Hírek

Lapszemle 2018. június 22. Alapelvek, sérülések

Lapszemle 2018. június 22. Alapelvek, sérülések

Június 15.

Létrejönnek a Tankerületi Tanácsok

Megjelent a miniszteri felhívás, mely a tankerületek mellett működő Tankerületi Tanácsok tagjainak delegálására kéri fel a 134/2016. (VI. 10.) számú Kormányrendeletben nevesített szervezeteket - közölte az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság.

http://orientpress.hu/cikk/2018-06-15_letrejonnek-a-tankeruleti-tanacsok

 

Borsodi pedagógusokat ismertek el

Pedagógus napi ünnepséget rendeztek június 14-én a Don Bosco Sportközpontban.

http://borsodihir.hu/helyben-jaro/2018/06/borsodi-pedagogusokat-ismertek-el

 

A magyar fiatalok hetede nem tanul és nem is dolgozik

Főleg a fiatal nőkről mondhat le a munkaerőpiac. Hét magyar fiatalból egy nem tanul és nem dolgozik – számolta ki az Eurostat. Az unió statisztikai hivatala arra jutott: a 18 és 24 év közötti magyarok 14,1 százaléka nincs jelen sem az oktatási rendszerben, sem a munkaerőpiacon.

http://hvg.hu/gazdasag/20180615_A_magyar_fiatalok_hetede_nem_tanul_es_nem_is_dolgozik#utm_source=hvg_gazdasag&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2018_06_15&type-id=HvgEconomy&user-id=2A5F76D2&utm_content=normal

 

Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek – Ráhangolódás, önelfogadás, együttérzés  

„Egy anyuka azt mondta, sajnos a kislánya születése előtt sok gyermeknevelős könyvet olvasott. Időbe telt, míg elfelejtette, és elkezdte élvezni az anyaságot” – kezdi előszavát Cziglán Karolina pszichológus, s némi iróniát fedezhetünk fel saját könyvének céljait illetően.

http://tantrend.hu/hir/cziglan-karolina-tokeletlen-szulok-boldog-gyerekek-rahangolodas-onelfogadas-egyutterzes

 

Palkovics nem nyugtatta meg az akadémikusokat

Több pontban is aggályosnak találta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége a 2019-es költségvetés tervezetét, amiben a kormány az MTA helyett az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe utalja az akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét, mintegy 28 milliárd forintot. Az akadémia péntek délelőtt rendkívüli elnökségi ülést tartott, ahol Palkovics László innovációs miniszter is megjelent.

http://nepszava.hu/cikk/1162299-palkovics-nem-nyugtatta-meg-az-akademikusokat

 

Június 16.

 

Nyilatkozat

A nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának szükségességéről nyilatkozott Galló Istvánné, a PSZ elnöke 2018. június 16-án a HírTV híradójának. A kormány ugyanis enyhítené a nyugdíjasok foglalkoztatásának szabályait. Az összeállítás 8 perc 57 másodpercnél kezdődik és 11 perc 50 másodpercig tart.

https://hirtv.hu/video/208756

 

Oktatás: a szinten tartáshoz sem elég, amit a kormány a jövő évre adna?

A szinten tartáshoz sem elég a jövő évi költségvetésben oktatásra fordított 15 milliárdos plusz összeg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Míg az oktatásra fordított összeg alig emelkedik, 101 milliárddal több jut az egészségügyre. A pénzügyminiszter szerdán ismertette a költségvetés tervezetét, amit július 20-án fogadhat el az Országgyűlés.

http://www.atv.hu/belfold/20180615-koltsegvetes/hirkereso

 

Már 10 szakszervezet tiltakozik az Alaptörvény-módosítás ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) június elején tette közzé nyílt levelét, melyben Szűcs Tamás elnök tiltakozásra hívta a szakszervezeteket az Orbán-kormány által tervezett 7. Alaptörvény-módosítás ellen. A tiltakozás különösen a 4., a 6. és a 7. cikkre irányul, melyek meglátásuk szerint a gyülekezési szabadságot, a független bíráskodást és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét támadják.

https://merce.hu/2018/06/16/mar-10-szakszkervezet-tiltakozik-az-alaptorveny-modositas-ellen/

 

PDSZ: a költségvetési források jövőre nem lesznek elegendőek az oktatásban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a jövő évi költségvetési javaslat nem a megoldások, hanem a problémák felhalmozódásának időszakát kínálja az oktatásban.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/14555-pdsz-a-koltsegvetesi-forrasok-jovore-nem-lesznek-elegendoek-az-oktatasban

 

Palkovics László: nem sérti az MTA autonómiáját a tervezett törvénymódosítás

Nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornának.

https://magyaridok.hu/belfold/palkovics-laszlo-nem-serti-az-mta-autonomiajat-a-tervezett-torvenymodositas-3204454/

 

Orbán Viktor bosszúja

A Tudományos Akadémia egy alkalommal szót emelt a szakképzés lebutítása és a CEU elüldözése ellen. A miniszterelnök a választás előtt "elégtételt" ígért híveinek minden sérelemért.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/orban-viktor-bosszuja/338829/

 

Esküt tettek a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium végzősei - 151 fiatalt avattak rendőrré

A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium végzősei a hagyományokhoz híven kibocsátó ünnepségükön erősítették meg esküjüket a Széchenyi téren. A rendezvény elöljárója, Kovács István rendőr vezérőrnagy beszédében azt hangsúlyozta, az iskolai évek alatt kiváló oktatást kaptak, így teljes értékű tagjai lesznek a rendőrségnek.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/eskut_tettek_a_szegedi_rendeszeti_szakgimnazium_vegzosei_-_151_fiatalt_avattak_rendorre/2564005/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Június 17.

 

Hazafias oktatást építene a tantervbe Simicskó

A már meglevő tantárgyakba építené be a hazafias oktatást a volt honvédelmi miniszter.

Simicskó István szerint külföldi példák mutatják, hogy a gyermekek hazaszeretetre nevelése jó dolog. Azt mondta: ugyan nem katonákat nevelnének az iskolákban, de a honvédelem is profitálhatna az újfajta oktatásból.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/hazafias-oktatast-epitene-a-tantervbe-simicsko/338879/

 

Június 18.

 

PSZ: szükség lenne a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatására

A nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának szükségességéről nyilatkozott Galló Istvánné, a PSZ elnöke 2018. június 16-án a HírTV híradójának. A kormány ugyanis enyhítené a nyugdíjasok foglalkoztatásának szabályait. A Pedagógusok Szakszervezete már régóta érvel amellett, hogy a pedagógushiányon segítene, ha a nyugdíjas tanárok dolgozhatnának nyugdíjuk megtartásával. Az összeállítás 8 perc 57 másodpercnél kezdődik és 11 perc 50 másodpercig tart.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3515/psz-szuekseg-lenne-a-nyugdijas-pedagogusok-foglalkoztatasara

 

A PSZ is csatlakozik a PDSZ felhívásához

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Vezetősége a 2018. június 18-án tartott ülésén úgy döntött, csatlakozik a PDSZ június elején közzétett felhívásához. Szűcs Tamás, a PDSZ ügyvezető elnöke tiltakozásra kérte a szakszervezeteket az Orbán-kormány által tervezett újabb Alaptörvény-módosítás ellen. A tiltakozás különösen a 4., a 6. és a 7. cikkre irányul: ezek a PDSZ szerint egyebek mellett a gyülekezési szabadságot is korlátoznák.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3516/a-psz-is-csatlakozik-a-pdsz-felhivasahoz

 

Nem lesz külön tantárgy a hazafias nevelés az iskolákban?

Külföldi példák mutatják, hogy a gyermekek hazaszeretetre nevelése jó dolog - ezt mondta a Hír TV-nek Simicskó István, aki kormánybiztosként felel a hazafias és honvédelmi neveléssel, illetve az ezzel összefüggő beruházásokkal kapcsolatos feladatokért.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/18/hazafias_neveles_nem_kulon_tanora_A82NPK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_18

 

Egymástól is tanulhatnak az óvodapedagógusok  

Több mint 3000 óvodapedagógus és 1000 köztisztviselő képzése valósult meg az elmúlt két és fél évben a június végén befejeződő, EFOP-3.1.1-14-2015-00001 „Kisgyermekkori nevelés támogatása” című, kiemelt európai uniós projekt keretében – hangzott el a projekt csütörtöki zárórendezvényén.

http://tantrend.hu/hir/egymastol-tanulhatnak-az-ovodapedagogusok

 

Gyakorlat teszi a mestert! A munka alapú képzés a szakképzés jövője

Napjainkban Európában- és világszerte a munkaerőpiaci változásokhoz igazodva átalakulóban van a szakmai oktatási rendszer. A szakképzés feltételei, elvárásai országonként rendkívül változatosak, eltérőek. Európára általánosan jellemző, hogy a duális képzési modell került a középpontba.

https://www.hrportal.hu/hr/gyakorlat-teszi-a-mestert-a-munka-alapu-kepzes-a-szakkepzes-jovoje-20180617.html

 

Csaknem százezer diploma ragad bent a nyelvvizsga hiánya miatt

91 ezer ember a nyelvvizsga hiánya miatt nem vette át a diplomáját - derül ki az Oktatási Hivatal adataiból. Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke az InfoRádiónak elmondta: a szervezetük a kormánnyal együttműködve dolgozik a problémán.

https://infostart.hu/belfold/2018/06/18/csaknem-szazezer-diploma-ragad-bent-a-nyelvvizsga-hianya-miatt

 

Normális, ha a gyerek a szülő agyára megy - Vekerdy nevelésről, óvodáról, iskoláról

Vekerdy Tamás évtizedek óta fogja a szülők kezét a gyereknevelés rögös útján. Könyvei, újságcikkei, előadásai tömegeket vonzanak. Megállapításai ma már szállóigévé váltak, például a jó anya nem vasal, a gyerekek lerágják a húsunkat és kiszívják a vérünket, a kamasz fiziológiás lustaságban szenved. A tanár úr munkásságát én is évek óta figyelemmel kísérem. Magától értetődőnek bizonyult tehát, hogy részt veszek a soron következő előadásán. Most ennek rövid összefoglalása következik.

http://www.life.hu/csalad/20180615-normalis-ha-a-gyerek-a-szulo-agyara-megy-vekerdy-tamas-nevelesrol-ovodarol-iskolarol.html

 

Az oktatáson spórol a kormány - "ezt a társadalom fogja megfizetni"

Ander Balázs az Országgyűlés oktatással is foglalkozó bizottságának jobbikos alelnöke a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, miután a jövő évi költségvetési javaslat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendeli az MTA kutatóintézeteinek költségvetési forrásait.

https://alfahir.hu/2018/06/18/ander_balazs_brenner_koloman_mta

 

Részegen tombolt egy Veszprém megyei iskola tanára az osztálykiránduláson

Részegen tombolt, négy fiú diákot pedig bántalmazott is egy tanár az egyik Veszprém megyei középiskolai osztály kirándulásán.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/18/reszegen_tombolt_egy_tanar_az_osztalykirand_PIYDKI

 

Döbbenetes adat: három osztálynyi diák öli meg magát az elhibázott oktatási rendszer miatt

Az ösztönző oktatási rendszer helyett még mindig a poroszos, érdemjegyekkel operáló (és fenyegető) közeg rombolja le a diákok önbizalmát, önbecsülését, holott egyrészt a hatékonyság tekintetében ez a tanmenet teljesen alkalmatlan arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és szívesen sajátítsák el a tudást, különösebb stresszfaktorok nélkül.

http://pestibulvar.hu/2018/06/18/dob-3/

 

A holland gyerekek érzik magukat a legjobban a világon

A holland gyerekek a legboldogabbak – derült ki a párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet, az OECD felméréséből, amit 48 országban végzett.

http://168ora.hu/eletmod/a-holland-gyerekek-erzik-magukat-a-legjobban-a-vilagon-151636

 

Június 19.

 

Zsúfoltság van több tankerületben

A 2017/2018-as tanévben 5882 köznevelési intézményben tanulhattak a diákok – írja a Világgazdaság keddi száma az Oktatási Hivatal adatai alapján.

https://magyaridok.hu/gazdasag/zsufoltsag-van-tobb-tankeruletben-3211591/

 

Odacsapott a kormánynak a Szülői Hang: elvárják a nem állami tankönyvek megrendelését

A Szülői Hang Közösség felmérte a szülők véleményét és tapasztalatait a kölcsöntankönyvek és a nem állami tankönyvek rendelhetősége kapcsán. Az eredményeket elküldték az Emmi-nek és számos pártnak is. A problémákra és az elvárásokra hívják fel a figyelmet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/19/hasznalatlanok_maradnak_az_allami_tankonyve_LCZM2D

 

Mátraszentimrén egyetlen fiú járt a nyolcadik osztályba, de megtartották a ballagást

Kizárólag Nagy Márton tiszteletére öltöztették díszbe az iskolát, és a vendégek is mind miatta jöttek el.

http://hvg.hu/kultura/20180619_Matraszentimren_egyetlen_fiu_jart_a_nyolcadik_osztalyba_de_megtartottak_a_ballagast

 

Anya, ki vagyok rúgva az iskolából

Az utolsó tanítási héten behívatta és gyakorlatilag kirúgta a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola több tucat diákját az intézmény igazgatója. A radikális döntés körülményei ma még nem teljesen tisztázottak, és az is jellemző a történetre, hogy amikor hétfőn reggel telefonon felhívtam Duna Katalin igazgatónőt, nekem az egész történetet letagadta.

https://index.hu/belfold/2018/06/19/balatonfured_loczy_iskola_diak_kabitoszer_kirugas/

 

Kik azok a NEET fiatalok? És miért nem dolgoznak?

Európában jelenleg több mint 7 millió fiatal tartozik az ún. NEET kategóriába, azaz olyan 15-29 év közötti fiatal, aki jelenleg nem dolgozik és nem vesz részt semmilyen oktatásban, képzésben. Magyarországon a NEET fiatalok száma 2014 óta folyamatosan csökken, de jelenleg is 10% körüli, így a probléma több tízezer fiatalt érint - írja a Nemzeti Ifjúsági Tanács közleménye.

https://www.hrportal.hu/hr/kik-azok-a-neet-fiatalok-es-miert-nem-dolgoznak-20180619.html

 

Ezek 2018 legnépszerűbb társadalomtudományi képzései: több ezren jelentkeztek

Melyek a legnépszerűbb társadalomtudományi szakok a 2018-as felvételin? Hányan szeretnének bejutni kommunikáció- és médiatudomány, szociológia vagy nemzetközi tanulmányok szakra? Utánajártunk.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/6/19/legnepszerubb_tarsadalomtudomanyi_szakok_20_IYLO4J

 

Tüntet a PDSZ az Alaptörvény módosítása ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az alkotmánymódosítás napján, szerdán délután 3-kor tüntet a Kossuth téren, a Parlament előtt.

http://hvg.hu/itthon/20180619_Tuntet_a_PDSZ_az_Alaptorveny_modositasa_ellen?s=hk

 

Június 20.

 

A Jobbik megszavazta a Fidesszel az alaptörvény módosítását

Bekerült az alaptörvénybe, hogy „idegen népesség nem telepíthető be", hogy az állami szerveknek védeniük kell a keresztény kultúrát, hogy tilos a hajléktalanság, és hogy létre kell hozni a közigazgatási bíróságokat. A Fidesz–KDNP a Jobbik képviselőinek támogatásával megszavazta a hetedik alkotmánymódosítást és a Stop Sorost is szerda délután.

https://index.hu/belfold/2018/06/20/modositottak_az_alaptorveny_modositasat_es_a_stop_sorost_bevandorlas_kozigazgatasi_birosagok_kereszteny_kultura/

 

PDSZ: évszázados alapelvek sérülnek

Akármilyen kevesen is vagyunk, ki kell állnunk, nem hagyhatunk szó nélkül egy ilyen alaptörvény-módosítást - mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke 2018. június 20-án a szakszervezet Országház előtti demonstrációján. A tiltakozó megmozdulást azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet arra, Magyarországon minden gond nélkül át lehet verni olyan alkotmány-módosításokat, amelyek évszázados alapelveket támadnak: korlátozzák a gyülekezés szabadságát, veszélyeztetik a hatalmi ágak szétválasztását, nyomás alá helyezik a független magyar bíróságot.

http://nepszava.hu/cikk/1162698-pdsz-evszazados-alapelvek-serulnek/

 

Az ELTE és a CEU is kiáll az MTA autonómiája mellett

Szolidaritásáról biztosította az ELTE Társadalomtudományi Kara és a CEU a Magyar Tudomány Akadémiát azok után, hogy a kormány bele akar szólni a kutatóintézetek finanszírozásába, és hogy a Figyelő listába szedte azokat a kutatókat, akik szerintük "a liberális világszemlélet narratívája alapján” dolgoznak az adófizetők pénzéből. 

https://444.hu/2018/06/20/az-elte-es-a-ceu-is-kiall-az-mta-autonomiaja-mellett

 

Tudománnyal az áltudomány ellen – az iskolában is

Évszázadok óta szedik „áldozataikat” az áltudományok, ami ellen a lehető leghatásosabb fegyvert veti be a Magyar Tudományos Akadémia: a tudományt. Az MTA bővíti repertoárját, s e célból nemrégiben népszerűsítő-felvilágosító honlapot is indított, amely a laikus érdeklődök, illetve újságírók mellett a pedagógusok számára is hasznos lehet.

http://tantrend.hu/hir/tudomannyal-az-altudomany-ellen-az-iskolaban

 

Orbán tényleg elküldte Pálinkást az Innovációs Hivatal éléről

Az akadémikusnak korábban a kormánypárti média küldött selyemzsinórt.

http://hvg.hu/itthon/20180620_tenyleg_felmentettek_orban_volt_miniszteret_az_innovacios_hivatalnal

 

Megszólalt a minisztérium a kötelező olvasmányokról: jöhetnek a populáris művek?

A populáris irodalomnak is lehet szerepe az irodalomtanításban, elsősorban az általános iskolákban – így válaszolt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a DK-s Oláh Lajos írásbeli kérdésére. A képviselő azt szerette volna megtudni, hozzányúl-e a kormány a kötelező olvasmányok listájához, és szerepet kaphatnak-e a populáris olvasmányok.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/20/popularis_irodalom_magyartanitas_9W8ID6

 

Kinek való a pszichológus pálya?

 A pszichológia idén is előkelő helyet foglal el a legnépszerűbb egyetemi szakok listáján. A pálya iránti érdeklődés töretlen az elmúlt években, de vajon milyen kihívásokat rejteget és milyen jellemzőkkel rendelkezik az, aki képes meghaladni ezeket az akadályokat?

http://tantrend.hu/hir/kinek-valo-pszichologus-palya

 

Világi oktatás és innováció az új szakiskolában

Hiánypótló képzésekkel várja jövőbeli diákjait a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Külkereskedelmi Szakgimnáziuma. Az intézmény a duális képzés jegyében fokozatosan építi ki gyakorlóhelyeinek hálózatát bel- és külföldön. Az újonnan nyíló intézmény a magyar állam támogatásával és a BZSH fenntartásában kezdi meg működését a következő tanévben.

https://magyaridok.hu/belfold/vilagi-oktatas-es-innovacio-az-uj-szakiskolaban-3212536/

 

Parragh: "A fehér bőrű, keresztény gyökerű munkavállalók elfogytak"

Nekiment a kormány foglalkoztatás- és gazdaságpolitikájának a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László komplex programot követel a kormánytól a munkaerőhiány csökkentésére. Különben az áhított 4%-os GDP-növekedésből nem lesz semmi.

http://hvg.hu/gazdasag/20180620_Parragh_a_feher_boru_kereszteny_gyokeru_munkavallalok_elfogytak

 

Hogyan adózunk jövőre? A cafeteriát beszántják, adóemelés és áfacsökkentés is lesz

Az szja nem csökken, de a kétgyerekesek adókedvezménye nő - csökken az UHT-tejek áfája, de nő a chipsadó, a cafeteria-rendszert pedig gyakorlatilag beszántják, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású elem. A kormány szerint túl bonyolult volt a rendszer, adjanak inkább rendes fizetést a cégek.

https://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/hogyan-adozunk-jovore-emeles-is-lesz-csokkentes-is-a-cafeteriat-pedig-beszantjak-319395

 

Hisztériakeltés az iskolában

Valótlannak bizonyult az a balliberális lapokban megjelent információ, amely szerint drogfogyasztás miatt gyakorlatilag kirúgta a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola több tucat diákját az intézmény igazgatója. A gyerekeknek, akik a szüleikkel megkeresték az iskolát, egyénre szabott gondozással segítenek kezelni a kialakult helyzetet, figyelemmel kísérik, támogatják őket – mondta lapunknak Duna Katalin intézményvezető. A téma kapcsán politikusok felvetették a drogliberalizáció szükségességét, de a lapunknak nyilatkozó igazságügyi orvos szakértő szerint ez tévút.

https://magyaridok.hu/belfold/hiszteriakeltes-az-iskolaban-3213142/

 

Június 21.

 

A PSZ szolidáris a KKDSZ-szel: jön az alacsony bérek éjszakája

A Pedagógusok Szakszervezete - mint azt az elmúlt években többször is kinyilvánította - szolidáris a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével, támogatja célkitűzéseit.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3518/a-psz-szolidaris-a-kkdsz-szel-joen-az-alacsony-berek-ejszakaja

 

Helyettes államtitkár figyel majd a civilekre

Augusztus 1.-től nevezte ki a Miniszterelnökség új tisztviselőjét Áder János. Szalay-Bobrovniczky Vince személyében külön helyettes államtitkár foglalkozik majd a civil szervezetekkel – tudta meg a Népszava. Szalay-Bobrovniczky Vince – több más államtitkárral és helyettes államtitkárral – köztársasági elnöki kinevezése megjelent a június 8.-i Magyar Közlönyben, ebben azonban nem szerepel, hogy az új minisztériumi vezetők mikkel foglalkoznak majd. Információnkat, miszerint az ő feladata a civilekkel való foglalkozás-kapcsolattartás lesz, megerősítette egy minisztériumi forrásunk.

http://nepszava.hu/cikk/1162700-helyettes-allamtitkar-figyel-majd-a-civilekre/

 

A nemi modell hiánya: iskolák férfi tanárok nélkül

Ha kevés a férfi pedagógus, nemcsak a fiúk teljesítménye romlik, hanem a lányok is hátrányt szenvednek.

http://hvg.hu/pszichologiamagazin/20180621_A_nemi_modell_hianya_iskolak_ferfi_tanarok_nelkul#rss

 

Tankönyvek - Ingyenes bosszúság?

Aláhúzott, összefirkált, gyakran használhatatlan ingyen tankönyveket kapnak a diákok, ezért sok szülő kénytelen saját és új példányt vásárolni.

http://nepszava.hu/cikk/1162709-tankonyvek---ingyenes-bosszusag/

 

Kitört a háború a magyar tudományos élet szereplői és a magyar kormány között

A hazai tudományos élet elmúlt egy hete arról az átszervezésről és a körülötte kialakult vitáról szólt, amely részeként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózatának finanszírozásának nagy része a negyedik Orbán-kormányban létrejött, Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá kerül. 

https://qubit.hu/2018/06/21/kitort-a-haboru-a-magyar-tudomanyos-elet-szereploi-es-a-magyar-kormany-kozott

 

A szabad kutatás terén semmilyen befolyásolás sem elképzelhető – üzeni az MTA kutatóközpontjának a főigazgatója

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatóját, Rudas Tamást kérdeztük az MTA elnökségének írt javaslatáról. A főigazgató a 168 Órának azt nyilatkozta, hogy az MTA és a minisztérium vegyes bizottságának létrehozását javasolta, ami meghatározna bizonyos témákat, de emellett a kutatók a szabadon választott témáikon dolgoznának.

http://168ora.hu/itthon/a-szabad-kutatas-teren-semmilyen-befolyasolas-sem-elkepzelheto-uzeni-az-mta-kutatokozpontjanak-a-foigazgatoja-151822

 

A Lendület-kutatócsoport kéri, hogy a program maradjon az MTA-nál

A Lendület-program 2009-es elindítása óta 164 Lendület-kutatócsoport alakult az évente több milliárd forintos pályázati alapból. A program célja az akadémiai és egyetemi kutatások megújítása kiemelkedő kutatók hazahívásával és a tehetségek itthon tartásával. A csoportvezetők a hazai alapkutatások élvonalához tartoznak.

http://168ora.hu/itthon/a-lendulet-kutatocsoport-vezetoi-azt-kerik-hogy-a-tobb-milliardos-lendulet-program-az-mta-nal-maradjon-151849

 

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont nyilatkozata  

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában dolgozó filozófusok, irodalmárok,  művészettörténészek, néprajzosok,  régészek,  történészek és  zenekutatók  szakmáik sok év alatt kialakult és folyamatosan formálódó nemzetközi normái szerint végzik munkájukat. Ugyanúgy, mint a Magyar Tudományos Akadémia más kutatóközpontjaiban, intézeteik eredményei egyszerre szolgálják a magyarság nemzeti érdekeit, és egyszerre kívánnak megfelelni a nemzetközi tudományos élet elvárásainak. Közel 200 éves története során a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai csak akkor dolgozhattak sikerrel, ha autonóm módon választhatták ki kutatási témáikat, építhettek fel kutatócsoportokat, intézeteket és a kutatás más szervezeti formáit. Munkájuk akkor hozhatott sikert, ha mind nemzeti, mind nemzetközi intézményeik folyamatosan figyeltek társadalmi, gazdasági és politikai környezetükre, párbeszédet folytattak e területek meghatározó vezetőivel.

http://www.tti.btk.mta.hu/9-egyeb-hirek/3238-az-mta-bolcseszettudomanyi-kutatokozpont-nyilatkozata.html

 

"Botrány lesz, ha egy EU-tagállamban egy független intézményt arra kényszerítenek, hogy elhagyja az országot"

Várakozó állásponton vannak, meg kell várniuk, hogy mit lép a kormány – ezt mondta a CEU helyzetéről az egyetem rektora.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/6/21/CEU_koltozes_K2FV1W

 

A média, az internet és a történelem

E-Story – A mozitól az internetig – A történelem kutatása, bemutatása és tanítása a digitális korban címmel rendezett kiskonferenciát a Történelemtanárok Egylete 2018. június 18-án a Kossuth Klubban. A téma egy több európai ország részvételével megvalósult projekt volt, amelynek eredményeként egy online és mindenki számára elérhető honlap készült. A felületen különféle források válnak elérhetővé a nagyközönség számára, és ezekhez kapcsolódó hasznos módszertani ötleteket is találhatnak az érdeklődők.

http://ujkor.hu/content/media-az-internet-es-tortenelem

 

Nem akar új cafeteria-rendszert a szakszervezeti szövetség

Elutasítja a cafeteria-rendszer módosítását a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és egyeztetést sürget a tervezetről a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívásával: a szakszervezetek a cafeteria keretében nyújtható juttatások adómentességének megszüntetése mellett elutasítják azt is, hogy az egyetlen kedvezményesen adózó elem a SZÉP-kártya maradjon – áll a szövetség csütörtöki közleményében.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2018/06/21/nem-akar-uj-cafeteria-rendszert-a-szakszervezeti-szovetseg?source=hirkereso

 

Ugrik a céges bérlet, az iskolakezdési támogatás

A jelenleg még adómentes juttatások és az egyes meghatározott juttatások nagy része jövedelemként adózhat majd 2019-ben – derül ki a parlamenthez már benyújtott javaslatból. A cafeteria így lényegében megszűnhet, illetve néhány elemre (kiemelten a SZÉP-kártyára) korlátozódhat.

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/ugrik-a-ceges-berlet-az-iskolakezdesi-tamogatas/5014/?=hirkereso

 

„Múzeumpedagógia Magyarországon 2017” – Mérlegen a hazai múzeumi szféra

350-nél is több hazai muzeális intézmény vett részt abban a reprezentatívnak tekinthető átfogó kutatásban, amelynek során a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és az általa bevont múzeumi szakértők azt mérték fel, hogyan tudnának a közgyűjtemények hatékonyan segíteni a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásában vagy az iskolai ismeretanyag átadásában.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/muzeumi-szfera-muzeumpedagogia/4q61fxm?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Hamarosan kezdődhet a Zenede felújítása, kiválasztották a kivitelezőket

Debrecenben az általános, közép- és felsőfokú zenei oktatás, a profi és amatőr kórusok kiváló hátterét adja a több mint 150 éves debreceni Zenede, mely 1862-ben kezdte meg működését.

http://dehir.hu/debrecen/hamarosan-kezdodhet-a-zenede-felujitasa-kivalasztottak-a-kivitelezoket/2018/06/21/

 

Fejlesztések kezdődtek több Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

Fejlesztések zajlanak több Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert forrásokból, a beruházások között iskolakorszerűsítés, valamint kerékpárút, piaccsarnok és egészségügyi centrum építése is szerepel.

https://magyaridok.hu/gazdasag/fejlesztesek-kezdodtek-tobb-jasz-nagykun-szolnok-megyei-telepulesen-3221869/

 

Három öregdiák dobta össze az 1,2 milliárdot a sárospataki gimnázium sportcsarnokára, egyikükről el is nevezték

Az alapkőletételtől számított egy éven belül készült el a sárospataki református gimnázium új, 3183 négyzetméter alapterületű, Wáberer Sportcsarnoknak nevezett arénája.

http://hvg.hu/ingatlan/20180621_Harom_oregdiak_dobta_ossze_az_12_milliardot_a_sarospataki_gimnazium_sportcsarnokat_egyikukrol_el_is_neveztek

 

Versenytilalom: köteles-e a munkavállaló bejelenteni, hogy hol helyezkedett el?

A bejelentési kötelezettség megszegése önmagában nem jelentheti a munkáltató gazdasági érdekének megsértését vagy annak veszélyeztetését, ennélfogva nem eredményezhet kötbérfizetési kötelezettséget – a Kúria nemrégiben hozott döntését a Rátkai Ügyvédi Iroda mutatja be.

http://kamaraonline.hu/cikk/versenytilalom-koteles-e-a-munkavallalo-bejelenteni-hogy-hol-helyezkedett-el

 

A kipufogógáz leginkább a gyerekeknek árt

A közlekedés okozta légszennyezés az iskola környékén árthat a kognitív képességeknek.

Egy brit kutatás szerint a gyerekek 30 százalékkal több kipufogógázt lélegeznek be, mint a felnőttek – egyszerűen azért, mert alacsonyabbak náluk.

https://index.hu/tudomany/2018/06/21/a_kipufogogaz_leginkabb_a_gyerekeknek_art/

 

Június 22.

 

A kormány ódákat zeng a pedagógusok támogatásáról, de közben egy fillérrel sem emeli jövőre a fizetésüket

Pedig korábban azt ígérték, a pedagógusfizetések a minimálbérhez igazodnak. Nem így lett.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-kormany-odakat-zeng-a-pedagogusok-tamogatasarol-de-kozben-egy-fillerrel-nem-emeli-jovore-a-tanarok-fizeteset-111970

 

Vekerdy Tamás 5 fontos üzenete – amit neked is érdemes továbbgondolnod

Több mint száztízezren néztétek meg egy hét alatt DTK Vekerdy-interjúját a YouTube-on, amelyben nagyon fontos mondatok hangzottak el. A népszerű pszichológus gondolatai közül néhányat gyermekjogi szerzőnk, dr. Gyurkó Szilvia továbbgondolt.

https://wmn.hu/wmn-life/48943-vekerdy-tamas-5-fontos-uzenete---amit-neked-is-erdemes-tovabbgondolnod

 

„Nem akarjuk lecserélni a klasszikusokat” – mi legyen a kötelező olvasmányokkal?

Nem igaz, hogy kihúznák a Jókai- és a Móricz-műveket a kötelező olvasmányok listájáról, csak áthelyeznék azokat, ahogy az sem igaz, hogy a középiskolai tananyaghoz tartozó klasszikus műveket lecserélnék populáris regényekre – többek között erről beszélt az Eduline-nak Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola vezetőtanára, aki szerint olyan Nemzeti alaptanterv kellene, amely kevesebb – általánosan és egy meghatározott évfolyamon – kötelező elemet tartalmaz és kevésbé „listaszerű”. A magyartanár azt is hozzátette: nem jó, hogy az általános iskola felső tagozatában alig van helye a kortárs ifjúsági és a populáris irodalomnak, miközben a legtöbb diáknál hetedikben-nyolcadikban dől el, hogy olvasóvá válik-e.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/22/Arato_Laszlo_kotelezo_olvasmanyok_irodalomt_5CBA8V#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_22

 

Utol kell érni a multikat

Munkaerőpiaci és oktatási javaslatokat dolgoz ki a kormány gazdasági tanácsadó szervezete, a Nemzeti Versenyképességi Tanács – nyilatkozta lapunknak az innovációs és technológiai tárca vezetője, aki most kapcsolódik be a grémium munkájába. Palkovics László beszélt a kisebb hazai vállalkozások helyzetéről is. Ezek versenyképességét szerinte az adóterhek és a papírmunka csökkentésével lehet javítani, termelékenységüket az új technoló­giák növelhetik, de arra is szükség van, hogy a gazdaság kisebb szereplői fejlesszék magukat, áldozzanak az innovációra.

https://magyaridok.hu/gazdasag/utol-kell-erni-a-multikat-3222274/

 

Népszerűségi lista: hányan szeretnének bejutni a bölcsészettudományi alapszakokra?

Hányan jelentkeztek a 2018-as felvételin a bölcsészettudományi alapszakokra? Melyek a legnépszerűbb alapképzések? Itt találjátok az összes és az első helyes jelentkezők számát népszerűség szerint.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/6/22/legnepszerubb_bolcseszettudomanyi_szakok_V39W8E