Hírek

Duplán átvert tanárok

Duplán átvert tanárok

A PSZ elnöke azokra a kijelentésekre reagált, melyek szerint duplájára nőtt a tanárok fizetése az elmúlt négy-öt évben. Galló Istvánné szerint ez nem teljesen állja meg a helyét, ráadásul a kormány két korábbi ígéretét sem tartotta be.

                                                                                                                  

A PSZ elnöke a Népszavának azokra a kijelentésekre reagált, melyek szerint az életpályamodellnek köszönhetően duplájára nőtt a tanárok fizetése az elmúlt négy-öt évben. Galló Istvánné szerint ez a kijelentés nem teljesen állja meg a helyét, ráadásul a kormány két korábbi ígéretét sem tartotta be az egyik a pedagógusbérek mindenkori minimálbérhez igazításáról szólt, amivel biztosítani lehetne a fizetések értékállóságát. A 2013-ban indult életpályamodell első évében még így is történt, ám a 2014-es választások után változtattak a jogszabályokon, a minimálbér helyére vetítési alap került, amely – a minimálbérrel ellentétben – azóta nem emelkedett. Ezzel havi 70 ezer forintot vettek ki csak a pályakezdő tanárok zsebéből. Megszegték az ígéretüket a többlépcsős béremelés idei, utolsó szakaszával kapcsolatban is: Balog Zoltán miniszter hiába jelentette ki, hogy szeptemberben 3,5 százalékos béremelés jár a pedagógusoknak, azt nem mindenki kapta meg, ugyanis differenciáltan osztották szét. De azok sem örülhetnek sokáig, akik részesültek ebből, nem épül ugyanis be az alapilletménybe, csak erre az egy tanévre szól.

http://nepszava.hu/cikk/1142955-duplan-vertek-at-a-tanarokat

 

Kormány: van fedezet a béremelésre

Közben az EMMI nyilatkozatot adott ki: eszerint tévesen állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy csak egy évre kapták meg a béremelés utolsó részletét a tanárok. (A PDSZ elnöke, Mendrey László is hasonlóképpen vélekedett a béremelésről, mint a PSZ elnöke.)

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/biztositott-a-fedezet-a-pedagogus-beremeleshez