Hírek

Lapszemle március 2. Aggasztó eredmények

Lapszemle március 2. Aggasztó eredmények

Az MTA felmérte az oktatás helyzetét, és aggasztó eredményre jutott. Megtudhatják, az automatikus átsorolásból kimaradt idősebb pedagógusok elmaradt bérét a munkáltatók fizetik majd ki, és azt is hány pedagógust minősíthetnek 2019-ben.

                                                                                

Lapszemle 2018. március 2.

 

Február 23.

 

Az MTA felmérte az oktatás helyzetét, és aggasztó eredményre jutott

Pénteken mutatta be a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézete azt a kötetet, amelyben annak néztek utána, hogyan teljesít a magyar közoktatás. 95 szempontból vizsgálták a magyar oktatást, elsősorban az általános és középiskolákat, de volt, ahol kitértek az óvodákra, sőt a felsőoktatásra is.

https://444.hu/2018/02/23/az-mta-felmerte-az-oktatas-helyzetet-es-aggaszto-eredmenyre-jutott?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-mta-felmerte-az-oktatas-helyzetet-es-aggaszto-eredmenyre-jutott

 

Pontos számok mutatják meg, mekkorát zuhant a magyar iskola

A kormány ugyan a szakképzést erősítené a gimnáziumok rovására, a családok épp ellenkező vágányon vannak: 2017-ben először történt meg, hogy gimnáziumba jelentkeztek a legtöbben, a szakiskolákban meg lassan kiürülnek az osztályok. A 16 éves tankötelezettség óta brutálisan sok a lemorzsolódó, alapvetően ma is az határozza meg a sikert, hogy ki milyen családba születik. Friss számok a magyar közoktatás állapotáról.

https://index.hu/tudomany/2018/02/23/kozoktatasi_indikatorok_iskolarendszer_egyenlotlenseg_nyelvvizsga_gimnazium_oktataspolitika/

 

Újra az utcára vonultak a diákok

Ismét az utcára vonultak a diákok Budapesten, mert továbbra sem sikerült elérniük, hogy Orbán Viktor és kormánya érdemben reagáljon javaslataikra, és induljon párbeszéd egy modernebb, igazságosabb oktatási rendszer kiépítése érdekében. A péntek esti demonstrációt szervező Független Diákparlament (FDP) képviselői bejelentették: miután sem a miniszterelnök, sem pedig Balog Zoltán miniszter nem válaszolt megkeresésükre, sikerült elérniük a minisztériumi hátszéllel működő Országos Diák Tanács vezetőit, és megállapodtak abban, hogy a jövőben közösen lépnek fel a diákság érdekében.

http://nepszava.hu/galeria/2048-valtsunk-rendszert-kozosen---megint-tuntetnek-a-diakok---kepgaleria/fullscreen/

 

A Lázár-terv: Ha 14 évesen nem teljesítesz, mehetsz a levesbe

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hódmezővásárhelyi szervezetének ülésén Lázár János kijelentette: személyes álláspontja szerint kötelező gimnáziumi felvételi bevezetésére lenne szükség annak érdekében, hogy azok válasszák ezt az oktatási formát, akik később egyetemen akarnak továbbtanulni.

https://varosikurir.hu/ha-14-evesen-nem-teljesitesz-mehetsz-levesbe/

 

Szilágyi Péter: a pedagógusok őrzik magyarságunkat

A pedagógusok őrzik, védelmezik magyarságunkat – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Pedagógus Expón.

https://magyaridok.hu/belfold/szilagyi-peter-pedagogusok-orzik-magyarsagunkat-2833782/

 

Varga Mihály: Milliárdos fejlesztés részeként újul meg egy budapesti kéttannyelvű iskola

Többmilliárdos fejlesztés részeként újul meg a budapesti Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium energetikai rendszere és kap négy újabbat a meglévő 24 tanterem mellé az intézmény - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője pénteken, sajtótájékoztatón.

http://magyarhirlap.hu/cikk/111558/Varga_Mihaly_Milliardos_fejlesztes_reszekent_ujul_meg_egy_budapesti_ket_tannyelvu_iskola

 

Azonnali vizsgálatot rendeltek el a veronai áldozatok családjának zaklatása miatt

A kormány azonnali vizsgálatot kér a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit "zaklató biztosító" miatt - tudatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda pénteken az MTI-vel.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/23/Azonnali__vizsgalat_veronai_buszbaleset_ZGW9ND

 

Február 24.

 

„Nem az iskolának, az életnek tanulunk” – 19 képben a pénteki diáktüntetés

Február 23-án este ismét a Parlament elé vonultak a diákok egy korszerű és diákközpontú oktatás érdekében. Mint mondják, olyan változást szeretnének, amivel nem kényszerülnek külföldre egy jobb élet, jobb lehetőségek reményében. A WMN utcafotósa Chripkó Lili is kint volt, hogy megmutassa, hogyan tüntettek ők. 19 képben a pénteki diáktüntetés. 

https://wmn.hu/wmn-life/48298-nem-az-iskolanak-az-eletnek-tanulunk---19-kepben-a-penteki-diaktuntetes

 

Kudarc lett az ellenzéki diáktüntetés

A szervezők várakozásaival ellentétben legfeljebb mintegy ezren tüntettek a diákok nevében, mert Orbán Viktor nem állt ki velük vitázni.

https://magyaridok.hu/belfold/kudarc-lett-az-ellenzeki-diaktuntetes-2833149/

 

Diákokat igazoltattak a rendőrök a péntek esti tüntetés után

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több ezren vettek részt péntek este a Független Diákparlament tüntetésén a Kossuth téren. A hvg.hu beszámolója szerint a demonstráció végén egyes tüntetők füstbombát indítottak, majd harminc-negyven ember továbbindult a tüntetésről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/24/igazoltatas_es_fustbomba_a_diaktuntetes_uta_L190O8

 

Polónyi István: "Hamis tényekre épül az oktatáspolitika"

A korábban radikálisan tandíjellenes Orbán által bejelentett durván magas képzési díjak után hangos hallgatói demonstrációsorozat rázta meg a fővárost és a vidéki egyetemi városokat, de mára mintha csend lenne az egyetemek körül. Ez azonban csak látszatnyugalom, a miniszterelnök által kirendelt kancellárok által irányított intézményekben ma senki nem mer ugrálni. A felsőoktatás és a szakképzés átszabása tévút, az csak a vállalatok, vállalkozások rövid távú érdekeit szolgálja. Interjú Polónyi István oktatáskutatóval.

http://hvg.hu/elet/20180224_Polonyi_istvan_oktatas_felsooktatas_tandij_szakkepzes_diakok_hallgatok#rss

 

Az óvodákban is bevezethetik a mindennapos testnevelést

A mindennapos testnevelést az óvoda felé is szeretnék elvinni - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken, a V4 országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján Budapesten.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/24/mindennapos_testneveles_ovoda_Balog_Zoltan_HQL12U

 

Február 25.

 

A szentmihályi Gárdonyi Géza diákjai és tanárai találkoztak - Generációk emlékeztek egykori iskolájukra

Több generáció, közel 200 ember találkozott szombaton a a szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ami összeköti őket, az a 2003-ban bezárt és megszűnt Gárdonyi Gáza Általános Iskola. – 1963 és 70 között jártam ide. Viszonylag jó gyerek voltam. Furcsa érzés itt lenni – mondta szombat délután Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, miközben egykori általános iskolájának folyosóján nézelődött két kisgyermekével, az iskolás Lucával és a még óvódás Bencével. – A főépület ez volt, de össze-vissza falaztak azóta. A tornaterem sem volt még meg az én időmben. Rossz ezt így elnézni, hogy lassan az enyészetté lesz az épület. Szomorú, hogy így néz ki – mélázott a közismert csárdagazda.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_szentmihalyi_gardonyi_geza_diakjai_es_tanarai_talalkoztak_-_generaciok_emlekeztek_egykori_iskolajukra/2551139/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A katolikus iskolák javára gyűjtenek ma a templomokban

A katolikus iskolák javára gyűjtenek ma országszerte az egyház templomaiban. A katolikus egyház az idei tanévben 131 129 fiatal oktatásáról gondoskodik, oktatási intézményeikben 12 573 pedagógus dolgozik – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.

https://magyaridok.hu/belfold/katolikus-iskolak-javara-gyujtenek-ma-templomokban-2834397/

 

Karácsony: az MSZP-Párbeszéd meghallgatná a tanárok és diákok követeléseit

Az MSZP-Párbeszéd kormányra kerülése esetén meghallgatná a pedagógusok, diákok és szülők oktatási követeléseit - mondta Karácsony Gergely, az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatóján.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=213540

 

Február 26.

 

Az MTA szerint nem kellene elbutítani a szakgimnazistákat

 A Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága állásfoglalást adott ki arról,

természettudományt kellene tanítani a szakgimnáziumba és szakközépiskolába (korábbi nevükön szakközépbe és szakmunkás képzőbe) járó gyerekeknek. 

https://index.hu/belfold/2018/02/26/mta_szakkepzes_oktatas/

 

Sikeresnek ítélte a legutóbbi diáktüntetést a Diákparlament szóvivője

A sok résztvevő miatt sikeresnek ítélte a pénteki tüntetésüket a Diákparlament szóvivője. Ország Olivér azzal kapcsolatban, hogy oktatáspolitikai vitára hívták a miniszterelnököt azt mondta, Orbán Viktor nem is reagált a meghívásukra, a parlamentben frakcióval rendelkező pártok miniszterelnök-jelöltjeivel, azaz Szél Bernadettel, Karácsony Gergellyel és Vona Gáborral viszont nyilvánosan vitatkoznak majd március tizenkettedikén, három nappal később pedig újabb tüntetést szerveznek. Az szóvivő elmondta, hogy egy nem csak diákoknak szóló mozgalmat is létrehoznak, a politikusokkal pedig értelmes vitára számít.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=213558

 

„Jó eredményt elérni csak kitartó munkával lehet”

A gyerekek véleményére oda kell figyelni, de ha az iskolákban az elvárt munkát radikálisan csökkentenénk, azt Magyarország következő évtizedeinek jelentős színvonalesése követné – mondta a lapunknak adott interjúban Hoffmann Rózsa. A kereszténydemokrata volt oktatási államtitkárral a kisebbségvédelmi kezdeményezésről, a kormány elmúlt nyolcéves oktatási teljesítményéről és saját politikai pályafutása befejezéséről is beszélgettünk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/111738/Jo_eredmenyt_elerni_csak_kitarto_munkaval_lehet

 

A vállalati tanműhelyek biztosíthatják a munkaerő utánpótlását

Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, 2011-ben megkezdte, majd véghez vitte a magyar szakképzési rendszer átalakítását.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2018/02/26/varga-mihaly-a-vallalati-tanmuhelyek-biztosithatjak-a-munkaero-utanpotlasat?source=hirkereso

 

Taroltak a magyar diákok a nemzetközi matematikai versenyen, aranyérmet is szereztek

A második helyezést szerezte meg a magyar csapat a bukaresti nemzetközi matematikai versenyen, ahová az előző évi nemzetközi matematikai diákolimpián legjobban szereplő országokat hívják meg. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium három diákja két ezüst- és egy aranyérmet kapott, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium egyik végzőse pedig ezüstéremmel térhetett haza.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/26/nemzetkozi_matematikai_verseny_magyar_diako_GZVM76

 

A mindennapos testnevelés egy "torz ötlet" - véli Vekerdy Tamás

Fontos lenne, hogy a gyerekek sokat mozoghassanak, de ahogy ez a kötelező mindennapos testnevelésben megvalósul, az gyakran többet árt, mint használ - véli Vekerdy Tamás pszichológus.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/26/Vekerdy_Tamas_mindennapos_testneveles_0WW2Y9

 

"Nem kellene ezt is tönkretenni" - odacsapott Balog Zoltánnak a PDSZ

Az új köznevelési törvény „által elindított változások valójában egy helyen – az óvodákban – jelentettek pozitív elmozdulást, nem kellene ezt is tönkretenni” - olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közleményében.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/26/PDSZ_MTA_kozoktatas_S3PUQH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_26

 

TÉNY–LEG? – 3+1 online eszköz, ami segít a tanulásban

Pedagógusként előfordulhat, hogy kevésbé látjuk az internetet a tanulás támaszának. Jellemzően inkább eltereli a figyelmet a füzetről és a könyvről. Azonban a jelenleg iskolába járó fiatalok már otthonosan mozognak az online térben, egy-két alkalmazás pedig még hatékonyabbá is teheti a tanulás folyamatát.

http://tantrend.hu/hir/teny-leg-31-online-eszkoz-ami-segit-tanulasban

 

FameLab – tudományról kreatívan már Magyarországon is!

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésében 2018-ban első alkalommal Magyarországon is megrendezésre kerül a FameLab verseny, és ezzel hazánk is csatlakozik a nemzetközi tudomány-kommunikációs megmérettetéshez

http://tantrend.hu/hir/famelab-tudomanyrol-kreativan-mar-magyarorszagon

 

Németh Szilárd: a Jedlik gimnázium fejlesztése az egész kerületre hatással lesz

A politikus - aki az egyeztető fórum elnöke, maga is egykori jedlikes diák - elmondta: a gimnázium teljes körű külső-belső felújítására a kormány ötmilliárd forintot biztosít.

https://hir.ma/gazdasag/nemeth-szilard-a-jedlik-gimnazium-fejlesztese-az-egesz-keruletre-hatassal-lesz/730097

 

Jobbik: semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között

A Jobbik több ponton változást tart szükségesnek az oktatási rendszerben, nem tárgyal az MSZP-vel, de gratulál Márki-Zay Péternek.

http://www.atv.hu/belfold/20180226-jobbik-semmilyen-targyalas-nem-kepzelheto-el-a-jobbik-es-az-mszp-kozott/hirkereso

 

Több bioétel kell az oviban és a suliban

A magyar emberek 62%-a szeretné, hogy az óvodai és iskolai étkeztetésben kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata − derült ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából. A bioalapanyagok arányát a kormány is 30%-ra növelné a közétkeztetésben 2020-ig − ehhez azonban hatékonyabb intézkedésekre van szükség a döntéshozók részéről. A Greenpeace Magyarország ezért petíciót indít, melyben azt kéri: a vegyszermentes bioalapanyagok aránya 2018-ra legalább a 10%-ot érje el az óvodai, iskolai közétkeztetésben. Erre azért is van különösen nagy szükség, mert a növényvédőszer-maradványokra a kisgyermekek a legérzékenyebbek, tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetükben.

http://www.eletforma.hu/hirek/tobb-bioetel-kell-az-oviban-es-a-suliban/

 

Február 27.

 

Palkovics László biztosan nem lesz oktatási államtitkár?

Palkovics László jelenlegi oktatási államtitkár innovációs miniszter lehet, a felsőoktatási államtitkári posztot pedig Novák Katalin kaphatja meg Fidesz-győzelem esetén - írja az atv.hu.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/2/27/ki_lehet_aj_felsooktatasi_allamtitkar_ha_ny_HFVDER#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_27

 

Bevált és eredményes szolgáltatás a tanodahálózat

A tanodahálózat bevált és eredményes szolgáltatás, amely jelentősen hozzájárul az iskolai lemorzsolódás csökkentéséhez - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Magyarországi Tanodahálózat konferenciáján.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/bevalt-es-eredmenyes-szolgaltatas-a-tanodahalozat

 

Hamarosan újabb fontos dolog vár a felvételizőkre: indul a tavaszi ügyintézés

A jelentkezési időszak lezárása után megkezdődik az adatok feldolgozása, kiépül a felvételi eljárás központi nyilvántartása. Áprilistól lesz újra dolgotok: az E-felvételi felületét a tavaszi ügyintézési időszakban is figyelemmel kell kísérnetek.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/2/27/felveteli_ugyintezes_3YO5MN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_27

 

Jön a feketeleves 2020-tól: több tízezren mondhatnak le az egyetemi felvételiről

Több tízezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból 2020-tól, két év múlva ugyanis csak azok kerülhetnek be egyetemre vagy főiskolára, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk. Az MTA adatai azt mutatják, a jelentkezők több mint fele még mindig nyelvvizsga nélkül vág neki a felvételinek, az iskolai nyelvoktatás a legtöbb esetben ugyanis nem készíti fel a diákokat a nyelvvizsgára. A helyzet a szakgimnáziumokban sokkal rosszabb, mint a gimnáziumokban.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/2/27/2020_felveteli_kotelezo_nyelvvizsga_Q6ZFCY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_27

 

Budapest School – A jövő iskolája!

Hogyan valósulhat meg egy olyan iskola, ahol korcsoportok és szoros tantárgyi keretek nélküli folyik az oktatás? Elsőre szokatlannak és talán megvalósíthatatlannak is tűnhet a felvetés, de a Budapest School csapata mert nagyot álmodni, és létrehozta a jövő iskoláját!

http://tantrend.hu/hir/budapest-school-jovo-iskolaja

 

Kabátban ültek a gyerekek egy szombathelyi iskolában, mivel kirohadtak az ablakok

A szülők vittek olajradiátort és hősugárzót a szombathelyi Bercsényi Általános Iskolába, olyan hideg volt az osztálytermekben – írta a Nyugat.hu. Ez sem segített, a gyerekek nagykabátban és csizmában ültek az órákon, miközben az ablakon süvített be a szél.

http://www.ma.hu/belfold/311921/Kabatban_ultek_a_gyerekek_egy_szombathelyi_iskolaban_mivel_kirohadtak_az_ablakok?place=srss

 

Február 28.

 

Megkapják elmaradt béremelésüket a pedagógusok, a minisztérium "már intézkedett"

Az automatikus átsorolásból kimaradt idősebb pedagógusok elmaradt bérét a munkáltatók fizetik majd ki, az illetménykülönbözet rendezéséről már intézkedett a minisztérium - közölte Rétvári Bence.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/28/idos_pedagogusok_atsorolas_elmaradt_ber_J1AZJF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_28

 

Magolás helyett az élményszerzésre fektetik a hangsúlyt: angol alapítványi iskolát hoztak Szegedre

Szeged - Szeptember óta már Szegeden is működik egy nemzetközi általános iskola. Az angol mintára létrehozott intézményben a cél, hogy élmény legyen a tanulás: dolgozatírás és magolás helyett itt olyan dolgokat tanulnak, amelyekre felnőttként valóban szükségük lesz. És mindezt játszva.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/magolas_helyett_az_elmenyszerzesre_fektetik_a_hangsulyt_angol_alapitvanyi_iskolat_hoztak_szegedre/2551373/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Generációk különbségei: X, Y, Z és alfa az iskolában

Az iskolákban mindig természetes volt, hogy jelentős korkülönbség van a tanárok és a diákok között. A gyors technológiai változások megjelenésével azonban a generációk közti eltérések egyre markánsabbá váltak, amik hatást gyakorolnak a mindennapi pedagógiai munkára. Sokat hallottunk az X, Y, Z és alfa generációkról, mégis felmerül, hogy mennyire kezeljük „generáció tudatosan” tanítványainkat.

http://tantrend.hu/hir/generaciok-kulonbsegei-x-y-z-es-alfa-az-iskolaban

 

Iskolai bántalmazás: pánik helyett nézzük a megoldást!

Napi szinten találkozom kétségbeesett szülőkkel, mert a gyermeküket bántották. Vagy mert a gyermekük bántott valakit. Pedig nem a pánik a legjobb reakció: a gyerekcsoportokban történő agresszív viselkedés megértéséhez és feldolgozásához meg kell vizsgálnunk a gyerekcsoportok dinamikáját, így különbséget tehetünk bántás és bántalmazás között, és érthetőbbé válik a bántó, bántalmazó és megfigyelő szerep. 

https://qubit.hu/2018/02/28/iskolai-bantalmazas-panik-helyett-nezzuk-a-megoldast

 

Kijavították, de a tanárok szerint így sem jó a töriatlasz

Már másodszor újították meg az alig néhány éves állami középiskolai történelmi atlaszt, de a történelemtanárokat képviselő TTE szerint így sem sikerült orvosolni a főbb hiányosságokat.

https://index.hu/tudomany/tortenelem/2018/02/28/kijavitottak_de_igy_sem_jo_a_toriatlasz_a_tanarok_szerint/

 

Jelesre vizsgázott az államnál a CEU, akkreditálták

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az ötévente esedékes felülvizsgálat után megújította a Közép-európai Egyetem (KEE/CEU) akkreditációját – írta szerdai közleményében az intézmény. Ennek értelmében a CEU a magyar tudományos kritériumoknak megfelelt, a következő öt évben is folytathatja tevékenységét. A MAB külön kiemelte a CEU-n zajló oktatás magas színvonalát és szerepét a magyar felsőoktatásban. Michael Ignatieff, a CEU rektora ezzel kapcsolatban közölte, büszke arra, hogy az intézményt újra akkreditálták Magyarországon.

https://mno.hu/belfold/jelesre-vizsgazott-az-allamnal-a-ceu-akkreditaltak-2450635?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Egyetemi világrangsor: öt területen is a száz legjobb közé jutott a CEU

Öt tudományterületen is a világ száz legjobbja közé kerültek a CEU programjai a Quacquarelli Symonds (QS) ma nyilvánosságra hozott, képzési területekre lebontott rangsorában.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/2/28/QS_rangsor_CEU_YVR38V

 

Friss felsőoktatási világrangsor: négy magyar egyetem került fel a QS listájára

Mind a négy magyarországi orvosi egyetem felkerül a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb rangsorára, a legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem érte el.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/2/28/QS_rangsor_orvosi_egyetemek_Y0QLP8

 

Van ország, ahol a tanárok sztrájkolása eredményt ér el

Napokra bezárt az összes állami fenntartású iskola – Nyugat-Virginiában. Az állam 55 megyéjében több tízezer alkalmazott vonult ki a tantermekből magasabb béreket és juttatásokat követelve.

https://oktatas.atlatszo.hu/2018/02/28/van-orszag-ahol-a-tanarok-sztrajkolasa-eredmenyt-er-el/

 

Március 1.

 

Megvan, hány pedagógust minősíthetnek 2019-ben

Jövőre 35 ezer pedagógus vehet részt a minősítési eljárásban, az emberi erőforrások miniszterének szerdán közzétett határozata tartalmazza a keretszám mellett a minősítési tervbe való felvétel különös feltételeit is - közölte az Oktatási Hivatal

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/1/2019_pedagogus_minositesi_eljaras_2PUVCE

 

Jelentősen emelkedik a nyugdíjkorhatár

Sok országban fog emelkedni a nyugdíjkorhatár az elkövetkezendő években. A folyamat összhangban van a várható élettartam emelkedésével, illetve ennek segítségével válhat anyagilag fenntarthatóvá a nyugdíjrendszer.

https://infostart.hu/gazdasag/2018/03/01/sok_orszagban_jelentosen_emelkedik_a_nyugdijkorhatar/

 

Egyre alacsonyabb a diplomások aránya Magyarországon

Tavaly is tovább csökkent a diplomások aránya Magyarországon – derül ki az Eurostat legfrissebb, lapunk által megismert adataiból. Az európai unió felmérése azt vizsgálta, hogy a 30-34 éves korosztály hány százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ugyan hazánk más tagországokkal egyetemben vállalta, hogy 2020-ra 34 százalékra növeli ezt az arányt, jelenleg éppen csökkenő tendenciát lehet tapasztalni. Bár 2014-ben és 2015-ben már elérte Magyarország a kívánt mutatót, ez 2016-ra 33 százalékra, míg 2017-re 32,2 százalékra esett vissza.

https://mno.hu/belfold/egyre-alacsonyabb-a-diplomasok-aranya-magyarorszagon-2450863

 

Több tízezer magyar diák morzsolódhat le

Több mint 80 ezer gyerek kerülhet ki végzettség nélkül az iskolarendszerből – áll az Oktatási Hivatal nemrég készült jelentésében. Főként a szakközépiskolások esetén nőtt a kockázat, az OH jelentése szerint rossz ötlet volt a tankötelezettség leszállítása.

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/tobb-tizezer-magyar-diak-morzsolodhat-le/

 

Mentorprogram az iskolai lemorzsolódás ellen

Húsz középiskolás lányt segítenek két éven keresztül a sátoraljaújhelyi Piarista Rendház mentorai annak érdekében, hogy szerezzenek szakmát vagy érettségit - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

http://csalad.hu/2018/03/01/mentorprogram-az-iskolai-lemorzsolodas-ellen

 

„Mindig azt tanítod, ami te magad vagy” – interjú a demokratikus oktatásról

Bas Rosenbrand innovatív oktatással foglalkozó szakember, aki 2002-ben megalapította a Lederwijs[1] nevű iskolát, ami az oktatás megújítását célul kitűző mozgalom elindítója lett Hollandiában.

https://merce.hu/2018/03/01/mindig-azt-tanitod-ami-te-magad-vagy-interju-a-demokratikus-oktatasrol/

 

Gyurcsány kormányon átszabná az oktatási rendszert

Megszüntetné a kancellária-rendszert és megnyirbálná az egyházi iskolák állami támogatását – egyebek mellett így reformálná meg az oktatási rendszert kormányra kerülése esetén a Demokratikus Koalíció.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/gyurcsany-kormanyon-atszabna-az-oktatasi-rendszert-2450869?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szél: Az LMP minden ötödik forintot az oktatásra költene

A párt az oktatásban látja Magyarország jövőjét - közölte Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke és miniszterelnök-jelöltje budapesti sajtótájékoztatóján.

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/03/01/szel-az-lmp-minden-otodik-forintot-az-oktatasra-koltene/

 

Korompay Csilla: Csapkodás

Odacsapott Balog Zoltánnak a PDSZ – írja a Hvg oktatási „szakportálja”, az Eduline.hu.

Egy szakportáltól valamivel nagyobb komolyságot várnánk, a valósághoz való erősebb ragaszkodást. Az ugyanis, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bárhová is

http://magyarhirlap.hu/cikk/112011/Csapkodas

 

Megelégelte a tiszaújvárosi igazgatónő a pedagógusok és a KLIK cinikus gyalázását

“Bevallom, rendkívüli módon felháborított a hivatásom és a munkám cinikus gyalázása az ATV-n, és máris a laptopom elé ültem” – írta a PestiSrácok.hu-nak Farkas Tivadarné, a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola vezetője, akit rávilágított: az új állami intézményfenntartó permanens szapulása helyett nem ártana elgondolkodni az iskolák állapotáról terjesztett rémhírek hátterén. Az igazgató asszony a ritka őszinteséggel megfogalmazott levelét eredetileg csak kollégáink felvilágosítására küldte, ám kérésünkre végül hozzájárult neve és az írás leközléséhez. Tanulságos olvasmány!

https://pestisracok.hu/megelegelte-tiszaujvarosi-igazgatono-pedagogusok-es-klik-cinikus-gyalazasat/

 

CEU rejtvény - Akkreditáció már van, működési engedély még nincs

A CEU örömmel jelenti be, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az ötévente esedékes felülvizsgálatát követően megújította az egyetem magyar jogi entitása, a Közép-európai Egyetem intézményi akkreditációját – olvasható az intézmény honlapján. 

http://nepszava.hu/cikk/1154098-ceu-rejtveny---akkreditacio-mar-van-mukodesi-engedely-meg-nincs/

 

Emmi: nem az amerikai diplomát kiadó „offshore” egyetemet akkreditálta a MAB

Nem az amerikai diplomát kiadó „offshore Soros-egyetemet” (CEU) akkreditálta a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) – közölte a sajtóban megjelent hírekre reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel.

https://magyaridok.hu/belfold/emmi-nem-az-amerikai-diplomat-kiado-offshore-egyetemet-akkreditalta-mab-2850546/

 

Tanárok szerveznek képviselőjelölti fórumot Szegeden

 A Fideszt is hívták, de még nem kaptak visszajelzést. Országgyűlési képviselőjelölteket hívott hétfői fórumára három szegedi tanárszervezet, a Szegedi Tudományegyetem Oktatói Hálózata, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének SZTE szervezete és a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP).

https://24.hu/belfold/2018/03/01/tanarok-szerveznek-kepviselojelolti-forumot-szegeden/

 

Ötszáz egyetemi oktató tiltakozik Orbán Viktor beszéde miatt

Szomorú történet, amely az Origo torzító cikkéből indult, egy tudós hároméves nyilatkozatát használva sorosozásra, amit aztán politikustól politikusig habosítottak. Most ötszáz tudós állt ki megtámadott kollégájuk mellett. És nem csak baloldaliak.

http://valasz.hu/itthon/otszaz-tudos-tiltakozik-orban-viktor-beszede-miatt-127641

 

Soros-szervezet tart továbbképzést a diákoknak

A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium az iskola által megrendezett Fazekas+ Fesztiválon a Soros nevéhez is köthető Amnesty Internationalt látja vendégül, a szervezet „Mi a gyűlölet-bűncselekmény?” címmel tart előadást a diákoknak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/112057/Sorosszervezet_tart_tovabbkepzest_a_diakoknak

 

Hetekig csak kötözgették, 5 centis ceruza volt a kislány sebében: 2 kórházban sem vették észre a tárgyat a combjában

Csongrád megye - Két kórházban sem vették észre az öt és fél centiméteres ceruzát, amely egy iskolai baleset során beletört Barbara combjába. A 8 éves mindszenti kislányt végül Szegeden műtötték meg, közel egy hónappal a baleset után. Ezalatt már tályog keletkezett a sebben.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hetekig_csak_kotozgettek_5_centis_ceruza_volt_a_kislany_sebeben_2_korhazban_sem_vettek_eszre_a_targyat_a_combjaban/25

 

Alapítványi iskolákkal csaltak

Nyíregyházi alapítványi iskolákat irányító, állami normatív támogatással visszaélő bűnszervezetre csapott le a NAV - közölte az adóhatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

http://ado.hu/rovatok/ado/alapitvanyi-iskolakkal-csaltak

 

Zsarolták és verték diáktársukat, a fiatalabbakat pedig rettegésben tartották

Vádat emelt a Debreceni Ügyészség az ellen a két általános iskolás fiú ellen, akik társaiktól pénzt követeltek és ha nem kaptak, megverték őket. Egyik áldoztuk szegycsontját is eltörték, rettegésben tartották a kisebb diákokat.

http://www.atv.hu/belfold/20180301-zsaroltak-es-vertek-diaktarsukat-a-fiatalabbakat-pedig-rettegesben-tartottak/hirkereso

 

Élő állatot boncoltak egy keszthelyi gimnáziumban

Még videó is készült az embertelenségről, az érintett tanár azóta távozott az iskolából, az állatvédők feljelentést tettek.

https://www.nlcafe.hu/szabadido/20180301/elo-allatot-boncoltak-egy-keszthelyi-gimnaziumban/

                                     

A kamaszok biztonságáért: iskolai óvszer-automatákért küzd egy magyar vállalkozás

Iskolai óvszer-automaták elhelyezésért küzd egy magyar vállalkozás évek óta. A szakértők szerint fontos lenne, hogy a gyerekek könnyen, anonim módon juthassanak óvszerhez. Ilyen lehetőségek nélkül ugyanis nem a szexről, csak védekezésről mondanak le.

http://www.delmagyar.hu/vilagvevo/a_kamaszok_biztonsagaert_iskolai_ovszer-automatakert_kuzd_egy_magyar_vallalkozas/2551549/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Március 2.

 

Egy ghánai tanár az internet új hőse

Richard Appiah Akotot az oktatás és a tanárok hősének tartja az internetezők társadalma. A fiatal pedagógus ugyanis úgy próbálta bemutatni diákjainak a Word szövegszerkesztőt informatikaórán, hogy az egész kezelőfelületet felrajzolta a táblára.

https://www.lokal.hu/2018-03-egy-ghanai-tanar-az-internet-uj-hose/

 

Templomudvarba hajtott az ittas sofőr Enesén, három gyerek is megsérült a balesetben

Komoly baleset történt csütörtök délután a Győr közelében található Enese településen. A Kisalföld beszámolója szerint egy fehér autó a templom udvarába csapódott be, amikor a helyi iskolából három gyereket akart hazavinni.

http://hvg.hu/cegauto/20180302_enese_templomudvar_baleset?s=hk