Hírek

A szakképzésnek a munkaerőpiac igényei szerint kell megújulnia

A szakképzésnek a munkaerőpiac igényei szerint kell megújulnia

A szakgimnázium a mérnökképzés előszobája lehet, hiszen a minőségi szakképzés ott valósul meg - mondta Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a PSZ Országos Vezetőségének kibővített ülésén.

                                                                                                                       

A szakképzési centrumokban érdekképviseletet ellátó PSZ-tisztségviselők is részt vettek az Országos Vezetőség kibővített ülésén, melyet 2017. november 27-én tartottak a Pedagógusok Szakszervezete budapesti székházában. A tanácskozásra meghívták Pölöskei Gábornét, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárát, aki arról beszélt: az általános iskolák nem teszik jól, ha nem népszerűsítik a szakképzést, szakmával ugyanis nagyobb eséllyel lehet elhelyezkedni, mint „csak” érettségivel. A legutóbbi statisztikák szerint Magyarországon a köznevelési intézményekbe felvettek 40 százaléka tanul gimnáziumban, míg Ausztriában csupán 23 százalékuk. A gimnáziumokhoz képest kevesebben (35,4%) járnak szakgimnáziumokba, ahol az ötéves képzés fontosságát hangsúlyozzák: a technikusi képzéssel ugyanis jobbak az elhelyezkedési esélyek, ráadásul ez a mérnökképzés előszobája is lehet - fejtette ki a helyettes államtitkár. Azt is jelezte: a szakképzést már csak azért is át kell alakítani, mert a munkaadók új kompetenciákat várnak el: problémamegoldást, együttműködést (92%), alkalmazkodó készséget (83%), kreativitást (74%), értelmi intelligenciát (69%), digitális kompetenciát (65%).

 

A szaktárca terveiről szólva elmondta: ágazati készségtanácsokat hoznának létre, amelyekben a gazdaság szereplői is elmondhatnák véleményüket a szakképzésről. Felülvizsgálnák az OKJ-s képzést, kis- és középvállalkozások bevonásával ágazati képző központok kialakítását tervezik, nagyobb hangsúlyt kapna a pályaorientáció.

 

Hafiek Andrea, az NGM főosztályvezetője emlékeztetett: a parlament előtt van a szakképzési törvény módosítása, amely érinti a szakgimnáziumi rendszert is: a mellék-szakképzés vizsgáit leválasztanák az érettségi vizsgáról. A változtatás a mostani 9-dik, 10-dik évfolyam diákjait is érintené.

 

Kérdésekre válaszolva Pölöskei Gáborné elmondta: a szakképzési intézmények esetében a pótlékok emelését nem tervezték be a költségvetésbe, de reméli, hogy 2018-tól a szakképzési centrumokhoz tartozó iskoláknál is lesz emelés. Ami a kollektív szerződést illeti: a szakszervezettel történt egyeztetés után rövidesen jóváhagyják a végleges változatot, de ezt helyi szinten ki lehet majd egészíteni. Galló Istvánné, a PSZ elnöke jelezte: a kollektív szerződés csak ajánlás lesz, a szakképzési centrumokon és a helyi PSZ-tisztségviselőkön múlik, hogy megkötik-e a szerződést.

 

Tekintse meg képgalériánkat!