Hírek

Székesfehérváron a jövőről egyeztet a PSZ Országos Vezetősége

Székesfehérváron a jövőről egyeztet  a PSZ Országos Vezetősége

A PSZ Országos Vezetősége Székesfehérváron három napos szakmai tanácskozáson értékeli az elmúlt tanévet és készíti elő a következő feladattervét.

                                                                                                                       

A július 3-4-5-én zajló ülésen részt vesz a szervezet 19 megyei elnöke, a fővárosi és az országos elnök, a tagozatvezetők és a felügyelőbizottság tagjai is. Részletek:


https://www.szekesfehervar.hu/szekesfehervaron-tartja-tanevzaro-uleset-a-pedagogusok-szakszervezete

http://www.fehervartv.hu/video/index/20498

 

„Tapasztalatunk az, hogy a Székesfehérvári Tankerület és a Pedagógusok Szakszervezete közti együttműködés nagyon jó. Örülünk, hogy itt lehetünk Székesfehérváron, a helyi önkormányzat éppen a közelmúltban kapta meg a Pedagógusok Szakszervezetének kitüntetését, az Eötvös József Emlékplakettet, amellyel azokat az önkormányzatokat tüntetjük ki, amelyek kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásügyre. Évek óta figyeljük székesfehérvári képviselőtestület munkáját és úgy ítéltük meg, hogy ezt a kitüntetést idén nekik adományozzuk.”  -  nyilatkozta Galló Istvánné, a PSZ elnöke a széklesfehérvár.hu lapnak. Hozzátette : „Kollégáink e helyszínen egy nagyon jó példát fognak látni az önkormányzattal illetőleg a tankerülettel való együttműködésre. A második napon nagyon komoly helyzetelemzés lesz, mindenképpen tanácskoznunk kell arról, hogy mi várható még a közoktatás átalakításával kapcsolatosan. Vannak nyilatkozatok, melyek szerint a közoktatás átalakítása lezárult, de szerintünk egyáltalán nincs vége a folyamatnak. A 9 évfolyamos általános iskola tervéről például még semmilyen szakmai anyagot nem kaptunk, pedig azt előbb-utóbb be fogják vezetni, ami akkor nagyon komoly strukturális átalakulást fog okozni a magyar közoktatás rendszerében.” Megemlítette azt is:„A szakszervezeti képviselők, bár nyár van, nem nagyon lesznek szabadságon. Ha otthon is lesznek, dolgozni fognak, mert augusztusban lesz egy tanévnyitó testületi ülés Balatonföldváron, amikorra a következő tanév teljes feladatterveivel és programjával készen kell lennünk. Ezen kívül 2018-ban a Pedagógus Szakszervezetben tisztújítás lesz, valamint fennállásunk 100 éves évfordulóját is a következő esztendőben ünnepelhetjük.”

 

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a tanácskozást üdvözlő beszédében megköszönte a Pedagógusok Szakszervezetének a rangos elismerést, az Eötvös József Emlékplakettet. Mint mondta: „alaposan átgondoltuk, hogy milyen felelősséget és feladatokat ró ez az önkormányzatra. Úgy döntöttünk, hogy nem vonulunk ki és nem is fogunk kivonulni az oktatás rendszeréből. Noha fenntartási, üzemeltetési feladataink jelentősen csökkentek, a város – éppen aktuális gazdasági helyzetének megfelelően – mindig is biztosított pluszforrásokat s ez a jövőben is így lesz. Létrehoztuk az Ybl Miklós Fejlesztési Programot, amely egy a bölcsödétől a felsőoktatásig mindenféle intézménytípus felújítására fordítható közel 1 milliárd forintos alap. Ennek felhasználásáról folyamatosan egyeztetünk a tankerülettel. Rendszeresen támogatjuk iskolák alapítványait. Közel 200 millió forintos beruházással elkészült digitális oktatóközpontunk, az Alba Innovár elsődlegesen iskolásoknak tart majd foglalkozásokat és szakköröket szeptembertől. Minden hetedik és tizedik osztályos diák az országban elsőként, szociális helyzettől függetlenül, órarendi keretek között ismerkedhet majd meg világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközökkel és rendszerekkel, amelyek elengedhetetlenül szükségesek későbbi elhelyezkedési esélyeik szempontjából. Egyébiránt a tanároknak is szeretnénk ilyen irányú képzést biztosítani, ebben gyakorlati segítséget nyújt az Informatikai Vállalatok Szövetsége, amely digitális szakmai programunkat készítette."

Bedi Andrea, a Székesfehérvári Tankerületi Központ szakmai igazgató-helyettese arról beszélt, hogy:„a 2017-es, januárban bekövetkezett változások feladatmegosztást hoztak. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 198 járási központja 59 tankerületi központtá alakult, amelynek irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tankerületi központok önálló költségvetési szervek lettek. A Székesfehérvári Tankerületi Központ az egyik legnagyobb az országban, illetékességi területe öt járási területre terjed ki (Székesfehérvár, Mór, Bicske, Gárdony és Enying), országos viszonylatban a harmadik legnagyobb központ.”

 

Képgaléria