Hírek

Norvég érdekképviselők jártak a PSZ-nél

Norvég érdekképviselők jártak a PSZ-nél

Az értelmiségi dolgozók körében legnagyobb, 21 ezer tagot számláló norvég szakszervezet képviselőit látta vendégül a PSZ Budapesten.

                                                                           

A Norwegian Association of Researchers (NAR) szervezethez tartozó, egyetemi tanárokat, kutatókat, könyvtárakban, múzeumokban, archívumokban dolgozókat képviselő szakszervezet 10 fős delegációja látogatott a Pedagógusok Szakszervezetéhez 2018. április 19-én. Őket Galló Istvánné, a PSZ elnöke tájékoztatta az érdekvédelem magyarországi helyzetéről, az országos és helyi szintű érdekegyeztetésről. A hazai viszonyokat ismertetve kitért a köznevelésben 2013 óta tapasztalt államosításra, annak következményeire, a pedagógusok, az oktató és nevelő munkát közvetlenül segítők kiszolgáltatott helyzetére, a diákok leterheltségére. Az elégedetlenség 2016-ban országos tüntetésekhez és egész napos sztrájkhoz vezetett. Az esernyős tüntetésként több országban ismertté vált februári demonstrációt, majd áprilisban az országos sztrájkot is a Pedagógusok Szakszervezete szervezte, amely a köznevelésben a legnagyobb reprezentatív szakszervezet. Beszélt arról is, hogy a rendszerváltozás után rohamosan csökkent a szakszervezetek szervezettsége, ereje Magyarországon, de a munkavállalók sem kellőképpen tudatosak és szolidárisak, hogy felismerjék az egységes fellépés hatékonyságát. A köznevelésben az államosítás sem kedvez annak, hogy tömegesen lépjenek be tagok a Pedagógusok Szakszervezetébe, amely a közelmúltban marketing-kommunikációs stratégiát fogadott el és valósít meg a taglétszám növelésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lise K. Meling - a norvég vendégek képviseletében - kitért a náluk honos háromoldalú rendszer modelljére, amely az állam, a munkaadók és a munkavállalók együttműködésére épül. Norvégia több mint 5 millió lakójából 1,2 millió szakszervezeti tag. Az átlagos szervezettség 52%-os, míg az állami szférában a 80 százalékot is eléri. Azt mondta: az emberek náluk felismerik a szakszervezeti tagság előnyeit, a munkaerőpiaci egyensúly fontosságát, amelyhez a szakszervezet is hozzájárul. Jelezte azt is: ők is kedvezményeket kínálnak tagjaiknak, ingyenes részvételt biztosítanak tanfolyamokon, szemináriumokon, konferenciákon.