Hírek

Gyermekek veszélyben - gyermekjogok főszerepben

Gyermekek veszélyben - gyermekjogok főszerepben

A gyermekek jogainak közelgő világnapjához (november 20.) időzítve nemzetközi konferenciát tartottak az ombudsman hivatalában.

                                                                                                                    

A gyermekeket számos veszély fenyegeti: élhetnek fogyatékossággal, nehézségek árán juthatnak oktatáshoz, fejlesztéshez, lakhatnak gyermekotthonban, tengődhetnek nehéz anyagi körülmények között, mélyszegénységben, fizikai és lelki bántalmazásnak, szexuális erőszaknak lehetnek áldozatai, sőt, gyermekprostitúció is fenyegetheti őket. Éppen ezért kulcskérdés, milyen segítséget kaphatnak ők és szüleik, ellátóik. A kihívásokról és a lehetőségekről - nemzetközi példákat is figyelembe véve - szervezett konferenciát 2017. november 16-án, Budapesten az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa és a flamand kormány magyarországi képviselete.

 

Az ombudsman egyik fő feladata, hogy szakmai párbeszédet tartson fenn a gyermekek jogaiért küzdő szervezetek között - jelezte megnyitójában Garamvári Miklós, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának főtitkára. Lápossy Attila főosztályvezető-helyettes sorolta, hogy a hivatal idén három stratégiai vizsgálatot folytatott: ezek alapján készült jelentés-tervezet a gyermekprostitúcióról, a családból főként anyagi okokból kiemelt gyermekek esetében a gyámhatósági gyakorlatról, illetve azokról az ügyekről, amelyekben az egyik szülő jogellenesen viszi el a gyermeket, akadályozva a másit szülőt a kapcsolattartásban.

 

Az előadó egyértelművé tette: Magyarországon (is) létezik gyermekprostitúció, ám kérdés, hogy a gyermekotthonok, a szakszolgálatok, a rendőrök, a pedagógusok mit tudnak tenni ellene. A hatékonyabb segítségnyújtáshoz, a megelőzéshez szerinte több információra, tájékoztató anyagra lenne szükség.

 

Lantai Csilla, az Emmi főosztályvezető-helyettese egy korábbi felmérés megállapításait ismertette: ezek szerint a gyermekvédelmi szakellátásban 200-400 között lehet azoknak a gyermekeknek a száma, akiket érint a prostitúció. A hatóságok áldozatként kezelik őket, bár a gyermekek nem érzik magukat annak. Tapasztalatok szerint általában van olyan személy a közelükben, akinek hatására kerülnek ilyen ügyekbe, és azt is megállapították, hogy közülük korábban minden harmadik gyermek szexuális erőszak áldozata volt. A főosztályvezető-helyettes azt ígérte, hogy a gyermekotthonokkal, a nevelőszülőkkel megosztják a gyermekprostitúció kezelésének jó gyakorlatát. Ennek kidolgozása még tart.

 

Ami pedig a fogyatékossággal élő gyermeket, illetve szüleik támogatását illeti: a „Fecske programot” szeretnék kiterjeszteni, mert ez a kiemelt családsegítő projekt az elmúlt években csupán 5 megyében és a fővárosban zajlott. Emlékeztetett, hogy a 12 éven aluli, állami gondozott gyermeket csak nevelőszülőknél lehet elhelyezni, ugyanez vonatkozik a fogyatékossággal élőkre is (a halmozottan fogyatékos gyermekek ellátására azonban a nevelőszülők kevésbé alkalmasak). A minisztérium fontosnak tartja a nevelőszülők felkészítését, erre uniós támogatásból térítésmentes képzéseket szerveznek - hangzott el a szakmai konferencián.

 

Tekintse meg az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának képeit a rendezvényről!