyárra

Fel fog erősödni Debrecenben a műszaki szakemberképzés, mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc műsorában. Figyelmeztetett: "egyáltalán nincs előkészítve a Debrecen környékén a szakmunkás-képzés, arra kell törekedni, hogy a városban és a környékén elinduljon az autóipar számára szükséges munkaerő-piaci igényt kielégítő oktatás, képzés."

https://444.hu/2018/08/02/parragh-szerint-egyaltalan-nincs-felkeszulve-jelenleg-a-debreceni-szakkepzes-a-bmw-gyarra

 

Tönkrement iskola: "nonszensz, hogy nincs megfelelő szigetelés, hűtő-fűtő rendszer"

Hét éve adták át az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolát, azóta már nagyjából százmillió forintot költöttek javítási munkálatokra, mert a kivitelező nem megfelelő technológiával helyezte fel a faburkolatot. Az ügyet próbálják jogi útra terelni.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/2/Mar_2011ben_is_elavultnak_szamitott_ez_az_e_IUKWZR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_8_2

 

Összefognak a magyar és horvát méhészek

A közös kutatás és oktatás mellett uniós pályázatokon is együtt indulnának. A V4-es országok februárban hasonló szerződést kötöttek. Az új megállapodással így már 5 ország méhészei működhetnek együtt. Az egyik első lépés a méhbetegségek elleni közös fellépés lehet.

https://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/osszefognak-a-magyar-es-horvat-meheszek-2465381?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Japán szállítja a csúcstechnológiát a földekre

A legmodernebb agrártechnológiai fejlesztéseken dolgozik Thaiföld számára egy japán egyetem. Az oktatási és kutatási intézmény, valamint a thai kormány együttműködése sokat lendíthet az ázsiai térség mezőgazdasági hatékonyságán.

http://magyarmezogazdasag.hu/2018/08/02/japan-szallitja-csucstechnologiat-foldekre

 

Hol van a helye a mobiloknak az iskolában?

A francia parlament elsőre radikálisnak tűnő lépést húzott meg, és kitiltotta a mobiltelefonokat a franciaországi iskolákból. A kütyük iskolai használatáról régóta parázs vita folyik, a tiltást egyre többen támogatják. Felkészül Nagy-Britannia?

http://tantrend.hu/hir/hol-van-helye-mobiloknak-az-iskolaban

 

Augusztus 3.

 

PSZ: négyezer tanár hiányzik a rendszerből

A Pedagógusok Szakszervezete tárgyalásokat kezdeményez az oktatási kormányzattal a tanárhiányról. Az érdekképviseletnek konkrét javaslatai vannak a hiányzó pedagógusok gyors pótlására - mondta Szabó Zsuzsa elnök. "Az egyik megoldási út, hogy a nyugdíjas kollégák továbbfoglalkoztatását egyszerűsíteni kellene, de még ennél is fontosabb, hogy a fiatalabb kollégák - akik főiskolák, egyetemek utolsó évesei - gyakorlati képzési helyét kellene adott iskolához kötni, mi ebben az irányban szeretnénk tárgyalásokat elkezdeni" - fogalmazott az InfoRádióban Szabó Zsuzsa.

https://infostart.hu/belfold/2018/08/03/psz-negyezer-tanar-hianyzik-a-rendszerbol

 

Ajtók, ablakok

Miután az oktatási államtitkárság felelős munkatársai közül senki nem volt hajlandó előbújni, a recepciós vette át szerda délelőtt a Független Diákparlament (FDP) idén száz pontra bővült javaslatcsomagját. Az FDP abban reménykedik, hogy az új oktatásirányítás fogékonyabb lesz javaslataira, és amellett, hogy reagál rájuk, a lehetőségét is megteremti a diákokat érintő problémák megvitatásának. 

https://nepszava.hu/3003757_ajtok-ablakok

 

Indul a Katolikus Karitász iskolakezdési segélyprogramja

Akciójuk augusztus 3-tól szeptember 15-ig tart, ez idő alatt várják az adományokat. Minden egyházmegyei karitászközpontban le lehet adni jó állapotban lévő iskolatáskákat, taneszközöket, tornafelszereléseket. Az 1356-os adományvonal hívásával pedig a telefonálók 500 forinttal járulhatnak hozzá az akcióhoz.

http://magyarhirlap.hu/cikk/124938/Indul_a_Katolikus_Karitasz_iskolakezdesi_segelyprogramja

 

Mivel lehet pályán tartani a pedagógusokat? Például pénzzel, sok pénzzel

 A mára már értékét vesztett pedagógus béreket sürgősen, és jelentős mértékben emelni kell, mert e nélkül a pálya gyorsuló kiürülése rohamossá válik. Mendrey László véleménye a HVG oldalán.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/15038-mivel-lehet-palyan-tartani-a-pedagogusokat-peldaul-penzzel-sok-penzzel

 

Parragh: ideje volt, hogy Palkovics nekiállt átalakítani az Akadémián a rendszert

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a Debrecenbe települő BMW-gyárról és az ennek kapcsán várható munkaerő-helyzetről, valamint arról is, hogy miért nem beszélünk ma már az építőiparban körbetartozásról.

http://www.atv.hu/belfold/20180802-parragh-ideje-volt-hogy-palkovics-nekiallt-atalakitani-az-akademian-a-rendszert

 

Lesújtó eredmények: már a magyar tinik egészsége is rossz

A KSH friss egészségfelmérése szerint már a 16 éves fiatalok egészségi állapotát is a családjuk jövedelmi helyzete határozza meg - közölte a Hír TV. Ráadásul minden ötödik magyar gyerek túlsúlyos, emiatt egyre gyakoribb náluk a főleg idősebb korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegség. Rengeteg gyerek pedig ortopéd problémákkal is küzd a túlsúly miatt.

http://faktor.hu/faktor-felmeres-ksh-egeszseg-csalad-anyagi-helyzet?source=hirkereso

 

Száz Kárpát-medencei iskolavezetőt táboroztat a Rákóczi Szövetség

A magyar identitás megőrzése érdekében mintegy száz Kárpát-medencei magyar középiskola vezetője számára rendez műhelytábort a Rákóczi Szövetség - közölte a szervezet elnöke az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/124940/Szaz_Karpatmedencei_iskolavezetot_taboroztat_a_Rakoczi_Szovetseg