Hírek

Lapszemle 2018. Június 8. Pedagógusok ünneplése

Lapszemle 2018. Június 8. Pedagógusok ünneplése

Lapszemle 2018. Június 8. Pedagógusok ünneplése

Június 2.

Dobálják, mint a forró krumplit

A Fidesz oktatáspolitikájának egyik legnagyobb vesztese a szakképzés és az abban tanuló gyerekek, annak ellenére, hogy maga Orbán Viktor, és egyik legbefolyásosabb tanácsadójának tartott Parragh László magyar kereskedelmi és iparkamarai elnök évek óta azt hangsúlyozza: egy szakma többet érhet, mint az érettségi vagy akár egy diploma.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/dobaljak_mint_a_forro_krumplit

 

A teljes inkompetenciát olvasni ki Kásler Miklós szavaiból”

Van, aki bizakodik, más viszont semmilyen változást nem remél: az oktatás szereplőit kérdeztük, hogy mit várnak az új minisztertől és az államtitkártól.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-teljes-inkompetenciat-olvasni-ki-kasler-miklos-szavaibol-111576

 

Pályázat autizmus-specifikus nevelés és oktatás támogatására

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet Autizmus-specifikus nevelés és oktatás támogatása.

http://www.csalad.hu/2018/06/02/palyazat-autizmus-specifikus-neveles-es-oktatas-tamogatasa

 

Egyedülálló oktatási módszer a Gyermekszem.pont-iskolákban

A Nemzeti alaptanterven (Nat) alapuló módszert, úgynevezett rendszerpedagógiát dolgozott ki a Gyermekszem.pont Alapítvány, amelynek a sikeres, kétéves általános iskolai működése után a középiskolai oktatásra is lehetőség nyílik - közölte az alapítvány az MTI-vel.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/06/02/egyedulallo-oktatasi-modszer-a-gyermekszem-pont-iskolakban/

 

Szeretik a fiatalok, szinte teltházzal mennek a honvédelmi táborok

A honvédelmi táborok az idén már 1200 fiatalt fogadnak, a helyek többsége betelt – mondta Beluzsárné Belicza Andrea, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.

http://propeller.hu/szorakozas/3355970-szeretik-fiatalok-szinte-telthazzal-mennek-honvedelmi-taborok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Élénkülő kapcsolatok: Csongrád megye berobbanna az orosz piacra

Csongrád megye - A mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a turizmus, az oktatás és a kutatás lehet az együttműködés kulcsa. Új távlatokat nyithat a tiszteletbeli orosz konzul kinevezése. Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke határozott és előremutató lépéseket tesz a kooperációért: pozitív helyi tartalommal tölti meg a kormányzat keleti nyitásának kereteit.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elenkulo_kapcsolatok_csongrad_megye_berobbanna_az_orosz_piacra/2562262/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

OK Center nyílt Nagyszombaton

Szlovákiában is hódít a magyar oktatási sikersztori

http://vilagszam.hu/cikkek/ok-center-nyilt-nagyszombaton-szlovakiaban-is-hodit-a-magyar-oktatasi-sikersztori.html/14308/

 

Június 3.

 

Köszönjük a pedagógusok munkáját

Köszönet illeti az összes, 170 ezer magyar pedagógust, aki napról napra a diákokkal foglalkozik, és segít abban, hogy Magyarország a jövőben sikeresebb, boldogabb legyen - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára június első vasárnapján, a pedagógusnapon Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/koszonet-illeti-a-pedagogusokat

 

Tanáraink köszöntése: ma van a pedagógusnap

Ma van a pedagógusnap: hagyományosan ekkor köszöntik a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. A köznevelésben mintegy 145 ezer tanító, tanár, óvodapedagógus, a felsőoktatásban csaknem 20 ezer oktató dolgozik. 

http://www.dehir.hu/belfold/tanaraink-koszontese-ma-van-a-pedagogusnap/2018/06/03/

 

Ma van a pedagógusnap, Isten éltesse őket!

Ma van a pedagógusnap: hagyományosan ekkor köszöntik a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. A köznevelésben mintegy 145 ezer tanító, tanár, óvodapedagógus, a felsőoktatásban csaknem 20 ezer oktató dolgozik.

http://propeller.hu/itthon/3356086-ma-van-pedagogusnap-isten-eltesse-oket?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Kitüntették Kósa Lajost a pedagógusnapon

A Nemzedékek Jövőjéért díjjal tüntette ki pedagógusnap alkalmából a debreceni tankerület Kósa Lajost. Azt nem tudni, hogy mi az elismerés oka. A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője szerint nincs okuk a tanároknak az ünneplésre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig bőven van min javítani oktatásfronton.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/kituntettek-kosa-lajost-a-pedagogusnapon-2462234?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Gajdics Ottó üzent a tanároknak pedagógusnapon: Nem az oktatási kormányzat ellen kell tüntetgetni!

Aki ennek ellenkezőjét gondolja, a pártlap főszerkesztője szerint téved.

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/gajdics-otto-uzent-a-tanaroknak-pedagogusnapon-nem-az-oktatasi-kormanyzat-ellen-kell-tuntetgetni-111581

 

Fordulat jön az oktatásban?

Párbeszédet sürget a kormánnyal oktatásügyben a Magyar Tudományos Akadémia, ezúttal közgyűlési határozatban fogalmazva meg aggodalmait. „Az Akadémia közössége folyamatosan készen áll arra, hogy javaslataival segítse a kormányzat munkáját” – hangsúlyozta a Heteknek Pléh Csaba, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke. Az EMMI szerint a párbeszéd már megindult az oktatás szereplői között. A Hetek cikke.

http://www.atv.hu/belfold/20180602-fordulat-jon-az-oktatasban/hirkereso

 

Oktatás 2017/2018: átfogó kép a statisztikai hivataltól

A 2016/2017-es tanévben az óvodások száma 1,7 százalékkal nőtt, addig az általános iskolásoké 1,2, a középfokon tanulóké 1,5, a felsőoktatásban hallgatók száma pedig 1,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest – derül ki többek között a KSH friss összegzéséből.

http://kamaraonline.hu/cikk/oktatas-2017-2018-atfogo-kep-a-statisztikai-hivataltol

 

Háromszor ennyi mérnökhallgató kellene az országba

Mind több állami, oktatási és piaci szereplő ismerte fel az elmúlt években azt, hogy a mérnöki életpálya népszerűsítése a fiatalabb generációk körében kiemelten kezelendő feladat. Már napjainkban is komoly nehézségeket okoz a szakemberhiány, aminek a hosszú távú megoldása vitathatatlanul a magyar gazdaság érdeke.

https://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/haromszor-ennyi-mernokhallgato-kellene-az-orszagba-93195.html?=hirkereso

 

 Rétvári: köszönet illeti a pedagógusokat

 Az államtitkár fizetésemelést ígér, az ellenzéki pártok ugyanezt követelik.

https://vs.hu/kozelet/osszes/radikalis-pedagogus-beremelest-kovetel-a-parbeszed-0603?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

 

Azonnali radikális béremelés szükséges az oktatásban - Párbeszéd

A Párbeszéd szerint a készségek fejlesztését szolgáló oktatás megteremtése mellett azonnali és radikális béremelés szükséges az oktatás területén az ország sikere érdekében - jelentette ki a párt szóvivője vasárnap Budapesten.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215025

 

Gyökeresen át kell alakítani az oktatást, ha nem akarunk teljesen lemaradni 

A már most rendelkezésre álló és a közeljövőben megjelenő technológiák az országok gazdasági fejlődésében is nagy változásokat hozhatnak. 79 ország bevonásával készítette el a Huawei azt a kutatást, melynek során 40 különböző mutató segítségével határozta meg az országok digitális átalakulásának fejlődését. Az eredmények alapján az országokat három csoportra osztotta: élenjárók, alkalmazkodók és kezdők. Magyarország jelenleg a középmezőnyben van, de nem árt résen lenni, mivel egy új technológia időben történő alkalmazása akár rövid távon is jelentős előnyökkel járhat.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/gyokeresen-at-kell-alakitani-az-oktatast-ha-nem-akarunk-teljesen-lemaradni.287250.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Mindenki ilyen tanártól szeretne tanulni

Az agyak süketségét nem bírja, de büszke azokra a tanárokra, akik szabadidejükben is tanulni akarnak. Ma már az ötödikeseknek is beszél János vitéz öngyilkossági kísérletéről, de szívesen vinne több kortárs irodalmat az órára. Tamás Ferenc gimnáziumi magyartanárral beszélgettünk.

https://www.nlcafe.hu/szabadido/20180603/tamas-ferenc-magyartanar-irodalom-oktatas-video/

 

Alapjaiban változhatnak meg a munkahelyek 20 éven belül

Magyarország jó eséllyel indul, hogy a robotika térnyerése után is megállja a helyét a világban, mert az ország jó matematikai alapképzéséről ismert - mondta Shamus Rae a KPMG diszruptív technológiákért felelős partnere a Brain Bar konferencián. A szakértő szerint ugyanakkor a világ többi országához hasonlóan Magyarországnak is szembe kell néznie a digitalizáció és a robotika kihívásaival, amihez mindenek előtt az oktatás reformjára, és nyitott közszolgáltatásokra van szükség

https://szakszervezetek.hu/hirek/14415-alapjaiban-valtozhatnak-meg-a-munkahelyek-20-even-belul

 

Európa egyik legmenőbb angyala szerint ez kell, hogy több külföldön is sikeres magyar vállalkozás legyen

A kontinens év angyalbefektetőjének választott Hansi sosem kér nagyobb részesedést a befektetéséért cserébe, mint ami az alapítóknak van. Szerinte az állam azzal segít a legtöbbet a startupoknak, ha könnyít a vállalkozások jogi keretein, támogatja a magánbefektetéseket, és olyan oktatást ad, ami tényleg felkészíti a fiatalokat a 21. századra. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, csak le kell másolni, ami máshol működik.

https://forbes.hu/penz/hansi-hansmann-startup-befektetes-interju/

 

Június 4.

 

Tisztújítás a PSZ-ben

Négy megyében új elnöke van a PSZ helyi szervezetének. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Fülöp Attila, Somogy megyében Papné Szabó Ibolya, Veszprém megyében Bán Mihály, Győr-Moson-Sopron megyében Neubauer Tamás lett az elnök, egyben az Országos Vezetőség tagja (őket folyamatosan mutatjuk be a honlapon). Ez is elhangzott a PSZ Országos Vezetősége 2018. június 4-én, Budapesten tartott ülésén. Az országos elnököt és az alelnököket június végén választja meg a kongresszus.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3500/tisztujitas-a-psz-ben

 

Magunk alatt vágjuk a fát azzal, hogy jól tanítunk

Bármelyik fővárosi iskola megirigyelhetné a gyulaházai Dr. Kozma Pál Általános Iskolát: az intézménynek saját tornacsarnoka és tanuszodája van, az okostábla az alapfelszereltség része. Ennek is köszönhető, hogy évek óta sikerrel ellensúlyozzák a gyerekek rossz családi hátterét. Mégis kérdéses, mi lesz az iskola sorsa, mert az elvándorlás miatt néhány év alatt drasztikusan csökkent a gyerekek száma.

https://24.hu/belfold/2018/06/04/magunk-alatt-vagjuk-a-fat-azzal-hogy-jol-tanitunk/

 

Egyre vonzóbb a tanári pálya? Így látja az államtitkár

Több minden bizonyítja, hogy az elmúlt években sikerült növelni a pedagóguspálya presztízsét- mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára június első vasárnapján, a pedagógusnapon Budapesten tartott sajtótájékoztatón, ahol köszönetet mondott 170 ezer pedagógusnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/4/Retvari_Bence_vonzo_a_pedagoguspalya_A2N6RC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_4

 

Kiürülnek az iskolák: nem csak a tanárok, a diákok is fogynak

A felsőfokú képzéseknél a tavalyi 2,2 után a most záruló tanévben 1,6 százalékkal csökkent a hallgatói létszám, miközben az oktatók száma 3 százalékkal nőtt, a középiskolákban azonban nem csak a diákok, de a tanárok száma is csökkent, 2,3 százalékkal - írta a hétfői Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

http://faktor.hu/faktor-a-fels-foku-kepzeseknel-n-tt-a-kozepiskolakban-csokkent-a-tanarok-szama?source=hirkereso

 

Hiába népszerűsíti a kormány a szakképzést, egyre kevesebb a diák a szakgimnáziumokban

428 ezren tanulnak a középfokú iskolák nappali tagozatán – a gimnáziumokban és a készségfejlesztő iskolákban emelkedett, a szakközépiskolákban és a szakgimnáziumokban azonban csökkent a diákok száma.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/4/szakgimnaziumokban_csokken_a_diakok_szama_GXXEXY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_4

 

Lesújtó számok érkeztek a magyar oktatásról

Összesen 1 millió 686 ezer gyerek és fiatal vesz részt a köznevelésben a 2017-2018-as tanévben. Az óvodák száma öttel, az általános iskoláké kettővel nőtt. A középfokú oktatásban az intézmények száma héttel csökkent, a felsőoktatási intézményeké pedig eggyel lett kevesebb - írta a KSH adatai alapján a Világgazdaság.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lesujto_szamok_erkeztek_a_magyar_oktatasrol.663671.html

 

„Nyelvtanulással a boldogulásért”: csökkent az EFOP-pályázat keretösszege

A középfokú oktatásban részt vevő tanulók nyelvtudásának javítását, valamint a sikeres emelt szintű idegen nyelvi érettségire való felkészítést támogató felhívás keretösszegét 3,3 milliárd forintról 2,6 milliárd forintra csökkentette a kormány.

http://kamaraonline.hu/cikk/nyelvtanulassal-a-boldogulasert-csokkent-az-efop-palyazat-keretosszege

 

"Egy másodpercre sem bíznak meg a tanárokban, így megy ez, már hosszú évek óta"

„A naptárban június első vasárnapja a pedagógusoké. Ez azonban csak egy álszent, lózungokkal, és hamis ígéretekkel teli alkalom. Az igazi pedagógusnap szeptember elsejétől, június közepéig tart, hétfőtől – péntekig” – szögezi le a hvg.hu-n megjelent írásában Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) volt elnöke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/4/pedagogusnap_Mendrey_Laszlo_H9POIL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_4

 

Melóra, diák!

Pár hét, és kezdődik a vakáció. A diákok nagy része azonban nem otthon, láblógatva tölti a nyarat, sokan dolgoznak az iskolamentes hónapokban. A lehetőségek és a fizetések pedig meglehetősen változatosak.

https://www.szabadfold.hu/csalad/melora_diak

 

50 milliárd forintot kerestek tavaly a diákok

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) - az iskolaszövetkezeti piac felét lefedő - 13 tagszervezetének adatai szerint, a tavalyi évben ötödével nőtt a ledolgozott munkaóraszám, szinte ugyanannyi munkavégzővel. A 26%-kal több megbízónak végzett diákmunka - az árbevétel 30%-os emelkedésével - ágazati szinten 60 milliárd forintot termelt, ami az érintettek számára több mint 50 milliárd forint személyes jövedelmet jelent. Az idei nyár is ennek a szektornak kedvez, hiszen az iskolaszövetkezeti modell mintájára felépülő nyugdíjas szövetkezetek tagságának ilyenkor az unoka az első, számukra majd a szeptember hoz új nyitányt - írják sajtóközleményükben.

https://www.hrportal.hu/hr/50-milliard-forintot-kerestek-tavaly-a-diakok-20180604.html

 

Varga Mihály: Új lehetőségekkel bővül az idei nyári diákmunkaprogram

Varga Mihály azt mondta, a Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunkaprogramot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180604-varga-mihaly-uj-lehetosegekkel-bovul-az-idei-nyari-diakmunka-program.html?utm_source=hirkereso

 

Az ombudsman szerint nem védik eléggé a táborozó gyerekeket a jelenlegi jogszabályo

Az ombudsman szerint a jogszabályok nem garantálják megfelelően a gyermekek védelmét és biztonságát a magántáborokban. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala özleményében azt írta, Székely László panaszbeadvány nyomán megvizsgálta egy tábori sérülés körülményeit, és az egyedi ügyön túlmutató megállapításokat is tett. Az ombudsman az emberi erőforrásokért, valamint a fogyasztóvédelemért felelős miniszterhez fordult.

https://444.hu/2018/06/04/az-ombudsman-szerint-nem-vedik-elegge-a-taborozo-gyerekeket-a-jelenlegi-jogszabalyok?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-ombudsman-szerint-nem-vedik-elegge-a-taborozo-gyerekeket-a-jelenlegi-jogszabalyok

 

Miért olvassák szívesebben a diákok a Harry Pottert, mint az Egri csillagokat?

Kompromisszumra kellene törekedni: nagyon fontos, hogy bizonyos klasszikus magyar művek ne kerüljenek ki a kánonból, de be kellene engedni az iskolába a kortárs könyveket és a kortárs írókat is – mondta a kötelező olvasmányokról Dóka Péter író, a Móra Könyvkiadó irodalmi szerkesztője.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/4/mitol_nepszerubb_a_Harry_Potter_mint_az_Egr_Y3RA42#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_4

 

„Élménysulikat szeretnénk megvalósítani” – interjú Révész Lászlóval  

Révész Lászlóval, a Komplex Alapprogram szakmai vezetőjével többek között a kompetenciafejlesztés fontosságáról, a kooperatív módszerek szélesebb bevezetéséről és a Komplex Alapprogram koncepciójáról, eredményeiről, vállalásairól beszélgettünk.

http://tantrend.hu/hir/elmenysulikat-szeretnenk-megvalositani-interju-revesz-laszloval

 

Mire van szüksége egy gyermeknek? – A bátorság köre

Pedagógusként a napi munkánk során találkozunk veszélyeztetett fiatalokkal. Ők azok, akik körülményeik miatt nem tudnak jelen lenni és teljesíteni az órákon. Számukra az iskola lehet, az a menstvár, ahol biztonságban és megbecsülve érezhetik magukat. A Bátorság köre az a modell, ami segítséget nyújt nekünk, felnőtteknek abban, hogy mire van szüksége a gyerekeknek.

http://tantrend.hu/hir/mire-van-szuksege-egy-gyermeknek-batorsag-kore

 

Újabb magyar startup a siker kapujában

Az élményszerű oktatásban áttörést ígérő Eddie-t fejlesztő Innobie sikerrel vette a megmérettetést a Microsoft Imagine Cup kelet-közép-európai fordulóján. Ők képviselik hazánkat az Egyesült Államokban, a verseny globális döntőjében.

http://www.mmonline.hu/cikk/ujabb-magyar-startup-a-siker-kapujaban/

 

Extrém nyári táborok

A több mint 1200 elérhető táborturnus közül a hagyományos táborok mellett egyre több különleges témájú tábort találni. Régészkedhet, aki akar, nagyjátékfilm rendezésében segíthet, vagy épp a hazatérő csemeténk kis menedzser lesz, de akkor se csodálkozzunk, ha a tábort követően okos otthonná alakítja a lakást a gyerek! A Táborfigyelő ismertette az idei év legextrémebb és legmeglepőbb táborait.

http://orientpress.hu/cikk/2018-06-04_ezek-az-idei-ev-legextremebb-es-legmeglepobb-taborai

 

Arcfelismerő rendszerekkel buktatnák le az iskolákban a nem figyelő diákokat

Ahogy Kínában arcfelismerő szoftverek buktatják le a bűnözőket, úgyan úgy ez a megfigyelési rendszert működhet az oktatási intézményekben is? Van, ahol erre keresik a választ.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/6/4/arcfelismero_diakok_orai_aktivitasa_VXYZXY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_4

 

Ferling József: láthatóság és hitelesség

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit. Ezúttal Ferling Józseffel, a „Költséghatékony pr-trükkök” című kurzusunk vezetőjével beszélgettünk.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ferling-jozsef-lathatosag-es-hitelesseg/

 

Június 5.

 

Újfajta kommunikációval közelít a fiatalokhoz Pedagógusok Szakszervezete

Rövidesen frappáns kisfilm világítja meg a fiatal generációk számára a szakszervezeti mozgalom lényegét és céljait. A Pedagógusok Szakszervezete a 21. századhoz igazítja kommunikációját. Mindennek fontosságáról Békési Tamás, az Országos Ügyvivő Testület tagja, a Zala megyei szervezet május közepén újraválasztott elnöke beszélt, aki tanárként a Báthory-iskolában oktat történelmet és németet.

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujfajta-kommunikacioval-kozelit-a-fiatal-generaciohoz-a-pedagogusok-szakszervezete-2394621/

 

Igazgatók és dadák is kitüntetést kaptak Szombathelyen a pedagógusnapon

Június első vasárnapja a Nemzetközi Pedagógusnap. Nem feledkeztek meg erről a szombathelyi városházán sem így rengeteg elismerést, kitüntetést, kézfogást és szálvirágot adtak át a tanároknak.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/igazgatok_es_dadak

 

Jelentkezés 2018. évi szaktanácsadói képzésekre

A szaktanácsadói kapacitás bővítése érdekében az Oktatási Hivatal (OH) szaktanácsadói továbbképzéseket indít. A képzések célja a szaktanácsadói feladatok jogszerű, szakszerű, zavartalan és hosszú távú ellátásának biztosítása.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/aktualis_tanev_esemenyei/hireink/szaktanacsadoi_kepzes/

 

Kásler Miklós és az oktatás: "Eddig csak a megbízást akarta megszolgálni"

Az új oktatásért felelős miniszter eddigi nyilatkozatai nem túl bizalomgerjesztők, szakértők azt mondják, Kásler Miklós nem ért az oktatáshoz. Legutóbbi nyilatkozatáról az egyik kutató azt mondta, ezért a tanárjelölteket megbuktatnák.

http://hvg.hu/itthon/20180605_kasler_miklos_oktatas_alaptanterv_felsooktatas_kozoktatas?s=hk

 

Miért van egyre kevesebb tanár?

A kérdés talán így jobb lenne: Miért lenne több?

Pedagógusnak lenni az egyik legszebb hivatás, hiszen egy tanár nem csak oktat, de nevel, értékeket közvetít, hat, alkot, gyarapít.

Elméletben.

https://merce.hu/2018/06/05/miert-van-egyre-kevesebb-tanar/

 

Tényleg jön a hazafias nevelés, már kormánybiztosa is van

A hazafias nevelésért felelős kormánybiztos lett a volt honvédelmi miniszter, Simicskó István.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/5/hazafias_neveles_kormanybiztos_M6CXIR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_5

 

Hullanak a fejek Kásler körül

Bár a kormány szerint jól teljesített az egészségügyi vezetés, az új miniszter szinte mindenkit leváltott maga körül. Volt, aki lapunkból tudta meg, hogy mennie kell.

http://nepszava.hu/cikk/1161416-hullanak-a-fejek-kasler-korul/

 

A kormánypárti média küldött selyemzsinórt Orbán volt miniszterének

Új vezetőt neveznek ki Pálinkás József helyére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) élén – értesült a 24.hu. A lap szerint annak, hogy megválnak az első Orbán-kormány oktatási miniszterétől, voltak előjelei a kormánypárti sajtóban.

http://hvg.hu/itthon/20180605_palinkas_jozsefet_levalthatjak_nkfi?s=hk

 

Itt az OFI magyarázata: ezért nincs kronológia az új történelmi atlaszban

A 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi érettségin már csak az új történelmi atlaszt használhatják majd a diákok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán részletes cikk jelent meg arról, miért nem tartják jónak, ha kronológia is van az atlaszban.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/6/5/miert_nincs_kronologia_az_uj_tortenelmi_atl_1SV8AL

 

„Bezzeg-országok” is érdeklődnek a magyar pénzügyi oktatási módszer iránt

A pénzügyi tudatosság területén nem állunk jól, viszont annak oktatásában ért el kiemelkedő sikereket az OTP Fáy András Alapítvány OK Központja. A 2-12. évfolyamos gyerekekre szabott program hatalmas népszerűségnek örvend itthon és külföldön is. A hagyományos oktatási módszerekkel szakító, élményalapú képzési módszer iránt többek között Finnországból, Malajziából és Szingapúrból is érdeklődnek.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/06/05/penzugyi-tudatossag-mar-kisiskolas-kortol/

 

Több program is indult, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését a természettudományos és műszaki pályák iránt

Több európai és magyar program is indult azért, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai (MTMI- vagy STEM-) pályák iránt és fejlessze kompetenciájukat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Bangóné Borbély Ildikó, Molnár Gyula és Tóth Bertalan MSZP-s képviselők írásbeli kérdésére válaszolva.

http://propeller.hu/itthon/3356640-tobb-program-is-indult-hogy-felkeltsek-diakok-erdeklodeset?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

30 fokban aszalódnak a gyerekek az óvodákban, iskolákban

Légkondicionáló hiányában 30 fok feletti hőség van sok óvodában, iskolában a tanév utolsó heteiben. A nyári benti hőmérsékletre nincs előírás, de a kancelláriaminiszter szerint amúgy sem egyszerű megoldani a klimatizálást.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/30-fokban-aszalodnak-a-gyerekek-az-ovodakban-iskolakban-2462354?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Még igényelhető az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek napi egy tál meleg ételt kaphatnak az iskolai szünetben: azok a szülők, akik még nem kérték az étkeztetést gyermekük számára, a helyi önkormányzat jegyzőjénél továbbra is leadhatják igénylésüket – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

http://orientpress.hu/cikk/2018-06-05_-meg-igenyelheto-az-ingyenes-szunidei-gyermeketkeztetes

 

Romlott levest etethettek a gyerekekkel Isaszegen

Feltehetőleg attól a csontlevestől lett rosszul négy gyerek, amit az egyik isaszegi iskola menzáján kaptak csütörtökön.

https://www.nlcafe.hu/gasztro/20180605/romlott-leves-isaszeg-gyerekek-lettek-rosszul/

 

Ha nem jó, akkor nem eszed meg, ha jó, akkor még kapsz!” – mondja Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Irma néni az M1 Ma Reggel című műsorában elmondta, napi négy órában dolgozik az Érdligeti Általános Iskola menzáján, így ebédidőben mindig ott van a gyerekekkel. Sőt, a szülőkkel is, hiszen közülük is többen oda járnak ebédelni. Beszélt arról is, hogy már negyven éve dolgozik menzán, azóta, hogy kislánya megkezdte az első osztályt az általános iskolában.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/06/05/megvalasztottak-magyarorszag-legkedvesebb-konyhas-nenijet?source=hirkereso

 

Idén először nem támogatja a gyerekprogramokat a kőbányai önkormányzat a Hős utcában

A Kontúr Egyesület idén már az 5. nyári Hős utcai alkotótábor megrendezésére készül (az elmúlt évekről szóló beszámolókat itt lehet olvasni), a három napos program keretében augusztusban ismét változatos sport- és kézművesprogramokkal, előadásokkal készülnek a Hős utcai családoknak, és közös főzést is tartanának. Az alkotótábort pedig lomeltakarítás, tereprendezés előzné meg.

https://merce.hu/2018/06/04/iden-eloszor-nem-tamogatja-a-gyerekprogramokat-a-kobanyai-onkormanyzat-a-hos-utcaban/

 

Diákokkal akarja enyhíteni a munkaerőhiányt az Orbán-kormány

2018-ban először szállhatnak be vendéglátóipari és mezőgazdasági cégek az Orbán-kormány által elindított Nyári Diákmunka programban, amelynek deklarált célja a munkaerőhiány leküzdése – derül ki az RTL Klub Híradójának a riportjából. A program arról szól, hogy a Pénzügyminisztérium hárommilliárd forinttal támogatja a 16-25 év közötti fiatalok munkavállalását, a bérek és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét pedig az állam állja, a munkáltatónak csak a fennmaradó egynegyed kifizetését kell vállalnia.

http://168ora.hu/itthon/diakokkal-akarja-enyhiteni-a-munkaerohianyt-az-orban-kormany-151004

 

Ezekre figyeljen nyáron a diákmunkánál

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180605-nyari-diakmunka-adozas.html?utm_source=hirkereso

 

Múzeumok Éjszakája 2018-ban is!  

2018. június 23-án – Szent Iván éjszakájához kapcsolódóan – ismét megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája. Mivel 2018 a Családok éve, ennek jegyében zajlanak majd az izgalmas programok, ahol a kicsik és nagyok közösen fedezhetik fel a múzeumok csodálatos világát. A programok még szervezés alatt állnak, de összeválogattunk néhány olyan rendezvényt, ami meghozhatja mindenki kedvét a múzeumlátogatáshoz.

http://tantrend.hu/hir/muzeumok-ejszakaja-2018-ban

 

Abonyban is feltűnt egy medve

A Bors cikke szerint a Pest megyei Abonyban is feltűnt egy medve hétfő hajnalban. Mint a helyi lakosokra hivatkozva írják, a Szolnokhoz közeli településen békésen bandukolt a házak között, majd az általános iskola erdős, fás kertjén át távozott.

https://index.hu/belfold/2018/06/05/abony_medve/

 

Plüssfigurát szorongatva vallotta be a kecskeméti tanár: 9 milliót loptam a diákjaimtól!

130 szülőt vert át 2016-ban K. Tünde. Azt ígérte a diákoknak és a szülőknek, hogy mindössze 45 ezer forintért elutazhatnak Franciaországba. Hat éjszakás kiránduláson vettek volna részt, az alig ötvenezer forintba belefért volna a szállás, útiköltség, félpanziós ellátás, belépőjegyek, sőt még sétahajózás is – legalábbis ezzel csábította el a diákokat.

http://www.borsonline.hu/aktualis/plussfigurat-szorongatva-vallotta-be-a-kecskemeti-tanar-9-milliot-loptam-a-diakjaimtol/154275

 

Június 6.

 

Emlékplakett a városnak, emlékérem a pedagógusoknak

Orosháza polgármestere pedagógusnapi ünnepségen köszöntötte a nevelő, oktató munka jeles képviselőit. Miközben ő is díjakat adott át, Galló Istvánnétól, a Pedagógusok Szakszervezetének az elnökétől átvette az Eötvös József emlékplakettet.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/emlekplakett-a-varosnak-emlekerem-a-pedagogusoknak-1329657/

 

Hatmillióból díjazzák a pedagógusokat Makón

Az igazgatók ajánlása alapján 484 főállású pedagógus, illetve 43 részmunkaidős és 52 óraadó kap elismerést a keretből.

http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/hatmilliobol_dijazzak_a_pedagogusokat_makon/2562794/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Jutalom? - Opera-előadásra küldik a tanárokat

Operajegyekkel kedveskedik a tanároknak a Miskolci Tankerületi Központ, a pedagógusnap alkalmából átadott jegyekkel Richard Strauss: Salome című darabját nézhetik meg júniusban Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Erről egy miskolci tanár számolt be lapunknak, aki nem volt elragadtatva a nagylelkű ajándéktól. "Pedagógusként felháborodással tölt el, hogy a kormány ennyire semmibe vesz minket. Pedagógusnap alkalmából ad valamit és semmit sem ad. Melyik vidéki pedagógus utazna fel Budapestre operát nézni, hallgatni? Fogalmuk sincs a minisztériumban, hogy milyen problémákkal küzdünk, s hogy a végkimerülés határán annak is örülünk, ha békén hagynak, s az alapfunkciókat biztosítják a tankerület felől?" - írta, hozzátéve: nem nagy jutalomra, hanem erkölcsi és anyagi megbecsülésre vágynak.

http://nepszava.hu/cikk/1161496-jutalom---opera-eloadasra-kuldik-a-tanarokat/

 

Sportünnep Budapestnek: újra jön a mozgás éjszakája

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Ötpróba mozgalom kiemelt eseményét, a Mozgás Éjszakáját, amely Budapest legnagyobb szabadtéri szabadidősport-fesztiválja. Az ingyenes, mindenki számára nyitott eseményen 16 sportágat próbálhatnak ki bajnokok és profi edzők segítségével a mozogni vágyók. A rendezvénynek idén a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány ad otthont, így az eseményre látogatók a hangulatosan kivilágított Duna-parton ismerkedhetnek meg a hagyományos és különleges sportok sorával. A rendezvény egyben Ötpróba-pontszerző alkalom is, azaz a résztvevők pontokat szerezhetnek, amiket később sportszerekre válthatnak. Az este szakmai szervezője a Testnevelési Egyetem.

www.otprobatokioba.hu/mozgasejszakaja

 

Jár-e a tanárnak a szülőktől tanév végén "hálapénz"?

A legtöbb tanár nagy jutalomra nem vágyik, de jól esik neki, ha év végén meglepik őket a gyerekek kis, személyes ajándékokkal. Sok helyen viszont extrém drága ajándékokat vesznek a szülők a pedagógusoknak. A dolog kicsit az orvosi hálapénzhez hasonló: nincs szabályozva, de a rendszer része.

http://hvg.hu/kultura/20180606_Jare_a_tanarnak_tanev_vegen_halapenz?s=hk

 

Há­la­pénz az is­ko­lá­ban? Well­nesst, bi­cik­lit kér­nek a ta­ná­rok

Meg­döb­bentő igé­nyek­ről szá­mol­nak be az anyu­kák a kö­zös­ségi por­tá­lon: a ta­nárnő kerek perec meg­mondja, mi le­gyen az év végi aján­déka, és el­várja, hogy a szü­lők össze­ad­ják rá a pénzt. Sokak sze­rint a te­he­tő­sebb csa­lá­dok ka­pat­ták el a pe­da­gó­gu­so­kat. Hi­va­ta­lo­san senki sem szab ha­tárt az "is­ko­lai há­la­pénz­nek".

https://ripost.hu/cikk-halapenz-az-iskolaban-wellnesst-biciklit-kernek-a-tanarok/?source=hirkereso

 

Rétvári Bence: 550 milliárd forinttal több jut oktatásra

Az idei költségvetésben 2010-hez képest 550 milliárd forinttal több jut az oktatásra, ami a GDP 1,5 százaléka - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Szobon.

https://magyaridok.hu/belfold/retvari-bence-550-milliard-forinttal-tobb-jut-oktatasra-3171133/

 

Mintegy 280 tanoda működik az országban

Mintegy 280 tanoda működik Magyarországon, ezekbe az intézményekbe csaknem hatezer gyerek jár - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban. Langerné Victor Katalin az első alkalommal megrendezett tanodaolimpia megnyitóján azt mondta, a szabolcsi településen megvalósultak és összeértek a társadalmi felzárkózást segítő különböző kormányzati programok, például a Biztos Kezdet Gyerekházak, az Arany János kollégiumi program, valamint a tanoda- és a komplex telepprogramok.

http://magyarhirlap.hu/cikk/120065/Mintegy_280_tanoda_mukodik_az_orszagban

 

Nincs játék a borsodi óvodában, Facebookon kérnek segítséget

Az interneten kért segítséget egy borsodi óvónő, mert a foglalkozásokhoz sincs elég játék az óvodájában. Elsősorban udvari eszközökre lenne szükségük, amelyek lekötnék és fejlesztenék a gyerekeket.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/6/Kiscsecs_ovoda_jatek_J69400

 

Tanárokat tanítanak legózni

A LEGO eszközök széleskörű felhasználásra alkalmasak, az oktatásban jól használhatók általános tantárgyak, mint például a matematika, a természettudományos alapismeretek, a szövegértés, a történetmesélés, a robotika vagy éppen az informatika oktatásának kiegészítéseként, hatékonyabbá tételéhez.

http://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2018/06/tanarokat-tanitanak-legozni

 

Svéd oktatás egy magyar tanár szemével

Úgy hozta az élet (szerencsére előfordul az ilyesmi), hogy nem sokkal azután, hogy bő egy hete megjelent Kati szülői benyomásokat összegző írása a svéd iskolarendszerről (ha nem olvastad, itt pótolhatod), kaptam egy másik levelet is, ami szintén a svéd iskolával foglalkozik – de a tanár szemével. Nekem nagyon érdekes volt olvasni a hasonlóságokat és a különbségeket, remélem, ti is így lesztek vele! Következzen tehát Sörm posztja a svéd suliról, méghozzá a tanár szemszögéből!

http://hataratkelo.blog.hu/2018/06/06/sved_oktatas_egy_magyar_tanar_szemevel

 

Megtalálták az abonyi iskola udvarán ólálkodó medvét

A nyomára bukkantak annak a medvének, amelyik Abony utcáin garázdálkodott a napokban, majd egy helyi iskola udvarára is bemászott.

http://propeller.hu/szorakozas/3356724-megtalaltak-abonyi-iskola-udvaran-olalkodo-medvet?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

A Budapesti Ügyvédi Kamara is kikéri magának…

A napokban számoltunk be arról, hogy Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke határozottan tiltakozott a bírói kar oktatási tevékenysége és az abban előadásokat vállaló néhány ügyvéd kollégát ért nemtelen, kormánypárthoz köthető támadás ellen.

https://varosikurir.hu/a-magyar-utan-a-budapesti-ugyvedi-kamara-is-kikeri-maganak/

 

Június 7.

 

Orosháza Eötvös József-emlékplakettet kapott

Orosháza polgármestere pedagógusnapi ünnepségen köszöntötte a nevelő-oktató munka jeles képviselőit. Miközben ő is díjakat adott át, átvette a PSZ emlékplakettjét.

http://www.pedagogusok.hu/hir/3502/oroshaza-eoetvoes-jozsef-emlekplakettet-kapott

 

Mától megkezdődnek az idei érettségi szóbeli vizsgái országszerte, a diákok először emelt szinten adnak számot tudásukról.

Mától megkezdődnek az idei érettségi szóbeli vizsgái országszerte, a diákok először emelt szinten adnak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/matol_kezdodnek_az_emelt_szintu_szobeli_erettsegi_vizsgak/2562848/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

"Elavult szemlélet" - térképész reagált az új, kronológia nélküli atlaszról szóló OFI-írásra

Meglehetősen elavult szemléletet tükröz - így reagált az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán olvasható, az új történelmi atlaszról szóló írásra Hidas Gábor térképész.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/6/7/OFI_tortenelmi_atlasz_terkepesz_9QGA7E#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_7

 

"Félkóbor