Hírek

Lapszemle 2018. június 15.

Lapszemle 2018. június 15.

Június 10.

 

 

Siralmas a helyzet - Összeomlott a magyar szakképzés

Hiába menekítik ki a jómódú szülők a gyerekeiket idejekorán hat-nyolc osztályos gimnáziumokba, egyházi középiskolába, az állami iskolákból és a szegregált szakképző intézményekből kikerülő, írni-olvasni nem tudó tömegek előbb-utóbb feloldhatatlan szociális feszültséget és megoldhatatlan gazdasági problémát okoznak.

http://168ora.hu/itthon/siralmas-a-helyzet-osszeomlott-a-magyar-szakkepzes-151173

 

Fontos a pénzügyi dolgozók továbbképzése

A pénzügyi területen dolgozók továbbképzése időről időre nagyon fontos, ezzel nemcsak a szakma hírneve javítható, de egy újabb válság megelőzésében is segíthet a tudásszint növelése – állapította meg az Európai Bankárképzők Szövetségének (EBTN) elnöke és az Európai Befektetéselemzők Egyesületeinek Nemzetközi Szövetségének (EFFAS) elnöke egy budapesti konferencián.

https://magyaridok.hu/gazdasag/fontos-a-penzugyi-dolgozok-tovabbkepzese-3179677/

 

Gondolta volna, hogy mostanság az informatikai táborok a legnépszerűbbek?

Több mint 200 ezer gyerek fog legalább egy hetet táborban tölteni a nyáron – mondta a Taborfigyelo.hu vezetője az M1 aktuális csatornán.

http://propeller.hu/itthon/3357501-gondolta-volna-hogy-mostansag-informatikai-taborok-legnepszerubbek?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Hiába kötelessége az önkormányzatoknak, képtelenek ellátni a gyerekek nyári felügyeletét

A családok túlnyomó többsége számára nem megfizethetők a nyári táborok. Noha az önkormányzatoknak kötelező feladata lenne, hogy a gyerekek nyári felügyeletét biztosítsák, a legtöbb önkormányzat ezt nem tudja megoldani.

https://merce.hu/2018/06/10/hiaba-kotelessege-az-onkormanyzatoknak-keptelenek-ellatni-a-gyerekek-nyari-felugyeletet/

 

2,9 milliárd dollárt ajánlottak fel a G7-en a nők oktatására válság sújtotta övezetekben

A majdnem 800 milliárd forintos összeget a G7-es országok mellett a Világbank állná. 8 millió gyereknek biztosítanának belőle lehetőséget a tanulásra.

https://mfor.hu/cikkek/makro/29-milliard-dollart-ajanlottak-fel-a-g7-en-a-nok-oktatasara-valsag-sujtotta-ovezetekben.html

 

Június 11.

 

A jó munkaerő már elment az országból, a közmunkással pedig nem lehet mit kezdeni

Az Orbán-kormány az egymillió munkahely ígérete után gyors sikert akart, ezért úgy növelték a foglalkoztatást, hogy bármi áron szakmát adnak a gyerekek kezébe. Hogyan lehet funkcionális analfabéta gyerekeknek szakmát adni? Úgy, hogy csinálnak egy lebutított szakképzést – mondja Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi képzési és oktatási igazgatója, aki 2016-ban mondott fel. Ma már ő is sok mindent másképp csinálna. A 168 órának adott interjút. Szerinte az egyes számú lecke az, hogy a szakképzés problémáját nem lehet a szakképzésben megoldani, mert azok az általános iskolában gyökereznek.

http://168ora.hu/itthon/egyszer-hasznalatos-magyar-munkasok-szilagyi-janos-a-jo-munkaero-mar-elment-az-orszagbol-a-kozmunkassal-meg-nem-lehet-mit-kezdeni-151204

 

KSH: Csak az óvodások száma nőtt

Összesen 1,686 millió gyerek és fiatal tanul a 2017–2018-as tanévben, öttel több óvoda és kettővel több általános iskola van, a középfokú oktatásban az iskolák száma héttel lett kevesebb, a felsőoktatási intézményeké pedig eggyel – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A köznevelés és a felsőoktatás különböző szintű nappali képzéseiben a csaknem 14 ezer fővel kevesebb diáklétszám összhangban van a demográfiai folyamatok alakulásával.

https://magyaridok.hu/belfold/ksh-csak-az-ovodasok-szama-nott-3167740/

 

Közel a leadási határidő, mégis nagy a csönd a Honvédelmi Intézkedési Terv körül

Június 30-ig kell leadni az oktatási intézményeknek a dokumentumot, amely azt tartalmazza, hogyan fog reagálni a szervezet terrortámadás vagy háborús helyzet esetén. A kezdeti felzúdulás után már hónapok óta mindenki tapintatosan hallgat a témáról. És június van. 

http://b1.blog.hu/2018/06/11/kozel_a_leadasi_hatarido_megis_nagy_a_csond_a_honvedelmi_intezkedesi_terv_korul

 

Új elem kerülhet az általános iskolások órarendjébe? Egyre többen támogatják az ötletet

Támogatja az egészségnevelés közoktatásba építését a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság, amely már meg is kezdte az általános iskolások képzési tervének összeállítását.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/11/egeszsegtan_kozoktatas_X6HNAH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_11

 

Ebbe az iskolába jár Budapest krémje: tandíj nincs, 10-szeres a túljelentkezés

Évek óta ígérgetik, hogy felújítják a hazai gyakorlóiskolákat, de konkrét lépés eddig nem történt. Ezek az intézmények nemcsak diákjaiknak, hanem a pedagógus hallgatóknak is magas színvonalú képzést biztosítanak, így kiemelt szerep hárul rájuk az oktatási rendszerben. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban már-már kritikus a helyzet, van, hogy a szennyvíz önti el az alagsort, de olyan is előfordult már, hogy kigyulladt az elektromos hálózat. A 100 éves épület problémái ellenére a legtöbb oktatási rangsor szerint ebben a budapesti intézményben folyik az ország egyik legszínvonalasabb gimnáziumi képzése, tandíjat pedig nem kell fizetni.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ebbe-az-iskolaba-jar-budapest-kremje-tandij-nincs-10-szeres-a tuljelentkezes.1067208.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Forró tantermekben aszalódnak a diákok és a tanárok, alig van klíma az iskolákban

Hiába szeretnének, az iskolák csak nagyon nehezen tudnak beszerezni klímát. Pedig a forró tantermekben a kánikula idején a tanulók teljesítménye is romlik.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/11/iskolak_klima_nelkul_XH7MRF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_11

 

A kormány szerint ez a tanodák feladata…

A tanodákban olyan gyökereket kapnak a fiatalok, amelyek városukhoz és Magyarországhoz kötik őket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára Budapesten, egy felújított tanoda átadásán.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-tanodakban-gyokereket-kapnak-a-fiatalok

 

Winkler Márta: a nehezen kezelhető diákok edzettek tanítóvá

A 60-as évektől próbálta szétfeszíteni az akkori egyenoktatás kereteit, majd 1988-ban megalakította az első alternatív iskolát, a most 30 éves Kincskeresőt. Úgy véli, a játék, a mozgás, a gondolkodni tanítás a legfontosabb az iskolában, és ezeket bármilyen rendszerben, bármilyen felügyelet mellett el lehet érni, ha a tanító rendelkezik belső szabadsággal. Szerinte az értelmetlen iskolai szabadság ugyanolyan káros, mint az értelmetlen előírások betartása. A hvg.hu beszélgetett vele.

http://hvg.hu/kultura/20180611_winkler_marta_tanitas_oktatas_modszerek_alternativ_pedagogia_kincskereso_iskola?s=hk

 

Sikeres vizsgát tett az első apollós évfolyam

Végzett az első olyan évfolyam, amelyik az Apollo Tyres és a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ duális képzésében vett részt. Az évfolyam minden tagja sikerrel vette a záróvizsgát, így megszerezve a gumiipari technikus végzettséget. A legtöbben már a következő hetekben munkába állhatnak az Apollo Tyres gyárában, Gyöngyöshalászon.

http://www.jarmuipar.hu/2018/06/sikeres-vizsgat-tett-az-elso-apollos-evfolyam/

 

Bölcsődei kuckó nyílt egy szegedi szakképző iskolában

A tanulmányaikat végző fiatal édesanyáknak nyújt segítséget a Cseperedő bölcsődei kuckó, melyet a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolájában nyitottak meg.

https://profitline.hu/Bolcsodei-kucko-nyilt-egy-szegedi-szakkepzo-iskolaban-379662

 

Tanárként sem dolgozhat a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese

Tanárként sem dolgozhat tovább a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, akit az igazgatóval együtt kényszerítéssel és vesztegetéssel vádol a megyei ügyészség.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180611/bicskei-gyermekotthon-igazgatohelyettes-buntetoeljaras-kirugtak/

 

Tiltakoznak a szakszervezetek az Alaptörvény módosítása ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete június 2-án tett közzé egy nyílt levelet, melyben Szűcs Tamás elnök közös tiltakozásra hívta a többi szakszervezetet az Orbán-kormány által tervezett hetedik alaptörvény-módosítás ellen. Tiltakozásuk különös tekintettel a 4., a 6. és a 7. cikkre irányul, amelyek szerintük a gyülekezési jog és a bírói ítélethozatal gyakorlására és gyakorlatára, valamint a  független bíróság intézményére jelentenének veszélyt – olvasható a Mércén.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/14495-tiltakoznak-a-szakszervezetek-az-alaptorveny-modositasa-ellen

 

Soros! Szegedi óvónők! Érzékenyítés!! - hápogott a kormánysajtó, mire kiderült, a KSH szervezte programról van szó

A Botka László által vezetett Szeged készül a migránsok befogadására, mi sem mutatja jobban, hogy érzékenyítő programot szerveznek az óvónőknek, írta a Pestisrácok egy olvasójuktól kapott májusi levélre hivatkozva. Szerintük már a Soros-féle Menedék Egyesület részvételével zajló program neve is árulkodó: "Migráns gyerekek az óvodában – Interkulturális kompetenciafejlesztés."

https://444.hu/2018/06/11/soros-szegedi-ovono-erzekenyites-hapogott-a-kormanysajto-mire-kiderult-a-ksh-szervezte-programrol-van-szo?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=soros-szegedi-ovono-erzekenyites-hapogott-a-kormanysajto-mire-kiderult-a-ksh-szervezte-programrol-van-szo

 

A Facebook rajongói oldalak kezelői is felelősek a felhasználói adatokért

A Facebook rajongói oldalainak adminisztrátorai a Facebookkal együtt felelősek az oldalt látogató személyek adatainak kezeléséért. Vitás esetekben az ország adatvédelmi hatósága felléphet a rajongói oldal kezelője és a Facebook helyi leányvállalata ellen is – ismerteti az Európai Bíróság döntését a KPMG közleménye.

http://propeller.hu/nagyvilag/3357708-facebook-rajongoi-oldalak-kezeloi-is-felelosek-felhasznaloi-adatokert?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Június 12.

 

Újra napirenden a tanév meghosszabbítása

Jövőre akár két héttel is tovább kell majd várniuk az általános iskolásoknak a nyári szünidőre, a kormány ugyanis megvalósítaná azt a régóta dédelgetett tervét, hogy tábori vagy "táborszerű" foglalkozásokkal hosszabbítsa meg a tanévet – értesült a Népszava kormányközeli forrásból. A lap szerint erről már kormánydöntés is született, a bejelentéssel azonban várni akarnak az idei tanév lezárásáig. A döntést semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg. Az értesülést erősíti, hogy az iskolák továbbra sem kapták meg a következő tanév rendjét, holott annak már nyilvánosnak kellene lennie. A szabadságolásokkal is gondok lehetnek – erről Szűcs Tamás beszélt. A PDSZ elnöke elmondta, a tanárok szabadságát szorgalmi időben nem lehet kiadni, s ha nyáron két héttel tovább kell táboroztatniuk a gyerekeket, lehetnek olyanok, akik nem tudják kivenni minden szabadságukat.

http://nepszava.hu/cikk/1161979-ujra-napirenden-a-tanev-meghosszabbitasa/

 

Az Emmi cáfolt

A tanév rendje változatlan, a tárca nem tervez változtatást a tanév hosszát illetően - közölték. A 2018/2019-es tanév rendje várhatóan a napokban megjelenik a Magyar Közlönyben. Ennek megfelelően a kormányzati támogatással működő nyári táboroztatási programok nem lehetnek kötelezőek, az ingyenes részvétel egy lehetőség a gyermekek és a családjuk részére.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/valtozatlan-a-tanev-rendje

 

Utóbb a miniszter cáfolta az Emmit

A tanév rendjének változása „erős diszkusszió” tárgya, még nincs döntés a témában – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Inforádióban. Nyilatkozatával - a Népszava szerint - megerősítette a lapban korábban közölt hírt, miszerint napirenden van a tanév meghosszabbítása.

http://nepszava.hu/cikk/1162074-kasler-napirenden-van-a-tanev-modositasa

 

Vita a parlamentben az oktatásról

Egymásnak estek a képviselők az oktatás ügye miatt napirend előtt az Országgyűlésben. A DK-s Arató Gergely szerint "ennyire nem lehet hülyének lenni ingyen", a kormánynak politikai szándéka az oktatás tönkretétele. Rétvári Bence államtitkár szerint folyamatosan javítják az iskolák működési feltételeit.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/12/jegyeket_osztogatnak_egymasnak_a_kepviselok_V8A84P#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_12

 

Megható búcsú Székesfehérváron

A székesfehérvári Éva néni sírásban tört ki, mikor utolsó óráján belépett a terembe. Ugyanis legelső osztálya lepte meg majdnem teljes létszámban.

https://hir.ma/belfold/meghato-bucsuztatoban-volt-resze-a-nyugdijba-vonulo-szekesfehervari-tanarnonek/734504

 

Máshol furcsa ajándékot kapott egy nyugdíjba vonuló pedagógus

"Amikor azt hallod, hogy valaki a nyugdíjba vonulásakor ajándékot kap az önkormányzattól, akkor sok mindenre gondolsz. De arra nem, hogy egy olyan törlőkendőt/konyharuhát (???) kap, amire az "Orgona ága..." idézet lett nyomtatva, virággal és az összes vezető aláírásával" - írta Facebook-oldalán Balatoni József, vagyis Jocó bácsi tanár.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/12/nyugdijba_vonulo_tanar_ajandeka_Joco_bacsi_DAP3VC

https://www.facebook.com/jocobacsivilaga/posts/2103197996592030

 

Június 13.

 

A kormány benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetési javaslatot

A kormány Magyarország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatás elérését tartotta szem előtt a jövő évi költségvetés tervezésekor – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019-es büdzsé benyújtásakor.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-kormany-benyujtotta-a-biztonsagos-novekedes-koltsegveteset

A törvényjavaslat itt érhető el:

http://www.parlament.hu/irom41/00503/00503.pdf

 

Az LMP szerint a jövő évi büdzsé legnagyobb vesztesei a fiatalok lesznek

Az oktatási források 15 milliárd forintos növekménye meg sem közelíti az inflációt, vagyis reálértéken az ideinél kevesebb jut majd a jövő szempontjából legfontosabb területre – mondta Csárdi Antal képviselő.

http://propeller.hu/itthon/3358206-lmp-szerint-jovo-evi-budzse-legnagyobb-vesztesei-fiatalok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Az oktatás lesz a nagy vesztes

Reálértéken csökken az oktatási kiadásokra fordított költségvetési források mértéke a 2019-es költségvetésben – írta a Zoom.hu.

https://zoom.hu/hir/2018/06/13/mar-meg-is-van-a-2019-es-koltsegvetes-elso-vesztese/

 

Kemény szavakkal illette a rövidített nyári szünet (felemásan cáfolt) ötletét a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben azt írta: elutasítja a kötelező táboroztatási elképzeléseket a jelenlegi információk alapján. Véleményük szerint ennek a problémának a kezelését nem a közoktatás jelenlegi kapacitásának felhasználásával, a pedagógusokat sújtó újabb munkateher-növekedéssel kell kezelni. A PDSZ szerint a kérdésről mindenképpen egyeztetni kell az érintettekkel, így a szakszervezetekkel is.

https://24.hu/belfold/2018/06/13/roviditett-nyari-szunet-pedagogus-tiltakozas/

http://www.atv.hu/belfold/20180613-a-miniszterium-cafolta-de-kasler-ma-megint-arra-utalt-hogy-valtozhat-a-tanev-rendje/hirkereso

 

Motiválatlan tanárok elavult módszerekkel tanítanak nyelveket

Motiválatlan tanárok oktatnak elavult módszerekkel idegen nyelveket, így nem csoda, hogy az uniós rangsor végén vagyunk – így látja a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke. Salusinszky András a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának vendégeként elmondta, a munkaképes magyar lakosságnak csak 15%-a beszél valamilyen idegen nyelvet, holott Magyarország nem lehet versenyképes idegennyelv-tudás nélkül.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215143

 

A kormány ragaszkodik a mindennapos testneveléshez

Bár napirenden van a Nemzeti alaptanterv átgondolása, a bevezetett mindennapos testnevelés megtartásához továbbra is ragaszkodik a kormány - erről beszélt Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár egy díjkiosztón. Megemlítette, hogy 2016-ban és 2017-ben 82 olyan beruházás zajlott, amely egyebek között a tornatermek és uszodák fejlesztését szolgálta.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/13/ragaszkodik_a_kormany_a_mindennapos_testnev_SB7A7E

 

Vekerdy Tamás: Nemzetpusztító baj van az iskola körül

„Emlékszem, hogy mennyire letolt engem egy egykori oktatáskutató a 80-as években, amikor azt nyilatkoztam, hogy a magyar iskola gyilkos, mert testileg-lelkileg rongálja a gyerekeket. Most azt kell mondanom, hogy az az iskola, amit akkor hevesen kritizáltam, az sokkal jobb, gyerekközelibb, gyerekekről többet tudó, gyerekeit és tanárait sokkal kevésbé kínzó, gyötrő, pusztító iskola volt, mint a mai… a rendszer baja, hogy nem viseli jól a kritikát. Komolyabb emberek, kollégák lényegében egyetértenek velem abban, hogy abszolút baj van, nemzetpusztító baj van az iskola körül, és ezzel valamit kezdeni kell” - mondta a pszichológus.

http://magyarnarancs.hu/belpol/vekerdy-tamas-nemzetpusztito-baj-van-az-iskola-korul-ezzel-valamit-kezdeni-kell-111801

 

Csökken az emberek intelligenciája az 1970-es évek óta

Norvég kutatók egy tanulmányban kimutatták, hogy rosszabb eredmények születnek az intelligenciateszteken az 1970-es évek óta. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) bemutatott eredményeik szerint nemzedékenként átlag hét ponttal rosszabbak az eredmények, ami nyilvánvaló irányváltást jelent az 1930-as évektől tapasztalt tendenciától.

http://www.origo.hu/tudomany/20180613-iq-csokken-az-emberek-intelligenciaja-az-1970es-evek-ota.html?utm_source=hirkereso

 

Jön az Élménysuli

A korábbi jó gyakorlatok és pedagógiai módszerek rendszerré fejlesztésével jött létre a Komplex Alapprogram, amely az idén szeptemberben – kísérletként - hatvan iskolában indul, de 2021-re már ezerötszáz iskolában tanítják majd az élménypedagógia módszertanával a gyerekeket, s ehhez harmincötezer pedagógus továbbképzése is megtörténik. A projektben részt vevő intézmények tanulóinál már fél év múlva észrevehető, egy év múlva pedig látványos változásra lehet számítani: szívesen járnak majd iskolába – erről is beszélt a Magyar Hírlapnak Révész László, az Eszterházy Károly Egyetem docense, a program szakmai vezetője.

http://magyarhirlap.hu/cikk/120628/Szemleletvaltas_az_oktatasban_jon_az_Elmenysuli

 

Június 14.

 

Pedagógusnapi ünnepség a PSZ Komárom-Esztergom Megyei Szervezeténél

Az ünnepségen részt vett Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke (a PSZ egyik alelnökjelöltje), Tarnay Attila, a PSZ Csongrád Megyei Szervezetének elnöke (PSZ egyik elnök- és alelnökjelöltje). Mindketten vázolták terveiket. Az ünnepségen átadták az Eötvös József-emlékérmeket: 17 kolléga arany fokozatot, 6 kolléga ezüst fokozatot kapott. Ketten a hosszú ideig végzett lelkiismeretes és eredményes munkájuk elismeréseként az Intézőbizottság dicséretében részesültek. A június 7-én tartott ünnepségről beszámolt a Komárom TV is (június 14-én).

https://www.youtube.com/watch?v=o850TNqhtQk

 

Kásler Miklós: Nincs olyan rossz állapotban az oktatás…

A Figyelőnek adott interjúban az oktatásról azt mondta a miniszter: már egyeztetett a minisztérium szakmai vezetőivel az új Nemzeti alaptantervről, elolvasta a preambulumot, amit teljesen megfelelő szellemiségűnek talált, "a tanterv egészének ezt kell majd képviselnie". Szerinte mindenképp meg kell gyorsítani a folyamatot, ezért a legrövidebb időn belül leül tárgyalni a Nat alkotói gárdájával. A cél az, hogy a 2019/20-as tanév már az új Nat alapján induljon el - tette hozzá.

http://hvg.hu/itthon/20180614_Kasler_Nincs_olyan_rossz_allapotban_az_oktatas_es_az_egeszsegugy_mint_amilyen_kritikat_kap?s=hk

Az eredeti ajánló:

https://figyelo.hu/szoveg/v/mit-tervez-az-uj-miniszter---kasler-miklos-a-figyelonek/

 

100 ezren  nem vették át a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk

Június elejéig összesen 91 595 olyan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében a hallgató sikeres záróvizsgát tett, de oklevelét nyelvvizsga hiányában még nem kapta meg - írta a Magyar Hírlap az Oktatási Hivataltól kapott adatok alapján.

http://www.atv.hu/belfold/20180614-kozel-100-ezren-nem-vettek-at-a-diplomajukat-mert-nincs-nyelvvizsgajuk/hirkereso

 

Megjelent az új tanév rendje – nincs változás a hosszában. Az Emmi mindenkinek szép nyarat kíván

A tanév 2018. szeptember 3-án, hétfőn kezdődik, az utolsó tanítási nap 2019. június 14-én, pénteken lesz, a tényleges tanítási napok száma 181 nap. 2018. június 15-én lesz a mostani tanév utolsó tanítási napja, ezzel több százezer tanuló számára kezdetét veszi a nyári szünet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden pedagógusnak és tanulónak szép nyarat és tartalmas szünidőt kíván.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megjelent-a-tanev-rendje

 

Mendrey: Álságos az az érvelés, mely „táborszerű” foglalkozásokról beszél

Megszokhattuk, hogy ha valami kiszivárog, és azt az Emmi cáfolja, akkor annak megvalósulása reális lehetőség. A munkavállalók túlnyomó többsége (így a gyermekes szülők is) nyárra tervezi kivenni szabadságát, hogy együtt nyaralhasson a család. Így készülnek a munkáltatók is. A hosszabb őszi, téli és tavaszi szünet foglalkoztatási, tervezési és – ne adj isten – egzisztenciális problémákat okozhat, így tehát indokolatlan, és szakmaiatlan is az elképzelés. A pedagógusok szabadságának kiadása, szintén súlyos – akár munkaszervezési, tanítási, pedagógiai – problémákat generálna. Mendrey László véleménye a tanév esetleges meghosszabbításának ötletétől (Lásd korábbi Népszava-cikk).

http://hvg.hu/elet/20180614_Mendrey_Nem_tudja_az_egyik_balkez_mit_csinal_a_masik_bal

 

Tanévzáró gálán jutalmazták a legjobb diákokat

A Csodák Palotájában tartotta tanévzáró gáláját és díjátadó ünnepségét a PontVelem Nonprofit Kft. A gálára a Fenntarthatósági Témahét pályázatainak nyerteseit-, a Visa Pénzügyi Foci döntőbe jutott játékosait-, illetve a PontVelem Okos Program legaktívabb diákjait, tanárait hívták meg. A tanév során a szelektív hulladékgyűjtő versenyben legeredményesebb, a pénzügyi tudatosságot fejlesztő JátékBankban a legokosabb, illetve a SegítsVelem programban a legtöbbet adományozó diákokat ismerték el.

http://www.origo.hu/itthon/20180614-tanevzaro-gala-kereteben-jutalmaztak-a-legjobb-diakokat-pontvelem-nonprofit-kft.html?utm_source=hirkereso

 

Ösztöndíj végzős középiskolásoknak

Új ösztöndíjprogramot hirdettek végzős középiskolások számára annak érdekében, hogy segítsék az átmeneti időszakot a középfokú- és felsőoktatás között. Akár (egyszeri) százezer forint támogatást is lehet nyerni.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/6/14/Vegzos_kozepiskolasoknak_inditottak_osztond_2L6RM4

 

Kevesebb rászoruló gyerek ehet ingyen nyáron

Tavaly nyárhoz képest néhány ezerrel kevesebb gyerek kap idén szünidei étkeztetést a kormánytól - derül ki Rétvári Bence Emmi-államtitkárnak az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére adott válaszából.

http://hvg.hu/gazdasag/20180614_A_tavalyinal_kevesebb_raszorulo_gyerek_kap_iden_nyari_ingyen_etkeztetest?s=hk

 

A közszférával játszik a kormány

Az önkormányzati szféra béreinek emelésére a 2019-es költségvetésben a települések helyi adóbevételeiből elkülönítve szerepel egy 11 milliárd forintos kiegészítő bérrendezési alap fedezete. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács   ülésén Adorján Richárd, a Pénzügyminisztérium költségvetési helyettes államtitkára ismertette a szakszervezetek és szakmai szervezetek vezetőivel, hogy nem automatikus, százalékban meghatározott béremelést ígér a kormány, hanem egy pályázati rendszer elindítását tervezi, amelyre a szegényebb önkormányzatok jelentkezhetnének – írta a Népszava. A SZEF és az MKKSZ továbbra is a minimálbér emeléséhez alkalmazkodó és a diplomás minimálbér bevezetésével kiegészített bérrendezést támogatná az állami és önkormányzati munkahelyeken.

http://nepszava.hu/cikk/1162155-a-kozszferaval-jatszik-a-kormany

 

Vita a kormánypárt és az ellenzék között

A Fidesz szerint a szocialisták éppen az ellenkezőjét csinálták, amikor kormányoztak és ők írták a költségvetést, mint amiről most beszélnek. A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője „jövőellenesnek” nevezte a benyújtott költségvetési javaslatot. Mint kifejtette: jövőre az ország „arányaiban kevesebbet fog költeni oktatásra és szakképzésre, kevesebbet fog költeni egészségügyre és jóléti kiadásokra.

https://magyaridok.hu/belfold/a-szocialistak-kormanyon-pont-az-ellenkezojet-tettek-annak-mint-amirol-most-beszelnek-3198904/

 

Csökkenni fog a tanárok reálbére?

Az oktatás költségvetésen belüli részaránya tovább mérséklődik. Így jön ki az, hogy noha alig 30 milliárddal, de nő az oktatási tevékenységekre fordítandó pénz, de ennél is többet elvisz az áremelkedés, így reálértéken kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az iskolák, egyetemek. A költségvetési mellékletek alapján úgy tűnik, az oktatóknak is rossz hírt rejtenek a táblázatok – írta a 24.hu, kitérve arra is: „Bérük minimálisan emelkedik, kevésbé, mint amennyivel az élet drágul, vagyis a választási év előtti, szavazatvásárlási célt is szolgáló, köz- és felsőoktatási oktatói béremelés nem folytatódik, a tanárok reálbére könnyen lehet, hogy még csökkenni is fog.”

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/06/14/koltsegvetes-beremelkedes-atlagber-koltsegvetes-2019-oktatas-honvedelem-egeszsegugy-nyugdij/

 

Államosíthatják az MTA kutatóintézeteit, 25 milliárdot kap Palkovics

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelték az MTA összköltségvetésének csaknem felét, több mint 25 milliárd forintot. A forrongó Akadémián rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze június 15-ére.

http://hvg.hu/itthon/20180614_Hivatalos_rendkivuli_elnoksegi_ules_jon_az_MTAban?s=hk

 

Felül kellene bírálni a bolognai rendszert

Érdemes lenne felülvizsgálni az oktatásban a bolognai rendszert, a tankönyvek és a tananyag többségét pedig változtatni kell - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

https://infostart.hu/belfold/2018/06/14/lanczi-andras-az-egyetem-ujradefinialas-alatt-van-az-egesz-vilagon

 

Június 15.

 

Csalódás éri a tanárokat januárban: nem emelik fizetésük alapját

„A kormány egy forint béremelést sem tervez a pedagógus előmeneteli rendszer szerint besoroltak számára. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2019-ben továbbra is a 2014. évi minimálbér szintjén maradna” – írja Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az elmúlt években több szervezet, így a pedagógus szakszervezetek és a Nemzeti Pedagóguskar is azt kérte a kormánytól, hogy állítsák vissza a korábbi rendszert, és ismét a minimálbér legyen a pedagógusok fizetésének alapja.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/15/Csalodas_eri_a_tanarokat_januarban_nem_emel_5JP6RG

 

„Két hónapig irigykedhetünk a tanárokra”

Véget ért a 2017/18-as tanév, megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció. A diákok idén is számtalan tábor közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltéséhez. Az Origó foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

http://www.origo.hu/itthon/20180615-veget-er-a-tanev-kezdodik-a-vakacio.html?utm_source=hirkereso