Hírek

Lapszemle 2018. június 1. Szép pedagógusnapot!

Lapszemle 2018. június 1. Szép pedagógusnapot!

Május 26.

 

Kásler: Magyar hagyományokra épülő, korszerű oktatás a célunk, amely egész életre szóló értékeket, iránytűt is ad számukra

Az Emmi új minisztere a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és az Öregdiákok Baráti Köre hagyományos érettségi találkozóján mondott beszédében kijelentette:

"erős vidék erős vidéki iskolákkal és elhivatott, megbecsült pedagógusokkal lehetséges."

https://444.hu/2018/05/26/kasler-magyar-hagyomanyokra-epulo-korszeru-oktatas-a-celunk-amely-egesz-eletre-szolo-ertekeket-iranytut-is-ad-szamukra?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=kasler-magyar-hagyomanyokra-epulo-korszeru-oktatas-a-celunk-amely-egesz-eletre-szolo-ertekeket-iranytut-is-ad-szamukra

 

Szakképzés új gazdával

Néhány év leforgása alatt harmadszorra váltanak fenntartót a szakképző intézmények. Egyelőre szakértők sem tudják biztosan, mire számítsanak.

http://nepszava.hu/cikk/1160648-szakkepzes-uj-gazdaval/

 

Csináld! És csináld okosan! – Bombera Krisztina: Hiszek a nyilvánosság erejében

Nincs jogunk a hátránnyal érkezők vállára több társadalmi felelősséget helyezni csak azért, mert ők tudnának a leghitelesebben a nyilvánossághoz társadalmi problémákról beszélni – állítja Bombera Krisztina, az ATV műsorvezetője, aki egy éve indított Vloggersulit ismert vloggerekkel e általános iskolások számára. A 168 Órának arról beszélt, hogy ő mit tanít és mit tanul ebből, miért fontos a generációs és társadalmi szakadékokat áthidaló, akár új nyelvek tanulása.

http://168ora.hu/itthon/csinald-es-csinald-okosan-bombera-krisztina-hiszek-a-nyilvanossag-erejeben-150428

 

Visszavágyik a felhők közé Gergő - Új álmot hozott a tombolanyeremény a Wesley-iskola diákjának

Szeged - Pilóta leszek, ha nagy leszek - újságolta csillogó szemekkel Zsemberi Gergő, miután őt és családját sétarepülésre vitte Farkas Imre pilóta. A kaland egy tombolán nyert utazásnál jóval több volt: új célokat adott a kisdiáknak.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/visszavagyik_a_felhok_koze_gergo_-_uj_almot_hozott_a_tombolanyeremeny_a_wesley-iskola_diakjanak/2561375/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Megalázták az iskolában, mert nem viselt melltartót

Melltartó viselésére kötelezték azzal az indokkal, hogy hidegben kirajzolódik a mellbimbója a pólója alatt, ez pedig elvonja a fiúk figyelmét a tanulástól.

https://www.nlcafe.hu/eletmod/20180526/megalaztak-az-iskolaban-mert-nem-viselt-melltartot/

 

Május 27.

 

Lázár bírálta a kormány oktatáspolitikáját

Lázár János a csongrádi református pedagógusok előtt célzott arra, hogy a kormány oktatáspolitikáján nem látszott a más területeken megszokott profizmus, sem a világos jövőkép. A politikus szerint az újabb kétharmaddal minden korábbinál nagyobb lehetőséget kapnak ennek kijavítására, de a felelősségük is nagyobb lesz.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/lazar-biralta-a-kormany-oktataspolitikajat/338047/

 

Fejlesztés a KRÉTA mellett

Mintegy 3,7 milliárd forintos informatikai fejlesztést hajt végre a Klebelsberg Központ, mivel jövőre egy új, elektronikus ügyintézési szisztémát fognak bevezetni az állami fenntartású iskolákban. Olyat, amely integráltan működik majd a KRÉTA nevű tanügyigazgatási rendszerrel. A napokban ezzel kapcsolatban sok csúsztatás látott napvilágot.

https://magyaridok.hu/belfold/fejlesztes-a-kreta-mellett-3132709/

 

Fotópályázat a szakképzésről

Az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ fotópályázatot hirdetett meg a szakképzésben résztvevők számára. Olyan fényképeket kell készíteni és beküldeni, amelyek a szakképzés világában szerzett kollektív élményeket mutatják be.

http://www.csalad.hu/2018/05/27/fotopalyazat-a-szakkepzesrol

 

Csereprogram szakképzésben tanuló diákoknak

Immáron hat éve hirdet nemzetközi csereprogramot az Eckerle CNC forgácsolást tanuló szakiskolásoknak, amely során idegen környezetben, az iskola falain túl mélyíthetik el szaktudásukat. Ezúttal a németországi Eckerle üzem gyakornokai jártak Magyarországon tavasszal, páratlan évben a magyar fiatalok mehetnek majd Németországba.

http://www.jarmuipar.hu/2018/05/csereprogram-szakkepzesben-tanulo-diakoknak/

 

Már iskolásokat is toboroz a honvédség

A toborzás nagyon fontos feladat, nem lehet elég korán elkezdeni - emelte ki a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/27/mar_iskolasokat_is_toboroz_a_honvedseg_V12U07#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_27

 

"Van, ahol éhesen mennek iskolába a gyerekek"

A kormány elsődleges feladata a gyerekszegénység mérséklése - hangoztatta Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke gyereknap alkalmából tartott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/van-ahol-ehesen-mennek-iskolaba-a-gyerekek/338045/

 

Az LMP-frakció szerint az új miniszternek kell megszereznie az oktatásból hiányzó 250 Az LMP parlamenti frakciója elvárja az emberi erőforrások miniszterétől, Kásler Miklóstól, hogy a jövő évi költségvetés tárgyalásakor érvényesítse az oktatás érdekét, és szerezze meg azt a mintegy 250 milliárd forintos pluszforrást, amelyre szerintük szüksége van a szférának.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=214884

 

A PDSZ tiltakozik a gyülekezési jog korlátozása ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tiltakozik a jelenleg hatályos Alaptörvény szerinti gyülekezési jog korlátozása ellen.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/14354-a-pdsz-tiltakozik-a-gyulekezesi-jog-korlatozasa-ellen

Oktatóprogrammal segítenek a cukorbeteg gyermekeken

Egyre növekszik a cukorbetegek száma, köztük a gyermekeké is. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kampánya nekik próbál segíteni. A szervezet oktatóprogramot készített pedagógusoknak, amely segít a tanárokat felkészíteni arra, hogy a diabéteszes gyerekek zökkenőmentesen járhassanak a közösségbe.

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/orvostudomany/cikk/2018/05/22/oktatoprogrammal-segitenek-a-cukorbeteg-gyermekeken?source=hirkereso

 

Eszement indokkal tiltották meg egy 3 éves kislánynak, hogy a kedvenc ruhájában menjen óvodába

Elképedt egy kanadai házaspár, amikor hároméves kislányuk egyik óvodapedagógusa közölte velük, hogy nem vihetik többé az intézménybe a gyereküket az egyik ruhájában, mert az túl kihívó – írja a CBC.

https://24.hu/elet-stilus/2018/05/27/ovoda-ruha-kihivo-kislany/

 

Május 28.

 

Bemutatta államtitkárait az emberi erőforrások minisztere

Bemutatta új államtitkárait Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, a tárcavezető a szakterületükön felkészült szakemberekként jellemezte az egyes ágazatok felelőseit.

http://propeller.hu/itthon/3355024-hoppa-bemutatta-allamtitkarait-emberi-eroforrasok-minisztere?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Oktatási központ lesz az egykori óvodából

Szeged - Oktatási centrum épül a Kossuth Lajos sugárúton, amelyben elsősorban külföldi orvostanhallgatókat oktatnak majd. Egy több mint 100 éves épületet újítanak fel, amely korábban óvodaként működött.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/oktatasi_kozpont_lesz_az_egykori_ovodabol/2561502/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Az új miniszter szerint hónapok óta "a pedagógusokkal közösen zajlik" az új NAT kidolgozása

Azon fognak dolgozni, hogy tovább tudják növelni a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások új minisztere a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és az Öregdiákok Baráti Köre hagyományos érettségi találkozóján, ahol a tárcavezető az Öregdiákok Baráti Köre elnökeként vett részt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/28/Az_uj_miniszter_szerint_honapok_ota_a_pedag_VGN7R6#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_28

 

Iskola tehát kell!

Civil összefogással komoly eredmény érhető el, bizonyították a napokban a gödiek. Úgy tűnik, természetet féltő polgáraik sikeresen léptek fel egy kéthektáros terület védelmében. Kiderült, hogy mégis lehet elég hely iskolaépítésre olyan területen, ahol az kevéssé terheli a környezetét.

https://www.szabadfold.hu/csalad/iskola_tehat_kell

 

Van rendszer a svéd káoszban?

A skandináv oktatással (általában az életmóddal) kapcsolatban rengeteg (fél)információ kering Magyarországon, de azért teljesen más mindezt személyesen megtapasztalni. Kati két éve költözött családjával (férjével és két gyermekével) Svédországból, így aztán első kézből szerzett tapasztalatokat az oktatásról. Mai bemutatkozó írásában csak a legfontosabbakat írta le, ha minden jól megy, akkor sorozat lesz a svéd iskoláról és minden egyéb érdekességről.

http://hataratkelo.blog.hu/2018/05/28/van_rendszer_a_sved_kaoszban

 

A dízelek miatt az iskolákban tanuló gyerekek is veszélyben vannak

Egy friss kutatás szerint rosszabb a levegő egyes iskolákban, mint az utcán. Ez leginkább a környezetszennyezésnek köszönhető

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2018/05/28/london-legszennyezettseg/

 

Május 29.

 

19. század végi állapotok uralkodnak az iskolákban: éles kritikát kapott az oktatásirányítás

A szakmai munka meghatározó folyamatai az oktatás minden területén 19. század végi - 20. század közepi állapotokat eredményeztek - olvasható a Magyar Pedagógiai Társaság küldöttgyűlésének állásfoglalásában.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/29/Magyar_Pedagogiai_Tarsasag_allasfoglalas_ok_0QZ8HF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_29

 

Többszörös a túljelentkezés a népszerű gimnáziumokban, egyre több előkészítőt hirdetnek

Még a tanév sem ért véget, már most úton-útfélen a 2019-es középiskolai felvételire felkészítő tanfolyamokat hirdetik az oktatási centrumok – van, ahol nyári tábort szerveznek a jövőre felvételiző diákoknak, máshol egyetemi tanárokkal, pszichológussal, tanulásmódszertani szakértővel "edzik" a gyerekeket az írásbeli felvételire. Nem véletlenül: a legnépszerűbb középiskolákban komoly a verseny a férőhelyekért, van olyan budapesti gimnázium, ahol az idén tízszeres volt a túljelentkezés.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/29/kozepiskolak_tuljelentkezes_elokeszitok_M5K714#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_29

 

Az iskolakezdés késleltetése nem segít a nyári gyermekeken

Egyre jellemzőbb, hogy a nyáron (sőt, sokszor a korábban) született gyermekek „évvesztesként”, azaz egyéves csúszással kezdik az iskolát. Holott egy friss brit kutatás szerint ennek nem sok értelme van.

http://www.csalad.hu/2018/05/29/az-iskolakezdes-kesleltetese-nem-segit-a-nyari-gyermekeken

 

Versenyt rendeznek az István, a király című rockopera előadásából általános iskolásoknak

A Zikkurat Színpadi Ügynökség producere, Szörényi Levente szerzői jogainak képviselője, Rosta Mária különleges projektet dolgozott ki arra, hogy lehetőséget adjanak az összes általános iskolának az István, a király rockopera színpadi bemutatására – derül ki abból az interjúból, amelyet Rosta Mária adott a Magyar Időknek.

https://www.hirado.hu/kultura-eletmod/cikk/2018/05/29/versenyt-rendeznek-az-istvan-a-kiraly-cimu-rockopera-eloadasabol-altalanos-iskolasoknak?source=hirkereso

 

Már megint keményen nekiment az iskoláknak a szülői szervezet: normatívacsalást emlegetnek

Ismét nekiment az iskoláknak a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért nevű szervezet: azt állítják, a szülői hozzájárulásból megszervezett erdei iskola és tanulmányi kirándulás nem más, mint "illegális pénzbeszedéssel járó normatívacsalás".

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/29/erdei_iskola_penz_szuloi_szervezet_LJ1ISE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_29

 

Gyerekgyilkosság Sólyon - Kiszűrhették volna a veszélyes diákot?

Számos intézkedési lehetőség áll egy iskola rendelkezésére, ha azt érzékeli, hogy egy diák veszélyes lehet a társaira. Vajon a 8 éves kislánnyal végző F. Ferenc iskolája is mindent megtett?

http://www.borsonline.hu/aktualis/gyerekgyilkossag-solyon-kiszurhettek-volna-a-veszelyes-diakot/153812

 

Az alacsony végzettségűek bére nőtt a legjobban

Az elmúlt öt évben az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező dolgozók bére nőtt a legjobban - derül ki a Fizetesek.hu legújabb kutatásából. Igaz, óriási volt a lemaradás, a diplomás munkavállalók még így is kétszer annyit keresnek.

https://www.hrportal.hu/hr/az-alacsony-vegzettseguek-bere-nott-a-legjobban-20180528.html

 

Május 30.

 

Ki lesz a Pedagógusok Szakszervezetének új elnöke?

Csabalik Zsuzsanna, Szabó Éva Zsuzsanna és Tarnay Attila indul a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöki posztjáért, az országos tisztújító kongresszus júniusban lesz – írja az eduline.hu.

https://szakszervezetek.hu/hirek/14371-ki-lesz-a-pedagogusok-szakszervezetenek-uj-elnoke

 

Díjátadóval ünnepelte legjobbjait a Debreceni Szakképzési Centrum – fotókkal

Debrecen – Több kategóriában ismerte el a sikeres szakmai munkát a központ, többek között az év menedzserét és a legkiválóbb pedagógusokat is díjazták.

http://www.dehir.hu/debrecen/dijatadoval-unnepelte-legjobbjait-a-debreceni-szakkepzesi-centrum/2018/05/30/

 

Új tantárgyat vezethetnek be az iskolákban, ha a kormány rábólint az orvosok ötletére

A kötelező egészségtan-oktatás haladéktalan bevezetését kéri a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara, amely szerint „a lakosság egészségtudatosságának és képzettségének hiánya nemcsak veszélyeztető, de jelentős gazdasági terhet is eredményező negatív társadalmi tényező”.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/30/egeszsegtan_oktatasa_orvosi_kamara_0SATT0#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_30

 

Ombudsman: többszörösen is mulasztott egy iskola

Az alapvető jogok biztosa szerint többszörösen is mulasztott egy budapesti iskola, amikor nem ismerte fel két tanuló súlyos konfliktushelyzetét, illetve nem előzte meg annak kialakulását, a helyzet rendezésére pedig nem a megfelelő pedagógiai és jogi megoldást választotta.

https://gondola.hu/hirek/223813-Ombudsman__tobbszorosen_is_mulasztott_egy_iskola_.html

 

A sikeres pályaorientáció nélkülözhetetlen láncszeme a pedagógus

A Magyar Közlöny idei kiadványában olvasható azoknak a hiányszakmáknak a listája, amelyre 2018-ban a legnagyobb az igény Magyarországon. Óriási a munkaerőpiaci kereslet a képzett mérnökök, informatikai szakemberek, szoftverfejlesztők és műszaki technikusok iránt. Az NI Hungary Kft. a Debreceni Tankerületi Központtal és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve ennek szellemében szervezett május 25-én általános pályaorientációs napot, elsősorban 7. évfolyamon tanító osztályfőnökök, vagy pályaorientációval foglalkozó tanárok számára. Ma már ugyanis általános az a tendencia, hogy nem a friss diplomások versengenek a jó állásokért, hanem a legnagyobb gyártók minél hamarabb próbálják megszólítani őket – legalábbis a műszaki pályákon.

http://civishir.hu/helyben-jaro/2018/05/a-sikeres-palyaorientacio-nelkulozhetetlen-lancszeme-a-pedagogus

 

Robotokkal fejleszt a gyógypedagógus

A várpalotai SNI-s tanulók az ajtóban toporogva várják, hogy kezdődjön a fejlesztőóra. Nem véletlen, ugyanis Aknai Dóra Orsolya nem akármilyen utazó gyógypedagógus: menő robotokkal, programozással és telefonos applikációkkal fejleszti a tanulási nehézséggel küzdő diákokat. A gyógypedagógus szerint mintegy a 150 000 magyar pedagógusból, jó ha 10 százalékuk használ digitális eszközöket az órákon.

https://vs.hu/kozelet/osszes/robotokkal-fejleszt-a-gyogypedagogus-0529?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

 

Humbug, hogy el lehet venni a tanár szabadságát, de meg lehet nyomorítani például portfólióírással

"Fiatal pedagógusként annyi mindenben hittem én is, amiről 32 év tanítás, és sok száz oldal szakirodalom átrágása után már tudom, hogy csak mítoszok voltak" – írja a Taní-Tani Online-on megjelent írásában Asztalos György magyar-fizika szakos tanár, aki egyebek mellett úgy véli, „humbug az, hogy elvehető a pedagógus szabadsága. Megnyomorítható például portfólióírással és egyéb szekatúrákkal, de kisugárzását egy rendszer sem tudja elvenni”.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/30/pedagogiai_mitoszok_Q7CIG2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_30

 

250-300 ezer forintot is kereshetnek azok a diákmunkások, akik a Balatonnál dolgoznak

Legalább 1000-1200 forintos órabért fizetnek a balatoni vendéglátósok a diákmunkásoknak, de így sincs elég munkavállaló. Abban bíznak, ha véget ér az iskola, befejeződik az egyetemeken a vizsgaidőszak, talán kapnak alkalmazottakat.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/5/30/diakmunkasok_fizetese_Balaton_WHGCO6#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_30

 

Egyre több nyugdíjas kényszerül vissza a munkába

Már 15-20 ezer nyugdíjast foglalkoztatnak szövetkezeteken keresztül Magyarországon. De egyelőre kevés munkáltató érdeklődik a rendszer iránt, az államnak is lépnie kell: megnyitni az egészségügyet és az iskolákat is az idős dolgozók előtt.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/beszedes_visszajelzes_ez_a_magyar_nyugdijrendsszerol.663347.html

 

Nyelvtörvény: magyar-ukrán kormányközi munkacsoport jön létre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy június második felében összeül a Magyarország által javasolt kormányközi munkacsoport az ukrán oktatási törvény kérdésének ügyében.

http://orientpress.hu/cikk/2018-05-30_nyelvtorveny-magyar-ukran-kormanykozi-munkacsoport-jon-letre

 

Hogyan válassz megfelelő OKJ-s képzést? – Tippek szakértőtől

Alig két hónap múlva kiderülnek a felvételi ponthatárok. Annak, akit nem vesznek fel felsőoktatási intézménybe, vagy akár a diploma kiegészítéseként is érdemes elvégezni egy OKJ-s képzést. Mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor? A Perfekt Zrt. oktatási szakértője most tippekkel segít, hogy a számos lehetőség közül megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

https://profitline.hu/Hogyan-valassz-megfelelo-OKJ-s-kepzest-%E2%80%93-Tippek-szakertotol-379179

 

Ilyenek a pontozási szabályok a 2018-as érettségin: mennyit ér az írásbeli és a szóbeli?

Hány pontot ér az írásbeli és a szóbeli a 2018-as tavaszi érettségin?

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/5/30/2018as_erettsegi_pontozas_6IH0W1#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_30

 

Charpy-ütőművet adott az LUK az ELTE szombathelyi tagozatának

Nagy értékű műszert adományozott május 29-én az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ számára: a modern, a digitalizálódó termelés és oktatás kihívásainak is megfelelő eszköz nagy segítség a duális gépészmérnök-hallgatók színvonalas felkészítésében – olvasható az ELTE Savaria Egyetemi Központ Facebook oldalán.

https://autopro.hu/beszallitok/Charpy-utomuvet-adott-az-LUK-az-ELTE-szombathelyi-tagozatanak/25782/

 

Magyar falvak, ahol se bolt, se iskola, se pap, se munka

Az RTL Klub Fókusz című műsora közölt riportot arról, milyen mindennapi nehézségek várnak azokra, akik falun próbálnak meg egyik napról a másikra boldogulni. A riportban három megye, Nógrád, Borsod és Heves falvaiból hoztak példákat arra, hogy milyen akadályokról van szó: az egyik faluban orvos nincs, egy másik településen hetente egyszer lehet pénzt felvenni, míg egy harmadik faluban a bolthiány miatt nagyon drágán lehet kenyérhez jutni. 

https://444.hu/2018/05/29/magyar-falvak-ahol-se-bolt-se-iskola-se-pap-se-munka?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=magyar-falvak-ahol-se-bolt-se-iskola-se-pap-se-munka

 

Háromezer szír menekült gyerek iskoláztatását fizeti a Clooney-házaspár

– Több ezer fiatal szíriai van kitéve annak a veszélynek, hogy soha nem lehet hasznos tagja a társadalomnak. Az oktatás változtathat ezen

– indokolta a Clooney-házaspár, hogy miért száll be csaknem háromezer szíriai menekült iskoláztatásába Libanonban.

http://168ora.hu/kulfold/haromezer-szir-menekult-gyerek-iskolaztatasat-fizeti-a-clooney-hazaspar-150629

 

Hatalmas botrány robbant ki, tízezrek tiltakoznak: iskolai lövöldözésről szóló játékot dobnának piacra

Komoly tiltakozás kezdődött, miután egy - botrányos játékairól elhíresült - fejlesztőcég bejelentette, mivel is rukkol elő a következő napokban.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/5/30/sokkolo_szamitogepes_jatek_8L6SFC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_30

 

Mit tesznek egy növénnyel a dicsérő, és mit a bántó szavak? Meglepő képeken a változás

Szokatlan és igen tanulságos kísérletet végeztettek el egy iskola diákjaival: növényeken tesztelték a dicsérő és bántó szavak hatását.

https://femina.hu/kapcsolat/dicseret-bantas-hatasa/

 

Mátyás királyt rajzolhatják le a debreceni iskolások

Debrecen - A Főnix Rendezvényszervező Kft. rajzpályázatot hirdet a Mátyás-emlékév alkalmából: a nyertesek értékes díjakkal gazdagodhatnak.

http://www.dehir.hu/kultura/matyas-kiralyt-rajzolhatjak-le-a-debreceni-iskolasok/2018/05/30/

 

Május 31.

 

Nyíregyháza legkiválóbbjait köszöntötték

Városi pedagógusnapi ünnepséget rendeztek csütörtökön Nyíregyhézén. Dr. Kovács Ferenc polgármester, Jászai Menyhért és Dr. Ulrich Attila alpolgármester 18 pedagógusnak adott át kitüntetést munkája elismeréseként.

http://szabolcsihir.hu/kozelet/2018/05/nyiregyhazi-legkivalobbjait-koszontottek

 

Nyugdíjas pedagógusokat ünnepeltek a Tóparti Általános Iskolában

Nyugdíjas pedagógusnapi ünnepségre került sor csütörtökön a Tóvárosi Általános Iskolában, ahol az iskola diákjai adtak ünnepi műsort, majd a Pedagógusok Szakszervezete által alapított Eötvös József-emlékérmeket adták át. Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke kiemelte, hogy annak a nemzedéknek a képviselőit ünneplik, akik minden időben példamutató felelősséget vállaltak.

https://www.szekesfehervar.hu/nyugdijas-pedagogusokat-unnepeltek-a-toparti-altalanos-iskolaban

 

Tovább enyhítenék a szakostanár-hiányt

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program keretében eddig mintegy kétezer pedagógia szakos hallgató vállalta, hogy az oklevél megszerzése után állami fenntartású köznevelési intézményben fog tanítani, s jelenleg a programban 128 kémia és 136 fizika szakos ösztöndíjas van – közölte Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119539/Tovabb_enyhitenek_a_szakostanarhianyt

 

Hamarosan kiderül, hogy 2018-ban ki lesz Magyarország Kedvenc Tanára

A PontVelem Okos Program keresi Magyarország Kedvenc Tanárát! Még bárki versenybe szállhat az elismerésért.

http://tantrend.hu/hir/hamarosan-kiderul-hogy-2018-ban-ki-lesz-magyarorszag-kedvenc-tanara

 

Újabb változás vár az iskolákra: a könnyűzene-oktatást is beépítenék az órarendbe

Fél évszázados lemaradást kell pótolnia Magyarországnak az iskolarendszerbe illesztett könnyűzene-oktatás megszervezésével - jelentette ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője egy szerdai konferencián.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/31/konnyuzenei_oktatas_iskola_NEDVKX#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_31

 

A sikeres pályaorientáció nélkülözhetetlen láncszeme a pedagógus

Debrecen - Óriási a munkaerőpiaci kereslet a képzett mérnökök, informatikai szakemberek, szoftverfejlesztők és műszaki technikusok iránt. (x)

http://www.dehir.hu/debrecen/a-sikeres-palyaorientacio-nelkulozhetetlen-lancszeme-a-pedagogus/2018/05/31/

 

Harcba kezdtek a régi történelmi atlaszért a jövőre érettségiző diákok: itt a petíciójuk

Már több százan írták alá azt a petíciót, amelyet 2019-ben érettségiző középiskolások indítottak: azt szeretnék elérni, hogy ők is használhassák majd a történelemérettségin a kronológiát tartalmazó, „régi” történelmi atlaszt.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/5/31/peticio_kronologiat_tartalmazo_atlasz_LJZL9Q

 

Lakatot a rántott húsra!- Bezárnak egy éttermet, mert hittan-oktatásra kell a hely!

Rövid kis bejegyzés a fészbukon, említést sem érdemel, bezárnak Terézvárosban egy éttermet. Amikor beleolvas az ember a hozzászólásokba, akkor derül ki, hogy hittan oktatásra kell a hely…

https://varosikurir.hu/bezarnak-egy-ettermet-mert-hittan-oktatasra-kell-a-hely/

 

Luxusesküvők a közpénzből felújított kastélyban, amit Schmitt Pál lánya vezet

1,15 milliárd forint közpénzt költöttek a budai Klebelsberg Kastély újjáépítésére azzal, hogy oktatási és kulturális központként fog működni. A pazar kastélyban végül jól menő szállodát üzemeltet egy magáncég, Klebelsberg emlékháza pedig akkor látogatható, ha éppen nincs esküvő. 

https://varosikurir.hu/luxuseskuvok-klebelsberg-kastely/

 

Június 1.

 

Bűnszövetkezetbe tömörült tantestületek

Egy ismerős pedagógus írja üzenetben: pedagógusnapon a tankerület ismét igazán szépen elismerte a munkájukat. Fejenként egy-egy 20 dekás csomag, a Coop által forgalmazott vajaskekszet kaptak. Hazavinni szégyelli, inkább szétosztaná az osztályában, de a gyerekek többen vannak, mint a kekszek a csomagban. A gyerekszámmal egyező kekszszám talán tényleg túlzás volna, nem lehet a közpénzt így herdálni. Ha széttördelik a kekszeket, a nebulók legalább gyakorolhatják a törtszámokat. 

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/bnszovetkezetbe-tomorulttantestuletek/338248/

 

Orvosok az oktatás élén

Félő, ezen a területen a diagnózist sem tudják majd rendesen felállítani - vélekedett Radó Péter oktatáspolitikai elemző azzal kapcsolatban, hogy két orvos, Kásler Miklós és Bódis József kerül az oktatásirányítás élére. A szakma egyszerre aggódik és bizakodik.

http://nepszava.hu/cikk/1161091-orvosok-az-oktatas-elen/

 

727 millió forintnyi fejlesztés valósult meg a váci tankerületben

Költségvetési támogatással 727 millió forintnyi fejlesztés valósult meg a váci tankerületben az elmúlt másfél évben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője csütörtökön Vácon, sajtóbeszélgetésen.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119590/727_millio_forintnyi_fejlesztes_valosult_meg_a_vaci_tankeruletben

 

Alig költ a magyar oktatásra
Jobban teljesített Csányi Sándor élelmiszeripari és agrárbirodalma. A leggazdagabb magyar Bonafarm nevű cége a frissen megjelent éves beszámolói szerint tavaly nagyobb forgalmat bonyolított és a 2016-os 59 milliós veszteség után félmilliárdos nyereséget hozott. A cég saját tevékenysége amúgy veszteséges, de osztalékként kapott 80 milliót a leányvállalataitól. Az OTP-vezér másik érdekeltsége, a Bonitás viszont tavaly 700 milliós veszteséget könyvelt el, míg az azt megelőző évben még 2,4 milliárd forint nyeresége volt.

https://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/alig-kolt-a-magyar-oktatasra-2462118?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Fontos feladatok várnak a diákokra júniusban, mutatjuk a legfontosabb határidőket

Lassan itt a nyári szünet, de addig még jó néhány feladata van a diákoknak. Íme a június legfontosabb dátumai.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/1/legfontosabb_datumok_juniusban_1YJH6W#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_6_1

 

Súlyos hibák az iskolában, ahová Czunyiné embere került

Az ombudsman szülői panasz után vizsgálta a Budai Nagy Antal Gimnázium működését, több szabálytalanságot is talált.

http://hvg.hu/itthon/20180601_Sulyos_hibak_az_iskolaban_ahova_Czunyine_embere_kerult?s=hk

 

Kovács Kálmán: tisztelnünk kell a hagyományokat

A korábbi kiváló csatár, Kovács Kálmán szorosabbra fűzné a labdarúgás és az oktatás kapcsolatát, s szeretné, ha az emberekben jobb kép alakulna ki a hazai futballról.

http://nepszava.hu/cikk/1161111-kovacs-kalman-tisztelnunk-kell-a-hagyomanyokat/

 

Minimálbér – nettóban ezt az összeget javasolják a szakszervezetek

A minimálbér nettó értékének a következő években el kell érnie, illetve meg kell haladnia a 117 ezer forintot – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

http://adozona.hu/munkajog/Minimalber__nettoban_ezt_az_osszeget_javaso_6VGR0C#rss

 

A magyarok csaknem harmada él a létminimum alatt

Ha valaki egyedül lakik, akkor több mint 90 ezer forintra van szüksége ahhoz, hogy a létminimum felett éljen. Egy 4 fős családnak (két felnőtt, két gyermek) pedig 262 ezer forint kell. A társadalmi minimum eléréséhez ennél is több pénz szükséges.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/a-magyarok-csaknem-harmada-el-a-letminimum-alatt.287484.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Magyar cégeket is támogat az Accenture

A következő három évben kétszázmillió dollárt szán oktatási, tréningre és készségfejlesztő kezdeményezésekre az Accenture, hogy felkészítsék az embereket a digitális kor kihívásaira.

https://index.hu/tech/2018/06/01/magyar_cegeket_is_tamogat_az_accenture/

 

GDPR: halottnak a csók

„Két perce cseteltünk a haverommal a legújabb akkus ütvecsavarozóról, és most teli van OBI-hirdetésekkel a Facebookom, azért ez már ijesztő”. Biztosan mindenkinek van olyan ismerőse, aki részt vett már hasonló beszélgetésben. Mint ahogy az is nagyon valószínű, hogy ezek az ismerősök húzták fel magukat a legjobban, amikor egy helyett két, ne adj’ isten három kattintással lehetett csak eltüntetni a GDPR-határidő után mindenhol felbukkanó adatvédelmi tájékoztatókat.

https://qubit.hu/2018/06/01/gdpr-halottnak-a-csok