Hírek

Aggodalommal figyeli a magyar oktatás helyzetét az ETUCE

Aggodalommal figyeli a magyar oktatás helyzetét az ETUCE

Az oktatásban érdekelt szakszervezetek vezetőivel találkozott az ETUCE igazgatója, Susan Flocken, aki a PSZ székházában tett látogatást.

                                                                                           

Az Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsának (European Trade Union Committee for Education, ETUCE) 132 tagja van, több mint 11 millió pedagógust képvisel. Az alapítók között van a Pedagógusok Szakszervezete, amely Budapesten látta vendégül Susan Flockent. Az igazgató (2017. november 7-én) azokkal a szakszervezeti vezetőkkel találkozott, akik az oktatás különféle területein látnak el érdekvédelmet. Jelezte, hogy az ETUCE aggodalommal figyeli azt, hogy a magyar kormány egyoldalúan, a szakszervezetek véleményének megkérdezése nélkül dönt a szakmát érintő kérdésekben. Susan Flocken tájékoztatást kapott arról, hogy két hónappal ezelőtt 7 oktatási szakszervezet vezetője közös nyilatkozatot tett: nem vesznek részt a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában, egyebek között azért, mert az új kerekasztal összetételét, hatáskörét nem törvény határozza meg. Fontosnak nevezte, hogy ez az összefogás a szolidaritást tükrözi.

 

A résztvevők tájékoztatták őt a szakképzés anomáliáiról, a 16 évig tartó tankötelezettség következményeiről, a tanárok leterheltségéről, a művészeti-zenei nevelés visszásságairól is. Mindnyájan egyetértettek abban, hogy a jelenlegi oktatási rendszert a pedagógusok, az őket segítők szakmaszeretete és lelkiismeretes munkája tartja össze, miközben a kormány - miként a társadalmat - a pedagógusokat is megosztja. Az igazgatók, a tanárok a centralizált rendszer miatt elvesztették önállóságukat, viszont épp a központosítás miatt kiszolgáltatottak és félnek. Nem partnerként tekint rájuk a kormány, amely a döntések túlnyomó részét politikai szempontok alapján hozza meg.

 

A felvetett problémákra Susan Flocken jelezte: a pályaelhagyás, valamint az a tény, hogy nem elég vonzó a szakma a fiatalok körében (egyebek között a fizetések miatt), más országban is probléma, ezért az ETUCE erre kiemelten figyel. Miután tudja, hogy jövőre parlamenti választást tartanak Magyarországon, felvetette: elképzelhető, hogy az ETUCE új főtitkárával (választás lesz ebben a szervezetben is) ismét Budapestre látogat majd és találkozik az oktatást akkor irányító miniszterrel.

 

Az ETUCE igazgatója a megbeszélés előtt külön is találkozott a PSZ elnökével, Galló Istvánnéval, valamint alelnökével, Szabó Zsuzsával és Gosztonyi Gáborral. Miután látogatása idején tanácskozott a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának intéző bizottsága, a testület tagjaival is megismerkedett.

 

Budapesti látogatása alkalmából a PSZ emléklapot adományozott Susan Flockennek.

 

Tekintse meg képgalériánkat!