Hírek

Lapszemle 2018. május 18. Minisztertől miniszterig

Lapszemle 2018. május 18. Minisztertől miniszterig

Lapszemlénkből megtudhatja, mit mond Vekerdy Tamás a „szurikátaügyre”, hogyan búcsúzott Balog Zoltán az Emmi éléről, mik a tervei Kásler Lászlónak, mint új miniszternek, és Bódis Józsefnek mint államtitkárnak. Elolvashatja, mi az MTA véleménye az oktatásról, mire figyelmeztet az ombudsman, és hogy kik kapták az Év tanára díjakat.

                                                                                                    

Lapszemle 2016. május 18.

 

Május 11.

 

Az NVB nem hitelesítette a közoktatásra vonatkozó népszavazási kérdéseket

Megtagadta az általános és középiskolai oktatásról kezdeményezett népszavazások aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

https://magyaridok.hu/belfold/az-nvb-nem-hitelesitette-a-kozoktatasra-vonatkozo-nepszavazasi-kerdeseket-3087244/

 

"Az idei érettségi időszakban is sikerült zavart okozni": írják az atlaszbalhéról a tankönyvesek

„Az idei érettségi időszakban is sikerült zavart okozni a jogszabályok folyamatos módosítgatásaival. Ennek következtében a történelem írásbeli érettségi vizsga sem volt botrányoktól mentes” – írja közleményében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete, utalva arra, hogy egy budapesti és egy zalaegerszegi iskolában nem engedték, hogy a diákok a kronológiát tartalmazó atlaszt használják.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/5/11/erettsegi_tortenelmi_atlasz_TANOSZ_kozlemen_0EPHYE

 

„Az állami iskolákban a tanárok utálják a munkájukat” – Miért választanak egyre többen alternatív iskolát?

Az alapítványi és magániskolák lassan az utolsó menedékhelyei azoknak, akik diákközpontú, egyéni figyelmet garantáló oktatásra vágynak. Az a tendencia, hogy a nehezebben kezelhető vagy az átlaghoz képes más ütemben fejlődő gyerekek választják az alapítványi iskolákat, nem érvényes többé. Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt azoknak a diákoknak a száma, akik tulajdonképpen egészen jól elboldogulnának a közoktatás keretei között is, mégis inkább alternatív iskolát keresnek. Ők és a szüleik azt mondják: belefáradtak az alkalmazkodásba. Nem azért váltanak, mert a gyereknek plusz segítségre van szüksége a tanulmányaihoz. Csak szeretnének egy olyan iskolát, ahol mindenki önmaga lehet, és ahol a gyerekek a fontosak, nem a szabályok.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180511/alternativ-iskola-oktatasi-menekultek/

 

Május 12.

 

Átadták az Év tanára díjakat

Ha nincs iskola, "szétszéled a nyáj", ha nincsenek lelkes pedagógusok, nincs magyar jövő - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős ügyvezető helyettes államtitkára Budapesten szombaton, a kozepsuli.hu oldal szerkesztőségének Óvodától diplomáig magyarul - Év tanára díjátadó rendezvényén.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/atadtak-az-ev-tanara-dijakat

 

Új magyar startup segít a diákoknak alkalmi munkákat találni

Egy új magyar startup, a Click for Work online piacteret működtet, ahol a megrendelők által feltöltött, szakértelmet nem igénylő, gyorsan elvégezhető, alkalmi munkákra jelentkezhetnek a 16. életévüket betöltött diákok - közölte a cég.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/5/12/Uj_magyar_startup_segit_a_diakmunkasoknak_a_RIPO97

 

Lasszóval fogják a tartalékosokat - Már az iskolákban is toboroznak

Önkéntes tartalékos századokat hoznának létre az ország valamennyi járásában, de alig találnak jelentkezőket. A honvédség már az iskolákban is népszerűsíti a honvédelmi táborokat.

http://nepszava.hu/cikk/1159673-lasszoval-fogjak-a-tartalekosokat---mar-az-iskolakban-is-toboroznak

 

Május 13.

 

Vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára a szakmai oktatást

Komoly lépéseket tesz a hazai szakképzett munkaerő növelésére a kabinet – hangzott el az M1 Summa című műsorában. Nemzeti érdek olyan fiatalok nevelése, akik piacképes tudással rendelkeznek – jelentett ki Orbán Viktor még április végén, a SzakmaSztár elnevezésű rendezvényen. A Hungexpo területén rendezett háromnapos fesztiválon 43 szakma 236 tehetsége mutathatta be tudását.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2018/05/13/vonzobba-kell-tenni-a-fiatalok-szamara-a-szakmai-okatast?source=hirkereso

 

LMP: legyen önálló oktatási minisztérium

Az LMP szerint önálló minisztériumnak kellene képviselnie az oktatás ügyét az új kormányban, ahogy ez az egészségügyet és a szociális területet is megilletné.

http://propeller.hu/itthon/3352383-lmp-legyen-onallo-oktatasi-miniszterium?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Május 14.

 

Ma kezdődnek a miniszterek bizottsági meghallgatásai

Ma kezdődik a miniszterjelöltek meghallgatása az Országgyűlés bizottságaiban. Trócsányi László igazságügyminiszter-jelölt kezdi a sort fél tíztől, majd ma és holnap minden jelöltet meghallgatnak.

http://propeller.hu/itthon/3352473-ma-kezdodnek-miniszterek-bizottsagi-meghallgatasai?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Skill-laborhálózattal segítik az orvosképzést

Az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő úgynevezett skill-laborhálózatot hoz létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem nyolcmilliárd forintos fejlesztéssel - közölte az ÁEEK hétfőn az MTI-vel.

https://profitline.hu/Skill-laborhalozattal-segitik-az-orvoskepzest-378553

 

Mi hozzunk másik telket? Ez valami vicc?

Két hektárnyi zöldövezetet akarnak iskolaként beépíteni Gödön, ami közvetlenül határos egy természetvédelmi területtel. A helyiek egyetértenek abban, hogy kell iskola, de az önkormányzat által kijelölt helyszínt egyöntetűen elutasítják. Egy lakossági fórumot is hívtak össze az ügy miatt, ahol aztán kibújt a szög a zsákból.

https://index.hu/belfold/2018/05/14/god_iskola_termeszetvedelmi_terulet/

 

Továbbra is tízezrével mennek el a fiatalok Magyarországról

2017-ben már 610 ezer magyar állampolgár élt az EU területén Magyarországon kívül, ez 25 ezerrel több, mint egy évvel korábban - ezt mutatják az Eurostat adatai és a Portfólió becslései. Az adatok szerint lassul a nettó kivándorlás, de nem fordult meg a folyamat, és továbbra is a leginkább a fiatalok mennek el.

https://444.hu/2018/05/14/tovabbra-is-tizezrevel-mennek-el-a-fiatalok-magyarorszagrol?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=tovabbra-is-tizezrevel-mennek-el-a-fiatalok-magyarorszagrol

 

Navracsics Tibor: a biztosok nem képviselhetik a saját hazájukat az EU-ban

A 2019-es európai parlamenti választáson minden országban a migrációs válság lesz a meghatározó kampánytéma, és az erőviszonyok átalakulásával az unió közelebb juthat majd a migrációs válság megoldásához – vélekedik Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szerint az Európai Parlamentben nyilvánvaló pártpolitikai csatározások folynak, ezért hangzanak el gyakran teljesen alaptalan vádak hazánk ellen a baloldali képviselőktől.

https://infostart.hu/belfold/2018/05/14/navracsics-tibor-a-biztosok-nem-kepviselhetik-a-sajat-hazajukat-az-eu-ban

 

Új feladatokat hoznak a robotok

 A fejlett automatizálás jobb és motiválóbb munkahelyeket teremthet az emberek számára, azonban még a jövő munkahelyeire leginkább felkészült országoknak is át kell gondolniuk az oktatásuk és képzésük rendszerét – derült ki egy friss tanulmányból.

https://szakszervezetek.hu/hirek/14215-uj-feladatokat-hoznak-a-robotok

 

Segítség a bajban lévő és bajt okozó fiataloknak – interjú a NoBadKid Alapítvány vezetőivel  

A kutatások szerint Magyarországon körülbelül 250 ezer fiatal viselkedése okoz valamilyen problémát az oktatási intézményekben és a családokban. Így nincs olyan pedagógus, aki ne találkozott volna olyan gyerekkel, akivel nehéz együttműködni, akit nehéz tanítani. A NoBadKid Alapítvány a tanároknak és a diákoknak egyaránt ad lehetőséget a kialakuló helyzetek hatékony kezelésére.

http://tantrend.hu/hir/segitseg-bajban-levo-es-bajt-okozo-fiataloknak-interju-nobadkid-alapitvany-vezetoivel

 

Május 15.

 

Mit ígérnek a miniszterek?

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere munkaalapú társadalmat szeretne, és korszerűsítené az oktatási rendszert. Nagy István agrárminiszter-jelölt fehérítené a mezőgazdaságot és a munkaerőhiányra keresne megoldást. Palkovics László technológiai és innovációs miniszterjelölt a magyar vállalatokat támogatná - összefoglaltuk mit ígérnek a miniszterek a következő ciklusra.

https://www.hrportal.hu/c/mit-igernek-a-miniszterek-20180514.html

 

Kritizálta az oktatásügyet, és változásokat sürget az MTA

Új tanulási módszereket sürget, keményen kritizálja a hazai oktatásügyet és a készülő Nemzeti alaptantervet is véleményezné a Magyar Tudományos Akadémia. Pléh Csaba, az MTA közoktatási elnöki bizottságának vezetője volt a vendégünk.

https://hirtv.hu/reggelijarat/kritizalta-az-oktatasugyet-es-valtozasokat-surget-az-mta-2461164?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Kásler küldetése, hogy a magyarság 1100 éves történelmének spirituális és szakrális ismereteit fel tudja mutatni a kultúra és az oktatás

Ez nem lesz nehéz, ugyanis a magyar kormány eddig maximálisan ügyelt a magyar oktatás kiváló színvonalára. Ja, nem. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterjelöltje az Országgyűlés kulturális bizottságának hétfői ülésén megtartott, kinevezés előtti meghallgatásán olyan alapvetőnek nevezett értékeket helyezett a programja középpontjába, mint a nemzet fennmaradása, a nemzeti szuverenitás védelme, a nemzeti, keresztény és értékalapú kultúra megőrzése és fejlesztése.

https://zsurpubi.hu/cikk/5053-kasler-kuldetese-hogy-a-magyarsag-1100-eves-tortenelmenek-spiritualis-es-szakralis-ismereteit-fel-tudja-mutatni-a-kultura-es-az-oktatas/https://zsurpubi.hu/cikk/5053-kasler-kuldetese-hogy-a-magyarsag-1100-eves-tortenelmenek-spiritualis-es-szakralis-ismereteit-fel-tudja-mutatni-a-kultura-es-az-oktatas/

 

Így rázná gatyába a közoktatást az új miniszter? Itt vannak a tervei

Hogyan szabná át a közoktatást Kásler Miklós? Hozzányúlna-e a tananyaghoz, az iskolaszerkezethez, a pedagógusok minősítési rendszeréhez az Emberi Erőforrások Minisztériumának leendő vezetője? És lesz-e béremelés?

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/5/15/hogyan_szedne_rendbe_az_oktatast_Kasler_BTRRZL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_5_15

 

Ombudsmani figyelmeztetést kapott az Emmi

Felül kell vizsgálni a humán tárca panaszkezelési gyakorlatát, azt is, ahogy a közérdekű bejelentéseket fogadják – jelezte Székely László alapjogi biztos.

http://nepszava.hu/cikk/1159858-ombudsmani-figyelmeztetest-kapott-kasler-miklos/

 

Változásokat sürget az MTA

Új tanulási módszereket sürget, keményen kritizálja a hazai oktatásügyet és a készülő Nemzeti alaptantervet is véleményezné a Magyar Tudományos Akadémia. Pléh Csaba, az MTA közoktatási elnöki bizottságának vezetője a HírTV-nek nyilatkozott.

https://hirtv.hu/reggelijarat/kritizalta-az-oktatasugyet-es-valtozasokat-surget-az-mta-2461164?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Elhagyja Budapestet Soros György alapítványa

Az 1984 óta Budapesten működő szervezet most úgy döntött, Berlinbe költözteti a magyarországi irodáját. A Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája beszünteti működését Budapesten - közölte a Soros György által alapított szervezet kedden reggel. Korábban Csontos Csaba, az Alapítványok szóvivője már jelezte, hogy sor kerülhet erre a lépésre a Stop Soros törvénycsomag elfogadásával, hétfőn pedig Rogán Antal azt jelentette be, hogy szigorítani is fogják csomagot, bár hogy pontosan milyen értelemben, azt nem árulta el.

http://hvg.hu/itthon/20180515_Elhagyja_Budapestet_Soros_Gyorgy_alapitvanya?s=hk

 

A CEU teljesítette a lex CEU által meghatározott kötelezettségeit. Most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt

Miután a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette távozását Budapestről, közleményt adott ki a CEU, amiben megerősítik, hogy továbbra is elkötelezett az egyetem, hogy a magyar fővárosban folytassa "kutatásban és oktatásban vállalt misszióját." Az utóbbi időben biztató jeleket láttak, teszik hozzá, "április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét a New York állambeli Bard College-ban, és megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével. A megbeszéléseken New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek."

https://444.hu/2018/05/15/a-ceu-teljesitette-a-lex-ceu-altal-meghatarozott-kotelezettsegeit-most-itt-az-ido-hogymagyarorszag-kormanya-is-megtegye-ugyanezt?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-ceu-teljesitette-a-lex-ceu-altal-meghatarozott-kotelezettsegeit-most-itt-az-ido-hogymagyarorszag-kormanya-is-megtegye-ugyanezt

 

Szijjártó Péter a CEU-ról: Valóban érkezett egy jelzés

Eddig világos volt, hogy a CEU nem folytatott oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban. Ám most valóban érkezett egy olyan jelzés, hogy együttműködési megállapodást kötöttek egy másik intézménnyel. A miniszterelnöki megbízott nyilván be fog számolni a kormánynak - nyilatkozta Szijjártó Péter az atv.hu-nak miután a CEU felszólította a kormányt: írja alá a működésükről a megállapodást. Michael Ignatieff rektor nyilatkozatát, miszerint Bécsbe költözik a CEU, ha nyárig nem lesz megállapodás, a miniszter nem kommentálta.

http://www.atv.hu/belfold/20180515-szijjarto-peter-a-ceu-rol-valoban-erkezett-egy-jelzes/hirkereso

 

A pedagógus-szakszervezet elítéli a Stop Sorost

A PDSZ szolidáris az érintett civilekkel, és elítéli a Stop Sorost, mert ezzel egy, az egész civil társadalmat megbélyegző folyamat indul el.

http://hvg.hu/itthon/20180515_A_pedagogusszakszervezet_eliteli_a_Stop_Sorost?s=hk

 

Előretört a Semmelweis Egyetem

Előkelő helyezést értek el a magyar egyetemek a brit Times Higher Education Intézet (THE) által felállított rangsorban, ahol a világ legerősebb egyetemei mellett benne vagyunk a legjobb 200 között, az oroszokkal és a kínaiakkal együtt, ahol köztudottan a világ legerősebb felsőoktatási intézményei működnek.

http://tantrend.hu/hir/eloretort-semmelweis-egyetem

 

A hallgatói mobilitás nem ellenség

Számos esetben látnak napvilágot olyan cikkek, melyek szerint a magyar fiatalok tömegesen mennek külföldre egyetemre, és ez természetesen a (mindenkori) kormány hibája. A modern Európa egyik legnagyobb vívmánya, az újra bárki számára elérhető hallgatói mobilitás teljes félreértéséről tesz tanúbizonyságot, ha nem kezeljük helyén a jelenséget.

http://tantrend.hu/hir/hallgatoi-mobilitas-nem-ellenseg

 

Milliárdokat osztottak szét jutalomként az Emmiben még a választás előtt

Több mint kétezren kaptak fejenként átlagosan kétmillió forint jutalmat még a választások előtt az Emberi Erőforrások Minisztériumában - írja a 24.hu. A portál szerint több mint 4,2 tized milliárd forintot fizettek ki jutalmazásra. Az uniós források lehívásában közreműködők akár két-évnyi fizetésüket is megkaphatták.

http://www.atv.hu/belfold/20180515-milliardokat-osztottak-szet-jutalomkent-az-emmiben-meg-a-valasztas-elott/hirkereso

 

Négyszer annyi fiú tanul informatikát, mint lány

Az IKT szektorban dolgozó nők aránya emelkedés helyett csökken, és a digitális munkahelyeken dolgozók mindössze 21,5%-a tartozik a ehhez nemhez. A Microsoft mostani kutatása arra a kérdésre keresett választ, miért nem találják elég vonzónak a lányok és a fiatal nők a természettudományos és informatikai (STEM, azaz Science, Technology, Engineering and Math) pályákat - írják sajtóközleményükben.

https://www.hrportal.hu/hr/negyszer-annyi-fiu-tanul-informatikat--mint-lany-20180514.html

 

Család, iskola, együttműködés 

1994-ben az ENSZ május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította, a kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A család és az iskola viszonyáról, kapcsolatáról, egymásra gyakorolt hatásairól számos szempontból gondolkodhatunk. Jelen írásunkban azokról a hagyományos és újabb fórumokról gondolkodunk, amelyeken a család és az iskola kapcsolódik, kapcsolódhat egymással.

http://tantrend.hu/hir/csalad-iskola-egyuttmukodes

 

Politikai célokra használt egy budapesti gimnáziumot az igazgatónő

A választási kampány hajrájában készült egy klip az oktatásról.  Ellenzéki állásfoglalásról van szó, olyan képzavaros szöveggel, mint "Elménk kulcsa a jövő kapuját nyithatja", vagy "legyen hangos agyunknak a szívhangja, vagy vesszen a hallgatásnak írmagja"! Az esztétikai kérdések mellett sokkal érdekesebb az, hogyan adhatott helyt a forgatásnak a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium, egy állami intézmény. Ennek jártunk utána.

http://figyelo.hu/v/politikai-celokra-hasznalt-egy-budapesti-gimnaziumot-az-igazgatono-/

 

Földhöz csapta egy iskolás a kecskeméti vadaspark vemhes szurikátáját, elpusztult

"Május 14-én a Kecskeméti Vadaskertben egy kisfiú a tiltás ellenére benyúlt a vemhes Zarához, aki ösztönösen beleharapott a fiú kezébe. A kisfiú valószínűleg a rémülettől földhöz csapta a szurikátát. Zara és utódai azonnal elpusztultak" - írja a Baon.hu.

http://www.atv.hu/belfold/20180515-foldhoz-csapta-egy-iskolas-a-kecskemeti-vadaspark-vemhes-szurikatajat-elpusztult/hirkereso

 

Jövő évtől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte a kór évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz. Mészner Zsófia gyermekinfektológus professzor szerint sokan tévesen gondolják azt, hogy jobb átesni a betegségen, mint védőoltást kapni ellene.

https://infostart.hu/belfold/2018/05/15/jovo-evtol-kotelezo-es-ingyenes-lesz-a-baranyhimlo-elleni-vedooltas

 

Május 16.

 

Járai Zsigmond szerint is az oktatást, egészségügyet kellene rendbe tenni

Járai Zsigmond szerint ha nem jön újabb válság, tartható lesz a 4 százalék fölötti növekedés, de a versenyképesség növelésében sok a tennivaló - ráadásul az oktatás, az egészségügy és a kormányzás egyszerűsítése lenne a prioritás, ami csak lassan hoz mérhető eredményt. A volt jegybankelnök a fiatalok hazacsábításáról és a demográfiai trendekről is beszélt.

https://privatbankar.hu/makro/jarai-zsigmond-szerint-is-az-oktatast-egeszsegugyet-kellene-rendbe-tenni-318490

 

Csaknem 10 százalékkal nőtt a vizsgázók száma az ágazati szakmai érettségiken

Tavalyhoz képest majdnem 10 százalékkal nőtt a vizsgázók száma az ágazati szakmai érettségiken, több mint 27 ezren indultak neki szerdán az írásbeliknek a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel szerdán.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/csaknem-10-szazalekkal-nott-a-vizsgazok-szama-az-agazati-szakmai-erettsegiken

 

"Sajnos az idei évben újfajta, eddig sosem látott feladattípusok voltak" - ezt a diákok véleménye a szakmai érettségiről

Tegnap arra kértük a ma érettségiző olvasóinkat, hogy ha végeztek a vizsgával, osszák meg velünk a tapasztalataikat az idei feladatsorral kapcsolatban. Íme a diákok váéleménye az írásbeli vizsgákról: „Hát hol is kezdjem...érdekes volt. Legtöbben a megszokott formára készültünk, hogy lesz rendes könyvelés meg számlak amikbe be kell írni az adatokat. Aztán megkaptuk ma reggel 8-kor az érettségi feladatsort. Az elméleti része számomra sokkal könnyebb volt, mint a tavalyi érettségikben, hiszen sok volt benne a számvitel meg mikro, meg egy kis statisztika, annak is az a része, ami szerintem mindenkinek megy.”

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/5/16/szakmai_erettsegi_velemenyek_3FWR4V

 

Oktatási program indul a cukorbeteg gyerekekért

A cukorbetegség jobb megismerése, a 2-es típusú diabétesz megelőzése és a cukorbeteg gyerekek integrációja a célja annak az oktatási programnak, amelyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre, és idén hazánkban is bevezetik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével.

https://magyaridok.hu/belfold/oktatasi-program-indul-a-cukorbeteg-gyerekekert-3098941/

 

Rekord közelben - A győri gimnáziumi tanárnak a 26. tankönyve jelent meg

Ritka, ha egy vidéken dolgozó tanárnak sorozatban jelennek a tankönyvei. Kleininger Tamásnak, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium biológia-földrajz szakos tanárának nem jelent akadályt, hogy nem a fővárosban él. A sorozat folytatódik: a nyári szünidő alatt készül a 27. tankönyv. A tanár úrral a hazai oktatásról is beszélgettünk.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/rekord_kozelben_-_a_gyori_gimnaziumi_tanarnak_a_26_tankonyve_jelent_meg/2560246/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Rétvári Bence: a 2010-es időszakhoz képest mára sokkal jobb helyzetben van az ország

Az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége Rétvári Bence, parlamenti államtitkár volt. Kásler Miklós miniszteri kinevezése mellett szóba kerültek az elmúlt évek mentőszolgálatot érintő fejlesztései, az oktatás helyzete, valamint az ezzel kapcsolatban kiadott MTA-nyilatkozat. Változatlan célok, de jelentős forrásnövekedés mellett kezdi meg újabb kormányzati ciklusát az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A politikus szerint mind az oktatás, mind pedig az egészségügy többletforrásokkal gazdálkodhat a következő években.

https://magyaridok.hu/belfold/retvari-bence-a-2010-es-idoszakhoz-kepest-mara-sokkal-jobb-helyzetben-van-az-orszag-3098671/

 

Hogy milyen világ jön most? Nos, kábé ilyen!

 Egyre nyilvánvalóbb, hogy a polgári és európéer Magyarország eszményképétől olyan távol kerül az Orbán által vezetett közép-európai minidiktatúra, mint mondjuk - kutyás hasonlattal élve - egy monacoi tengerparti villa kertjében hűsölő díjnyertes Briard egy tiszabecsi láncra vert és éheztetett keverék kutyától vagy egy aktuálpolitikai analógiával élve: mint a spirituális és szakrális humbuk a gyakorlatias és versenyképes oktatástól. Sokan azt találgatják, hogy vajon milyen világ jön most el a Fidesz „kékcédulás” kétharmada után. A képzelőerőnek olykor jót tesz, ha olyan magyar írókat olvasunk, akik átéltek valami hasonlót, hiszen nincs új a nap alatt. A mai napra például itt egy kis Márai!

https://zsurpubi.hu/cikk/5065-hogy-milyen-vilag-jon-most-nos-kabe-ilyen/

 

“Rengeteg jó tapasztalatom van”– motiváció, kutya és kütyük az iskolában – Interjú a kitüntetett fiatal tanárral, Kiss Tamással

Kiss Tamás biológia és kémia szakos tanár, a tudománykommunikáció fontosságának hangsúlyozására létrehozott Scindikátor nevű tehetségkutató 2018-as nyerteseinek egyike, a Babérliget Általános Iskolába tanára, a KórházSuli önkéntese. Tamás nem csupán hivatását, szabadidejét is a gyerekeknek szenteli. Táborokban dolgozik és terápiás vizsgára készül kutyájával, Tiplivel, hogy az állat gyerekekre való jó hatását professzionálisan alkalmazhassa. Fülöp Hajnalka beszélgetett vele tanításról, tapasztalatokról, önfejlesztésről.

http://moderniskola.hu/2018/05/tartottam-mar-termeszetismeret-orat-a-ragadozokrol-ahol-a-tacskom-volt-a-pelda-allat-interju-kiss-tamassal/

 

Tanulás tapasztalatokon át  

Az élménypedagógia régi hagyományokkal rendelkező nevelési szemlélet, ami kutatásokkal alátámasztott eredményességgel járul hozzá a fiatalok szociális készségeinek fejlődéséhez. Ennek a megközelítésnek nem csak a nyári táborokon, osztálykirándulásokon van helye, hanem a tantermek és tantervek mindennapos keretei között is.

http://tantrend.hu/hir/tanulas-tapasztalatokon

 

Kibuktak az ápolók és a pedagógusok a milliós Emmi-bónuszokon

A pedagógusszakszervezet szerint arcpirító, az egészségügyi érdekképviselet szerint igazságtalan, hogy a tárcánál, amelyhez a két terület tartozik, több mint 4 milliárd forintot osztottak szét az uniós támogatások sikeres lehívásáért.

http://hvg.hu/gazdasag/20180516_emmi_celjuttatas_pedagogusok_apolok?s=hk

 

Május 17.

 

Az EP oktatási bizottsága is keményen bírálta Magyarországot – Bocskor Andrea szerint a szöveg politikailag elfogult

Több okból is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatásügyi bizottsága (CULT), amely szerdán szavazta meg nagy többséggel a témáról a véleményét, amelyet csatolni fognak az úgynevezett Sargentini-jelentéshez.

http://propeller.hu/itthon/3352991-ep-oktatasi-bizottsaga-is-biralta-magyarorszagot-bocskor-andrea?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Nemzetközi jogász: a magyar vélemény nem fér bele az EU jövőjéről szóló vitába

Magyarország és néhány ország, köztük Lengyelország véleménye egyszerűen nem fér bele az Európai Unió (EU) jövőjéről szóló vitába a nyugat-európai elit értelmiség jelentős része szerint – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász, az Alapjogokért Központ kutatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

http://propeller.hu/itthon/3353031-nemzetkozi-jogasz-magyar-velemeny-nem-fer-bele-eu?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Újabb uniós bírálatot kaptunk, most épp a sajtó és a CEU miatt

A 7-es cikk szerinti uniós eljárás megindítását kezdeményezőkhöz csatlakozva, komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzetről az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága. A 13:4 arányban jóváhagyott dokumentumban sajnálatosnak nevezték, hogy eddig nem sikerült rendezni az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti vitát a felsőoktatási törvényről. A testület problémásnak tartja a Közép-európai Egyetem ügyének elhúzódását.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=214777

 

Az MSZP az elmúlt nyolc év "kártéteményeivel" szembesíti az új kormányt

Az MSZP-Párbeszéd szerint a miniszterjelöltek úgy tesznek, mintha az elmúlt nyolc évben nem a Fidesz kormányzott volna, ezért a két ellenzéki párt szembesíteni fogja őket az elmúlt időszak "tragikus kártéteményeivel".

http://propeller.hu/itthon/3352968-mszp-elmult-nyolc-ev-kartetemenyeivel-szembesiti-uj-kormanyt?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Még rosszabb miniszterek jönnek

Az új Orbán-kormány minisztereinek meghallgatása csalódást okozott. Már akinek ez a színvonal még csalódás tud lenni. Persze, mindenre rámondható, hogy a csalással elért kétharmad mindent igazol, de akkor sem normális, hogy migránsok által szendvicsre hivatkozzon az egyik, a másiknak ne számítson, hogy elmennek a fiatalok, egy harmadiknak pedig mindenről a keresztény értékek jussanak az eszébe. A DK és a Jobbik keménykedett, az egyik bizottságban máris szétszavazott az MSZP-Párbeszéd szövetség.

http://europakavezo.blog.hu/2018/05/16/meg_rosszabb_miniszterek_jonnek

 

Balog Zoltán „nagy és sok terhet tesz le”, sokan segítették hogy munkája ne „mission impossible” legyen

Balog Zoltán távozik az EMMI éléről és szívhez szóló Facebook posztban búcsúzik. A volt miniszter már áprilisban kijelentette, hogy neki voltak elképzelései, hogyan folytatná a minisztérium élén, de azokat Orbán Viktor nem fogadta el, ezért javasolt maga helyett mást a pozícióra. Balog így a Polgári Magyarországért Alapítványnál helyezkedik el. 

http://168ora.hu/itthon/balog-zoltan-nagy-es-sok-terhet-tesz-le-sokan-segitettek-hogy-munkaja-ne-mission-impossible-legyen-150023

 

„Nincs olyan tantárgy ma Magyarországon, amiről azt tudnám mondani, hogy jól tanítják”

Csóka Endre szerdán vette át a legkiemelkedőbb 40 év alatti matematikusnak járó Erdős Pál-díjat. Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa Lovász László MTA-elnök hatására és az ő szárnyai alatt kezdett a gráfok limeszelméletével foglalkozni, de már gimnazistaként több ezüstérmet hozott haza a matematikai diákolimpiákról, amiért már 17 évesen miniszterelnöki ösztöndíjat kapott.

https://qubit.hu/2018/05/17/nincs-olyan-tantargy-ma-magyarorszagon-amirol-azt-tudnam-mondani-hogy-jol-tanitjak

 

Szülők tüntetnek a Pest megyei iskola kirúgott igazgatójáért

Magyarország — Tüntetésen állnak ki a szülők azért a kirúgott iskolaigazgatóért, akit azután bocsátottak el, hogy megvédte és tisztázta pedofíliával hamisan megvádolt beosztottját.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/szulok-tuntetnek-a-pest-megyei-iskola-kirugott-igazgatojaert/1plxth6?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A lakóparkok miatt kevés lehet az óvodai férőhely Gazdagréten

Három állami óvoda közül is válogathatnak a Gazdagréten élők, de egy ezerlakásos lakópark építése miatt akár helyhiány is kialakulhat a környéken. A problémát még a korábbi szocialista önkormányzat okozta, amelyik úgy adott koncessziót az építtetőnek, hogy nem írták elő egy pénzügyi alap létrehozását, s az óvodai férőhelyek bővítésével sem foglalkoztak – nyilatkozta lapunknak Király Nóra, Újbuda alpolgármestere. Egyelőre száz férőhelyes óvodabővítést végeztet az önkormányzat. Most talán elég lesz, de az elkövetkezendő években újabb óvodákat kell majd építtetniük.

https://magyaridok.hu/belfold/a-lakoparkok-miatt-keves-lehet-az-ovodai-ferohely-gazdagreten-3055174/

 

Az idegen nyelvi tudást mértek az iskolákban

Nyelvi mérést tartottak az iskolákban szerdán, 6. és 8. osztályos tanulók angolból és németből adtak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal (OH) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a mérés minden olyan tanulót érintett, aki első idegen nyelvként angolt vagy németet tanul.

 https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/05/16/az-idegen-nyelvi-tudast-mertek-az-iskolakban/

 

Új diabétesz oktatási program indul

Nagyszabású nemzetközi oktatási program indul általános iskolákban. Hírességek is közreműködnek majd abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. 

http://www.egeszsegkalauz.hu/cukorbetegseg/uj-diabetesz-oktatasi-program-indul

 

Íme, a debreceniek, akik új alapra helyezték az anatómiát

Anita, újságíró Megosztás Facebookon Google+ Oldalajánló Nyomtatás Pár évvel ezelőtt két debreceni orvostanhallgató úgy gondolta, hogy új alapra helyezi az anatómia tanulást. Az ötletből szűk két év alatt valóság lett: az RF Anatomy Atlasz már nemcsak egy elképzelés, hanem egy komplett oktatási platform alapja. A platform célja, hogy a felhasználónak egy online felületen minden segítséget megadjon, hogy az emberi test legapróbb részleteit is megismerhesse és sikerrel vehesse az anatómiával kapcsolatos megmérettetéseket.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/portre/22539/rf-anatomy-atlas-interju

 

Kezdődik a nyári diákmunkadömping

Néhány éve még sok diáknak nem tudtak munkát adni az iskolaszövetkezetek, ma már jó eredmény, ha a vállalati partnerek igényeinek a 80 százalékát teljesíteni tudják.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/kezdodik-a-nyari-diakmunkadomping-2-906409/

 

Gyalázatos stílusban fenyegetőzött a momentumos polgármester

Minősíthetetlen hangnemben beszélt a Komárom-Esztergom megyei Ács polgármestere a város egyik iskolájának tanáraival egy hangfelvétel tanúsága szerint. A momentumos városvezető erőszakkal fenyegetőzött és sértő kifejezéseket használt a pedagógusokkal szemben – hangzott el az M1 Híradójában.

https://magyaridok.hu/belfold/gyalazatos-stilusban-fenygetozott-a-momentumos-polgarmester-3108844/

Feljelentette a Figyelő a Kliknél a Vörösmarty Mihály Gimnáziumot a noÁr-klip miatt

A dal az oktatás problémáira igyekezett felhívni a figyelmet.

http://www.mediapiac.com/mediapiac/Feljelentette-a-Figyelo-a-Kliknel-a-Vorosmarty-Mihaly-Gimnaziumot-a-noar-klip-miatt/6455/

 

Aljas képmutatásrekord: a 444 hazugsággal uszít szerkesztőségünk ellen

Munkatársunk a napokban egy oknyomozó cikkében írta meg, a Vörösmarty Mihály Gimnázium igazgatónője megkárosította a magyar államot azzal, hogy helyszínt biztosított Molnár Áron rapper klipjének. Kapott is a fejére rendesen a "függetlenektől". Soros György blogja, a 444.hu egyenesen “feljelentgetést” emleget, és lapunk ezzel szerintük “házmesterrekordot” döntött. Ez hazugság. És ha már itt tartunk, azt is nézzük meg, kik állították be sokadszorra a képmutatás rekordját.

http://figyelo.hu/v/aljas-kepmutatasrekord-a-444-hazugsaggal-uszit-szerkesztosegunk-ellen/

 

Mendrey utóvédharca amortizálja a PDSZ-t

„Arra kényszerülünk, hogy kivigyünk információkat, amelyek nem teszik számára lehetővé, hogy méltósággal távozzon”. Január eleje óta mást se csinálsz, csak kapaszkodsz a tisztségedbe, a tisztújítást próbálod megakadályozni, rombolsz, mocskolsz, amerre jársz – írták a menesztett elnöknek

http://magyarhirlap.hu/cikk/118400/Mendrey_utovedharca_amortizalja_a_PDSZt

 

Május 18.

 

Tanulni akartunk

Csak bajuk ne legyen belőle - ösztönösen ez jutott eszembe április elején, amikor először láttam az interneten Molnár Áron (noÁr) klipjét. A fiatal színész rappelve vette sorra a magyar oktatásügy megannyi problémáját, precízen lajstromozva mindent a lexikális tudás fölösleges sulykolásától a pénzhiányon át a szegregációig és szegényellenességig. Miközben noÁr az elméleti tesi bornírtságára vagy a funkcionális analfabétáknak a végzettek közötti egyharmados arányára hívta fel a figyelmet, szorongva néztem körülötte a pesti Vörösmarty Gimnázium enteriőrjeit. Csak bajuk ne legyen belőle.

http://nepszava.hu/cikk/1160049-tanulni-akartunk/

 

CEU: A kormányban nem szeretik a "politikai nyomásgyakorlást"

Politikai nyomásgyakorlásként értékeli a kormányzat, hogy a CEU rektora közölte, ha nyárig nem lesz az egyetem működéséről megállapodás, Bécsbe költöznek. A magyar delegáció a Bard College-nál tett áprilisi látogatásán úgy találta: a CEU folytat oktatási tevékenységet ott, de a hivatalos papírokat majd az Oktatási Hivatalnak kell ellenőriznie – mondták az atv.hu-nak. Hogy mikor írják alá a megállapodást, forrásunk nem tudta megmondani.

http://www.atv.hu/belfold/20180517-ceu-a-kormanyban-nem-szeretik-a-politikai-nyomasgyakorlast/hirkereso

 

Ha akarná, akkor sem konszolidálhatná saját rendszerét Orbán Viktor

Orbán szokása szerint kettős játékot űz. Ezt egyelőre büntetlenül megteheti, mert új kormánya még nincs, a régi pedig már nem csinál semmi lényegeset. Egyfelől itthon tovább pörgeti a migránskereket, örömmel konstatálja, hogy a Soros Györgyhöz kötődő szervezetek, alapítványok, oktatási intézmények ellehetetlenülnek, illetve elhagyják az országot, ugyanakkor a külföld felé békülékenyebb üzeneteket is küld. Azok, akik paradigmaváltást látnak ez utóbbi jelenség mögött, valószínűleg úgy gondolják, hogy Orbán kész bizonyos kompromisszumokra annak érdekében, hogy ne közösítsék ki saját pártcsaládjából, illetve ne essen el uniós forrásoktól.

http://szeka.blog.hu/2018/05/18/ha_akarna_akkor_sem_konszolidalhatna_sajat_rendszeret_orban_viktor

 

A mesterséges intelligencia az oktatásban

Lépten-nyomon a mesterséges intelligenciába ütközünk. Komplex algoritmusok alapján tanulnak a számítógépek, de vajon fel tudjuk-e használni ezt a diákok tanulásának fejlesztésére is?

https://oktatas.atlatszo.hu/2018/05/17/a-mesterseges-intelligencia-az-oktatasban/

 

Diákmunkás vagy? Erről jobb, ha tudsz!

A diákok munkavállalásának körülményeit is a Munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

https://www.penzcentrum.hu/karrier/diakmunkas-vagy-errol-jobb-ha-tudsz.1066574.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Vekerdy is elmondta véleményét a szurikátaügyről

 Merthogy van ilyen, mármint szurikátaügy. A lényeg, hogy a Kecskeméti Vadasparkban a tiltás ellenére benyúlt egy kisfiú az állathoz, az ösztönösen beleharapott a kezébe, a diák pedig az ijedségtől földhöz vágta a szurikátát. A boncolásból kiderült, Zara két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta, a gyereket pedig az ország egy része meg akarta lincselni.

https://24.hu/belfold/2018/05/18/vekerdy-is-elmondta-velemenyet-a-szurikataugyrol/