Hírek

Lapszemle 2018. június 28. Oktatás, választás

Lapszemle 2018. június 28. Oktatás, választás

Tisztelt Olvasóink!

Mivel a Pedagógusok Szakszervezete XXIX. Tisztújító Kongresszusa 2018. június 29-én, pénteken kezdődik, heti lapszemlénket egy nappal korábban, csütörtökön zárjuk. Heti lapszemlénkben hírt adunk arról, hogy elnök- és alelnök jelöltjeink bemutatkoznak a PSZ honlapján. Róluk az alábbi címen olvashatnak:

http://www.pedagogusok.hu/hir/3520/bemutatkoznak-az-elnoek-es-alelnoekjeloeltek

 

Június 22.

 

A kormány ódákat zeng a pedagógusok támogatásáról, de közben egy fillérrel sem emeli jövőre a fizetésüket

Pedig korábban azt ígérték, a pedagógusfizetések a minimálbérhez igazodnak. Nem így lett.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-kormany-odakat-zeng-a-pedagogusok-tamogatasarol-de-kozben-egy-fillerrel-nem-emeli-jovore-a-tanarok-fizeteset-111970

 

Gond van bőven - kemény kritikát írt Jocó bácsi az oktatásról

"Kérdem én, hogy lehet az, hogy mégis látszólag minden rendben van, mindenhol sikeresen lezárult minden? A válasz egyszerű. Az iskolák vezetői, tanárai, dolgozói viszik a hátukon az egészet, akkor is, amikor már lóg a belük, akkor is, ha szépen lassan beledöglenek. Mert nem néznek mást, csak a gyerekeket"- írja Facebook-oldalán Balatoni József, vagyis Jocó bácsi.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/22/tanevzaras_20172018_Joco_bacsi_XCWW8X#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_22

 

Hogyan tanítsunk? – Oktatási módszerek kisokosa  

Szinte naponta születnek új és még újabb technikák az oktatás területén. Hogy melyek a legjobbak, azt nehéz megállapítani, hisz minden egyes gyakorlatnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Cikkünkben olyan ismert és kevésbé ismert (ősi és modern) oktatási módszereket mutatunk be, amelyek megkönnyíthetik a pedagógusok mindennapjait.

http://tantrend.hu/hir/hogyan-tanitsunk-oktatasi-modszerek-kisokosa

 

Július 1-től visszakaphatjátok a KRESZ-tanfolyam és a vizsga árát

Július 1-jétől a kormány megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 20 évnél fiatalabbaknak.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/6/22/jogositvany_valtozas_SEWOVH

 

Június 23.

 

Iskolaigazgatót csinált belőle a Fidesz, rendőrségi nyomozás lett a vége

Botrányos volt már a kinevezése is Putnoki Zsoltnak a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatójának, akit kinevezésekor sem a tantestület, sem a szülői munkaközösség nem támogatott, de még a XIII. kerület képviselő testülete sem, beleértve a fideszes képviselőket is. Palkovics László akkor hivatalban lévő oktatási államtitkár mégis őt választotta a pozícióra. Nem is csoda, hiszen Putnoki előtte Újkenéz polgármestere volt a Fidesz színeiben, és ez többet nyomott a latban annál, hogy mi az emberek véleménye, sőt még annál is, hogy alig két éves tanári diplomával rendelkezett és nulla gyakorlattal.

http://pestibulvar.hu/2018/06/23/iskolaigazgatot-csinalt-belole-a-fidesz-rendorsegi-nyomozas-lett-a-vege/

 

Összefogás a diákok biztonságáért

Bizonyos intő jelekre felfigyeltek korábban a pedagógusok, de jóhiszeműek voltak, elhitték a különböző magyarázatokat. Most számukra is tartanak majd drogmegelőzési felvilágosítást – erről is beszélt lapunknak Duna Katalin, a Lóczy- gimnázium igazgatója.

http://magyarhirlap.hu/cikk/121491/Osszefogas_a_diakok_biztonsagaert

 

Pozitív az ukrán sajtóvisszhang

Tényszerűen számolt be az ukrán média hírügynökségi jelentések és helyszíni tudósítások alapján a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, valamint Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter pénteki kárpátaljai megbeszéléséről, amelyen az új ukrán oktatási törvény kisebbségekre nézve hátrányos nyelvi cikkével kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.

https://gondola.hu/hirek/224914-Pozitiv_az_ukran_sajtovisszhang.html

 

Leírt munkavállalók - Újabb csoport az út szélére

Eddig munkahelyvédelmi akciótervvel segítette a kormány az 55 év felettiek a munkavállalását. Jövőre ők kikerülnek a körből.

http://nepszava.hu/cikk/1162899-leirt-munkavallalok---ujabb-csoport-az-ut-szelere/

 

Ma lenne 75 éves az európai kultúra magyar nagykövete, Szegedy-Maszák Mihály

A neves irodalomtörténész, Szegedy-Maszák Mihály ma ünnepelné 75. születésnapját és éppen holnap lesz egy éve, hogy eltávozott az élők sorából. A XX. századi magyar egyetemi oktatás és tudományos értékteremtés egyik legnagyobb alakja előtt tisztelgünk.

https://zsurpubi.hu/cikk/5387-ma-lenne-75-eves-az-europai-kultura-magyar-nagykovete-szegedy-maszak-mihaly/

 

Június 24.

 

Keresztény szemléletű vezetőket képeznek egy magyar egyetemen  

Országosan egyedülálló képzés indul szeptembertől a Kaposvári Egyetemen. Keresztény szemléletű vezető szakirányú továbbképzésre jelentkezhetnek az érdeklődők. A két féléves szakon a szemléletformálás és a gyakorlat elsajátítása lesz a fő irány - lekendezik a Mészáros-féle médiabirodalom egyik szerény kis oldalága, a sonline.hu. 

http://nepszava.hu/cikk/1162961-kereszteny-szemleletu-vezetoket-kepeznek-egy-magyar-egyetemen/

 

Szájer József szerint diktátorként viselkednek a brüsszeli baloldali politikusok, mert vizsgálják az oktatás kérdését és a nők számát a politikában

Szájer József fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő óriási eredménynek tartja, hogy Olaszország a sarkára állt és véget vetett a tengerből kimentett bevándorlók befogadásának, amivel azt az üzenetet küldik az Afrikából és Ázsiából útra kelni akaróknak, hogy Európában vége a gazdasági bevándorlókat tárt karokkal váró politikának.

http://168ora.hu/itthon/szajer-jozsef-szerint-diktatorkent-viselkednek-a-brusszeli-baloldali-politikusok-mert-vizsgaljak-az-oktatas-kerdeset-es-a-nok-szamat-a-politikaban-151951

 

Amikor a Fradiból távozó német balhátvéd szerint is túl sok a stadion, és baj van az oktatással

Bár Janek Sternberg egy ideig alapember volt a Ferencvárosban, az utolsó idényben már csak 5 NB I-es meccsen játszott, és volt egy súlyosabb sérülése is, ami miatt hosszú hetekig nem léphetett pályára. A német balhátvéd végül elhagyta a Fradit, és a harmadosztályú Kaisersluternhez igazolt.

https://merce.hu/2018/06/24/amikor-a-fradibol-tavozo-nemet-balhatved-szerint-is-tul-sok-a-stadion-es-baj-van-az-oktatassal/

 

A technológiai elit olyan iskolába járatja a gyerekeit, ahol nincs digitalizáció

A Financial Times hosszú cikket szentelt annak az iskolának, amely San Francisco egyik negyedében innovatív módszerekkel képzi a diákjait már hét éve. A Brightworks nevű magánintézményben nincsenek vizsgák, nincsenek dolgozatok, nincs kőbe vésve a kötelező tananyag és a tanárokat inkább közreműködőknek nevezik, akik segítik a gyerekek fejlődését. A diákok rengeteget játszanak, és a falakon belül és kívül egyaránt olyan kreatív “technikaórákon” vesznek részt, ahol egy projekt keretében fúrnak-faragnak, építenek valamit, gyakran a szabadban.

https://g7.24.hu/vilag/20180624/a-technologiai-elit-olyan-iskolaba-jaratja-a-gyerekeit-ahol-nincs-digitalizacio/

 

Június 25.

 

Bemutatkoznak az elnök- és alelnökjelöltek

A PSZ Országos Vezetősége 2018. június 18-án úgy döntött, hogy az elnöki és alelnöki posztra jelentkezők mutatkozzanak be és ismertessék elképzeléseiket a honlapon. Így a június végi tisztújító kongresszus előtt a kongresszusi küldöttek előzetesen is megismerkedhetnek velük.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3520/bemutatkoznak-az-elnoek-es-alelnoekjeloeltek

 

Így reformálnák meg az oktatást: szeptemberben kísérleti program indul hatvan iskolában

Szeptembertől kísérleti formában hatvan iskolában az "élménysuli" módszertana alapján kezdenek el tanítani.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/25/kiserleti_program_indul_szeptembertol_8B1D14#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_25

 

Motiváltabbak az együttműködő tanulók

Szeptemberben az ország hatvan iskolájában kísérleti formában vezetik be az élménysulit

https://magyaridok.hu/belfold/motivaltabbak-az-egyuttmukodo-tanulok-3214981/

 

Ünnepélyesen átadták a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjakat

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 2017-ben alapította a „Pedagógusok a kistelepülésekért” elismerést.

https://gondola.hu/cikkek/110248-Atadtak_a_Pedagogusok_a_kistelepulesekert-dijakat.html

 

Kisvakond, knédli, Jiří Menzel – 5+1dolog, amit nem tudtunk a visegrádi országokról

Jól ismerjük a V4 országokat, mégsem tudjuk, honnan származik a knédli – derült ki az Antall József Tudásközpont és a Magyar Turisztikai Ügynökség, közel 400 válaszadó bevonásával készült online kutatásából. A Dunai Regatta V4 Races fesztivált szervező alapítvány a Magyarországon kívüli visegrádi országokkal, vagyis Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal kapcsolatban tett fel kérdéseket elsősorban magyar fiataloknak – most bemutatjuk azt az 5+1 tényt, ami meglepetést okozott.

http://tantrend.hu/hir/kisvakond-knedli-jiri-menzel-51dolog-amit-nem-tudtunk-visegradi-orszagokrol

 

Hogyan értékeljünk digitálisan?

Az oktatás alfája és ómegája, amely egyszerre motivál, fegyelmez és visszajelez: az értékelés a tanulási folyamat valamennyi szereplője számára, tanárnak, diáknak, szülőnek egyaránt fontos (mérő)eszköz. Természetesen ebben is segítségül lehetnek az IKT-eszközök, a következőkben ezek közül mutatunk be néhányat.

http://tantrend.hu/hir/hogyan-ertekeljunk-digitalisan

 

A parlamenti pártokkal egyeztetne a MASZSZ a cafetériáról

A parlamenti pártok frakcióvezetőivel kezdeményezett egyeztetést a a cafetéria keretében nyújtható egyes juttatások adómentességének megszüntetése miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ugyanakkor erről megbeszélést kíván folytatni az érintett országgyűlési bizottságok vezetőivel is Kordás László elnök. 

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/14651-a-parlamenti-partokkal-egyeztetne-a-maszsz-a-cafeteriarol

 

Közmunkások lázadása - Ne legyen kötelező méltatlan munkát elfogadni

Petícióban követelik a helyi romák, hogy ne legyen kötelező méltatlan munkát elfogadniuk. Ebben még a jobbikos Zagyva Gy. Gyula is támogatja őket.

http://nepszava.hu/cikk/1162999-kozmunkasok-lazadasa---ne-legyen-kotelezo-meltatlan-munkat-elfogadni/

 

Június 26.

 

Szokatlan eszközhöz nyúlt az MTA elnöke a függetlenség védelmében

A költségvetési intézmények vezetői közül egy nem volt hajlandó aláírni a jövő évi költségvetés tervezetét: a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Nyilván nem függetlenül attól, hogy a kormány 28 milliárd forintot elvonna el az MTA büdzséjéből.

https://zoom.hu/hir/2018/06/26/szokatlan-eszkozhoz-nyult-az-mta-elnoke-a-fuggetlenseg-vedelmeben/

 

Iskola négy gyerekre – a szegregáció színtiszta megjelenése

Utolsó napok a tanévből. A tantermekben nem könnyű elviselni a hőséget, a Besztereci Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói ezért a kerti fák alatt hűsölnek. Más előnye azonban nincs ennek az iskolának. Úgy 160-170 gyerek jár ide, a legtöbbjük besztereci, de sokan érkeznek a folyamatosan néptelenedő környékbeli falvakból is. Glonczi Lászlót, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnökét kísérjük, aki az intézmény megbízott igazgatójával találkozik. A roma gyerekek oktatási esélyéért küzdő aktivista nemrégiben tudta meg, hogy az intézménynek Tiszarádon van egy tagiskolája, ahová mindössze négy, különböző évfolyamokon tanuló alsó tagozatos roma gyerek jár. E telephely sok ponton sérti a hatályos jogszabályokat, az egyenlő bánásmódról szóló törvényt például, valamint a köznevelési törvényt, mert ennyire alacsony létszámmal iskolát nem lehet működtetni.

http://168ora.hu/itthon/iskola-negy-gyerekre-151976

 

Eleve kiszorítják a szegényeket – Nem megszüntetni, szabályozni kell a szabad iskolaválasztást

A jelenlegi oktatási rendszer keretei között jóval eredményesebben lehetne küzdeni a szegregáció ellen, mint egykoron, amikor ezernyi önkormányzat tartotta fenn az iskolákat – állítja Kertesi Gábor közgazdász, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézet kutatója, akivel azt próbáltuk megfejteni, hogy ennek ellenére mégis miért lett rosszabb a helyzet, és mit lehetne tenni ez ellen.

http://168ora.hu/itthon/eleve-kiszoritjak-szegenyeket-nem-megszuntetni-szabalyozni-kell-a-szabad-iskolavalasztast-151977

 

Szomorú eredmények a magyar diákok nyelvtudásáról: nagy a lemaradás a kisebb településeken

Még mindig hatalmas a különbség a budapesti és a községi általános iskolákban tanulók nyelvtudása között - derül ki a 2017-ben végzett idegen nyelvi mérés eredményeiből. Ráadásul a falvakban élő szülők közül sokan szembesülnek azzal, hogy a munkaerőpiacon hiába alapelvárás az angoltudás, gyerekeik a helyi iskolában nem tanulhatnak angolul.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/6/26/idegen_nyelvi_meres_2017_eredmenyei_4VBNPU#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_26

 

Nem enged a felvételi szigorból a kormány? Az államtitkár szerint időben szóltak a diákoknak

A 2020-as felvételi szigorról is beszéltek a képviselők a hétfői kérdések alatt a parlamentben - úgy tűnik, a kormány még mindig ragaszkodik a nyelvvizsgához és emelt szintű érettségihez kötött felvételihez.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/6/26/2020_felveteli_nyelvvizsga_parlament_ZV02AK

 

Nyitott bíróságok: a gyerekeknek meg kell ismerniük a jogaikat

Magyarországon a gyerekek többsége nincs tisztában a jogaival és azzal sem, hogyan vagy kitől kérhet jogi segítséget. A Nyitott bíróság program legutóbbi előadásán szó volt a családon belüli erőszakról, a válásról és arról is, hogyan és hol hallgatják meg a bíróságon az egyes eljárások kiskorú résztvevőit.

https://magyaridok.hu/belfold/nyitott-birosagok-a-gyerekeknek-meg-kell-ismerniuk-a-jogaikat-3189562/

 

Ezért nem mehetnek osztálykirándulásra a szegény gyerekek

Nehezen vagy sehogy sem jutnak el a szegény gyerekek az osztálykirándulásokra, mert a szüleiknek nincs rá pénzük, a leterhelt pedagógusok pedig nem keresik a pályázati lehetőségeket.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180626/osztalykirandulas-szegeny-gyerekek-palyazat/

 

Közösségi gyűjtést indít a TASZ, hogy jogtudatosságra nevelhessék a gyerekeket

Mindezt a MONDO kártya és program, illetve pedagógusoknak szóló workshopok segítségével.

http://magyarnarancs.hu/lelek/kozossegi-gyujtest-indit-a-tasz-hogy-jogtudatossagra-nevelhessek-a-pedagogusok-a-gyerekeket-112036

 

Miért vezeti ki a cafeteriából a kormány a lakhatási és az iskolakezdési támogatást?

A szociális partnerek egyetértettek a kormánnyal, hogy átlátható módon kell rendezni a cafeteria rendszerét, a jövő évi adótörvény tervezetének erről szóló fejezetét azonban nem tudják elfogadni, mert szerintük a béren kívüli juttatások családtámogatást, mobilitást, illetve öngondoskodást szolgáló elemeit fenn kell tartani - mondta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) Monitoring bizottságának munkaadói és munkavállalói oldalának több képviselője a hétfői egyeztetésről az MTI-nek.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/miert_vezeti_ki_a_cafeteriabol_a_kormany_a_lakhatasi_es_az_iskolakezdesi_tamogatast.665088.html

 

Miért nem megy úgy a német, mint az angol?

A hatodikosok több mint háromnegyede teljesítette a tantervekben előírt szintet angolból és németből, a nyolcadik évfolyamon azonban már komoly a különbségek mutatkoztak a két nyelv elsajátításában: míg angolból a nyolcadikosok majdnem kétharmada teljesített megfelelően, addig a németetül tanulóknak mindössze 42 százaléka ment át a teszten.

https://index.hu/belfold/2018/06/26/nyelvtanulas_nyelvoktatas_oktatasi_hivatal_felmeres/

 

Nagyobb csoportlétszámok lehetnek a debreceni óvodákban

Egyebek mellett erről is tanácskozott keddi ülésén az önkormányzat Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottsága.

http://www.dehir.hu/debrecen/nagyobb-csoportletszamok-lehetnek-a-debreceni-ovodakban/2018/06/26/

 

Tengerszem ovi – nem talált jó óvodát, inkább alapított egyet

Szeptemberben nyitja meg kapuit Budapest legújabb magánóvodája a Városliget közelében. A Tengerszem Óvodába ovibusz viszi reggelente a gyerekeket, akik az idegen nyelv mellett akár robotprogramozást is tanulhatnak játékosan.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180626/tengereszem-ovoda-budapest-varosliget-szeptember-nyitas-programozas-ovibusz/

 

Betegséggé nyilvánították a videójáték-függőséget

Az Egészségügyi Világszervezet a napokban a mentális betegségek közé sorolta a videójáték-függőséget, azaz amikor a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben. Több országban már állami intézkedéseket is bevezettek, hogy korlátozzák a jelenséget, ám a szakértő szerint a megelőzés terén a szülőkre hárul a legnagyobb szerep.

https://magyaridok.hu/belfold/betegsegge-nyilvanitottak-a-videojatek-fuggoseget-3231229/

 

Virág helyett tanszerekkel megtöltött iskolatáskákat vittek a pedagógus temetésére - ez volt az utolsó kívánsága

A tanító halála után is a hátrányos helyzetű gyerekeket szerette volna segíteni.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/virag-helyett-tanszerekkel-megtoltott-iskolataskakat-vittek-a-pedagogus-temetesere-ez-volt-az-utolso-kivansaga/

 

Kivette fiait az iskolából, miután megbüntették őket frizurájuk miatt

Az anya szerint a tanárok megsértették fiai emberi jogait, amikor megbüntették őket felnyírt hajuk miatt.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180626/kivesz-iskola-megbuntet-frizura-tanar/

 

Terhes lett, nem maradhatott a balatonfüredi gimnáziumban

Anna a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumba járt, amikor nyolc éve, tizenegyedikesként, 16 évesen terhes lett. Azt állítja, hogy miután a babát megszülte, fél év magántanulói státusz után az iskola igazgatója közölte vele és édesanyjával, hogy jobb volna, ha az akkor tinédzser kismama másik iskolába járna. Ez ugyanaz a Lóczy Lajos Gimnázium és ugyanaz az igazgató, amely és aki múlt héten drogügyek miatt több tucat gimnazistát igyekezett eltávolítani. Úgy tűnik, ez egyfajta minta: ha valami baj van a diákkal, akkor inkább ne járjon a gimnáziumba.

https://index.hu/belfold/2018/06/26/terhes_lett_nem_maradhatott_a_balatonfuredi_gimnaziumban/

 

CEU: megkezdődhet a toborzás a 2019-20-as tanévre

A Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriuma jóváhagyta, hogy az intézmény a megszokott felvételi határidők szerint megkezdje a toborzást a 2019-20-as tanévre Budapestre - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

http://www.atv.hu/belfold/20180626-ceu-megkezdodhet-a-toborzas-a-2019-20-as-tanevre/hirkereso

 

Június 27.

 

Hétfőtől új elnök vezeti a Pedagógusok Szakszervezetét, itt a három jelölt

Hétvégén tisztújító kongresszust tart a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), vagyis hétfőtől új elnök vezeti a szakszervezetet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/27/elnokvalasztas_Pedagogusok_Szakszervezete_FU2YGL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_27

 

Három elnökjelölt, három irányvonal Gallóné után

Nem engedhetjük meg magunknak a bojkottot, a nyomásgyakorlást akkor kell alkalmazni, ha a tárgyalások eredménytelenek – véli Tarnay Attila, a PSZ Csongrád megyei vezetője. Új elnököt választ hét végén a Pedagógusok Szakszervezete. Az eddigi alelnök nagyjából az eddigi irányvonalat folytatná, a miskolci lázadó a „fennálló hatalommal szembeni” harcot preferálja, minél több tüntetést, sztrájkot szervezne és a kockás ingesekkel kokettál, a harmadik jelölt pedig a tárgyalások és a „demokratikusan meghozott döntések” híve.

http://magyarhirlap.hu/cikk/121818/Harom_elnokjelolt_harom_iranyvonal_Gallone_utan

 

Akár jogellenesen is spórolna az állam az oktatáson

Spórolásra játszik az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a tantárgyfelosztáshoz kiküldött útmutatóval – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. A Klik ugyanis a kötelező 22 óránál többel számol – így viszont kevesebb tanárra lehet szükség. A PDSZ úgy véli, a megszorítás miatt az álláshelyek száma mellett az oktatás színvonala is tovább csökkenhet.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/akar-jogellenesen-is-sporolna-az-allam-az-oktatason-2463547?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Titokban durva megszorítás jöhet az iskolákban

A PDSZ szerint jogszabálysértő útmutatót adott ki a Klebelsberg Központ. Az InfoRádiónak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta, megszorító, több ponton jogellenes útmutatót adott ki a Klebelsberg Központ a tantárgyfelosztásról, a tanárok óra-, illetve az osztályok létszámának kialakításáról.

https://24.hu/belfold/2018/06/27/titokban-durva-megszoritas-jon-az-iskolakban/

 

A cigányságot sértette a jobbikos

A kormány oktatási rendszerét, az uniós pályázatokat bírálta az ellenzék tegnap napirend előtti felszólalásaiban, ahol a Jobbik képviselője a cigányságra sértő megjegyzést tett.

https://magyaridok.hu/belfold/a-ciganysagot-sertette-a-jobbikos-3236537/

 

Facebookon kéri egy szegedi iskola D. Tóth Krisztától, hogy az évzárójukon készült fotót távolítsa el cikkéből a WMN

Kellemetlen cikk jelent meg az évzárókról a D. Tóth Kriszta által létrehozott WMN.hu-n, melyhez egy iskolai évzáró képét tették illusztrációnak. Csakhogy a fotó egy konkrét iskolában készült, akik kikérik maguknak a leírtakat.

http://www.life.hu/sztarok/20180627-szegedi-iskola-keri-d-toth-krisztat-vegye-le-fotojukat-a-wmn-cikkebol.html

 

Gulyás Gergely meg akar szerezni egy egyetemet – nem is akármelyiket

Erről most nyújtottak be javaslatot a parlamentnek. A javaslat szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) irányítása kerülhet a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alá. A fideszes Gulyás Gergely és Dunai Mónika által benyújtott előterjesztés indoklásában felidézték: a jelenlegi szabályozás az NKE fenntartójának a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, az igazságügyért, a honvédelemért, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működő Fenntartói Testületet jelöli meg, amely a négy tag egyhangú igen szavazatával hoz döntést.

https://privatbankar.hu/makro/gulyas-gergely-meg-akar-szerezni-egy-egyetemet-nem-is-akarmelyiket-319610

 

CEU: ellentmondásosak a kormányzati jelzések

Megkezdte tegnap a toborzást a CEU Budapesten, de Bécsben is elindították 3 oktatási program akkreditációját. Az intézmény rektorhelyettese azt mondja, hogy a Bécsi kampusz csak kiegészítő helyszín lenne, ők továbbra is elsősorban Budapesten oktatnának; a kormány jelzései azonban ellentmondásosak az ügyben. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint most is vizsgálják a CEU dokumentációt, ami időigényes, ezért nincs még megállapodás.

http://www.atv.hu/belfold/20180627-ceu-ellentmondasosak-a-kormanyzati-jelzesek/hirkereso

 

A VOLT támogatja az autizmussal élők életkörülményeit

A VOLT fesztivál mostantól minden évben egy fontos társadalmi ügyre hívja fel a figyelmet. Idén az autizmussal élők életkörülményeit szeretnék javítani. 30 ezer fesztiválozó és fellépő kap színes VOLT-füzért. Mindegyik száz forinttal támogatja az első Autista Krízis Ház és Oktatási Központ megépítését, ahol szakszerű és hatékony segítséget nyújtanak a súlyos autizmussal élőknek.

https://www.hirado.hu/kultura-eletmod/cikk/2018/06/27/a-volt-fesztival-tamogatja-az-autizmussal-elok-eletkorulmenyeit?source=hirkereso

 

Ti is idén szeptemberben kezditek az egyetemet? Akkor ez a képzés nektek szól

Július 1-jéig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) leendő egyetemistáknak szóló képzésére - közölte a kollégium.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/6/27/Mathias_Corvinus_Collegium_JSUCGX

 

Hollandiában is betiltották a középületekben a burkát és a nikábot

A holland parlament felsőháza kedden elfogadta a törvényt, ami tiltja az arcot csaknem teljesen elfedő viseletet, így a burkát és a nikábot a középületekben, köztük iskolákban, kórházakban, közhivatalokban, továbbá tömegközlekedési járműveken.

https://444.hu/2018/06/27/hollandiaban-is-betiltottak-a-kozepuletekben-a-burkat-es-a-nikabot?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=hollandiaban-is-betiltottak-a-kozepuletekben-a-burkat-es-a-nikabot

 

A magyar közösség megmaradásának záloga, hogy a gyerekek magyar iskolába járjanak

A határon túli magyar családokat arra biztatja a Rákóczki Szövetség, hogy gyermeküket helyi magyar iskolákba írassák be - közölte a szövetség főtitkára szerdán.

http://magyarhirlap.hu/cikk/121832/A_magyar_kozosseg_megmaradasanak_zaloga_hogy_a_gyerekek_magyar_iskolaba_jarjanak

 

Június 28.

 

Hétfőtől új elnök vezeti a Pedagógusok Szakszervezetét  

Hétvégén tisztújító kongresszust tart a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), vagyis hétfőtől új elnök vezeti a szakszervezetet.

https://szakszervezetek.hu/hirek/14668-hetfotol-uj-elnok-vezeti-a-pedagogusok-szakszervezetet

 

Odacsapott a Klebelsberg Központnak a PDSZ: spórolásra játszanak?

Spórolásra játszik az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ a tantárgyfelosztáshoz kiküldött útmutatóval a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/28/PDSZ_tantargybeosztas_7H2CDV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_28

 

Jó hír a felvételizőknek: több szakon is csökkentették az előzetes ponthatárokat

Hamarosan kiderülnek a ponthatárok, ne feledjétek, több szakon csökkentek az előzetes ponthatárok - itt nézhetitek meg, a ti képzéseteket is érinti-e a változás.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/6/28/Tobb_szakon_is_csokkentettek_az_elozetes_po_1O687L

 

Erre fi­gyelj, ha tá­bo­rozni megy a gye­rek

Az első tá­bo­ro­zás min­den csa­lád él­té­ben ko­moly mér­földkő. Vajon ho­gyan ké­szítsd fel rá a gye­re­ke­det, hogy mind­annyian a le­hető leg­töb­bet hoz­zá­tok ki ebből az idő­szak­ból?

https://ripost.hu/cikk-erre-figyelj-ha-taborozni-megy-a-gyerek/?source=hirkereso

 

A diákmunkások se mentik meg a munkaerőpiacot

A diákok kevesek lesznek ahhoz, hogy orvosolják az országban tomboló munkaerőhiányt – vélték az általunk megkérdezett szakmabeliek. Noha a fiatalok nem tölthetik be az üres állások mindegyikét, de órabéremeléssel további tízezreket lehetne munkára fogni a főiskolai, egyetemi szektorokból – vélekedett egy iskolaszövetkezeti igazgató. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége szerint a jelen piaci helyzetben kezdenek kifogyni a munkába bevonható emberekből.

http://www.atv.hu/belfold/20180628-a-diakmunkasok-se-mentik-meg-a-gazdasagot-bar-egy-trukkel-tizezreket-lehetne-munkaba-allitani/hirkereso

 

Rétvári Bencuska ismét hozta a kötelezőt, ezzel pedig bizonyította, mennyire nem foglalkozik pártja a kormányzással

1 millió magyar vállalt külföldön munkát az elmúlt években, az oktatás színvonala pedig soha nem látott mélységekbe zuhant, köszönhetően főként az elmúlt nyolc évben tapasztalható pusztításnak. A Fidesz továbbra sem hajlandó tudomást venni ezekről az iszonyú problémákról, nézze meg, mit reagált Rétvári a két területet érintő ellenzéki felszólalásokra.

https://zsurpubi.hu/cikk/5413-retvari-bencuska-ismet-hozta-a-kotelezot-ezzel-pedig-bizonyitotta-mennyire-nem-foglalkozik-partja-a-kormanyzassal---video/

 

Kiüresítik a gyülekezési jogot

Benyújtották az új gyülekezési jogot korlátozó és hajléktalanokat közterületről kitiltó törvénytervezetet is.

http://nepszava.hu/cikk/1163280-kiuresitik-a-gyulekezesi-jogot