Hírek

Lapszemle 2018. július 6. Meghatározott irány

Lapszemle 2018. július 6.  Meghatározott irány

Június 30.

 

Megvan, ki lesz a Pedagógusok Szakszervezetének új elnöke

Szabó Éva Zsuzsanna eddigi alelnök lesz a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) új elnöke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/30/uj_elnok_Pedagogusok_Szakszervezete_EBQ5XK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_30

 

Megnyílt a 2019. évi pedagógusminősítési eljárásokhoz kapcsolódó portfólió- és pályázati felület

2018. június 30-án megnyílt a 2019. évi Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatok minősítési eljárásaihoz kapcsolódó portfóliófelület, valamint a Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozatokhoz tartozó pályázati felület. A portfólió, illetve a pályázat feltöltési határideje 2018. november 25.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/pem_tajekoztato2019/

 

"Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?"

A kormány szerint a tankönyvellátási rendszer megújításának kiemelt célja volt a minőségi és elérhető árú tankönyvek biztosítása, a rendszer pedig racionális és átlátható. Írásbeli kérdésre válaszolt a minisztérium.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/30/Vegkepp_lenyulja_az_allam_a_tankonyvpiacot_XWMDYK

 

10-ből 6 hely üresen marad szeptembertől a szakközépiskolákban

Soha nem volt még olyan kevés 9. évfolyamos tanuló a szakközépiskolákban (korábban szakiskola) mint ahányan idén ősszel kezdik a tanévet. A szülők szívesebben választanak olyan iskolát a gyereknek, ahol nem kell rögtön szakmát tanulni - írja az eduline.hu az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

https://www.hrportal.hu/hr/10-bol-6-hely-uresen-marad-szeptembertol-a-szakkozepiskolakban-20180629.html

 

Július 1.

 

Zárónyilatkozat

Az idén 100 éves Pedagógusok Szakszervezete 2018. június 29. és július 1. között tartotta tisztújító, programalkotó kongresszusát. A PSZ XXIX. Kongresszusa elnökké választotta Szabó Zsuzsát, alelnökké Gosztonyi Gábort és Totyik Tamást. A megválasztott tisztségviselők elkötelezettek a köznevelés jövője érdekében kormányzati ciklusokon átívelő, hosszú távú oktatáspolitikai koncepció megvalósításában, valamint az ágazatban dolgozó munkavállalók hatékony érdekvédelmében és érdekképviseletében. A Pedagógusok Szakszervezete XXIX. Kongresszusa szükségesnek tartja az érdekképviselet és érdekérvényesítés új lehetőségeinek feltárását.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3522/zarokoezlemeny

 

A PSZ szolidaritási nyilatkozata

A múzeumi, könyvtári, levéltári és közművelődési intézményekben dolgozók közül a Belügyminisztérium több ezer közmunkást kíván elbocsátani.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint megengedhetetlen, hogy rendkívül alacsony bérért kell dolgozniuk, és most már a munkanélküliség reménytelenségével is szembe kell nézniük. Elbocsátásuk a kistelepülések közművelődési intézményeinek működését is veszélyezteti.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3523/a-psz-szolidaritasi-nyilatkozata

 

Megvan, ki lesz a Pedagógusok Szakszervezetének új elnöke

Szabó Éva Zsuzsanna eddigi alelnök lesz a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) új elnöke - írja az eduline.hu.

https://szakszervezetek.hu/hirek/14704-megvan-ki-lesz-a-pedagogusok-szakszervezetenek-uj-elnoke

 

Július 2.

 

Megválasztották a Pedagógusok Szakszervezetének új elnökét

A PSZ Kongresszusa elnökké választotta Szabó Zsuzsát, alelnökké Gosztonyi Gábort és Totyik Tamást. A megválasztott tisztségviselők elkötelezettek a köznevelés jövője érdekében hosszú távú oktatáspolitikai koncepció megvalósításában, valamint az ágazatban dolgozó munkavállalók hatékony érdekvédelmében és érdekképviseletében - írják sajtóközleményükben.

https://www.hrportal.hu/c/megvalasztottak-a-pedagogusok-szakszervezetenek-uj-elnoket-20180702.html

 

A PSZ-kongresszus a múltra szavazott

Alulmaradtak a reformerek – A Pedagógusok Szakszervezetének vezetéséből nyolc éve eltávolított Pécsi Ágnes szerint a küldötteket „megválogatják”.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122266/A_PSZkongresszus_a_multra_szavazott

 

Lassú pusztulásban a közoktatás – Radó Péter: Legyünk a digitális vas és acél országa!

Nem, nem igaz, hogy nem lesz munka, munka mindig lesz. Csak nem mindenkinek. Magyarországon sokaknak nem – mondja Radó Péter oktatáskutató az úgynevezett robotizációs forradalomról. Radó rendkívül sötéten látja a magyar oktatás helyzetét, s a jelenlegi rendszerből szerinte nem látszik a kiút.

http://168ora.hu/itthon/lassu-pusztulasban-a-kozoktatas-rado-peter-legyunk-a-digitalis-vas-es-acel-orszaga-152290

 

Simicskó István: A liberálisok a nemzettudatot akarják eltörölni

Gyermekeinket egészséges nemzettudatra kell nevelni, de ehhez tisztában kell lennünk saját nemzeti közösségünk értékeivel – hangsúlyozta Simicskó István kormánybiztos a lapunknak adott interjúban. Honvédelmi miniszterként a déli határzár felépítését és a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program megalkotását tekinti a legfontosabb eredménynek, új megbízatásában pedig egy egészséges, hazafias nevelési módszertan létrehozásán dolgozik.

https://magyaridok.hu/belfold/simicsko-istvan-a-liberalisok-a-nemzettudatot-akarjak-eltorolni-3235309/

 

A dajkákat is bevetik a terroristák ellen

Lejárt a határidő, ameddig az iskoláknak és óvodának be kellett nyújtani saját terrorellenes akciótervüket.

http://www.nepszava.hu/3000152_a-dajkakat-is-bevetik-a-terroristak-ellen

 

Július 3.

 

Kormányzati ciklusokon átívelő oktatáspolitikát szeretne a PSZ új vezetése

A Pedagógusok Szakszervezetének új vezetése elkötelezett egy kormányokon átívelő oktatáspolitika megvalósításában - hangzott el az érdekképviselet budapesti sajtótájékoztatóján, 2018. július 3-án. A PSZ tisztújító kongresszusán a küldöttek megvitatták és elfogadták a PSZ következő öt évre szóló programját.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3525/kormanyzati-ciklusokon-ativelo-oktataspolitikat-szeretne-a-psz-uj-vezetese

http://magyarhirlap.hu/cikk/122380/Kormanyzati_ciklusokon_ativelo_oktataspolitikat_szeretne_a_PSZ_uj_vezetese

https://szakszervezetek.hu/hirek/14735-kormanyzati-ciklusokon-ativelo-oktataspolitikat-szeretne-a-psz-uj-vezetese

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/3/uj_elnok_Pedagogusok_Szakszervezete_G2T7SB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_3http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/kormanyzati_ciklusokon_ativelo_oktataspolitikat_szeretne_a_psz_uj_vezetese/2565890/?

http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/kormanyzati_ciklusokon_ativelo_oktataspolitikat_szeretne_a_psz_uj_vezetese/2565890/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20180703-175853.mp3

 

Szabó: Nyugvópontra kellene pakolni az oktatás mindennapjait

Bizonytalanságot teremt a kormány oktatási ötletelése - véli a Pedagógusok Szakszervezetének frissen megválasztott elnöke.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/szabo-nyugvopontra-kellene-pakolni-az-oktatas-mindennapjait-2463863?utm_source=feed&utm_medium=rss

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/4/oktatas_otleteles_kormany_YBHKVJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_4

http://www.atv.hu/videok/video-20180704-uj-elnok-vezeti-a-pedagogusok-szakszervezetet

 

Ilyen lesz a 2018/2019-es tanév: mikor lesz az első tanítási nap?

Mikor kell először iskolába menni a 2018/2019-es tanévben?

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/4/mikor_kezdodik_a_20182019es_tanev_BE3PU6#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_4

 

Nem keresnek rosszul a magyar pedagógusok, legalábbis régiós összevetésben

Ugyan a magyar pedagógusok az árszínvonalbeli különbségek kiszűrése után is sokkal kevesebbet keresnek nyugat-európai kollégáiknál, a régiós összevetésben azonban már nem számít olyan rossznak a fizetésük.

https://g7.24.hu/allam/20180703/nem-keresnek-rosszul-a-magyar-pedagogusok-legalabbis-regios-osszevetesben/

 

Miközben az MTA-val elbábozzák a vitát, a kormány csendben újabb tudományra szánt milliárdok elköltését vonta magához

Kevés eszközzel lehet úgy felpörgetni a tudományos életet, mint mikor váratlanul elhalasztják több mint 10 milliárd forintnyi kutatási pályázat kifizetését, mert a kifejezetten erre létrehozott szakmai csoportokon felül hirtelen még az illetékes miniszternek is át kell nézni az eredményeket.

https://444.hu/2018/07/03/mikozben-az-mta-val-elbabozzak-a-vitat-a-kormany-csendben-ujabb-tudomanyra-szant-milliardok-elkolteset-vonta-magahoz?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=mikozben-az-mta-val-elbabozzak-a-vitat-a-kormany-csendben-ujabb-tudomanyra-szant-milliardok-elkolteset-vonta-magahoz

 

Az MTA után újabb fontos intézményben blokkolja a minisztérium a tudomány finanszírozását

 Sejteni lehetett, hogy a kormány alaposan megvariálná a tudományfinanszírozást, miután Palkovics László korábbi oktatási államtitkár külön tárcát kapott: az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrehozása után felpörögtek az események, először a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek finanszírozását kebelezték be (ami a hazai és nemzetközi tudományos életben is óriási felháborodást szült), majd Schmidt Mária lapja, a Figyelő tett közzé egy újabb listát, olyan tudósokról, akik különféle, kormányzati körökbe nem túl népszerű témákban (ilyen például a genderelmélet, a migráció vagy éppen a homoszexualitás) kutatnak. És a sor úgy tűnik, folytatódik.

https://merce.hu/2018/07/03/az-mta-utan-ujabb-fontos-intezmenyben-blokkolja-a-miniszterium-a-tudomany-finanszirozasat/

 

Több mint 220 millióból mutatják meg a fiataloknak, mi a szakma becsülete

Kommunikációs kampányt hirdetett a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, hogy többen válasszák a szakképzést.

http://hvg.hu/kkv/20180703_Tobb_mint_220_milliobol_mutatjak_meg_mi_a_szakma_becsulete?s=hk

 

Ez a bosszú díjat érdemel - interjú Csóti Lilivel

Csóti Lili ránézésre olyan, mint bármely gimnazista. Mosolygós, üde diáklány, akinek talán csak hatalmas szemüvege árulkodik arról, hogy tulajdonosa nem veti meg a betűket. A kaposvári középiskolás lány azon nyertes pályázó egyike, akiknek a könyvét egy pályázaton kiadásra javasolták. A Körben az utolsó egy misztikus krimi, amely a bosszú jogosságát elemzi, önmagunk megtalálásról, elfogadásáról és a barátságról szól.

http://kaposvarmost.hu/magazin/kultura/2018/07/03/ez-a-bosszu-dijat-erdemel-interju-csoti-lilivel.html

 

Saul Gyermekei program: magyarországi gyermekáldozatok után kutatnak

Saul Gyermekei néven emlékprogram indul, amelynek célja névvel és minél több adattal, esetleg fényképpel azonosítani a holokauszt magyar gyermekáldozatait.

https://infostart.hu/kultura/2018/07/03/saul-gyermekei-program-magyarorszagi-gyermekaldozatok-utan-kutatnak

 

Július 4.

 

"Gyönyörűen látszik az oktatásban az ötletelés mindenféle módja" - véli a PSZ új elnöke

"Ez az állandó változás, ez a hektikusság abszolút bizonytalanságot generál" - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) új elnöke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/4/oktatas_otleteles_kormany_YBHKVJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_4

 

Így javítaná a tanárok helyzetét a Pedagógusok Szakszervezetének új vezetősége

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) új vezetése elkötelezett egy kormányokon átívelő oktatáspolitika megvalósításában. Szabó Zsuzsa nagy feszültségeket generáló kérdésnek nevezte pedagógusok munkaterheit, amelyek veszélyeztethetik a munkavégzést, ezért a munkaidő is elsőbbséget élvező kérdés számukra - írja az MTI. https://www.hrportal.hu/hr/igy-javitana-a-tanarok-helyzetet-a-pedagogusok-szakszervezetenek-uj-vezetosege-20180703.html

 

„A szakszervezet nem ellenség”

Iskolába küldené a politikusokat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton megválasztott új elnöke. Szabó Zsuzsa szeretné, ha a kormány belátná: szakszervezetek nélkül nincs hatékony szakpolitika.

http://nepszava.hu/3000331_a-szakszervezet-nem-ellenseg

https://szakszervezetek.hu/hirek/14752-a-szakszervezet-nem-ellenseg

 

Az irodalom nem csupán tantárgy, hanem szívügy

„Jókai mint író s mint politikus 1861-ig kivette mindenből a maga részét. Működésével megmutatta, hogy a politika és a költészet szépen megfér egymás mellett, különösen nálunk, ahol a nemzeti lelkület irányítói mindig a költők és az írók voltak” – írja Takáts Sándor Jókai mint képviselő című tanulmánya elején.

https://magyaridok.hu/velemeny/az-irodalom-nem-csupan-tantargy-hanem-szivugy-3257390/

 

A kötelező iskolai KRESZ-oktatás sokat javítana a szegényes közlekedési kultúránkon

"A Kerékpározzon biztonságosan 2018" mini kampányunk utolsó cikkében annak fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hogy a gyerekek tisztában legyenek a KRESZ fő szabályaival, ismerjék a táblákat.

http://www.kisalfold.hu/dunantul/a_kotelezo_iskolai_kresz-oktatas_sokat_javitana_a_szegenyes_kozlekedesi_kulturankon/2565924/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Ennek sok pedagógus örülne, de ma még kevés helyen van rá lehetőség

A múzeumok többségének nincs átgondolt múzeumi és múzeumpedagógiai stratégiája, miközben az oktatási intézményekben örömmel fogadnák az utazó kiállításokat, az úgynevezett bőröndmúzeumokat, és a kihelyezett múzeumi foglalkozások mellett országszerte hatalmas igény lenne múzeumbuszok indítására is - derült ki abból a szerdai Magyar Időkben bemutatott reprezentatív szakmai kutatásból, amelyben azt mérték fel, hogy a közgyűjtemények miként tudnák hatékonyan segíteni az iskolai ismeretanyag átadását.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/4/Ritkan_jarnak_muzeumba_a_diakok_pedig_H158YM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_4

 

Rétvári szerint csak híresztelés egy bántalmazási ügy, amiben amúgy a rendőrség nyomoz

A XIII. kerület egyik iskolaigazgatója több gyereket is bántalmazott, általában roma gyerekeket. Az ügyben a rendőrség nyomoz, de Rétvári Bence államtitkár szerint ezek egyelőre csak híresztelések.

http://propeller.hu/itthon/3362321-retvari-szerint-csak-hireszteles-egy-bantalmazasi-ugy-amiben?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Biztosítás nélkül utazik nyaralni a legtöbb gyerek

Komoly kiadásokkal is járhat, ha baleset ér egy gyereket, főleg, ha külföldön. Ennek ellenére csak kevesen kötnek biztosítást. Az ingyenes tanulóbiztosítás csak jelképes öszeget fizet baj esetén, és ma már a közlekedési társaságok sem biztosítják az utasokat.

http://nepszava.hu/3000496_biztositas-nelkul-utazik-nyaralni-a-legtobb-gyerek

 

Még sose szerette ennyi magyar fiatal a munkáját, mégsem tekintenek optimistán a jövőbe

Új rekord született a K&H ifjúsági indexének eredményei szerint: a 19-29 éves korosztály 35 százaléka gondolja úgy, hogy könnyen találna munkát. A dolgozó fiatalok 69 százaléka fizetésemelésre számít. Sőt, a munkájukat sem szerették még soha ennyien: az első negyedévben a megkérdezettek 57 százaléka mondta, hogy olyan állása van, ahol örömmel dolgozik. 43 százalékuk érezte úgy, hogy megbecsülik a munkahelyén, ugyanakkor a korábbiakhoz képest jóval kevesebben, mindössze 25 százalék számít arra, hogy előrébb tud lépni a jövőben a ranglétrán. A kutatásból kiderül az is, hogy bár a diákok mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy a magyar oktatási rendszer európai viszonylatban magas színvonalú, mindössze 28 százalék tervez külföldön tanulni.

https://mfor.hu/cikkek/makro/meg-sose-szerette-ennyi-magyar-fiatal-a-munkajat-megsem-tekintenek-optimistan-a-jovobe.html

 

Ismét nemzetközi elismerésben részesült a Pénz7 rendezvénysorozat

Immár másodszor részesül komoly nemzetközi elismerésben a magyar Pénz7 rendezvénysorozat, amely a 2017-es siker után 2018-ban ismét bekerült a Child and Youth Finance International által szervezett Global Money Week eseménysorozat legjobbjai közé.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180704-jutalmaztak-a-penz7-rendezvenysorozatot.html?utm_source=hirkereso

 

Megdőlt egy Z generációs mítosz

Hiába lógnak egész nap a neten, a digitális bennszülöttként aposztrofált kamaszok nem tudatosan és nem kellő biztonsággal használják a rendelkezésükre álló technológiai eszközöket – derül ki a a 21. Századi Oktatásért Alapítvány Microsoft megbízásából kidolgozott módszertanán alapuló felméréséből, amelyben 25 Innovatív Iskolában mérték fel a 13-18 éves tanulók digitális kompetenciáit.

http://www.digitalhungary.hu/kozossegi-media/Megdolt-egy-Z-generacios-mitosz/6646/

 

Lehet papolni a szakmunka becsületéről, de nem ebben lesz a pénz

A Korn Ferry tehetségkutató és fejvadász cég gazdasági kabinetjének vizsgálata szerint 2030-ban az egész világon hiába keresnek majd 85 millió jól képzett szakembert. Pedig remek fizetést adnának nekik. A szakemberhiányból adódó globális veszteség elérheti a 6900 milliárd eurót.

http://hvg.hu/kkv/20180704_Lehet_papolni_a_szakmunka_becsuleterol_de_nem_ebben_lesz_a_penz#rss

 

Itt a feketeleves: ezekre a szakokon nagyon magas ponthatárokat húznak majd?

Negyvenegy alap- és osztatlan szakon húztak előzetes, "központi" ponthatárt a 2018-as felvételin - de melyik képzésen kell a legtöbb pont az állami ösztöndíjas helyhez?

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/7/4/legmagasabb_ponthatarok_2018_5DWN0W#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_4

 

Hatalmas pénzt kap Miskolc és Szerencs szakképzésre

A Miskolci Szakképzési Centrum 548,54 millió forint, a Szerencsi Szakképzési Centrum pedig 549,82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – közölték az intézmények szerdán az MTI-vel. 

http://borsodihir.hu/helyben-jaro/2018/07/hatalmas-penzt-kap-miskolc-es-szerencs-szakkepzesre

 

Csepelen is beindul a honvéd kadétképzés

A 2019/2020-as tanévtől kezdve a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is csatlakozik a honvéd kadétképzéshez.

http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/csepelen-is-beindul-a-honved-kadetkepzes

 

Lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, aki bírságot vetett ki Orbánra

Patyi András 2018. augusztus 31-ei határidővel benyújtotta lemondását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektori vezetői megbízásáról - közölte az egyetem a honlapján. Mi zajlik a NER-ben?

https://alfahir.hu/2018/07/04/patyi_andras_lemondas_nke_orban_viktor_birsag

 

Egy plébános ajánlotta iskolai hitoktatónak a molesztáló férfit

Egy plébános ajánlotta iskolai hitoktatónak azt a férfit, aki korábban ült is nevelt fia molesztálásáét. A plébános azt mondja, nem volt oka gyanakodni: a most diákjait zaklató férfi egy hittudományi főiskola hallgatójaként kért tőle támogatást. Az egyházmegye hivatalosan továbbra sem nyilatkozik az ügyben, a Klebelsberg Központ pedig azt állítja, hogy a hitoktató nem az iskola alkalmazottja. A férfi a Bors szerint több mint hét évet ült börtönben azért, mert korábban szexuálisan zaklatta az akkor még kiskorú nevelt fiát.

http://www.atv.hu/belfold/20180704-egy-plebanos-ajanlotta-hitoktatonak-a-molesztalo-ferfit/hirkereso

 

Elküldte alternatív javaslatait Palkovicsnak az MTA

Két verziót is kidolgoztak a költségvetési törvénytervezettel kapcsolatban.

http://nepszava.hu/3000467_elkuldte-alternativ-javaslatait-palkovicsnak-az-mta

 

Orbán Viktor régóta elégedetlen a magyar kutatók teljesítményével

Nem annyira pénzügyi, mint inkább ideológiai okok motiválják az MTA átalakítására vonatkozó kormányzati szándékokat. Noha javításra a tudósok szerint is szükség van, a kutatási pénzek központosítása az oktatásban már megtapasztalt módon a bürokrácia burjánzását okozhatja.

http://valasz.hu/itthon/orban-viktor-regota-elegedetlen-a-magyar-kutatok-teljesitmenyevel-129001
http://nepszava.hu/3000467_elkuldte-alternativ-javaslatait-palkovicsnak-az-mta
http://magyarhirlap.hu/cikk/122568/Nincs_veszelyben_az_MTA_autonomiaja

 

Bush oktatási elveihez tér vissza Trump?

A Trump-kormányzat visszavonta kedden az oktatási intézményekbe történő felvételre vonatkozó pozitív diszkriminációs irányelveket, amelyek a jelentkező faji hovatartozásának figyelembe vételére bátorítottak – jelentette több amerikai médium kedden. Az irányelveket Barack Obama előző amerikai elnök kormánya adta ki.

http://orientpress.hu/cikk/2018-07-04_bush-oktatasi-elveihez-ter-vissza-trump

 

Július 5.

 

A szakszervezetek a cafeteria elemek megtartását kérik a kormánytól

A szakszervezetek arra kérik a kormányt, hogy a családokat támogató, a munkaerőhiány csökkentését és az öngondoskodást elősegítő cafeteria elemeket őrizze meg, fenntartásukról pedig kössön a szociális partnerekkel 2022-ig szóló kiegészítő megállapodást - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke csütörtökön Budapesten az Országház előtt tartott sajtótájékoztatón.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/a-szakszervezetek-a-cafeteria-elemek-megtartasat-kerik-a-kormanytol/339595/

 

Folytatódik a pénzkivonás a magyar oktatásból

Jövőre tovább folytatódik a források kivonása az oktatásból, reálértéken ugyanis csökkennek a ráfordítások 2018-hoz képest - hívja fel a figyelmet a 2019-es költségvetés tervezetére hivatkozva a Zoom.hu. Az egyházi és nemzetiségi iskolák viszont 2019-ben is jól járnak.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/folytatodik_a_penzkivonas_a_magyar_oktatasbol.665639.html

 

Fontos információ szülőknek: még mindig van ingyenes diákbiztosítás

A költségvetés továbbra is fizeti az ingyenes gyermek (tanuló) biztosítás díját a szolgáltatást nyújtó biztosítónak, fontos azonban, hogy baleset esetén a szülők éljenek is a lehetőséggel - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/5/ingyenes_tanulobiztositas_PGZVBQ

 

Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.

https://www.szekesfehervar.hu/arconic-vaci-egyuttmukodes-uj-szaktantermet-is-kialakitanak-az-iskolaban

 

Vesztesek

A választások utáni politikai élet ugyanolyan maradt, mint volt. A legfontosabb döntések maximális „háttérzaj” mellett, mindig a legnagyobb csendben születtek/születnek. Nem történt ez másként 2018 tavaszán sem. A csúcsra járatott „migráncsveszély” és a hajléktalanság kriminalizálásának mérhetetlenül etikátlan  jogszabályi kezelése elfedte a mindennapjainkat meghatározó költségvetés tervezet elfogadásából adódó súlyos következmények felismerésének lehetőségét.

http://www.nepszava.hu/3000556_vesztesek

 

Családi, iskolai vitákat is elsimíthat a helyreállító igazságszolgáltatás

Magyar kutatócsoport, a Foresee kapta nemrég az Európai Fórum a Helyreállító Igazságszolgáltatásért díját.

https://infostart.hu/belfold/2018/07/05/helyreallito-igazsagszolgaltatas-fokuszban-a-sertett

 

A tankönyvesek visszautasítják Rétvári Bence kijelentéseit

Rétvári Bence parlamenti államtitkár Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselő „Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?” című, írásbeli választ igénylő kérdésére adott válaszában találtak elfogadhatatlan mondatokat.

http://hvg.hu/kultura/20180705_A_tankonyvesek_visszautasitjak_Retvari_Bence_kijelenteseit?s=hk

 

Megkezdődött a Lilla Téri Általános Iskola energetikai korszerűsítése

Az épület új szigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat, és új fűtési rendszert vezetnek be. Így nagyjából 30 százalékkal csökkennek majd az üzemeltetési költségek. A beruházás 230 millió forintba kerül.

http://www.dehir.hu/debrecen/megkezdodott-a-lilla-teri-altalanos-iskola-energetikai-korszerusitese/2018/07/05/

 

Ezekre a támogatásokra pályázhattok elsőévesként - akár havi 60 ezer forintot is kaphattok

Szeptemberben kezditek az egyetemet? Fontos, hogy tudjátok: az elsőéves hallgatók még nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat. Ne aggódjatok, azért van néhány lehetőség így is.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/7/5/egyetemi_elsoeves_tamogatasok_XZQKAL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_7_5

 

Az iskolaigazgatók egymás között osztották szét a beiratkozásra váró gyerekeket Pestszentlőrincen

Jogsértő módon járt el egy iskola, amikor helyhiányra hivatkozva nem vett fel egy körzetébe tartozó gyermeket, a fenntartó pedig ezt nem vizsgálta ki megfelelően - állapította meg az alapvető jogok biztosa. A konkrét esetet megvizsgálva azonban Székely László ombudsman egy aggályos gyakorlatra is felhívta a figyelmet: az igazgatók az adott kerületben - személyes adatokat felhatalmazás nélkül továbbítva - "szétosztják" egymás között a tankötelessé váló gyermekeket.

https://444.hu/2018/07/05/az-iskolaigazgatok-egymas-kozott-osztottak-szet-a-beiratkozasra-varo-gyerekeket-pestszentlorincen?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-iskolaigazgatok-egymas-kozott-osztottak-szet-a-beiratkozasra-varo-gyerekeket-pestszentlorincen

 

Fej­le­mény a pe­dofil ta­ta­bá­nyai hit­ok­tató ügyé­ben: sú­lyos, ami ki­de­rült

A hit­ok­tató ko­ráb­ban már volt bör­tön­ben, mert mo­lesz­tálta ne­velt fiát. Ezek után mégis ta­nít­ha­tott ál­ta­lá­nos is­ko­lás gye­re­ke­ket.

https://ripost.hu/cikk-tatabanya-pedofil-hitoktato-elozetes-letartoztatas/?source=hirkereso

 

Megviseli a börtön a lebukott tatabányai hitoktatót

Nem csitul a botrány a molesztálással gyanúsított tatabányai hitoktató körül, aki úgy férkőzhetett általános iskolás gyerekek közelébe, hogy korábban csaknem hét évet töltött a rácsok mögött, mert hosszú időn át fajtalankodott hatéves nevelt fiával. Immáron választ is kaptunk rá, miképp kaphatott engedélyt a tanításra. „Az egyes plébániák plébánosai választják ki azon hitoktatókat, akiket mind szakmai, mind pedig erkölcsi szempontból alkalmasnak találnak ezen oktatási feladat ellátására. Ahhoz, hogy egy hitoktató a Székesfehérvári Egyházmegye területén hitoktatási tevékenységet végezzen, szükséges még a mindenkori megyéspüspök által kiadott hitoktatási engedély” – közölték az érintett egyházmegyétől.

http://www.borsonline.hu/aktualis/megviseli-a-borton-a-lebukott-tatabanyai-hitoktatot/156105

 

Július 6.

 

Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová "majdnemdiplomásokat" is felvennének

Jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák: már Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket. Öregszik a szakma, a pályakezdők pedig még a dajkáknál is kevesebbet keresnek - nem meglepő, hogy egyre több friss diplomás próbál szerencsét külföldön. Nagyon komoly hiány van óvodapedagógusokból, ráadásul egyre jobban öregszik a szakma, 55 év körül lehet az óvodapedagógusok átlagéletkora - mondta az Eduline-nak Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodai Tagozatának elnöke, hozzátéve: míg néhány évvel ezelőtt főként a kistelepüléseken volt nagy a szakemberhiány, ma már a nagyobb városokban is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket. "Azok közül, akik megszerzik a diplomát és az ahhoz szükséges nyelvvizsgát, sokan már be sem lépnek egy magyarországi óvoda kapuján, hanem mennek ki külföldre. Hiszen beszélnek idegen nyelven, és egy ilyen diplomával a zsebükben a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek, ráadásul semmilyen minősítésen nem kell átesniük, nem kell portfóliót írniuk" - magyarázza Verba Attiláné.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/6/ovodapedagogus_hiany_384AG8

 

Fejlődő pályára állt az oktatásunk

Az állam ma már felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért, fejleszti azokat, és a pedagógusoknak is kiszámíthatóbb életpályát nyújt – hasonlította össze az elmúlt nyolc esztendő oktatási eredményeit a balliberális időszakkal az Emmi oktatásért felelős államtitkára. Bódis József a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a nemzeti kormány számára a gyermek érték, ezért 2019-ben még több támogatás jut nevelésre, oktatásra.

https://magyaridok.hu/belfold/fejlodo-palyara-allt-az-oktatasunk-3265745/

 

Vesztesek nélküli pénzelosztás

A szegényekkel, hajléktalanokkal, pedagógusokkal kapcsolatos uniós forráselosztás mindig célkeresztben áll, a forráselosztást számos helyről ellenőrzik – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Növekedés.hu-nak. Vitályos Eszter szerint erre szükség is van, hiszen a szociális ügyek támogatása mindig érzékeny pontot jelent. 

http://novekedes.hu/vesztesek-nelkuli-penzelosztas/

 

Eldőlt: a kormány végleg nekimegy az MTA-nak

A kutatásra szánt források elosztásához meg kell határozni a prioritást élvező területeket - mondta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője a Magyar Hírlapnak. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány számára nem elfogadható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által javasolt, költségvetéssel kapcsolatos két megoldás.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/eldolt_a_kormany_vegleg_nekimegy_az_mta-nak.665677.html