Hírek

PSZ: nem nevezhető sikeresnek az idei tanév

PSZ: nem nevezhető sikeresnek az idei tanév

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint bár folyamatosan ezt hallani, nem lehet sikerről beszélni a most záruló tanévvel kapcsolatban. Összefoglaló a tanévzáró sajtótájékoztatóról.

                                                                                                                              

 

Galló Istvánné budapesti sajtótájékoztatóján (2017. június 14.) azt mondta, plakátkampánnyal szeretnék bebizonyítani a kormányzati állítások ellenkezőjét, az üzeneteket a PSZ honlapján és a Facebookon lehet megtekinteni. A legutolsó plakát egy "gyászjelentés", amely fájdalommal tudatja, hogy "a tanszabadság és a tanuláshoz való szabad hozzáférés joga elhunyt".

 

A PSZ elnöke szerint módosításra szorul Balog Zoltán miniszter kijelentése, miszerint lezárult a köznevelési rendszer átalakítása.  Csupán a pedagógus életpálya-modell zárul le, ugyanis nem lesz újabb, mindenkit érintő béremelés. Az idén szeptemberben esedékes béremelést már csak differenciáltan kapják meg a pedagógusok, ráadásul a differenciálás szempontjai nem ismertek. A köznevelési rendszer átalakítása azért sem fejeződött be, mert tervezik a 9 évfolyamos általános iskolát, ehhez igazítják a Nemzeti alaptantervet is.

 

Csorbul a tanuláshoz való jog és a tanszabadság is. A középiskolásoknak kötelezően felvételizniük kellene, még azoknak is, akik eddig az általános iskola elvégzése után felvételi nélkül kerülhettek be szakmunkásképzőbe (újabb nevén szakközépiskolába).  A 16 évre leszállított tankötelezettségi korhatár és a nyelvvizsgához kötött egyetemi felvételi is erősíti a tanuláshoz való jog csorbulását.

 

A PSZ elnöke azt mondta: idén nem tudott eredményeket elérni a sztrájkbizottság. Hiába kérték például a pedagógusbér kiszámításához szükséges 101 500 forintos vetítési alap megemelését, az ugyanannyi évek óta, holott az összeget legalább 30 százalékkal növelni kellene. Felidézte, hogy 2014 előtt a mindenkori minimálbérhez kötötték az illetményeket. 2015-től azonban 101 500 forintban határozták meg a vetítési alapot, így "áll" a pedagógusok fizetése.

 

Kardinális kérdésnek tartják azt is, hogy egyesek 22, mások 26 órát tanítanak. Tehát vannak, akik többet dolgoznak, de a túlórákat nem fizetik ki, így legalább havi 45-50 ezer forinttal rövidítik meg azt, akinek többet kell oktatnia. A köznevelés rendszerében megmaradt nagyon kevés pótlék differenciálására továbbra sem látni a költségvetési fedezetet. A kormány nem ismeri el a több diplomát sem: a kétdiplomások bére ugyanannyi, mint az egydiplomásoké. Kiemelte: a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásával kapcsolatban sem sikerült eredményt elérni. Jelenleg ehhez engedélyt kell kérni, amit általában megadnak, a nyugdíjról azonban le kell mondani, ezért az érintettek jellemzően nem vállalnak munkát.

 

A PSZ hiányolja, hogy továbbra sem foglalták jogszabályba, milyen egyeztetési kötelezettsége van a miniszternek. A kormány változatlanul a köznevelési kerekasztallal tárgyal, amelynek "semmiféle legitimitása nincs" - hangoztatta.

 

Bár megszüntették a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, és tankerületeket hoztak létre, a leglényegesebb kérdésekben nem ezek döntenek, az intézményvezetőket például a miniszter nevezi ki. Az iskolák helyzete nem sokat változott: továbbra sem önállóak. A szakszervezeti elnök problémának nevezte, hogy nem jogi eszközökkel, hanem utasításokkal, leiratokkal, körlevelekkel, vagyis "kézi vezérléssel" irányítják az intézményeket. 

 

Szeptembertől több iskola egyházi fenntartásba kerül. A kiszervezésről május 31-éig kellett volna dönteni, ez azonban a PSZ ismeretei szerint nem történt meg. Arra reagálva, hogy a Klebelsberg Központ lőtér kialakításának lehetőségéről érdeklődik az intézményeknél, Galló Istvánné hangsúlyozta: fontosabb lenne például tornatermeket vagy fejlesztőszobákat építeni. A PSZ nem tartja helyesnek az elgondolást, állami iskolában nincs helye fegyveres kiképzésnek - szögezte le. Felvetette azt is: lehetséges, hogy a kormány célja a sorkatonai szolgálat visszaállítása. A "Taigetosz-törvényként" elhíresült jogszabályról a PSZ elnöke azt mondta, nem megfelelő az elnevezés, ugyanis ebben az esetben a gyermekeket nem azonnali pusztulásra, hanem hosszabb kínlódásra ítélik. (MTI/PSZ)


Tekintse meg képgalériánkat!

 

Galló Istvánné a Klubrádió déli hírműsorának is nyilatkozott 2017. június 14-én.