Hírek

25 éves az Oktatási Internacionálé, új főtitkára is van

25 éves az Oktatási Internacionálé, új főtitkára is van

1993-ban alakult meg az Oktatási Internacionálé. Az alakuló ülésén a PSZ is részt vett. Új főtitkára is van a szervezetnek.

                                                                                                                                            

Az OI VB kinevezte az amerikai David Edwards-t, aki a főtitkári pozícióban a mandátumát kitöltő Fred van Leeuwen alapító főtitkárt követi. A döntést az OI VB ülésén hozták meg Brüsszelben. A bejelentés egy nagyon sűrű munkahét elejét is jelezte, amikor az OI 25 éves évfordulójának megünneplésére készült (január 26-án).  A 43 éves David Edwards 2011 óta főtitkárhelyettes, az Oktatási Internacionálé oktatás-, foglalkoztatás- és kutatáspolitikájáért felelt, ami az utóbbi időben kiegészült kommunikációs feladatokkal is. „Megtisztelő számomra ez a kinevezés, eltökélt vagyok abban, hogy a szervezet továbbfejlesztéséért dolgozzak” - mondta az új főtitkár.

 

Fred Van Leeuwen - aki 25 évig töltötte be a főtitkári posztot - márciusban nyugdíjba vonul. Alapító főtitkára volt az OI-nak, továbbá meghatározó alakja a két nemzetközi pedagógusszervezet 1993-as egyesülésének (Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFFTU) és a Pedagógus Hivatás Nemzetközi Szervezete (WCOTP). „Meg vagyok győződve arról, hogy most új szeleknek kell fújniuk” - utalt Leeuwen nyugdíjba vonulásának egyik okára. Azt is mondta: kiváltság volt egy olyan szervezetben dolgozni, amely ennyire fontos szerepet tölt be a szakmában. Ezen a linken egy rádióinterjú is hallható, amely vele készült:

 

http://www.radiolabour.net/vanleeuwen.html

 

Az OI 25. évfordulója tevékenységének megújulását is hozza.  A Pedagógus Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége kiáll minden oktatási dolgozó érdekeiért, a mindenki számára hozzáférhető minőségi közoktatásért.  Az OI a jubileum alkalmából közölte: ez mérföldkő a világ pedagógusai számára az oktatás minden területén, egyben fontos mérföldkő mindenkinek, aki világszerte az oktatás területén dolgozik

 

Az Oktatási Internacionálé 2018. február 5-7. között Marokkóban tartja harmadik nemzetközi nőkonferenciáját, „Találjuk meg a labirintusban az utat: nők, szakszervezetek, oktatás és irányítás” címmel. 

 

A 25 évvel ezelőtti, megalakulásról készült fotó itt érhető el - ezen az ülésen a PSZ is részt vett.

 

https://www.ei-ie.org/en/detail/15663/as-ei-turns-25-a-new-series-of-podcasts-sheds-light-on-past-and-future