Hírek

Állását vesztheti, ha nemet mond a HIT-re!

Állását vesztheti, ha nemet mond a HIT-re!

Akár a munkáját is elveszítheti az a pedagógus vagy iskolaigazgató, aki nem fogadja el a honvédelmi intézkedési tervet (HIT).

                                                                                            

Terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Fél évet kaptak a magyarországi óvodák és iskolák, hogy HIT-et, vagyis Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Erről december végén értesítette az igazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).Az iskoláknak kiküldött levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség. Lelkiismereti okokból pedagógusok és iskolaigazgatók is megtagadhatják a közreműködést a Honvédelmi Intézkedési Terv (HIT) végrehajtásában. De ennek komoly következményei lehetnek, elveszíthetik az állásukat.

 

Az iskoláknak küldött levél szerint a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy “esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre”. A levél alapján a HIT egy elég részletes dokumentum lesz, ami arra jó, hogy az iskolák akkor is el tudják látni a feladatukat, ha megelőző védelmi helyzet, terrorveszély helyzet,
rendkívüli állapot, szükségállapot, vagy váratlan támadás miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban. 2018 júniusáig minden iskolának a saját HIT-ében kell összeírnia, hogy ilyen helyzetben milyen rendkívüli intézkedéseket hozna.

 

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár m,ég 2017. december 31-én azt mondta, az oktatási intézményekben egy Nato-kötelezettség miatt kell honvédelmi intézkedési terveket készíteni, az erről szóló előírások hátterében pedig az áll, hogy a migrációs válság következtében Európának nincs olyan pontja, ahol ki lehetne zárni terrorcselekmény elkövetését.

 

A NATO cáfolta Dömötör Csaba államtitkárt. A Népszava megkereste a katonai szervezetet, ahonnan azt a választ kapták, hogy az államok saját felelőssége egy esetleges terrortámadásra való felkészítés.

"A NATO tagállamok eltökéltek, hogy megerősítsék az ellenálló képességüket a fegyveres támadásokkal szemben, a szövetség azonban csak tanácsokat ad és minimum elvárásokat fogalmaz meg a tagjai felé, továbbá fórumot biztosít a tapasztalatcserére" – mondta el a NATO-tisztviselő a lapnak.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor továbbra is kitart a kormányzati álláspont mellett, hogy a NATO akarja a HIT elkészítését.