Hírek

Országos szakmai értekezletet tartott a PSZ Óvodapedagógiai Tagozata

Országos szakmai értekezletet tartott a PSZ Óvodapedagógiai Tagozata

A PSZ szakmai tagozatai közül az óvodapedagógiai a legaktívabb – jelezte köszöntőjében Galló Istvánné elnök.

                                                                                                                                       

A tagozat az elmúlt években számos szakmai konferenciát szervezett óvodapedagógusoknak, dajkáknak Budapesten és vidéken. A 2018. április 12-én, a PSZ budapesti székházában tartott értekezleten részt vett a két alelnök, Szabó Zsuzsa és Gosztonyi Gábor, továbbá két megyei elnök, valamint Verba Magdolna, az Óvodapedagógiai Tagozat elnöke és a tagozat intéző bizottságának tagjai is.
A meghívott előadó, Villányi Györgyné főiskolai docens, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke a nevelés örök érvényű értékeire emlékeztette a megjelenteket. Ezek az értékek a mai napig helytállóak, de ma már más a definíció: differenciált, személyre szabott nevelés folyik az óvodákban, és szerinte továbbra is ez lehet a jövő útja. Kitért a 9 évfolyamos általános iskola kormányzati tervére, amely alapvetően befolyásolhatja majd az óvodai nevelést is.
Részletesen taglalta a játék fontosságát, amely az óvodások alaptevékenysége, de ma már sok helyen - a szülők igényei szerint - különféle foglalkozásokra kell járniuk a gyerekeknek. Beszélt arról is, hogy több hazai település csatlakozott a játék világnapjához, amely eredetileg május 28-a, ám nálunk ütközik a gyermeknappal. Ezért az idén szeptember 15-én lehet megtartani a játék világnapját, amelynek lényege, hogy a szülők együtt játszanak gyermekeikkel.

A konferencián dr. Selmeciné dr. Csordás Mária és dr. Varga Mária Beáta, a PSZ szakértői munkajogi kérdésekre válaszoltak. Értelmezték az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntését. Mint ismeretes, a PSZ fordult Alkotmánybírósághoz azok ügyében, akik 2016. szeptember 1-jén a nyugdíj előtt 7 évvel álltak, és nem kerültek automatikusan a Pedagógus II. fokozatba. Az Alkotmánybíróság a PSZ számára kedvezően döntött, így az érintett kollégáknak 2017 januárjától visszamenőleg jár az elmaradt juttatás.

 

Tekintse meg képgalériánkat!