Hírek

Kormányzati ciklusokon átívelő oktatáspolitikát szeretne a PSZ új vezetése

Kormányzati ciklusokon átívelő oktatáspolitikát szeretne a PSZ új vezetése

A Pedagógusok Szakszervezetének új vezetése elkötelezett egy kormányokon átívelő oktatáspolitika megvalósításában - hangzott el az érdekképviselet budapesti sajtótájékoztatóján, 2018. július 3-án.

A PSZ tisztújító kongresszusán a küldöttek megvitatták és elfogadták a PSZ következő öt évre szóló programját. Szabó Zsuzsa, a szervezet új elnöke azt mondta: kormányzatokon átívelő oktatáspolitikára van szükség. Ehhez egy olyan elemzés kell, amelyből kiderülhet, mely területeken vannak problémák, melyek az erősségek és a gyengeségek. Az elemzésben a PSZ részt kíván venni - jelentette ki. Kiemelte, a kormánnyal 2013-ban kötött sztrájkbizottsági megállapodást tekintik kiindulópontnak, az abban meghatározott és eddig meg nem valósult feladatok pedig prioritást élveznek a következő időszakban. Szorgalmazzák a költségvetési források "oktatási feladatokhoz" rendelését, tapasztalataik szerint ugyanis az elmúlt időszakban erős pénzkivonás történt, amely sok esetben ellehetetlenítette a működést. A minőségi oktatáshoz nemcsak anyagi, hanem "emberi erőforrások" is szükségesek, ezért meg kell oldani az oktatásban a munkaerőhiányt is - tette hozzá. Nagy feszültségeket generáló kérdésnek nevezte pedagógusok munkaterheit, amelyek veszélyeztethetik a munkavégzést, ezért a munkaidő is elsőbbséget élvező kérdés a PSZ számára.


Problémának tartják továbbá, hogy az életpálya-modell bevezetéséhez társult béremelés utolsó részletét tavaly ősszel nem kapta meg mindenki egységesen, azt a minőségi munka elismerésére differenciáltan osztották szét. Pedig a béremelés utolsó részlete mindenkinek járt volna, a minőségi munkát külön pénzügyi keretből kellene ismerni.

Hozzátette: meg kellene oldani azt is, hogy a köznevelési intézményekben ne alkalmazzanak egyetlen munkakörben sem közfoglalkoztatási jogviszonyban álló munkavállalót.

Szabó Zsuzsa úgy fogalmazott, mivel kormányzati részről egyelőre nehéz meghatározni, mi az oktatáspolitika célja és elképzelése, a PSZ - múlt hétvégén tartott tisztújító kongresszusán - rugalmas programot igyekezett megalkotni, hogy legyen majd egy eszközrendszerük, ha kiderül az irány.
 

A sajtótájékoztatón bemutatkozott az ismételten alelnökké választott Gosztonyi Gábor, aki 2016 márciusa óta látja el feladatát, valamint Totyik Tamás, aki alelnökké választása előtt alapszervezeti, majd járási titkár volt. Szabó Zsuzsa tíz éve a PSZ Országos Vezetőségének tagja, korábban alelnökként dolgozott. (PSZ/MTI)