Hírek

Lapszemle 2018. július 13. A jegybank ötletei

Lapszemle 2018. július 13. A jegybank ötletei

július 6.

 

Egymást terrorizálják az óvodások

A budapesti XI. kerületi eset kapcsán Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke az Atv híradójának beszélt arról, hogy az óvónők túlterheltek. Még az eddiginél is nehezebb lehet majd a helyzetük, mert sokan nyugdíj előtt állnak, a pályakezdők pedig inkább külföldre mennek.

http://www.atv.hu/belfold/20180706-egymast-terrorizaljak-az-ovodasok-megszolalt-az-erintett-intezmenyvezeto-helyettese

 

július 7.

 

A PSZ már korábban jelezte a problémát

Gosztonyi Gábor, a PSZ szakmai tagozatokért is felelős alelnöke a HírTV Tantusz c. műsorának adott interjút arról, milyen gondokat jelent az óvónők hiánya, az alacsony bér stb. A beszélgetés 22 perc 30 másodpercnél kezdődik.

https://hirtv.hu/tantusz/stop-stop-soros-2464083

 

„Ismét elárulják a pedagógusokat”

Az, hogy a PSZ új vezetése a 2013-ban kötött megállapodást tekinti kiindulópontnak, egyenlő a pedagógusok ismételt elárulásával – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Csabalik Zsuzsanna. A PSZ tisztújító kongresszusán alulmaradt elnökjelölt 2010 óta a PSZ miskolci középiskolai szervezetének titkára, korábban többször bírálta Galló Istvánné elnököt és az általa képviselt irányvonalat. Végül Szabó Zsuzsát választották meg a posztra, aki viszont az előző elnök által meghatározott irány pontos követését ígérte - olvasható a cikkben.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122765/Ismet_elaruljak_a_pedagogusokat

 

Beperlik a hivatalt a tankönyvkiadók

Összesen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó indított pert az Oktatási Hivatal ellen – köztük az ország egyik legnagyobb magánkiadója is – mert nyilvánvaló diszkriminációnak tartják, hogy az ugyanolyan kerettantervhez írt állami kiadású tankönyvek engedélyét meghosszabbították, míg a magánkiadók által szabályosan benyújtott hosszabbítási kérelmeket elutasították – értesült a Népszava. A kiadók közül többen a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének is tagjai.

http://nepszava.hu/3000773_beperlik-a-hivatalt-a-tankonyvkiadok

 

Lemondott egy gimnáziumigazgató

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium tanévzáró értekezlete végén jelentette be Horváth Éva, hogy lemondott igazgatói posztjáról. Az okot hivatalosan nem tudni. Utódjáról egy őszi pályázat hozhat döntést.

http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/lemondott_a_kossuth-gimnazium_igazgatoja_mosonmagyarovaron/2566369/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Felkészülnek az Élménysulik pedagógusai

Az oktatás megújítása érdekében, a korábbi jó gyakorlatok rendszerré fejlesztésével létrejött a Komplex Alapprogram, amely az idén szeptemberben hatvan iskolában indul kísérletként. 2021-re pedig a tervek szerint ezerötszáz intézményben tanítják majd élménypedagógiai módszerekkel a diákokat, ehhez harmincötezer pedagógust képeznek tovább.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122758/Felkeszulnek_az_Elmenysulik_pedagogusai

 

Az államtitkár szerint  a hallgatók elégedettek a felsőoktatással

Az Európai Unió által végzett nemzetközi hallgatói felmérés alapján a magyar hallgatók az európai átlagnál elégedettebbek a felsőoktatás színvonalával és szervezettségével. A diákok több mint kétharmada jónak tartja a hazai intézmények infrastrukturális körülményeit is - mondta el az Emmi parlamenti államtitkára.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/7/7/Retvari_Bence_felsooktatas_elegedettseg_QITYEE

 

július 8.

 

Több száz óvónői állás üres

A Pedagógusok Szakszervezete szerint hiába az egyik legnépszerűbb szak az óvodapedagógia, a diplomát sokan arra használják, hogy külföldre menjenek gyerekekre vigyázni, amiért ott sokkal többet keresnek.  Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL híradójának beszélt erről.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/tobb-szaz-ovonoi-allas-ures

 

Nem tehették fel a tablóra a fogyatékossággal élő diákokat

A szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola speciális tagozatos diákjai eddig mindig külön ballagási tablón szerepeltek. Idén viszont a diákok szerették volna, ha fogyatékossággal élő társaik is felkerülnek a tablóra. A kezdeményezést a szülők fúrták meg - írta a 24.hu.

https://24.hu/kozelet/2018/07/08/szulok-akadalyoztak-meg-egy-reformatus-osztalyban-hogy-a-fogyatekkal-elo-gyerekek-rakeruljenek-a-tablora/

 

július 9.

 

Sem az óvónők, sem a dajkák nincsenek jó helyzetben

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának nyilatkozott a fent jelzett témáról, kitérve a dajkák helyzetére is. Az interjú 17 perc 20 másodperctől hallható.

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20180709-062900.mp3

 

Egyre több gyerek jut egy pedagógusra

A PSZ szerint „egyre több gyerek jut egy pedagógusra, aminek egyik oka, hogy 3 éves kortól kötelező beíratni a gyerekeket óvodába - miközben az alacsony bérek miatt sok óvónő elhagyja a pályát, vannak, akik inkább külföldre mennek. „2014-óta a pedagógus bérek vetítési alapja 101.500 forint, ezért fordul elő, hogy az óvodapedagógusok, akik főiskolát végeztek, kezdőként kevesebbet keresnek, mint egy szakmunkás” – mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a HírTV híradójának.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/ovodai-eroszak-nem-lehet-megakadalyozni-hogy-gyerekek-megharapjak-egymast-2464175

 

A PSZ a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítását szeretné

2019-től több száz tankönyvet, kiadványt nem rendelhetnek az állami iskolák tanárai: mindegyiket magánkiadók adták ki. „Ez a pedagógusok számára mindenképpen probléma, mert bejáratott tankönyvekről van szó, amit ők már évek óta használnak” – ezt mondta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Gosztonyi Gábor szerint 2016 óta folyamatos követelésük, hogy a kormányzat állítsa vissza a tankönyvválasztás szabadságát. „A TANOSZ-szal is kapcsolatban vagyunk, illetve a Történelemtanárok Egyletével például a történelematlasz érettségin való használatával is szintén folyamatosan mi is napirenden tartjuk ezt a kérdést” – nyilatkozta a HírTV híradójának.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/jelentosen-tovabb-szukul-a-fidesz-kormanyok-altal-amugy-is-korlatozott-tankonyvpiac-2464167

 

Diszkrimináció miatt perlik a tankönyvkiadók az Oktatási Hivatalt

Régóta használt és bizonyított tankönyveket vesz el az iskoláktól az Oktatási Hivatal azzal, hogy a köteteket aszerint engedélyezi, állami vagy magánkézben van-e a kiadójuk. A jogtalan megkülönböztetés miatt több kiadó is bíróságra megy – nyilatkozta a Klubrádióban a tankönyvesek egyesületének elnökhelyettese. Romankovics András szerint az eljárás jogszerűtlen, és az iskoláknak is árt, hiszen a tanárok nem választhatják a szerintük legjobb minőségű tankönyveket.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215407

További:

https://hirtv.hu/egyenesen/kitepett-lapok-2464181?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A szülőktől kérnek segítséget az óvodák

Pest megyét is utolérte az óvónők hiánya: „jelenleg 4 betöltetlen álláshely várja gazdáját" - olvasható az egyik Pest megyei óvodában. Azt kérik a szülőktől: ha ismernek olyan óvodapedagógust, akit "vonz a csodálatos környezet és remek felszereltséggel bíró intézményünk, valamint az alábbi munkakörülmények, juttatások (cafetéria, munkacipő/munkaruha, kiemelt munkavégzésért adható anyagi elismerés,  lakhatási támogatás, utazási költségtérítés), akkor sok szeretettel várjuk jelentkezésüket" – idézte a sajátos álláshirdetést az Eduline.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/9/igy_keresnek_ovodapedagogust_szuloktol_kern_R3F143

 

Több mint kétezer tanár hiányzik a tanévkezdéshez

Csak Budapesten ötszáznál is több pedagógust keresnek, több helyen bármilyen szakos tanárral beérnék. Van olyan kistelepülés, ahonnan 14 pedagógus hiányzik. Drámai a helyzet. A pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek - mondta Rétvári Bence még tavaly szeptemberben. A 24.hu átnézte a Közigazgatási Állásportál álláshirdetéseit, hogy kiderítse, most mennyire igazak az államtitkár által elmondottak.

https://24.hu/belfold/2018/07/09/tobb-mint-ketezer-tanar-hianyzik-a-tanevkezdeshez/

 

Mi lesz a sótonyi iskolával?

Megszüntették a sótonyi általános iskola felső tagozatát, a következő tanévtől Ikervárra buszoztatják a gyerekeket. A portál információi szerint megkérdezték a szülőket, a diákönkormányzatot és az intézmény dolgozóit is: mindenki a maradást akarta, de ez senkit nem érdekelt. A Sárvári Tankerületi Központ igazgatója, Rozmán László jogszabályra hivatkozott: a köznevelési törvény rögzíti a minimális osztály- és csoportlétszámokat. Az 1-8. évfolyamon a minimális osztálylétszám 14 fő. A sótonyi tagintézményben a következő tanévtől sem a jelenlegi, sem a következő években várható statisztikai adatok alapján nem teljesülnek ezek a számok. Ha az alsó tagozat marad Sótonyban, az iskolát ugyanúgy felfűtik, az épület fenntartási költségei nem változnak - érveltek a szülők.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/mi_lesz_veled_sotonyi_altalanos_iskola

 

Ketyegő bomba volt: el sem indulhatott volna a Veronánál balesetet szenvedett busz

A legújabb vizsgálatok szerint elképesztő szabálytalanságok előzték meg a veronai busztragédiát: a jármű el sem indulhatott volna. Ha a hatóságok nem lépnek, több áldozat hozzátartozója tesz feljelentést - tudta meg a Blikk. Az már biztos, hogy a busz sofőrje és a fuvarozó cég vezetője mindenről tudott - mondta egy gyászoló édesapa.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ketyego-bomban-ultek-a-veronai-busztragedia-aldozatai/8by6rch

 

Még nyomoznak a veronai tragédia ügyében

A Belügyminisztérium közleménye szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A tárca emlékeztetett arra, hogy a buszbaleset után a kormány biztonságosabbá tette az iskolai kirándulásokat és szigorította a jogszabályokat.

 https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/07/09/meg-nyomoznak-a-veronai-tragedia-ugyeben?source=hirkereso

 

Pléh Csaba: a kormány elüldözi a kutatókat

Az akadémiai intézetek alapellátását kérdőjelezik meg a kormány tervei - mondta Pléh Csaba akadémikus, pszichológus-nyelvész az RTL Klubnak. Ezen felül az egész intézkedés módja bizonytalanságot hoz, megrendíti a kutatók elszántságát. Ennek eredménye pedig az lehet, hogy a kutatók egy része inkább külföldön folytatja majd a munkát.

https://szakszervezetek.hu/hirek/14792-pleh-csaba-szerint-a-kormany-eluldozi-a-kutatokat

 

július 10.

 

Totyik Tamás alelnök: az intézményeknek tenniük kell a lemorzsolódás ellen

Bár létezik lemorzsolódás elleni program az idő előtti iskolaelhagyás elkerülésére, az ezzel járó terheket az oktatási intézményeknek kell vállalniuk. A PSZ alelnöke azt nyilatkozta az atv.hu-nak: a lemorzsolódási elleni harc intézkedési tervet von maga után, amely arról szól, milyen foglakozást szerveznek a tanulóknak, majd hozzátette: ezt minden intézmény maga szabja meg. Meg kell határozni, hogy a gyereket egyéni korrepetálásra, tanulószobára vagy napközire kötelezik, emellett az intézmény mit fog tenni azért, hogy a diák ne morzsolódjon le. A tanárok túlterheltségét is érintette, főleg ha olyan vidéki intézményben dolgoznak, ahol súlyos a pedagógushiány. Totyik Tamás - a probléma megoldására - három irányt határozna meg azoknak a településeknek, ahol sok hátrányos helyzetű gyermek van, és ahol magas a lemorzsolódás aránya. Az összeállítás mások véleményét is idézi.

http://www.atv.hu/belfold/20180710-hiaba-van-lemorzsolodas-elleni-program-ha-egyszerubb-tovabbgorgetni-a-diakokat/hirkereso

 

„30 éve dolgozom óvónőként, de lehet, hogy jövőre feladom”

Nagyon sok a betöltetlen óvodapedagógusi állás. Ráadásul nemcsak a fiatalokat rettenti el a jelenlegi rendszer. Sokan több évtizedes munkaviszony után gondolkodnak azon, hogy érdemes-e harminc év után nettó 170-180 ezer forintért ezen az egyáltalán nem könnyű pályán maradni. Az nlcafe.hu portálnak nyilatkozott Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke és Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

https://www.nlcafe.hu/ezvan/20180710/30-eve-dolgozom-ovonokent-de-lehet-hogy-jovore-feladom-ez-mar-nem-ugyanaz-mint-reg/

 

Hogyan jut el az óvodás odáig, hogy harapjon?

A szakértő szerzőben jogosan merül fel az újbudai eset miatt egy sor kérdés, amely nemcsak a szakemberekre tartozik, hanem például a szülőkre is. Hogy jut ilyesmi eszébe egyáltalán egy óvodás gyereknek? Hogyan kerülhet olyan helyzetbe, hogy ezt meg is tehesse? Hol voltak az óvónők, amikor ez történt? Miért csak az anyuka vette észre otthon ezt a sérülést? Vajon mit tesz egy óvodással, ha olyasmit lát otthon, amit nem kellene? Kerpel Éva nemzetközi mediátor, szülő coach vendégposztja és kérdései.

https://wmn.hu/ugy/49037-hogy-jut-el-odaig-egy-ovodas-hogy-a-tarsa-nemi-szervet-harapdalja---egy-szakember-jogos-kerdesei-a-budai-ovodaban-tontentek-nyoman

 

Pártvita a tanárhiányról: Jobbik kontra Fidesz

A Jobbik szerint a kormány nem becsülte meg a pedagógusokat, aminek az lett a következménye, hogy kétezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből - mondta Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője.

https://alfahir.hu/2018/07/10/ander_balazs_jobbik_fidesz_oktatas_pedagogushiany_orszaggyules

A Fidesz reagálásában azt írta: a szocialisták mindig csak kivonták a pénzt az oktatásból, több száz iskolát zártak be, több ezer pedagógust bocsátottak el, elvettek tőlük egyhavi bért. Az ellenzéki pártok nem támogatták a költségvetést, amely többet fordít oktatásra. Ezzel szemben a Fidesz 2010 óta pótolja az oktatástól elvett pénzeket, 50 százalékkal emelte a pedagógusok bérét, országszerte fejleszti az iskolákat.

http://www.origo.hu/itthon/20180710-fidesz-az-ellenzek-a-pedagogus-beremelest-sem-tamogatta.html?utm_source=hirkereso

 

Kunhalmi Ágnes: lassan mindenki beledöglik

A MSZP politikusa azt kérte az oktatási államtitkártól, az emberi erőforrás miniszterétől és a miniszterelnöktől, tegyék lehetővé, hogy a nyugdíj mellett is taníthassanak a pedagógusok.

http://www.atv.hu/belfold/20180710-lassan-mindenki-beledoglik-kunhalmi-a-studiobol-uzent-orbaneknak/hirkereso

 

Pilz Olivér: tűzoltás lenne a tanárhiányra a nyugdíjasok foglalkoztatása

Több ezer pedagógus hiányzik, a helyzet romlik, a kormány állításaival szemben ugyanis nem volt jelentős béremelés a pályán. Ha ez továbbra is elmarad, még nagyobb romlás várható a jelenleg is drámaian alacsony színvonalú oktatásban. Tanítás helyett gyermekmegőrzés, hullafáradt kollégák, végzettség nélküli oktatók – ezek lehetnek a jövő magyar iskolájának kulcsfogalmai – véli Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője. Hosszú távra szóló megoldások kellenének, de a miskolci pedagógus szerint tűzoltásra is lenne lehetőség. A kormány évek óta halogatja annak engedélyezését, hogy a nyugdíjasok tovább dolgozhassanak, de hiába kéri ezt a Tanítanék Mozgalom. Jelenleg nem az iskolaigazgatók dönthetnek arról, hogy egy idősebb kolléga maradhasson, még csak nem is a tankerület, hanem Budapestről kell ehhez engedélyt kérni, vagyis hogy legalább részfoglalkoztatásban tovább taníthasson a nyugdíjkorhatárt elért pedagógus – mondta Pilz Olivér. (A PSZ is régóta kéri ezt – LJ.)

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215414

 

Még az MNB is szétszedte a magyar köz- és felsőoktatást

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank „180 lépés a magyar gazdaság fenntartható felzárkózásáért” című, kormányzati felkérésre született jelentése (pdf), miszerint a sikeres, hosszú távú felzárkózáshoz a versenyképesség célzott javítására van szükség. A közoktatásról szóló részben azt írják, hogy a nemzetközi tesztek (PISA, TIMSS, PIRLS) eredményei alapján a magyar diákok elsajátítják a kitűzött tananyagokat, de nem tudják a tanultakat megfelelően alkalmazni a valós életből vett példák esetében. Fontos, hogy a magyar oktatási rendszer hatékonyan csökkentse a diákok társadalmi és gazdasági hátteréből adódó különbségeit. A szükséges alapokat mindenkinek megteremtő alapfokú oktatást 21 pontos javaslattal teremtenék meg.

https://444.hu/2018/07/10/meg-a-magyar-nemzeti-bank-is-szetszedte-a-magyar-koz-es-felsooktatast

 

Jogerős ítélet ellenére sem árulja el a KK, mennyit csúszott a tanárok fizetése

2015-ben az akkor még Klebelsberg Intézményfenntartó Központ néven működő hivatal nem fizette ki idejében a tanárokat, voltak olyanok, akik csak több hónapos csúszással kapták meg fizetésüket. Az Átlátszó 2015 májusában közérdekű adatigénylést nyújtott be, azt szerette volna megtudni, havi bontásban hány tanár kapta meg idejében a fizetését és hány nem. Az azóta Klebelsberg Központra átkeresztelt intézmény máig nem adta ki a kért adatokat.

https://merce.hu/2018/07/10/jogeros-itelet-ellenere-se-hajlando-a-klebelsberg-kozpont-elarulni-mennyit-csuszott-a-tanarok-fizetese/

Az eredeti:

https://oktatas.atlatszo.hu/2018/07/09/meg-a-feljelentes-nyoman-sem-akarodzik-a-klebelsberg-kozpontnak-teljesiteni-a-jogeros-iteletet/

 

Úgyis rég volt kommunista szombat: szülők festik a gyerek iskoláját, óvodáját

Iskolát festeni invitálták a szülőket egy törökbálinti iskolában, ami nem egyedi példa, van oktatási intézmény, ahol függönyök varrására kérték az oda járó gyerekek családját vagy "székprogramot" hirdettek a folyosók berendezéséhez. Van, aki kiakadt a közösségi munkának nevezett "önkéntes" munkán, más szülők csak legyintenek: az óvoda óta mindenhol elvárják a hozzájárulást a gyerek képzéséhez. Szüdi János oktatási szakértő szerint viszont nem etikus, ha a diákok családjának kell közreműködnie az intézmények nyári karbantartásában.

http://hvg.hu/itthon/20180710_Ugyis_reg_volt_kommunista_szombat_belefer_hogy_a_szuloket_fessek_ki_a_gyerek_iskolajat

 

A SZEF visszautasítja a létszámcsökkentés lehetőségét a közszférában

A szakszervezet arra reagált, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint százezer embert kellene a közszférából leépíteni, és ezzel a létszámmal a versenyszféra munkaerőhiányát csökkenteni. A Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el a felvetéstől. A SZEF jelezte: jelenleg több mint 15 ezer álláshely nincs betöltve, jegyzők, orvosok, nővérek, óvónők, műszaki dolgozók, tanárok hiányoznak.

https://szakszervezetek.hu/hirek/14810-a-szef-visszautasitja-a-kozszfera-letszamleepiteset

 

Az akadémia bedarálása katasztrófa Magyarországnak

Palkovics miniszter nem érti az alapkutatásokat, azt hiszi, a gyenge magyar innovációt a tudomány megregulázásával lehet orvosolni, de az a falansztervilág nem fog működni, amelyben Michelangelónak széklábakat kell faragnia – mondja Szathmáry Eörs nemzetközi hírű evolúcióbiológus, aki az MTA elleni támadás miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből is. Bár szívesen hivatkozunk a magyar Nobel-díjasokra, most éppen azért teszünk, hogy semmi esetre se lehessen a jövőben magyar Nobel-díj – mondta az Indexnek adott interjújában.

https://index.hu/tudomany/2018/07/10/szathmary_eors_interju_mta_elleni_tamadas/

 

július 11.

 

Siralmas fizetést kapnak a tanárok

Az OECD-tagállamok közül Szlovákia és Csehország után Magyarországon kapják a legalacsonyabb fizetést az általános iskolai tanítók és tanárok. A nyugdíj előtt álló magyar pedagógusok közel sem keresnek annyit, mint a svájci, német, dél-koreai vagy éppen osztrák friss diplomások.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/11/tanari_fizetesek_nemzetkozi_osszehasonlitas_PA3PMR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_11

 

Új tantárgyat vezethetnek be a jegybank ötletére

"Középiskolai tantárgyi reform" végrehajtása - egyebek között ilyen lépésre lenne szükség a középiskolákban a Magyar Nemzeti Bank szerint, derül ki az MNB 180 pontos javaslatcsomagjából. Jó lépésnek tartanák például a kötelező tananyag felülvizsgálatát és a fakultációk szerepének növelését, bevezetnék a kompetencia alapú középiskolai felvételi tesztet, a programozást pedig a matematikaoktatásba integrálnák.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/11/MNB_javaslat_uj_tantargy_GU4H0C#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_11

 

Nyelvtanulásra diákhitel?

Elképzelhető, hogy a jövőben a nyelvtanulás költségeinek fedezésére is fel lehet majd venni a diákhitelt, ha a kormány rábólint a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatára.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/7/11/johet_a_diakhitel_nyelvtanulasra_2T5CW0

 

Ön- és közveszélyes keresztes háborút vív a tankönyvpiacon a kormány

Az állam minél jobban ki akar szúrni a tankönyvpiaci magáncégekkel, ezért ott gáncsolja azokat, ahol tudja, állítják a szakma ismerői. Most épp a korábbi tankönyvek engedélyeit nem hosszabbítják meg, holott erre nincs jogalap. Pontosabban egy van – az erősebb kutya előjoga. Csakhogy ezzel épp magát készül lábon lőni a kormány. A hvg.hu összeállítása jelezte: eddig sem volt kétséges, hogy a kormány a tankönyvpiac államosítását tűzzel-vassal védi, de most olyan szintű diszkriminációt és kettős mércét alkalmaz, amellyel a legnagyobb baj, hogy az oktatás színvonala is megsínyli.

http://hvg.hu/itthon/20180711_Onmagat_es_az_oktatast_szivatja_a_kormany_a_tankonyvpiaci_keresztes_haboruval

 

A romák nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé

A Magyar Cserkészszövetség mondvacsinált indokokkal elutasította egy borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását. Még a cserkész név használatát is megtagadták tőlük. Minden egy cserkésztáborral kezdődött, de kiderült: a borsodi roma fiatalok „sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”.

http://168ora.hu/eletmod/a-cserkeszszovetsegnel-a-romaknak-megmondtak-hogy-sem-a-hituk-sem-a-szarmazasuk-miatt-nem-illenek-a-magyar-kereszteny-cserkeszek-koze-152769

 

A Magyar Cserkészszövetség közleményben reagált: az integrációban hisz

Az egyeztetések eredményeként a Magyar Cserkészszövetség jelezte: voltak fenntartásai egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal kapcsolatban - hiszen elsősorban az integrált oktatásban hisz -, azonban az Alapszabálynak megfelelően nyitott mindenkire, aki elfogadja a cserkészet elveit és értékeit. Mivel a későbbiekben nem az Alapszabálynak megfelelően jártak el a közösség szervezői, ezért a Magyar Cserkészszövetség országos elnöksége levélben tájékoztatta az illetékeseket döntéséről. „A Magyar Cserkészszövetség a tábori befizetéssel kapcsolatos ügyet kivizsgálja, kirekesztő megjegyzést a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nem tett.”

https://444.hu/2018/07/11/tenyleg-nem-nagyon-akart-csak-ciganyokbol-allo-cserkeszcsapatot-a-magyar-cserkeszszovetseg-de-pont-azert-mert-nagyon-hisznek-az-integracioban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=tenyleg-nem-nagyon-akart-csak-ciganyokbol-allo-cserkeszcsapatot-a-magyar-cserkeszszovetseg-de-pont-azert-mert-nagyon-hisznek-az-integracioban

 

Az iskolák nem szívesen fogadnak roma gyerekeket – a csörögi jó példa

A Budapesttől 40 km-re fekvő Csörögön 2011 óta működik a tanoda. Az ott dolgozók célja, hogy a községben élő gyerekeknek segítsenek tanulási nehézségeik leküzdésében, és miközben ezen fáradoztak, különleges közösség épült köréjük.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180711/roma-gyerekek-iskola/

 

Kik kapnak ingyen tankönyvet?

A jelenlegi szabályozás alapján az 1-9. évfolyamon minden diák térítésmentesen juthat hozzá a tankönyvekhez, ahogy a gyógypedagógiai vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő diákok is.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/11/kiknek_jar_ingyenes_tankonyv_a_20182019es_t_PREBRT

 

Az iskola tehetne a drogozás ellen

Egy friss kutatás szerint két iskolához köthető tényező erőteljesen befolyásolja a fiatalok drogfogyasztását: azok, akik rossz tanulónak tartják magukat, és azok, akik nem érzik, hogy közösséghez tartoznának az iskolában. Ennek ellenére az iskolák hárítanak.

http://hvg.hu/elet/20180711_Az_iskola_igenis_tehetne_a_drogozas_ellen#rss

 

Július 25-én lesz a Pont Ott Parti

A Rio Budapest lesz az idei fővárosi Pont Ott Parti helyszíne, a programok délután háromtól kezdődnek. A vidéki egyetemvárosokban is tartanak ponthatárt váró bulikat.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/7/11/Pont_Ott_Parti_2018_Budapest_LOY5UI

 

július 12.

 

A tanárkeresésben nincs nyári szünet

A pedagógushiánnyal, a bérekkel is foglalkozott a Kelet-Magyarország c. lap. Interjút készített Szabó Zsuzsával, a PSZ elnökével. Idézet a nyilatkozatból: „Bennünket az vezérel, hogy partnerekként együttműködjünk, feltárjuk a problémák okait. Ehhez első lépésként egy korrekt helyzetelemzés kell. Bejelentkeztünk az összes minisztériumhoz, ahová az oktatás tartozik. Tarthatatlan, hogy a főiskolát végzett gyakornok bére kevesebb, mint egy szakmunkás garantált bérminimuma, és ez nem az utóbbi hibája.– A nyugdíjas kollégákat elküldik, kérvényezniük kell a visszafoglalkoztatásukat. Ilyenkor viszont szünetel a nyugdíjuk folyósítása. Ezt a szigorítást el kellene törölni.”

https://www.kelet.hu/helyi/2018/07/11/a-tanarkeresesben-nincs-nyari-szunet.kelet

                                                                                                                                                                          

A szaktárcák helyett a jegybank írt programot

Pozitív ötletelési rohamként értékelte a Népszavának az MNB 180 pontjának oktatásra vonatkozó részeit Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Mint mondta, a célkitűzések – mint például a PISA eredmények javítása, a korai iskolaelhagyás mértékének csökkentése, a nyelvoktatás és a digitális képességek fejlesztése – támogatandók, csak éppen nem látszik, hogy az ezekre irányuló intézkedésekre milyen források állnak rendelkezése, ráadásul több pont teljesen ellentétes az Orbán-kormány eddigi oktatáspolitikájával. A PSZ véleménye az összeállítás végén, a kék csíkkal jelölt részben található.

http://nepszava.hu/3001254_a-szaktarca-helyett-a-jegybank-irja-az-egeszsegugyi-programot

 

Plusz érettségi tárgy lenne?

Kötelező természettudományos érettségivel növelné a reálterületen tanuló egyetemisták és főiskolások számát a Magyar Nemzeti Bank – ez is kiderült a javaslatcsomagból.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/7/12/kotelezo_termeszettudomanyos_erettsegi_MNB_UGOKND#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_12

 

Mégis lesz 9 évfolyamos iskola?

Leporolta a 9 évfolyamos általános iskola bevezetésnek ötletét a Magyar Nemzeti Bank, amely 180 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki az ország versenyképességének javításáról. Több tanítót vennének fel az iskolákba és rugalmasabb tanterveket adnának a pedagógusok kezébe. "Igény szerint alapozó 0. évfolyam bevezetése az általános iskolákban" - egyebek között ez szerepel a javaslatcsomagban. A cikk emlékeztetett: 2017 márciusában Balog Zoltán akkori tárcavezető bejelentette: hamarosan bevezethetik a kilencosztályos általános iskolát, legalábbis kormányzati döntés született az új oktatási forma tervezéséről. Akkor azt is hozzátette: még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat vagy 3+3+3 évfolyamos általános iskola lenne-e a jó megoldás.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/12/kilenc_evfolyamos_altalanos_iskola_MNB_java_PFVMQS#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_12

 

Kudarcát rejtegeti a kormány: der, die, das hitelből

Az állami nyelvoktatás kudarcának beismerését jelentheti: miközben a kormány titkolja a képzésről készült felmérés eredményeit, nyelvtanulási diákhitelt vezetne be. A cikk szerint továbbra sem hajlandó elárulni a kormány, milyen eredmények születtek azon az Oktatási Hivatal által elvégzett felmérésen, amely a hazai nyelvoktatás helyzetét és a középiskolások nyelvtudását vizsgálta. A felmérést egy tavaly júniusban megjelent kormányhatározat rendelte el, s idén február 28-ig szabott határidőt a vizsgálatra. Az eredmények alapján az illetékes minisztériumoknak június 30-ig kellett kidolgozniuk az iskolai nyelvoktatás fejlesztését célzó stratégiát a 2018-2027 közötti időszakra.

http://nepszava.hu/3001233_kudarcat-rejtegeti-a-kormany-der-die-das-hitelbol

 

Matolcsy újra miniszter lenne – ez van a 180 pont mögött?

A jegybank elnöke leplezetlen ambícióval alakítaná a kormány gazdaságpolitikáját, Varga Mihályt már "idegessé tette" ezt a helyzet.

http://nepszava.hu/3001252_matolcsy-ujra-miniszteri-szekre-vagyik

 

Egy álláskereső portál segít a tanároknak!

Alig van tanár, egyre több iskolában okoz gondot a pedagógushiány. Sokszor azonban nemcsak a kevés szakember a probléma, hanem az is, hogy a tanárok és az állást ajánló iskolák nem találnak egymásra. Ezzel kapcsolatban tett ki egy Facebook-posztot Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója: „szeretnénk felajánlani, hogy az elkövetkező 1 hónapban minden állami oktatási intézmény számára ingyenesen helyezünk el tanárhirdetéseket az oldalunkon. És azon fogunk dolgozni, hogy ezek az állások a lehető leggyorsabban eljussanak a lehetséges pályázókhoz.”

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tanar-munkaerohiany-iskolak-pedagogus-profession-hu/ghywk3s?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A nyári szünet hossza eltérő más országokban

Olaszországban örülhetnek a diákok a leghosszabb nyári szünetnek: összesen tizenhárom hétig pihenhetik ki a tanévet. A második helyen Görögország és Portugália áll, ahol tizenkét hetes a vakáció, majd Magyarország, Finnország és Spanyolország következik.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/12/nyari_szunet_hosszabbitasa_C0CRQY

 

július 13.

 

Több tízezer forintot veszítenek a pedagógusok a bértábla alapjának bebetonozása miatt

2019-ben is az 101 500 forintos vetítési alap határozza majd meg a pedagógusok bérét, hiába kéri évek óta a szakszervezetek, hogy vagy emeljenek a vetítési alap összegén, vagy térjenek vissza a pedagógus-életpályamodell bevezetésekor kidolgozott számítási módhoz, és a mindenkori minimálbér legyen a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok, gyógypedagógusok fizetésnek alapja. A Pedagógusok Szakszervezete, a PDSZ, sőt még a Nemzeti Pedagóguskar is évek óta kéri, hogy emeljenek a vetítési alap összegén, de egyelőre úgy tűnik, kérésük süket fülekre talál: a 2019-es költségvetésben ugyanaz a 101 500 forintos alap szerepel, mint a korábbi években. Az Eduline kiszámolta, mennyit veszítenek a pedagógusok. (Ehhez Dr. Selmeciné dr. Csordás Mária, a PSZ munkajogásza, jogtanácsos nyújtott szakmai segítséget.)

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/13/vetitesi_alap_mennyit_veszitenek_a_pedagogu_0W4QOP#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_13

 

Szűcs Tamás: Összeomlás előtti állapotban van az oktatás

Szűcs Tamás szerint néhány éven belül egyszerűen nem lesz, aki tanítson. A korábbi fideszes képviselő belülről látta a párt működését, így már semmi nem lepi meg. A 24.hu készített interjút a PDSZ elnökével. Elhangzott egy PSZ-t érintő kérdés is.

„Galló Istvánné nemrég bejelentette, nem indul újra a PSZ elnöki székéért, így Szabó Éva Zsuzsanna eddigi alelnök lesz a Pedagógusok Szakszervezetének új elnöke. Milyen viszonyban van most egymással a két szervezet?

Ez úton is gratulálok a PSZ új elnökének, akit személyesen még nem ismerek, de úgy látom, a Galló Istvánné által fémjelzettek folytatására számíthatunk. A PDSZ nem bánná, ha a korábbinál kritikusabb irány felé fordulna a PSZ, mert akkor még több ponton tudnánk velük együttműködni, de ezeket a kérdéseket nekik, az ő testületeiknek és nem a PDSZ-nek kell eldönteni.”

https://24.hu/belfold/2018/07/13/pdsz-oktatas-szucs-tamas/

 

Felesleges drámák sorozata miatt van ekkora tanárhiány ma Magyarországon

"Előfordul, hogy zeneakadémiát végzett és a művészetoktatásban dolgozó kolléga munkáját olyanok bírálják el, akiknek közel olyan végzettségük sincs, vagy hogy a nyelvtanárt olyanok ellenőrzik, akik az adott nyelven egy szót sem tudnak" - mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja. A pécsi ügyvivő jelezte: Baranyában száz állás üres.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/13/tanarhiany_SAIRRQ

Az eredeti:

https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/495230_tanarhiany_talan_az_abszurd_dramak_sorozata_az_oka