Hírek

Az óvónőhiány legalább akkora gond, mint a tanároknál

Az óvónőhiány legalább akkora gond, mint a tanároknál

Szakmai egyeztetést folytatott a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának Intéző Bizottsága és a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület.

                                                                                                                                 

A tanácskozáson - amelyet Budapesten, a PSZ székházában tartottak 2018. január 25-én - részt vett Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, valamint képviselői, Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke, Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának vezetője, továbbá a tagozat intéző bizottságának tagjai.

 

A megbeszélésen elhangzott: az óvodákban rendszerszintű problémák vannak a finanszírozástól kedve a személyi és tárgyi feltételek hiányáig, miközben 3 éves kortól kötelező az óvodáztatás.  Az óvodai oktatásból kivont pénzt vissza kellene tenni. Különösen nehéz helyzetben vannak a kisebb települések óvodái, ahol halmozottan jelentkeznek az anyagi problémák, az óvónő- és dajkahiány, amely legalább akkora gond, mint a tanároknál.

 

A jogszabályok is nehezítik az intézményvezetők és az óvónők életét: a törvények átláthatatlanok, szövevényesek, a módosításokat lehetetlen követni, miközben az egyeztetés rendre elmarad a szakmai szervezetekkel.

 

Az életpálya-modell nem vonzó a fiatalok számára, rossz a továbbképzés, az ellenőrzési rendszer tragikus - sorolta a problémákat Fábián Katalin. Az óvodapedagógusok elöregszenek, a 40-50 évesek adják a szakma derékhadát. Dajkahiány is van: esetenként közmunkásokat kényszerülnek felvenni.

 

Verba Attiláné, a PSZ szakmai tagozatának vezetője jelezte: a problémákkal ők is szembesülnek, hasonló aggályaikat már régóta hangoztatják.

 

A MOE elnöke kitért arra is: egyesületük nem kíván részt venni a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában, mert ahogyan fogalmazott, nem kívánnak „díszpintyek” lenni, legalizálva a testületet. A tanácskozás résztvevői sajnálkozásukat is kifejezték amiatt, hogy az óvodákban - országos szinten - alacsonyabb a szervezettség, mint az iskolákban, ezért aztán a szakszervezet nem is reprezentatív. Általános jelenség a félelem: az óvodákban dolgozók már panaszkodni sem mernek. Volt olyan eset, amikor még azt is megtiltották nekik, hogy a Facebookon akár csak lájkoljanak valamit.

 

Tekintse meg képgalériánkat!